Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Amazfit Helio Strap – képernyőmentesen
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Fotók, videók mobillal
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Google Pixel topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dani_kp
addikt
válasz
zizidor
üzenetére
Őszinte leszek, egy ssd-t szántam volna bele, de ennyit nem adok egy ilyen átalakítóért. Biztos jó, de maga a noti ingyen volt, egy nem 100%-os 40gb-s hdd-t kaptam, szintén ingyen, egy asus töltő, ami kompatibilis a géppel meg volt itthon. Amit költöttem rá az összesen 2000 ft, amiért vettem 2x1 gb ddr2-es ramot bele. Mivel úgy is műhelybe lesz csak is low-budget kategória marad. Elvileg cserélhető benne a proci és ilyen 2-2,5k. környékén már vannak 2 magos 2 ghz körüli régi T-s modellek. Ennyit még rászánok.
Amúgy nem jött be az MX, szóval proci upgrade után megy vissza a Mint
. -
growler
őstag
válasz
zizidor
üzenetére
Mint 19.2-re tegnap az 5.4.2-es kernelt telepítettem/próbáltam ki.
Semmi különbséget nem vettem észre a 4.15.0-72-eshez képest.
Mindkettővel kifogástalanul működik a gépem (I5-8600 CPU).
Visszaállítottam a 4.15-öst - mert ahhoz legalább 2023 Ápr.-ig
kapok frissítést - ezzel együtt hiba, és sérülékenység javítást.
Míg az 5.4.2-es, korlátozott ideig támogatott. és semmiféle
frissítést nem kaptam volna hozzá.
Abban az esetben maradhatott volna, ha lenne olyan hardware
összetevőm vagy csatlakoztatott eszközöm, amelyet a 4.15-ös
kernel nem, vagy nem megfelelően támogat. (Kernel modulok
formájában.).
Az utolsó LTS kernel verzió a 4.19-es [link] -
cigam
titán
válasz
zizidor
üzenetére
1-2 válasz engem is összevart, de maradjunk annyiban, hogy
- a 19.2 megjelenésekor 4.15-ös kernelt használt.
- n+1 frissítés után is 4.15-öt használ.
- támogatva marad 2023-igA frissítéskezelő valóban felajánlja a nézet -»kernelek menüpontban a 4.18, 5.0, és 5.3-as verziókat, de csak külön kérésre telepíti a kijelölt verziót. Akinek 4.15-nél nagyobb a verziója, az tuti kézzel piszkálta tovább, pl. az ukuu-val.
Tipp: Nem Cinamon-t használtok, és más ablakkezelőkhöz tartozó frissítéskezelőkben nem lehet a kernelfrissítést korlátozni. -
growler
őstag
válasz
zizidor
üzenetére
A 4.15-ös ugyan hivatalosan nem LTS kernel - de a Canonical valamiért ezt kiválasztotta,
és karban tartja a kiadás támogatottságának végéig - 2023-ig. Biztosítja hozzá a frissítéseket. (Úgy is felfogható, hogy nem-hivatalos LTS)
Egyébként ha nincs vele gond - minden hardware összetevőt támogat, akkor felesleges
lecserélni egy újabbra - szerintem. -
válasz
zizidor
üzenetére
Dehogyis, az a legelején nagyon hasznos, de főleg nézelődésre.
Anno első napokban böngészgettem én is benne, de hamar terminalra álltam át, mert jobban szerettem látni a folyamat-ablakban az egésznek a végrehajtását. Akkoriban persze még nem voltak ezek a konténerezett csomagok szerencsére.Persze azok miatt, amiket írtam, célszerűbb mielőbb hanyagolni.
De lehet még pár olyan program, amit onnan könnyebb felrakni mégis, talán Spoti meg hasonló kliensek, ebben most nem nagyon vagyok képben.(#11424) growler
Egykutya mindhárom pedig. Mondjuk én annyira behatóan nem tanulmányoztam őket, mert minek? Jelenleg nem tudok olyan csomagot elképzelni, amit csak onnan tudnék feltenni, talán az előbb említettek kivételével.
De akkor mi a különbség? Megtudjuk azt is?

Az én régi laptopomon jól fut a Mint Cinnamon!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Pár hete meglepve láttam, hogy a Mate alacsonyabb erőforrásigényű volt, mint a XFCE.....elég fura.
-
válasz
zizidor
üzenetére
Na várjunk csak, én a véleményemet egyébként abból a thread-ból eredeztetve fejtettem ki, hogy felmerült a Szoftverközpontban található olyan csomag, ami 2.5GB méretben települt volna! Erre reagáltam én konklúzióként, hogy inkább el kéne felejteni azt a haszontalan Szoftverközpontot és leírtam a célszerű alternatívákat, amiket egyébként mindenki tud/használ a nagyon kezdőkön kívül! De tudjanak ők is ezekről! Mert ha nem tudnak, akkor egy 20MB-os telepítési mérettel bíró programot fel fognak telepíteni Szoftverközpontból 2,5GB hely felhasználásával! Ez ugye nagyon nem jó és felesleges is, ha van más módszer is ugyanannak a programnak a felrakására.
Egyszóval nem is a Szoftverközpont értelme volt a téma, de már csak arról beszélünk mégis.

Ezek az említett konténerezett csomagok, Snap, Appimage, Flatpak, amik egyszerű felhasználói szokások mellett totál értelmetlenek, de a kezdő örömmel rátalál ilyenekre a Szoftverközpontokban. Ezek miatt is mondom újra, hogy nem célszerű onnan indulni, ezért kell minél hamarabb megismerni a többi, jóval hatékonyabb megoldást.
Remélem így már kicsit tisztább számotokra, miről nyekergek igazából. Mert ugye senki nem thread-et, avagy a big picturest szemlélve reagál, hanem mindig az utolsó a témában keletkezett hozzászólásra! (vannak szerencsére kivételek)

szerintem
Én totál nulla informatikai tudással 6 év alatt vagy 5-6 alkalommal nyitottam meg a Szoftverközpontot, mégis megoldom valahogy, amit szeretnék, innentől kezdve nyugodtan mondhatom, hogy totál felesleges használni.
Mindemellett amiket írsz, az teljesen rendben van.

-
válasz
zizidor
üzenetére
Nem baj ha vitát generálsz, sőt! Ha értelmes és érvekkel alátámasztott pro/kontra vélemények alakulnak, abból sokan le tudják szűrni, mi felelhet meg nekik jobban! (konkrét témánál maradva)
de a szoftverközpontnak is megvan a maga létjogosultsága, például pont ilyen esetben, amikor egy ismeretlen alkalmazásról akar tájékozódni az ember.
Utálom az egyszavas válaszokat, de most csak az van? -internet
Azon meg nem érdemes vitatkozni, hogy kinek melyik tetszik jobban.
Itt nem tetszésről van szó, hanem célszerű alkalmazhatóságról. Ha valaki nagyon kezdő, akár nézegetheti a Szoftverközpontot is, milyen csomagok vannak a tárolókban kategorizálva, de elég szűk lehetőséget ad, ha valaki épp először használ Linuxot. Egy normális desktop disztróban alapból fenn vannak az általános használathoz szükséges programok, ha valami mást akar egy kezdő és előtte Windowst használt, érdemesebb keresgélni célprogramokat a neten (sokkal több van, mint a Szoftverközpontban) ill. az alternatív programok keresőjét böngészni.
Utána már a rutinosabbak használják a Synaptic GUI-s csomagkezelőt és/vagy a CLI-t (terminal). Ha valami függőségi gond van vagy egyén inkompatibilitási probléma, akkor csak a CLI-s csomagkezelők nyújtanak segítséget, itt már bizonyos esetekben akár szofisztikáltabb alkalmazásra is szükség lehet, például x program y*n függőséget nem kezel, de elakad vele az apt, apt-get is, olyankor akár a sajnálatosan mellőzött aptitude megoldja a gondot! (ez persze inkább szabadabb felépítésű disztróknál van így, mint a Debian)
Szóval el is jutottunk az elsőnapos kezdőtől a rutinosodó home userig!

szerintem-tipusú véleményt olvashattatok
-
válasz
zizidor
üzenetére
gnome-mpv0.16.ig, 0.17-től megcelluloid.
[link]Amúgy ezeket a Snap, Flatpak, Appimage csomagokat akkor érdemes használni, ha sem saját tárolóban, sem hivatalos PPA-ban nincs meg a program! De mindig van normális verzió ezekben. Vagy valahol bármi.....
A Szoftverközpontban meg csak nézelődünk, nem kattingatunk. Az aztán nagyon nem arra való, hogy telepítsen onnan bárki bármit is.

-
growler
őstag
válasz
zizidor
üzenetére
Biztos flatpak telepítés lett volna.
Ez az első alkalommal letölti és telepíti a szükséges futtató környezetet -
ez az ami ilyen nagy méretű - de erre csak egyszer van szükség.
A többi flatpakos alkalmazás telepítésénél már csak a szükséges fájlokat
függőségeket telepíti ebbe a futtató környezetbe. -
-
válasz
zizidor
üzenetére
Így nincsenek a képen azok a vezérlők, amivel el tudnám indítani a telepítést.
Az minden desktop disztrónál az F 1 2 3 4 5 6 gombok valamelyikével konfigolható, valamelyik ezek közül a felbontás.
Az Ubuntu nem ismeri fel a wifit, illetve úgy néz ki hogy bármelyik, ami 5-ös kernelt futtat. Mint-re még nem default, de ha telepítek egy 5-öst, akkor ott sincs wifi.
Valahol mint ha olvastam volna ezt Ubuntuval kapcsolatban, de nem ugrik be, hogy milyen wifiről volt szó, az Inteles iwlwifi tutira múködik 5.x kernellel is. A Mint 19.2- ben is 5-ösre frissült nálam elsőre install után.
-
válasz
zizidor
üzenetére
Ez bonyolult??? Az. Ahhoz képest, hogy csak felrakom, amit felrakok, persze nálam minden rendszer egyenrangú, nem tudom, mit jelent nálad a dedikált? Nálam az a főrendszer, amit utoljára teszek fel, ha ezen variálni akarok, átbootolok arra és újratelepítem a GRUB-ot, 2 másodperc kb, vagy marad az átszámozós módszer, de azt nem szeretem, mert van akár 10-15 sec is.

-
válasz
zizidor
üzenetére
Az biztos, hogy egyszer már olvastam az általad ki5lött mődszernél bonyolultabb multiboot-ot, de abból egy szót sem értettem, a tiedből igen, de itt meg azt nem értettem, hogy mi a ragyának kell ezt így megbonyolítani! Mióta pingvinezek, mindig volt fenn több disztró, anno 8 is egymás mellett és egyszerűbb nem is lehetett volna. Mindig az utolsó disztró GRUB-ja- lesz érvényes, mert a desktop disztrók szinte mindegyike kérdés nélkül felrakja a GRUB-ot, akármit is írnak más fórumon erről.
Innentől nem értem a problémát, mert az indító disztró aktuálisan mindig frissített lesz. Ha meg neked ilyenkor az kell, hogy mindig a megszokott kedvenced induljon, átírod a GRUB megfelelő sorában a nullát a szükséges számra és akkor az a disztró fog bootolni, majd ha ennek is lesz friss, tárolós kernel frissítése, akkor szintén csinál egy GRUB-update-et.6milliószor egyszerűbb, mint b*szakodni ezekkel a chainloaderekkel meg minden particióra külön GRUB-ot hegeszteni! Tudod mi ez így? A hibalehetőségek megsokszorozása.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Jelenleg egyetlen disztró van, aminél szinte kötelező lenne külön a saját particiójára tenni a GRUB-ot, az meg a csodahíype2, a Manjaro! Itt ugyanis 2+ éve nem sikerült megoldani, hogy ne kapjon kernel panicot, ha egy másik disztró kernelt frissít!

Egyik Linux a wifit nem kezeli, a másik a monitorral akad össze
Ezeket meg az adott disztrón belül kellene kezelned inkább, mint virtuálba vacakolni.
(ez a wifit nem kezelő nem a Manjaro véletlenül?) -
törölt tag
válasz
zizidor
üzenetére
Jó, de ez miért jobb. Mintha csak simán a "fő" grubba felvett saját indító végezné az indítást?
Másik:
"insmod part_gpt" ez van az idézett konfigban. Azt mondod nem uefi-s környezeted van.
Most azt feltételezem, hogy msdos partíciós táblád van. Nem ez okozza a gondot?
Ha 2TB-nál nagyobb lemezen végzed a dolgod, ott kell a gpt kétségtelen. Ez alatti méretben msdos táblával logikai partíción sok rendszert telepíthetsz. Linuxnak nem feltétel a primary partíció. -
törölt tag
válasz
zizidor
üzenetére
Nem kell semmit letiltogatni. Úgy is csak az mbr-ben lévő grub fog bootolni. Abban meg benne lesz a többi indító is. Nincs jelentòsége a gyökér partíción lévő grubok osprober funkciójának. Csak az mbr-ben lévő grubot kell állítgatni, a benne lévő indítók sorrendjét illetően. De azon grubok további lehetőségei is ott lesznek. Pl. Régebbi kernellel történő indítás, mert a legutóbbi elhasalt, ecetera.... .
-
törölt tag
válasz
zizidor
üzenetére
Jól fogtad meg a lényeget. Legyen egy úgymond fő rendszer, aminek az indítója az mbr-ben van. Az összes többié pedig a saját gyökér partícióján. Így mindegyik rendszer csak a saját grubját fogja írogatni. Egy köztes lépés mindig kell, amikor nem a főrendszered grubja frissűl. Ahhoz, hogy a fő rendszer grubjába felvett más rendszerek frissült indítója aktualizálódjon. Úgy a főrendszeren kell egy grub update-t csinálni, hogy az osprober felvegye a változásokat a többi gyökérpartíción lévő indítókból.
Ilyet csináltam nem egyszer Legacy/MBR módban.UEFI környezetben már nem csináltam ilyet. Ha mégis csinálnék, akkor minden rendszernek csinálnék saját efi/boot partíciót is és abba tenném az indítóját. A további lépések ugyannazok, mint a fentebbi esetben.
Abban nem vagyok biztos, hogy pl. 500MB méretű efi/boot partíción csak egy rendszer grubja tud telepűlni úgy, hogy fölül ír már egy ott lévőt. Vagy szépen egymás mellé teszi-e őket és az a grub amelyik az alapértelmezett, amit mindíg használsz, abban az os prober úgy működik-e mint MBR esetén.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Óvodások homokozója
- Milyen légkondit a lakásba?
- Házimozi belépő szinten
- Milyen monitort vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Megérkezett a hardverszállítmány
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Elektromos autók - motorok
- Vicces képek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- Gamer szék ASUS ROG Destrier Ergo SL400
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB GDDR6 Zalman T4 Plus ADATA 600W
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G3 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 Pro 3400G 16GB DDR4 240GB SSD 2TB HDD GTX 1070 8GB RAMPAGE Shiva 450W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
.

Anno első napokban böngészgettem én is benne, de hamar terminalra álltam át, mert jobban szerettem látni a folyamat-ablakban az egésznek a végrehajtását. Akkoriban persze még nem voltak ezek a konténerezett csomagok szerencsére.

Rowon