-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
Az nem segít rajtad, csak ront a helyzeten. Máshol kellene keresgélni (vsync a játék beállításaiban meg egyebek). Egyébként melyik Mint verzió? A rendszer már most is megfelelő drivert használ. Egyébként még ha javítani is tudsz valahogy rajta, nem fogod elérni a Windows-on megszokott FPS értéket.
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
lypen99 #73924 üzenetére
A telefonokkal az a baj, hogy a driver nem a Linux része a klasszikus értelemben. A gyártók adott Android verzióra készítik el, azzal szállítják. Ha ezeket valahogy ki is bányászod, még nem fognak működni az elképzeléseid szerint. Ebben a vonatkozásban jelentősen eltér a helyzet a számítógépek világától.
Szóval lehet telepíteni rá más rendszert, csak nem lesz benne köszönet. -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #73911 üzenetére
Azok elég "régiek", így vallószínűleg nem lesz gond. Viszont lehetnek olyan javítások, extra funkciók, amik majd később érkeznek (Mint 20.1 vagy hogy hívják ezeket).
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #73908 üzenetére
"AMD Ryzen APU"
Attól függ, melyik. -
lev258
veterán
válasz
PeeterssoN #73444 üzenetére
Ha tényleg idővel szeretnéd kipróbálni, akkor nyugodtan formázd a jelenlegit. Más által felrakott, jelszóval védett rendszerrel ne akarj barátkozni. Kezdd inkább magad az elejétől az ismerkedést.
"csak egy külső telepítés segíthet"
Belső telepítés csak Windows verziók között lehetséges. -
lev258
veterán
válasz
PeeterssoN #73441 üzenetére
A Teams Linux alá is elérhető elvileg. De úgy érzem, neked most egy jól működő Ubuntu rendszer sem kellene.
"Amint telepítettem volna a Windows-t újra bejelentkezik a Mozzila egy crash ablakkal."
Azt meg hogy? A Windows telepítőt nem tudod a rendszer alól indítani, DVD vagy USB kell.
Egyébként a Windows telepítésének (vagy ahhoz kapcsolódó problémáknak) nincs közük a jelenleg telepített rendszerhez. Így ha usb-ről sem akar majd menni, inkább fáradj át a Windows-os topikba. -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #73275 üzenetére
ext4 alatt ki kell kapcsolni a naplózást, az segít az élettartam növelésében.
-
lev258
veterán
Nem erről van szó, legfeljebb félrement a társalgás.
A probléma inkább az, hogy ez egy egzotikusabb hálózati kártya, amivel az Intel talán sokat akart vállalni, de a támogatásra kevésbé figyeltek. Egy hozzáértő biztos még próbálkozna vele egy darabig, talán sikerülne is idővel, de szerintem neked nem éri meg a munkát.
Használd a Windows-t, vagy szerezz be olcsón egy bővítőkártyát. -
lev258
veterán
Két dolgot találtam a témában. Javasolnám, hogy előbb az elsőt próbáld meg.
1) A BIOS-ban kapcsold ki a Wake-On-LAN-t, biztos ami biztos, Windows alatt is.
2) Adj manuális IP címet neki, a DHCP tartományon kívül. Persze ezt a router-ben is be kell állítani.
Az alaplapi ethernet okozza a gondot, valamilyen módon (az Intel így adta ki a hardvert és a drivert Linuxra).
kovaax: Vezetékes netről van szó, nem wifiről. -
lev258
veterán
Ha tesztelgeted, akkor inkább az Ubuntu vonalt ajánlanám. Debian-nal bekavarhat bizonyos firmware-ek hiánya.
Jó lenne tudni, a rendszer mit lát a hálózati eszközből (lspci parancs).
A hálózati madzagot kihúzni a gépből, aztán vissza, próbáltad? Volt már rá példa, hogy nem kapcsolt le a hálózatról és felemás állapotban került a Linux elé. Asztali gépeknél ilyen előfordulhat.
Jelszó, ilyesmi az ugye nem kell Windows-on sem a hálózathoz?
Ui.: Telepítés közben ne engedd ki az internetre. -
-
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #72912 üzenetére
Mint tudod, a natív Linuxos szoftvereken kívül a Wine segítségével a felhasználó képes Windows-os programok futtatására is. A Wine használatának megkönnyítésére, az adott szoftverhez kapcsolódó speciális beállítások elmentésére jött létre a PlayOnLinux, majd később a Lutris. Vagyis lényegében kiválasztod a listájukból a szoftvert, majd elvégzi a hozzá ajánlott Wine verzió telepítését, valamint annak finomhangolását. Így lényegében néhány kattintás az egész az egyszerű felhasználóknak is és máris fut a Need for Speed vagy amit akarnak. A Proton abból született, hogy a Valve felkarolta a Wine-t, illetve a kapcsolódó projekteket pl. DXVK és összegyúrta egy olyan szoftverré, ami a Steam-en belül ugyanazt elvégzi, amit a másik két szoftver. Így egy megvásárolt Windows-os szoftver ugyanúgy indul el Steam-en, mint egy Linuxos; a Linuxos felhasználó szemszögéből. Hiszen nem látja, mi zajlik a háttérben, a futtatásra kattint és elindul (teljesen natív érzést nyújt).
Szándékosan írtam szoftvereket és nem játékokat, bár tudom, hogy az utóbbi a domináns.
Szerintem ennél nem kell jobban ragozni a kérdést, az már egyéni érdeklődést és utánaolvasást kíván. -
lev258
veterán
válasz
CPT.Pirk #72908 üzenetére
Csak annyival egészíteném ki, hogy a felső bekezdést a Lutris-ra is rá lehet akasztani, kivéve a bash-t. Mivel saját script nyelve van.
Nekem az utóbbi időben az a benyomásom, hogy a Lutris mögötti közösség aktívabb, gyakrabban frissítik, bővítik a script-eket és tesztelnek.
Bár én csak Wine-t tisztán és Steam-et (benne Proton) használok. -
lev258
veterán
válasz
hódmaci #72904 üzenetére
A PlayOnLinux-ról tudni kell, hogy a Wine-t használja valójában. És probléma esetén nehezebb utánamenni, mintha magával a Wine-nal ismerkedik meg az ember. Utóbbi időben úgy tudom, a Lutris népszerűbb és több funkcióval rendelkezik. Emellett a Proton (Steam-en keresztül) is rávehető külső szoftver futtatására emlékeim szerint.
-
lev258
veterán
A képernyő beállításait nézted már? Ez szerintem kiterjesztett asztal, ilyenkor egy adott ablakot át tudsz húzni a másik képernyőre. Elvileg az egér át tud menni egyikről a másikra. Te lehet a tükrözésre vágysz, amikor ugyanaz van mindkét monitoron.
Ha a HDMI-n hangot is át akarsz vinni, azt meg a hangbeállításoknál kell. -
lev258
veterán
válasz
st3v3np3t3r #72576 üzenetére
Secureboot ki van kapcsolva?
-
lev258
veterán
válasz
Necronom #72312 üzenetére
Sajna nincs ötletem. Lubuntut még nem igazán használtam, nem tudom, hol lehet még eldugva. Azt hittem, hogy itt megtalálható, ahogy a többin is.
Mate alatt a /org/mate/power-manager/button-power az. Ubuntun ugyanez, csak mate helyett gnome.
Nálad a blueman meg a daemon jön fel, de azok nem erre valók. -
lev258
veterán
válasz
Necronom #72298 üzenetére
Úgy látom, nem a systemd intézi, hanem a grafikus felület (vagy session). És valószínűleg nálad nem állítja át valójában, amikor az Energiagazdálkodásnál hozzányúlsz. Csak meg kellene találni, hol tárolja ezt a beállítást. Ubuntu-nál láttam, hogy gsettings-szel lehet babrálni. Mate alatt még nem sikerült meglelnem ennek megfelelőjét. Így aztán Lubuntu alatt sem tudom megmondani, mihez nyúlj.
-
lev258
veterán
válasz
Dißnäëß #72273 üzenetére
Egyszer volt egy kísérlet, hogy határokat húzzunk és ennek megfelelően megújítsuk a jelenlegi állapotot. Amikor kútba esett, akkor adtam vissza a topikgazda jogaimat.
Én is próbáltam már a KVM-et, de inkább csak kíváncsiságból. De a te leírásodban komoly eszközként szerepel, erősen haladónak tűnő kérdésekkel, problémákkal (nem a kérdező vagy a válaszoló személye, hozzáértése a lényeg). -
lev258
veterán
válasz
savior #72221 üzenetére
Én csak próbaként ráböktem egy játékra a listából. Nemhogy a Lutris-t, semmilyen programot nem ajánlott. Meg tudtam nézni vagy letölteni.
De egyébként sikeres telepítés esetén ugyanúgy benne kellene lennie az alkalmazáslistában mint a LibreOffice-nak vagy éppen a Gimp-nek. -
lev258
veterán
válasz
st3v3np3t3r #72057 üzenetére
Előre jelzem, hogy figyelj nagyon oda, mit akar majd leszedni. Ugyanis nem kizárt, hogy magával ránt xorg csomagokat is (esetleg mást). Ebben az esetben ezt neked kell visszarakni, lehetőleg még újraindítás előtt.
Évekkel ezelőtt még előfordult Mint-en. -
lev258
veterán
Ha komoly tesztelésre vágysz, akkor Phoronix Test Suite.
-
-
lev258
veterán
Attól még bármi előfordulhat. Volt már olyan kolléga, akinek a hangkártyája tünedezett el kiszámíthatatlanul. Aztán idővel kiderült, hogy a kártya nem illeszkedett a helyére tökéletesen.
Egyébként a hangeszköz az, amiről még semmit sem tudunk. HDMI-n keresztül megy vagy jack-en? Alaplapi vagy AMD? -
lev258
veterán
Elsőnek én megnézném egy másik 18.04-es Live-val, ott használat közben produkálja-e. Mert látszólag elég friss a rendszer, nem kellene támogatási gondnak lennie.
Szerkesztésre egyébként az Audacity az egyik legjobb, de biztos van más is. Az említett programnak meg szintén vagy egy rakás alternatívája: [link] -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
st3v3np3t3r #71376 üzenetére
Igazából az a furcsa, hogy két Hőmérséklet sorod is van.
Mondjuk én a szektorhibák miatt jobban aggódnék.
A kérdésre visszatérve, a sensors.conf vagy sensors3.conf fájlokban lehet módosítani a kalibrálást. De előbb azt kell kideríteni, melyik szenzor hülyéskedik. -
lev258
veterán
Az előbb még Mint-ről volt szó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Medence topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- EA Sports WRC '23
- Bestbuy játékok
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Motorola Razr 40 Ultra Glacier Blue 18/256 GB Használt, szép állapotban 3 hónap garanciával
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest