- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Persze, de én inkább felvásárolni szoktam, a levásárlás az inkább degradáló! Bár most a Alza kuponfüzetet a Coopban bemutathatod nyugodtan, de lehet, hogy kapsz vissza szintén egy bemutatást! Maradnék én inkább dec. 08-ig az Alza-nál.
Az Alza kuponfüzet azért is nagyszerű, mert minden megkapott csomagban találsz egy darabot és ha már elég sok van, akkor az tényleg jó érzéssel tölt el. A bankkártya is fellélegezhetett végre, mondjuk nem pont az Aldi pénztárnál kellett volna neki ezt tennie, de ez van.
-
Frawly
veterán
Alapvetően én is Wine-nal futtatok mindent, amit csak tudok. Windows alól csak azt a játékot futtatom, ami Wine alatt nem vagy rosszul futna.
@uby: az NT alapú windowsoknak semmi köze a DOS-hoz, nincs bennük DOS parancssor. Csak Parancssor a grafikus felületen (ez a linuxos terminálnak felel meg), meg a Javítókonzol (ez a linuxos konzolnak), utóbbi csak Windows Telepítőből indítható. Sokakat megtéveszt, hogy ezek DOS alatt megszokott command.com shellnek néznek ki egy az egyben, C:\> prompt, dir, mkdir, format, stb. parancsok egy az egyben onnan lettek átvéve. Ennek amúgy sincs köze ahhoz, hogy milyen OS alatt fut, Linux alatt is lehetne implementálni command.com-szerű shellt, meg DOS-ra is lehetne írni Bash-implementációt.
Egyébként nem értem miért Windows alól erőltetnéd a formázást, mikor bármilyen particionálóprogival vagy Linuxos telepítővel meg lehet ejteni. De ha annyira Dóz alatt akarsz parancssorozni, ajánlom a Powershellt
Még linuxos klónja is van.
-
-
Frawly
veterán
Ebben igazad van, PH-ról is lehet venni használtan. Meg a megbízhatóságért is árat kell fizetni. Kérdés kinek milyen felárat ér meg. Mondjuk a Ryzen 1600-nál még nem nagyok a különbségek, de egy Ryzen 2400G-nél elég durva árkülönbségek vannak.
(#15988) Cyrin: egyetértek, elég hulladék a Win10. De azért be lehet állítani használhatóra. Nálam nem sok vizet zavar, csak offline játékkonzolként használom a gépet. Bekapcsolom, a Win10 6 mp.-en belül bejön, stock telepítés, semmi szemét nem indul rajta. Asztalon rábökök az aktuális játék ikonjára és játszok. Nagy ritkán rövid böngészés figyel be rajta Firefoxszal és ennyi. Másodlagosan használt rendszer, nem érdekel mi van rajta, fusson a játék és annyi, ez nekem 2k körüli jelképes összeget megért. Ilyen használati körben elmegy, pedig én is utálom, a fő gépemre ilyen szutykot fel nem tennék, az tuti. Főleg nem ilyen 35-80k-ért, az még viccnek is rossz, ha ingyen adnák, sem használnám fő rendszernek. Már csak az elvek miatt is, nem hinném, hogy valaha is Linuxról visszaváltanák fizetős rendszerre. Legfeljebb BSD-re.
-
Köszi!
Arra értettem, hogy megspórolok 100+ pénzt, ha nem 1090 TI meg hasonló vackokat veszek! Sejtem azért az APU lényegét, ezért is cseréltem erre 5 éve a procimat. Pedig de szuper lenne egy csúcsrizsa procival böngészőt használva egész nap! Ekkore barommarha még én sem vagyik.
Úgy nézem az általad linkelt odalon is megvan a lényeg, egy Ryzen 3 2200G bőven elég, ill ennek a megfelelője mi lehet Intelben? MiniPC-k tényleg Intelesek, nincs Ryzen.
Nekem valami ekvalos oldal kéne, hogy össze tudjam hasonlítani minek mi felel meg a másik oldalon.
(#15987) Frawly
Az, hogy felmegy-e a monitor Vesa helyére, az inkább a gépháztól függ, nem a procitól.
Neked is meg kell köszönnöm!
F64R komával versenyeztek, ki tud nagyobb idióta marhabaromnak nézni?
Te nyertél.
A miniPC amiatt kell, mert át leszek irányítva gépestől a kisszobába és nem nagyon tudom hová rakni az ólajtónyi gépházamat. Mióta Linuxot használok, nem is játszom, így ez nem szempont, egész nap megy a böngésző, abból is melózok, ja meg filmkölcsönzés, de ez a két feladat nem sok egy minigépnek sem. Netet is valahogy kábel nélkül AP routerral akarom megoldani, szóval egy lapos monitornak lesz helye meg mögötte egy box plusz router. Különben kapok a pofámra.
Vagy a takarításokba döglik bele a desktop, mert akárhová rakom, útban lesz.
Más.
Szerintetek létezik strapabíró használt csajos vékony notebook? Egyetemista lánynak kéne, mert behalt az előző, de én csak üzleti 14"-ost tudok elképzelni, ő meg vékonyat szeretne meg fehéret.....na ilyet én nem tudok elképzelni sem, ezek a vékony biliműanyagok semmit nem bírnak.
Én simán vennék megint egy HP elitebookot.
Na meg a hülye egyetem....pedig én Wint nem rakok rá. -
Frawly
veterán
Az enyém volt fele annyi. 321k a PCX-ben, amit nézett. Az enyém 150k körül állt meg (nehéz átváltani, mert ingadozik a GBP, én itt kint fontokért vettem, és a kiszállítást is beleszámoltam, mindent online rendeltem, postázással). Az enyémben csak a GPU és a táp volt használt, de azok is új állapotban jöttek, új szaggal (csak a táp), kompletten dobozában, papírjaival, összes tartozékával.
Még a billentyűzet volt olyan, hogy amazonos, valaki visszaküldte (valószínű túl hangos volt neki a Cherry MX Brown mechanikus kapcsoló), mert nem tetszett neki, de 0 km-es, új szaga is megvolt, egy karc nem volt rajta, eredeti dobozában mindennel együtt, az eredeti ár feléért, új full garral. De ezt bele sem számolom, mert nem volt benne a 150k-ban, hanem a 200-ban. Mindezt országon belülről, nem Kínából, kétes helyekről.
Monitor is jó áron volt, akcióban, az zsír új. FullHD FreeSync IPS, nagyon fasza képe van, 22 colos csak, de nálam nem is volt hely nagyobbnak, meg a büdzsében sem drágábbnak.
Nyilván magyar boltban feléért nem kap. Meg az ő gépében a GPU erősebb. Meg mindenre új, full gari. Ez valóban indokolna többletárat, de nem kétszereset. És itt most nem is az én gépem a lényeg, hanem csak példaként írtam, hogy az ár/érték arányra kell rámenni. Meg jó helyen venni.
-
cigam
titán
Nem -30k, mivel az Aldi-s géphez is adták a jogtiszta W10 Home-ot, és az is össze volt szerelve. Csak az összhasonlítás miatt linkeltem be, de ha ilyen jól eltaláltam, majd kitöltök egy lottót is
.
Frawly
Nem, játék nem fut rajt (de BOINC kliens igen, ami a GPU-t is ki tudja majd hajtani). A 2k licenceket inkább hagyjuk. Akkora átverés mint ide Hobbitfalva. Akkor inkább licence (aktiválás) nélkül, vagy bétázva használom, de ezeknek a licence neppereknek egy fillért nem adok.
Amúgy köszi a tippeket, iránymutatást! -
-
Frawly
veterán
Ott van a retikül már az ajánlásban
De komolyra fordítva a szót: sok embernél tényleg nem probléma a telefon zsebre rakása. Sokakhoz annyira oda van nőve a telefon, hogy le sem teszik egész nap. Szerintem ők még fürdés, zuhanyzás közben sem teszik le, húznak zacskót a telefonos kezükre, és nyomkodják tovább, sőt, őket majd eltemetni is telefonnal a kezükben fogják, majd rákötögetnek soros kapcsolásban jó sok power bankot, hogy ne merüljön le.
-
cigam
titán
Miért? Mi kell hozzá még? Gondolom tárcsázót, SMS kezelőt adnak mellé, ami alapján "bárki" kedvére készíthet másikat, vagy segíthet továbbfejleszteni a gyári megoldást.
Én elgondolkodtam a PineBook-on, de nincs magyar kiosztású billentyűzet. No meg amilyen árfolyamon most fut a forint (+VÁM+ÁFA) ... -
Frawly
veterán
A kevésbé dependelő progikat symlink-ekkel is át lehet verni. De sajnos a systemd nagyon beette magát a Linux világába, ennek én sem örülök. Önmagával nem a systemd-vel van baj, ha csak egy lehetőség lenne a többi között, akkor használná, akinek arra áll fel. De mióta minden dependel rá, így már nem lehet más irányokba menni. Vagyis lehet, de akkor jön a symlinkezős, meg libsystemd.so-s hekkelés.
És igazából ez nem is Pöttyering hibája, mert ő lehet önnön jogon hülyegyerek, összegányolhat magának, amit csak akar. Miért ne, ha ő ettől érzi jól magát. A gond azzal van, hogy ész nélkül megy mindenki utána, mert hát a Red Hat. Na, ezt nem kéne. Ezért is írtam az előbb, hogy a multik nem tesznek jót egyik OS-nek sem.
-
cigam
titán
Pont írtam is a devuan-ról, csak kitöröltem... Szóval a devuan-t azért nem számítom ide, mert pl. alapból nincs benne Gnome.
Default: Xfce
Alternate: Cinnamon, KDE, LXQt, MATE
Others: available post-installLehet szeretni, utálni, de megkerülni nem. Hiába nincs systemd, ha nem egy kattintás a Gnome. Ezeket a systemd emulátorokat sem nevezném a választás szabadságának. Azért nem használsz systemd-t, hogy utána annak a működését modellezd mintha lenne?
Elképzelhető, hogy keverem, de X11R7.7 (Released: 2012-06-06).
Package: xorg
Version: 1:7.7+19+b8
Priority: optional
Section: x11
Source: xorg (1:7.7+19)
Ez nekem 2012-es hibajavításokkal megfejelt verziónak tűnik. Ha érdemi fejlesztés történt volna, nem csak hibajavítások, optimalizáció, akkor a verziószám ugrott volna már párat. Nem? -
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
Igen, pont ezt mondom, hogy desktopnak az ilyenek miatt nem jó, pont a glibc az, ami mindennek kell lényegében. Van a minimalizmusnak egy annyira értelmetlen foka, hogy annyi erővel abakuszon is tologathatnánk a biteket. Ez mindenkinek változó, meg a szintjétől és felhasználásától függ, hogy mennyire minimális megoldás lesz neki előnyös. Pl. én tudnám dobni a grafikus felületet és a PulseAudiót is, ha nem böngésznék és játszanék a gépen. De az Alpine-t nem is dekstopnak csinálják, hanem mobil és beágyazott eszközöknek, az megint más, hogy sokan próbálják másra is használni.
Amiért írok: most tettem fel a friss, ropogós, tegnap este megjelent 5.3-as kernelt az Arch Staging tárolójából, eddig semmi változást nem vettem észre, épp olyan jól fut, mint az 5.2-es.
-
Apollyon
Korrektor
Ebben azt nem értem, hogy ha már nem hallgat annyi zenét, annak mi köze van a kódoláshoz. Inkább mondta volna azt, hogy nem akar már ezzel foglalkozni, de hogy nem hallgat annyi zenét?
Hát nekem kamaszkorom óta meghatározó az életemben a zene, legyen az metal, jazz, vagy valami elektro, és nem hinném, hogy ebből valaha le fogok adni.Persze nem vagyunk egyformák, de ha valaki annyira enthusiast, hogy ezért ír magának progit, és utána ezt feladja... hát, oké.)
-
Frawly
veterán
Meg az Arch is mikor dobta a 32 bitet, a közösség létrehozta az Arch32-t, és a mai napig fenntartják.
ubyegon: ez bullshit. Attól, hogy valami céges, nem fog gyorsabban frissülni. Pont hogy inkább lassabba, mert egy csomó corporate döntésfolyamat lelassítja a döntéseket és a cselekvéseket bürokratikus úton.
-
Frawly
veterán
Végül azért tűrhetően fut? Ebben nem is a proci az igazán szűk keresztmetszet, hanem a 145 mega RAM. Így is bámulatos a 38 MB-os memófogyasztás, nálam az Arch csak konzolt betöltve ~130 MB-ot eszik, mindenféle grafikus környezet nélkül. Megköszönném Pöttyeringnek a systemtrét, de mások már megtették
Lehet a hétvégén felpasszintom én is a Gentoo-t a laposra.
Elvileg gyenge gépen az is játszik, hogy egy erősebben forgatja le az ember a csomagokat.
(#15728) cigam: én a MacOS-t jobban rühellem, mint a Windowst. Épp úgy egy proprietary, zárt forráskódú, az Apple jól lekorlátoz mindenben rajta, mit használhatsz, milyen gépen, de még alkalmazás sincs rá sok. Ötvözi a Windows és a BSD-k hátrányait. Engem nem érdekel, hogy unixlike, meg BSD kód van benne, akkor is egy szutyok rendszernek tartom. A grafikus felületén meg a dokktól, és a képernyő tetejére felvitt alkalmazásmenütől, meg hogy az ablakok rossz felén vannak a gombok, a víz kiver. Akkor már inkább Windows 10, akármilyen lendkerekes fostalicska az is, legalább játszani lehet rajta, meg minden alkalmazással és hardverrel kompatibilis.
-
De klassz, végül is csak ezt a 21 órányi videót 3 részes videót kéne megnézni és ha elsőre minden OK, akkor minimum 20+11 óra lenne csak a telepítés.......
Vonzó eléggé a dolog, mert lássuk be, elég snassz ha egy Mint telepítés 5-6 perc alatt már konyhakészen rebootolva csak ott pislog az embernek.
Azért egész komoly elvetemültség kell ahhoz, hogy valaki nekifogjon egy ilyennek! Nekem még a Debian 9 majd félórás installja is örökkévalóságnak tűnt anno......
-
Frawly
veterán
A Slackware mindig is a minimalizmusról szólt, meg arról, hogy főleg forráskódból saját magad forgatod a csomagokat. Eleve a csomagkezelője sem kezel függőségeket, meg csomag sincs sok. Emiatt, meg hogy régi verziók vannak alá, nekem sem kedvencem, csak a konzervativizmus rangsorolása miatt vetettem fel.
A Gentoo-nál meg akinek arra van ideje, annak van arra, hogy egy-két esetleges bugot megkerüljön. Akinek nincs ideje az ilyesmire, az eleve nem Gentoot használ. Persze ettől értem én, hogy Gentoo-nál is van stable ág, akinek arra lenne igénye, telepítéskor lehet választani, hogy melyiket használja az ember.
-
Két eset lehetséges, mindkettőben valamelyikőnk nem érti egymást.
Amúgy ezt a disztróspecifikus dolgot nem nagyon értem, mi lenne ennek a gyakorlati értelme? Aki éppen most kezdi, annak aztán sokat fog mondani az az adat. Mások meg nyilván megtalálják a szükséges infókat, de nem a DW-n fogják keresni. -
xorg-server 1.19
cinnamon 3.6
gnome 3.28
budgie 10.4
plasma 5.12
xfce4 4.12
mate 1.20
lxqt 0.12
lxde(-common) 0.99
enlightenment 0.22
awesome 4.2
i3-wm 4.15
icewm 1.3
openbox 3.6A legutóbbiban volt egy majdnem olyan nevű.
Egyébként nagy meglepetések nem lehetnek, de most bajban van kéklufi, mert csak ezt a 4.14-es XFCE-t kéne most már bevennie a csapatba!
-
Frawly
veterán
Az szerintem nem elég közismert. Az Arco-t viszont már sokan ismerik, és míg az Endevour-osok töketlenkednek, addig jobb esélyük van az Arco-soknak. Én egyik Arch-klónt sem ajánlom személy szerint, meg kell tanulni az Arch telepítését és az Arch Wiki használatát, és akkor nem lesz az ember ilyen csodadisztrókra, meg ultrabarátságos közösségekre rászorulva.
-
Mit keresnek a Mint topikban Arch userek?
Ki tudja, biztosan nem promós céllal. Mint tábor stabil.
Kivéve akit a Manjaro hype elkap időnként.....
Azert lesz ot evad mert Amzi bejelentette.
Bocsi, de a Látóasszonyok topikjának szülőaptya volnék!
(#15433) Aweriot
Nem számít, kitaláltam nagy nehezen.
Mondhattad volna azt is, hogy valami virágos sorozat a virágboltból.......
Expanse-nak kasza
Ajajjjj.....de azért tényleg jó sorozat?
Nem volt nézettsége, gondolom.
-
mindenbol a git verziot hasznaljak akkor az jo nagy boszmeseg...
Az, de nem számít, olvastam épp a Mint topikban, hogy szinte folyamatosan figyelik, jönnek-e már frissítések.
Az a nap, mikor nincs Arch vonalon semmilyen csomagból frissítés......
Milyen ot mikor harom evad van xD
Most még!
(nem látsz te a jövőbe? ha már scifi...)
Ez ugye nem álsorozat, ahol már a legelején tudod, hogy nem lesz több évad és gyakorlatilag egy bő mozifilmet darabolnak 5 felé!(#15430) Aweriot
Nem rég találtam rá a Rózsa nevű sorozatra
Ööööö....ja, a Rózsa neve lenne? Azt éppen figyelgettem, hogy már vannak feliratok is, köszi, hogy említed, szerintem ez érdekel! Bár most eléggé túlcsapott rajtam a rengeteg sorozat, lassan csak pislogok a 2terás WD Red-en lévő címekre, pedig tuti én rendeltem ezeket is. Madam Secretary-t is próbálom utolérni, a Yellowstone-nál meg felszívódott a feliratos ember....mondjuk ehhez akár gyenge angol is elég lenne, rá kéne vennem magam az angol tanulásra.....
-
Frawly
veterán
-
-
Sok hasznat nem vetted volna...
Valóban, bár már nem emlékszem, de valami nem tetszett benne és azóta nem is kísérletezek mással, ext4-et már az elején megjegyeztem, marad az.
(#15388) Frawly
Pl. Arch install legelején egy csomó kezdő beszopja
Ne egerésszen Arch meg Gentoo közelében.
Nincs elég kezdőknek összerakott disztró? Az a baj, hogy sokan kicsit hamar hiszik azt, hogy már nekik ez simán menni fog.
-
Frawly
veterán
Még most, a legutóbbi tesztben is jobbnak hozta ki a Phoronix. Lehet szintetikus bencharkok alatt jobb az f2fs, de a való életben pattogósabb az ext4. Gyorsabban fstrim-elődik, gyorsabb az fsck lefutása, gyorsabb a fájlok keresése, gyorsabbnak érzem bootot és az alkalmazások betöltését is róla. Azt meg nem érdekel, hogy 1-2%-kal lassabb esetleg nagy fájlok másolásánál, olyat ritkán csinálok.
Júbájgönnek a böngészőteszthez még: ezek mind webes benchmarkok. Általában x darab teszt JS-et futtatnak le, megnézik, hogy adott idő alatt hányszor futnak le ezek a JS-ek. Az eredményeket súlyozva átlagolják, aszerint, hogy az adott fajta script milyen gyakori böngészés során. Így kijön egy átlagolt szám. Önmagában semmit nem lehet ezzel kezdeni. De ha annyira megnyugtat, íme a mértékegység: scriptlefutásiteráció/sec×súlyszám/összsúly
Igazából elég egyoldalú mérés is, mert ezek a webes benchmarkok csakis a böngészőmotor renderelési sebességét mérik. De nem mérik a böngésző felhasználói felületének reszponszivitását, a böngésző indulási idejét, CPU/mem-fogyasztását, hardveres gyorsítás hatását a tényleges képernyőre renderelésre, stb.. Tehát erre is általában ilyen Bencs Márk Pistik gyúrnak, igazából értelmes embert nem érdekel. De azért néhányan kíváncsiak, hogy 10-20 főverziónként hogy teljesít az adott böngésző pl. korábbi önmagához képest, vagy a konkurenciához képest, ebből lehet sejteni, hogy a megnövekedett kódbázis mennyivel lett bloatabb, és ehhez képest újabb optimalizációkkal mennyire sikerült ellensúlyozni.
-
Frawly
veterán
Én utálom az összes ilyen intézőszerű fájlkezelőt, Dolphin, Nautilus, PCManFM, stb.. Használhatatlanok, fapadosak, bloatak. Akkor már inkább Double Commander, az is bloat, de legalább tudásra is sokat nyújt.
A rangeren én is gondolkoztam, de az mindig elriasztott tőle, hogy Python-ban van írva, ezért inkább a Vifm-nél maradtam. Aki meg klasszik kétpaneleset akar, annak meg ott az mc, bár az nekem kicsit fapados.
-
Siriusb
veterán
Cseszd meg az ékezeteid (hiányát)! Háromszor elolvastam és még mindig nem értettem, hogy novell + kernel + 180 kg hogy a bánatba jön össze egy szóösszetételben, meg amúgy mi is az értelme a mondatnak? Ugye automatikusan javítottam magamban a szavakat, feltételezve, hogy ismét egy írni sem tudó kölökbe botlottam.
-
Persze, tudom, én csak kiterjesztettem kissé. Mer'hát itt semmi nem kockázatos, vagy jól fut a szekér NER oldalon vagy semmid nincs, amit veszíthetnél már. Talán a gipsykinget előbb-utóbb, de azt meg nem bánnánk már.......
Majd amikor csutitörpről mintázzák azokat a jópofa kertitörpöket........de szép lesz.
Amúgy nem panaszkodom, olyan jól megy itt, hogy a T-nél a biteket konvertálták forintra, Anyámnak milliárd felett van az 1nlege.
-
OK, de valami oka akkor is volt, hogy azt a sz*r flatpak-ot vagy snap-et kellett használni. Mindig minden csomagot megtaláltam eddig, ami kellett és megvolt tárolóban vagy külön, pont ez a nyamvadt Spotify lett volna, amit nem találtam meg?
Lehet, hogy sz*r volt, ahogy imént említette Aweriot is a Manjaro-nál.
Értem én, hogy köpitek az ebet a karóhoz, de ez visszamenőleg már semmit nem változtat.
Mi van, ha igazatok van, de nekem is....win-win helyzet, persze kéklufi kipukkan, ha nem ő győz!
-
-
Ennyire nem lenne egyszerű a dolog azért sem felhő sem HDD esetében, de a lényeget nem árulom ám el! Ismerem a social hekker módszert is!
Ami meg évek óta HDD-n van, nekem se annyira fontos, ha valaki megoldja a megszerzését, legyen övé. Ha itt a lakásban megtalálja és elbíbelődik a 6 millió képfájl között melyik az álcázott szövegfájl...... Felhóben meg egyes részeket behelyettesítettem, így tényleg elég titkos, még talán előttem is!
De amúgy ki a ragyának kellenének az én accontjaim? Email meg bank lenne gáz, de ahhoz elég kevés az, amit bárki megszerezhetne.
-
LFYA
Azt írtam, hogy biztos helyre, nem kis fecnire. 😂
Valami fájlban van, de hol.....lehet a polcon lévő HDD-n is.😁 De felhőben is van valahol, van kb 8 helyen accountom. Hármat tudok is ezekből.Már okosan jelszavazok, a főjelszó elé írom mindig, ami az adott oldalról eszembe jut.
-
Frawly
veterán
Jó, azért programozni kell hozzá tudni valamennyire, de nem vészes. Bármilyen általad ismert nyelven írhatod. Xorg-hoz van dokumentáció, hogy hogyan kell a Xorg szerverrel kommunikálni, meg ha C-ben írod, akkor lehet puskázni más WM-ek forráskódjából. Ha nagyon minimalistát akarsz, talán nem nehezebb sokkal, mint egy összetett, hosszabb Bash script.
-
Frawly
veterán
Nem használok floating progikat, de néha napján szükség lehet rájuk, és akkor nem baj, ha a WM tudja őket kezelni.
A herbstluftwm-re rá fogok nézni. X.org-os WM-et nem nehéz írni, főleg ha nem kell fullextra, ablakdekoráció, mulitmonitor támogatás, ablakszabályok kezelése, IPC kommunikáció, stb.. A nagyon minimalista megoldások beleférnek kevés kódsorba, lásd TinyWM 50 kódsor, dwm 2150 sor (máris túllépték a 2000 kódsoros limitjüket, bloattá váltak
). A kettő között tényleg nem nehéz sajátot írni minimalista igényekre, lehet puskázni forráskódokból.
-
Frawly
veterán
Nem erre a stack-re gondolok. WM-eknél a stacking/floating ugyanazt takarja. A lényeg, hogy átméretezhetők a nem teljes képernyős programok, egymást részben takarhatják. Magyarul minden, ami nem fullscreen és nem tiling. A fullscreenre is többféle elnevezés van az egyes tiling WM-kben, monocle layout, fullscreen mode, stb.. A lényegen nem változtat, hogy minek nevezzük.
Ez, amit írsz, az is stack, és a tilinggel függ össze, de egy tiling layouton belüli stack-eket jelenti, ez is általános a tiling WM-ekben, úgy mint master/slave stack például.
-
Frawly
veterán
Igen, a tag-ekre. Tehát nem virtuális asztalok között lehet lépkedni, hanem tag-ek között, igaz ezt a feature-t nem használnám. Távoli emlékeim szerint van a dwm-ben floating/stacking mód, de lehet csak rosszul emlékszem rá.
A legtöbb tiling WM fel van készítve a stackingre, mert párbeszédablakoknál, meg több toolbaros progiknál (GIMP és hasonló) nem mehet minden ablak full screen-be, vagy tile-ba.
-
Van értelme megnézni a pontszámokat, ha! Azért egy minisorozat értékeléséből messzemenőket levonni úgy, hogy a sorozat alatt szinte 10 pontos lett......de mondom, ez kivételes hatású sorozat és a hatást vizsgálni nem a filmszakmai oldalról kellene csak. Én a junkie-n szoktam néha elidőzgetni, rengeteg jó sorozatról ott hallok először. Főleg régiekről, ezeknél már van értelme nézni a pontszámokat, mert van idő mögötte és nem pszicho-emo hatások alatt értékelnek a népek ezeknél.
Aztán megnézés közben derül ki a lényeg úgyis.
-
Frawly
veterán
Én gondoltam már arra is, hogy a TinyWM alapján írok saját WM-et. Hiszen nincs nagy igényem, tudjon dekoráció nélküli full screent, meg stackinget, és lehessen hozzá gyorsbillentyűt adni. Háttérképet ki tudok tenni, kompozitort fölötte tudok futtatni, polybar-ral tudok tálcát hozzáadni és kész. Annyira minimálisak az igényeim, hogy nem sok sor kóddal lefedhetők.
Igazából a legjobb lenne waylandeset írnom. A Wayland azért tetszik, mert minimalistább a Xorg-nál, nincs baj a tearinggel, gyorsabb, kevesebb memót eszik.
De ennek ellenére fontolgatom én is, hogy visszamegyek X.org-ra, és dwm-mel vagy saját WM-mel tolom. Igazából nekem a tiling WM-ek is bloatok, mert nem tilingozok.
-
Frawly
veterán
Attól függ mihez méred a bloatságot. Egy TinyWM-hez, dwm-hez vagy egy Sway WM-hez képest minden bloat szinte. Én a Waylandet ezért szeretem, kisebb az erőforrásigénye, mint a X.org-nak, még úgy is, hogy az X-es progikat XWayland emulációval futtatja. Persze ha annyira szutyok, régi gép, akkor kb. dwm-en, IceWM-en kívül minden nagyobb sok lesz neki, egy retrós topikban most panaszkodott valaki, hogy a Linux Mint milyen lomha volt egy P4-en. Feltehetőleg Cinnamont próbált rajta, ami nem rá való, végig 100%-on járatta a procit.
Ha valaki nem terminál/tiling huszár, hanem földi halandó (főleg Windows-szerű felülethez szokott átlag felhasználó), akkor én az IceWM, Openbox, LXDE közül szoktam neki valamit ajánlani olyan tré gépekre, amiknek már egy Xfce, Mate is sok. Ez a felhasználói réteg egy dwm-mel meg egy i3wm-mel semmit nem tud kezdeni, még kattintani sem tud sehová, nem fogja megtalálni, hogyan indítson programokat, hogyan váltson közöttük, hogy zárja be őket, csak kínlódni fog vele, és elmegy a kedve.
-
Én nem nagyon figyelgetem a top-ban a memófogyasztást, de gondolom, ha van miből, hadd egyen elv alapján miért ne zabálna a plasma is! Az biztos, hogy 2-3 éve 4GB fölé sem nagyon ment a memó fogyasztás, mostanában azért bőven 5 fölé megy bőven. Ja persze böngésző meg messenger klón viszi a javát ennek.
-
Apollyon
Korrektor
Ezzel az a baj, hogy még nem létezik. Én meg inkább touchpaddal kérném.
De jó lenne, ha a jövőben is lehetőségünk lenne beszerezni a régi Thinkpadekhez hasonló gépeket. Álmodik a nyomor.
---
Ehhez előbb az kéne, hogy az agyagedény apple era végetérjen, mert a elmebajos divat design hajhászás tönkretette a termékkínálatot. Azaz: legyen megbúg külsejű, minél vékonyabb, minél könnyebb, minél kevesebb anyagból minél több pénzért árulva.
Az se baj, ha a 6 magos i7-nek mondott processzor már 2 perc után 1 Ghz-en 1 magnak a felére throttlingol, de legalább szép! A gari lejártakor meg megönsemmisíti magát. -
0xmilan
addikt
ahhh. okay, well now we have a grub
could this be any harder to use?
boot hd0
oh, I need to load the kernel first
have you guys ever played text based adventure game?
oh, I need to load the kernel first
oh, obviously. I need to pick up the red key
Tul jo metafora, hogy az arch install (vagy linux in general?) olyan mint egy text based adventure game.
Nyilvan nem teljesen retardalt. Anno ugye o jailbreakelte a szifont meg a playstationt, illetve azota alapitott egy onvezeto autos ceget. -
Abba az öreg gépbe egyből kenyérpirító funkció is lenne.
(#14997) Vladi
Ja, nyomozok, persze....mert amúgy annyira qrva nehéz volt észrevenni, hogy minap bekérdeztél az SSD-s topikba, amit rendszeresen látogatok egyébként.
Időnként még bele is szoktam vauzni a hozzáértők dolgába. Szokásom, ezt tudjuk a Linuxos topikokból.
Ha még azt a gépet akarod nyúzni egy darabig, látogass el a Milyen tápegységet......topikba is, azt nem látogatom rendszeresen, de neked most jól jönne.
Az eprom nem ide kell.
Ezt rögtön sejtettem, csak erről ugrott be a múltkori SSD vételi szándékoddal kapcsolatos kérdés.
(a nyomozós kérdésedre válasz az aláírásomban)
-
Frawly
veterán
Qt-webengine talán nem lesz, de llvm (GPU-hoz), gcc lesz. LibreOffice-t nem tudom még. De valami minimalistább WM-re gondoltam mindenképp.
Az a baj, hogy ritkán van az asztali gépre időm, akkor is elcsábít a game-elés rajta, így valahogy nem érzem sürgősnek a linuxozást. Arra itt a laptop.
-
Frawly
veterán
Most, hogy megvan az új Ryzen 2600-as asztali gép, arra lehet Gentoot tolok fel. Még sose telepítettem, és a 6 mag, 12 szálas CPU már ideális alany a kísérletezésre, gondolom jó gyorsan pörgeti ki a forráskódból fordításokat.
Az Archot már unom, túl simán működik, kéne valami újabb fejlődési cél.
-
Apollyon
Korrektor
Ez: "Viszont visszaszonki cli-rol GUI-ra sosem fogsz."
Múltkor telepítettem ismerős gépére Mintet. A vele érkezett xfce téma nagyon megtetszett, mert szemet nem zavaró sötét tónusa van, így a komplett témákat az ikonkészletekkel együtt lementettem, majd felraktam a debianomra az xfce-t a cuccokkal.
Hiányzott az eyecandy... ¯\_(ツ)_/¯De pakolgatni az ablakokat tök lassú volt, így végül maradtam i3-on, úgyis fullscreen használok mindent, szóval nem sokat látok a rendszerből, és nem mindegy, mennyi idő alatt és milyen módon váltogatok a dolgaim között.)
Viszont amikor terminálban kell matatni, az xfce-n jobban tetszik, jobban néz ki szerintem a gombos fejléccel. Csak nem olyan gyors -
Frawly
veterán
Ez meg a másik, az NTFS egy elég lassú fájlrendszer. A szerencséje az az MS-nak, hogy elterjedtek az SSD-k, és kevésbé jön ki mekkora retek egy elavult fájlrendszer. SSD-n szinte minden egyformán villámgyorsnak tűnik. De HDD-n nagyon durva a különbség a FAT32/NTFS és a linuxos fájlrendszerek között, nem is egy ligában vannak, annyival simábbak a fájlműveletek a linuxosokon, főleg ha nagyon sok apró fájlról van szó, vagy a töredezés hiányára, szinte állva hagyják az NTFS-t, még ugyanaz a HDD is, ami NTFS-sel kerreg, pl. ext4 alatt majdnem hangtalan teljes terhelésen. Ahogy olvasom, az ReFS sem lett jobb ebben a tekintetben, mint az NTFS, csak feature-öket hoztak be, de a fájlrendszert nem tervezték át.
Az MS jobban járna, ha inkább átvenne egy linuxos fájlrendszert, legfeljebb meghekkelnék, hogy windowsos ACL-jogosultságkezelés legyen rajta. Ami miatt szerintem ezt nem lépik meg, az az, hogy a legtöbb linuxos fájlrendszer kódja főként a Linux kernelben van, egy kisebb rész meg egy külön csomagban, de általában mindkét helyen GPL szokott lenni a licenc, ami megkövetelné, hogy az MS akkor használhatja fel, ha a forráskódot is nyitva hagyja, erre meg a MS nem hajlandó. Így maximum valami BSD/MIT licences fájlrendszer jönne szóba.
-
-
Frawly
veterán
Igen használtam. De nem ilyen sysupgrade-del, hanem hagyományos apt/apt-get update && upgrade-del, meg dist-upgrade-del. Azt nem mondom, hogy lassú, mert pl. a Windowshoz képest fénysebesség, de egy pacman gyorsabb. Ha nem hiszed el, próbáld ki. Nem kell hozzá Archot sem telepíteni, elég egy Manjaro, de akkor ne pamac-kal, vagy octopival, hanem terminálban pacmannal kell próbálni.
Pedig mint írtam már régebben, még a pacman-on is el tudnék képzelni optimalizációt. Pl. a csomagokat több tárolóból párhuzamosan töltené, csomagonként is több szálon, vagy p2p meg telepítésnél sem várná be, míg az összes csomag leér, hanem amiknek nem frissül függősége, azt már akkor telepítené, mikor a többit még csak tölti. De pl. ha egymástól függenek is a telepített csomagok, már akkor is amelyiket letöltötte, már validálhatná, chechsum, GPG aláírás, szabad lemezhely ellenőrzése, párhuzamosan, míg a többit tölti. Ilyennel kb. harmadára, negyedére zsugorodna ez a villámgyors frissítési idő is. Szóval lenne még hely hová fejlődni, pont ez a szép a Linuxban.
Az MS-nek meg ezzel szemben pont az a baja, hogy sehova nem akarnak fejlődni, ők pénzt akarnak keresni, a x4rjukat eladni, a kettő meg nagyon nem egyező cél.
-
pengwin
addikt
A munka nem csak egy fejlesztőkörnyezet elindításából áll.
mindketto erv elfogadhato a sajat szemszogebol, egyik sem helyes vagy helytelen
Ok, szerintem meg teljesen elfogadhatatlan fejlődésnek minősíteni a változó preferenciákat, és fejlődésképtelennek titulálni azokat a felhasználókat, akiknek más az igényük.A Linux valóban attól szép, hogy elférnek a különböző álláspontok egymás mellett, és az az árnyoldala, hogy az ilyen überuser mentalitású emberek sok átlagos felhasználót elriasztanak. Mert kevés ember akar egy olyan "közösség" része lenni, ahol lenézik csak azért, mert nem akar visszamenni az időben a '90-es évek elejére kényelmi funkciók terén.
Nem leszel jobb, több attól, hogy Archot vagy Gentoot használsz, csak legfeljebb neked lesz jobb a felhasználi élményed, mert az Arch-ra vagy Gentoo-ra van igényed. -
Nem is lesz ilyen már, anno a Cár bomba sem épült meg(nem állították hadrendbe), csak tesztelték egyszer, viszont akkoriban a finn üvegesek kaszáltak is rendesen.
Sokkal bonyolultabb lesz a következő nagy pityputty, mert nagyon nem tudni, ki kivel van, lesz, volt.......így aztán szerintem célszerűbb lenne sok sok taktikai egység(és szakalegységek, de qrva sok és képzett) mindenhol, mert stratégiai erők nehezen lesznek alkalmazhatók.
A technológiai fejlettség fordított arányban lesz előny/hátrány.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiMedia lejátszók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Vicces képek
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Elkaszálja az autóipart célzó üzletágát az Intel
- DOOM - The Dark Ages
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- DUNE médialejátszók topicja
- További aktív témák...
- X1 Carbon 9th 14" 4K UHD+ IPS i7-1185G7 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Apple watch series 9 45mm újszerű állapotban, 100% akku 2027.05.20-ig Media Markt gari
- Latitude 7410 27% 14" FHD IPS i5-10310U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- DELL 7490 i7-8650U 8 Gb 256 GB EU BILL WIN11 PRO - ÁFÁS SZÁMLÁVAL
- Dual Sense Kontroller - Death Stranding 2: On the Beach Limited Edition
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Tab A8 (2021) , 3/32 GB,
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest