- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- iPhone topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
A középső görgő sem működik.
-
csixy
addikt
Sziasztok! Thomas Matejicek linux live scriptjével csináltam egy mentést a linux mint uljana 20.3 telepített linuxomról és live módra toram fel van töltve a RAM-ba az élő éles rendszer. Jelenleg tehát az SSD nem használódik (mondjuk kopott eleget, amíg a squashfs mentés elkészült). Egy probléma van, az egér oldalra nagyon lassan mozdul, fel és le viszont villámgyors. Lehet ezen valahogy változtatni?
A tapipad tökéletes, de az viszont nem az én világom. -
csixy
addikt
Az ExTiX 22.1 live a RAM-ba betöltve úgy működik , mint a kisangyal, csak akkor van a gond , amikor az nvidia proprietary driver letöltése után újra akarja indíttatni magát, ez nyilván lehetetlen, mert akkor odavész a RAM tartalma. Telepíteni viszont ssd-re nem tudom, mert folyton folyvást össze f@ssa magát. Kár, kár, kár, ... nagykár.
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
Eastman #82414 üzenetére
Vajon adtál annyi hitelt nekem , hogy megnézted a [videómat] ? Így két perc alatt gyógyítható, ha még életképes a pendrájv.
-
csixy
addikt
válasz
fatpingvin #82345 üzenetére
Ja és még az SSD-t is defragmentálja. Az Qrvára hiányzik neki ! Én próbálkoztam vele a sasos arch-csal, de mikor mutatta ubiegon, akkor gyorsan eltávolítottam azt a hardverromboló izét.
-
csixy
addikt
válasz
Eastman #82308 üzenetére
A Gparted az iso9660-as fájlrendszerű linux telepítő pendrájvok letakarításakor mindig ezt szokta csinálni. Mintha egy vak ember borotva éles pengével szobrot faragna, ami el is készül, de a végén mégsem látja, hogy mit csinált.De a pendrájv kihúzása és visszadugása kitörli a csipát a szeméből.
-
csixy
addikt
válasz
Warton #82290 üzenetére
Szokni kell. Egyébként a Gparted már a grafikus külsőjével nagyon is kényezteti a felhasználót. Én nagyon szeretem. Az öregek partícionálásra, formázásra konzolos programokat használnak. Őket meg a grafikus külső miatt veszi elő az émelygés. ... Ne add fel. Ha eddig eljutottál, akkor majd tovább fogsz haladni.
-
csixy
addikt
válasz
CPT.Pirk #25042 üzenetére
Nagyon tetszik ez a ramdisk játék a böngésző cash átirányítására. Már a windowsban [is megcsináltam] a google chrommal. Villámgyors a böngésző és kíméli az SSD-t. Persze RAM kell hozzá.
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
Már annyiszor leírtátok , hogy dualboot esetén a fastbootot ki kell kapcsolni. Létezhet, hogy nekem nincs vele semmi gondom?
Van egy dell precision 5520-as gép. UEFI módban használom kikapcsolt secure boot mellett. Dualbootban windows 10 és L. mint cinnamon 20.3 fut rajta. Mindkettő ugyanazon az NVME SSD-n van, közös boot,esp partícióval. Bootsorrendben a linux elöl van és a grub menüből indítom a windowst is. A BIOS-ban a fastboot thorough módra van állítva. A windows összes akarmi.sys fájlja létezik. Az energia beállítások a windowsban ilyenek:
Létezhet, hogy mégis minden jól múködik? -
csixy
addikt
válasz
headhunter #82233 üzenetére
-
csixy
addikt
Most a conkym így néz ki:
[conky.conf]
Még mindig valami syntaktikai hiba van a második sorban, már addig eljutottam, hogy valami Lua konvertálást kellene csinálni, de azt nem tudom hogyan kell csinálni. Mondjuk így is megy, csak dob egy hibát.noki@486dlc2buffer:~$ conky
conky: Syntax error (/home/noki/.config/conky/conky.conf:2: unexpected symbol near '#') while reading config file.
conky: Assuming it's in old syntax and attempting conversion.
conky: desktop window (2c00041) is subwindow of root window (2b8)
conky: window type - normal
conky: drawing to created window (0x5a00002)
conky: drawing to double buffer
conky: forked to background, pid is 81334
noki@486dlc2buffer:~$ -
csixy
addikt
válasz
Balerik #82149 üzenetére
Ha ez a kérdésed, akkor lehet az a válasz, hogy talán inkább ne tedd mindaddig amíg utána nem nézel annak, hogy ehhez rendszergazdai jogosultság szükséges és mindez azért van így, mert igen könnyen tönkre teheted a linuxodat, ha nem figyelsz arra , hogy mit teszel és mik lesznek a következményei. Ha biztos vagy abban , hogy mit csinálsz, akkor terminálba írd ezt ha az ubuntu vonalon vagy: apt install nemo, ill ha nem akarja felrakni akkor sudo apt install nemo. Ha feltelepült a Nemo fájlkezelő akkor már grafikusan tudsz dolgozni vele. Nemoval nyisd meg a kívánt mappát , jobb gombbal kattints bele és válaszd a megnyitás rendszergazdaként lehetőséget, ekkor emelt jogokkal nyílik a mappád új ablaka és ebbe már a fogd és húzd módszerrel bele tudsz pakolni ezt , azt. De jól gondold meg hogy mit csinálsz! A rendszergazdai ablakot mielőbb zárd be.
-
csixy
addikt
válasz
headhunter #82143 üzenetére
Elég hiányosak az ismereteim ez ügyben.
[Az enyém most így néz ki] -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #82130 üzenetére
Lássuk az étert.
apt install linssid -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #82130 üzenetére
Lakótelepen lax?
-
csixy
addikt
Lenne valakinek egy jópofa conky.conf , vagy conkyrc fájlja ami mutatná a 4darab kétcsövű i7-es magot, az intel és az nvidia GPU hőmérsékletét, hőmérsékleteket , meg ami belefér még. ??? Köszi
-
csixy
addikt
válasz
fatpingvin #82047 üzenetére
Na ez is kitart egy darabig!!
Sonja#
Szép darab ez is! -
csixy
addikt
válasz
fatpingvin #82055 üzenetére
nekem még volt 486DLC vasam
sőt eredeti plittyegetős 8086-os muzeális IBM gépem is.
-
csixy
addikt
válasz
fatpingvin #82045 üzenetére
Öregségemre.
-
csixy
addikt
válasz
pepe62 #82043 üzenetére
Nézd meg ezt a videót. Légyszives.
[Témák variálása] -
csixy
addikt
válasz
fatpingvin #82040 üzenetére
-
csixy
addikt
válasz
Milkoo #81985 üzenetére
A zorin is csak egy ubuntu. Szóval én sem tudok meglenni Nemo nékül.
Első dolog, nézd meg, hogy van-e benne synaptic. Ha nincs akkor terminálba sudo apt install synaptic ( előtte lehet sudo apt update , majd sudo apt upgrade). Ha már van synaptic, akkor a synaptic keresőjébe nemo, kijeölés telepítésre, alkalmaz. Kb ennyi. -
csixy
addikt
-
csixy
addikt
Van egy üzleti noti ilyen kártyával: NVIDIA Quadro M1200(4GB GDDR5)
Linuxos szemszögből kérdezném, hogy belevághatok-e az ügyletbe? -
csixy
addikt
válasz
MasterDeeJay #81934 üzenetére
Azért nem ártana utánanézni, hogy nem lehetne-e még hozzádugni +2 Gb RAM-ot , ha a processor egyáltalán alkamas arra, hogy kezelje. Akkor lenne igazán király.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #81924 üzenetére
[Ezt szoktam nézegetni] , de most az ünnepek idejére még a kínálatot is eldugták.
-
csixy
addikt
[Ma sem unatkoztam]
Ubi! "FF böngészés, Youtube használat, filmnézés, Facebook-on belüli játékok futtatása" erre talán a fenti linken elkövetett huncutkodás is alkalmas. Bár még a facebookos játékokat nem próbáltam. -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #81899 üzenetére
Szerintem ennyi a teendő majd:
sudo nano/etc/modprobe.d/blacklist.conf
az alábbi két sor közül az egyik legyen a tartalma, majd eldönöd hogy melyik a jó:
blacklist rtw88_8822BE
blacklist rtw88_8822beEzután újraindítod a linuxot és korábbi DKMS modult felteszed ami a régebbi linux mint 20.2-ben működik.
Kis segítség:
[például:]
sudo apt install build-essential git
git clone https://github.com/mid-kid/r8822be.git
cd r8822be
./make
# remove the misbehaving rtw88 module
sudo rmmod rtwpci rtw88
# install the r8822be module
sudo ./make install
sudo modprobe r8822be -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #81895 üzenetére
Milyen wifi kártya van a vasban. Ha RTL ,akkor lehet hogy bugos lesz az új kernelben a gyári támogatás. Akkor majd kell egy blacklist bejegyzés a /etc/modprobe.d/blacklist.conf állományba és egy DKMS git repo befordítás a kernelbe kell majd hozzá a kernel headers is.
Itt egy mintapélda : [link] az én RTL8821ce kártyámnál pl. ez működik.
De a linux mint van olyan fineszes, hogy ezt magától megcsinálja. -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #81845 üzenetére
Szia!
Itt van egy [általam készített videó] a sima GPT-s UEFI linuxtelepítésről. A bootválasztó menüben a telepítő pendrájv UEFI-s általában fentebb lévő sorát kell választani, ha a masina tud UEFIT és Legacyt is, ha csak UEFI-s a gép akkor egyértelműen nem lesz alul Legacys sora a bootvpendrájv kiválasztásakor.Ha Windows mellé telepíted akkor először a windowsba lépj be és rendszergazda fiókban a sajátgép jobb gomb kezelés menüt válaszd és ott kérd meg a windowst hogy legyen szives előrébb és összébb húzódni. A lemez elején lévő100 megás EFI partíciót és a mögötte lévő 15 megás kis biszbasz partíciót hagyd békén (de ezt a15 megásat windowsból nem látod csak a Gpartedben látszik) a felszabadított hátsó szabad részre tegyed a per partíciót és ha akarsz akkor swap partíciót is. A windows 100megás EFI partíciót csatoljad majd /boot/efi és ne formázd meg mert akkor lőttek a windowsnak. Röviden ennyi. Hajrá. -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #81843 üzenetére
A garudát tudtam lelepíteni UEFI-GPT-re simán, de Legacy telepítést még nem próbáltam belőle. Ha másik legacy linux bootmenüjébe akarom felvenni, akkor mindig kernel-pánik a végeredmény. Szóval garudát legacyban majd meglátod, de előtte egyél meg egy fokhagymás pirítóst inkább, hogy teljen békésen addig is az időd.
Az UEFI Mint Cinnamon Telepítést magában akarod, vagy duál bootban Widows után a Windows mellé telepíteni?
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #81799 üzenetére
Magyarch linuxban telepítettem az os-prober-btrfs csomagot. Aztán Legacy módban indítottam a Magyarch linuxot. Aztán updateltem a Grubot és végre megtalálta az UEFI-ben telepített Garuda linuxot az USB-s SSD-n és felvette a Grub menübe. Most majd ebből a menüből remélem , hogy Legacy módra el fogom tudni indítani az UEFI-ben telepített Garuda linuxot és végre a Garudának is megtanítom a saját Legacy bootját is. ... remélem
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #81776 üzenetére
autodefrag , csak tudják garudáék is , hogy a hdd-ket ma már csak inkább adattárolásra használjuk, minden más SSD-n leledzik.
╭─noki@csata in ~ took 318ms
╰─λ swapon -s
Filename Type Size Used Priority
/dev/sda4 partition 9437180 0 -2
/dev/zram0 partition 8013820 0 100
╭─noki@csata in ~ took 3ms
╰─λ swapon --show
NAME TYPE SIZE USED PRIO
/dev/sda4 partition 9G 0B -2
/dev/zram0 partition 7,6G 0B 100
╭─noki@csata in ~ took 7ms
╰─λ -
-
csixy
addikt
válasz
lev258 #81726 üzenetére
Na tessék parancsolni [itt van a forrás, most találtam] , lehet hogy tényleg nincs köze az én teóriámhoz, de ugyanazt kell vele csinálni amit mondtam. Szóval tagadjátok ki az r8169-es drivert a kernelből és akkor jól fog működni az r8168-dkms.
"This driver should only be used for devices not yet supported by the in-kernel driver r8169. Please see the README.Debian for instructions how to report bugs against r8169 that made it necessary to use r8168-dkms. "
Időnként a kapanyél is elsül
, bocs , de ezt ide kellett írnom.
-
csixy
addikt
válasz
lev258 #81722 üzenetére
Olvass vissza, én csak annyit tudok amit írogattam. Részletesen leírtam , hogy az én wifimmel mi a helyzet. Ma már a garuda csapat akarata ellen kellett dolgoznom, hogy működésra bírjam a wifimet, mert még a az eddig bevált AUR-os forrást is eltüntették. Maradt nekem Tomas Pinho eredeti verziója direkt kézihajtányos módszerrel való felrakása és előtte a most hivatalos gyári kernel-driver kitiltása. Így most jól megy.
Fura, hogy nála a r8169 -es driver funkcionál (azaz nem funkcionál, csak ott terpeszkedik) és ő meg a r8168-dkms -t rakjta fel. Melyik az igazi az rf8168-as, vagy az r8169-es ????
-
csixy
addikt
válasz
hunaqua #81693 üzenetére
"Felment a Lubuntu,de csak wifi kapcsolat van,vezetéken semmi. Realtek cucc van benne . " A linux mint valószinüleg tálcán kínálná a megoldást , kernelfüggően a blacklisttel együt, vagy anélkül.
#lev258: azért megnézhetné, hogy létezik-e a
/etc/modprobe.d/blacklist.conf
file.inf3rno#81695: a kompresszorból nem jön pb, de lehet, hogy kicsit olajos, viszont utólag már olcsó és praktikus.
-
csixy
addikt
válasz
hunaqua #81693 üzenetére
Keress rá, hogy a hivatalos kerneltámogatásban mi a neve az eredetileg gyárilag beépített modulnak és tedd blacklistára , úgy ahogy az előző hozzászólásomban mutattam ezután indítsd újra a gépet. Ha szükséges szedd le a dkms modult és aztán tedd vissza megint, majd indítsd újra.
-
csixy
addikt
Azt szeretném kérdezni, hogy ha létrehozok egy /boot csatolt ext4-es partíciót, akkor ebbe át lehet valahogy pakolászni a / csatolt btrfs partícióból a /boot mappát? Szájbarágósan kérném szépen, ha ez mekkcsinálható! Köszönném!
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #81683 üzenetére
Pontosan így jártam az rtl8821ce wifi kártyámmal a garuda esetében is (de mingegyik új kernel esetében így van, mert ennél a kártyánál a kernelben lévő hivatalos támogatás bugos). A sima hivatalos verzióval nálam csontra kifagy a rendszer, emiatt egy ócska wifi kártyát bedugok előre és azt használom a gyógyulásig mert , ha az rtl kártyához nyúlok, akkor megfagy minden.. Arch esetében fel kell tenni a base-devel csomag csokrot a dkms-t a kernel-headerst és a bc csomagot. Aztán el kell követni ezt : " Wi-Fi not working for kernel >= 5.9
The Linux Kernel 5.9 version comes with a brokenrtw88
module developed by Realtek that has poor compatibility with most revision of the 8821ce chip.
You must disable it by adding the following to your module blacklists (/etc/modprobe.d/blacklist.conf
):blacklist rtw88_8821ce
"
Aztán a pamaccal már nem tudom leszedni és telepíteni a " rtl8821ce-dkms-git from the AUR " csomagot emiatt ez következik a /home/akarki mappában elkövetve: "git clone https://github.com/tomaspinho/rtl8821ce.git cd rtl8821ce
"
Majd ez:
"sudo ./dkms-install.sh
"
Ezután egy újraindítás az ócska bevált wifi kártya nélkül és győztem.
Tehát a hivatalos gyári kernel modult ki kellett blacklisttelni és mivel a főguruk azt hiszik, hogy jó a gyári támogatás ezért már a rtl8821ce-dkms-git sem hozzáférhető az AUR-ból és emiatt az eredeti Tomas Pinho féle git-et kell telepíteni. NNa kb enyi képzetlen öreg fejjel.Hibajegyet meg nem csinálok, mert ennek a logikáját még nem volt módja megtanítani Dusza Árpád tanár úrnak, mert az ő idejében ez még nem volt funkcionális valóság.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #81656 üzenetére
Ubi! Szerintem a Legacy telepítéshez a Garuda esetében csinálj egy kb 500MiB-es ext4-es /boot csatolt partíciót is, mert hajnali 3-ig csapataim harcban álltak de nem tudtam (igaz, hogy csak másik legacyban indított ubuntu klónok grub mernüjébe akartam felvetetni, a chrootos módszert nem próbáltam) legacy-MBR bootot megvalósítani , mert a modprobe nem látott bele a btrfs fájlrendszerbe. ... Még egy huncutságot megpróbálok, megpróbálom az UEFI módra indított másik linux Grubmenüjébe felvenni és aztán támadnám meg Legacy módra indított grub menüből indítani a btrsfs-ben bujkáló grub.cfg fájlt, de szerintem ez sem lesz járható út.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #81646 üzenetére
Szia!
Már én is megnéztem pár videjót. Igen ez a lényeg. A / partíció legyen btrfs. Talán valamiért szereti a swap partíciót is , gondolom altatás céljára. Ennyit szűrtem le. Kössz!
Na meglátom, hogy fog-e kesztyűbe dudálni? Méghogy nem duálboot, meg hogy csak UEFI ajánlott ??? Majd mindjárt elválik. Sajnos le kell darálnom az elementary os-t. -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #81527 üzenetére
"Sajnos tapasztalataim alapján ha egyik disztró a Manjaro, akkor tök mindegy, hanyadiknak teszed fel, kernel panic miatt kampeca lesz,"
Én emiatt kerülöm a manjarót, de anno a kapitány kedvenc disztrója is ilyen vót. -
csixy
addikt
válasz
enginev3.0 #81464 üzenetére
Terák vannak. Pendrive nincs?
-
csixy
addikt
válasz
enginev3.0 #81425 üzenetére
Én nem online tárra kínlatnám fel, hanem vennék egy plusz vinyót és elsőként azt formáznám ext akarmire és erre pakolnám az első anyagot , aztán azt a vinyót formáznám satöbbi.
-
csixy
addikt
válasz
urandom0 #81387 üzenetére
Köszi, találtam benne hivatkozást erre: system-systemd\x2dcryptsetup.slice , ezt letiltottam és kimaszkoltam, de még továbbra is kereste a már rég nem létező partícióját és végül a /etc/crypttab tartalmának kikommentelése oldotta meg a problémát. Érdekes, hogy a cryptsetup csomag gyökeres eltávolítása után még ez a szösz benne maradt.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #81382 üzenetére
Köszi Egon!
Ez a link [systemd-cryptsetup] vált be. A /etc/fstab mintájára van /etc/crypttab is és az abban lévő sort kellett kikommentelni és meggyógyult a probléma. Most már ki is ürítem , nehogy véletlen valaki visszajavítsa! Mégegyszer köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Lenovo Legion 5 Gaming. Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest