-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #57535 üzenetére
A spect.1 támadásra lesz OS patch az AMD részéről. A spect2-es támadásra microcode ls OS frissítés kell, ezt már szerintem nem fogsz kapni arra a régi procira, de majd meglátjuk. A Meltdown meg nem éritni az AMD procikat.
Mindössze kb. 2 napja jöttek ki a hírek, hogy a specter sebezhetőségeket esetleg AMD cuccokon is ki lehet használni, adj nekik időt a javításra. https://www.cnet.com/news/amd-spectre-affects-processors-chips-intel-arm/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mikoljan #57521 üzenetére
Ez így nem fog menni, mert az üres hely nem része az extended területnek és az a pici (recovery?) partíció is útban van.
Ki kell mentened az SDA5 tartalmát valahová, majd meg kell szüntetned azt, a swap-ot és a pici partíciót is, meg az egész extended területet.
Az után a szabad helyre tudsz létrehozni megfelelő méretű partíció(kat), ahová aztán vissza tudsz menteni adatot.Adatmentésre lehet használni akár a gparted partíció mentő / visszaállító lehetőségét is, de talán célszerűbb a Clonezilla használata, ami csak a hasznos adatot menti és azt is tömöríti, az üres helyet nem tárolja le.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ArthurShelby #57437 üzenetére
Ha fixen bent van a gépben, akkor állíts be neki egy állandó csatolást, egy neked tetsző mappába.
Ez úgy szokott kinézni, hogy a /mnt/valamimappa alá csatolódik a boot alatt, ezt pedig az /etc/fstab fájl csinálja.
Ha érdekel ez a megoldás, akkor mondjuk mit hogyan, csak adjál hozzá nekünk egysudo fdisk -l
kimenetet.stewe2: esetleg tehetsz bele egy olcsó vga-t a HD tartalmak lejátszásához, bár az a proci akkor is gyenge bármire. Add el inkább.
Bici: akkor válts vissza régi bootra, és tedd fel a grub2-t. Abban meg meglesz minden. Vagy szeparáld ki az XP-et gy virtuális gépre...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mire használod az XP-t? Nem lenne egyszerűbb megszabadulni tőle? Gondolj a világbékére...
stewe2: VIA-s cuccért szerintem ne adj pénzt. Úgy csak szívást kapsz a pénzedért. Ilyen kivitelben inkább nézz pl. egy AMD FM2-es lapot, azzal is tök olcsón össze lehet dobni egy gépet, amivel minden téren előrébb leszel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csak egy tipp, ha átnyomod a gépet uefi módba, majd bootolsz a win telepítő médiáról, ott az indítás helyreállítás nem tud véletlen uefi-s bootloadert feltenni? Ezt megcsinálod mindkét winnél, aztán már csak újra kell rakni a grub-ot az egyik disztródnál és elvileg menne is minden. Win topicban biztos tudnak erre mondani valamit.
Vagy a grubot rakod újra, ha nem uefi módban indítod a gépet. Lényeg az, hogy valahogy hozd közös nevezőre a dolgokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Tarill #57283 üzenetére
Van ami jól megy vele, van ami nem. A működése szempontjából a directx hívásokat fordítja opengl hívásokra. A dx9-es címek jellemzően mennek vele, a dx11-es dolgok azt hiszem már rendesen implementálva vannak, a 12-t még nem igazán kell futtatni vele, azt majd vulkan hívásokra fogják fordítani, de mire ezek meglesznek, az nem kevés idő.
Mostanában nem nagyon használtam wine-t, mert amikkel játszom, azok többnyire mennek alapból is Steamen Linux alatt, de itt meg tudod nézni bármelyik progit vagy játékot, hogy mi a helyzet vele wine alatt: https://appdb.winehq.org/Egyébként van egy fizetős playonlinux cucc is, ami azt csinálja, hogy a játékhoz letölt neked előre bekonfigurált, megfelelő verziójú wine-t és azzal futtatja a játékot v. programot (persze neked kell hozzá az eredeti telepítő média valamilyen formában). Ilyenkor magától leszedi azt is, ami esetleg még kell neki mint visualc++, .net meg egyéb csomagok. Sima wine esetén ezeket neked kell megtenni.
Lathronos: a POL nem ehhez kapcsolódik, mert ha egy Wine verzióval jól megy valami, akkor az jellemzően a későbbiekkel is. A POL akkor jön jól, ha nem szeretnél winetricksel vacakolni a kellő cuccok beszerzéséhez, meg a wine egyéb beállításaival vacakolni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Tarill #57280 üzenetére
Igen, ezzel többen is vagyunk így.
Az utóbbi 1-2 évben sok minden fejlődött a játékok terén. Először a SteamOS megjelenése kavarta fel az állóvizet, azzal főleg kisebb indie játékok tömege lett elérhető mert azokat könnyű portolni, aztán elkezdtek változni a grafikát érintő problémák is.
Lassan átveszi az X kiszolgáló helyét a Wayland ami sokat fog számítani, valamint a driveres kérdések is sokat javultak. Anno nem volt grafikus felület a Radeonok beállításához mikor elkezdtem Linuxozni 2008 körül, meg nem lehetett p. image scalinget állítani mert egyszerűen nem volt rá lehetőség, most meg már ott tartunk, hogy az AMD egy orbitális méretű patch keretében költöztette be a driverének nagyját a kernelbe ebben a hónapban...Hogy mi lesz a vége ezeknek a dolgoknak azt nem tudom, lehet sosem lesz "gamer" Linux annál jobban mint amilyen most a SteamOS, de addig is ott a dualboot lehetősége...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Tarill #57274 üzenetére
Léteznek fizetős Linuxok is amik mellé rendes supportot is kapsz, de a nagy többségük ingyenes. Ezek a fizetősek jellemzően komoly céges környezetbe vannak szánva. Pl. ott van a Novell fejlesztette Suse Linux ami fizetős, de a ugyanakkor az openSuse meg ingyenes otthoni disztró.
Amúgy ha kíváncsi vagy a nem Debian / Ubuntu ágon létező disztrókra, akkor az openSuse egy jó cucc, amit érdemes megnézni, a Novell jól összerakta.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
totron #57266 üzenetére
Jah, stabil verzióval nézném meg. Amúgy Debiannal időnként nem egyszerű. Van, hogy egy-két komolyabb bug egyszerűen nem kerül javításra, ezért is hagytam el anno a Debian KDE vonalat, és kerestem olyan disztrót, ahol a KDE-s csomagokat is frissítik. Az nekem nem volt szimpi, hogy két főverzióval régebbi KDE-t ad a Debian, mint mindenki más. Abban az időben ráadásul még bugos is volt amit csináltak...
Akkor is vannak gondok, hogyha a krunnerből indítod?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #57041 üzenetére
Csinálj egy új szövegfájlt valamivel, nevezed el ahogy írtam és másold bele amit írtam. Aztán csináld meg a chmodos lépést és kész.
Ha mindent jól csináltál, akkor egy ./dpms.sh parancsra lefut a script és állítja a fényerőt, ha nem, akkor kiírja mi a gondja. Ha lefutott, akkor már be tudod adni a parancsikonnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #57038 üzenetére
Pipáld be, hogy termiálban fusson. De az lenne a célszerű, ha helyette csinálnál egy dpms.sh fájlt ami így néz ki:
#!/bin/sh
sleep 2
xset dpms force...és ezt a fájlt add be a Parancs: mezőbe.
szerk:
chmod +x dpms.sh
parancs kell hozzá, hogy le is futhasson a script.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #57023 üzenetére
Ezeket a dolgokat nem kézzel kell feltenned. Van olyan csomag, hogy microcode update, az tartalmazza ezeket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#73749248 #56979 üzenetére
Pl. hogy a fáj kezelőjében F3-ra nyílik új tab, F4-re meg terminál, ami követi amit a tabokon csinálsz. Nagyon nagyon hasznos dolgok, ezeket napi szinten használom a munkában.
Meg van még sok apróság, pl. a paraméterezhető aktív sarkok, meg a frankó widgetek. Bár ezek száma kicsit megcsappant, mióta már pythonban nem lehet widgetet írni KDE-re.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #56977 üzenetére
Az annyira megosztó, hogy a legelterjedtebb Linux DE.
A Mint meg egy másik tészta, mert ott nem is akarnak QT vonalba beszállni, ezért is hagyják abba a KDE-s kiadást a meglévő 4-5 másik javára.
Láttam a Cinnamonos Mintet is, de tudásban azért annyit nem tud, mint a KDE. Ettől persze nem rossz, csak nem nyújt annyit. De karácsonykor ne ezen rugózzunk, fogadjátok el h. KDE az király és kész, mindenkinek jobb lesz.
nahaggyámár: mintha a gain túl lenne tolva. Alsamixert terminálban indítsd el, hátha ott látsz valamit. De ez csak egy tipp.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Tarill #56970 üzenetére
Nézd meg az Unicorn-t, a boot választó képernyőjétől úgy is dobsz majd egy hátast.
[http://skamilinux.hu/unicorn6-puppynopae-v-2-angolmagyar-2017-jun/]
Ez egy kis méretű cucc ami még fele ilyen erős gépen is röhögve elmenne, de tele van rakva mindenféle progival.
nahaggyámár: egyre kevesebb ilyen dologba futok bele, sőt. Pl. vettem egy hete egy Creative USB-s dac-ot, rádugtam Win10-re, az azonnal kék halált dobott. Másodikra már ment neki, de hát na... Rádugtam telóra aztán Linuxra, mindegyiken azonnal ment, semmi gond nem volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#73749248 #56966 üzenetére
KDE-s disztrók hozzák azt a szintet és még többet is nyújtanak. Nem kicsit jobb érzés egy KDE-s disztrón dolgozni, mint bármelyik Windowson. Egy rakás lehetőséget kap az ember alapból.
Ami továbbra is hiányzik az AAA játékokon kívül, azok az olyan "népprogramok", mint a photosop otthonra mert mindenki profi képszerkesztő akar lenni és társai.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
okoska74 #56953 üzenetére
Ebből a listából max az mc az, ami tényleg jó ha ismert. Munkatársnál szoktam látni a vi-t szövegszerkesztésre, de számomra felfoghatatlan annak a programnak a kezelése. Akkor már inkább nano, ott 2 gomb kombinációt kell csak tudni az alapokhoz.
Ezek a wm-ek meg háááát, max ha tényleg valami nagyon gyenge dologra kellene rakni valamit, akkor jönnének elő. Lassan 2018, az számomra nem menő, hogy a totál alap dolgokat is konfig fájlokban kell állítgatni, amiknek a helyét meg a netről kell kinézni mert a környezet nem ad rájuk lehetőséget...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Tarill #56935 üzenetére
Igen, ha pendriveról bootolsz, akkor még vinyónak se kell lennie a gépben. Windows alól a rufus progit célszerű használni iso kiíráshoz.
Itt van egy célprogi is ehhez: https://www.linuxliveusb.com/ ezzel olyan módon is lehet live iso-t írni pendrivera, ami megőrzi leállítás után amit csináltál benne, azaz lehet magaddal vinni mint egy hordozható oprendszert. Ez a prezisztens mód, a sima live iso meg mindig alapról indul, abban mindegy mit csinálsz.
jackal79: pontos tanácsot nem tudok adni, de ha visszarakod azt a valamit akkor szerintem meg tudod keresni az ikonjaidat és ki tudod menteni őket. De ez csak egy tipp, ilyesmiről még nem hallottam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Tarill #56925 üzenetére
Először rakd fel magadnak egy virtuális gépre, pl. Oracle virtualbox alá, aztán próbáld ki milyen, nézd meg tetszik-e neked. Ha igen, akkor lecsíphetsz egy kis partíciót valahonnan, aztán akkor elfér dualbootként a mostani rendszered mellett.
Az éles gépen meg a telepítő pendrive egyben live rendszerként is működik, be tudsz róla bootolni és akkor meglátod, hogy megy-e minden a gépedben.
AMD vga-val meg nincs érdemi probléma manapság. Az információid nem alaptalanok, de azóta sok minden máshogy van már mind az alapból kapott közösségi driverben, mind az AMD saját driverében. Sőt jelenleg ott tartunk, hogy a közösségi driver az esetek többségében jobb teljesítményt nyújt, mint az AMD sajátja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Tarill #56915 üzenetére
Nézd meg a képet: [https://blog.linuxmint.com/?p=3458], normális, kulturált. Ott alatta vannak a részletek is.
*szerk:
Az Ubuntu régen fasza volt, aztán bejött egy új irány mint Winnél a "modern ui", amitől most pár év után kihátráltak, szóval azt per pillanat nem javaslom.
A Mint meg kvázi az Ubuntu leszármazottja, a csomagjaik egy jó része is közös.*szerk2:
ha kíváncsi vagy rá, elég népes táborba tartozik az Ubuntu, mint Debian leszármazott: [link] - kicsit nagy az svg, görgetni és zoomolni kell. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Tarill #56909 üzenetére
Van, ami elmegy 128MB rammal is simán. Az asztali környezet milyensége dönti el igazából az igényeket (mennyi szolgáltatást, mennyi extrát tud), mert maga a Linux rendszer magja nagyon kevés erőforrást igényel csak, ezért is használják routerekben, telókban, stb.
Egy C2D-s gépen már kb. mindegyik faszán megy, de Ubuntu helyett akkor már inkább pl. a Mint-et javaslom, abból is a Mate asztali környezetes verziót: [https://www.linuxmint.com/download.php]
Annak nincsenek túl nagy igényei de közben hasonlít is arra a környezetre, amit ismersz. Ha tudja a géped procija a 64 bitet, akkor a 64 bites iso-t szedd le.Úgy egyébként 1GB ramon bármelyik disztró elvan bármelyik asztali környezettel. Nyilván ilyenkor az internetböngészőnek nem marad túl sok, azok manapság eszik a ramot, szóval érdemes 2GB ramot legalább betenni a gépbe, ha böngészni is szeretnél rajta. Ezek a régi cuccok úgy is filléresek. Meg még bedobni egy olcsó kínai ssd-t az ebayről, aztán száguldani fog a gép...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Core2duo6600 #56887 üzenetére
Kezdésnek a guest ok = yes sort no-ra kellene tenni, mert így mindenkit beenged.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #56872 üzenetére
A fej nem tapad le, egy fix fém kar végén ül a fej. Ha letapad, az mechanikai hiba, anyagfáradás. Áramkimaradásnál legfeljebb hibás adatok keletkezhetnek.
Érintkezési hibáktól meg a vezérlő elektronikának lehet problémája, de az megint nem a fejekkel kapcsolatos.Lassan akár Linuxozhatnánk is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Norby86 #56870 üzenetére
1983 óta van MBR és biztonsággal működik, szóval ez a 6 ember ezt mond, 4 ember meg azt kb. irreleváns. Mindkét megoldás működik és fasza, azt használod amelyiknek a szolgáltatásai neked megfelelőbbek...
Amúgy gyönyörű "wall of text"-eket írsz, némi tagolása a mondandódnak nem lenne rossz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#20749568 #56848 üzenetére
A wine appdb oldala szerint megy wine-vel az a progi. De van helyette pl. handbrake, ami alapból multiplatform és ingyenes.
Aztán van még terminálban az ffmpeg, egy gyors és egyszerű megoldás mp4 -> mp3 audió előállítására:
[link]Youtube-ról letölteni meg ott vannak a Firefox kiegészítő. Vagy külön programként a youtube-dl gui.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
herdsman12 #56828 üzenetére
Az USB-s illesztőn a smart adatok nem feltétlen mennek keresztül. Nekem is volt ilyen gondom egy másik külső vinyóval, beküldtem a probléma jelentését a hdsentinelnek, ahonnan visszaírtak, hogy az usb-sata átalakító miatt nem lehet kiolvasni a smart adatokat.
Ha biztosra akarsz menni, akkor kiveszed a vinyót a cuccból és rádugod egy gépre satán.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Core2duo6600 #56744 üzenetére
Az smb.conf fájlt kell megkeresned, az a samba config állománya, abban ír le minden megosztást. Ha abba belenézel, rögtön látni fogsz kikommentezett példákat a különféle lehetőségekre.
Annak megfelelően kell csinálnod egy új bejegyzést az új megosztásra, aztán vagy a samba szolgáltatást, vagy a gépet kell újraindítanod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#21078528 #56729 üzenetére
Én csak azt tudom, hogy az ext3-as fájlrendszeres netezős gépet előző cégnél rendszeresen áramtalanították leállítás nélkül, aztán másnap mindig rendberakta a journal a dolgokat. Vagy 3 évig ment így a gép, legalább heti 1 áramtalanítással. Szóval a journalingos ext fájlrendszer egy fasza dolog.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szaszayanou #56654 üzenetére
Kellene nyitnod rá egy bugreportot az eos-nél, aztán kijavítják.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mickemoto #56446 üzenetére
Már jó ideje minden disztróban alap az ntfs-3g csomag, azzal meg megy az ntfs kezelés magától. Win alól a rufust javaslom iso kiírására.
Amúgy meg ezt a kis unicorn disztrót javaslom: http://skamilinux.hu/unicorn6-puppynopae-v-2-angolmagyar-2017-jun/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kkdesign #56392 üzenetére
Én nem foglalkoznék vele különösebben. A swap-ot úgy is csak akkor használja, ha elfogyna a ram (vagyis kb szinte soha, normál használat mellett), a többi írás meg nem fogja kinyírni, előbb dobod el a gépet kompletten, minthogy ilyen gondod legyen...
soldi3r: tudsz csinálni olyan bash scriptet, ami megnézi mikor él már a géped netkapcsolata, aztán utána elindítja a vpn progidat.
Csak úgy nem lehet elindítani a vpn-t gondolom, mert kell hozzá működő net. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackal79 #56350 üzenetére
Úgy nézem külön van bontva a K3B-ben az mp3 támogatás. Keress rá a k3b névre a csomagok között, valszeg lesz ilyen libk3b6-extracodecs vagy hasonló nevű csomag, ha igen, akkor azt tedd fel és akkor a nem ingyenes dolgok is támogatva lesznek.
Bici: az unikornis grub képernyő magával fog ragadni szerintem!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt próbáld ki: http://skamilinux.hu/unicorn6-puppynopae-v-2-angolmagyar-2017-jun/ Meggyőzően teljesített egy 64 mega ramos, hdd nélküli gépen futtatva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Puppy / pupplet disztrók? [link] Meg valamerre linkeltem korábban az Unicornos-t is.
De ezzel a géppel szerintem ne foglalkozz, egyszerűen hardveresen elégtelen, az 5400-as laptop hdd miatt meg még offline dolgokra sem lehet érdemben használni.
Ha ilyen korabeli géppel akarsz csinálni valamit, pár ezer forintot költs rá. Pl. egy kétmagos Athlon2 procit vetten fél éve 2400Ft-ért postával Kínából. Hozzá AMD only ddr3 ramok szintén filléres tételek. Meg egy használt normális satás vinyót, vagy olcsó Kínai ssd-t is megérdemelne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackal79 #56010 üzenetére
Ez eddig jó, üres a partíció, ide elvileg tudsz másolni gond nélkül. Viszont maga a fájlkezelő így a képek alapján elég tukkó valami... Meg lehetne nézni helyette pl. a PCManFM vagy a Tunar fájlkezelőt. A látottak szerint többet tudnak.
Illetve megkérdezheted a Mintes topicban, hogy mit javasolnak az alap helyett.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackal79 #56008 üzenetére
Az alap Mint fájlkezelőjét nem ismerem, de gondoltam itt is úgy van, hogy az "adatok" néven kerülne be a listába magától. Aztán lehet itt máshogy van...
Ha rámész oldalt, hogy "fájlrendszer", azon belül pedig az mnt és ott az adatok mappába, akkor mit látsz? Elvileg látnod kell mindent ami azon a partíción van. Ebben a fájlkezelőben lehet kézzel "ki kell tűzni" az adatok mappát amit csináltunk.
ubyegon2: de te értesz hozzá, ez meg itt a kezdő topic. A root-ként indított fájlkezelő nem igazán kezdőbarát dolog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackal79 #56000 üzenetére
Viszont ez nem az, amit csináltunk. Amit csináltunk, az a /mnt alatt kell legyen, ezt meg a fájlkezelő csatolta a /media alá. És itt van az a jogosultság dolog, amit mondtam. Ha még nem volt, szerintem csinálj egy újraindítást, mert lehet a fájlkezelő bekavart.
ubyegon2: nézd meg hova csatolja fel, és annak a mappának adhatsz 777-es jogokat, ahogy írtam azt korábban ma a kollégának. Mondjuk ilyesmivel nem szokott gond lenni manapság.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackal79 #55976 üzenetére
Elírtad a file nevét. Menj ki belőle a ctrl + x kombóval, mentés nélkül. Ha jól írod be, látnod kell pár sort benne.
sudo nano /etc/fstab
Oda meg be tudsz illeszteni egérrel, vagy a ctrl + shift + v kombóval. Ha az megvan, akko ctrl + o, majd ctrl + x és kész is. A nano kicsit fapad, de meg lehet szokni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackal79 #55972 üzenetére
Ha az megfelel, hogy a /mnt alá lesz csatolva (a fájlkezelőben egyből el fogod érni, nem kell bemenni a /mnt-be), akkor ezt kell csinálnod:
sudo chmod -R 777 /mnt
mkdir /mnt/adatokAztán nyisd meg a /etc/fstab fájlt, ehhez legalább sudo kell. Szóval nano, vagy egyéb szerkesztőt sudo-val használj hozzá és add hozzá ezt a sort:
/dev/sda3 /mnt/adatok ext4 defaults,relatime 0 0
Ha ez kész, akkor ezzel a paranccsal tudod ellenőrizni:
sudo mount -a
Ha nincs semmi kimenete, akkor mindent jól csináltál és már fel is csatolta a partíciót. Ha itt valami hiba van, akkor azt írd be ide, és addig ne indítsd újra a gépet!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackal79 #55970 üzenetére
Abban a fájlban kerülnek megadásra az állandóra felcsatolt partíciók. Ha ott nincs meg az új partíciód, akkor azt a fájlkezelő fogja csatolni mikor rámész, valszeg írási jogok nélkül, vagy kér jelszót hozzá. Ezért kell beírni az fstab fájlba és akkor minden frankó lesz.
Ha megvan az új partíció, megformáztad és rebootoltál, akkor add ki ezt a parancsot:
sudo fdisk -l
Aztán ennek a kimenetével segítünk abban, hogy mit kell beírni az fstabba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackal79 #55967 üzenetére
20GB-t mindenképpen adnék neki, de mehet több is. Továbbá érdemes egy külön partíciót beállítani a /home alá, és akkor a saját cuccaid, letöltések, stb. oda fognak menni, nem a root partícióra.
Ez akkor is jól jön, ha később valamiért újra akarod rakni a rendszert, mert akkor elég csak a root-ot formázni, a cuccaid a home partíción megmaradnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackal79 #55965 üzenetére
Bootlolj be a telepítő pendrive-al. Ott nyisd meg a gparted progit, azzal tudsz átméretezni partíciót a gépben. Az eltart pár percig, a felszabaduló helyből meg tudsz csinálni új partíciót. Ha csak Linuxnak kell, hogy lássa, akkor adj neki Ext-4 fájlrendszert.
Az új partíciót meg majd kézzel be tudod tenni az /etc/fstab fájlba, és akkor meglesz állandóra.
A root partíciódon a 100GB olyan 5x elég.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DeFranco #55959 üzenetére
14.04-et már nem raknék. Itt meg tudod nézni, hogy melyik kiadásnál mit és meddig frissítenek: https://www.ubuntu.com/info/release-end-of-life
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #55926 üzenetére
Rossz logikával gondolkodsz. Nem magadnak kell jog, hanem a mappához ahová csatolsz.
Csatolni a /mnt mappa alá szokás, az erre van. Ha az
mkdir /mnt/akarmi
azt mondja nincs rá jogod, akkor achmod -R 777 /mnt
megoldja. Utána amit csatolsz ide azt sima felhasználó fájlkezelőjével meg tudod nyitni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- HTPC (házimozi PC) topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Videós, mozgóképes topik
- DUNE médialejátszók topicja
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- PlayStation 5
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Humble megmaradt kulcsok Frissítve 08.05
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Samsung Galaxy A55 5G / 8RAM 256 GB /Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia
- Epson Workforce DS-530II dokumentumszkenner
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciáva
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest