- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
SwissAirplan #10416 üzenetére
Nem értek hozzá, de nem lehet, hogy mindent a /home-odba tett, nem rendszerszinten történt a dolog? Nézd meg, az említett helyen van-e futtatható állományod, onnan tudsz-e indítani programot.
Kapsz egy másik linket, más a vége. -
lev258
veterán
válasz
SwissAirplan #10414 üzenetére
Konkrét hibaüzenetek nélkül nehéz lesz. Ezt találtam.
-
lev258
veterán
válasz
NeoPampalini #10336 üzenetére
Nem hinném, hogy ez működne. A Teamviewer által használt jelszóhoz kell a grafikus felület. Nincs konzolos megvalósítása.
Szerk.: Ezek szerint valamit már változtattak. Korábban Wine wrapper-en keresztül futott az egész. -
lev258
veterán
válasz
scabiosa82 #10283 üzenetére
Ez most így elég tág, de a KDE-s cuccok jellemzően K-val kezdődnek.
De én eddig nem sűrűn futottam bele olyanba, hogy véletlenül pont egy KDE-s programot tettem fel, mert azt találtam elsőnek.
Azt nem mondtam, de legjobban a KDE lóg ki a dolgaival, a többi között nincsenek ilyen nagy differenciák, nagyjából hasonló háttércsomagokat használnak. -
lev258
veterán
válasz
scabiosa82 #10281 üzenetére
Mint talán már láttad, hallottad, különböző grafikus környezetek léteznek pl. Cinnamon, MATE, Xfce, KDE ... A rendszerek is ez alapján kapták a nevüket pl. Mint Cinnamon, Ubuntu MATE, Xubuntu, Kubuntu, ...
A Kate szövegszerkesztő a KDE grafikus felülethez készült, azt használja a megjelenéséhez. Nem KDE alapú rendszereken szüksége van pár KDE-s csomagra, melyeket bátran le is tölt magának. Maximum néhány 100 MB-ra gondolj, ne GB-okra (már régen néztem, mennyi az annyi). De akkor is feleslegesnek tűnik egyetlen mezei szövegszerkesztőhöz. -
lev258
veterán
válasz
scabiosa82 #10278 üzenetére
Nem követtem a dolgokat, így csak megjegyzés.
A rendszeren alapból van grafikus szövegszerkesztő (Gedit, Pluma, ...). Ettől még nyugodtan telepítheted a Kate-t is, viszont sejtésem szerint nem KDE alapú rendszeren lerántja magának a fél KDE környezetet a működéshez. Ami nem kevés helyet foglal és semmi más nem használja egyébként. -
lev258
veterán
válasz
scabiosa82 #10272 üzenetére
Bár én magam is jobban szeretem az fstab használatát, grafikusan is meg lehet oldani. A Lemezek (vagy hasonló elnevezésű) alkalmazásban szokott lenni egyszerű módszer a csatolásra.
Csak megemlítem. Ha Windows-t nem fogsz használni, az ntfs partíciókat is érdemes lecserélni. Különben gondok lehetnek később, ha javítani vagy épp töredezettség mentesíteni kell. -
lev258
veterán
válasz
scabiosa82 #10247 üzenetére
Nem kötekedni akartam. Csak az elején te magad az ingyenes játékokat hoztad fel összehasonlítási alapnak, aztán kiderült, hogy Windows alatt másképp értelmezed az ingyenes fogalmát.
Egyébként Linuxra sem bonyolultabb feltenni a dolgokat, kivéve, ha forrásból fordítod. De utóbbi Win-en is ugyanannyira macerás. Részemről ennyi.
Szerk.: Valamikor a playdeb ilyen gyűjtőhely volt (valóban ingyenes játékokhoz), de szerintem a támogatások elmaradása miatt szűnt meg. Most valami orosz oldal jön be, amit gyorsan be is zártam. -
lev258
veterán
válasz
scabiosa82 #10245 üzenetére
Annyiban igen, hogy Linuxon én a valódi ingyenes szoftverekről beszéltem, te meg azokról, amik sosem voltak azok. Ilyen alapon Linuxra is ugyanúgy letöltheted azokat is.
Steam-en egyébként most őszi akció van, olcsóbban be lehet szerezni (és legálisan) jó címeket. -
lev258
veterán
válasz
scabiosa82 #10243 üzenetére
Ettől még nem lesz ingyenes, csak illegális.
-
lev258
veterán
válasz
scabiosa82 #10241 üzenetére
Valljuk be, hogy az ingyenes játékok sokszor "ócskák". Nem mondtam, hogy ne költsd a pénzedet.
Egyébként pár ingyenes, szerintem jó játékot megemlítek: Warzone 2100, FreedroidRPG, Battle for Wesnoth, Secret Maryo Chronicles, Supertuxkart
Próbáltam a főbb kategóriákat lefedni.
Windows-on meg ne tekintsd ingyenesnek azokat, amikért eredetileg fizetni kellene. -
lev258
veterán
válasz
scabiosa82 #10237 üzenetére
A rendszer szoftveráruházában is találsz párat. Aztán ott a Steam.
-
lev258
veterán
válasz
paatrick #10228 üzenetére
"fel tudom valahogy telepíteni a wines drivert,"
Ez biztos nem fog működni.
Ne telepítsd még, hanem próbáld ki (ez alap funkciója a telepítőnek). Ott meglátod, hogyan kezeli alapból. Aztán lehet még agyalni. Az ilyen speciális cuccokhoz rendszerint nincs teljes támogatás, de esetleg némi matatás után lehet kezdeni a hiányzó dolgokkal is valamit. -
lev258
veterán
válasz
Black&White #10137 üzenetére
Én azért megnézném, tényleg van-e elegendő hely, illetve inode.
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
Benjami #10062 üzenetére
A 19-es Mint, vagy a 18.04-es Ubuntu is a 4.15-ös kernellel rendelkezik. Az az abszolút minimum ehhez az AMD eszközhöz, de inkább frissebb ajánlott. Más szóval: rögtön kernelcsere, vagy rolling disztró ajánlott. Továbbá ideiglenesen használhatsz Ubuntu 18.10 (vagy variáns) kiadást. Később a 18.04-esbe is be fog ez kerülni.
-
lev258
veterán
válasz
Csavargoo8 #10059 üzenetére
Én elsőként végignézném a /etc/apt mappában az összes fájlt, mi van beleírva. Aztán ki kellene javítani ott, ahol ez szerepel.
Bár jó lenne tudni, egyáltalán hogy jutottál ide.
Csak remélni tudom, hogy a Mint nem tárol máshol is frissítési infókat. -
lev258
veterán
válasz
Csavargoo8 #10057 üzenetére
Igen, egyértelműen.
-
lev258
veterán
válasz
Csavargoo8 #10054 üzenetére
A másik, ezek szerint neked Mint 19 van. Ahhoz meg egyáltalán nincs semmi azon a szerveren.
-
lev258
veterán
válasz
Csavargoo8 #10054 üzenetére
Honnan van ilyen tárolód?
Valamikor talán tükörszerver lehetett, de úgy látom, már jó ideje nem nyúltak hozzá. -
lev258
veterán
válasz
#47205632 #9968 üzenetére
Ha nem lesz Windows a többi lemez közelében, akkor érdemes ext4-re váltani. Az ntfs-t időnként töredezettség mentesíteni is kellene (remélhetőleg egyéb gondja nem is lenne), másrészt az ntfs lassabb adatmozgást enged meg Linux alatt.
Olvass majd utána a dolgoknak, hasznos külön rendszer (/) és saját partíciót (/home) csinálni. -
lev258
veterán
válasz
#47205632 #9966 üzenetére
A RAM használat nagyban függ attól, melyik Linux disztribúciót telepíted. Ez persze bizonyos megszorításokkal is jár.
Pl:. A Lubuntu kissé fapados, de 1 GB RAM mellé is bátran ajánlható (böngészővel is). A Mint már súlyosabb, de alapjáraton nem fog 2 GB-t enni.
A Wine sok esetben jól működik, de nem biztos, hogy a Twitch-csel is. Azt majd ki kell derítened. És ez még a mod launcher-re nem is vonatkozik, az szintén kérdéses. -
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #9924 üzenetére
Aktív rendszeren jelszót használsz, de ez nem titkosít semmit, jogosultságokat kezel. Live alól is jogosultságokat kezelsz, csak alapból üres a jelszó (lehetne kiskutya is, teljesen mindegy).
Más: Win-en is jelszóval védett, több felhasználós rendszered van. Ubuntu alól mégis rálátsz és módosíthatod. Nem mellesleg Live alól legalább megjavíthatod a rendszered, ha arra kerül a sor.
Nem használok titkosítást, de ha valaha is szükségem lesz rá, nem a fenti okok fognak rávenni.
Igazából nekem legalább ilyen furcsa, hogy csak most vetted észre, így működnek a dolgok -
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
Csavargoo8 #9754 üzenetére
Igen, megnéztem. A kezdő Linuxos topikban volt, úgy egy hete. A kolléga Anakin... néven fut.
-
lev258
veterán
válasz
Csavargoo8 #9752 üzenetére
Úgy rémlik, nemrég valakinek ugyanilyen baja volt KDE-n. Most hirtelen nem tudom, melyik topikban írt róla.
-
lev258
veterán
válasz
#33164544 #9587 üzenetére
A .deb csomagok egy adott rendszerhez (adott komponensekhez) készülnek. Így problémát okozhat, ha eltérő rendszeren (vagy verzión) használnád. A flatpak csomagok tartalmaznak minden függőséget is, gyakorlatilag rendszertől függetlenül telepíthetőek, nem mellékesen "sandbox" jellegű környezetben működnek (fokozott biztonság).
-
lev258
veterán
Most én nem értelek téged. A mokutil-lal te nem kikapcsoltad, hanem megkerülted a secureboot-ot. Szerintem ez semmivel sem jobb. Ha secureboot-ot akarsz használni, írd alá a drivereket annak módja szerint adott kernelhez. Nvidia driverrel kapcsolatban láttam már több leírást is a neten. Azokból el lehet indulni.
A secureboot az én szememben nem biztonságosabb semmivel, csak egy újabb kifejezés a gyanútlan felhasználók hamis biztonságérzetének növelésére. Sajnos a tényleges biztonságot jelentő része nem a gépben van benne, hanem a külső aláírt kulcsokból jönne. Csak sajnos ezt is már többször átverték. -
lev258
veterán
Amikor kitalálták az UEFI-t, meg a secureboot-ot, akkor még úgy tűnt, lesz értelme azon túl, hogy a BIOS "megújítása". De a megvalósítással később lettek gondok bőven és igazából nem lett tőle valóban jobb (se biztonságosabb). Arról nem is beszélve, ahogy a kolléga is írta, a gyártók elkezdték megpiszkálni a szabvány szerinti dolgokat és van, hogy két egymás után kiadott lap (vagy gép) egészen más módosításokat tartalmaz (ugyanazon gyártótól), aminek persze dokumentációja sincs sehol. Szóval a be- és kikapcsolását a secureboot-nak ezért nem tartom értelmes lépésnek, a manuális aláírás pedig egy kezdőnek csak kínlódás (amit elvileg minden kernelfrissítésnél ismételni kell). Nem ettől fogom nagyobb biztonságban tudni az adataimat.
Nálad lehet, hogy volt aláírt vbox cucc, de a kernelfrissítés miatt értelmét vesztette.
Mindenesetre az UEFI-re állítás (legacy-ról) határozottan javasolt, mert elvileg fejlettebb (de megint ott van az is, hogy egyes legacy implementációk durván hibásak, bár az UEFI sem tökéletes). -
-
lev258
veterán
válasz
Merula Alba #9208 üzenetére
Gép, videókártya, driver?
-
lev258
veterán
Bár már csak látogató vagyok a topikban, de azért kérek minden segíteni szándékozó kollégát, hogy ne félinformációkkal tűzdelt válaszokat adjon (az Intel driver-re gondolok). Előbb olvasson utána jobban, pontosan mi mire való és a rendszer hogyan működik, mit használ.
-
lev258
veterán
Nem tudom, most hogy áll a dolog, de az Összefoglalókban (Ubuntu, kezdő, ...) mintha szó esne ppa-król is.
Egyébként nincs baj azzal, ha a hivatalos oldalról telepíted, csak tudjad, mit csinálsz (ugyanez vonatkozik a ppa-ra is). PPA-t egyébként Frissítési beállításoknál is hozzá lehet adni, Terminál használata nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest