- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Telekom mobilszolgáltatások
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
-
bambano
titán
root@bruti:/var/www# dd if=/dev/zero of=test.dd bs=1k count=1 seek=34359738367
dd: failed to truncate to 35184372087808 bytes in output file ”test.dd”: A fájl túl nagyhehe, gagyi
-
bambano
titán
válasz
Fritz Teufel #1613 üzenetére
mert a digi naponta egyszer ip címet cserél.
hogy ezt a routered miért nem veszi észre, az kérdés. -
bambano
titán
válasz
Apollyon #1496 üzenetére
persze, de aki azért vesz csúcskategóriás intelt, mert az a betegsége, hogy neki a legjobb procija legyen, annak a procija szempillantás alatt elavul, és ez a túlhajszolt fejlesztési ciklusok következménye.
Aki meg azért, mert dolgozni akarna vele, az egyszerűen ne vegye, mert közel sem hoz annyi teljesítménytöbbletet, mint amennyivel többe kerül. Sokkal jobban jár, ha 18 havonta cseréli a lomját az aktuális 2700k kategóriás procira.
Én pl. megvettem az asus padfone2-met, mire megjött a trébe akcióval, rablánccal, nem telt bele két hónap, kijött a fullhd felbontású verziója. Szerinted nem vertem a fejemet a falba és nem anyáztam, mint állat?
úgy gondolom, hogy egyáltalán nem éri meg csúcs cuccot venni, legalábbis én ráfaragtam, és többet se.
Ja, a szénszálas ház biztos vacak, agyhalott f1 pilóták képesek 300+-zal perecelni vele és ami az igazán szörnyű, saját lábon távozni a kalandból... Még Kubica is megúszta viszonylag könnyen, pedig ő frédibéni fékkel állt meg...
-
bambano
titán
válasz
Apollyon #1479 üzenetére
eddig tartotta magát az intel ahhoz, hogy tic-toc 18 havonta. következmény: a csúcskategóriás cuccok legkésőbb másfél év után elavultak. 670 ezer forintért notebookot venni másfél évre az pénzkidobás még kőgazdagoknál is.
vagy megvetted mondjuk az i7-990x-et 225 rugóért, pár hónapra rá meg jött a 2700k 60-70 rugó környékén, és nem sokkal volt lassabb. Annyival teljesen biztosan nem, amennyivel kevesebbe került.
ugyanígy van a mobiltelefon is, kinézel valami jobb cuccot, pl. egy csúcs samut, mire ideér, megjelenik akcióban is, eltelik pár hónap, már van helyette jobb.
az igaz, hogy nem frissen vásároltam a notebookomat, hanem majdnem három éve, de az biztos nem jutott eszembe, hogy dellt vegyek helyette.
szerintem lényegesen olcsóbb belenyugodni, hogy nem csúcs cuccot vettél, hanem valami elég jót a közepéről.
-
bambano
titán
válasz
Apollyon #1477 üzenetére
attól tartok, hogy a középkategória tetejéről átlépni a csúcskategóriába nem jelent olyan nagyon sok teljesítménynövekedést, ugyanezt nem mondhatom el az árról...
szerk: és ez az agyament termékfejlesztési tempó mocsok módon pillanatok alatt leamortizálja a hardvert. szinte nem tudsz megvenni felső kategóriás cuccot itthon úgy, hogy mire a kezedbe kerüljön, ne legyen elavult. főleg mobilra, tabletre és procira igaz.
-
bambano
titán
válasz
Fritz Teufel #1475 üzenetére
670 rugó egy notebookért az nálam szívinfarktus kategória...
-
bambano
titán
arra van méretezve, hogy amikor fejleszteni vagy adatbányászkodni kell, akkor az menjen. másrészt nem szoktam csereberélni, megveszem és hajtom, amíg meg nem rohad, ezért viszonylag régi. a kettő eredője a nem optimális fogyasztás.
(#1395) _Dumber_: kell a málnás alaplap, egy (málnás léptékben) izmosabb táp, valami, amivel hdmi-re kötöd, egy sd kártya az xbmc-nek, mpeg és hvc licensz, távirányító.
-
-
bambano
titán
tudtok hozzá mondani dlna szervert vagy kotorásszak a neten?
pc-s jessie lenne a szervergép. -
bambano
titán
válasz
lionhearted #1377 üzenetére
igen.
-
bambano
titán
málnatulaj lettem
-
bambano
titán
a microsoft elég sok opensource cuccot fejleszett.
volt időszak, amikor még nem volt a hülyeség szintje ennyire magas náluk, akkor támogatták a sambát.
mostanában volt egy időszak, amikor ők pakolták a legtöbb új kódot a kernelbe, a hyperv integráció miatt.
nem annyira ismeretlen náluk a linux. -
bambano
titán
válasz
Fritz Teufel #1358 üzenetére
-
bambano
titán
válasz
Fritz Teufel #1356 üzenetére
te is rendezhetnéd, legalább a bemásolt linkedet
-
bambano
titán
egyik málnaboltban olyan kapcsát használnak, amit nem tudok megfejteni...
akkor én robot vagyok? -
bambano
titán
válasz
Fritz Teufel #1319 üzenetére
nekem is volt olyan routerem...
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
Fritz Teufel #1268 üzenetére
azért szoktak raplizni, főleg a közvetítők, hogy ki tudják szedni a pdf-ből az elérhetőséged, nehogy a hátuk mögött megkeressenek a cégek és akkor ne kelljen jutalékot fizetni.
-
bambano
titán
válasz
Fritz Teufel #1264 üzenetére
jaja, küldd csak el pdf-ben a cv-det, ha őrjöngő hr-est akarsz látni
-
bambano
titán
szerintem ez nézőpont kérdése. az ms pártiak szemében nyilván a libreoffice a rossz, a linux pártiak szemében meg az ms. ezt majd az fogja eldönteni, amikor végre érvényt szereznek annak a rendeletnek, miszerint csak szabványos, nyílt formátumban lehet a kormánnyal kommunikálni. onnan kezdve a libreoffice lesz a jó és az ms a rossz.
-
bambano
titán
válasz
Fritz Teufel #1250 üzenetére
ha már nagyon szőrözni akarunk, akkor a libreoffice tényleg nem linuxos, hanem solarisos...
-
bambano
titán
válasz
Fritz Teufel #1236 üzenetére
már fel is találtad? szerinted 20 éve a 150 forintos kedvezmény idején mit csináltak páran?
-
bambano
titán
megnézed a pdf-et, amit az általad linkelt lapról lehet letölteni, egy teljes oldalnyi szlájdon sorolja, hogy hányféle alrendszert vontak már saját hatáskörbe és mi mindenen dolgoznak még.
bloatware.az init arra való, hogy programokat elindítson, ritkábban megállítson. egy kiragadott példa: mi köze az initnek a véletlenszám-generátor seedeléséhez???
-
bambano
titán
jesszus, ezek külön oprendszert akarnak írni az oprendszeren belül?
persze jó lehet ez a systemd egy olyan környezetben, ahol egyébként is divat a nagyméretű, mindent egyben megoldani akaró bloatware, csak azt windowsnak hívják, nem unixnak. Ez a felfogás egyébként már a kezdetek kezdetén elbukott, ennek köszönhetjük a unix létrejöttét.
-
bambano
titán
akkor jár a támogatás, ha fizetsz érte. linuxhoz is tudsz venni támogatást, windowshoz is.
alapesetben egyikhez sem jár. a win eulájában az van, hogy két dolgot garantálnak:
1. láttak már egyszer egy gépet, amin egyszer futott a program
2. kicserélik a hibás adathordozót.és most ne menjünk bele olyanba, hogy te hogy látod, ez van a papíron, pont. az más kérdés, hogyha te pluszban fizettél a supportért, vagy drágább windows verziót vettél, amiben volt support, akkor jogosult voltál rá. ez nem jelenti azt, hogy az ms egy centivel is több felelősséget vállalna a programjáért, mint a debian vagy a redhat.
-
bambano
titán
nem értem ezt a hsz-t, de biztos én vagyok a buta.
mi az, hogy gnu rendszert használ? mivel ad több biztosítékot az ms, mint a debian? semmivel. a valódi különbség a debian és az ms felelősségvállalása között, hogy az ms kicseréli a szállítás közben megsérült gyári adathordozót. slussz.a cégnek meg, aki gnu cuccot használ a szerverein (mellesleg kb. a teljes magyar internet infrastruktúra) nem sok köze van ahhoz, hogy mi van a debianon belül. én, mint rendszergazda, veszem a számra kenobi tábornokot, amikor már megint kitalálnak valami vadbaromságot, aminek semmi keresnivalója ott. nekem rossz, nem a cégnek. mire a céghez kerül, én elsimítom. de sokkal jobban örülnék, ha nem kellene mindig ugrásra készen állva várni, hogy mi marhaságot találtak már megint ki.
másrészt meg lehetnek hibák abból, hogy ugye amelyik programozó dolgozik, az hibázhat. vétlen hibák. ezt minek megfejelni előre tervezett, szándékosan belerakott hibákkal? menjen ki a garázsba és lője lábon magát, ha unatkozik, ne a júzereket szivassa...
-
bambano
titán
rosszul látod.
én például azért nem szeretném, hogy desktopon elterjedjen a linux, mert eddig volt választási lehetőségem. ha valakinek desktop cucc kellett, felrakta a windowst és boldog volt. nekem szerver oprendszer kellett, fel tudtam tenni a debiant és boldog voltam. mindenki boldog volt.most meg desktop oprendszert akarnak csinálni a linuxból, amikor desktop oprendszer van más is bőven, szerver oprendszer meg nem marad. akinek desktop kellett, az eddig is felrakhatta a windowst, ezután is felrakhatja. akinek meg szerver cucc kell, az ezután nézhet ki bambán a fejéből.
ha szerinted az, hogy szerverre szerver cuccot rakok, különcség, akkó' én vagyok a kib.tt nagy helyi menő csávó. szerintem meg marhaság, ez szimplán célszerűség. ráadásul az egységsugarú readonly internet júzernek jobb, mert stabilabb lesz tőle az ő otthoni internete, és nem fog akadályokba ütközni, amikor fikázni akarja a linuxot.
"Ha nagyobb lenne a felhasználói bázis több program lenne": egyrészt az fud, hogy nincs elég program (úgy általában). Másrészt szerver oldalra nem is kell több. Minek? nem fut a csi a szerveren? és? hülye lennék a szerveren csi-t futtatni. legyen rendes dhcp szerver, rendes tűzfal, ftp szerver, webszerver, stb. ezek vannak. nincs rajta n+1 fácse kliens? nincs. osztakkor mivan?
minden olyan cucc, ami linuxon szerver kategóriában kell, megvan, *SOKKAL* jobb minőségben, mint windowsra. nincs jó catalyst driver? és? nincs is olyan videokártya a szerveremben, amihez catalyst driver kéne... a szervizprocesszorba meg nem kell. ha pedig le kell ülnöm a szerver konzolja elé, az önmagában katasztrófa.
Mondok pár példát:
- a régi linuxokban normálisan összekonfiguráltad kézzel a hardvert meg a drivereket és minden pont ugyanúgy működött, ahogy akartad. most meg van ilyen, hogy udev, kicseréled a hálókártyát a gépben és nem áll fel az oprendszer, mert az udev a régi kártyát eth0-nak nevezte, az újat meg eth2-nek.
- évtizedekig jó volt az svr4 szabványú init, most már nem jó, mert pár csilivili firlefranc mániás szerint gond az, hogy egy notebook 3 másodperccel tovább bootol. vagyis cserélik az initet másra, és akkor mindenkinek át kell írni az összes indítóscriptjét, tesztelni kell, deployolni kell, minőségbiztosítani kell, stb. irgalmatlan pénzekbe kerül egy ilyen döntés, csak ezt sokan nem értik.tehát azt szeretném, hogy nekem is legyen választási lehetőségem, amikor oprendszert keresek. legalább 1 lehetőségem legyen.
-
bambano
titán
válasz
Fritz Teufel #1165 üzenetére
semmi, megy tovább minden.
-
bambano
titán
azért nem lenne több kártevő linuxra, mert a linux eleve szigorú biztonsági rendszerrel készült el már az első verzióban, szemben az ms-sel, ahol az elején be volt dobva a gyeplő a lovak közé. most meg kaparnak, hogy rendet rakjanak.
szerintem a desktop linux hódításának nem az az akadálya, hogy te nem tudsz arról, hogy minden api-sítva meg szabványosítva van. az már inkább akadály, hogy a windows viszont tojik a szabványokra, ezért a windowsos cuccokat nem lehet linuxon futtatni.
"A másik baja, hogy a túl sok projekt és túl sok disztró között szétaprózódnak az erőforrások, ahelyett, hogy összefogás lenne.": amely állítás egyébként még marginálisan is alig igaz. persze, túl sok projekt van, de azt is vedd figyelembe, hogy például egy debian telepítőben nem csak egy alap debian van, hanem másik 20 ezer felhasználói csomag is. nyilván több projekt van egy olyan rendszerhez, ahol adatbáziskezelőtől kezdve mindenféle szervercuccon keresztül egy halom mást is kapsz, nem csak egy böngészőt meg egy passziánszt.
a freebsd meg a pcbsd nem *x like rendszer. azok unixok. nem like, hanem konkrétan azonosan egyezően azok. valóban nincsenek Linus pápa kényéhez-kedvéhez kötve (nem mintha a linux oda lenne), ott másképp hívják a pápákat és ugyanúgy pár emberen múlik, mint a linuxnál.
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #1126 üzenetére
az erőforrás zabálást arra értettem, hogyha egy desktopon elvégezhető feladatra felrakok egy virtualizációs réteget, meg egy virtualizált gépet és azon csinálom meg. natív apphoz képest a virtualizáció erőforrászabáló.
egyébként meg igen, a saját erőmmel spórolok, ha lehet.
közérthetőre lefordítva lusta vagyok mint a főd
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #1120 üzenetére
teszek rá magasról
nem a memóriával meg a procival akarok spórolni, hanem a saját időmmel meg munkámmal.
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #1114 üzenetére
az egész gnome3 meg 3483735-es firefox meg ilyenekkel az a gondom, hogy minek pazaroljak rá energiát, ha a régi is működik?
nekem ez itthon nem civil játszós gép kategória, hanem távmunkázó munkahelyi gépként kezelem.
-
bambano
titán
válasz
Fritz Teufel #1109 üzenetére
miért, te vagy isten?
max. azt tudod megmondani, mit jósolnak a békák a meteorológiai szolgálatoknál, azt nem, hogy milyen idő lesz...
-
bambano
titán
válasz
Fritz Teufel #1097 üzenetére
ez a legnagyobb különbség köztünk
neked kell egy applet, amire katt és látod az időjárást. én meg parasztosan kinézek az ablakon és nem használok semmire számítógépet, amit egyszerűbben meg lehet oldani nélküle -
bambano
titán
válasz
Apollyon #1057 üzenetére
mint mondtam, az a program, ami fontos, nem megy újabb firefoxon, tehát nem váltok. ha jól tévedek (de ebben nem vagyok teljesen biztos) javascript motort cseréltek 8.1 és 9.0 között, ezért nem működnek vele bizonyos dolgok.
ha váltani kell, akkor vagy mate, vagy csak a kernelt downgradelem, vagy nem tom mi lesz. még az is előfordulhat, hogy megtanulom azt a fostos 3-as gnómot, ha esetleg addigra ők is eldöntik, hogy mit akarnak belőle. de igazából nincs nyomás az upgrade-re, amíg van olyan régi videokártya, amihez van a kernelben driver, addig nekem ez jó. kernelt is lehet forgatni, van még itt tákolási lehetőség... lezsírozok pár ócska hálózati kártyát, mert azoknak a drivere kérdés még, oszt jónapot
egyébként például a távmenedzsmenthez még a 8-as firefox is új, van felrakva egy 2-es, azzal szoktam távmanagelni, meg olyan régi jdk-val, hogy a gyártója már nem is tud róla
"Az ugye megvan, hogy egy olyan usernek ajánlottál alfa verziós böngészőt, aki egyébként oldstable Debiant használ?": az ugye megvan, hogy olyan usernek ajánlotta a profilkészítést, aki nem kétnapos friss debian user?
de nem szóltam miatta, jobb a békesség.
-
bambano
titán
válasz
Apollyon #1030 üzenetére
debian squeeze, 2-es gnome, metacity, 8.1-es firefox, 2-es tbird. a melóm zömét gnome terminálból nyomom, távoli karakteres eléréssel.
filozófiám alapja: ha nem romlott el, ne akard megjavítani. nincs verziószám hajhászás, mert minden váltás szolgáltatás-kieséssel jár és költséget okoz. a másik alaptételem: amit nem telepítettél fel, az nem okoz biztonsági problémát.
nem használok windowst, amikor csak lehet, kerülöm. eddig még mindig sikerült saját gépen kikerülni, de néha ügyfél gépén látom, messziről
-
bambano
titán
elvileg nem lehetetlen a dolog, persze nem az, hogy karakteresen böngéssz, hanem az, hogy X nélkül böngéssz. a konzolt mostanában már framebufferként, grafikusan hajtják, ami önmagában ökörség, de lehetővé tenné, hogy ablakozó meg X nélkül grafikusan böngéssz.
a régi linuxokban volt svga driver is, volt olyan konzolos képnézegető, ami a nézegetés idejére átváltott valamelyik svga üzemmódba. filmet is lehetett így nézni, észre sem vetted volna, hogy nem X van alatta.
nem olyan lehetetlen küldetés ez...
-
bambano
titán
nem tudom, mit bonyolítjátok agyon, a karakteres konzol tök jó szinte mindenre. pláne, ha nem 80x25-ben hajtod. kivágás-másolást tud, még különböző konzolok között is, visszapörgetni is tud, filmet nézni lehet rajta, csak a böngészés okoz kisebb problémát, mert karakteresen nem minden weblap olvasható.
-
bambano
titán
válasz
Apollyon #976 üzenetére
az ilyen buguntu meg rosszul telepített debian félékben a sudo-hoz nem kell külön jelszó.
ha betörsz az user gépére és pont azt a juzert törted meg, ami telepítéskor sudo jogot kapott, akkor root is vagy egyben. még egy érv a sudo ellen.
(#977) lionhearted: "mert nem vetted észre, hogy rossz shell van nyitva": a rendszergazda jelszó nem vaknak bénának van. ha nem vettem észre, hogy rossz shell van nyitva, akkor megérdemlem. Egyébként ezt a hibát rootként is el lehet követni, sőt, fizikailag is el lehet követni, mert volt már olyan, hogy:
- kolléga távmenedzselt routert, és nem a helyi lan felé néző interfészt csapta le, hanem a gerinc felé nézőt. azóta mondás, hogy x.y. kocsikulcs!
- nem abban az ablakban adod ki a shutdown-t, amit szeretnél. szerencsés esetben -r-rel, pechesen -h-val, akkor kocsikulcs.
- szerverszobában sok egyforma gép közül nem azon nyomod meg a poweroff gombot, amin kéne. pech.ilyen esetek rá tudnak vezetni arra, hogy előbb gondolkodsz, utána szétnézel, utána megint gondolkodsz, majd csak akkor nyomsz entert, miután elmorzsoltál egy gyors fohászt (minél messzebb van a gép...).
-
bambano
titán
válasz
Apollyon #973 üzenetére
ha rám célzol: én az utóbbi pár hónapban csak akkor indítottam a desktopomon root terminált, amikor hálózati eszközökkel kellett dolgoznom és ehhez változtatnom kellett a hálózati konfigon. egyébként nem használok rootot, mert nincs mire.
a szervereken meg nyilván rootot használok, mert ha azzal munka van, akkor az szinte soha nem felhasználói szintű munka. de alapelvem a "ha nem romlott el, ne akard megjavítani" illetve "ha működik, ne babráld".
-
bambano
titán
válasz
Apollyon #971 üzenetére
de abból a szempontból nézve, hogy egy elrontott parancssor mekkora kárt tud okozni, teljesen mindegy, hogy root terminálban kiadva használja ki a root jogokat, vagy minden elrontott parancs elé odaírod, hogy sudo és így kapja meg a root jogokat.
tehát a sudo nem véd az ellen, ha rosszindulatú program vagy hiányos tudású rendszergazda jelölt barkácsol. mondok egy példát:
anno az ircen divat volt az a szemétkedés, hogy abszolút kezdő linuxos kérdésére azt válaszolták, hogy írja be az rm -rf / parancsot. a kezdő meg beírta, utána kilépett ircről, majd 10 perc múlva visszajött mirc klienssel és hangosan anyázott. ebben az esetben teljesen mindegy, hogy root terminálból adja ki az rm -rf -t vagy sima terminálból a sudo rm -rf-t.
tehát a sudo nem véd a hülyeség ellen, következésképp erre használni értelmetlen.
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #967 üzenetére
"az euid nem tudom hogyan oldaná meg a problémát, hogy ne kelljen mindenkivel megosztani a root passt.": ebből azt vonom le, hogy nem tudod, mi az az euid
kulcsos ssh-nál nem kell jelszó, tehát nem is kell megosztani.
"inkább ez, mint hogy valaki XP-s korszakot felidézően folyamatosan rootban legyen pl egy desktop gépen.": és miért? ne akarja az oprendszer megmondani, hogy én mit csinálok a gépemen. pláne ne akarja az oprendszer csomagolója megmondani. ha én a kútba akarok ugrani, akkor vegye le előttem a kútról a fedőt. ha pedig valaki azt akarja, hogy az oprendszere dedós óvodás módjára kézenfogva vezesse, akkor válasszon más oprendszert.
"ahol Debian vagy átírt Ubuntu-n volt ssh-n root engedélyezve, és olyan szintű passok voltak hozzá, hogy adminadmin vagy password12345, default porton, természetesen. ": és akkor ezzel az a konkrét probléma, hogy? egy rendszer védelmét az értékével és a környezetével arányosra kell tervezni. abból, amit leírtál, sem az nem következik, hogy az a jelszó oda rossz, sem az, hogy jó. az következik, hogy további ismeretek nélkül a kérdés eldönthetetlen.
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #962 üzenetére
biztos, hogy jó hsz-nél nyomtad meg a válasz linket?
mert szerintem a sudózásra reagáltál...több adminnál lehet:
- kulcsos ssh a rootra
- su utasítással euid-et váltanistb. a sudo nevű betegség ott sem javasolt.
ha pedig jó hsz-nél nyomtad meg a választ, akkor:
ha több admin van egy gépen, akkor is kell legyen egy felelőse, akinek elég gáz, ha az admin kollégái csak ugatják a tudományt... -
bambano
titán
és az egésznek az a következménye, hogy felraksz egy kis programocskát, és magával húz még pár gigányi szemetet...
a másik következmény meg az, hogy több program, több api, több layer = több bug.
csomagfordítással, pláne csak rootként való használattal nyilván ki lehet gyalulni a pam-ot, ez nem kérdés.
-
bambano
titán
"Igen is vannak igények az újításra.": oké, milyen reális igény van arra, hogy a tűzfalkódot kihajítsák a francba és berakjanak egy újat, ami nem kompatibilis az eredetivel? ez már a harmadik ilyen húzás lesz, amikor az egyszeri júzernek újra kell tanulnia a tűzfalazást? ez költség, amit felesleges megfizetni.
elég jó a mostani tűzfal? igen. akkor minek?
vagy azon megy a veszekedés, hogy a szabványos init rendszer helyett systemd vagy upstart legyen? egyik se. vagy amikor elkészült az első modulos kernel, akkor megcsinálták, hogy amelyik modulra szükség van, azt betölti automatikusan. azóta lett udev, ami már szintén nem az első próbálkozás, és mintha ez is menne lassan a levesbe, de az udev ráadásul minden modult betölt, amihez hardvert talál a gépben, akkor is, ha te nem akarod használni és a jó kis konfig rendszerével fejbe is veri a gépet (majd próbálj meg ethernet kártyát cserélni egy headless gépben, a te kis szádat is el fogja hagyni pár szó, ami nem a katolikus liturgia szerint van).
ja, fedorát nem ismerem, azok se borították szét teljesen és illegálisan a fejlesztői környezetet a 2.96-os gcc-vel... oh wait. meg nem kutyálkodtak a glibc-vel annyira, hogy a debianosok kénytelenek voltak forkolni.
"A realizmus szükségszerűen racionális, a pesszimizmus pedig emocionálisan terhelt.": a realizmusom a múlt tényeire támaszkodik, a pesszimizmusom pedig ezek extrapolációjára. konyhanyelvre átfogalmazva, ha azt látom, hogy az elmúlt 3-4 évben sorozatosan ökörségeket csinálnak, akkor azt feltételezem, hogy ezután is ez lesz. mindezt teljesen érzelemmentesen.
ideje lenne már a szabad szoftveres fejlesztésben is elővenni a költségek fogalmát, mert ez egyre gatyább.
-
bambano
titán
több, mint 20 éve linuxozom. látom, merre mennek a dolgok.
az 1.2.13-as kernel mindent tudott, amire érdemben szükség volt. Most 6 hetente tolnak ki egy kernelt, a zömét nem is láttam. nem hiszem, hogy minden változtatás fontos.egyre inkább az látszik, hogy valakik programozni akarnak, ezért történik a változás, nem pedig azért, mert reális tömegigény van rá. legjobb példa a 3-as gnóm, pont akkora pofáraesés lett belőle, mint a csempékkel a má$ik oprendszeren. a jessie-ben visszafogadták a mate-t, rotfl.
de hozhatnék még kilométeres példákat a szükségtelen változásokról, meg azokról is, amik valamennyire indokolhatók, de a bevezetésük nem sikerült túl jól.
szerk: ha a realizmus pesszimizmusba torkollik, akkor igen, pesszimista vagyok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Autós topik
- Építő/felújító topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- PlayStation 5
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nyugaton is megjelent a Persona 5: The Phantom X
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft