Új hozzászólás Aktív témák
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Mercutio_ #3959 üzenetére
Így előzetesen, mert a 16-os csak most jött:
- a legjobb egyértelműen a 30mm-es, nyitva-zárva, mindenhogy
- a 20mm-es nyitva középen kitűnő, a széleken picit gyengébb, de még mindig jó, rekeszelve a szélek is majdnem utolérik a középső részeket. Viszont én a látószögét jobban kedvelem, emiatt azt használom gyakrabban
- a 16-os friss, még csak most ismerkedem vele
- csak a téma határozza meg, hogy mit teszek fel a vázra, övtáskába így is bármelyik váz+obi kombó belemegy. Ha netán kicsit nagyobb oldaltáska/hátizsák/kézitáska van nálam, akkor akár az összeset vihetem, annyira kicsi és könnyű mind
- a három közül sztem a 20-as kihagyható, a 16+30 páros is elég lehet (de nem adom el a 20-ast)
- ha jpeg-be fotózok (a hétköznapokban sokszor van így), akkor mind a két nagylátónál automata torzítás korrekció van és nem is lehet kikapcsolni. raw esetén persze más a helyzet.
- ezekhez nekem még van egy 20-50, ami a kitben volt, ennek csak a tele oldalát használom, ezt szeretném jövőre felváltani a beígért 55mm-es pancake-el. Ennyi elég, sőt talán még több is a kelleténél
- szenzor terén az NX100 nem mai gyerek, viszont ez a pancake sor és az árak nálam abszolút kompenzálják ezt a hátrányt. Amúgy a váz ergonómiája elég jó, én használat közben pl. nem is szoktam sose belépni a menübe, mert minden kint van, ami kell. Viszont a vaku kissé hiányzik, deríteni jól jönne időnként és a külső vaku nincs mindig nálam. -
FEDman
addikt
-
Ijk
nagyúr
válasz
Mercutio_ #3880 üzenetére
Persze így van, kisebb helyet foglal, elég neki a kisebb táska, könnyebb is. Én csak azt mondtam hogy nem zsebrevágható, külföldi fórumokon is rendszeresen "pocketable" és hasonló jelzőket akasztanak rájuk, pedig közel sem azok. Volt DP1-em, ami kvázi a legkisebb milc+palacsintával egyenlő méretű, nadrágzsebbe abszolút nem fért el, kabátzsebben sem szívesen hordtam. Zsebrevágható kategória az ultrakompakt.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Mercutio_ #3873 üzenetére
A zsebrevágható kategória az a canon s95.
Nagyon jól tudom milyen előnyei vannak a m43-nak, de ne essünk már túlzásokba, hogy zsebrevágható. Meg hogy a dslr alatt összeszakadsz, egy m43-al meg vígan elvagy.
De erre most be ne írj valami fantasztikus epl3+20 f1.7, és d300+17-55-ös hasonlatot. -
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_ #3679 üzenetére
Szinte mindegy is milyen színbe veszed, csak veszel rá egy ilyen matricát és ...
-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_ #3645 üzenetére
Mondjuk ez az X-S1 koncepció ez most speciel annyira nem mozgatott meg..
Nem értem az X100 és az X10 után miért kellett pont most egy full EVF-es váznál elővenni a DSLR formát. Mondjuk a fogása biztos jó lesz, de ez akkor is bűn ronda!Meg mindez 2/3"-es szenzorral, kérdem én miért??
Akkor már miért nem csatlakoztak a m43-hoz?
Persze lehet csak hazabeszélek, de szerintem mindenki jobban járt volna.
-
nord_
veterán
válasz
Mercutio_ #3512 üzenetére
Én is sokat köpködtem a LR-ot, de be kell látni, a tanulás/megszokás folyamatot érdemes végigjárni, mert eléggé fotós logika alapján működik, ráadásul szép végeredményt ad.
(Bár ezt a hülye raw importálás dolgot opciós játéknak is beállíthatnák, mert személy szerint teljesen fölöslegesnek tartom.) -
Tulku
veterán
válasz
Mercutio_ #3512 üzenetére
lr3-mal mi a baj? naon jó a developja, cropja, szévje, mást én nem es használok.
sztem 1-2 nap oszt mexokja az emberfia, én nem néztem oktató videjót (jó 5let, megnézem mit tudnak a fijjug :-)
10 éve c1-et használtam, ahhoz képest mennyország...Most én máson agyalok, vmi fényerős obin, mert nekem nagyon bejön az est, a napnyugta, a megnyugvás, ilyenkor az 1,8 kevés. Kipróbálnám a voigtlander 0.9-et, de írtó húzós, meg hát nagy vasdarab. A palacsinta méret-minőség-érték arányban nagyon elgondolkodtat...
A dilemmához: ennek van jó és rossz oldala; a jó, hogy időközben biztosan kihoznak egy még jobbat, a rossz, hogy addig nincs katt...
-
Tulku
veterán
válasz
Mercutio_ #3510 üzenetére
Hát a jpeg-ét hamar elfelejtettem, de ez az lr3 bitang jó, a raw-ja pedig szerintem OK.
Különöst, mióta megvan a Zeiss pancolar...Sokat gondolkodtam én is a méreten, s főleg a G3-on.
De:
-az obik úgy is határt szabnak a zsebben hordhatóságnak
-én szeretem meg is fogni a gépest, nem a körmeimmel tartani (ez poén volt, de a sanyi nexet egy perc után azzal a tudattal tettem le, hogy ilyet többet ne fogjak meg)
-sztem kicsi a méret különbség
(persze ez az én véleményem)
Mindkét gép kiváló, a G3-mal jól jársz meglátod... -
Tulku
veterán
válasz
Mercutio_ #3463 üzenetére
Miért nem nézel használt gh1-t? Most is van egy 100-ért (lehet olcsóbb is:-) valami jószág meg a múlt héten adott el egyet a vaterán 50-ért.
Sztem egy próbát megér, jövő héten szombaton kölcsön tudom adni, na azon nem hagytak ki semmit (bár hozzáteszem én fix evf-fel fotózok, azon is nézem vissza a kész képet, s nem hunyorgok a napfénytől)
A videóját meg nem elemzem... -
|AP|
veterán
-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_ #3098 üzenetére
Meg hát APS-C-n lehet használni a FF 50-eseket, de azért az nem ugyanaz mint a dedikált portré obi, így egy kicsit rövidek.
Ha minden igaz egyedül a Pentax készített direkt APS-C-re fix portré obit.
Na ehhez képest már szerintem egész versenyképes a kis M.Zuiko ára. -
Warter
addikt
válasz
Mercutio_ #3044 üzenetére
Tisztába vagyok vele, csak a 100k-t akartam ellenpéldázni. De egyébként 90 körül van itthoni boltból is. Mellesleg sok esetben a szállítást itthon se ússzuk meg sajnos.
Legolcsóbb mondjuk amcsiból lenne, de ha még az ember valahogy megoldja a szállítást, a garanciás probléma esetén ugye ilyenkor is probléma van.
No igen, a reményhal meg utoljára. -
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_ #2983 üzenetére
Figyelembe véve milyen picik a vázak ebben a rendszerben nem is olyan elhanyagolható szempont a kisebb súly meg hogy zoomolás közben nem tolja ki kilóméterekre az orrát.
Ezen felül nagyon úgy fest, hogy optikailag, meg stabiban is kicsit jobb lesz. Plusz ha valaki videó mellett szeretne egyenletesen zoomolni akkor ezzel az obival már megteheti.
Szóval azért biztos fincsi lesz ez az új tele.Ettől függetlenül anyagi okok miatt adott esetben én is biztos a 45-200 mellett döntenék.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Mercutio_ #2965 üzenetére
"az új teleobi kb. akkora lesz mint a mostani Pana 45-200 (de súlyra csak fele
) és mindkét obi drága lesz
"
A 45-200 mérete és súlya is teljesen rendben van, főleg ha az ember a DSLR obikhoz hasonlítja és még csak nem is kell a telékhez hasonlítani, elég egy Nikkor 85/1.8.
Ezt még vígan hozzá lehet csapni a kirándulócucchoz.Másrészt viszont sok kicsi sokra megy. Volt már olyan, hogy elkezdtem pakolászni valami túrára, itt 4 cerkaakksi, ott egy GPS, hopp egy esőkabát ... és egyszer csak azt vettem észre, hogy a sok kis "jelentéktelen" apróság együtt sok is, meg nehéz is.
De ilyenkor sem azon múlik, hogy ez az egy obi fele súlyú-e. Szóval egyelőre erre sem izgultam rá.
A 45/1.8 használtpiacra kerülését szerintem kb annyira nem érdemes várni, mint az Oly 9-18 obikét. Ez utóbbit például azért sem adnám el, még akkor sem, ha nem nagyon használnám, mert elég nagy bukta lenne és ha később mégis kellene, ismét csak vadi újat tudnék venni. (Volt pár olyan obim amiből több példány is megfordult nálam. Eladtam, később megint vettem egyet, aztán megint eladtam :-) ... de azokat könnyű volt adni is venni is. A 45/1.8 nem ilyen lesz)
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Mercutio_ #2747 üzenetére
A G3 beépített vakujának kulcsszámára 10.5-t írnak, de ISO160-on, szóval barokkos túlzás. A GF1 azt hiszem 6. A Metz ISO100-on 24, fel lehet fordítani a fejét és nem a gép icipici akksiját meríti.
Jónak tűnik, tudja amit elvártam, de aki egyszer tudott nagysebességű vakuszinkront használni, annak az mindig hiányozni fog. Ennek hiányában marad a rekeszelés meg szűrők amik megeszik a fényt. Mondjuk az se lenne nagy baj, ha a Panák szinkronsebessége legalább 1/250s lenne.
-
nord_
veterán
válasz
Mercutio_ #2677 üzenetére
Jujj, az a harmadik már picit sok az én ízlésemnek.
(Egyébként régebben is divat volt kétféle kinézetű vázat gyártani, pl. a Nikon is csinált ezüst változatot az F80-ból.) -
válasz
Mercutio_ #2677 üzenetére
a szenzor tényleg szar, de közben arra jutottam, hogy nem érdekel. már az e-pl1-gyel is tudtam fotózni, ahol kellett, itt hozzá képest van 1/4000s, iso 6400, normális tárcsa, bitang af. a gyors működés+af sokkal inkább gátja volt, hogy pillanatképeket csináljak, szóval részemről fájó, de túlélhető pont a szar szenzor. kicsit irigykedem a rohadt sony-ra, de ennyi.
igazi fájdalmat a nikon tud majd okozni, ha jót csinál, az ugyanis capture nx alá csinál raw fájlt, ami részemről szent.
-
válasz
Mercutio_ #2482 üzenetére
- az e-p1 már rég nem téma az oly-nál, az e-pl2-nél kezdődnek a jobb af-es vázak
- az oly af-je is pontos, sőt, minden cdaf az, nem is értem, mire gondolsz
- ...esetleg arra, hogy vak sötétben is könnyebben talál fókuszt, de ez sem pontossági kategória (bár nyilván fontos része az af-nek, mint rendszernek), akkor sötétben mf-fel lőnénk be a kevésbé tehetséges vázatnyilván igyekszünk nem félrefókuszált tesztképekkel lemérni egy obi tudását...
-
válasz
Mercutio_ #2308 üzenetére
a váz "bétás", nem kérdés, számos idegesítő hibája van. ámde szulita, legalábbis ha jól értem, az egész létjogosultságát kérdőjelezi meg, nem azt mondja, hogy ha nem lennének az idegesítő hibák, akkor ütős kis alternatíva volna.
pedig az a helyzet, hogy de. nincs rá pénzem, de csak a rajta lévő obi simán 800 usd, ha a 12/2 annyi. a szenzort pedig alaposan felturbózták, és a kereső, bármennyire nem tökéletes az ovf minden helyzetre, szintén egy izgalmas, komoly extra. 1200 dollárért nem drága ez a váz, ha azt veszed, hogy egy gh2 900 dollár, egy 12/2 800 dollár stb.
-
SpongyaBob
veterán
válasz
Mercutio_ #2272 üzenetére
Azt nem tudom hogy GF1-nél működik-e, de én az Olympus Viewer 2 programját használom mely tartalmaz egy auto frissítést is, mikor feltelepíted a progit lesz egy ikon az asztalon csak a frissítésnek, ha arra rákattintasz felismeri melyik a legfrissebb szoft és automatikusan mindent megcsinál. Szerintem próbáld ki.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Mercutio_ #2199 üzenetére
Minden tekintetben jobb lett egy kicsit, csak a túlzott elvárásoktól óvnék mindenkit.
ISO50-re nagyob szükség lenne a pici érzékelőjű gépeknél, mint DSLR-ekben, mert minél kisebb az érzékelő, annál fényerősebb obi kell hasonlóan kis mélységélesség eléréséhez, de ha magas az alap ISO és nem elég gyors a zár akkor szopás van (vagy kókányolás ND filterekkel)
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Mercutio_ #2191 üzenetére
Magas ISO: ritkán van rá szükségem, és még a D300-at se nagyon szeretem ISO800 fölé tekerni. Szóval nem különösebben érdekel, hogy a zajos, mosott, színevesztett kép kicsit kevésbé gyengébb. Jelenleg sokkal fontosabb, hogy ott, ahol legtöbbször használom jobb-e mint a GF1. ISO400-on csak egy picit jobb, ISO1600-on meg hiába jobb, ott már azt sem szeretem amit a D300 csinál.
Dinamika detto. Ki lehet mérni, de első kattra nyilvánvaló, hogy semmiféle forradalmi változás nem történt.
A Q-menu testreszabható, de attól még, hogy letilthatok menüpontokat, ugyanúgy ott maradnak a "lyukak". Ez a kisebbik bajom a menüvel. Jobban zavar az animált ugrabugrálás.
No, de nehogy félreértse bárki is! Az első napokban mindig a "hibákat" keresem, amikkel együtt kell majd élnem. Amint ezen túl vagyok és minden korlát tudatosul, már csak használni fogom.
-
madgie
titán
-
válasz
Mercutio_ #2191 üzenetére
E-1 zárat hallottál már? de tény, hogy a két Pentax a következő a sorban.
A Leicáknak egy előnye van: optikai stabilizátor. Illetve nem is rosszabb, mint a 14-54 (bevonatokban talán még jobb is), szóval E-1-re logikus választás. 14-150-es Zuiko meg nincs is 4/3-ra. (jó, teoretikus a téma, mert 1500 usd-ért nem fogok venni egy 50e ft-os vázhoz)
-
rumos14
nagyúr
válasz
Mercutio_ #2147 üzenetére
a piszkok az A55 fw frissítésébe ezt nem rakták bele... jött helyette mindeféle "hasznos" jpeg only témamód.
amúgy kiváncsi vagyok, a gyakorlatban ez mennyire használató, egy 50/1,4 vagy hasonló DOF-ot produkáló gyútáv/rekeszérték esetén mm pontosan kell belőni a fókuszt, szóval jól jön a belenagyítás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest