- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #38615 üzenetére
Hmm kérdezzem meg haladó topic-ban inkább ezt a rendszer átmásolást, vagy nem éri meg az energiát? Lehet alkalmazás telepítésre bash scriptet írni, ami elintézi helyettem? Ha jól tudom a docker is valami olyasmit csinál, hogy felszórja az alkalmazásokat meg beállítja linux-on. Azt csak bizonyos disztribúciókkal lehet használni? (úgy rémlik, hogy annál inkább az a cél, hogy egy gépen több rendszer fusson párhuzamosan) Ha ilyen saját gyors telepítőt akarok összerakni, akkor mik a lehetőségek?
A wine staging-et be kell fordítani külön branch-ről githubon vagy hogy megy ez? Mennyire komplikált amúgy ezeknél a programoknál a build & deploy? Erre a D3D-re miért van nekem szükségem?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gery2123 #38608 üzenetére
Ha jól értem ezek a disztrok mind ugyanarra a linux kernelre épülnek, és csak a felettük lévő rész testreszabott. Pl RPI-hez van OpenELEC, ami gyakorlatilag egy media center funkcióit tartalmazza, video streameléssel, sb. Ugyanígy gondolom van distro webszerverekhez, asztali felhasználóknak, és így tovább. Jól értem, vagy a kernel is más ezekben (az eltérő processzorok okozta különbségektől eltekintve persze)?
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
spammer #38600 üzenetére
Köszi!
Ahogy nézem wine tud pscs2-t és jetaudio-t és notepad++-t is, legalábbis kaptak silver minősítést, ami az én olvasatomban kb azt jelenti, hogy bár néha kicsit bugos, de azért megy. A játékot az Origin telepíti fel, de ezek gold-ot meg platinumot kaptak, szóval azzal még ennyi probléma sem lesz elvileg.
A vírusirtóval kapcsolatban nem értek egyet. Nekem pár naponta jelezni szokott böngészés közben google top10-ben, és egyáltalán nem kell hozzá semmi extrém weboldalra felmenni. 15k egy új licensz, vagy veszek egyet, vagy felteszem Avast-et, aztán kihúzom vele jövő évig, a windows-os licenszt meg odaadom valakinek. Azért rákérdek, de nem hinném, hogy kicserélnék.
Ubuntu ezek szerint nem játszik?
Kipróbálom a Cinnamont, annak szimpi neve van.Még azért várok, hátha válaszol más is a többi kérdésre.
Szerk: látom közben már válaszoltak is.
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok! 18 éve vagyok Windows felhasználó. Most, hogy a Microsoft üzleti stratégiát váltott, és el akarja minden adatomat küldeni a felhőbe, úgy érzem, hogy jobban járok, ha inkább átnyergelek Linux-ra.
Amihez nagyon hozzászoktam az évek során, az, hogy amit csak lehet GUI-val állítok be, és nem CLI-ből. Szeretném ezt a felhasználói élményt megtartani, amennyiben lehetőség van rá.
Szeretnék néhány alkalmazást futtatni úgy, mint ps:cs2, jetaudio 8, winrar, webstorm, git, postgresql, mongodb, neo4j, iis, nodejs, vmware player, libreoffice, foxit reader, firefox, notepad++, eset smart security, mass effect (1,2,3,4) - origin-en keresztül. Nagyjából ennyi, amit napi szinten használok, és nem igazán szeretnék lecserélni. A vírusirtó nem fog menni, megpróbálom megdumálni, hogy változtassák meg Linux-osra a licenszt, hátha. A többi közül leginkább a ps:cs2, jetaudio és mass effect miatt aggódok, mert ezekhez azt hiszem nincs Linux telepítő. Az első kettőt már annyira megszoktam, hogy nem szívesen váltanék másra, játékot meg nem azért vesz az ember, hogy utána ne használja. Van bármi remény, hogy ezeket képes leszek feltenni egy Linuxos gépre?
A config nagyjából így néz ki: gigabyte ep43t-usb3, intel core2 duo e8400, gigabyte geforce gt240, dell u2312hm, kingston khx1600c9ad3 2x2g, apc back ups es550, logitech g400, logitech k120. Hallottam, hogy a Linux nem áll a helyzet magaslatán driver-ek terén, ez mennyire lehet igaz ezekre?
Van egy 120GB-os SSD-m, amire feltenném a rendszert. Hallottam, hogy vannak Linux-ban jobb fájlrendszerek is SSD-hez, mint az NTFS, és ezeknél nincs szükség időnként töredezettségmentesítésre, ami csökkenti az életidőt. Van valami ajánlás ezzel kapcsolatban?
Szerintetek melyik disztribúció felelne meg nekem a legjobban ezekkel az igényekkel?
Úgy rémlik, hogy léteznek ilyen automatikus telepítők, amik már be vannak lőve biztonsági szempontból. Szerver gépet is így szoktak fellőni, meg van docker is, amivel meg alkalmazásokat szoktak felszórni rá. Ilyesmire van bármi lehetőség, hogy gyorsan túllegyek a nehezén? Van lehetőség olyanra, hogy lementsem a teljes rendszert, aztán később ha esetleg valami miatt le kelljen gyalulni, akkor csak visszamásoljam pendrive-ról pár perc alatt? Annak idején Windows XP-t pár havonta újra kellett tenni, mert elhasználódott. Windows 7-nél már nem érzek ilyet, néha-néha van, hogy egy-egy alkalmazást újra kell rakni, mert valami tönkremegy benne. Mennyire stabil ilyen szempontból a Linux?
Ami talán még fontos lehet, hogy van auto update Linux-ra, vagy mi az eljárás a biztonsági rések foltozásakor?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Csere-Beszámítás! Sapphire Nitro+ RX 7800 XT 16GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest