- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Heteken belül ár/érték bajnokot avat a Poco
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #37223 üzenetére
Amíg nem törlöd a Windows mappát, addig nem.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #37221 üzenetére
Továbbá még azt is megnézheted, hogy miután felcsatolod a Windows rendszerpartíciót, történik-e valami a sudo os-prober és sudo update-grub parancsokra.
Nem bántani akarom a Windows-t, de nem ritkán előfordul, hogy a partíciós táblát se tudja tisztességesen használni. Aztán ez Linux telepítéskor egyéb gondokat okoz. De most térjünk vissza a te problémádhoz. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #37218 üzenetére
Nem véletlenül írtam azt, amit. Nemcsak Linux rendszerekre vonatkozik. Azt a parancsot nézd meg.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #37206 üzenetére
Normál esetben a telepített rendszerek számától függetlenül mindent megtalál és betesz a listába. Ebből következik, hogy nálad valami nem az igazi. Bár nem hiszem, hogy a FreeDOS okozná, de még nem is próbáltam fenn hagyni, amikor ilyen gépet vettem. Talán egy fdisk -l lenne a megfelelő kezdés.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #37204 üzenetére
Egy kicsit kifejthetnéd a dolgot. Partíciók, a telepítés hogyan zajlott, BIOS/UEFI, hova került a Grub? És csak mellékesen, miért nem lett formázva a lemez (nem sokan használnak FreeDOS-t, tudom előtelepítve volt)?
-
lev258
veterán
válasz
Anakin007 #37124 üzenetére
Nem erről van szó. A Chromium/Chrome/Opera böngészőkben az NPAPI lecserélése zajlik. Ha ez megtörténik, valószínűleg lesz majd kiegészítő az új rendszerhez is. Linuxon hamarabb elkezdték ezt, gondolom így tesztelik a dolgokat. Elvileg ősszel már Windows-on is ez lesz.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #37022 üzenetére
Van több "skin" is a LibreOffice-hoz, a beállításoknál lehet variálni. Nyelvre meg amit írtak.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #37018 üzenetére
A ppa-ból szokott menni minden. A múltkor annyi történt, hogy csúszott a magyarítás az újabb verzióhoz, de attól még nem volt vele gond.
-
lev258
veterán
válasz
Lathronos #37011 üzenetére
Amit ő linkelt ppa-s írást, az jobb. A tiéd csak a 4.4-es sorozatra vonatkozik. Később nem frissül.
"Előbbi esetében is majd tovább frissíti automatán a rendszer gondolom."
Ő szeretné. Amúgy én is így használom, és teljesen jó. Egy barátomnak mondjuk pont megoldotta az egyik kompatibilitási problémáját. -
lev258
veterán
Nem hibernálás, csak olyasmi. Ha jól emlékszem gyors boot néven fut (nem azonos a BIOS-ban található fastboot funkcióval). A lényege, hogy amikor leállításra mész, valójában nem az történik, hanem bizonyos dolgokat (állapotot) lement és indításnál ezt betöltve gyorsabb indulás látszatát kelti.
Játékra inkább egy stabil LTS-t használj. A SteamOS-nél kicsit más a helyzet, a régi kernelükbe elég sok újabb dolgot is beépítettek, már régen nem az igazi Debian kernel. -
lev258
veterán
válasz
Royalkrisz #36967 üzenetére
Ez inkább a haladó topic-ba való, nem a kezdőbe.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #36940 üzenetére
Az olyan, nem rolling rendszerű disztribúcióknál, mint az Ubuntu, Debian, ... nem érdemes manuálisan frissítgetni dolgokat, legfeljebb néhányat és csak akkor, ha az ember tudja, mit csinál. Különben okozhat problémákat. Tekintsd úgy, hogy itt félévente érkezik egy új "Windows", a folyamatos fejlesztésekkel. Az LTS kiadások pedig arra valók, hogy egy minden módon stabil várat adjanak. Utóbbiakhoz szokott érkezni újabb, nem LTS verzióban levő frissítés is, ami opcionálisan telepíthető.
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
#98452736 #36870 üzenetére
Most hirtelen nem tudom, mit tud a géped, de szerintem bármely rendszer mehet rá, nemcsak Ubuntu (és a 12.04-nél újabb is). Ha gond lesz a fényerővel, valószínűleg azt is megoldjuk. Pendrive-ról ki tudod próbálni az egyes rendszereket telepítés nélkül is.
Ja, és az UEFI miatt 64 bites legyen, a secureboot-ot viszont kapcsold ki.
Lehetőleg LTS-t, vagyis hosszan támogatott rendszert tegyél fel.
Várunk. -
lev258
veterán
"a Xubuntu végeredményben nem más mint egy Pistike és Sanyika által fejlesztet operációs rendszer"
Ennél azért a szívemhez kaptam. Meg úgy általában, amit a biztonságról ír, az messze nem állja meg a helyét.
Eszembe juttatott egy másik, külföldi oldalon olvasott cikket. Az író emlegette, hogy korábban is próbált már Linux rendszereket, de sosem bírta sokáig. Már nem tudom, Ubuntu, vagy Mint volt, de valamely népszerűbb. A cikk lényege 2 gondolatban ez volt.
A flash-t letöltötte az Adobe honlapjáról és sehogy sem sikerült telepítenie. > a Linuxra képtelenség bármit telepíteni (elég lett volna belépni a Szoftverközpontba, vagy emlékeim szerint a böngésző is megajánlja)
Nem megy rajta a Microsoft Office. > Nem lehet rajta dolgozni se. (vagy LibreOffice, vagy ott a Wine, ha mindenképpen szükséges)
Az általad linkelt valamelyest színvonalasabb, de helyenként kész fantasy. -
lev258
veterán
Magával az írással nincs olyan nagy vész, de azt hozzá kell tenni, az olvasottak alapján olyan ember írta, aki nem is akart megismerkedni a Linux rendszerekkel, hanem mindössze arra vágyott, hogy legyen egy működő rendszere amit tud alap szinten kezelni. Itt gondolok arra, hogy a felmerülő problémáira, bár nem garantált, hogy lett volna számára megnyugtató megoldás, ő feltételezhetően nem is keresett. Itt-ott erősen megmutatkozik az is, hogy a tényekkel is hadilábon áll.
Összességében amit korábban megszokott, azt várja el. Ezt viszont a Windows tudja neki megadni. Egy váltáshoz, vagy csupán megismerkedéshez valódi szándék is szükséges. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #36707 üzenetére
Elnézést, nem volt világos számomra, mire érted. A Netrunner LTS 2 év támogatást biztosít a saját dolgaira, de amennyiben használ Ubuntu LTS tárolókat, azokból 5 évig kap frissítéseket.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #36705 üzenetére
LTS kétévente jelenik meg, de 5 évig támogatott.
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #36672 üzenetére
Nem okoz semmilyen gondot, valószínűleg azért lett ilyen, hogy később nehogy gondokba ütközz az elsődleges partíciók maximális számával.
passwd parancsnak olvass utána. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #36660 üzenetére
Másik egér, másik felületen? Én már jártam úgy optikaival az asztalon, hogy csak úgy cikázott a kurzor.
Amúgy fényerőre én erre a leírásra gondoltam, lényegében ugyanazt tudja, csak pepitában. [link] -
lev258
veterán
válasz
King Unique #36658 üzenetére
A kurzor nem szokott ugrálni, de az előfordul, hogy hirtelen máshol találja magát, ha az ember a tapipadhoz közel maszatol. Derítsd ki, nálad is ez van-e, vagy egyéb (szoftveres, hardveres) gond. A Lubuntu-hoz van XP skin is, lehet fapadosnak nevezni, de a legfürgébb a felsoroltak közül. Tettem már én is más gépére, ő se látott még Linuxot, és nem volt vele baja. Előfordulhat, hogy ez a beállítás átjön Windows-ból, mert valójában a gép firmware-ben történik a beállítás.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #36654 üzenetére
1. Van erre egy megoldás, de azt hiszem, az nem a legutóbbi értéket fogja használni, hanem egy általad előre megadottat.
2. Ahogy írod, gyári program. Sajnos ez egy problémás terület, ugyanis a vezérléséhez nem könnyű hozzáférni (nem is lehet gyártói segítség nélkül), erősen gyártófüggő a kivitelezése is. A Thinkpad modelleknél van gyári megoldás Linux-ra is, a többinél nem tudok róla.
3. Mint Xfce, Xubuntu vagy Lubuntu. Live módban meg tudod nézni, melyik hogy bírja.
camillus: A 17.2 a Rafaela nevet viseli, neki hibásan felajánlotta a még nem stabil csomagokat hozzá. Az általad linkelt egy külön disztribúció, nincs köze az elhangzottakhoz. A cikkel kapcsolatban már kaptam megkereséseket, csak vagy nem volt idejük, vagy buzdításra várnak. Majd elkezdek írni egy-két részt, hátha megjön hozzá a kedve másnak is. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #36652 üzenetére
Csak linkelte (valamilyen okból), a te problémádhoz semmi köze.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #36649 üzenetére
Akkor biztos javították a gondot a szerveren.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #36646 üzenetére
Valaki másnál szintén megjelent, felrakta és összeomlott a rendszer. Nem ajánlom.
Állítólag csak június végén esedékes. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #36646 üzenetére
Vagy másik kiszolgáló szerveren vagyunk és valamit összekutyultak, vagy annyira naprakész a letöltött rendszered, hogy már evolúciós váltásra készül.
Elvileg az új Cinnamon a Mint 17.2 nagyobb frissítéssel debütál majd, vagy közel akkor.
Még megnézhetnéd az inxi -r parancs eredményét. (pastebin-re másold) -
lev258
veterán
válasz
King Unique #36644 üzenetére
Én várnék mindenféle Cinnamon 2.6-tal kapcsolatos frissítéssel.
A Szoftverforrásoknál ez ugye nincs bejelölve nálad? [link] -
lev258
veterán
válasz
King Unique #36642 üzenetére
Ne ijedj meg, valami szerver gubanc. Majd javítják.
Viszont az a 2.6-os Cinnamon zavar. Nem engedélyeztél instabil tárolót a Szoftverforrásoknál? Nemrég jelent meg és még nem érhető el hivatalosan, amennyire én tudom. -
lev258
veterán
válasz
mAtThEw0319 #36638 üzenetére
Ahogy én látom, a szinkronizációs dolgok (beleértve a névjegyeket is) még eléggé fejlesztés alatt vannak.
-
lev258
veterán
válasz
mAtThEw0319 #36636 üzenetére
Mindent nem tudsz vele úgy kezelni, mint iTunes-zal. Ilyen megoldás nincs tudtommal. Tudsz fájlokat, adatokat mozgatni.
-
lev258
veterán
válasz
mAtThEw0319 #36628 üzenetére
Felsorolnak 3 grafikus programot, amik aztán ezt használva képesek szóba elegyedni az iPhone-nal. Ki kell próbálni valamelyiket, többet én se tudok.
Ezt még belinkelem, még több opció: [link] -
lev258
veterán
válasz
mAtThEw0319 #36626 üzenetére
Az én értelmezésemben ez csak egy library. Kell hozzá valami alkalmazás, ami használja (akár GUI-s, akár nem).
-
lev258
veterán
válasz
mAtThEw0319 #36623 üzenetére
Azt a 4-est tedd oda a végére.
ubyegon2: Én nem is a legújabb verzió telepítésére gondoltam. -
lev258
veterán
válasz
mAtThEw0319 #36620 üzenetére
Úgy értettem, amikor rendesen és nem letöltött csomagból próbálod telepíteni. Ott kell lennie a tárolókban.
-
lev258
veterán
válasz
mAtThEw0319 #36617 üzenetére
Pedig van ilyen csomag a tárolókban, csak van egy 4-es szám a végén. Nézz körül a Szoftverközpontodban, Synapticban, vagy írd le, mire panaszkodik a Terminál.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #36560 üzenetére
Nem tudom, manapság mi a Compiz menete, inkább olvass utána, nehogy több gondot okozzon, mint hasznot. Kvázi eltüntetni nem tudod a partíciókat, hiszen azok jelen vannak, csak nincsenek csatolva. Olyat esetleg beállíthatsz, hogy ne legyen jogod hozzájuk nyúlni normál esetben (root jog nélkül).
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #36558 üzenetére
Mint-nél nem ajánlott. Elvileg nem okozhatna súlyos problémát, de jobb félni. Elvileg majd valamikor jön a 17.2 frissítésként, az egy ennél is komolyabb szintű lesz, viszont dolgoznak azon, hogy az majd ne legyen veszélyes a rendszer működésére.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #36554 üzenetére
Akkor most jön a másik linked.
[link]
Vagy ezt, vagy az acpi_osi=Linux beállítást, esetleg mindkettőt kell használni. Összesen 3 lehetőség, így hamar ki lehet próbálni. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #36550 üzenetére
Én még sosem használtam, így nem tudom megmondani. Viszont ha ez valami opció, a Mint Grub2-t használ.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #36547 üzenetére
Ha eddig is így használtad, akkor nem kell bekapcsolni (mármint az UEFI-t).
Az említett hardverek menni fognak, xbacklight sem kell szerintem. Az majd kiderül, kell-e a második link vagy még az sem.
Live alatt rögtön látod majd, mi a helyzet. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #36544 üzenetére
Első és legfontosabb. Ha eddig nem UEFI-ben telepítettél, akkor meg se próbálj UEFI-ben telepíteni most. Ezzel mindent elveszítenél. (UEFI GPT partíciós táblát és egy EFI partíciót használ, MBR viszont nem.) Én is javasolnám, hogy manuálisan tedd fel, ne a Windows mellé megoldással. Így biztos lehetsz benne, hogy csak azon partíciókkal történik valami, amit te arra kijelölsz. Felmerült az az ötlet bennem, hogy amennyiben van még egy nélkülözhető pendrive-od, akár arra is ráteheted a Grub rendszerbetöltőt, így csak akkor indulna, ha arról a pen-ről bootolsz. Ha eleve kipróbálás a célod, akkor nem feltétlenül szükséges neked külön /home. Swap akkor fontos, ha kevés a memória és/vagy hibernálni is szeretnél.
Ezt is ajánlom, óvatosságból. [link]
Vedd figyelembe, hogy a dd minden mást töröl a cél adathordozón. -
lev258
veterán
válasz
#68216320 #36434 üzenetére
Ez végigvezet: [link]
Nálam tipikusan nem szintek vannak, hanem ezres nagyságrendű értékek. Te is ennek megfelelően járj el, tapasztald ki, nálad hogyan működik. Természetesen ha gyorsbillentyűvel nem megy a dolog, akkor más módon változtasd és figyeld az értékeket.
Ha megvan, akkor jöhet a rc.local. -
-
lev258
veterán
válasz
Lathronos #36327 üzenetére
A legacy tipikusan régebbi kártyák támogatása (Nvidia-nál egész hosszú elétű a támogatás), a másik értelemszerűen újabbaké. Ami zárt (closed), az a gyári driver, a xorg-os pedig a nyílt. Nvidia esetén, nagyon régieket leszámítva, a zárt erősen ajánlott. A nyíltban az energia-, teljesítményszabályzás is alacsony szinten áll jelenleg. Dióhéjban.
-
-
lev258
veterán
Nem kizárt, hogy beletettek valami firmware frissítő cuccot, bár még nem találkoztam vele.
[link]
Na ez az, de nem sokat jelent.
"It's basically just making sure the right CPU microcode packages are installed rather than having them not installed or having all of them in place."
Lathronos: én Intel-t írtam. -
lev258
veterán
Olyan nincs, hogy zárt Intel driver. Csak frissebb nyílt. Folyamatosan fejlesztik az energiagazdálkodást, a te esetedben még lehet szó sok mindenről. Egyrészt nem tudni, vannak-e különböző energiaprofiljaid Windows alatt. Másrészt a merevlemez is ide tartozik, annak fogyasztását (használatát) is lehet szabályozni.
olivera88: a partíciós tábla is lett cserélve vagy csak a partíció formázva? Van elég helyed másik partíción az NTFS dolgaihoz? A hibaüzenet akkor is lehet, ha nem tudja hova tenni a cuccokat. -
lev258
veterán
válasz
#68216320 #36112 üzenetére
Próbáltam rákeresni, és egyes helyeken bug-ként is megjelent. Csak nem tudom, hogy a glxosd újabb verziója megoldja-e, mert könnyen lehet, hogy bizonyos programokkal működik, míg másokkal nem.
Nézd meg, fenn van-e a libxext6 csomag, valamint megpróbálhatod a --steam kapcsolót a primusrun-nál (nem tudom, mire való, és nem kell hozzá Steam, de valakinek segített). -
lev258
veterán
válasz
MasterDeeJay #35868 üzenetére
Lubuntu?
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
CanibelZ #35752 üzenetére
A grafikus felületek tekintetében lehet némi különbség a teljesítményben. De nem olyan mértékű, amit játékra optimalizáltnak nevezhetünk a többihez képest. A telepített programok emlékeim szerint a /usr mappába mennek, ha csak a programnak nincs egyéb prefernciája, vagy esetleg választási lehetőség. A Steam meg a saját mappádba pakolja a cuccokat. Utóbbi dolgait én egy külön patícióra raktam egy symlink segítségével.
Sonja: samba-hoz van valami grafikus beállítóprogram is, mások gyorsan megoldották vele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest