- Ilyen lesz a Fairphone 6
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Netfone
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Synaptic #74953 üzenetére
Akkor újra:
"... vagy azt, hogy a kitörölt bootloader-t vegye észre a bios és ne legyen indítási lehetőség a már nem létező bootloaderre?"
Szóval nagyon kedves, hogy megmutatod hogyan kell törölni, de eddig 2x írtam neked, hogy törlés után a bios-ban marad meg a bejegyzés. Vagyis tudok törölni az EFI-ből bootloadert. Annyira nem vagyok kezdő sem linux, sem windows vonalon.
Szerintem elsiklottál valahogy a neked írt hozzászólásaim felett.(#74954) growler:
Ugyan, nem ilyen jellegű a probléma. Mindegyik eszközön 200MB-ot adok, simán elfér ezen minden. Szerintem 50MB sincs használva, de most pontosan nem tudom, nincs elöttem.Fentebb már írtam, hogy van egy olyan helyzet, amire nem figyeltem eddig és lehet az okozza a problémát.
#74937:
...
Közben felfigyeltem arra, hogy a telepítő mindegyik meghajtó efi partícióját figyelembe veszi alaphelyzetben. Nem lehet ez a probléma gyökere? Azaz a többi meghajtónál lehet át kéne állítani "do not use the partition"-ra az efi-ket? Hogy sorrendtől függetlenül csak a kijelölt drive efi legyen használatban?Vagyis nem vettem észre, hogy a telepítő alap helyzetben amikor 2 ssd is van EFI partícióval, akkor mindkettő EFI partíciót használja. Beállítom a / és /home mountokat, beállítom a bootloader install drive-ot (kép) , de emellett be állítva marad a két EFI is. Gondolom a sorrendben elsőre tesz fel csak a grub-ot. Ha az pont az ssd1, akkor kész is a probléma.
Szóval a terv az, hogy ilyen esetben "do not use the partition"-ra állítok minden egyéb EFI partíciót és csak az ssd2-t hagyom használatba. Így szerintem oda fogja tenni.
Szerintem picit hasonlít a swap partíció megoldásra, mert ott is mindegy melyik drive-on volt, automatikusan használatba vette telepítéskor. -
törölt tag
válasz
lev258 #74939 üzenetére
Lehet nem pontosan értem mire gondolsz (elnézést érte), de ha arról beszélünk, hogy a telepítésnél (mindig manuális - "something else" a választott) az efi partíció kivan választva, akkor volt. Vagy valami módon kellene annak is /boot/efi mountot adni? Mert az nem volt és nem találok erre lehetőséget a telepítőben.
Synaptic:
Köszönöm, de nem kell. Egyrészt Live alól mountolom és tudok törölni belőle. Másrészt nem az a probléma, hogy nem tudom kitörölni, hanem az, hogy amikor mondjuk az ssd1-re megy a win és ubuntu bootloader is (utóbbi ssd2-t indít) és kitörlöm a win mellöl az ubuntu boot loadert, akkor a biosban megmarad a bejegyzés csak nem írja már hogy ubuntu, hanem annyit mond, hogy "UEFI OS". Persze semmit nem indít. És mindaddig ott marad, amíg az adott ssd amin volt a bootloader, esetünkben az ssd1 gpt marad. Még efi törlést követően is ott a bejegyzés. Ergo mbr-re kell formázni az egész win ssd-t, eltűnik a bejegyzés a biosban, majd vissza gpt-re és mehet újra az efi-be pakolás. De ahogy 'lev258' fórumtárs írta, ez a gyártó sara, szóval erről itt nem off-olnék többet. -
törölt tag
válasz
lev258 #74936 üzenetére
A BIOS-ban (UEFI-ben) levő boot bejegyzéseket meg ne keverd ide, az az alaplap gyártó sara, ha nem lehet rendesen kezelni (pl. törölni).
Persze, ez világos, nem keverem ide csak mintegy az alapprobléma folyományaként jegyeztem meg.Megpróbáltam most ismét. Természetesen most nem sikerül úgy boot-olnom a pendrive-ról, hogy a telepítő a problémás sorrendet mutassa.
Vagyis, hogy az nvme0n1 legyen az 1TB Win ssd, nvme1n1 legyen a Linux ssd.
Jelen helyzetben így néz ki [kép]
Valószínüleg ilyenkor rendben lenne, mert bár mindig az 512GB-os van kijelölve boot loader-nek, mégis az első efi partícióra teszi a grub-ot. Viszont most pont azt is mutatja elsőnek.Közben felfigyeltem arra, hogy a telepítő mindegyik meghajtó efi partícióját figyelembe veszi alaphelyzetben. Nem lehet ez a probléma gyökere? Azaz a többi meghajtónál lehet át kéne állítani "do not use the partition"-ra az efi-ket? Hogy sorrendtől függetlenül csak a kijelölt drive efi legyen használatban?
-
törölt tag
válasz
lev258 #74925 üzenetére
Tehát arra gondolsz, hogy ne magát az ssd-t válasszam ki, hanem a partíciót?
Mintha már csináltam volna ilyet és úgy emlékszem nem volt tuti megoldás az sem. Persze lehet tévedek.Most egy olyan ötletem van, hogy linux telepítés idejére törlöm a win-es ssd-ről az efi partíciót. Aztán telepítés végén visszateszem. Nagyon barbár megoldás, de nem tudok most mást.
Szóval tény (és hosszú ideje, sok telepítésnél megfigyeltem már), hogy nem arra az eszközre kerül a grub, mint amit kijelölök neki, ha több efi partíciós eszköz is van, hanem a listában az elsőre.Synaptic:
1 Telepítés idejére kiveszed letiltod a windows os ssd-t
Nem megoldás. Letiltani nem lehet az nvme-t, szétszerelni pedig nem fogok laptopot folyton emiatt.2 a "biosban" a boot menüben csinálhatsz különböző "boot-options" okat
-Legyen az elsőnél bejelölve a 2. SDD-d a többi pedig letiltva , és ezután bootolj pendrive ről
Nem jó. A bootmenüben letiltott eszközről csak boot-olni nem lehet, használni és ilyen módon akár telepíteni is lehet rá.Egyébként egy másik ezzel járó probléma, hogy miután a win ssd (ssd1) efi-be tesz a grub-ot, egy linux ssd (ssd2) lepucolás után még ha ki is törlöm az ssd1 efi-ből a linux bootloadert, akkor is marad a laptop bios-ban egy boot menüpont csak már nem "Ubuntu (ssd blahblah..)" hanem EFI OS (ssd blahblah...) bejegyzéssel. Persze semmire nem jó, mert már nincs annak az ssd-nek (ssd1) az efi partícióján a bootloader. És egyszerűen nem lehet kitörölni. De ugyanez fennáll desktop gép esetén is.
-
törölt tag
Sziasztok.
Nem tudom mennyire kezdő téma, de mivel telepítéssel kapcsolatos itt probálkoznék segítséget kérni tőletek. Hátha valakinek van ötlete a dologra.A probléma nem teljesen egyedi, desktop gépen is gondot okoz, de most konkrétan a laptopom telepítésénél futottam bele.
Van a laptopomban 3db ssd. Kettő nvme és egy sata. Utóbbi most irreleváns, a két nvme ssd lenne használatban.
A következő lenne a terv:SSD1: GPT -> 200MB EFI (fat32), 50GB Win10 (ntfs), 950GB Data (ntfs)
SSD2: GPT -> 200MB EFI (fat32), 40GB / (ext4), 210GB /home (ext4)
Úgy szeretném megoldani, hogy az ssd1 efi-be csak windows bootloader, ssd2 efi-be csak linux bootloder (grub) kerülne. Egy esetleges ssd kiszerelést követően a másik teljesértékűen tudjon még működni.A problémát az okozza, hogy mondjuk Ubuntu telepítésnél (több debian alapú distro-t is próbáltam) hiába választom ki melyik ssd-re kerüljön a grub, úgy tűnik oda teszi, ahol sorrendben előbb talál efi partíciót. Emiatt van, hogy az ssd1-re kerül a win10-bootloader és az efi-grub is, holott a telepítőben az ssd2 volt kijelölve.
Gondoltam rá, hogy esetleg megcserélem a két ssd-t, hogy az első legyen az 512GB-os linux-ra használt, de a telepítő teljesen véletlenszerű sorrendben használja őket.
Jelen helyzetben (ssd1:1TB-win, ssd2:512GB-linux) néha az ssd1 lesz az nvme0n1, néha pedig ugyanez az nvme1n1 lesz és a másik kapja az első kiosztást. Emiatt bukik a csere trükk is.Hogyan lehetne biztosan rávenni mondjuk egy Ubuntu 18.04 telelpítőt, hogy a számára kijelölt ssd2 efi-re tegye a grub-ot, még akkor is ha nvme1n1 az adott ssd?
Vagy mi az oka, hogy nem oda teszi?
Természetesen mindegyik megfelelő efi partíció, win-nek is gparted-el van előkészítve és ugyanazt kapja a másik ssd is. -
törölt tag
válasz
#63718632 #74403 üzenetére
Igazad van, köszönöm. Akkor ezzel sem kell törődnöm
$ systemctl status fstrim.timer
● fstrim.timer - Discard unused blocks once a week
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (waiting) since Tue 2020-08-18 16:02:08 CEST; 1h 55min ago
Trigger: Mon 2020-08-24 00:00:00 CEST; 5 days left
Docs: man:fstrim
aug 18 16:02:08 pm-notebook systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week. -
törölt tag
Ha szeretnék mondjuk hetente lefuttatni egy
fstrim /
ésfstrim /home
command-ot, akkor elég csak egy bash script ezzel és bemásolni a /etc/cron.weekly könyvtárba? -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #74393 üzenetére
Azért válaszoltam neki, mert feltűnt a linkelt hozzászolásában ez a paraméter. Ez tipikusan a hdmi 1.4 maximális felbontás/képkockaszám átvitele. Csak ötlet volt. De akkor rátok hagyom a dolgot.
(#74395) Cirbolya_sen : Én a helyedben nem fognék "valami" kábelt, hanem elmennék egy üzletbe és vennék egy 2.0 kábelt. Ami biztosan az. FullHD cuccokhoz nem adnak és nem is szoktak vásárolni ilyet az emberek, kizárólag UHD cuccokhoz.
-
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74390 üzenetére
Nekem ebből => Resolution: 3840x2160@30.00hz az lenne a tippem, nem hdmi 2.0 a kábel, hanem hdmi 1.4.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #74382 üzenetére
Én leragadtam az Ubuntu-nál. Van valami ami nagyon ellene szól?
Most egy cloud server-en 18.04-et használok kb 1 éve. Gond lehet vele?Cirbolya_sen:
Tuti hdmi 2.0 kábelra cserélted? Szerintem mielőtt tovább küzdesz, tegyél egy próbát hivatalos driverekkel win-en, hogy lásd egyáltalán működhet-e 4k-val az a cucc. Ha igen és mégsem megy linuxon alapból, akkor van értelme barkácsolni. -
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74381 üzenetére
Hardveres gond nem lehet? Úgy értem, nem hdmi 2.0 kábel vagy maga a mini pc van limitálva ilyen téren? Nekem a régi laptopomban lévő cpu tudta papíron a 4k-t, mégsem lehetett csak fullhd használni.
Van vele tapasztalatod mondjuk windows-on? -
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74374 üzenetére
Neked pontosan mi is a gondod a video résszel? Valami laptopon próbálkozol te is? DP vagy HDMI külső monitorral?
Nálam most úgy megy az Ubuntu 18.04 laptopon külső 4k monitorral, mint a parancsolat.
(Mondjuk rövidesen megy fel a vén Unity, mert a gnome... valahogy nehezemre esik megszokni) -
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74336 üzenetére
Most inkább Ubuntu 18.04-et használok, külső repo-ból tettem fel nvidia 450 drivert. Tökéletesen működik a külső 4k monitor.
Pár dolgot még állítgatok, de lassan elkezdem felpakolni a melós környezetet. (git, jdk, sts, mariadb, nginx, etc)
-
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74336 üzenetére
Nem kernel dolog volt. Valamiért fejreállt az nvidia driver, ami eddig működött. Most friss Ubuntu 20.04.1, Nvidia 450 driver.
Működik a külső monitor performance módban.
Viszont on-demand módban használhatatlanul belassul.
Másrészt a laptop kijelzőjén is éreztem már, de 4k monitoron mégjobban kijön, hogy gyors görgetésnél lapozza a tartalmat. Nem is tudom hogyan jellemezzem... Amikor gyorsan felgördítek egy oldal tetejére, akkor először "fehér-semmit" látok, majd ezután jelenik meg a tartalom.Valahogy nem az igazi az élmény...
Utoljára a 16.04-es Ubuntuval voltam megelégedve.
Mondjuk azt, hogy 2 ssd/hdd esetén telepítéskor a kiválasztott 2. drive-ra tegye a grub-ot, 10 éve nem sikerül elérnem egyik verzióval sem. -
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74333 üzenetére
Ahogy elnézem mindegyik 440-es driverrel van. Lehet megpróbálok egy régebbit vagy nem a gyári repo-ból teszek fel valamit. Hátha...
-
törölt tag
válasz
#68216320 #74330 üzenetére
Oké, változás...
Vissza tettem 440-es zárt driverről nyílt driverre (Nouveau) és fejreállt reboot után a rendszer.
Azt mutatja, hogy egyedi telepítésű driver van használatban és a teljes hálózat megszünt. Se wifi, se lan, tehát váltani sem tudok, hogy letöltsön másikat.Szerencsére semmi problémás beállítás nem volt még (csak unity, git, jdk, eclipse, opera, double-cmd), nem hiszem, hogy megérné bogarászni a probléma okát.
Teszek rá újra rendszert és meglátjuk... -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #74308 üzenetére
Szerintem nem látja, de tévedhetek.
[link] - intel vga
[link] - nvidiaViszont valami gond van az nvidia használattal (és lehet emiatt nem megy egyik video port sem), mert az "Nvidia X Server Settings"-ben kizárólag a Prime profiles váltás pont van. Nincsenek a megszokott plusz menüpontok dVGA használat esetén. Természetesen profil váltás után reboot megvolt. Külső monitor jelenleg csatlakoztatva van.
-
törölt tag
Van egy laptopom amit munkára (Ubuntu 20.04) és játékra (Win10) is használok.
Jelenleg a laptophoz egy 4k monitort használok DP csatlakozással.
Win alatt rendben is megy, viszont Ubuntu használatnál nem látja a monitort.
A portokat a dVGA (rtx 2060) használja. Nvidia zárt driver-t használok, mégsem látja. Próbáltam on-demand és performance módban is. Semmi változás.
Hogyan lehetne megoldani, hogy működjön a külső monitor? -
-
törölt tag
válasz
I02S3F #73230 üzenetére
Nem hiszem, az MC-ben is megnézve az ntfs partíciót minden fájl alapban exe joggal látszik. Kvázi ez maradhat meg átmásolás után. Oké, egy parancssor helyretenni egy egész könyvtárat, de azért jó volna, ha lenne megoldás. Néha elfelejtem megcsinálni és csak lesek, hogy egy jpg fájlt miért lehet futtatni
-
törölt tag
Szuper, köszönom. Mivel úgy nézem user specifikus a dolog, ezért csak simán bedobtam indítópultba.
Közben felmerült egy más jellegő probléma:
Amikor egy NTFS partíciót csatolok fel és fájlokat másolok az EXT4 partícióra (MC vagy DoubleCommander), az átmásolt fájlok 0777 jogot kapnak automatikusan. Van arra valami lehetőség, hogy automatikusan 0644-et kapjanak és majd magam adok a fájlnak ettől eltérő jogot, ha szükséges?
-
törölt tag
Sziasztok. Laptopon használom a linuxot, most már az Ubuntu 20.04-et.
Viszont a gyári lcd panel (ami amúgy nagyon közel áll tesztek szerint a színhelyeshez) általában nekem alacsony gamma értéket képvisel. Ergo amint leülök egy gép elé, ezt picit állítom. Vagyis egy kalibrált kijelző (rgb arány korrekt legyen) nekem nem jön be a gamma miatt.
Ubuntu esetében hol tudnék gamma értéket állítani egy laptopon? Kicsit világosítani szeretnék rajta. -
törölt tag
válasz
Dißnäëß #72325 üzenetére
Ha jól tudom (csak elméletben ugyan), de van rá esély, hogy ugyanazt az md5 hash-t adja egy másik forrás is. Emiatt azt elvetettem. Picit utánajárva úgy tűnik a sha256 tökéletes lehet, a gtkhash is ismeri, szóval azt hiszem akkor ez lesz a választott.
Vagy van esetleg ellenérv mellette? Valami probléma a kezelésével? Win vonalon könnyen tudnám használni/előállítani.
-
törölt tag
Szeretnék windows-on (ntfs) némelyik fájl mellé ellenörző fájlt létrehozni, hogy fájlrendszer gondok esetén tudjam, ha sérült esetleg.
Olyan megoldást szeretnék, amit linux-on is tudok ellenörzésre használni. Sha256 vagy inkább sha3-256 lenne mondjuk alkalmasabb erre? -
törölt tag
válasz
Rimuru #72110 üzenetére
Jó, de akkor ugyanúgy sleep van. Nem katasztrófa, gyakorlatilag minde perc 01 és 31 másodpercében lefut, csak szerettem volna szebben.
Mindegy, végülis maradhat így, ha nincs jobb megoldás...(Egy UPS státuszát ellenőrzöm. Sajnos az 1 perces intervallum már túl sok lehet a biztonságos server leállításhoz, ha ki akarom tolni a lehető legtovábbi működésig )
-
törölt tag
Urak. Nem vagyok túl járatos sajnos a Cron paraméterezésében.
Szeretnék egy szkriptet 30 másodpercenként meghívni. A /etc/cron.d/valami fájlban csinálnék egy alábbi paraméterezést:* * * * * /path/to/executable
* * * * * ( sleep 30 ; /path/to/executable )Az volna a kérdésem, hogy nem lehetne ezt valahogy szebben megcsinálni?
Hogy gyakorlatilag a cron hívjon ténylegesen 30másodpercenként és ne én sleep-eljek? -
törölt tag
Ismertek valami megoldást arra, hogy Ubuntu 18.04 default gnome felületen a lomtárat a dock aljára lehessen tenni, ahogy unity esetében volt? Desktopról szeretném eltüntetni.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #70182 üzenetére
Hogy őszinte legyek nekem mindegy milyen ablakkezelő csak szeretnék a bal szélére egy dock-szerű dolgot és felülre egy top-bar-t. Felőlem lehet openbox is, ha be tudom konfigolni ilyenre. Mivel kis mértékben valamennyire ismerem az ubuntu-t már, maradnék kiindulási alapnál ezen. Tényleg, ubuntu esetében nincs valami ubuntu-openbox csomag, amit felrakva mondjuk egy netinstall-os ubuntu 18.04-re lenne valami login screen és alap ablakkezelés?
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #70180 üzenetére
Nem véletlenül van "dézsád"
Akkor sem sikerült megoldani, csak a szöveg skálázásig ment a dolog.
Azóta lett másik laptopom és most újra előjött a dolog, ezért futottam neki újra.
A wayland elmosódott képét nem lehet rendbetenni valahogy? Mert ott megcsinálja, csak hát ... sok köszönet nincs benne.Fentebb említett optimus-nvidia beragadást úgy oldottam meg ideiglenesen, hogy bios-ban letiltom az nvidia-t akku használatnál. Elég fapados megoldás, de megoldás jelen esetben.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #70177 üzenetére
Felraktam a tweak-et, de csak a betükészletet tudom skálázni benne, a grafikai elemeket nem.
Az volna megfelelő, ha a Unity-hoz hasonlóan minden elem egyenletesen skálázódna.
Különben tényleg gnóm lesz ez a GnomeTudom, hogy nem fejlesztik már (illetve talán újabb azért van, mint ami elérhető ubuntu repoból) sajnos. Én szerettem, de ez van.
-
törölt tag
Sziasztok.
1.,
Teljesen friss telepítéssel felraktam a laptopomra az Ubuntu 18.04-et, ami ha jól tudom Gnome 3-at használ.
Szeretném beállítani a méretezést 125%-ra. Hogy is tudom megtenni?
Jelenleg csak ezet látom:Update:
Annyiban módosítanám, hogy amikor Wayland-el jelentkezem be és beállítottam a skálázást, akkor megjelenik a 125% és meg is csinálja, de borzasztóan mosott a kép. Gyakorlatilag használhatatlan.gsettings set org.gnome.mutter experimental-features "['scale-monitor-framebuffer']"
2.,
A laptopomban optimus-os nvidia kártya is van az integrált intel mellett. Az nvidia beállításnál átkapcsoltam intelre, mégis bekapcsolást/újraindítást követően kb 15percig be van kapcsolva az nvidia kártya is. Nem lehet elérni, nincs róla info, de van a laptopomon led visszajelzés, ha fut az nvidia kártya. Mivel elég nagy fogyasztású vga, ezért akku használatnál sok az a 15perc is. Nem is beszélve arról, ha valamiért reboot-olom a gépet. Akkor újabb ~15perc. Vagy csak megnyitom az nvidia panelt. Az is újra bekapcsolja, még akkor is, ha nem váltom át ténylegesen dVGA módba. ami nem gond, de bezárást követően ismét bekapcsolva marad hosszú időre.
Van erre valami megoldás? -
törölt tag
Létezik sw raid (mdadm) esetén lehetőség arra, hogy menet közben read-only legyen a tömb illetve másik parancs hatására visszaváltson write módba?
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #69626 üzenetére
Wikipedia szerint 2016-os az utolso stabil release.
Anno 14.04-el ismertem meg. Akkor még vérzett rendesen. Aztán 16.04-el már egészen megszerettem és szerintem érezhetően fürgébb, mint a jelenlegi gnome ami a 18.04-ben van. Persze lehet tévedek.
Most éppen az Ubuntu Budgie-t próbálgatom. Alapvetően nem rossz, de ... nem Unity, inkább Gnome.Szóval nagyon úgy fest, hogy a 2016-os release-t leszek kénytelen használni.
Vagy esetleg a Unity-hez használt dock (vagy mi volt a neve) külön nem menthetö át mondjuk a budgie-hoz?
Update:
Van, hogy nem sikerül azonosulnom a Canonical észjárásával. -
törölt tag
Az Ubuntu régebbi verzióiban is alapértelmezett Unity ablakkezelő teljesen halott már?
Nem fejleszti senki? Azaz, ha ubi 18.04-re felteszem akkor a régi 16.04-es csomagokat fogom kapni? Semmi feature, semmi bugfix azóta? -
törölt tag
válasz
samujózsi #69603 üzenetére
Megpróbálkoztam vele...
Kiragadtam egyrészt /boot/grub/grub.cfg-ből:
if [ "${recordfail}" = 1 ] ; then
set timeout=30
else
if [ x$feature_timeout_style = xy ] ; then
set timeout_style=menu
set timeout=5
# Fallback normal timeout code in case the timeout_style feature is
# unavailable.
else
set timeout=5
fi
fi
if [ $grub_platform = efi ]; then
set timeout=30
set timeout_style=menu
fi
fi
Jól látszik, hogy az update-grub hova tette be a beállított GRUB_TIMEOUT=5-től kapott 5-ös értéket.
Végignézve az If ágakat feltűnt viszont ez:if [ $grub_platform = efi ]
Kvázi mindegy milyen timeout változó lett beállítva elötte, mivel EFI platform van az if true lesz és az ág le fog futni és felülírja az előzőben beállított 5 értéket 30-ra.
Ha ezt átírom 5-re akkor csak 5mp-ig jelenik meg. Szóval manuálisan átírva jó csak az update-grub nem írja ezek szerint ezt az értéket.
Ezt érdemes megjegyezni, ha esetleg valaki belefut majd ugyanebbe. -
törölt tag
Szeretnék mail küldést beállítani, hogy egy script lefutásakor egyszerűen tudjak ubuntu 18.04 server alól levelet küldeni külső smtp segítségével.
Tehát nincs szükségem saját smtp-re vagy saját mail fiókra a gépemen, a lehető legegyszerűbb megoldás kellene.#!/bin/sh echo "$@" | mail -s "Notice" me@mymail.com
Mit kell tennem, hogy a mail működjön?
-
törölt tag
válasz
samujózsi #69587 üzenetére
Megcsináltam az átnevezős dolgot, de az mc szerint ugyanolyan lett az új grub.cfg.
OS install óta nem volt raid szétesés. Egyszerűen ilyen menüvel települ fel a disztro. Az install végén látszik is szépen, hogy mindkét hdd-n megcsinálja a grub-ot. ez rendben is van. Amit most látok, ez a default nála.
Aztán elkezdek molyolni a grub-al és nem lesz eredménye.Nem tudom, hogy az efi számít-e neki, de ugye az a partíció, amit nem lehet tükrözni, mivel az tölt be először. Esetemben az fstab szerint a /dev/sdf1 van mountolva a /boot/efi alá.
Arra gondolok, hogy lehet a bios/efi pedig pont a másik hdd efi partíciójával indul alapban. Persze bios-ban csak annyi látszik, hogy Ubuntu.De nem vagyok képben, hogy most miként dolgozik össze az efi és a grub, szóval csak fantáziálgatok. Már régi problémám ez a jelenség csak tegnap reinstall volt és újra előjött a dolog. Nem vészes a 30mp várakozás sem csak inkább a "nem értem" része bosszant a helyzetnek
fstab
# / was on /dev/md127 during installation
UUID=a12307f6-b6a1-40e3-90f3-f16ea8b199b3 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sdf1 during installation
UUID=482D-F52F /boot/efi vfat umask=0077 0 1
# /hdd was on /dev/md126 during installation
UUID=95b12e9d-b3df-4255-acf2-28d0a4339d43 /hdd ext4 defaults 0 2
/swapfile none swap sw 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777,nosuid,size=1024M 0 0
A /hdd mountot tessék elnézni. Egy user van, gyakran kell használnom és lusta vagyok /media/hdd-t vagy /media/usernev/hdd-t használni
És már sok script-ben szerepel, azt sincs kedvem cserélni.
-
törölt tag
válasz
samujózsi #69585 üzenetére
Eredetileg is az volt grub install után és megjelent. Próbálkozás közben cseréltem menu-re. Szóval az sem válik be.
A raid. A /boot partíciója is tükrözve van?
Igen, ahogy fentebb is írtam:
"Nem tudom, annak lehet-e valami köze hozzá, hogy ugye mindkét HDD-n, ami Raid1-ben van, ott van az EFI partíció és esetleg csak egyikben csinálja meg, de a másikat használja." -
törölt tag
Ubi 18.04 Server - SW Raid1 - EFI
Bármit próbálok a Grub-ban (/etc/default/grub) nem sikerül eltüntetnem indításkor a 30sec visszaszámlálást a grub bootmenüben. Természetesen update-grub mindig van.
A legtökéletesebb az volna, ha 5sec lenne a visszaszámlálás, de már annak is örülök, ha csak billentyűre (talán TAB-ra? nem emlékszem) jön elő bootmenu.Jelenleg:
GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu
GRUB_TIMEOUT=5
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="consoleblank=0"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""Mégis:
$ grep -i timeout /boot/grub/grub.cfg
set timeout=30
set timeout_style=menu
set timeout=5
# Fallback normal timeout code in case the timeout_style feature is
set timeout=5
set timeout=30
set timeout_style=menuHogyan, miért? Lázadnak a gépek?
Nem tudom, annak lehet-e valami köze hozzá, hogy ugye mindkét HDD-n, ami Raid1-ben van, ott van az EFI partíció és esetleg csak egyikben csinálja meg, de a másikat használja. Vagy már nem értem az egészet. -
törölt tag
Próbáltam konfigurálni a NUT-ot, egyelőre monitorozni tudok, azt hiszem jó értékeket is ad:
battery.charge: 90
battery.charge.low: 10
battery.charge.warning: 20
battery.mfr.date: CPS
battery.runtime: 5346
battery.runtime.low: 300
battery.type: PbAcid
battery.voltage: 88.0
battery.voltage.nominal: 12
device.mfr: CPS
device.model: UT850EG
device.type: ups
driver.name: usbhid-ups
driver.parameter.pollfreq: 30
driver.parameter.pollinterval: 15
driver.parameter.port: auto
driver.parameter.synchronous: no
driver.version: 2.7.4
driver.version.data: CyberPower HID 0.4
driver.version.internal: 0.41
input.transfer.high: 295
input.transfer.low: 167
input.voltage: 230.0
input.voltage.nominal: 230
output.voltage: 230.0
ups.beeper.status: enabled
ups.delay.shutdown: 20
ups.delay.start: 30
ups.load: 7
ups.mfr: CPS
ups.model: UT850EG
ups.productid: 0501
ups.realpower.nominal: 425
ups.status: OL CHRG
ups.test.result: No test initiated
ups.timer.shutdown: -60
ups.timer.start: -60
ups.vendorid: 0764Valahogy a leállítást kellene még beállítani. Illetve jó lenne egyéb értékeket is állítani. Például, hogy ne menjen 35% alá a töltés merülés esetén.
Ilyen segítség a kezdő vagy haladó csoportba tartozik inkább?
-
törölt tag
Igazság szerint van egy CyberPower UT850EG-FR UPS-em, amihez van linux-os manager, de sajnos nem működik jól. Még tölt az akku, mikor azt írja hogy 100%-on van. Emiatt aztán bármit csinálok azonnal leállítja a gépet. Windows alatt jó a programja, ott rendben mutatja a töltöttséget. Sajnos a linux verzió régebbi, mint a windows vagy mac és gondolom ez zavarja meg.
Arra gondoltam, hogy esetleg a NUT-ot kellene bekonfigurálni hozzá, hátha azzal jobban működik, de elakadtam
-
törölt tag
Miután befürödtem a mostani UPS-el szeretném megtudni, hogy használ valaki közületek szünetmentes tápegységet linux-hoz?
Szeretnék egy olyan verziót vásárolni ami USB-n keresztűl le tudja állítani a gépet, ha kell és biztosan működik linux-on. (ubuntu 18.04 server)
Valakinek van tapasztalata ilyesmivel?
Elég sürgős lenne, mert egyre sűrűbben van áramszünet és a sw raid nem tudom meddig fogja ezt tolerálni. Én már egyre nehezebben.
-
törölt tag
Használ valaki CyberPowe UPS-t Linuxhoz?
A PowerPanel valamiért folyton leállítja a gépet:The UPS information shows as following:
Properties:
Model Name................... UT850EG
Rating Voltage............... 230 V
Rating Power................. 425 Watt
Current UPS status:
State........................ Normal
Power Supply by.............. Utility Power
Utility Voltage.............. 230 V
Output Voltage............... 230 V
Battery Capacity............. 100 %
Remaining Runtime............ 99 min.
Load......................... 29 Watt(7 %)
Line Interaction............. None
Test Result.................. Passed at 2019/12/07 20:33:03
Last Power Event............. Blackout at 2019/12/07 20:08:48Daemon Configuration:
Alarm .............................................. On
Hibernate .......................................... Off
Action for Power Failure:
Delay time since Power failure ............. 60 sec.
Run script command ......................... On
Path of script command ..................... /etc/pwrstatd-powerfail.sh
Duration of command running ................ 1 sec.
Enable shutdown system ..................... Off
Action for Battery Low:
Remaining runtime threshold ................ 300 sec.
Battery capacity threshold ................. 35 %.
Run script command ......................... On
Path of command ............................ /etc/pwrstatd-lowbatt.sh
Duration of command running ................ 0 sec.
Enable shutdown system ..................... On
Mégis, mikor lekapcsolom a táplálást pár másodperc múlva leállítja az alábbi üzenettel:
Broadcast message from root@server (somewhere) (Sat Dec 7 20:08:49 2019):
Warning: The UPS's battery power is not enough, system will be shutdown soon!Mi lehet a baja?
-
törölt tag
Hogyan lehetne Ubuntu 18.04 alatt 3D játék közben FPS értéket, esetleg GPU terhelést a képernyőn kijelezni?
Illetve a játékomban be van kapcsolva a V-Sync és mégsem működik rendesen. Nvidia 435.21 van telepítve, az Nvidia X Server Settingsben be van jelölve a Sync to VBlank.
Hogyan lehetne ezt biztosan bekapcsolni? -
törölt tag
Sziasztok. Opera browser-be valahogy bele lehet patkolni video accel-t, hogy ne cpu-ból akarjon minden videót lejátszani?
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #68585 üzenetére
Ok, akkor várok inkább a 20.04 LTS-re. Addig használom a jelenlegi Unity-t, amit külön ezért tettem fel.
Más:
Van egy GUI nélküli Ubuntu 18.04-es gépem ami TV-re van kötve HDMI-vel és amolyan file server/video player funkciókat lát/látna el.
Fellépő probléma, hogy eltűnik a kép, mintha kikapcsolna az APU VGA része.
Ha jól figyeltem meg, akkor zene lejátszásnál, amikor full fekete a kép illetve amikor egy ideig nem mozdul semmi a képernyőn. Kizárólag reboot vagy TV ki-bekapcsolás adja vissza a képet. Grub konfigban "consoleblank=0" már be van állítva.
Most direkt csak az alap ubuntu server (pontosabban alap netinstall + ssh) van feltéve, samba és transmission. Se openbox, se Kodi, se egyéb.
Bekapcsolva a TV-t az alábbi üzenetet látom:[1006121.720296] [drm:radeon_dvi_detect [radeon]] *ERROR* HDMI-A-1: probed a monitor but no|invalid EDID
Szeretném megoldani, hogy se konzolban, se GUI/Kodi alatt ne tűnjön el a kép, még kikapcsolt TV mellett sem. Azaz ne a visszakapcsoláskor érzékelje újra, hogy van display.
Ebben szeretnék segítséget kérni.
-
törölt tag
Van már valami lehetőség, hogy Ubuntu 18.04 alatt a default Gnome ablakkezelővel 150%-ra skálázzam a felbontást?
-
törölt tag
Az itthoni fileserver-em két HDD-t tartalmaz soft raid1-ben használva Ubi 18.04-el. Mindegyik elején ott az EFI partíció, aztán 2-2 partíció, amik raid-ben vannak. A "/" és egy adat.
Az volna a kérdésem, hogy amikor a GRUB-ot frissítem, akkor mindkét HDD EFI partícióján lefut az update-grub?
Esetleg tudom ezt valahogy ellenőrizni konzolból? (ssh-n érem el a gépet.) -
törölt tag
Samba megosztáson van lehetőség filename blacklist létrehozásra?
Azt szeretném megoldani, hogy bizonyos fájlnévvel ne lehessen létrehozni fájlokat.
Például, ha Mac gép használja könyvtáronként beleirkál 2-2db rejtett fájlt. -
törölt tag
Sziasztok. Az iránt érdeklődnék, hogy van már valami lehetőség böngészőben a video-k lejátszásának hardveres gyorsítására? Konkrétan egy Intel HD 6000 iGPU esetén.
-
törölt tag
Amikor feldobok mondjuk egy Ubuntu Server-t, akkor a terminal milyen betűtípussal dolgozik alapban? Ha jól látom nincs aliasing sem. Iszonyúan tetszik és szeretném használni desktopon is.
-
törölt tag
Egy Macbook Air laposra telepítettem Ubuntu 18.04-et. Alap helyzetben a touchpad-on működik az 1 és 2 ujjas érintés, ami teljesen megfelelő illetve a nature scroll. mindezek beállíthatóak a megfelelő panelen.
Amint feldobom rá a unity-desktop-ot ez eltűnik és csak normál egérként látszik a unity beállításnál és úgy is működik. Azaz nincs érintés csak hagyományos klikkelés. Ez miért történhet? Hogyan tudnám a touchpad-ot használni a szokásos módon Unity alatt?Illetve alaphelyzetben az F1-F12 billentyűk speciális funkciói élnek, fényerő, hangerő, stb.
Hogyan tudnám normál F1-F12 módba kapcsolni, hogy ezek a spec funkciók csak az FN+F1-F12 kombinációkra jöjjenek elő? Neten amit eddig találtam (FN+ESC váltás) nem működött. -
törölt tag
Ssh-n keresztül kapcsolódva byobu-t használok a távoli gépen terminálból indított háttérműveletekre. Például nagyobb mennyiségű cucc wget-el való letöltésére.
Hogyan tudnék úgy kilépni a byobu-ból vissza a normál ssh terminálba, hogy amikor újra belépek a byobu-ba akkor ugyanabba a session-be jussak amiben az előbb voltam? Azaz ne zárja be és a háttérben kilépés után is folytatódjon mondjuk a letöltés a távoli gépen?
Jelenleg csak a kliensen (Ubuntu) bezárom a terminál ablakot amiben az ssh kapcsolódás volt a távoli géphez. De ez nem túl korrekt megoldás szerintem.
-
törölt tag
Segítséget szeretnék kérni.
Ubuntu 18.04 esetében hogyan lehetne kideríteni, hogy mi okozza azt az esetek ~70%-ban, hogy amikor leállítanám a gépet ~30-40mp ideig semmi nem történik és csak azután indul el a leállítás?
Iszonyat bosszantó egy 6600K@4500MHz/16GB@3000MHz/SSD512GB/GTX1050TI társaságában a dolog. -
törölt tag
válasz
Rimuru #66931 üzenetére
Valamit elszúrok...
$ loginctl enable-linger peachman
Ezután megcsinálom a $ nano ~/.config/systemd/user/autostart.service fájlt.
[I][C][Unit]
Description=Autostart Applications
[Service]
ExecStart=/home/peachman/autostart.sh
[Install]
WantedBy=default.target[/C][/I]Viszont mégsem indul reboot után.
-
törölt tag
Szeretnék Ubuntu Server indításakor egy bash script-et lefuttatni, de user-ként.
Gondolom ilyenkor /etc/rc.local nem jó erre. Hogyan tudnám mással megoldani? -
törölt tag
válasz
growler #66762 üzenetére
Igen, alapból van heti trim.
systemctl status fstrim.timer
● fstrim.timer - Discard unused blocks once a week
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (waiting) since Tue 2019-03-19 19:06:19 CET; 41min ago
Trigger: Mon 2019-03-25 00:00:00 CET; 5 days left
Docs: man:fstrimmárc 19 19:06:19 pm-desktop systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
(#66763) CPT.Pirk: Ha jól értem akkor mehet vissza a discard opció?
-
törölt tag
Segítséget szeretnék kérni a következőben. Az Ubuntu 18.04 rendszeremet átköltöztettem egy nagyobb SSD-re. Egészen pontosan egy Samsung 850 EVO M.2 Sata 500GB SSD-re. Úgy tudom ez a 800-as sorozat blacklist-en van. Emiatt kivettem az fstab-ból a discard és noatime opciókat.
Azt szeretném a "szakiktól" megkérdezni, hogy milyen megoldással lesz akkor trim most a rendszeren?
A 200MB-os EFI-t leszámítva egyetlen Ext4 partíció van "/" mount alatt.
Közel 350GB anyagot fogok most felmásolni, gondolom utána jó lenne egy trim. Csak manuális ( fstrim -v / ) opció van ennél az SSD-nél? -
törölt tag
Tudnatok ajanlani backup programot, amivel mondjuk naponta 1x lehetne egy Ubuntu 18.04 rendszert menteni? Olyan kellene, amivel gond eseten mondjuk egy USB-rol boot-olva vissza lehetne allitani vagy masik hdd/ssd-re atpakolni a rendszert.
-
törölt tag
válasz
Rimuru #66246 üzenetére
HW probléma nincs, alapvetően Intel Z170 alapú mini-ITX a gép, dGPU is egyszerű Nvidia 1050Ti. Tehát sok periféria nincs. Alapvetően PHP-JAVA fejlesztésre, néha video encode (handbrake, mkvtoolnix, stb), böngészés, alkalmanként játék. Erre használom a gépet. Ezen programok mellett szükséges lehet a sandboxban futtatás nálam?
7etape (66248): A régi VLC verziót leszámítva nincs bajom vele.
-
törölt tag
Csak amolyan elméleti kérdés:
Pár éve már a tágabb családot rávettem, hogy windows helyett Ubuntu disztrót használjon.
Ennek főként az volt az oka, hogy folyton hozzám hozták a gépeket, ha valami gond volt, mondván: "Te valami számítógépes vagy!"Alapvetően megszokták (velem együtt) a 16.04 Unity felületét. Most ugye a 18.04-ben már kukázták és a Gnome került (újra) bele, mint default ablakkezelő. Valahogy nem tetszik. Lassabbnak érzem és azon a módon, ahogy használni tudom kényelmetlennek is.
A Unity-t telepítettem 18.04-re, de az nem 100%-os szerintem. Valahogy más az egész reakcióideje, mint 16.04-en volt.
És akkor a kérdés: Mennyire erősen javasolt áttérni 16.04-ről 18.04-re? Okoz valami problémát, ha kivárom mondjuk a 20.04-et?
Update:
Még egy kérdés. A Snap csomagok. Miért jobbak ezek, mint a deb-ek? A megfigyelésem alapján, amit eddig ezzel tettem fel (rakott fel az OS) lassabban indulnak. Elég bosszantó. Például az új VLC-t már nem is találom meg az oldalukon deb csomagban, a repoban pedig régebbi van. -
törölt tag
...
-
törölt tag
válasz
Rimuru #64739 üzenetére
Sonja: Köszi.
colomb2: Ehh, hogy mit szenvedek a putty-val, pedig most kényelmes módon ssh -i <private_key_path> <user>@<ip-address> megoldással lazán kapcsolódtam
Köszi, hogy "úgymond beszoltál"
(legjobb értelemben véve) Ez az ssh-client jobb megoldásnak tűnik. Legalábbis nekem tetszik. Gondolom ez akkor mac gépen is működhet. Kipróbálom majd.
(#64741) cigam: Ez engem is érdekelne.
Régebben próbálkoztam OpenBox-al, nekem bejött, hogy a lehető legtöbb felületet használhatom mondjuk egy editor esetén. Semmi sallang, topbar, satöbbi.
-
-
törölt tag
Gondban vagyok. Ubuntu 18.04-en Putty-t használok SSH-ra. A copy/paste jelenti a gondot.
Az rendben van, hogy a middle-mouse paste funkiót hajt végre, de az ssh terminal-ból kimásolni nem tudok semmit. Tudna valaki segíteni ebben. Bújom a netet közben magam is, de valami kényelmes megoldás volna jó.
Win alatt kényelmes volt a right-mouse paste, ctrl+c copy funkció. Gondolom itt a ctrl+c a program break nem? -
törölt tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Több libffmpeg.so próbálgatás után, volt olyan, hogy el sem indult az Opera. Aztán egyszer csak lett h264 támogatás. Szóval most hirtelen nem is tudom honnét beszerzett, direktben odamásolt so fájl van és minden működik.
Más: Volna arra megoldás, hogy egy hangeszközt letiltsak Ubuntu 18.04-en? A monitoromnak ugyanis van hangszórója, de erősítőt használok. Viszont x idő tétlenség után, mikor a kikapcsolt képernyőnél visszalépnék pass-al a rendszerbe, folyton átvált a monitor hagszórójára, ami zenehallgatás esetén igen bosszantó. Igazából nem is kellene a hdmi hang nekem, csak az optikai kimenet.
-
törölt tag
Az opera alatt nincs lib_extra könyvtár nálam. Csak localisation, resources, swiftshader. Ha csinálok az is elég lehet?
Update: Ez nem vált be. Amúgy 57 a verzió, azt használtam a linkben.
-
törölt tag
FF támogatja és van Chrome is, azzal sincs gond természetesen. Viszont nagyon Opera párti vagyok (minden platformon), jó lenne azért azzal használni.
Dave™: Oké. de ubuntura is fel lehet tenni valahogy? Mert arra nem találtam még megoldást a neten keresgélve. Esetleg az számít, hogy elöbb ment fel az Opera és csak azután a Chrome? Ha forditva teszem fel akkor nem találta volna meg a chrome codec-jét?
Frawly: chromium-codecs-ffmpeg-extra csomag telepítve, de semmi változás.
-
törölt tag
Ubi 18.04 van a gépemen. Az oper browser-t használom, de egyszerűen nem sikerül rávennem, hogy támogassa a h264-el tömörített videókat. youtube.com/html5 oldal is panaszolja, hogy nem tudja használni. Van valami ötlet, hogy miként tudnám mégis rábírni?
-
törölt tag
Tudom h szentsegtores, de van valakinek tapasztalata Linux futtatassal egy 2017-es Macbook Air gepen? Ugy ertem mukodik a hardveren rendesen?
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #62523 üzenetére
Köszönöm a tippet, nemo-t felraktam, működik, próbálgatom még egy darabig
... ezek a plusz nVidia VGA-s laptopok tudnak fejfájást okozni.
De mennyit. Amikor megvettem csábított a játék lehetősége, de amennyit Te játszottál vele, én is annyit használtam ilyenre. A következő laptopom kizárólag iGPU-t fog tartalmazni, az biztos
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #62512 üzenetére
Felrakni sem sikerült, folyton függőségi hibákba fut, azokat feloldva pedig a bionic verzió megy fel. Szóval feladtam. Bosszant, de ez van.
Mondjuk leginkább az a bosszantó, hogy semmi nem indokolná részemről a 18.04-et, jól elvolnék 16.04-el. Unity-t szerettem, Nautilus is jobban bejött ott, stb. Viszont a laptopomba HD530+GTX960M van szerelve és Xenial alatt az istenért nem tudom az Intel-t használni. Ha az nvidia-settings-ben átváltok Intel-re, akkor reboot után be sem tölt a GUI, úgy kell recovery módban egy prime-select nvidia-al visszaváltanom dGPU-ra.
Ha ez valahogy megoldódna én tuti dobnám az egész 18.04-et és amíg támogatott 16.04-et használnék.Mert bár még kimondani is fúrcsa, de jelenleg ez Ubuntu megszivatott felhasználójának érzem magam és már-már gondolkodom azon, hogy hagyom a fenébe.
-
törölt tag
Az Ubuntu 16.04-ben ugyanaz volt az alapértelmezett fájlkezelő, mint ami a 18.04-ben van? Mert ugye kinézetre nagyon más és kicsit működésre is. Van arra lehetőség, hogy 18.04 alatt a 16.04-es fájlkezelőt használjam?
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #61405 üzenetére
A tweak-tool gyakorlatilag egyik problémára sem nyújt megoldást.
Úgy látom kizárólag szöveget tud méretezni, grafikus elemeket nem, emiatt más lesz a gfx-szöveg méretarány, ami sajnos nem megfelelő esetemben.
A keyboard delay-rate állításokat nem is találtam benne.Az xrandr scale kicit másképp működik, mint vártam és sajnos ez sem ad jó megoldást.
Arra számítottam, hogy xrandr --output DP-0 --scale 1.5x1.5 hatására az eredeti skálázás x1.5 értékre növekszik, azaz nagyobbak lesznek a képi elemek, de gyakorlatilag osztást jelent, emiatt kisebbek lettek.
Próbálkoztam xrandr --output DP-0 --scale 0.75x0.75 értékkel, de ezzel a nagyítás homályos lett, még akkor is, ha beállításokban eredetileg 200%-ot állítottam be és úgy adtam ki ezt a parancsot. Az eredeti 100%-ot veszi alapnak a méretezéshez.Tehát egyelőre ott tartok, hogy azt a két funkciót amit egy Ubuntu 16.04 felrakása esetén be szoktam állítani (nagyítás, billentyűzet ismétlés) Ubuntu 18.04 felrakása esetében nem tudom.
Csak egy "buta user" vagyok, de funkcionalitásban nem visszalépés ez így a Unity-hoz képest?
Remélem jóval kisebb az erőforrás igénye és a gyenge gépek tulajdonosainak megfelel, mert nekem eddig nem jött be(#61406) Sonja: Oké, köszi, de ha Wayland-hez jó csak ... LTS esetén szívesebben maradnék az öreg xorg társaságában. (Jól tudom, hogy Unity (Ubi16.04) esetében is xorg volt még?)
Update: Teszek egy próbát Ubuntu 16.04-el ezen a gépen (i5, gtx1050ti)
-
törölt tag
Segítség kellene. Az Ubuntu 18.04 ablakkezelőjében hol lehet beállítani a képernyő nagyítást 150%-ra? Úgy nézem csak 100 és 200 van, közötte semmi.
Illetve a billentyűzet késleltetés-ismétlés sebesség állítást sem találom.
-
törölt tag
Ubuntu 16.04 alatt, ha a laptopomon étváltok az nvidia-settings-ben az intel vga-ra, akkor nem indul el az OS.
Gyanusan hamar végez az átváltással és azonnal utasit, hogy lépjek ki-be.
Mi okozhatja a problémát? Merre keresgéljem a megoldást? Gugli barátommal egyelőre tanácstalanok vagyunk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Okos Otthon / Smart Home
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Milyen videókártyát?
- Asztrofotózás
- EAFC 25
- PlayStation 5
- Bitcoin topic
- Milyen légkondit a lakásba?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged