- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
I02S3F
addikt
válasz
madrac #77497 üzenetére
Ha csak ismerkedni szeretnél a Linux-al, akkor vm-re is tudod telepíteni. Persze azon játszani nem tudsz és lehet még videó gyorsítás sincs. De nem szükséges annyit babrálni.
Sajnálom, hogy ilyen tapasztalatokat szereztél. Ilyen szívás valóban előfordul, ha Linuxot használunk. Utána jön, hogy nincs a kedvelt propietary sw a rendszerre, stb.
Ha gond nélküli használatot akarsz, akkor szerintem maradj windows-on. Bár vm-ként én még adnék egy esélyt neki. Ott kevesebb hibába futsz bele!
Vagy karold fel a folyamatot, ha kíváncsi vagy és a szívásokon keresztül edd be magad a rendszer használatába.
-
I02S3F
addikt
válasz
zebra_hun #77471 üzenetére
Szia! Tégy egy próbát az alsamixer-el. Szerintem szoftverközpontból tudod telepíteni. Konzolos, de emlékeim szerint több csatorna állítható vele. Az eq-ra passz, azt nem hadználtam még! Aztán lehet kapsz jobb alternatívát az alsamixer-nél a többiektől :).
CPT.Pirk től olvastam, hogy ma már nem nagyon van kompatibilitási probléma Linux desktop-on. Így mellényúlni szerintem nem tudsz.
Az ajánlott coreelec biztosan beállított vga gyorsítással érkezik!
-
I02S3F
addikt
válasz
Mezei Dávid #77417 üzenetére
-
I02S3F
addikt
válasz
Kenderice #77413 üzenetére
Szerintem azért kaptad ezt a választ, mert a #77410-ben nagyon okosat szóltál (tényleg és nem gyúnyból írom!) és ebből arra következtethetett, hogy akkor ez is menni fog
(mert amit mondtál, az valós probléma!)
Itt a leírás a crontab-ról. Itt pedig a sudoers szerkesztése.
Sajnálom, hogy rögtön kezdésnek ilyen hosszú és összetett leírást kaptál. Elveheti a kedved a Linuxtól, mert emlékszem írtad, hogy nem buherálni, hanem használni akarod a gépet.
A Linux nagyon is kontroll alatt tartható. Nem csinál olyat, amit ne tudhatnál meg. Cserébe a beállítására szükséges időt és energiát feccőlni.
#77415 - Király!
-
I02S3F
addikt
válasz
#90384640 #77406 üzenetére
Csak kiegészíteném azzal, hogy ha ezt az utat választja a kollega, akkor vannak egyébként jól működő programok, amik képesek adatot menteni ext* fs-ről. Én telepítettem ilyet és volt, ami jól működött és ingyenes volt.
Szerk.: Sajnálom, hogy homályos a fogalmazásom, mert konkrétan nem tudom mi volt az a program, amivel nekem minden flottul ment. (Nem találtam, utánanéztem). Ja és w10-en.
-
I02S3F
addikt
válasz
Kenderice #77352 üzenetére
Attól, hogy a fileokat látod még lehet baj vele. Meg is nézted a smart eredményeket?
Live linux alól bebootolva a /var/log tartalma hozzáférhető. Ha nem akkor lehet hardver hiba is.
Frissítés települt a legutóbbi munkameneten?
Szerk. : van módod másik gépben kipróbálni a hdd-t?
-
I02S3F
addikt
válasz
#68216320 #77274 üzenetére
Továbbra is vedd figyelembe, hogy ezügyben nincs tapasztalatom, csak, amit hallottam itt-ott.
Úgy tudom az ssh-t érdemes egy magasabb portra áttenni. Ill. azt hiszem bizonyos ip-ket lehet bannolni örökre, például ha csak magyar címről használod, akkor tilthatsz minden külföldi ip-t, vagy csak a kínait, ha netán onnan jönne a legtöbb próbálkozás.
HUP-on jópár topicot találsz e témában!
Szerk. : pl itt
-
I02S3F
addikt
válasz
gyulazsolti #77237 üzenetére
A leírás jó! A drivereket nem szükséges feltenned, mert mint mondtad, működik a nyomtató, szkenner egyébként is.
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #77165 üzenetére
Leírást találsz magyarul is. Illetve kezdésnek barátod a chown, chmod manpage-k.
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #77163 üzenetére
Szerintem az ok nem a Linuxban keresendő, hanem abban, hogy hogyan van megírva a két alkalmazás, de ez csak vélemény. Lehet téves is!
Szerk. : De az ajánlott, hogy olvass utána a Linux jogosultság kezelésének. Így nem fogod törni a fejed akkor, ha valami olyasmit akarsz végrehajtani, amihez nincs jogod.
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #77160 üzenetére
Pusztán arra a tényre alapoztam az állításomat, hogy ha egy csoportból pl. : cdrom kiveszem a felhasználót, akkor azon jogai is megszűnnek, amit a csoport biztosít számára.
Király!
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #77157 üzenetére
Nem-e Elasticsearch csoport tagok szerkeszthetik-e a config fájlokat?
-
I02S3F
addikt
válasz
peterattila #77155 üzenetére
Igen! Ez is egy jó ötlet! :)
-
I02S3F
addikt
válasz
peterattila #77153 üzenetére
Milyen disztró? Fogsz egy .desktop fájlt és a mintájára létrehozol egyet.
-
I02S3F
addikt
válasz
st3v3np3t3r #77092 üzenetére
Szerintem Debian alatt csak nehezebb belőni.
Utána kéne nézni, hogy miért csak 256mb-ot foglal le magának. A 3d-nek - ahogy előttem írták - mennie kellene a nyíltal is. Szerintem kezdd el megvizsgálni az esetet! Például azt, hogy hol allokálható több memória a vga-nak.
-
I02S3F
addikt
válasz
st3v3np3t3r #77090 üzenetére
Nem emlékeztem a hardveredre. De használd egészséggel az újat :)!
-
I02S3F
addikt
válasz
CPT.Pirk #77087 üzenetére
"Nagyon ritka, hogy valakinek tényleg kellene az AMD zárt drivere, nem is minden disztrón elérhető." st3v3np3t3r: Ugye a Quadro meg hasonló professzionális kártyákhoz lehet szükséges.
-
I02S3F
addikt
válasz
urandom0 #77073 üzenetére
"Külső szoftveres megoldás, max a lentebb ajánlott jelszavas tömörítés lehet, azt gyakorlatilag bárhol ki tudod tömöríteni, amelyik rendszeren van tömörítő." - Sajnos a tar nem támogat jelszót, pedig még idő se menne el sok a tömörítéssel, mivel csak "összefogja" a fájlokat.
Alternatíva a zip "csak tárol" módban, ha a gyors, fájlonkénti hozzáférés a cél.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #77066 üzenetére
"A biztonság és a kényelem sosem jár kéz a kézben" - Tartja a mondás :).
-
I02S3F
addikt
válasz
$p@rr0w #76936 üzenetére
Úgy látom a te problémádra nem válaszoltak. Annyi történt, hogy az x nem indult el. Felhasználói névvel, jelszóval be tudsz jelentkezni. Szerintem, ha törlöd a létrehozott fájlt, akkor el kellene tudni indulnia az x-nek.
Tehát bejelentkezés után: sudo rm /usr/share/X11/xorg.conf.d./45-mouse.conf
(ha jól értettem az elérési útvonalat, amit megadtál!
a sudo reboot parancs segítségével újraindul a gép és fel kellene állnia az x-nek.
Az is lehet, hogy valamit elirtál a fájlban (typo). Ettől az egered újra lassú lesz. Hanyas Lubuntu van fenn? Vagy már Linux Minted van?szerk.: A x a grafikus felületet jelenti itt. (Ha pontos akarok lenni lehet nem ezt jelenti, de használjuk ilyen értelemben is).
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #76916 üzenetére
Azért a Linux és a Windows célközönsége nem ugyanaz!
-
-
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
A man oldalakon vannak a kapcsolóknak rövidített és hosszabb (beszédes) fajtájuk.
pl.:
wc -w vagy
wc --wordsArra gondoltam, hogy kezdetben a beszédesebb kapcsolókat használnám (a hosszabbakat), mert így ránézésre fogom tudni, hogy mit csinál adott kapcsoló.
Ez így jó ötlet szerintetek? (Arra gondoltam, hogy a rövidített kapcsolók azoknak jó, akik már gyakorlottak és nem szükséges elővenniük a man-t, hogy kiderítsék, hogy adott rövidített kapcsoló mit jelent). Mit szóltok ehhez?
-
I02S3F
addikt
válasz
gyulazsolti #76725 üzenetére
Egy ötlet - hogy ne rontsd el a partícionálást - mi lenne, ha előbb virtuálisan telepítenéd? Akár még a dualboot-ot is elő tudod állítani virtuálisan, mert így könnyen törölhetsz valami fontosat!
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #76642 üzenetére
Figyelmedbe ajánlom az üzemeltetői mantrát "Ami működik, azt nem bántjuk"!
Én már egyszer feltettem ezt a kérdést. Azt a választ kaptam, hogy a logok jórésze felesleges szemete a gtk appoknak. (Nálam sima Ubuntu futott).
Ha tanulni akarsz a rendszerről, akkor többre mész cikkekkel, blogokkal, egy könyvvel. Esetleg Udemy kurzussal.
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #76587 üzenetére
Az Anydesk nem lehet alternatíva?
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Idézed a passwd manuáljából:
Refer to crypt(3) for details on how this string is interpreted.Mit jelent a "(3)" a "crypt(3)" kifejezésben?
Azt, hogy a crypt manuál 3. szekciójában van erről szó, amit itt megemlítenek?Szerk.: Itt is tetten érhető:
SEE ALSO
crypt(3), getent(1), getpwnam(3), login(1), passwd(1), pwck(8), pwconv(8), pwunconv(8), shadow(5), su(1), sulogin(8). -
I02S3F
addikt
Na! Leszedtem a Mintet. Eddig dualboot volt, de alig indítottam el, mert dolgoznom muszáj Windows-ról (RDP-t nem akartam Virtualbox-ból futtatni. Persze kipróbáltam, de lassú volt. [Tehát itt most arra gondoltam, hogy Linux host, Windows guest és azon egy RDP kliens]) Továbbá a szakdolgozatot is Windows-ról írom. Nem teszem próbára a Libre Office kompatibilitását, mivel hallottam róla rémhíreket. Persze lehet, hogy már ez régi történet.
Ezzel egy időben elkezdtem a The Linux Commandline c. ingyenes könyvet átvenni. 3-4 óra alatt haladtam úgy 60 oldalt kb. Van benne sok további olvasni való. Például az ingyenesen elérhető Linux Filesystem Hierarchy Standard. Majd az is elolvasom (van vagy 60-70 oldal), stb.
Úgyhogy most virtuális gépen Linuxozok. Egyébként ezt a legkönnyebb munka közben is babrálni, mert Windows host-on fut az RDP, az Office, stb. Virtualbox-ban meg azt csinálok, amit akarok és ha elrontom, a gép akkor sem megy tönkre
.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #76360 üzenetére
Bár nem nekem címezted, de bennem is támadt válasz. Egy forgalmas munkahelyen, ha kimész mondjuk nagy wc-re és elfelejted lock-olni a képernyőt, akkor jól jön ez, vagy ha nagy a család és nem akarod, hogy babrálják a gépet.
Persze, ha ezek egyike sincs, akkor jön az általad felvett álláspont, hogy "semmi értelme".
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Virtualbox-ba feltettem az OpenSUSE Leap-ot. Megnéztem a YAST-ot. Jól gondolom, hogy ez semmi olyat nem tud, amit nélküle ne lehetne megoldani?
Gondolom a célból van, hogy mégis user friendly akar lenni és kész. Nem? -
I02S3F
addikt
válasz
mefistofeles #76344 üzenetére
Mit gondoltok Wolfskin egy Anydesk-el nem tudna segíteni az ismerősének? Mig meg segítünk neki!
Wolfskin : A fluxbox-os verzió ment fel? sajnos csak terminálos megoldást tudok javasolni, mert a Fluxbox-ot nem ismerem. A passwd paranccsal tud magának jelszót megadni a terminálban.
Én azt találtam, hogy a sudo dpkg-reconfigure locales paranccsal módosíthatod és a hu_HU. utf8 at keresed.
@többiek: Ez a ui nyelvét is átírja? Vagy csak a régió, pénznem, stb. -t?
-
I02S3F
addikt
válasz
neophyte79 #76341 üzenetére
Nem is tudom min csesztem fel magam! Ne vedd magadra!
Sajnos ezt távolról (tehát ssh, rdp) nem lehet megcsinálni.
-
I02S3F
addikt
válasz
neophyte79 #76338 üzenetére
A teendőt kérdezted. Kaptál rá választ!
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #76317 üzenetére
Virtualbox nem opció?
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #76300 üzenetére
"Ami érezhetően dob a gyorsaságon, az valóban Frawly koma pálcikaWM-je, egyszóval a DE-k kb egyformák, a WM-ek jóval gyorsabbak lesznek. szerintem" - Mire olyan szintre hozok egy wm-et, mint egy DE-t, ugyanott vagyok. Azt szerintem másképpen szükséges használni. Pl. : több bill.kombót érdemes alkalmazni rajtuk. Szerintem.
-
I02S3F
addikt
válasz
#26097408 #76298 üzenetére
Jaj... ha tudnám milyen paraméterek számítanak a sebesség megítélése szempontjából... Én is csak szubjektivitásomra tudok hagyatkozni.
Érdekelne, hogy mi számít, mi a tulajdonsága egy os-nek, ami beszédes a sebesség szempontjából!
Persze én is olvastam teszteket. Fájműveletek, tömörítés, multimédia enkódolás/dekódolás, böngésző bechmark, start után mennyi ram foglalt... stb.
De ezek a paraméterek tényleg megadják egy os sebességét?
Jah! Imádok kérdezni! Ne vegyétek rossz néven :)!
-
I02S3F
addikt
válasz
mefistofeles #76296 üzenetére
És zoltanz
Köszönöm!
8gb ram-om van, 2. gen i5, Samsung evo 860.
Akkor nincs értelme erre a gépre kevesebb erőforrást használó disztrót tenni, hogy gyorsabb legyen?
Nincs panaszom egyébként a sebességére. Ez afféle mánia nálam.
-
I02S3F
addikt
Sziasztok! Google nem segített, mert angolul nem tudtam megfogalmazni a kérdést!
Az, hogy egy os, boot után a task manager-e kevesebb foglalt memóriát jelez, az egyenes arányban gyorsabb oprendszert is jelent?
Például Debian (10) vm 900mb foglalt ram-ot jelez, az ubuntu(20.04) vm meg 1.9 gb-ot. Akkor a Debian gyorsabb lesz az Ubuntunál?(3gb-ot dedikáltam mindkettőnek)
Vagy milyen következtetés vonható le ebből az információból?
-
I02S3F
addikt
válasz
Wolfskin #76244 üzenetére
Gondolom idősebb korosztályhoz tartozol. (Nem sértésnek szánom) Legalábbis ahogy láttam két nyugdíjas informatikust, mindketten még windows XP-t használtak. Arra gondoltam, hogy nehezebben tanulnak meg új dolgokat, meg talán be is látták, hogy felesleges.
Mindegy is. Egyszer én is odajutok :)
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #76165 üzenetére
Nálunk a jelenléti ívet szükséges kézzel aláírni. Ezért eleve kézzel is töltöm ki. Persze géppel gyorsabb és hibamentesebb lenne. "Minden hónapban" elrontok egy példányt.
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #75934 üzenetére
Na! Este kipróbáltam az Ulyana-t (Virtualbox-ban) . A felülete gyönyörű, letisztult! Az erőforrás igényét nem néztem. Bár úgy olvastam, hogy kissebb, mint a gnome-é. Egész megtetszett! Így, hogy tudom, hogy nem szükséges buherálni meg főleg! Tetszik a timeshift is! Lehet váltok rá!
A 19-est van értelme felrakni? Hiszen 2023-ig támogatott! Gondolnám, hogy stabilabb, mint a 20. Tévedek?
Jah igen! A témázás is egyszerűbb, meg az extension-ok, applet-ek is kéznél vannak :)! Ez is tök jó!
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #75932 üzenetére
"Maga a Cinnamon DE viszont tuti, ha az ember nem akarja reszelgetni a disztróját." - A Mint-el kapcsolatban az az élményem, hogy nagyon kényelmes, de évekkel ezelőtt próbáltam ki. Nem muszáj Ubuntu-s repok hozzáadásakor reszelni a beállításokat? (Gondolok itt arra, hogy a kódnevet átt szükséges írni a sources.list-ben.)
Mostanság egyáltalán nem reszelgetem a rendszert. Használom. (Ubuntu 18.04 [még frissíteni sem akarom :)] )
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged