- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- iPhone topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
UserX
addikt
válasz
tordaitibi #100800 üzenetére
ubyegon2,tordaitibi:
Köszönöm az utána járást és az alapos válaszaitokat! Ma már nem zaklatom őket, de szerintem így holnap már megtudom oldani.
1000 éves konfig, azért választottam Xfce-t...
A kiosztást én csesztem el, félig aludtam a telepítésnél, azt hittem olyan 'könnyű' mint Windowsnál. Az jött le, hogy a 'magyar' főmenü és abból az első lesz jó
Még egyszer köszönet! -
UserX
addikt
válasz
urandom0 #100796 üzenetére
Köszönöm!
Ma már nem megyek át, de holnap ránézek! A billentyűzet beállításokat a Tálca jobb sarkában találom? Ha nem, akkor hol???
Bocsánat én Win felhasználó vagyok!Viszont a kedves idős házaspár azt hajlamos 1-2 hónapon belül kiakasztani, magamat is kímélve kaptak LINUX-ot!
-
UserX
addikt
Sziasztok!
Csak azért írok, mert ez a 'kezdő' topik, nem röhögni!
Szomszéd idős házaspárnak telepítettem Mint Xfce-t...
1. Ez a 'gamer' csoda, milyen kiosztású billentyűzet???
Telepítéskor magyar QWERTY-t adtam meg, de a használatnál nem 100%-os. Y <-->Z stb. Ékezetes betűk vannak...2. Mire és főként hogyan állítsam át a kiosztást, hogy megfelelően működjön???
Előre is köszönöm az érdemi választ!
-
UserX
addikt
Köszönöm még egyszer a sok segítséget!!!
BIOS beállítással sikerül!!!
Kipróbálltam a Puppy-t, nem rossz, lejátsza a vidiket, de (bocsánat!!!) nekem túl puritán.
Maradtam a Sparkynál. Abba is 'be van építve' a VLC. -
UserX
addikt
Így már menni fog! Köszönöm mindenkinek a választ!
Rowon: Tudom, hogy itt illetlenség ilyet mondan, boocsánat!
Nem félek, csak nem szeretem! -
UserX
addikt
Sziasztok!
Egy Lenovo T450-es notin [link] szeretnék LIVE!-ot futtatni vésztartaléknak, HD filmnézésre.
Eredetileg Win10 van rajta, nem szeretnék dual boot-ot!
A drágaságnak csak BIOS-a van, nem UEFI!!!
Az ISO-król boot mediát a következő progikkal próbáltam készíteni:
Rufus 4.5
BalenaEatcher
Az eddigi tapasztalatok:Pop OS!: Elindul, de *.MP4 fájlokat nem tud lejátszani.
Mint: Nem indul.
Sparky: Eljut a nyelv kiválasztásáig (de csak a Balenás verzió), utána ujraindul a laptop.Szóval olyan disztrót keresnék, amiben lehetőleg 'alapból' benne van a VLC és használható is.
Nem baj, ha régebbi verzió, ha megbízható letöltési linket kapok.
Előre is köszönöm a választ!
-
UserX
addikt
Sziasztok!
Hozzám került egy laptop, aminek a kijelzője gyengébnek bizonyult a tulajdonosánál!
Csak a felső 1/3-d látszik. Annyi kiderült, hogy Mint van rátelepítve. D-SUB-on csatlakoztattam egy moncsit, de nem tudok rá képet küldeni...Fn+F7-t ajánlanak, de nem működik! Ötletek? Előre is nagyon szépen köszönöm!
-
UserX
addikt
Ok, köszi teljesen igazatok van!
Kicsit elkapott a nosztalgia...
A komplett gép árakat mostanában nem is figyeltem.
Vasti74: Köszi, korrekt az ajánlatod, beszélek az ismivel. Ha aktuális, holnap rádírok. -
UserX
addikt
Sziasztok!
Vigyázat retróóó!
Nem túl tehetős ismerős közli, hogy 'lassú a gépe'. Mondom hozza el, megnézem. XP
A konfig 20 éves technológia!!!
ABIT alaplap
ATHLON XP 2800+
512 DDR-400 (tettem bele még 2x256-ot, 3 slotos a lap)
A régi HDD-t kivettem, tettem be egy Maxtor 120 GB-ot.
VGA: MX 400
Táp: Codegen '300' W.
Én már XP-t nem vagyok hajlandó feltenni, a Sparky települt szépen, a Mint rosszabb volt.
Képek nézegetésére, zenehallgatásra alkalmas a konfig (a régi doksikat lementettem).
A böngészéssel bajok vannak. FF kifagy, Chromium fel sem megy stb.
Egyedül az IceCat hajlandó egyszerűbb weboldalaknál működni. YT felejtős.A kérdés:
Érdemes-e 5-10 körül rákölteni AGP-s VGA-ra és tápra, a cél mondjuk, hogy sima legyen a böngészés és legalább 420p-ben menjen a YT. Láttam az aprón pár ezerért ATI 9550-et, olyanom volt nekem is.
Mi lenne a belépő?
Várom a hozzáértők javaslatát! Köszönöm!
-
UserX
addikt
válasz
gregory91 #82182 üzenetére
Hello!
Sajnos neked lett igazad.
Bár a Gentoo nem dual módban lett felinstallálva, miután csatlakoztattam mind a 2 SSD-t és a Linux-osról próbáltam bootolni a Windows karika pörgött egy kicsit, majd Win hibaüzenet. Innentől kezdve a Gentoo halott! A Win valóban nem látja a linuxos SSD-t. A gyerek egyébként is újra akarta rakni (nem megy a VPN, hiába cseszegette a kernelt), tanul és kísérletezik, ami nem rossz!
Szerintem két opció van:
1. A Gentoo telepítése dual módban...Ez járható út???
2. Elfelejteni a Windowst!!!
Mi a véleményetek?
-
UserX
addikt
Sziasztok!
Én abszolút járatlan vagyok a Linuxban!
Egyszer az idős szomszéd házaspárnak facebook-ra és passziánszra tettem fel itteni segítséggel Sparky-t, miután meguntam, hogy 3 havonta áthordták a PC-t Win-t telelepíteni.
A rendszer azóta is, kb. 1 éve stabilan megy!
Most a fiam telepített Gentoo-t, Xfce-vel. Ez szép teljesítmény!Erre a célra vettem neki egy 120 gb-os SSD-t. A gépben van még egy SSD, ezen legális Win10Pro van és egy HDD. Kérésére ezeket a telepítés idejére lehúztam az alaplapról. A Linuxot használná www-re, médiára, a win pedig maradna játékra.
Ő úgy gondolja, hogyha visszacsatlakoztatom a win-es SSD-t és a HDD-t, az nem biztonságos és összeomolhat valamelyik operációs rendszer...Van ebben valami???
Én meg nem szeretném 5 percenként szétszedni a gépet és le- fel csatlakoztatni a meghajtókat!
Működhet a dualboot crash és nélkül?
Mik a javaslatok?Előre is köszönöm!!!
-
UserX
addikt
válasz
Frawly #78342 üzenetére
Köszi! Aranyosak voltak, megkérdeztem, hogy tudják-e mi az a LINUX, azt válaszolták, hogy nem.
Beállítottam a gépet, a néni persze elfelejtette az FB jelszavát, a citomailes fiókja, amiről regisztrált, pedig már nem működött. Csináltunk új FB fiókot, majd 1-essével felveszi a gyerekeket és az unokákat. A kis gép tényleg megtáltosodott! XP-t már nem raknék fel! Ezért választottam a Sparky-t és több helyen ajánlották a neten. A bácsinak meg kellett mutatni, hogy 'bejön' a kedvenc focicsapatának az oldala.
A néni a pasziánszra egy kicsit húzta a száját, nem baj, majd megszokja. A Nagypénteki jócselekedet ezzel megoldva.
-
UserX
addikt
Most már a saját Win10-es gépemről írok!
Tényleg köszönöm mindenki segítségét, a PH mindig is jó közösség volt!
Még egy kis szépséghiba, ráncfelvarrás. Azt be lehet állítani, hogy a FF és a pasziánsz indításakor ne kérdezzen rá, hogy futtatom-e, hanem automatikusan elinduljon?Most már nyugodt szívvel nekiláthatok ebédet főzni, utána átviszem a gépet és összerakom. Remélem nagy lesz az öröm.
Nekem a LINUX világában tett rövid kalandozásomnak ezzel vége. Alapszintű felhasználásra szánva tényleg nem rossz!!!
A régi hardveren jóval gyorsabb, mint mondjuk a Win7. Még egyszer nagy piros pont, hogy nem kellett a driverekkel sz@rakodni!
-
UserX
addikt
válasz
growler #78327 üzenetére
Hurrá, ez működött!!!
Már csak a pasziánszt kellene megoldani...A Synapticban ez látszik:
Mi a teendő? Amiket felraktam, azok nem pasziánszok...:/
ubyegon2 és CPT.Pirk nektek is kösz!!! Egyelőre marad ez a disztró. A Wine-t egyelőre kihagynám, ha van más opció...!
Autorun az rendszerrel automatikusan induló programok, de ez már megoldódott!
Szerk.: Köszi mindenkinek! MŰKÖDIK!!!
-
UserX
addikt
válasz
ubyegon2 #78324 üzenetére
Kezdem feladni!
Esetleg ajánlanátok valami pehelykönnyű, magyar nyelvű másik disztrót?
Cél: Firefox (az 'internet') és pasziánsz. Ennyi.
Előre is köszönöm!
Ezt a Synaptic-ot már én is kikerestem, de az általam kipróbált módszerekkel nem sikerült telepíteni!
Alapvetóen nincs baj a Sparky-val kb. 20 perc a telepítése csak ez a pár dolog zavar!
Hiányzik a programok telepítése/eltávolítása és az autorun kezelése. Vagy csak én vagyok Win-hez szokott láma és nem találom.... -
-
UserX
addikt
Sziasztok!
Megpróbálok tömör lenni, kérem nem kiröhögni!
Szomszéd néninek és bácsinak telepítettem Sparky-t (5-ös verzió, ha jól tévedek Debian 9 alapokon). E5xxx proci, 2 GB RAM. Felhasználás: távol élő családtagokkal való kapcsolattartás (FB video chat), néni: pasziánsz, bácsi: streamelt sportközvetítések nézése. Nem szeretném túl mélyre ásni magam a Linux rejtelmeibe!!! Előnyére legyen mondva, hogy viszonylag gyors ezen a harmatos konfigon és minden cuccot felismert alapból!Két dologban kérnék segítséget.
1. Az 'Első futtatást' minden rendszerindításkor feldobja:
Ha leokézom, akkor ez lesz a vége:
Ha ki akarok lépni, akkor ez:
Hogy a francba kell ezt a legegyszerűbben kilőni???
2. Pasziánsz
:
Ezt próbáltam:
Mit javasoltok?
Mielőtt ide fordultam gugliztam, de nem találtam egyszerű megoldást.
Mint írtam nincsennek nagy igények, csak 'internet' és pasziánsz legyen és tűnjön el ez az idegesítő ablak!
Előre is köszönöm!
-
UserX
addikt
Sziasztok!
Abszolút kezdő vagyok, illetve már az 'őskorban' tettem némi kísérletet Millenium vs. Xubuntu-val, az utóbbi lassabb is volt és hamarabb összeomlott
. Gondolom, azóta van fejlődés. Celeron 2, 8-as, 1 GB-al szerelt gépre keresnék disztrót. Fontos: netezés (Firefox), zenehallgatás, film (VLC). Win7 ugyan felmegy rá, de nagyon 'döcög'.
Előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Samsung Galaxy A06 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged