- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Magisk
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
#78522999 #97636 üzenetére
Szia, szerintem egy pure Arch telepítését nem kéne hasonlítgatni egy egyszerű user desktopn disrójához.
Amúgy nemrég tudattam a T. nagyérdeművel épp ebbe a topikba hogy egy disztró telepítője az én kimondott óhajomra, bekkattingatva leokézva 5x átnézve mindent se volt képes egy adott EFI partícióra pakolni az indítóját.
Jó oké nem általános eset volt mert a gépbe épp 4 lemez és ezeken 3 EFI partíció volt de nem tudta megcsinálni, nem arra tette amire én kértem.
Hanem ami neki szimpi volt -
-
válasz
#63718632 #97617 üzenetére
Miki neee ez most komoly...?
Hogyafenébe ne lenne keresnivalója, talált egy efit, betette a bootfájljait.
Hova tenné máshova?
Meg lehet adni a Win telepítőnek is hogy hova tegye, hova csináljon efit magának de volt egy már kész.
Ha 10 efis os-t telepítesz, 10 bejegyzés lesz az efi partíción.
Mocsok Linux, ha van egy efi a gépen amit a Win csinált, hát nem abba teszi ő is bootbejegyzését...? Elfogadhatatlannak találom ezt a megoldást.
Az EFI partíció, ugyanúgy mint a bios, a uefi, rendszerfüggetlen.
Azért az is szörnyű hogy bármilyen os-t telepítesz, belebarmol a szép üres lemezszerkezetbe és mindenféle a C meg recovery, / és swap meg home, ilyeneket tesz a lemezre.
Én ezt felháborítónak tartom.
Csak teszek szmájlit is de tényleg, mondd meg Te hogyan képzelnél el máshogyan egy már meglévő EFI rendszer mellé telepítést?
Lényegtelen hogy külön lemez, pl. 10 lemez 50 partíció és 1 EFI, automatán odateszi. Minden rendszer!
Kolléga meg mint kezdő, ezután elborzadva híreszteli majd mindenkinek hogy ez a rohadék redmond csodája belepiszkított a Linuxába. -
válasz
Dhampir #97568 üzenetére
Ajvé, a Linuxod UEFI/GPT, a Windows BIOS/MBR telepítés, a uefibe meg 101% hogy be van kapcsolva a CSM mode így mindkettőt el tudja indítani de a bootmanegerben nem látják egymást.
Ez marad így, marad a bios/uefi választómenü.
16MB partíció Microsoft Reserved néven, szerepe a rendszervisszaállításnál és a mbr/gpt konvertnél van, amúgy nem kell vele foglalkozni.
Szerintem hagyd így, a mbr/gpt konvert nem veszélytelen mutatvány.
Bár a ha a Win lemezen csak ő maga van, mentsd le ami neked fontos adat és a Win beépített konvert eszközével hajtsd végre a konverziót.
A korkát nem a Linux és nem a GRUB hanem maga a bios, mivel ha egyszer elindult UEFI módban, linux, akkor nem utána már tud MBR loadert betölteni, csak reboot után, egyébként ez teljesen érthető.De mégegyszer mondom, teljesen felesleges csak a bootmenü miatt, ha amúgy mindkét os jól működik.
Ha van kedved ezt megfuthatodde ezt még én se csinálnám meg, nem és ennyit az egész.
pláne ha minden okés amúgy.
És itt is agyon lehet ütni a Wint pillanatok alatt.
[link] -
válasz
Dhampir #97552 üzenetére
"Megvolt minden, csak a Windowst még nem tudtam becsempészni a menübe."
Leírtam, nyitsz egy terminált,
sudo update-grub
ezzel még a grub-cusomizert is ke lehetett volna hagyni mivel ha van + OS a menü automatikusan megjelenik
--> reboot uefibe -->Linux elsődlegesnek beállít.
Fel kéne vegye a Wint a menübe.
Ha nem, küzdünk tovább. -
válasz
Dhampir #97527 üzenetére
Ha utólag tetted be a lemezt és még nem volt kernel upgrade, pontosabban update-grub, akkor nem is fogja látni a Wint.
Futtass le egysudo update-grub
parancsot és ha megtalálta, rebootnál állítsd be a uefibe a linuxot elsődlegesnek, így lesz választómenüd.Egyébként magánvéleményem hogy a biosba, ill. uefibe választás a legtisztább megoldás.
Windowsba ne felejtsd el kikapcsolni a Fast Startupot különben érdekes dolgok lesznek, pláne ha véletlenül a linuxot is hibernálod. -
-
válasz
ubyegon2 #97500 üzenetére
Nincs FB fiókja.
Én meg még az életemben sehova nem léptem be se fb. se google accountommal, pláne nem ergya oldalakra.
Ja de. A Facebookra meg a mailfiókomba
Fb.-t amúgy csak 3 szakmai csoport miatt tartom, asszem perpill 14 ismerősöm van. Utolsó posztom a saját hírfolyamomba 2023 októberi, megköszöntem a szülinapi köszöntéseket. -
-
válasz
ubyegon2 #97491 üzenetére
"6 éves telóval bankolgatsz és ezer éve nincs security frissítés rajta? Ajajjj..."
Dehogy,
ennyire hülye még én se vagyok,
meg rootolt készülékre amúgy is kínszenvedés banki cuccot tenni.
Meg gapps és PlayStore sincs nekem, így már súrolja a lehetetlenség határát.Asszonykám telója naprakész, a bankkártyáink közösek, amit fusizok hazaadom
, abszolút közös kasszán vagyunk.
Az ő telója van hozzákötve a Google accountomhoz meg a kártyámhoz is. -
Legális AUR.
Összefogva a kis fejlesztőket, talán végre Ubuntu vonalon is eljön a szoftverkánaán, mert a gyári repók olyan hiányosak mint Nagyamám fogsora 87 éves korában.
Nem kell 221 ppa felvétele, semmi külső babrálás.
Még a végén jó lesz ez
A OS meg visszaminősül a szigorúan vett alap és futtatókörnyezet szintjére, kernel szinten.
A konténer meg azt csinál amit akar, a rendszerhez köze-joga sincs. -
válasz
ubyegon2 #97485 üzenetére
6 éve Icsekkezek androidos telefonon és pár éve tapasztaltam hogy egyszercsak kizárólag a gugli Chrome böngészőjéval működött, ki is írta hogy a "Szolgáltatáshoz telepítse Google-chrome böngészőt a Play áruházból"
Kaptak tőlem egy "finoman cizellált" mailt, reagáltak is és elmondták hogy közük nincs hozzá mert az appjuk csak átjáró a SimplePlay szolgáltatáshoz.
Nekik is megírtam a felháborodásomat, 3 nap múlva válaszoltak hogy neeeemnem, ők ilyet, dehogy, és csodák csodája, másnap működött megint a mobil Operával is az icsekk fizetés. Szerintem mások is jelezték hogy a q#rv@@nyátokat.
Nehogy azt hidd a kis hal nem eszi meg előbb-utóbb a nagyot.
Leírtam, csak hogy lásd a kibetérbeni szegregációt. -
-
-
válasz
urandom0 #97431 üzenetére
Nem, az a ./peronoszpora.sh
nekem működik a dir és ahogy nézem nemcsak könyvtárat de mindent kilistáz. Vagyis 50000x jobb mint a ls mert az csak a fájlokat.
tibi@aeroubuntu:~$ dir
ADAT_1TB errors Python-3.7.4
Asztal Képek Python-3.7.4.tgz
bin key-mapper rustdesk-server-hbbr_1.1.7_amd64.deb
bootinfoscript kitöltési.útmutató.pdf Sablonok
Camera\ uploads Letöltések snap
channels01.conf lynis.log snapbuhera
channels.conf lynis-report.dat swap-file
Cloud MEGAsync Sync
com.github.unrud.VideoDownloader.flatpakref MEGAsync\ Downloads systemd\ exit
Cumulus Music Templates
Desktop Night_pirate_ship_planets1.jpg vegyes
dlang Night_pirate_ship_planets.jpg Videók
Documents Nyilvános Videos
Dokumentumok onedrive VirtualBox\ VMs
Downloads OneDrive yt-dlp-gui
ePSXe Pictures Zenék
ePSXe64Ubuntu.sh prefix32
ePSXe_backups Public
tibi@aeroubuntu:~$
Oké értem én de ha a /akármi/valami/bármi könyvtárban állok és OTT indítom el a blabla.sh-t, akkor ott keresse.
Tudom vannak környezeti változók de ha az ép nyitott könyvtárban van blabla akkor azt indítsa.
Ha nincs ott, nem találja, menjen tovább a path könyvtárakon.Kapok tőled egy lsusb nevűt ami vírus.
Mint írtad, belépek a mappájába és futtatom.
Ilyenkor én nem tudom mi történne de logikusan a tiédnek kéne lefutnia nem a lsusb parancs a pathból.
És oké, pontper.
Mit ér ha úgyis eléteszem hogy ./lsusb? akkor az fut le amit tőled kaptam, nemmindegy hisz egy kis csavarral de lefuttatható a tiéd. Ami csavart ezekszerint minden felhasználó ismer. -
-
válasz
urandom0 #97425 üzenetére
És tényleg.
Csak tudod én tényleg hülye vagyok ezekhez, a ./ sose ment a fejembe és mindig elfelejtem. ha egyszer dir-re kilistázza hogy lynis, akkor utána meg not found, ez számomra értelmezhetetlen.
Amúgy egyszer valaki elkezdte nekem ennek a pontpernek az értelmét magyarázni de énnekem nem ment akkor se a fejembe.Köszönöm szépen a gyors segítséget!
Amúgy egy 6 éves, nem támogatott, rég lejárt agyonhekkelt agyonszoftverezett szénné buherált, snap-el flatpakkal lealázott rendszer:
Hardening index : 63 [############
Friss Debian meg 60
ahogy írták többen.
Amúgy semmi jelentőséget nem tulajdonítok ennek a tesztnek csak na dehát mégis.
-
Kb. 1 órája szórakozok vele.
Tudom hülye vagyok mert ez túlhalad az appimage vagy a deb kétkattintásos módszeren de én ezt se futtatni se felcsatolni se telepíteni nem tudom.Mit lehet ezzel kezdeni, csak kíváncsiságból akartam de angol readme, install, egyéb github olvasgatások/fordítózások után ismét megbizonyosodtam a linuxos szoftverkínálat abszolút emberbarát megoldásairól.
-
-
-
válasz
Necronom #97330 üzenetére
szia, erről már sokszor volt itt diskurzus.
Erre mindegy mit teszel, nem lesz használható.
Addig nem is lesz baj míg az OS asztalt meg a háttérképet nézegted, de egy bármilyen mai böngésző 2-3 nyitott füllel megeszik 1GB ramot, és ha elkezd visszaswappolni egy 5400rpm hdd-re, az gyakorlatilag használhatatlan lesz.
Nem beszélve arról hogy a proci szinte semmi natív utasításkészletet nem tartalmaz, így ez a Cerka mire hardveresen kikódol neled egy akár 480p videót, ha láttál már kockás és szakadozott adatfolyamot
Idézném egy bölcs itteni kollga aranyköpését,
erre a laptopra csipketerítőt meg egy vázát tegyél, ne oprendszert. -
-
válasz
galaxy55 #97304 üzenetére
Bizonyára nincsenek olyan szoftver igényeid mint pl. nekem vagy másoknak.
Én meg 2000 óta Windowst (is) használok, és ennek igen nyomós oka a linuxok nemleges szoftverkínlata.
Korrekten fogalmazva inkább a 2 rendszer eltérő szoftverkínálata, ami nincs ebbe megvan abba és vicaverza.
Én elvagyok így. -
válasz
galaxy55 #97302 üzenetére
Ő nem híve a ppa és egyéb webes-debes
megoldásoknak.
Csak sajnos megkerülhetetlen, én még Megasyncet meg Operát Vibert meg még jópár szoftvert csak a weboldaláról tölhető deb formátumban láttam, vagy konténeres megoldásba.És sajna itt elvérzik a desktop Linuxok azon irányvonala amit sh4d0w preferál.
Vagyis, megint csak a sajnos szót kell használnom,
nem elég hogy a gyári tárolókban ezeréves szoftverek vannak, hanem egyáltalán nincsenek olyanok amiket milliók használnak.Így mi marad a mezei felhasználónak? csak azok amiket elvileg nem kéne használni.
Flatpak, snap, appimage, webről letöltött deb és ppa. -
válasz
sh4d0w #97292 üzenetére
Köszönöm.
Viszont se te se senki meg ne haragudjon, megint a vesszőparipám.
Akkor most én a legnagyobb tisztelettel kérek tőled tanácsot mert sűrűn olvasgatom a blogjaidat a biztonságról.
A gyári tárolós appok egy része használhatatlan, 2-3 éves applikációk.
xy-akárki által karbantartott, naprakész snap, appimage, ppa, aur app megbízhatatlan, ergo nem ajánlott.
Appok tömkelege NEM található meg a gyári tárolókba, csak weboldal, ppa, snap stb.Hogyan tovább Linux...?
-
válasz
sh4d0w #97288 üzenetére
Dettó egy ppa-s deb, appimage, github forráskód.
Az is gyakorlatilag a karbantartón múlik.
Ha tévedek javíts ki.Talán a gyári repó ami teljesen ellenőrzött a disztró szempontjából.
Ha ebben is tévedek, ebben is javíts ki légyszi.
Szerk, wáóóó, akár én is csinálhatok snapet? És ki fogja ellenőrizni? -
válasz
galaxy55 #97283 üzenetére
Te nem értesz még mindig
ugyanaz a .deb menthet másik lemezre, a snap nem,.
Biztos megvan az oka, de írtam hogy így elvágták a userek nagyrészét a használatától.
Nekem a / 30gb ebbe van a home, amiből 25gb foglalt.
Ha erre nekiállok 650gb filmet rátenni meg 50gb torrentet meg 50gb virtualdiszket..? hogyan tudnám használni? És mások is így vannak szerintem ezzel.Találtam másik 2 snap videoletöltő appot amibe alap a removable-media, azaz a külső lemezekre mentés.
Azoknak szabad?Értelek én téged de ha ilyen korlátos egy linux, pardon ubuntu applikáció (az Ubuntu is linux úgyhogy itt a kör bezárult) akkor ez nagyon szembemegy a linuxos felfogással.
Mégegy.
Az összes videoleöltő snap app a yt-dlp-t használja, ezek csak GUI-k.
A yt-dlp-nek meg van joga a külső médiákhoz alapból. A guinak meg nincs..?
A fene se érti már ezt. -
-
válasz
galaxy55 #97276 üzenetére
"Mit keresne a letöltős app a $HOME-on kívül?"
??? Nagyon is sokat.Nem érted még mindig.
Én nem használom a home-t. Minek...? És nem használom a Win C meghajtót, ezek csak a rendszerek, snitt. Nem kell, semmi nincs benne, üres.
És kicsi is, elég egy 128gb ssd, amiből perpill. 50gb szabad, a 6 éves ubuntu meg a 8 éves W10 együtt nincs 65GB.
Minek elpazarolnom mondjuk 500gigát a Linuxnak meg 500gigát a Windowsomnak...? Mikor ugyanazokat a fájlokat használom mindkettőn?Ha megdöglik a rendszer, vagy a rendszer ssd, mivel ez van csillió bájttal írva-olvasva, nem vesztettem semmit mert minden a másik lemezen van:
Minden át van irányítva nem pendrájvra! hanem egy 1tb háttérvinyóra.itt az 1 terás háttér sssd-m mappaszerkezete. Ez mind passzív tartalom.
megasync ide szinkronizál, alatt tucat almappa logikus rendszerbe.
doksik_vegyes, kb. 5 gb pdf, általam napi használatú doc, docx, Libreoffisz dokumentum, évtizedre visszamenőleg munkahelyi adatok, otp-s számlamásolatok stb. stb.
download, minden ami webről ment, az összes böngészőm ide ment mindent.
Képek, értelemszerűen a 20 éve gyűjtögetett összes fényképem.
torrent, adja magát.
video_download, minden amit videoletöltőkkel leszedek ide jön le.
video_film_klip, kb. 650gb film klip rendszerezve.
virtual_os, no komment, itt figyelnek a virtuális lemezkép fájljaim.És amikor átbootolok Winbe, annak ugyanezek vannak megadva vagyis szinte tökmindegy melyik rendszerrel mit csináltam, mit töltöttem le, milyen doksit szerkesztettem, ugyanazt látom mindkét os alól.
Ez valami iszonyat praktikus és kényelmes.De ez nem tűri meg a /home meg a C meghajtó szokásos használatát, amúgy nálam a Win is C tekintetében szinte üres.
Próbáltam leírni érthetően én hogyan élek a pc-ken és miért nem tudom elfogadni hogy nem, nem usb eszközt hanem még egy beépített sata ssd-t se képesek látni ezek a korlátos konténeres megoldások.
Számomra így alaphelyzetben használhatatlanok, mentegessek le 120 videoklipet meg 5 filmet a home-ba, aztán másolgassam a másod ssd-re? Nekem ez nem gyerebe. -
-
válasz
sh4d0w #97264 üzenetére
Köszönöm ez nagyon jólesett
de külső segítség nélkül nem tudok ilyen dolgokat megcsinálni.
Miután fél napig gugliztam meg próbálkoztam, sikerült.
Túrtam rendesen a snap app mappaszerkezetet mire megtaláltam a yaml fájlt és abba az app permissionst.
A leírt módszered, igen így kissé nehezebben lehetne + jogokat adni.
A másodikkal meg gyakorlatilag sehogy de ahhoz meg állandó netkapcsolat kéne, ne fussunk bele az Apple megoldásába hogy egy szoftvert el se lehet indítani, vagy egy új hardvert birtokba venni (pl. fülhallgató) ha nincs élő netkapcsolat. -
Kedves jó Csixy.
A módszered tökéletes egy friss rendszeren, amin a yt-dlp-nek szükséges python verzió perpill. 3,7+++.
Viszont mivel nekem a 18.04-en a python támogatás megállt bő 1 éve a 2,7 verziónál, így a te módszereddel nem megy a yt-dlp.
Viszont a snapes az hozza magával a neki kellő pythont, innentől csak annyi hogy a megfelelő helyre symlink és lőn bódottá
Itten van egy tökéletesen működő yt-dlp ami egy symlink a /snap/bin/yt-dlp -re.
A nyüves Smplayer sajnos csak ezt az elérést ismeri, /home/xxxx/bin, semmi mást nem tud használni. Ezért kell ez.
Ha el tudnám magyarázni Smplayernek hogy ne itt hanem pl. a /snap/bin/yt-dlp alatt keresse, akkor ez se léne.
Ebben esetleg valaki...? mert túrtam a .conf fájljait de sehol nem találom, hol van az agyába égetve a /home/bin elérés. -
válasz
sh4d0w #97250 üzenetére
Az elsőre, egy usb-n abszolút leválasztható, hordozható tárat nem kéne teleirkálni semmilyen oprendszernek. Úgytudom ezeken még kuka sincs, közvetlenül töröl ezért nem is értem.
Másodikat csípőből hárítom
A snap hekkelését a gugli segítségével csináltam, ugye egyikőtök se nézi ki belőlem hogy leültem a monitor elé, 10 percig olvasgattam a snap angol nyelvű doku és man leírásait, majd megcsináltam a hacket
Ez a procedúra bárki számára hozzáférhető, pl. a snap firefox, chrome és még jópár snap app unpack-repack, modified a gugli első találatai között van, több oldalnyi van egyébként.
Abban igazad van nem a kezdő linuxos topikba kellett volna ezt közkinccsé tennem, de mégegyszer kihangsúlyozom 100számra adja a gugli az erre vonatkozó találatokat.
Akartam ebből egy rövidke blogot írni de elvetted a kedvem...még miattam lesz a következő linuxos generáció adatvesztéses/ vagy kibertámadás áldozata.
-
válasz
I02S3F #97243 üzenetére
Mert kb. 3 hónapja volt egy disztró-ámokfutásom, nekifutottam kb. 10edjére hogy lecseréljem a belakott őskövület rendszeremet.
És a Manjaron kívül, ami sajnos ismét csak nem jött be, a Debian, az Ubuntu, a Kubuntu, a LinuxMint gyári tárolói tele vannak elavult 1-2-3 éves használhatatlan szoftverekkel.
A Snap meg naprakész, ezt tanusíthatom az ominózus yt-dlp-vel, 2024.07.25. jött ki az új azaz tegnap, és még aznap lefrissítette a Snap.
Ehhez képest Ubuntu tárolóba 2022-es
viszont ha ennyire ramaty a gyári tároló, a Snap meg vígan elfutkorászik a 18.04-en, akkor miért is kezdjek előlről egy új disztrót..? Értelmetlen.
Pláne mióta tegnap óta meg tudom hekkelni a snap appokat hogy végre azt tegye amit kérek tőle. -
válasz
sh4d0w #97242 üzenetére
Egy általam másodpartícióra irányított "video_download" könyvtárba történő mentést én nem nevezném szemetelésnek.
Szemetelés az amikor a hordozható 1 terás ssdm-re minden OS szemetel,.
Android verziótól függően 3-5 könyvtárat tesz rá, a linuxok 2-3mat, windows kettőt+ 1-2 fájl.
andriodos tévék szintén 4-5.
Rekord egy droid13-mas telefon OTG-n, az konkrétan 9 könyvtárat sz@rt a partícióra.
Brilliáns, nagyon frankón néz ki egy ilyen hurcibálós mappaszekezetTöbb a szemét mappa mint a rendes.
Na EZ szemetelés. Tudom hogy kell pl. kuka stb. de ez a szemetelés. Mert erre nem én kérem a rendszereket.
A többi yes -
válasz
urandom0 #97238 üzenetére
Szerintem ha egy CSAK letöltésre képes applikációnak nincs alapból jogosultsága a home-n kívülre, az nagyon gáz.
Ezzel azt feltételezik hogy mindenki 1R user, nincs, nem létezik másodmeghajtó, nincs másik partíció, nincs semmi csak a /home.
És ez már Winen is sértő feltételezés ahol a userek 50%-a tényleg csak a /C: -t ismeri, de a többi rendelkezik több lemezzel amiket célirányosan használ.
Ez, mégegyszer kihangsúlyozom egy nagy f@sz§ág. Orbitális hiba.
És ez a hiba nagyon sok Snap appba benne van. Ha valaki csakis a snapre támaszkodik akkor gyakorlatilag bebörtönzi magát a home alá. Gyakorlati tapasztalatból írom ezt.
Például itt van az Opera böngészőm. Kilométer hosszú a jogosultság listája.
és mégis naponta sokszor belefutok hogy képtelen külső linket fogadni, pl. Viberen kapok egy webcímet, kattintok és jön a hibaüzi hogy ezt bizony nem tudja feldolgozni permissions probléma miatt.
Marad a control-c kontrol-v. 2024-ben.
Visszafelé ugyanez, a snap Operából lehetetlen egykattal elérni másik applikációkat.
Valószínű ez megszűnne ha minden applikációm snapes lenne, azok tudnak beszélgetni egymással, de a másodpartíciók-lemezek még mindig megkerülhetetlen problémák maradnak. -
válasz
sh4d0w #97234 üzenetére
Azért ez így elég nyers vélemény.
Mindent meg lehet hekkelni ha az ember körbejárja.
Írtam példának az Android .apk hekkelést.
Igaz az amúgy nem is legális, asszem a fejlesztők nem is engedik, ennek ellenére "természetesen"kivitelezhető.
Csak az nagyon bonyis, ha 1 bit megváltozik az appban, nem engedi telepíteni ,hashelni kell, azt rögzíteni, valamint mostanság már nehéz hitelesített aláírást szerezni. Android 12 felett ha jól emlékszek a változásokat a Gugli nem fogadja el azaz minimum rootolt eszköz kell hogy egyáltalán települjön.
Enélkül elhasal.Tény hogy jobban le van védve mint egy Snap app de minden megoldható
A Snap így ránézésre egy olyan portable, appimage alapformátum amibe nincs becsomagolva a teljes futtatókörnyezet, az külön van. A függőségei bele vannak csomagolva de a futtatókörnyezet az maga a snap rendszer. Az szabályoz sokmindent.
És pl. ebbe a Video-downloaderbe a snap többi szoftvere elérhető, ez csak egy GUI, és a snap yt-dlp-re meg a ffmpeg-re támaszkodik. Láttam ezeket a snapen belüli hivatkozásokat a .yaml fájlba.
Kis mini oprendszer az OS-en belül.
meg mivel ugye szabad szoftveres Linux alkalmazásról beszélünk, minden dokumentálva van, ergo ez alapján bármit lehet vele csinálni.
Néha a zárt forráskódnak is van ezekszerint előnye. -
Nem jártam utána, magánvéleményem amit a józan paraszti ész ihletett:
A snapbe benne lehet minden létező jog, magába a futtató környezetbe.
Viszont adott appnak csak azt adja meg amit az app készítője beletett.
Pl. ennek a videoletöltőnak adhatnék jogot a pulseaudio, mikrofon, webkamera stb. használatára is így de értelmetlen hisz nem tudná használni mivel nincs benne ezek kezelése.
Abba igazad van hogy ha NEKEMsikerült eérni a permissions megváltoztatását, akkor nem ez a konténer formátum lesz a jövő überbiztonságos megoldása
Egyébként ez dettó mint a többi formátum. pl. .deb és a nemrég nagy port felvert valami tömörítőbe becsempészett hátsó ajtó.
Amondó valék, minden annyira biztonságos és annyit tud amire a készítője tervezte és amit belepakolt.
Csupán a szerencsén múlik sokszor.
off, pl. a fiam házi kamerarögzítő szerverét 2 napja támadja egy angol IP-ről valaki, eddig 10000feletti jelszópróbálkozást regisztrált.
Nagyon kellhet valakinek az a belépés... -
Kolléga... hát csak ennyire tart engem?
A Snap-store csak azt ajánlja fel módosítani amire az appnak engedélye van, benne van az appba gyárilag, a plugs alatt.
És ott nem volt removable-media, ezt tettem bele kézzel.
A művelet előtt ez nem létezett, ezért ugye engedélyt sem lehetett erre adni.
Csak a /home lebegett a szeme előtt. -
Tudom antisnapes a társaság, de meghekkeltem a Video letöltő appot
Ez az amelyiknek sehogy nem lehetett megadni hogy a a/home-n kívül töltse le a videókat.Roppant egyszerű
le kell választani a video-downloader1178.snap -et azaz unmount, ki kell csomagolni és a kicsomagolt snap konténerbe megkeresni a meta/snap.yaml fájlt.
Ebben van definiálva hogy milyen jogai lehetnek az adott appnak.
Szerkesztve a fájlt, a plugs az érdekes,apps:
video-downloader:
command: usr/bin/video-downloader
common-id: com.github.unrud.VideoDownloader
plugs:
- desktop
- desktop-legacy
- gsettings
- opengl
- wayland
- x11
- home
- network
- removable-medialátjátok alul a removable-media sort, na azt már én szúrtam be, ennek a hiánya miatt nem lát tovább az orránál pontosabban home-nál.
Mentés, a snap app újracsomagolása,sudo mksquashfs squashfs-root video-downloader_1178.snap -noappend -comp lz
o -no-fragments
helyére tétele és mountolása után lőn csoda, bárhova képes menteni nemcsak a home alá.
Unatkoztam -
válasz
tordaitibi #97220 üzenetére
Wáááóóó, megvan, gugli segített.
sudo umount /snap/video-downloader/1178
Csak nem értem, a másik szintaktika is működik, addig amíg 1 szó a név.
Kiértiezt...? -
válasz
urandom0 #97219 üzenetére
Negatív.
Pedig a névvel van baja az hóttziher. Nem tudja leválasztani mert szerinte nincs mountolva, nem találja név alapján.tibi@aeroubuntu:~$ sudo systemctl stop "snap-video\-downloader-178.mount"
Failed to stop snap-video\-downloader-178.mount: Unit snap-video\-downloader-178.mount no
t loaded.
tibi@aeroubuntu:~$ sudo systemctl stop "snap-video.\x2ddownloader-178.mount"
Failed to stop snap-video.\x2ddownloader-178.mount: Unit snap-video.\x2ddownloader-178.mo
unt not loaded.
-
Szintaktika kérdés.
Le akarok választani egy snap csomagot.
mindegyiket le tudom aminek 1 szó a neve de semelyiket nem tudom aminek kötőjeles a neve.
Ez lenne a szintaktika,sudo systemctl stop "snap-<Snap Name Here!>-<Snap Version Here!>.mount"
Pl. ezek mennek, leáll a szolgáltatás és unmountolja is a szóbanforgó snapet, működik:sudo systemctl stop "snap-remmina-6419.mount"
sudo systemctl start "snap-opera-320.mount"
viszont aminek kötőjel van a nevében, pl. video-downloader, cctv-viewer, az nem sikerül:tibi@aeroubuntu:~$ sudo systemctl stop "snap-video-downloader-178.mount"
Failed to stop snap-video-downloader-178.mount: Unit snap-video-downloader-178.mount not
loaded.
Próbáltam egy, két macskaköröm közé tenni a snap nevét, mindent próbáltam, nem sikerül. Hogyan kell nki elmagyarázni ha kötőjel van az app nevében azt is elfogadja? -
-
-
Mivel nekem sose a magával a yt-dlp-vel volt a gondom, hanem a futtatókörnyezetével. Ami Python 3.7.xxx
És EZ nem megy fel a 18.04-re.tibi@TibiXubuntu:~$ python
Python 2.7.17 (default, Nov 20 2023, 18:21:20)
[GCC 7.5.0] on linux2
A Snap yt-dlp meg hozza magával a snap konténerbe a saját ,neki kellő python verziót így egy fazekaskorongon is elfut.
Ez a /snap/bin/yt-dlp van symlinkelve a usr/bin mappába és így lőn örörm-bódottá -
válasz
nagyfejü #97092 üzenetére
És ha lehúzol minden lemezt, és gyalulod a mostanit, és felpakolsz egy OMV-t? Ha ilyen baja van amit a szaktopikba se tudnak megoldani, nem látok más megoldást.
Nincs más ötletem, lehet az akkor az alapoktól kezdve jól működne.
Mivel már egyszer bekonfigoltad, nem lesz annyira idegen és új mint egy másik nas szoftverre átállnod.
Bohóckodtam én is régebben ilyenekkel, kész csoda hogy az OMV nem akarja az összes lemezt formázni, a legtöbb nas szoftver ezzel nyit.
Próbáld meg újratelepíteni, nincs más ötletem. -
válasz
nagyfejü #97087 üzenetére
Az OMV egy Debian linux alapú rendszer, ezt helyettesítenéd egy Linux alapú rendszerrel
és emiatt már meg is ismerted ha használtad
Van topikja nézz be oda, ott többet tudnak segíteni mivel ez egy speciális Linux rendszer.
[link]Szerkesztve, most olvasom hogy ezen túl vagy és ott sem tudnak tanácsot adni.
-
-
válasz
ubyegon2 #97033 üzenetére
Ez biza' komoly.
Tudod hogy butus, nyavajgós de kíváncsi is vagyok, egy próbát megért.
Gyakorlatilag egy agyoncsicsázott KDE felület, tele kedveskedő popupokkal, pl. máris csinálom, mindjárt kész stb.
Amúgy már nem emlékszek, valami RPM alapú és saját csomagtárolókat használ..? Valami ilyesmi...?
De nem jött be, ment a levesbe.
Efibootmgr, már többször használtam begyöpösödött agyú uefi rendbetételére. Natúrba, dehogy kellenek nekem a kapcsolók, a részletes terminálkimenet csak megzavarna -
-
válasz
Petya XT #97020 üzenetére
Meg is csináltam gyorsan, itt a végeredmény:
Csak a jelenleg használt 2 darab os maradt a uefi agyába.
Nagyon egyszerű, telepíted az efibootmgr (cli-s.... brrr)programot.
Sudoval indítasz, sudo efibootmgr, a listába a neked nem kellőket törlöd, a szintaktika:
b azaz kis b után a törlendő bejegyzés száma, pl. 1, utána B azaz nagy B, enter.
Ami csillagozva van azok a jelenleg is élő rendszerek.
Pl. itt egy törlési folymat, lehet kötegelni is de én nem voltam ilyen bátor, egyesével gyalulgattam.
Itt pl. az endeavouros-t töröltem , a parancs végrehajtása után már nincs a listába az endeavouros.
és így tovább,tibi@aeroubuntu:~$ sudo efibootmgr
[sudo] tibi jelszava:
BootCurrent: 000B
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 000B,0000,0003,0009,0001,0005,0006,0002
Boot0000* Windows Boot Manager
Boot0001 endeavouros
Boot0002 Manjaro
Boot0003 debian
Boot0005 blackPanther_OS
Boot0006 Ubuntu
Boot0009 debian
Boot000B* ubuntu
tibi@aeroubuntu:~$ sudo efibootmgr -b 1 -B
BootOrder: 000B,0000,0003,0009,0005,0006,0002
Boot0002 Manjaro
Boot0003 debian
Boot0005 blackPanther_OS
Boot0006 Ubuntu
Boot0009 debian
Boot000B* ubuntu
-
válasz
Petya XT #97020 üzenetére
Jaaaa leesett, !! te erre gondolsz, ami nem az efin van hanem a uefi agyába ragad bele örökre?
Nekem is így néz ki, nesze neked disztróhoppingén magába a uefibe tiltogatom a már nem létezőket de lehet gxalulni is belőle.
tibi@aeroubuntu:~$ efibootmgr
BootOrder: 000B,0000,0003,0009,0001,0005,0006,0002
Boot0001 endeavouros
Boot0002 Manjaro
Boot0003 debian
Boot0005 blackPanther_OS
Boot0006 Ubuntu
Boot0009 debian
Boot000B* ubuntu
-
válasz
Petya XT #97014 üzenetére
Megmarad. Ha 30 os-t telepítettél és 29-et gyalultál, akkor is mind ott lesz.
Mivel egy telepítés úgy zajlik hogy pendrive, pl. sda5 ext gyalu, újraformáz és erre megy az új os.
Ez sose fogja törölni a régit az efiből.
amúgy a legjobb az egészben hogy a linuxos rendszerek kb. 50%-a az efibe úgy néz ki hogy "ubuntu"Zsír, jöjjön rá halandó hogy most melyik is ami kell.
Az hogy Ubuntu egy Ubuntunál még érthető is de ha jól emlékszek a Debian, a Mint, a Kubuntu és még jópár ennyicsak hogy Ubuntu. Sajnos ez a része kevésbé informatív mint pl. egy "Windows bootloader" bejegyzés.
Emlékeim szerint a Nobara, a Manjaro az okés, azok ezzel a névvel csinálják de a többi tökegyforma.
Minden Ubuntu -
-
válasz
galaxy55 #97000 üzenetére
Persze hogy szabad kuncogni
Én ilyet az elmúlt kb. 10 évben nem tapasztaltam, sacc. 50 vegyes rendszer telepítgetése, újratelepítése, matatása során.
El nem tudom képzelni hogyan csinálja, itt egy dualbootos efim, csak beteszi a Microsoft bejegyzést.
Igen beleír a boot mappába is de oda is csak beteszi a saját boot...efi indítófájlt.
Ha így volt ahogy írtad, elhiszem és akkor Ubynak igaza van de én ilyet soha nem tapasztaltam. Win utólagos telepítésnél és reinstallnál sem. -
válasz
ubyegon2 #96987 üzenetére
"Amúgy jobb is így, mert a drága Windowsod nem fogja elbarmolni a GRUB-ot, mikor épp olyan kedve van"
Ez pontosan így van. De csak MBR alat, ott egyébként nyvajoghatnának a Windowst is használók a tipikus hiba miatt.Mmikor valamiért gyalulod a Linuxot, meghal a boot. Mivel az Linux grubra utaló útvonal megmarad az mbr-ba de tovább ugye nem tud lépni nincs hova.
És ez triviális, uefi előtt a fórumok tele voltak azzel, jajj a Linux belebarmolt a bootba és most nem indul semmi.
A fennti kijelentésed értelmét veszti UEFI alatt mivel ott nem felülírja hanem az efi partícióra melléteszi a boot bejegyzését akár 10-20 OS is.
Olyan még nem volt az univerzumba hogy egy Windows törölte egy bármilyen más os boot bejegyzését az efi partícióról.
Amire te gondolsz, hogy átveszi az uralmat, nem, max. előre sorolja magát a boot sorrendbe. De ugyanazt megteszi egy friss Linuxos efi telepítés is és ez nem a rendszerek hibája hanem nagyon sok uefi amikor a boot során talál egy új bejegyzést az efi partíción, automatikusan azzal indít.
Amit leírtál az uefi alatt lehetlen, soha nem töröl semelyik os se más os bejegyzést.
Sőt gyakran saját magáét sem, ha gyalulsz 10 os-t amik uefisek, utána manuálisan kell törölgetni a bejegyzéseiket az efiből mert felsorolja bootnál, holott az os amire a bejegyzés már rég nincs.
Ezeket én a legutóbbi disztrópróbálgatás után manuálisan takarítgattam el, az efin ott maradt a Deebian, a Mint, a Kubuntu és a Manjaro bejegyzése is, és bootnál fel is sorolta. -
válasz
ubyegon2 #96981 üzenetére
Te tényleg zsigerből utálod a Windowst. Kollégának az égvilágon semmi de semmi gondja nem akadt sem a UEFI, se CSM mode, sem a Windows terén.
A Mintet véletlenül MBR módban telepítette egy teljesen külön ssd-re. Ha ez a UEFI meg a Win hibája, akkor ám legyen igazad.És végre egy értelmes emberke, mármint Petya XT.
1 lemez-Windows,
mégegy külön lemez=adatok
3. lemez-Mint
Ez így a korrekt. -
-
válasz
Freeman007 #96934 üzenetére
Ha KDE és Ubuntu, próbálj rá egy Kubuntura.
-
válasz
sh4d0w #96933 üzenetére
Dehogy aludtam át, személy szerint az androidos vonalat utálom legjobban ebből a szempontból bár az utóbbi 1-2 évben Redmond remeke is jön fel erősen.
Sajnos ha így folytatják a dobogó 3. helye se marad üresen, a'la linuxos featurek. Tudod, a feature az mikor legalizálják a bugot.Kérem Uram azért ne feledje hogy ez mégiscsak egy Linux
Ennek működnie kell.
-
-
válasz
ubyegon2 #96914 üzenetére
"Tibikomám már leszedte volna helyedben a szenteltvizet még a pingvinek öregannyáról is! "
Így van mert jogos.
1 hónapja lettem kész keresztapám kisházával, villanyszerelés.
Milyen frappáns lett volna,
'Józsi bácsi minden kész, csak meg kell várnod pár updatet meg patcet.
Lesz majd áram a nappaliba, mindjárt kihozom a konnektor2.1-et, a wcvilágítás 1.0.1-et és lesz nemsokára melegvized is, a bojler1.1.4 javítás sajnos még nincs kész, Paksig leveri a kisautomatákat de ne csüggedj!
Két hét múlva jövök upgradelni
Kb. így van mostanság Linuxéknál, globálisan, szinte disztrófüggetlenül van mindegyikbe valami oltári gebasz. -
válasz
ubyegon2 #96885 üzenetére
"Rémlik a dolog, de ott valami más gond lehetett,"
"Tulajdonképpen" semmi gond nem volt, próbáltam valami újat megszeretni. Sikertelenül.
Debian szigorú, Kde Neon nem találta a neki kijelölt partíciót, Linuxmint elhasalt az EFI partíción, Ubuntu legfrissebb egy kalap sz@r deb vonalon.
Kb. ennyi, tényleg semmiségek ezek.
"Hiába szídtad volna a Linux csomagkezelését, mivel kiderült volna, hogy nem néztél utána a disztró doksikban, már megint!"
Soha.Működjön a "barátságos" Linux, már megint szögelésre buzdítasz
Meg man meg dokumentációkba kutakodásra.
"ha jól emlékszem a Discover-nek a cli-s megoldása a pkcon!"
Ezt én nem tudom. Az ősöreg rendszeremen mikor sipákol hogy frissítések vannak, az unattended upgrade elintézi a 80-90%-át viszont a maradékot nem tudja. azt csak a Discover.
Érdekes, lehet köze van ennek az elképzelésednek pkcon vonalon. -
válasz
ubyegon2 #96881 üzenetére
Köszi, ez fontos lehet.
Én próbáltam ezt a Neont de a telepítő nem is látta azt a partíicót amire telepítettem volna így elengedtem.
Ezekszerint jól tettem mert ha felment volna és belefutok ebbe, biztos megint tordaitibi féle hangnembe jeleztem volna a nyűgjeimet, pokolba kívánva a linux híresen csodálatos csomagkezelését -
-
-
válasz
sicc_innen #96855 üzenetére
Kicsit késve, most futottam végig a topikot.
És akkor mi van ha tényleg az usb ketyere+3TB vinya+linux az oka? Akkor nem leszel beljebb.
Nem tudod sata madzagon kipróbálni Linux alatt? ha úgy okés akkor neki se fuss.
Ha ez van és hogy a Win miért kezeli jól így is, erre a válasz hogy fene se tudja.
Mégegy, tutira "elengedte" a Windows a lemezt? Bár usb-s vagyis leválasztható de vannak csodák.
Fsck wines tesóját, chkdsk-t csak lefuttatnám a teljes lemezen. -
Bocs az off, tudtok online PDF fordítót ami 21,8MB pdf-et lefordít? Angol-magyar.
Google 10MB max, az összes többi a Google apit használja vagyis 10MB, Yandex 5MB, AI fordítók kérik a reget, lábméretemet, fütyihosszt mindent.Vagy van valami jó pdf daraboló-egyesító szoftver, guis?
-
válasz
Dhampir #96809 üzenetére
Magát az indítót
/var/lib/flatpak/app/itt_az_app_neve/current/active/files/share/applications/
alatt találod meg.
Ezt 2kattintva elindul és erre csinálhatsz ikont, hivatkozást, parancsikont bármit. Amit utána hozzáadsz az Alkalmazásmenühöz, olyan ikonnal amit akasz választani hozzá.Második, ha a "Megnyitás mással" opcióban alul az "Egyéb"-et választod, a felugró ablakban a mappaikont kattintva tallózni, és megkeresed az előbb készített ikont, vagy magát a futtathatót, pardon az indítóját a flatpak könyvtárban, elérése az előbb le lett írva.
Egyszer elindítva megjegyzi.
Valamint fixálni is lehet hogy ezután mindig ezzel nyissa meg.Mindezek KDE és Dolphin fájlkezelő alatt!! a többihez hülye vagyok, kde így simán megcsinálja amiket kérdeztél.
-
-
válasz
varmi2 #96793 üzenetére
Nincs a gyártónak szervere? A legratyibb kínai kameráknak is van távelérési lehetőségük.
Ha megy helyi hálón böngészőbe, kéne futni egy kört távoli eléréssel ip cím ismerete és a router megfelelő beállításával + portok ismerete. Sanszos hogy menni fog, csak az ip meg nem fix sajna.Bár nem tudom jó ötlet-e, kitenni egy portot dmz-vel a nagyvilágba csak ezért vagy kinyitni.
Szerkesztve,
dehát itt van a leírás hogyan lehet távolról elérni a kamerákat.
[link] ez fordítózva, nem tudok angolul,
[link] ez meg eredeti angol. -
-
válasz
varmi2 #96783 üzenetére
Sajnos negatív.
települ de induláskor összeomlik.
Urandom0, rápróbáltam, települ, nálam indításkor végtelen tekerés lesz és a végén szó nélkül kilép.
Nálad akkor még jobb a helyzet
DVR szoftverekből nálam 2 kb. ugyanez, illetve picivel több.
települnek, el is jutnak a jelszó bekérő ablakig.
Beírom, és itt elhasalnak, nem tud bejelentkezni autentikációs problémára hivatkozik, valai nagyon hiányzik nekik.
Komolyabbakkal nem is próbálkoztam, értelmetlen mert ott spec. driverek is vannak.
Valami hiányzik nekik hogy mi gőzöm sincs.
Sajnos ma már ezek a szoftverek nincsenek részletesen dokumentálva hogy a directx akárhány, dotnet valamennyi vagy spec. dll hiányzik.
Mivel az eredeti Wines környzetben ezek alapértelmezetten megvannak.
Báár.. szedtem én már le netről dll-t mert a natív winből is hiányzott, meg a telepítőből is.
Ha ott ez van, szerencsétlen Wine tényleg ártatlan -
-
-
válasz
varmi2 #96763 üzenetére
El kell szomorítsalak, nem fog menni.
Én vagyonvédelemben dolgozok, ugyanabba futottam bele 5-6 évvel ezelőtt mint most te.
Van pár specifikus szoftver, amik pont úgy ahogy írtad mennek Winen, Droidon, Macon.
De Linuxon a Jóistennek nem, mivel ezek annyira komplexek és annyi dll meg egyéb nyavajájuk van hogy ezt a Wine nem tudja biztosítani, nem elég a futtatási környezet. Natívan, Linuxra meg ugye nem készítik el ezeeket a szoftvereket.
Kb. fél évig próbálkoztam és nem sikerült egyiket sem működésre bírni Linux alatt. Sajnos neked sem fog sikerülni van egy olyan érzésem. -
válasz
urandom0 #96762 üzenetére
Okés, megértettem.
Amit ajánlottál sajna nem magy, ezen már kb. 1 éve túl vagyok. Azért nem megy mert bár fel lehet erőszakolni de nem fut mivel neki a 3,6...meg a 3,7.. Python kell, a 18.04-re meg csak az alacsonyabb python verzió megy fel.
Illetve, megint csak nem pont így van, fel lehet hegeszteni a 3,6...--ot vagy a magasabb verziót is, csak sajnos úgy van, üldögél a könyvtárakba de működni nem hajlandó.
Ez az egész nem létfontosságú, egy teszt csak, kíváncsi voltam.
Ami kell mindenem megy a snapessel csak ezt a progit kipróbáltam volna.
Köszi szépen. -
válasz
urandom0 #96756 üzenetére
Az látod nincs. Illetve van,
snapes nem jó neki? Az telepítve van, pl. a /home/tibi/bin mappába egy symlink van a /snap/bin/yt-dlp-re.
path-ba benne is van,
tibi@TibiXubuntu:~$ echo $PATH
/home/tibi/bin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games:/usr/local/games
:/snap/bin
Így érdekes a telepített programok tudják is használni de ezekszerint olyan szoftvert nem lehet telepíteni, aminek függősége a yt-dlp? Vagyis nincs tudomása róla a telepítőnek hogy de, van yt-dlp és működik? -
-
Hobbiszinten gépészkedek, kíváncsiságból kérdezném, ennek mi a baja?
tibi@aeroubuntu:~$ sudo dpkg -i /home/tibi/Asztal/ytdlp-gui_1.0.2-1_amd64.deb
(Adatbázis olvasása ... 376073 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../ytdlp-gui_1.0.2-1_amd64.deb ...
Kibontás: ytdlp-gui (1.0.2-1) e helyett: 1.0.2-1 ...
dpkg: függőségi problémák miatt nem állítható be: ytdlp-gui:
ytdlp-gui függőségek: yt-dlp; ám:
`yt-dlp' csomag nincs telepítve.
dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: ytdlp-gui (--install):
függőségi hibák - e csomag beállítatlan maradt
Aktiválók feldolgozása: gnome-menus (3.13.3-11ubuntu1.1) ...
Aktiválók feldolgozása: desktop-file-utils (0.23-1ubuntu3.18.04.2) ...
Aktiválók feldolgozása: mime-support (3.60ubuntu1) ...
Aktiválók feldolgozása: hicolor-icon-theme (0.17-2) ...
Hibák történtek a feldolgozáskor:
ytdlp-gui
path stimmeltibi@aeroubuntu:~$ echo $PATH
/home/tibi/bin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/us
r/bin:/sbin:/bin:/usr/games:/usr/local/games:/snap/bin
a legfrissebb yt-dlp a /home/tibi/bin/ könyvtárban figyel,chmod a+rx ~/.bin/yt-dlp
lefutott.
Ennek ellenére hiányolja. Maga a yt-dlp más alkalmazással működik is hibátlanul.
Mit hiányol? Tegyem a /usr/bin könyvtárba? -
"De ha kínlódni akarsz egy 7 éves rendszerrel, akkor hajrá, bocs, hogy szóltam érte."
Tényleg csak a tisztánlátás miatt, és most nem kötözködök és nem hangoskodok.
Az hogy egy hostname változtatás után egy Snap Opera böngésző nem indul, ennek semmi köze az én 6-7 éves rendszermhez. Egy legfrissebb mai telepítésen is ugyanígy lenne mivel a policybe ez van beleégetve.
Szerencsére 1 fájl törlésével orvosolható.
Leírom ide, nem tudom valaha valaki hasznát veszi-e de ez a megoldás:/home/tibi/snap/opera/current/.config/opera/SingletonLock
fájlt kell törölni.
A tibi helyett a saját home név természetesen.
Ez a biztonsági megoldás egyébként keresztbetesz egy Timeshift mentés másik partícióra visszaállításnak is mert ebbe már belefutottam de az okát csak most értettem meg.
Valahogy tudomást szerez róla ha más uuid-ről indulna. és nem indul el, de ennek a fájlnak törlése után vajsimán működik a klónozás után is. -
-
Ha Te személy szerint ezeket nem használod, akkor miért zavar...?
Itt mindenki felelősséget érez az ilyenek miatt, miért?
Van, kész, neked nem kell, nem használod, snitt, ennyi.
Te kristálytisztán használod, más nem higíthatja? Miért? Neked ebből, meg hogy véded, mi előnyöd származik? Semmi. Használhatod pure módon, úgy ahogy te akarod. Linux=szabad választás. Állítólag ez (is) a szépsége.
Miért kell másra erőltetni a Te vagy bárki más akaratát?
Én Ubuntuzok+Snap, Te meg nem. Millió más kristálytisztát választhatsz." furikostól öntik a felesleges adatcsomagokat bele "
Speciel engem ez abszolút nem érdekel, 1 terán elfér. Még mindig snapestől mindenestől 30Gb alatti rendszerpartícióm.
Öntsék csak nyugodtan.Nekem kb. 50-60 olyan szoftverem van amit még sose használtam, azt se tudom mire valók. Hozta a KDE. És..? Elfér.
Tudod mi a szomorú? Hogy ez az egész kifakadásom megint az ilyen linuxhuszárok miatt történt.
Feltettem egy kérdést. Szerepelt benne hogy Snap, erre itt eddig kb. 10-en támadtatok le, nem, nem segíteni próbáltatok hanem azonnal
kaptam a tippeket hogy hanyagoljam a snapet, fúrjam meg a pc-met, dobjam el, váltsak disztrót, már megint én nyavajgok, 100 éves Wines appok, stb. stb.
De érdemben 1 azaz egy ember segített, 8 másodperc alatt megoldottam a tanácsa alapján a problémámat. Neki ismét csak köszönöm.
Hát köszi ezt a fajta "majdmimegvédjükalinuxot" "vesszena snapestordaitibi"hozzáállást.Talán a "Linux abszolút kezdőknek" topikcímet ki kéne egészíteni, megváltoztatni pl.
Linux CSAK PURE!! haladóknak, nogui nosnap noflatpak, konzol forever"
Összefoglalót így nyitni,
Konténeres kérdésekkel kérem ne itt nyavajogjon mer' ráb@szik, az nem linux. -
válasz
growler #96677 üzenetére
Az ubuntu akkor is egy linux.
Ubuntusok billentyűt szoktak ragadni és méltatlankodni hogy a fene egye meg, Archék hát nem azt az ördögtől való aurt erőltetik...?
PPA felvételénél most mi is van, eltérés a megszokottól. ja nem mivel a ppa bár nem a legkorrektebb, ezer éve szokás, ja akkor mehet.
Egy ppa karbantartója xyz akárki is lehet a webről mivel személyesen ugye senki nem látta, lásd a nemrég nagy port felvert valami tömörítőbe becsempészett trojan vagy mi a fene.Tényleg nem védem nehogy félreérts! csak nem értem ezt az utálkozást.
Aur-t lelkes amatőrök viszik. ppa-t dettó. Github forráskódok dettó.
Snapet meg az ubuntu gárdája ellenőrzi és tartja karban, frissíti. Naprakészen, tényleg percrekész, nem 3 évesek az appok!!
Most akkor melyik elvileg a biztonságosabb...?Utálom én is amúgy de nem azért mert szar vagy nem bízok meg benne hanem mert 1000x leírtam, korlátosak a szoftverek.
Ezen kívül engem és még szerinte több 100ezer 1R usert a meg a lőtéri sánta kutyát sem érdekli hogy mi van a motorháztető alatt.
Működjön.ja hogy sérül a linuxos életérzés, hát akkor a régi nagy öregek akik be vannak csontosodva, zárják be a kaput, szüntessék meg a desktopokat, maradjon terminálpötyögéses szerververziók meg az embedded rendszerek. De akkor ne nyavagjogjon senki hogy bakker szegény linux 3%-on áll meg a Linux éve meg a nagy hűhók.
Mégegyszer megkérdem, ha EZ van amit leírtam, minek kínlódik több 10000 lelkes amatőr a desktop disztrókkal...? Időtöltésből? Nem, hanem esetleg azért hogy elterjedjen és ennek ne legyen akadálya 2-3 éves használhatatlan szoftverek tömkelege az agyonmagasztalt gyári repókba mert így elég nehéz használható desktopot letenni az asztalra.Erre megint meg fogom kapni hogy aki nem akarja, nem fog belelölni hónapokat a működésébe, nem kell neki a konzolos kínszenvedés, az ne is akarjon Linuxot, nem kell az neki. Gratula ehhez a hozzáálláshoz, így kell felhasználókat toborozni, megmutatni hogy Win után is van élet, gyere próbáld ki, tényleg jó OS, stb. stb. stb.
Ez szerintem a létező legbegyöpösödöttebb, legmakacsabb, bocsánat leghülyébb felfogás.Én fiatalkoromban csöves cuccokon nőttem fel, hobbi, javítgatás építgetés.
Majd jött a tranzisztorkorszak, az integrált áramkörök világa most meg bár nagyon keveset de kezdek konyítani a digitális áramkörök felé is.
Maradtam volna 45 évig a csöves korszakba, minek, hova, ma már nem is ismerik.
Kb. ezt látom itt jópár emberkénél, + mintha valami iszonyat féltékenységet látnék, jajj modernizálódik, elveszik tőlem a régi szép időket mikor egy disztrót fapadon kellett bekonfigolni meg egyáltalán használni, 1R lelkes újoncok akarják használni, ez maga a rettenet. Szűzanyám Snap, flatpak, GUI(!!!), UEFI, ezek mumusok lettek pedig csak az idő hozta magával.
A BIOS 1979-es, Linus Torvalds1991-ben tette le a Linux alapokat.
Azóta így kellett volna mindennek maradnia..? 2024-et írunk!Bocs ha nyers lett, nem szánom senki számára sértőnek.
Kidühöngtem magam, részemről lezárva. -
-
-
válasz
ubyegon2 #96656 üzenetére
Uby nem igaz, mindig ezzel jössz.
Az a kb. 10 régi Wines szoftverem soha nem okozott gondot a Wine-nak.
Lehet tényleg maradi vagyok, de pl. abban mi a bűn hogyha egy 15 éves portable Thunderbirdet használok, amibe megvannak akkortól az összes fontos levelezéseim?
vagy mi azzal a probléma hogy egy 2003-mas MP3 lejátszóm van? Azóta semmi gyökeres váltoás nem történt MP3 vonalon, tudja a VBR-t is, akkor ha nekem tetszik, miért újítsak?Mégegyszer, MOST PONT nem az bajom amit sokadszor írtál, nagyon nem hanem most a rendszer tett keresztbe.
Igen Snap, de basszus, hát a Snap nem Linux része...? De igen. Mert itt utáljátok sokan, ettől függetlenül nem kéne elmenni mellette, sz@rni rá mert tolják rendesen a konténeres megoldásokat.
És ha már innen nézem akkor pont TI vagytok a maradiak, nem? Mivel utálkozva nem vesztek tudomást egy már régen bevezetett és használt Linuxos megoldásról! Így megközelítve, most akkor ki a maradi?
Én, aki nyitok minden megoldás felé, kitapasztalom,
vagy aki nem fogadja el hogy ha valaki véletlenül Snapet használ? Ki az akkor aki be van csontosodva?
Ha egyszer idejön egy zöldfülű és Urambocsá magát a sátánt idézi egy Snap kérdéssel, annak nem, nem segíthetünk sajna mert bár tudjuk hogy létezik, DE:
nemkell ez
hülyeség, szar
utáljuk
mivel utáljuk, nem foglakozunk vele ezért hülyék vagyunk hozzá
nem érdekel
lesz@arjuk, mi még debhuszárok vagyunk
stb.
de ez a megoldás? Nem.Én megtettem hogy egy komplett Snap appot kicsomagoltam, átírkáltam benne amit akartam és visszacsomagoltam. Mint mikor anno az Android apk-kat kellett hekkelnem. (szerencsére ezt legalább nem kell újrahashelni meg aláírni).
Most akkor ki a maradi...?
Most egy gépnév átírás után meghalt a böngészőm. Nem, NEM 15 éves wines appom halt meg!!! Egy naprakészen friss Snap szoftverem.
Mivel (állítólag) egy Linuxot ilyenkor nem újratepítünk, nem a szoftvert újratelepítjük (ez véletlenül nem Windowsos gyakorlat...? ) esetleg bezúzzuk az egész pc-t, hanem megjavítjuk.Ezért bátorkodtam feltenni a kérdést, és szerencsémre egy fórumtárs hozta a megoldást. Amit végrehajtanom sacc. 8 másodpercbe tellett. És megint minden jó.
Tudom megint nincs igazam. nem is lehet.
De kicsit rágódjanak már el a fennti sorokon az érdekeltek. -
-
válasz
galaxy55 #96624 üzenetére
Te voltál az egyedüli aki érdemben segíteni próbált, és nagyon köszönöm!!
/home/tibi/snap/opera/current/.config/opera/singletonlock fájl
törölve és hasít a fikázós snapes undorító konténeres ubuntu 18-as eldobós szar fostalicska utálatnakörvendő chrome alapú kínai Opera böngészőm.
Nem kellett sem átfúrni a pc-t se kidobni, semmit nem kellett vele csinálni csak 1 fájlt törölni.
Neked köszi mégegyszer és a többieknek is köszönöm az "építő" hozzászólásokat, amik a témába vágtak, sokat segítettek és igyekeztetek a probléma megoldására koncentrálni -
-
Szó sem lehet róla, 18.04 forever
Az Opera a létező legfrissebb, mivel Snap konténeres., és ezelőtt pár órával még vidáman böngészgettem vele.
Azért változtattam gépnevet mert erről szoktam klónozni a rendszereimet és így azonos a név.
Eddig kb. 5x csináltam ilyet mert ha nem, lenne 6 darab TibiXubuntu nevű gépem és ebbe a felhő sync szoftverek bele szoktak bolondulni.
Eddig az 5-ből 5 szó nélkül vette az akadályt, most meg megnyúvadt az Opera, ezért kérdeztem.
Bocsánat hogy ilyen őskövületet használok de lásd 2 hónappal ezelőtti disztróhopping ámokfutásomat.
Asszem 6 disztrót próbáltam és sajnos nem találtam olyan rendszert egyelőre ami ennek legalább a lába nyomába érne. -
Megváltoztattam a gépnevet, azóta a nyüves Snap Opera böngésző nem hajlandó elindulni. Ha elindítom a /snap/opera/314/usr/share/applications/opera.desktop fájlt, az elindul de profilhiba miatt kiakad.
Kifogytam az ötletekből, valakinek lenne további tippje? -
válasz
togvau #96597 üzenetére
cat /sys/power/state
A parancs mit ad vissza? Ezt,
freeze mem disk
?Így néz ki a grub szerkesztése után a sor, a macskakörmök is mmegvannak elején-végén? Az UUID az enyém, a tiéd más lesz.
sudo update-grub megvolt?GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash resume=UUID=30b00271-26f3-4b5d-a97b-9897ed48c5ca"
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen videókártyát?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Gitáros topic
- PlayStation 5
- E-roller topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Konteó topic
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- Apple iPhone 13 128GB / Kártyafüggetlen 1ÉV GARANCIÁVAL
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest