-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
yodee_
őstag
Változott a dátum formátum. Eddig ugye 2023.jul.10-et adott vissza most meg 2023.07.10-et. Végre normális
Csak ugye így mi írhatjuk át
Én már végig szenvedtem, ha érdekel:
2023-07-10:
:global thisdate [/system clock get date]
:global datestring ([:pick $thisdate 0 4] . "-" . [:pick $thisdate 5 7] . "-" . [:pick $thisdate 8 10])
2023.07.10:
:global datestring2 ([:pick $thisdate 0 4] . "." . [:pick $thisdate 5 7] . "." . [:pick $thisdate 8 10])
Szerk.: Hülyeséget írtam. Alapból kötőjellel adja vissza.
-
yodee_
őstag
válasz
Kicsirics77 #20089 üzenetére
Pontosan!
-
yodee_
őstag
válasz
Kicsirics77 #20087 üzenetére
Elég pontosan kell megadni a csatolmányt és ha nem jó akkor minden hibajelzés nélkül szimplán nem fut le. Sokat szívtam vele én is anno.
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted #19944 üzenetére
Bocsánat, már végig olvastam újra. Ez így bukó sajna.
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted #19942 üzenetére
Tehát a telón kell átírni
-
yodee_
őstag
Sikerült tesztelnem a "run after reset" funkciót. Nem egyszerű na
Például volt anno pendrive a routerben, de már nincs így elakadt a script. Volt USB modem, már nincs és az sms funkciónál elakadt a szript. Viszont, miután minden hibát kiigazítottam szépen lefutott a szkript és teljes egészében visszaállította a routert. Javaslom, ha a helyszínen leszel akkor teszteld le sé legyen egy ilyen szkript a flashben mert nagyon hasznos.
-
yodee_
őstag
Támadt egy ötletem! Tudna valaki segíteni abban, hogy hogyan tudnám egy emailbe beilleszteni az akutális frissítés changelog-ját? Lehet ilyen kérni a rendszertől? Vagy kivitelezhetetlen?
-
yodee_
őstag
Fiúk ezt lassan feladom! Mióta helyreállítottuk TKZ kolléga Routerét, eldobja a netet a 4G modem. Ilyenkor csak az interface újraindítás segít vagy reboot. A log szerint ilyenkor idegen szolgáltatóra akar felmászni... Ezt nem értem. Valaki ötlet? Ebben a logban látszik a szakadás 14:50:50kor. A SIM és az APN Vodafone. Mégis Digi mobilra akar menni. Amíg 2 APN volt mentve addig a yettelre akart menni. Most már csak a default APN van az pedig voda.
-
yodee_
őstag
-
yodee_
őstag
Lenne nekem is egy kérdésem. A backup szkriptemben a létrehozandó fájl neve változókból áll össze. A végleges fájl a $backupfile. Ezt szépen feltölti FTP-re, elküldi emailben is. Viszont a felhőbe valamiért nem akarja feltölteni. Arra hivatkozik hogy nem tudja elérni a fájlt. Miért lehet? Így próbálnám:
[yodee@MikroTik_hAP_ac^2_Yodee] > /system backup cloud upload-file
action=upload src-file=$backupfile
failure: couldn't read file -
yodee_
őstag
válasz
kammler #19650 üzenetére
Én azt tudom, hogy annak idején mikor beköltöztünk a lakásba (2015) szépen összeállítottam a hálózatot Huawei HGW-vel passtrough módban és saját routerrel. Ment egy ideig szépen majd az egyik reggel nincs internet. TV viszont igen ( régi típusú IPTV). Felhívtam őket hogy mi lehet a baj mert Én nem változtattam semmin. Majd 20 perc találgatás után kibökte az ügyintéző hogy hát látja hogy van egy aktív bejelentkezés és online vagyok. Mondom szuper de nem. Ekkor szándékosan rontottam a HGV-n a név/jelszó párost és láss csodát újra lett internet. Azóta is így van. Viszont mióta megjelentek az androidos boxok (tavaly nyár talán) azóta megint engedélyezve van mivel a HGV-n kell aktív internet nekik.
-
yodee_
őstag
válasz
E.Kaufmann #19562 üzenetére
Ez nagyon jól hangzik! Utána járok. Köszönöm!
-
yodee_
őstag
válasz
E.Kaufmann #19560 üzenetére
Ezek sima átlag PC-k, semmi extra. Windows 10 van rajtuk. Szoktam havonta teljes rendszer hdd képet készíteni mióta volt adatvesztés. Egyszer
Azóta nem volt
Menet közben tud csinálni teljes képet? Tudtommal nem.
-
yodee_
őstag
Üdv!
Mivel a windows topicban nem kaptam semmilyen választ így megpróbálom itt is hátha valaki agyalt már ilyenen vagy esetleg volt is dolga már ilyennel. Szóval. Szeretném automatizálni a biztonsági mentést windowson kívülről, tehát meghatározott időközönként vagy külön boot partíciót vagy PXE bootot (a hAP ac2-n van aktív TFTP-m)szeretnék indítani. Kivitelezhető ez valahogy? Jelenleg az acronis-nak a funkciója aktív amivel boot közben F11-et nyomva betölti a backup környezetet. Viszont sehol sem találom hol hívja meg ezt az F11-es folyamatot.
Köszönöm, remélem maradhat.
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted #19508 üzenetére
Akkor megvárom míg lesz hálózat modernizáció és mit hoz majd 3 torony esetén
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted #19502 üzenetére
A sebesség ideális esetben 100-120 mbps. Gondolom nem térerő miatt hanem terheltség miatt nincs meg ha nincs meg. B3 és B20 bázis van, nem túl közel de nem is vészesen messze. A képen láthatóak a Yettel tornyok a piros jel pedig lennék én. A jelerősségi adatokat pedig már mutattam.
Szerk.: a képet nem engedi feltenni így cellmappert tudok mutatni:
A térkép alján, középen van egy kék kis sátor és egy zöld napernyős strand. Ott a router
-
yodee_
őstag
válasz
E.Kaufmann #19496 üzenetére
Igazság szerint egy lakókocsiba van. Nem tudom van e értelme játszani külső antennával
-
yodee_
őstag
válasz
Gyurka6 #19441 üzenetére
Ahogy korábban említettem a parancsok ugye eddig is mentek:
:global datestring2 ([:pick $thisdate 7 11] . "." . [:pick $thisdate 0 3] . "." . [:pick $thisdate 4 6])
:global cucc ("$[/system identity get name]_config_$datestring")Most pedig kellett például ftp felhasználónév / jelszó, stb... Ez pedig így néz ki:
#FTP parameters:
:global ftpaddr ("xxx.xxx.xxx.xxx")
:global ftpusr ("username")
:global ftppwd ("password")
:global ftpport ("1234")A behelyettesített változók pedig:
/tool fetch address=$ftpaddr src-path=$ftpsrcpath user=$ftpusr password=$ftppwd port=$ftpport upload=yes mode=ftp dst-path=$ftpdestpath
-
yodee_
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem szkript írással kapcsolatban. Van egy szkriptem, ami menti a konfigot sd kártyára és ramba, majd küldi emailben és ftp-, a végén pedig törli a ram példányt. Szeretném kicsit szebbé tenni és mindent amit lehet változóként definiálni (email címzett, ftp adatok, jelszó, stb...). A kérdés, hogy itt ezt hogyan tehetem meg? Jelenleg is van változóm de azok parancsok nem pedig értékek:
:global datestring ([:pick $thisdate 7 11] . [:pick $thisdate 0 3] . [:pick $thisdate 4 6])
:global datestring2 ([:pick $thisdate 7 11] . "." . [:pick $thisdate 0 3] . "." . [:pick $thisdate 4 6])
:global cucc ("$[/system identity get name]_config_$datestring")
:global cucc2 ("$[/system identity get name]_backup_$datestring")
/system backup save name=$cucc2 password=********
:delay 3
/system backup save name="/usb1-part1/backup/$cucc2" password=********
:delay 6
/tool e-mail send to="*******@******" subject="Router backup $datestring2" \ body="Hello!\r\n\r\nHere is your $[/system identity get name] router $datestring2 backup file. Please see the attachment.\r\n\r\nBest regards:\r\n\r\nYour $[/system identity get name] router!" file=$cucc2
/tool fetch address=********* src-path="$[/system identity get name]_backup_$datestring.backup" user=******** password=******** port=**** upload=yes mode=ftp dst-path="sajat/Mikrotik/upload/$[/system identity get name]_backup_$datestring.backup"
:delay 6
/file remove $cucc2 -
yodee_
őstag
válasz
thomasrc #19185 üzenetére
Nincs véletlenül az IP > DHCP Server > Leases fül alatt dupla bejegyzés az adott MAC-re? Nekem volt ilyen gondom. Alapból ugye kapott egy dinamikus címet, és Te állítottál neki statikust. Illetve az IP > ARP táblában is meg kéne nézni hogy nincs e duplán az adott MAC-hez IP, és törölni ha van.
-
yodee_
őstag
válasz
grabber #18952 üzenetére
Audience: Ezt a részt nem igazán értem: "és raksz be egy cname-et a DNS-be ha nem tetszik a katranc formátuma". Leírnád pontosan mit is kéne tennem? Azért nem a cloud-os címet használom mert bonyolultabb mint a Dyndns, illetve hamár fizetem használom
grabber: A fogyasztás nem hinném hogy változna, az eszköz nem mobiltelefon hanem Chateau LTE12. A ping mehetne fél percenként az azt jelenti hogy vegyem lejebb az invertvallumot?
-
yodee_
őstag
válasz
E.Kaufmann #18949 üzenetére
grabber: Igazából az újratárcsázás után 1-2 perccel nem ártana. Ha valamiért nem jön össze akkor meg ugye újrapróba.
E.Kaufmann: Ezt a szkriptet használom 1 órás ütemezéssel. Viszont teszem azt lefutott 10:00:00kor, de nekem 10:05kor van újratárcsázás akkor egy órán belül jelenleg nem frissül
-
yodee_
őstag
válasz
E.Kaufmann #18946 üzenetére
-
yodee_
őstag
A led probléma megoldva, megtaláltam a mikrotik fórumon. Viszont. Szeretnék külső sma antennákat a routerre. Használ valaki ilyet? Illetve eddig dhcp kliens módban kapott a routerem netet és amikor felépült a kapcsolat lefuttattam a dyndns szkriptem. Sajnos az lte interface-en nem találok szkript futtattási lehetőséget. Egy esetleges újratárcsázás esetén hogyan tudnám lefuttatni a dyndns szkriptem?
-
yodee_
őstag
Megérkezett a chateau. Próbálkozom a beállítással. A térerő led-ekhez van valami táblázat hogy melyik led milyen jelerősség esetén világítson?
-
yodee_
őstag
válasz
Audience #18825 üzenetére
Mivel a jelenlegi router elméletben CAT19 és így sem megy 120mbps fölé a sebesség, így bőven elég lenne a tudása. Wifije is elég mivel egy vízparti pihenőkertben teljesít szolgálatot. A specifikáció alapján több csatornát ismer a mikrotik mint a huawei. A cél a két eszköz egyesítése lenne, nem fejlesztés. Ebben az esetben jó választáS?
-
yodee_
őstag
Üdv!
Szeretném a tanácsotok kérni. Jelenleg olyan konfigom van hogy Huawei B818 mobil router bridge üzemmóban rákötve egy hAP ac2. Ezt szeretném egy eszközzel megoldani. Chateau LTE12-n gondolkodom. Mit érdemes tudni róla?
Köszi
-
yodee_
őstag
válasz
Zwodkassy #18773 üzenetére
A flash cserénél azért ugrott a licensz, amit korábban említettem. RAM-nál kizártnak tartom.
-
yodee_
őstag
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted #18459 üzenetére
Nekem adhat akármilyen zseni cuccot a szolgáltató, ha nem tudja a wireguard-ot, VPN-t, WOL-hoz normális port forward-ot és egyéb nyalankságot lehet rajta akár 10gbps port is akkor is ki fogom váltani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo Legion gamer laptop szép állapotban (RTX 3060, Ryzen 5 5600H)
- Asus Tuf Gamer Laptop i7, GTX 1660 Ti, 24GB RAM!
- HP EliteBook 850 G3, 15,6" FHD, I7-6600 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, AMD VGA, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Latitude 5580, 15,6" FHD IPS , I5-6300UCPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Latitude 5480, 14" FHD , I5-6300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Honor Magic7 Lite 8/512GB, Kártyafüggetlen
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged