- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Google Pixel topik
- Netfone
-
Mobilarena
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
ottkar
addikt
válasz
philoxenia #1333 üzenetére
Egyetlen betűt nem fogok soha többé leírni ebben a fórumban! Egyszer már több hónapig nem írtam, csak azért tértem vissza mert egy szerencsétlen kérdezőnek nem tudtak épkézláb választ adni, de úgy látszik kár volt.
-
ottkar
addikt
válasz
mikrofon #1326 üzenetére
Az objektív első hátsó sapkájához valóban a műanyag a messze legjobb. Meg van a helye a műanyagoknak de ahova nem jó oda azt alkalmazni nem korszerű tudás hanem barbárság. A Canon gépek házában alkalmazott szar oda nem való műanyag alkatrészek vagy a Sony néhány koppanása ezt mutatta. Miért kell a CD-k lézerágyújába műanyag lencsét tenni mikor az üveg egyértelműen a jó?
-
ottkar
addikt
válasz
mikrofon #1322 üzenetére
"Már az egyetemen felháborítónak tartottam, hogy neves professzorok és akadémikusok valamint tanult, tapasztalt, bölcs öregek és fémes anyagok doktorai akarnak meggyőzni arról, hogy a műanyagok (polimerek) sz@rok, mert nem lehet megmunkálni, nem időt állok, nem elég kemények, nem elég ellenállóak."
Azok a hülye professzorok nem is értem miért nem téged neveztek ki a tanszék élére.
-
ottkar
addikt
válasz
mikrofon #1320 üzenetére
"Kérlek, írj néhány dolgot, amiben a fémek tényleg jobbak"
Néhány százezerre gondoltál? Műanyagból vannak a vasúti és villamoskerekek a robbanómotor blokkok a dugattyúk hajtókarok az űrrepülőgép totál műanyag a golyós és görgőscsapágyak kések ollók esztergák forgácsolószerszámok de miért sorolom én mivel töltötted el az öt évet?
-
ottkar
addikt
válasz
mikrofon #1317 üzenetére
"Sajnos a fémek "kifutó félben" vannak. "
Úgy futtatták ki mesterségesen. És ennek akkor volna értelme ha a műanyagok jobbak lennének. És az igazi vicc hogy nem igaz az sem hogy a műanyag olcsóbb és könnyebb gyártani. Egy nem is túl bonyolult fröccsöntő szerszám legyártása horribilis összegbe kerül. És egy géphez rengeteg alkatrész kell. Nemcsak polimer műanyagok vannak hanem polikondenzációs, és poliaddiciós műanyagok is.
-
ottkar
addikt
"Es kepzled parosito gyuru a neve"
Tudod nem idegen nyelv esetleges ostoba meghatározására kell hagyatkozni. A magyar nyelv fotós kifejezései nagyon jók, pontosak, kifejezők. Amelyik gyűrűn két külső szűrőmenet van azzal egy a gépen levő optikára egy másikat lehet FORDÍTVA tenni. Ez volt az első fordító gyűrű, a ház-optika fordítót később kezdték gyártani. Ostoba módon széles látószögűnek mondják a nagylátószögű optikákat csak azért mert kilfelden wide a neve.Abban tévedsz hogy én neked írok bármit mert az reménytelen. Neked csak a CNC vizsgázott az esztergályos? Tudod van olyan hogy univerzális esztergapad, mivel egy két darabot baromság volna CNC-re vinni
-
ottkar
addikt
válasz
Reset Elek #1302 üzenetére
Mezei aluminiumot nem használnak a fotótechnikában csak ötvözeteket. Mg Si és Cu Al ötvözeteket használnak. A színaluminium ragad nemigen használják. Vezetékekhez se használják mert szakad.
-
ottkar
addikt
"Kepzeld lehet ezred pontosaggal forgacsolni"
Képzeld vas és fémesztergályos mestervizsgám is van többek közt.Ugyanis én egy szakmahalmozó vagyok. Palástcsiszoló, fapadlózó, melegburkoló, fémipari gyártástechnológus és okleveles vegyész volnék. A tanfolyami végzettségeket pld tűzvédelmis meg egyebek nem is számítom. Ugyanis volt egy tulajdonságom röhögve könnyedén tanultam meg mindent amibe belefogtam. Tudod egyszer egy betanított esztergályos megkért hogy köszörüljem meg a kését mert hallotta hogy én mester vagyok, (akkor épp MEO ügyeletet adtam) és a beállítója eltünt a kurvákat hajszolta. Két óra múlva visszajött hogy ő még ilyet nem látott 21 munkadarabot csinált a késsel míg a beállítója által köszörülttel 6-ot. Megköszörültem még egyszer neki és 24-et csinált meg vele. Úgyhogy nehogy megmagyarázd nekem hogy mit és milyen pontossággal lehet forgácsolni.
-
ottkar
addikt
válasz
Reset Elek #1301 üzenetére
A mattüvegnek a tükör felőli részén keletkezik a kép! Az sík a prizma felől domború! Csak bele kelene nézni a tüköraknába!
-
ottkar
addikt
"Legalabb ne irkalj hulyesegeket"
Az a te szokásod!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ha 500 féle műanyag van akkor áruld el miért csinálják olyanból az optikák tubusát házát ami puha és késsel könnyen lehet faragni? Beszélsz bele a levegőbe ahelyett hogy megnéznél műanyagházas optikát! Belehajtok egy polár szűrőt és a menet ragad! A műanyagházas optikák szűrőmenete véletlenül se esztergált! Tudod mennyi az egy ezred? A forgácsoláshoz semmit nem értesz esztergálni még fémet se lehet ezred pontossággal nemhogy egy puha műanyagot.A csapágyak készülnek ezred pontossággal, köszörüléssel! A hülyeség az mikor 500 műanyagról beszélsz ebből 495-öt nem használnak optikákhoz.Még a műanyagházas optikák rögzítőgyűrűi is fémből vannak pedig csoda műanyagok vannak! Láttál polárszűrőt műanyagból? Egyszer kaptam egy menetátalakító gyűrűt műanyagból természetesen fröccsöntve, egy határ szart nem ért!
-
ottkar
addikt
válasz
mikrofon #1299 üzenetére
Egy műanyagot azért nem lehet úgy esztergálni mint egy ötvözött alut. menetet meg egyáltalán nem lehet a danamid kivételével műanyagba vágni. A danamidot meg nem lehet fröccsönteni. Az optikák műanyag menetei tüskére fröccsöntöttek. Oszt ugyi van különbség de nagy amikor egy fém menetet a műanyagba hajtok. Szar érzés. Ugyanis voltam forgácsolóüzemi meós is.
A műanyag és keverésválasztás nem mindíg szándékos van amikor a jól bevált helyett el kezdenek kísérletezni és jön a koppanás.IIyen volt a Sonynál kétszer is az egyik tíz éve amikor a CD olvasókba új keverésű műanyagból készült lencsét tettek. Elvetemült az elvetemült. Óriási volt a meghibásodás. A másik a CCD érzékelőkbe használt új keverésű műanyag ami miatt az 5-6 éves Canon kompaktokat még most is garanciázzák. -
ottkar
addikt
Ühüm. Ilyet már hallottam hogy a japánok kiválogatják az USA-ba meg a nyugat juropba és kelet juropba menő gépeket. Csak azt nem tudom hogy a pecsába.A gyártósoron megy a gyártás egyforma gépek készülnek ha meghibásodás van akkor meg jelzi az automat és eldobják az esetleges rossz alkatrészt. Hogyan lesz gyengébb meg jobb gép, és azt ki és hogy válogatja ki mikor az csak többnapi működés után derül ki.Arru nem is beszélve hogy ez drágítaná a gépeket. Valami nem stimmöl.
-
ottkar
addikt
Milyen hibás lencsével? Nem érted hogy az üzemekben nem saccra dolgoznak? A 60-as években is jobbnál jobb optikák voltak, A Zorkijok Jupiterei a Zeiss Tessarok a Prakticák optikái. Ezek nem ócska műanyagházas és műanyaglencsés optikák voltak. Nekem volt a 60-as évek közepén egy Pentina gépem 2,8-as Tessarral, tudod milyen szuper gép volt ez? Semmivel nem volt rosszabb a legjobb Japán gépeknél.
A Jupiter 9-el meg mi van? -
ottkar
addikt
Nagy gyártási szórás a 60-as 70-es években? Tudod mi az hogy gyártási tűrés? Egy optika miért tért volna el a tűréstől? Nem saccra dolgoztak a Zeissnél a Pentaconnál, vagy a japánoknál.
És nemcsak 10x15-ös képet csináltunk. A filmek szemcsézete volt a vitatéma nem az optika. Természetesen voltak olcsóbb optikák. -
ottkar
addikt
Ilyen régen nem létezett hogy nagy gyártási szórás. Ez a hisztéria pár éve van. és el van túlozva erősen. Honnan a fenéből tudja valaki hogy a Sigmából rengeteg a rossz? Kipróbált tízezer darabot? Nekem 3 új Sigmám van és futárral hozattam és mindhárom kifogástalan.
Ugyanakkor van egy valós az optikák minőségét rontó tényező, ez pedig a műanyag tubus és ház és a műanyaglencsék használata.Egy műanyag alkatrészt nem lehet úgy megmunkálni mint az alumíniumot. És a műanyaglencse soha meg se közelíti jóságban az üveget. Nekem van 28 éves fémházas Takumarom egy mai optika csak fingik mellette. -
ottkar
addikt
Ebből semmit nem értek. Mijaza porte lencse? És mi a baj a végtelennel?
Ha esetleg portrét akartál írni az végtelenen ugyanolyan jó mint bármelyik másik tele. Portrénak kizárólag a gyújtótávolsága miatt nevezik. Ez a fókusz passzol legjobban az archoz. De ez nem azt jelenti hogy egy 135-össel nem lehet nagyon jó portrét csinálni
-
ottkar
addikt
válasz
Reset Elek #1252 üzenetére
Ammá mér vóna vadhajtás ha háromrészes a mérőék?
-
ottkar
addikt
válasz
Reset Elek #1245 üzenetére
Nem három részre van osztva? És ezek nem pontosan egyformák miért lennének azok? Akár vastagságra akár nagyságra. A kisfilm meg az APSC nem egyforma.
-
ottkar
addikt
válasz
macskajancsi #1243 üzenetére
Ja hogy a háromszegmenses mérőékre utalsz. Olyan műanyag nemigen van a világon ami nem vetemedik. Kérdés csak hogy melyik mennyire. A szemcsés bakelit a legkevésbé. Az üvegé jelentéktelen.Oszt még ott van a törésmutató.
-
ottkar
addikt
válasz
macskajancsi #1241 üzenetére
Mijaza 45 fokos mérőékes mattüveg? Ennél műanyagból készültet nem szabad venni akkor inkább maradjon az eredeti.Nem márkásat kell venni hanem jót, csakis üvegből.
-
ottkar
addikt
In East Germany the firm of Kamera Werkstätten decided to introduce a medium format camera. This camera design became the Praktisix family and later the Pentacon Six family of cameras.
Since there is so much misinformation around I would like to clarify a few points.
First there is no relation ship between the Praktisix/Pentacon Six and the Kiev6C/60
-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs #1217 üzenetére
Az 58mm-es Heliosoké valóban 52mm, de van 50mm-es Helios Nikon bajonettel aminek 49mm-es a szűrőmenete.
-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs #1215 üzenetére
Nekem van menetes Heliosom amire nincs ráírva a szűrőmenet mérete, persze nekem van tolómérőm és 52mm-es. És ennek természetesen sapkája van ami az 54mm-es külső peremre húzható, nem a menetbe kapaszkodó, mint az újak.
-
-
ottkar
addikt
válasz
darkipista #1154 üzenetére
Az nem épp haditechnika érzés akár hiszed akár nem a fémház a normális nem a műanyag.Középkategóriájú gépek már nem léteznek fémház nélkül, de sok belépő sem. Csináltak az elmúlt időben sok olyan alkatrészt műanyagból mit barbárság volt megcsinálni, mert sok dologra jó a műanyag de ahova nem való oda nem szabad tenni.
-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs #1143 üzenetére
-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs #1137 üzenetére
A 135-ös is meg van. Super Carenar a felírata és képtelen vagyok kideríteni hogy melyik optika.
-
ottkar
addikt
válasz
Darkness1 #1134 üzenetére
"(modern vázra modern objektív illik), de nem vagyok kifejezett portréfotós, csinálok persze, de csak módjával. Épp ezért annyit nem akarok költeni rá."
Kivéve ha egy adott 135-ös optikának a gépen olyan a rajza mint egy 250 ezres új optikának.Szándékosan nem modernet írtam. Mert én pld a Pentax kitobimat rövid időn belül lecseréltem egy 28-80-as 18 éves obira ami optikailag jobb volt és mit tesz isten még az AF-a is gyorsabb volt bár igaz ez a fogazástól is függ erősen. A régi optika fogazása is finomabban működött.
-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs #1132 üzenetére
A rekeszállással is engedélyeztetni kell mert a stabilizátorhoz kell.
-
ottkar
addikt
válasz
mikrofon #1117 üzenetére
A mikroprizma raszterben kis gúlák vannak csiszolva a körgyűrűben ami az eléletlenedést felerősíti és jobban lehet észlelni. A Fresnell csiszolás meg a fényt az élességállító területre koncentrálja mivel az érzékeny a megvilágításra. (Ez koncentrikus csiszolás olyan mint a világítótornyok lencséiben)
-
ottkar
addikt
válasz
Reset Elek #963 üzenetére
Nekem olyan érzéseim vannak mivel a tolórúd se műkődik hogy ott a mechanika rozsdás akad gyenge a rúgó. Persze mindenhogyan szét kell szedni imádkozással nem megy Én egyszer javítottam egy 135-ös Domigor blendéjét örök életemre megutáltam, ráadásul egy baromi tervezési ökörséget követtek el ami miatt alkatrészt kellett csnálni hozzá.
-
ottkar
addikt
Nem tudom milyen gombról beszélsz én M42-es optikákról aminek a végén axiális irányban van egy 1,6mm átmérőjű tolórudacska a gép ezzel ugrasztja be a blendét. Ha van A/M átkapcsoló akkor az kiiktatja ezt a rudat és a blendegyűrűvel lehet blendét állítani. Ha ez nincs akkor ezt a rudat benyomva kell tartani akkor lehet munkablendézni. Van olyan M42-es adapter gépekhez aminek van egy pereme ami ezt a rudat belecsavarás után benyomva tartja, ha ez sincs akkor valahogy el kell azt érni. Mivel én az adott optikát már nem akarom menetes géphez használni ezért lecsíptem ahogy írtam. Van egy másik optikám amin van A/M átkapcsoló, ott nincs probléma. Ha szorul a tolórud akkor annál inkább le kell csípni. Lényeg hogy a blendegyűrűvel állítható legyen a blende. Az utóbbi 135/2,8-as optikának olyan a rajza nint egy mai 250 ezer Ft-os optikának.
-
ottkar
addikt
A blende dolgot nem értem. Vagy van A/M átkapcsolás vagy nincs.Ha van akkor nincs probléma, Ha nincs akkor neked kell megoldani hogy benyomva legyen a tolórúd állandóan, és a blendegyűrűvel lehessen szűkíteni a blendét ha kell. Én homlok csípőfogóval lecsíptem a tolórudat és benyomtam a furatába majd felütöttem a furat szélét és így a rúd bennmaradt és lehet a gyűrűvel blendézni.
-
ottkar
addikt
A Cosina a filmes márkák objektív beszállítója volt régen sok márkás gép került forgalomba evvel az optikával mert olcsóbb volt, nem egy csúcsminőség de nem is rossz. De azt nem lehet tudni látatlanban hogy az érzékelővel hogy működik együtt. Kiszolgálni felbontásban feltétlenül kiszolgálja. Az utóbbi dolog egy kicsit el van túlozva, nem igaz az hogy a 20 megapixelhez más optikát kell készíteni mint a 8 megáshoz. Érdekes hogy nem veszik észre sokan hogy a 20megás géphez nem csináltak külön optikát, nem is lehetne csak úgy. A filmes korszakban az optikákat mindíg úgy csinálták meg hogy azért a felbontásuk a lehető legnagyobb legyen az adott árban. Némelyik optika nem a felbontás miatt ad gyengébb eredményt digiten hanem a beesési szöge nem illeszkedik az érzékelő diódáihoz.
-
ottkar
addikt
Az adaptert soha ne a vázba tedd be először! Mindíg az optikára kell felcsavarni és úgy betenni a bajonettbe! Kivételnél meg kell próbálni úgy kivenni mintha normál bajonett lenne. Csak ha úgy nem jön ki akkor kell kicsavarni a menetet. És ha nincs kulcs egy kis csavarhúzóval kell kiemelni.
-
ottkar
addikt
válasz
Cassidey #852 üzenetére
A munkablende az a lencsenyílás ami az expozíció pillanatában lesz. Az automata fénymérés a kereső világossága miatt az élességállítás megkönnyítésére teljes nyílással mér fényt úgy hogy beszámítja a munkablendét a végleges értékbe. A manuális blendénél teljes nyílással állítunk élesre és a munkablendére csavarva kapjuk a valódi expo értékeket.
-
-
ottkar
addikt
válasz
philoxenia #783 üzenetére
A felépítésük és a rendszerük miatt nem lehetséges.Az újabbak sem vihetik át.
-
ottkar
addikt
válasz
philoxenia #781 üzenetére
Az optikák is megérnek annyit.
-
ottkar
addikt
Nekem volt régebben egy ruszki az pld osztályon felüli volt. Mindegyik csökkenti a fényerőt és ugyanúgy. Chinont (Revuenon) kell venni az biztos jó, nekem van Pentaxban, kifogástalan.
Ezt a 20-30 éves dolgot nem értem mert nekem van egy 28 éves Tamron makróm szenzációs a digiten.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Filmgyűjtés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- E-book olvasók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Eléggé lekorlátozza az NVLink Fusiont az NVIDIA
- Bittorrent topik
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- További aktív témák...
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Vidd haza a jövő RAM-ját már ma!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest