- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
PCProfessor #80712 üzenetére
Az Arch stabil rendszer, nem instabilabb egyiknél sem. A gyorsan frissülő modellből adódóan lehetnek csomag hibák. De abban is piszok gyors, mármint a hibajavításban. Az Arch Wiki-n hihetetlen gyorsan kinn vannak a hibajavítások. Ha érted-vágod a Arch szisztémát ne is válts másra, pláne ha friss cuccokra van szükséged.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #80678 üzenetére
Ha van kedved ránézhetsz az Elementary-ra. Ubi LTS alapú, saját Pantheon desktop, egy pár Flatpak csomaggal.
elios@HP-ProDesk-600-G1-TWR-b44034b1:~$ flatpak list
Név Alkalmazásazonosító Verzió Ág Eredet Installation
EasyEffects com.github.wwmm.easyeffects 6.1.4 stable flathub user
elementary platform io.elementary.Platform 6 appcenter system
Számológép io.elementary.calculator 1.7.0 stable appcenter system
Kamera io.elementary.camera 6.0.0 stable appcenter system
Képernyőkép io.elementary.screenshot 6.0.0 stable appcenter system
LSP org.freedesktop.LinuxAudio.Plugins.LSP 1.1.30 20.08 flathub user
ZamPlugins org.freedesktop.LinuxAudio.Plugins.ZamPlugins 3.14 20.08 flathub user
Mesa org.freedesktop.Platform.GL.default 21.1.7 20.08 freedesktop system
Mesa org.freedesktop.Platform.GL.default 21.2.2 21.08 flathub user
Intel org.freedesktop.Platform.VAAPI.Intel 21.08 flathub user
openh264 org.freedesktop.Platform.openh264 2.1.0 2.0 flathub user
GNOME Web org.gnome.Epiphany 3.38.6 stable appcenter system
Evince org.gnome.Evince 40.3 stable appcenter system
GNOME Application Platform version 41 org.gnome.Platform 41 flathub user
elios@HP-ProDesk-600-G1-TWR-b44034b1:~$
Minden más ubis csomag megy rajta ettől függetlenül, Synaptic-ot fel kell rakni vagy mehet konzolból az apt. -
-
törölt tag
válasz
headhunter #80629 üzenetére
Álljon már meg a gyászmenet!
Egy élő rendszer grubját saját maga alól nem tudod újra telepíteni!
Be kell bootolni egy live rendszerrel, meg kell nézni a javítandó rendszer partícióit. A megfelelőeket fel kell csatolni a live alá majd chroot.
Ebben van MBR és UEFI leírás is. [link] -
törölt tag
válasz
PCProfessor #80604 üzenetére
Ha bepöttyinted az easyeffect shink és easyeffects source opciókat, változik valami?
-
törölt tag
válasz
PCProfessor #80602 üzenetére
A host kimeneteire kiadja a hangokat guest és a miki is működik visszafelé. Míg nem ezt a párost próbáltad?
-
törölt tag
válasz
PCProfessor #80598 üzenetére
Beállítottad rendesen a pw-t? Nem csak az easyeffects hozta függőségnek a libpw-t?
[link] -
törölt tag
válasz
PCProfessor #80580 üzenetére
PipeWire is fenn van?
-
törölt tag
válasz
PCProfessor #80578 üzenetére
Melyik disztróra raktad fel?
-
törölt tag
válasz
Mustármag #80530 üzenetére
Kimaradtak a tar kapcsolói.
tar zxvf epsoneplijs-0.4.1.tgz
Meg ha már benn vagy a Letöltések könyvtárban nem kell az útvonal.
Fentebbi parancs kicsomagolja a cuccot, majd be kell lépned a mutatott könyvtárba és követni a parancsokat.cd epsoneplijs-0.4.1
./configure --prefix=/usr
sudo make install
-
törölt tag
válasz
#68216320 #80372 üzenetére
A tp-t engedd neki, az a driverek miatt kell. Pedig jobb lenne a latest isoból indulni és onnan kezdeni a gubanc oldozást.
A snap csomagok meg automatikusan frissülnek. Nem tudom ez a libc6 nem-é valami snap-al is bekavar.
Install után nézel egy fdisk -l kimenetet. Az mutatja a snap csomagok loop-device foglalásait is. -
törölt tag
válasz
Sokimm #80306 üzenetére
Amennyiben Debian/Ubuntu alapú CNC gépeid vannak, akkor igaz ez. Mármint az apt és .deb csomagok használata. Ha beesik egy .rpm-es disztrót használó gép. Ott ez nem fog működni. Vagyis az elv az igen, csak a megfelelő csomag formátum és telepítési parancsok hozzáigazításával.
Offline bármilyen linux alá be tudsz rakni bármilyen csomagot. Csak ismerned kell az adott disztró csomag kezelőjét és annak a parancsait. -
törölt tag
válasz
#68216320 #80304 üzenetére
Deepin-t a hétvégén nézegettem, másik FT hozta fel. Azt is megnézheted, még lehet tetszeni is fog. Hosszú távú tapasztalatom nincs vele, de szépen össze van rakva.
Ha bármelyiket választod is, a telepítés végeztéig húzd le mindegyik lemezedet, ami nem kell. Csak a tesztelős ssd maradjon aktív.
Az EOS6-nak kicsit fura a telepítője, nem vészes. De el lehet kutyulni a dolgokat.
A Deepin meg saját megoldású backup partíciókat is csinál. Érdemes rábízni a telepítést teljesen és odaadni az egész lemezt. -
törölt tag
válasz
#68216320 #80301 üzenetére
Megpróbálhatod a következőt, szerintem VBoxban.
Felraksz egy ElementaryOS 6-ot (latest Ubuntu LTS az alap), Pantheon desktop. Majd erre még teszel egy Cairo Dock-ot. Így kb.az lesz amit leírtál.
Én most EOS6-on vagyok és feldobtam a CD-ot, azért javaslom. Azért kellene VBoxban, hogy össze tudd rakni és ne kelljen feleslegesen telepíteni élesben.
EOS6-hoz még kell a PantheonTweak progi, Synaptic is.
Lőttem egy képernyőképet, alul és felül a Pantheon panelje és dock-ja. Oldalt meg a CairoDock látható.
[link] -
törölt tag
válasz
mefistofeles #80188 üzenetére
A beta óta nem néztem a 20-ast. Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy itt az egész GUI-n lehet érezni valamit. Amit semelyik más Linuxos asztali környezeten sem és Win10-en sem. (Mac-ről nem tudok nyilatkozni).
Vagy egy profi UX csapatuk van, vagy egy ember. Akinek piszok jó esztétikai érzéke van és azt koncepcióként az egész rendszerre át tudja vitetni.
Egy 21.századi oprendszernek így kellene kinézni. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #80234 üzenetére
Akkor képben vagy, hogy ez a legnagyobb kézi fegyver kaliber(12.5). Na innentől lefelé van vagy 3száz féle és az szinte mind. Itt van a fejemben, komplett töltényűr mérettel, cső mérettel, huzagolással, meg anyám kín ja.
Ha néha retardált vagyok, annak oka van.És ebben a témában soha többet, semmi többet nem fogok itt elmondani.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #80228 üzenetére
Van egy működő képes öreg notim. Tényleg pöcc-röff "megyen". Mini ATA-PATA, vagy mit tudom én milyen régi őskövület vinyó van benne.
De nem is ez a lényeg. Egyszer egy tag megtalált, hogy van egy kurva régi notija és mindenhonnan elhajtották. Hogy nem tudnak a vinyójáról semmit lehúzni, mer" csak.
Mondom neki, hozd már el. Valamit "baszok" neki. Hát úgy lett, bepattintottam a vinyóját az enyém helyére(mini ATA/PATA). Rábootoltam valami Linuxal és kirántottam az összes cucot, amit már 5 évvel előtte eltemettek.
Na akkor dagadt a májam, amikor majd 8 gigányi cuccot oda adtam a kezükbe. -
törölt tag
válasz
GreenGoblin #80223 üzenetére
Persze, egyértelműen. Ez Redmondban a WinToGo telepítési metódus.
-
törölt tag
OFF>>
Kiegyezhetünk az AC/DC-től Eric Clapton/J.J. Cale-n át, hogy ez egy arany közép út?
Ezzel kívánok nektek Kellemes Hétvégét!
[link]
ON>> -
törölt tag
válasz
GreenGoblin #80214 üzenetére
Bármelyik disztrót tudod usb lemezre telepíteni és működik is róla.
Viszont!!!
Minden esetben Custom install kell. Amikor Te! adod oda a telepítőnek a partíciókat.
Higgadtan, nyugodtan, elgondoltan kell csinálni.
Először akár VBox-ban, több lemezt oda adni neki, felcsatolni, stb...... .
Higgyétek el az nem lesz jó, ha ábécé szerűen leírunk mindent. A megoldás 85-90%-a nektek kell rájönni az elolvasott infók alapján.
Kérdezni nem szégyen, és meg is kell tanulni kérdezni.
Mert a "Nem működik" nagyon kevés. Tényleg. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #80203 üzenetére
Maximálisan egyetértek. Egy régebbi MSI notiba pakoltam anno WD blue 3D-t és láttam (de tényleg), hogy megröccen. Olyat, amit a WD nem csinál. Utólag dertült ki, hogy csak SATA2-őt tud a chipset.
De megláttam és ez a lényeg.
Szóval a nagy ajánlásokba bele kellene írni, hogy SATA3 vezérlőnél kevesebbet tudó chipset-ek okozhatnak meglepetéseket. -
törölt tag
ON OFF>>>
Minden kezdő Linuxos-nak ajánlom, ha probléma van!
Nincs probléma, van disztró wiki, van fórum.
Ilyen higgadtsággal kéretik tesztelni, próbálgatni, önmagukat szívatni.
Közben ilyen jó zenéket hallgatni.
[link]
Továbbá az öreg rókákat megszólítva! Szabad-e nekünk még erre megborzongani, elalélva úszni az init rendszerek tengerén?
[link]
OFF ON>>> -
törölt tag
Pfú, figyelj. Tudom nagyon spéci beállításokat használsz a lemezeiden. De abba én nem tudok belefolyni. Erre nem tudok mit mondani.
Én most jelenleg VBox-ban nyúzom, de ha odaérek feltolom vasra is, de normál UEFI-ben, vagy CSM-ben. De ilyen hibrid cuccra nincs ingerem.
Ha a testinget is így csináltad, az meg magyarázhat dolgokat.
Passz, de tényleg.
Dobj már valami leírást a lemez szisztémádról, mert azon a notin amin tudnék teszetlni. Azon van tiszta UEFI mód és CSM is.
Nem garantálom, hogy záros időn belül összedobom.
Javaslom neked is a VBoxot megnyomkodásra. Tényleg. -
törölt tag
válasz
V.Stryker #80195 üzenetére
A Chromium az nem is fog szinkronizálni. Tavasz vagy nyár eleje óta ezt elvették a Chromium projekttől. Sőt az összes Chromium alapú böngészőtől.
Akkor kérdeznék, induljunk a kályhától.
1: Most milyen rendszeren vagy pontosan?
2: Hogyan és honnan telepítetted a böngészőt? -
törölt tag
Nincs ott probléma sem a sudo-val és sem a .profile-al. Az elavult testing iso a probléma. Nincs összeheftelve a stable 11-el a Trinity.
Várni kell egy kicsit míg a srácok utolérik magukat.
Addig is a Buster alapút kell használni, szerintem.
Régóta, visszatérően mindig használtam egy ideig. Az aktuális Q4-et, soha az életben probléma nem volt vele.
Nem csixy-nél van a bibi.
Debian ez, csak. Mint a marhapörkölt maradékból főzött, jó babgulyás. -
törölt tag
válasz
I02S3F #80189 üzenetére
A megpusztult SSD helyett, amennyiben az SATA3 2.5". Ha csak általános felhasználásról van szó. Ne add alább WD Blue 3D-nél. Ez jelenleg egy arany középút. Jó ár/érték arány, kellő DRAM Cache. Ettől lejjeb nem érdemes nézelődni. Nálam ez a ki induló típus. Ettől felfelé a drágább Samsung modellek felé érdemes nézelődni, szerintem.
Bővebb felvilágosítást Ubi kolléga tud adni, Ő ebben sokkal jártasabb. -
törölt tag
-
törölt tag
A testing ágon június elején volt utoljára iso felrakva nekik. Akkor volt blogbejegyzésük is a honlapjukon, amikor Debian 11 fagyasztási fázisba került. Ami azóta ki is jött. Szerintem ne erőltesd a testing Q4-et, volt nyári szabi is biztos, meg hozzá igazítják magukat a már stable 11-hez.
Régi az a testing iso. Mondjuk a SF, mint host site. Néha piszok lassú tud lenni és egymás után nem is mindig enged mást is letölteni. Az iso-d sérülhetett is, pláne mondod, hogy nem valami fényes neted van. De gondolom checksum-ot csekkoltál, letöltés után. -
törölt tag
Szerintem próbáld mégegyszer ezt, de egyből full desktoppal. A Deb. Bullseye már stable, lehet még ők nem végeztek azért unstable nekik. Ekkora gubancoknak nem kéne lenni.
Bocs nem tudtam, hogy ennyit dolgoztál már rajta.
Bullseye-val ment a cucc rendesen?(mármint Deb.11-el) -
törölt tag
Á, várjál. A telepítőben van egy desktop profiler rész. Én mindig full desktopot telepítek QS-en. A másik kettő kopaszabb rendszert csinál.
Viszont a desktop profiler-t el tudod most is indítani. Asszem velcome menü vagy mi, default el is indul ha belépsz. Tolj onnan egy full desktopot. -
törölt tag
Régebben próbálgattam a Trinty-s Q4-et, de soha nem volt baj a magyarítással. Telepítés után és talán a live is. Rögtön az asztal betöltése után a bal fölső sarokban feldob két üzenetet a nyelvi fájlokra és talán a wifi-re is. Ha akkor ott beállítod őket, utána nincs gond a magyar nyelvvel sem. A Plasma változatot egyszer néztem, de mivel nekem nem jön be, arról nem tudok nyilatkozni. Pörgős cucc egyébként, csak anno az Xfce felé mozdultam, meg sok minden mást is próbáltam.
A Trinity viszont tetszett akkor is, de akkor még közeli volt a Windows élmény. Lehet újra felteszem egy kicsit megint. -
törölt tag
válasz
MostaPista #80010 üzenetére
Mi a baj vele?
-
törölt tag
válasz
MostaPista #80006 üzenetére
Van valami speciális oka, hogy a 18-ast akarod használni?
A 20.04 LTS frissebb rendszer és nem Unity, hanem Gnome3 kicsit Ubuntusítva. -
törölt tag
válasz
MostaPista #80006 üzenetére
Valami olyasmi rémlik, hogy nincs beállítva screensaver téma, de 10 percenként elsötétül, vagy felfüggeszt, vagy valami.
Az még Unity volt, ha jól rémlik. De tuti nem hardveres gond, de még a bios/uefi-hez sincs köze. -
törölt tag
válasz
MostaPista #80003 üzenetére
Mondom, hogy van ott valami 10 perces képernyővédő setup.
18.04-et nem fogok ezért telepíteni, de nagyon rémlik valami eldugott beállítás. -
törölt tag
válasz
MostaPista #79985 üzenetére
Képernyővédő beállításokban még nézelődjél.
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #79979 üzenetére
Szerintem ne a szoftver boltból telepíts. Pár hétig használtam régebben, akkor a mostani 20-as béta volt. Dobd fel a Synaptic-ot és abból telepíts mindent vagy konzolból apt-vel. A szoftver boltját én nem piszkáltam.
-
törölt tag
Nekem úgy rémlik Acer notiknál, hogy valami mester jelszó létrehozásával kell resetelni az uefi-secure boot beállításokat. Aztán azt a mester jelszót megint kikapcsolni és utána nincs gond a dual boottal.
De pontos leírást nem tudok linkelni.
A Linux Mint magyar oldalán volt ezzel kapcsolatos, elég velős téma. Ott kéne szét nézned. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #79568 üzenetére
A Manjaro nem teljesen az, mint egy tiszta Arch vagy arra épülő készre csomagolt kiadás (pl.: Endeavour, MagyArch, stb.). Az inkább az Arch család Ubuntu-ja. Fel is vázolták itt feljebb a folyamat ábráját. Elég sok mindenben egyedi-eltérő megoldásokat használnak.
Nekem soha nem volt szimpi. Az Arch-os nyelvezetet meg meg kell szokni ugyanúgy, mint a Fedora-s vagy Suse-s nyelvezetet. -
törölt tag
válasz
Doky586 #79001 üzenetére
Az Enhanced Mode engedélyezi a SATA kontroller számára az AHCI funkciókat.
A Compatible Mode tiltja ezeket. Szóval van AHCI a trimmeléshez Enhanced Mode-ban.
Akkoriban bizonyos biosokban nem nevezték még ennyire direkt módon az ACHI funkciót, lévén ez akkor még az elején járt. Akkoriban jött az AHCI támogatás OS szinten, GPT partíciós tábla, kezdeti SSD-k, stb.
Emiatt sem egyszerű távgyógyítást végezni, később érkező hibrid uefi implementációk meg tovább bonyolítják a helyzetet. -
törölt tag
válasz
Doky586 #78999 üzenetére
Jó, csak amit én javasoltam. Ahhoz nem kellett volna az IDE módokat megváltoztatni.
Törlöd a csomagot, grub update és restart.
Amit Te csináltál, annak nincs köze az os-prober törléséhez, mert az IDE mód megváltoztatásával nem látszik a SATA meghajtód. Amit a grub-update sem lát természetesen. Meg amint mondod, ezek után törölted az os-prober csomagot.Minden esetre érdekes szitu. Meg amint látom nem is mai lapról van szó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xbox Series X|S
- Windows 11
- Vezetékes FEJhallgatók
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- iPhone topik
- Linux kezdőknek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Álmodozol egy erősebb gamer élményről? Kamatmentes rèszletre is!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged