- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Magisk
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Audience
aktív tag
válasz
MasterDeeJay #21185 üzenetére
Kulon route table kell, es beallitani, melyik ip melyik tablat hasznalja .
-
Audience
aktív tag
válasz
silver-pda #21169 üzenetére
Van pár apróság:
CapsMAN V2 ->
- Jelszintre nem dobálhatod!
- A Security beállításokban kell az FT-t engedélyezni, és azt hozzárendelni a config-hoz. Sehol máshol ezt ne állítsd!
- Minden AP-nál ahol ugyanaz a config van kiválasztva mint amihez az előző pontban hozzárendelted a security setting-t FT->Enable beállítással innentől fogja kezelni a roaming-ot! -
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #21165 üzenetére
Ha jelszintre kivágod akkor nem működik a roaming rendesen. Ahhoz, hogy az működjön nem szabad jelszintre kidobálni hagyni kell, hogy ezt elintézze a Mikrotik és a kliens.
-
Audience
aktív tag
válasz
privatposta #21129 üzenetére
Adsz nekik fix ip-t static DHCP reservation-nel aztan az ip-ket osszefogod egy address list-ben es tuzfalazol.
-
Audience
aktív tag
válasz
privatposta #21126 üzenetére
A MAC nem fix, sok eszköz random változtatja.
-
Audience
aktív tag
válasz
privatposta #21122 üzenetére
Nem adod meg a WiFi-hez a jelszót - csak a vendéghez - azoknak akiket ki akarsz zárni?
-
Audience
aktív tag
válasz
Zwodkassy #21010 üzenetére
Ez így nem működik! Kell csinálnod route táblát és mangle rule-t ami a forrás címétől függően van használatban és az alapértelmezett átjáró be van rajta állítva! A NAT szabály csak azt nézi, melyik out interface-en akar kimenni, majd ha az stimmel nézi meg a source címet, hogy kiengedheti-e.
-
Audience
aktív tag
válasz
grabber #20893 üzenetére
Ettől ez egyszerűbb, csinálsz egy mangle rule-t amivel az összes csomagot logolod és betolod egy remote syslog serverre aztán turkálhatod kedvedre. Nem árt ha nem a legkisebb vason próbálod ha nagy a forgalom kezelhetetlen lesz a log-ok mérete. Vagy kipróbálod a proxy-t a Mikrotik-en. De még az is lehet, hogy egy konténerben egy Squid-et elindítasz.
-
Audience
aktív tag
válasz
kammler #20864 üzenetére
MIPSBE-re nincs. Ha felmész a weboldalukra részletesen leírnak ám mindent!
Ha feltetted az AC-s Chateu-ra a driver-t akkor a két menüd lesz egy WiFi és egy Wireless menüpont. Attól függően, hogy melyik driver van fent tudod használni a Wifi menüt AX-es driverhez és a Wireless menüt a legacy driver-hez
-
Audience
aktív tag
-
Audience
aktív tag
válasz
dombila #20852 üzenetére
"Devices with compatible radios also require either the 'wifi-qcom-ac' driver package (for 802.11ac chipsets) or the 'wifi-qcom' driver package for 802.11ax and newer chipsets."
Thát:
- Wireless package -> régi Wifi csomag
- Wifi-qcom-ac -> Új Wavwe2 AC-s eszközre
- Wifi-qcom -> Új Wave2 AX-es eszközeA Capsman tud egy eszközön futni a régi és az új eszközökre is már nem kell két eszközre szétszedni a capsman-t.
-
-
Audience
aktív tag
válasz
Reggie0 #20808 üzenetére
Ma már én is ezt tenném. Más kérdés, hogy az optikához SFP-t tudó AP-k, switch-ek, kellenek. Ott vannak a kamerák, NAS, Média center... is....szóval én nem tudnám megoldani az egészet optikán jelenleg, vagy cserélni kéne mindent, de jelenleg nem fáj ez eléggé, hogy akár el is gondolkozzak rajta.
A túlfeszültség valós kérdés. Erősáramú oldalról kezeltem a kérdést, ott nyugodta(bba)n alszom, a LAN meg remélem kibírja a másodlagos hatásokat, direkt LAN-ra menő találatnak csak matematikailag kimutatható valószínűsége van, pláne amióta az internet is optikán jön.
-
Audience
aktív tag
válasz
Reggie0 #20805 üzenetére
Én a Rack-en belül 10G-t használok, a Nagyvas a rack-ben is 10G-n csatlakozik a switch-re, a HAP AX3 2,5G-vel van bekötve és az 5009 is 10G-vel, ha nagy a baj, egy 2,5G-s USB-s adapterrel az 5009 2,5G-s portjára csatlakozom a notebook-ról. A végpontok a HP servert kivéve 1G-sek és egyelőre ez itthon nekem rendben van. Sajnos a synology csak 2db. 1G-s porttal rendelkezik, ott pedig néha elkélne több így ott marad a LACP/Bonding.
-
Audience
aktív tag
válasz
jerry311 #20803 üzenetére
Én is így gondolom. Szerintem most még nem érdemes beleugrani. Sok cucc van még ami bug-os és szerintem ha lépni kell nem a 2,5G hanem a 10 az értelmes irány. Ma már sajnálom, hogy nem tettem optikát a fali aljzatokhoz így majd az unokámnak egyszer át kell kábeleznie. ;-)
-
Audience
aktív tag
válasz
Shkiz0 #20796 üzenetére
Szerintem az 5009-ből nem lesz WiFi-s. Meghagyják vezetékes routernek. Jobb is mert sokan nem Mikrotik WiFi-t használnak és akkor jó ha van egy sima madzagos routered. Mondjuk szánalmas, hogy az RS232-t lehagyták róla ami a 4011-en alapból ott volt.
Most, hogy mindenki elkezdett 2,5/5G felé kacsintgatni megnéztem vannak-e szűk keresztmetszeteim és azt kell mondjam az 1G egyelőre bőven elég itthon. Én még kivárok vele.
-
Audience
aktív tag
-
Audience
aktív tag
-
Audience
aktív tag
Ha a PPPoE felépül, nincs DHCP kliens konfigurálva az ONT portjára, a routing tábla rendben van a masquareding a megfelelő csatolóra van beállítva, a mikrotik oszt IP-t, DNS-t és átjárót DHCP-vel akkor mennie kell. Ha nem megy akkor a fentiek valamelyike bibis. De egy géppel már letesztelhetted volna, hogy maga a kapcsolat rendben van-e.
-
Audience
aktív tag
válasz
Reggie0 #20313 üzenetére
DFS nincs 24dBm a TX power bármelyik frekvenciát választod. A Magyar beállításokkal megy 30dBm-en is a felső sávokon. 5640MHz a teteje 160MHz sávszélességgel. A Megadott 5825MHz nem tudom melyik régióban érhető el.
Én sosem térek el a Country beállításoknál a valós országtól.
-Nézegettem és a Philippines tűnik a legkevésbé korlátozottnak-
-
Audience
aktív tag
válasz
Marcelldzso #20291 üzenetére
Akkor érdemes levenni én 1350-et használok!
/ip firewall mangle
add out-interface=pppoe-out protocol=tcp tcp-flags=syn action=change-mss new-mss=1350 chain=forward tcp-mss=1351-65535
Az out interface legyen a WireGuard! -
Audience
aktív tag
válasz
Marcelldzso #20285 üzenetére
MTU / TCP-MSS, hogyan van kezelve?
-
Audience
aktív tag
válasz
privatposta #20175 üzenetére
A LOG-ban látnod kéne, hogy próbálkozik a manager-hez csatlakozással és kapsz hibaüzenetet ha nem sikerül. Konfig nélkül erre igy mást nemigen tudok mondani.
-
Audience
aktív tag
válasz
silver-pda #20092 üzenetére
Netwatch szerintem jó megoldás, aztán a down/up script-ben lekezelsz mindent amit csak szeretnél.
-
Audience
aktív tag
válasz
Shkiz0 #20084 üzenetére
A fene tudja, szerintem mindegy. A T-nél egy STB-nek 10Mbps elég.
VLAN
- az ONT-ot még egy LAN portra becsatolod amit beraksz egy VLAN-ba.
- beállítod a trunk portokat és az acces portot az STB-nek és kész is vagy.EoIP
Csinálsz egy bridge-et egy extra portot amit hozzáadsz ehhez a bridge-hez és rádugod az ONT-ra. Ugyanezt elköveted a másik eszközön ahol az STB van majd egy EoIP tunnel-lel összekötöd a két bridge-et.
Láttam régen mindenféle leírásokat IGMP Proxy-val de valószínűleg béna voltam mert sosem működött. A fentiek VPN-nel is megoldhatóak így a világban bárhol lehet az STB, utazáskor/külföldre költözéskor jól jöhet.
-
Audience
aktív tag
válasz
privatposta #20050 üzenetére
Sajnos ezt a kliens dönti el, a band steering meg nincs implementálva a Mikrotik WiFi driver-ben. Amit tenni tudsz, hogy lejjebb veszeg a 2,5G teljesítményét és a kliens a nagyobb térerejű hálózatot szokta preferálni.
Nekem sok eszközben van olyan beállítás, hogy preferált sáv, azok automatikusan 5G-re mennek ha elérhető!
-
Audience
aktív tag
Valakinek sikerült működőképes Wave2 CAPsMAN konfigot összerakni ami stabilan működik WPA3-mal?
Van egy kis labom (AX2,AX3, CAP AX, Audience) próbálom elkapni mikor lesz kész arra, hogy váltsak itthon (cégeknél egyelőre eszembe sem jutnak!) de túl sok IoT cuccom lóg WiFi-n, hogy boldog mosollyal nézzem ahogy szétesik.
-
Audience
aktív tag
-
Audience
aktív tag
válasz
privatposta #19960 üzenetére
Akkor ne ezt vedd! Ez nem Webes felületen párat kattintok cucc! Vagy kérj meg egy szakembert, hogy beálítsa. Csalódás lesz ha így indulsz neki.
-
Audience
aktív tag
válasz
privatposta #19955 üzenetére
Alaposan végiggondolva az árát a tudását és a kompromisszumokat én többnyire Mikrotik-et használok.
-
Audience
aktív tag
válasz
privatposta #19953 üzenetére
Az egyik AP-t kinevezed controllernek azon a CAPsMAN-t konfigurálod és hozzáadod a másik kettőt. Így működni fog amit szeretnél.
-
Audience
aktív tag
válasz
Hyperion #19859 üzenetére
Nem fog menni, ha fent van a Wave2 akkor már csak az ahhoz tartozó capsman fog menni. Én feltettem egy CHR-t a Synology-ra, az lett a Dude-szerver és a CAPsMAN Wave2-re. Van még mit csiszolni. Nem értem miért nem oldják meg, hogy egy CAPsMAN kezelje mindkét eszköz családot.
HA felteszed a Wave2-t bukod a régi capsman config-ot és ha nincs backup kezdheted előlről!!!
-
Audience
aktív tag
válasz
kammler #19729 üzenetére
Nekem még sok a szűk keresztmetszetem a synology 2db. 1Gbps porttal LACP-vel megy annak most még mindegy, meg kell nézni, hogy USB-s 2,5-es csatolóval mit kezd. Az RB5009 DAC-cal lett összekötve a switch-csel, a HAP AX3 felé mennék 2,5Gbps-sel ha majd lesz időm vele foglalkozni. Alapvetően nekem elég a 2,5Gbps, nem használok semmit aminek ez szűk keresztmetszet lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- UHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 4Mag 32/512 FHD IPS Intel Iris Xe Magyar
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G - 8/256 - Media Markt garancia
- Xiaomi Redmi 9at - 2/32 - szürke
- Xiaomi Mi8 - 6/128 - fekete
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest