Új hozzászólás Aktív témák

• batai15

félisten

Gyerekek vannak erre topikok. Melyik okos telefont vegyen illetve gps is. De a mobilok 90%ba már normális agps van.

• szundybence

aktív tag

Sziasztok!

Nekem már volt (van is) többféle okostelefonom és tabletem. Közülük a GPS terén kiemelkedik a mostani kedvencem: Lenovo A7-40 A3500. Gyakorlatilag azonnal talál műholdakat és nagyon megbízhatóan tartja a kapcsolatot velük. A pontosság rendszerint 3 méter. Nagyon pontosan navigál.

Remélem tudtam segíteni!

• inf3rno

nagyúr

Mobiloknál azt találtam, hogy a következők használhatóak chipset terén:

- Apple iPhone 4S (Broadcom BCM47511)
    - Apple iPhone 5S (Qualcomm WTR1605L)
    - Samsung Galaxy S1 (Broadcom BCM4751)
    - Samsung Galaxy S2 (CSR SirfStar4)
    - Samsung Galaxy S3 (Broadcom BCM47511)
    - Samsung Galaxy Nexus (CSR SirfStar4)
    - Samsung Galaxy Note (Broadcom BCM47511)
    - LG Nexus 4 (Avago ALM3012)

Ezek olyan 70-150k körül vannak árban. A legolcsóbb talán az S2, amit még kapni lehet, de már az is elég elavult model, azért csak 50k.

Vannak olcsó telefonok 50k alatt és vannak mini kivitelű telefonok, amiket akár 80k-ért is vesztegethetnek. Ezekben általában olcsó Qualcomm gpsOne x típusú chipset van, amit jobb messziről elkerülni. Nagyon ritkán találkozni MediaTek-el is, de abból is az olcsó fajtával. Szóval ha pontos GPS kell, akkor az olcsó és mini kivitelű mobilok nem jöhetnek szóba. Olyan 10 mobilt néztem meg, vegyesen Samsung, LG, HTC, Lenovo, stb... volt a listán, szóval azért elég jól lefedtem a piacot. Biztosan van kivétel ez alól a szabály alól is, de ritka, és képtelenség megtalálni, mert a gyártók nem verik nagy dobra, hogy milyen GPS chipset van a mobilokban, inkább csak a processzort szokták feltüntetni, ami általában Qualcomm Snapdragon, amiből azért már lehet sejteni, hogy a GPS meg Qualcomm gpsOne. Ritkán van kivétel ez alól...

Számomra így nagyon úgy néz ki, hogy a mobilok nem jöhetnek szóba, és maradok a GPS-es óráknál. Azon belül is valszeg Suunto Ambit2 R lesz, ha találok olcsón 50k alatt (újan 70k) használtat vagy akciósat. Ha nem, akkor még idén veszek egy Garmin-t vagy TomTom-ot helyette. Garmin-nál FR15-öt már lehet kapni 40k-ért (valszeg MediaTek MT4/4x chipsettel), ami 1-2 évig kitart. A TomTom-nál a chipset jó, az újakban SirfStar5 van, viszont a szoftvere kritikán aluli egyesek szerint. A Garmin sem sokkal jobb ezen a téren, talán egy kicsivel. A Polar-nál nem nagyon van olyan, ami szóba jöhet, az M400-ban gagyi uBlox chipset van, az RC3 nem kompatibilis más cég pulzusmérőivel, a V800 meg bár nagyon jó, de túl drága (100k). Sajnos még túl kicsi az órás piac ahhoz, hogy a verseny lenyomja az árakat, és a termékek sem kifejezetten jók. Sok a szoftverhiba, egyenetlen a gyártási minőség (ez a mobilokra is igaz). Úgy látszik az embereket ez nem zavarja, mert úgyis pár év után kidobják a kukába és megveszik az újat, vagy mert nem is tudnak róla.

• inf3rno

nagyúr

Egyelőre nagyjából annyit találtam, hogy a következő GPS chipset gyártók vannak a piacon:

- CSR (Sirf )
    - Qualcomm
    - Broadcom
    - Mediatek
    - Ublox
    - ST
    - Texas Instruments

Elvileg ezek mindegyike tud jó chipset-et gyártani, szóval az egyes modelleket kell megnézni, hogy melyik mit tud, és az alapján továbblépni.

[link] ez alapján a téma nagyon nem csak chipset függő, hanem szoftver függő is, legalábbis a SirfStarIV 5.1-től 7.6-ig szerepel szórással kapcsolatban, ami elég széles tartomány ebben a pontrendszerben, viszont általában elég jól hozza a helyes adatot a mérések átlaga. Úgy tűnik szoftveresen a szórás csökkenthető valamilyen módon, amit jobban a Polar mérnökei tudtak kihasználni, rosszabbul meg a Garmin mérnökei. Elképzelhető, hogy az antenna minősége miatt szór kevésbé.

• inf3rno

nagyúr

Sziasztok!

Szeretnék futáshoz venni egy mobilt. Nem túl magasak az igényeim:
    - jack dugó,
    - max 150g, de jó lenne, ha 100g körül mozogna súlyra
    - firefox elmenjen rajta, a 3g nekem elég, úgyis wifi-vel használom
    - tudjon ébreszteni, és
    - tudjam használni az endomondo-val (vagy másik futós alkalmazással),
    - illetve a pulzusmérőmmel (ANT+-t és BT smart-ot is tud a kütyü),
    - na és persze, ami kiemelten fontos, hogy jó legyen a GPS chip, ami benne van.
    Max 50-et szánok rá, de amilyen olcsók a mobilok manapság, talán van ilyen jobb áron is.

Én nézegettem már futós órákat, azoknál van GPS pontosság teszt: [link]. Sajnos a GPS szempontból jók nem férnek bele a keretbe, vagy van valami defektjük, ami miatt nem szívesen venném meg őket, ezért inkább a mobil fele hajlok, hogy azt kellene vennem egy újat.

Úgy néztem a GPS szempontjából 4 dolog számít igazán:
    - precizitás (a tényleges pozícióhoz vagy megtett távhoz képest hány m-el tér el az átlag)
    - pontosság (az átlaghoz mekkora szórás tartozik)
    - milyen gyorsan talál műholdat (prediktív műhold pozíció meghatározó algoritmusok)
    - mennyire stabilan tartja a jelet (a mostani Samsung Galaxy Y elég könnyen elhagyja futás közben, aminek néha azonos nyomvonalon megtett körök helyett egy krix-krax az eredménye [link]. Persze néha meg jól működik, lehet, hogy a környező épületektől és a körülményektől is függ, hogy mikor hibázik. Pl 40 fokban használhatatlan.)

Ha van bármi ötleteket, tapasztalatotok, esetleg tudtok listákról, ahol mobilokat hasonlítanak GPS-re kihegyezve, akkor ne fogjátok vissza magatokat! :-) :R

Új hozzászólás Aktív témák