Új hozzászólás Aktív témák
-
eddie1978
senior tag
Madárkövetés: satellitetracking.eu
MME honlapon találtam. Érdekes látni, hogy a gólyáink hol telelnek.
Érdemes megnézni a Barnabás nevű kerecsensólymot. Szép kis köröket megy.
[ Szerkesztve ]
-
-
eddie1978
senior tag
válasz kiskornel #56 üzenetére
Most olvastam itatós témában és a mohára azt írja itt, hogy kivezeti a vizet a medencéből ha belelóg.
Te hol építetted meg? Nekem egy lehetőségem van, az pedig Öregfaternál. Ott pedig nincs hely, mert minden tele van szőlővel. Emiatt a téli madáretetőre raktam egy edényt még nyár elején. Tengelic nagyon sok jár rá, illetve egy csicsörke pár és galamb. Talán rozsdafarkú de azt csak a közelben láttam.
A próbálkozásaim máról: fotók
szerk:
A tál nem jó, mert nem fér bele a tükörképük teljesen. Valami nagyobb kell. Holnap keresek mást.[ Szerkesztve ]
-
eddie1978
senior tag
Nos pénteken újabb típus tette tiszteletét nálam.
Meggyvágó.
Természetesen a legjobb pozícióban szépen elszabtam a képeket. Az egyik sorozatnál lemaradt a lába, míg a másiknál nagyobb látószögre kellett tekernem az obit, hogy beleférjen a madár, mert csak a középső fókuszmezőt tudom használni a háromból. A középsővel fejre céloztam, így viszont 200mm-en 200cm-ről nem fér bele a farka.
Ja meg rohanni kellett melóba is a francba.Majd a következő szezonban. Megjött a jobb idő, megcsappant a látogatók száma is rendesen.
A háttér nem jó. Itt öregfaternál nem tudok jobb hátteret generálni sajnos. Jó lenne egy örökzöld valami háttérnek, de nincs ilyenem.
[ Szerkesztve ]
-
eddie1978
senior tag
Mai teszt eredménye, feldolgozás nélkül, ez a teljes képkocka:
Gyártottam egy mobil etetőt ágtartóval, így jobban tudom kontrollálni a hátteret. Az etető maradt majdnem a helyén, viszont 10-20cm-eket tudom mozgatni finoman. A másik fontos dolog, hogy közelebb is hoztam magamhoz. Eddig saccra azt mondtam, hogy 2-2.5m-re van tőlem. Ma megmértem és a valós távolsága ~330cm volt eddig. Most ~190-200cm-re van. Itt már a legkisebb obi mozgatásra is elhúznak. Vigyázni kell.
Ja és a 330cm/200mm f8/ ~8cm mélységélességem így 200cm távolságból lecsökkent ~3cm-re a calculator szerint.Annyira elment az idő, hogy alig értem be melóhelyre kettőre. Így az új ágakra leszállókról még csak egy képem van, egy felderítőről. Lett volna több is, csak a fókuszrendszerem elment vadászni többször is. Az f5.6-al a határon van szerencsétlen gép.
Szereztem melóhelyről egy nagy zsákot, amibe beleférek mindenestől. Lehet készítek belőle egy lessátrat. Ezzel a másik etetőnél lenne esélyem.
Ez a mostani garázsos dolog nem jó. Kényelmetlen. Most, hogy közelebb jött az etető sokal jobban bezavar a garázs oldalában lévő fa árnyéka. Mindkét képen látszik is.
Ráadásul a most készült képeken lévő etetőre a másik etetőnél lévő fáról érkeznek (ezt raktam ki először, ott jobbak a feltételek. Fa közel, amin tudnak tanyázni. Jobban kedvelik.), ami a hátam mögött van, emiatt legtöbbször nekem háttal szállnak le. Ez sem jó. Most próbáltam egy 10-20cm-rel az etető mögé pozícionálni az ágakat, annak reményében, hogy fordulnak egyet a leszálláshoz. Így az etető közöttem és az ágak között van.Egyébként tapsztalatod szerint meddig tart a szezon? MME azt írja március közepéig-végéig szabad csak etetni a fiókák miatt.
Ez a szezon tapasztalatszerzésnek kitűnő. Jövőre átgondoltabban fogom megtervezi az egészet. Nem egyszerű. Ráadásul még sima statikus fotóról beszélünk.
[ Szerkesztve ]
-
eddie1978
senior tag
Új típus járt errefelé. Fenyőpinty.
A fehéregensúllyal nem boldogulok. Bár a noteboook monitora nem mérvadó. CNX2-ben piros a hó, explorerben a skydrivera feltöltve pedig kék. Hogyan lehet fehér havat csinálni? Ha fedésbe hozom az RGB hisztogramot, akkor is pirosas a monitoron. -
eddie1978
senior tag
válasz kiskornel #42 üzenetére
A cinkegolyók kb 1.6-2.4m magasan vannak. Kettő fent a fákon a sűrűben, míg kettő az etetőnél lóg. A legkapósabb egy kicsi meggyfán van kb 1.8m-en. Az nagyon fogy, a többit az utobbi egy-két hétben kezdték el aprítani. Láttam már rajta tengelicet is a cinegén és az őszapón kívül.
Ma sikerült elkapnom az őszapót. Végigjárta mind a négy golyót. Tőlem kb 2-2.5m-re volt a két golyón, amikor tudtam néhányat lőni róla.Ma készült feketerigós almaevős kép is, bár amin belecsíp, azon életlen lett a feje. Piszok gyorsak.
Az akciófotóhoz még kevés vagyok. Én is illetve a gép is. Fókusz piszok lassú, ráadásul csak három fókuszmezőm van. Emiatt pontosan el kellene találnom a történést. 200mm-en 5.6-os a rekesz. Emiatt egy atomvillanás fénye kellene a rövid záridőhöz.
Gondolom itt 1/2000 és alatta kellene gondolkodnom az akciófotóhoz.
A mai napsütésben ISO400-on tudtam 1/1250-el menni.
Kalkulátorban nézegettem az adott paraméterekkel milyen mélységélesség jön ki, hát kb 3-4cm körül. Itthon csináltam tesztképet az adott 2-3m távolságból az adóbevallásos borítékra. Az eredmény az lett, hogy két sor amire azt mondom, hogy éles. Ez 1.5-2cm-t jelent. Ennyit még én is mozgok szerintem. Le a kalappal a kis D60 előtt, hogy nagyrészt egész jól eltlálja a fókuszt.Ami jó lenne az egy gimbal head az állványomra. Így kiküszöbölném a saját mozgásomat legalább és megmarad a szabad mozgás. Bár az objektívet megtámasztom a hüvelykujjamon fényképelés közben, de ott is lehet mozgás.
Arra gondoltam, hogy faragok egyet vagy veszek és készítek egy keretet amit a kémlelőnyílás feletti gerendára tudok majd rögzíteni, amire mehet a gimbal head. Gömbfejet itt esélytelennek látom.Kollégám mondta, hogy itt fehérváron a palotavárosi tavaknál látott jégmadarat. Rohadt gyors a kis piszok azt mondta. Lehet kinézek azért.
A PS-hez nekem ez a gépem van: Lenovo X200s (C2D 1.86GHz, 4GB RAM, 128GB SSD)
Elmegy ezen rendesen?Mára ennyit a tudomány és a technika világából.
[ Szerkesztve ]
-
eddie1978
senior tag
válasz kiskornel #40 üzenetére
A Gimpben néztem a selective sharpeninget két példán keresztül. Az első , a gimp honlapon lévő, valamiért nem működött, a compose során egy fekete képet kaptam az élekkel. A másodiknál pedig a meetthegimp youtube tutorialból lestem. Azon végigmentem, de szemre semmi eredménnye nem látható.
A CNX2-ben a high pass filter működik. A lasso tool tök béna benne. Egy levegővel kellene körberajzolni a madarat. Utólag nem tudok normálisan belejavítani a kijelölésbe.
Eddig nem foglalkoztam ilyen szintű képszerkesztéssel. Az elvet értem, de ezek a rétegek maszkok, hozzáadom, kivonom még nem ismertem ki magam.
Nekem jelenleg a második helyről van fekete szotyi. Eszik mint a gép, nem válogatnak. Szerdán veszek még 20kg-ot.
Zöldike annyi van mint a fene. Utána tengelic. Széncinege ritkán. Kékcinegét eddig egyet láttam. Őszapó a napokban tűnt fel. Van 3-4 belőle. Ma sikerült lekapnom. Veréb ezer. Feketerigó is van 1-2. A cinkegolyót sokáig nem tekintették tápláléknak. Az utóbbi néhány hétben kaptak rá. A kirakott almát is két napja darálják.
Ma kiraktam nekik a szotyit és akkora támadás volt, hogy végig vigyorogva figyeltem őket hogyan "ölik" egymást a kajáért. Volt vagy 100 madárka. Persze gép nem volt nálam. Akkora hangulata volt, madárcsicsergés minden irányból, szárnysurrogás, szotyi ropogás. Örülök, hogy nekifogtam.
Kerítésre álcahálót gondoltam. Így néz ki a terep egyik része.
[ Szerkesztve ]
-
eddie1978
senior tag
válasz kiskornel #36 üzenetére
Köszönöm, hogy foglalkoztál a képpel!
Itt az eredeti NEF-ből konvertált jpg file. Ehhez nem nyúltam.
Nincs tapasztalatom a feldolgozásban. Amit én belepiszkáltam, már azt is soknak gondoltam. Látva a te megoldásodat, lehetek bátrabb is.
A kép alexpós lett, mert manualban készült és nem figyeltem a fény változásokra.
A zajszűréshez körbemaszkoltad a madarat? Én csak úgy tudom elképzelni. Próbáltam CNX2-ben az egész képre zajt szűrni, de a részletek rögtön eltűnnek.
Majd megpróbálom negatív maszkkal szűrni.Az élesítést sem mertem nagyon adagolni, mert a zajt jelentősen megnöveli.
Zajszűrés-élesítés a sorrend?
A WB auton van a képen. Ha a feldolgozáskor Daylight-Direct sunlight-ra rakom, akkor hasonló lesz a te verziódhoz.
Gyaklatozok majd a képen.
-
eddie1978
senior tag
Újabb típusok jelentek meg. [link]
-
eddie1978
senior tag
Kapitány a hajónaplónak:
Az új hely valamiért nem jött be. Legalábbis erre következtettem egy hét tapasztalatai alapján. Ezért vissza az eredeti helyére és a fotós etető pozícióba is kiraktam egyet.
Nos miután felraktam az eredeti helyére, rögtön meglepték, mintha mi sem történt volna, pedig 6 napot a másik helyen volt. A poén az, hogy a fotós etetőt feltéve azt is megszállták azonnal. Sőt a földön is csipegettek.
Gondoltam hát legyen, lőttem párat a kis D60-al. Fény nem sok volt, emiatt ISO800-on készültek a képek (200mm eqv 300mm, 1/320s, f5.6). Croppolva nincsenek, kis kontraszt és élesítés van rajtuk. No meg zaj
A héten szereztem USB hoszabító kábelt, így majd megpróbálkozom állványról is lőni párat.
-
eddie1978
senior tag
Nos áttelepítettem, az etetőt 7-8m-rel odébb. Eleinte kicsit fennakadtak rajta, de most már kezdenek így pár nap után visszaszokni. Innen jobb esélyekkel indulok.
Itt van két versenyző.
[link]
Egy garázsból tudok fotózni. Készítettem egy nyitható ablakocskát. Az etető ~2.5m-re van tőlem, a nap a hátam mögül süt.Itt egy nyers kép.
[link]
Nikon D60 egy 55-200mm VR obival (300mm-nek felel meg).Egy érdekes dolgot vettem észre. A zöldike bal szárnyán a szürke tollak durván moire-sak foltokban.
-
eddie1978
senior tag
válasz kiskornel #25 üzenetére
Köszi a választ!
Jelenleg ez a terep: [link]
Bejelöltem az északi irányt.Én a tető alatt fogok egy nádszövet mögött próbálkozni elsőre. Most rendeltem egy 6m/1.6m-es gurigát. Majd megpróbálom észak felé is nézve, valamelyik etető előtti sorból.
Az aparát jelenleg egy Nikon D60 55-200mm VR objektívvel. Távkioldó csak infrás van. Állványom van. Vaku csak belső, ahol 1/200s-re korlátoz a vakuszinkron.Ezzel az obival a 2-3m távolság az ideális. 2.5m-ről egy CD box pont kitölti a látómezőt. Másik lehetősé a 35mm 1.8 objektív. Ezzel kb 40cm lenne az ideális távolság, ami csak távkioldással megoldható.
Jelenleg várom a nádszövetet.
Egyébként nem csak én vagyok kíváncsi: [link]