- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #101789 üzenetére
Én szívesen összemérném a te miniPC-det az én bőrönd méretű gépemmel, hogy mennyire lassabb. 6 éves config, de jelenleg bármelyik miniPC-t rommáverné, ami a piacon kapható. És ez akkoriban sem volt egy top gaming PC.
-
válasz
Albert.Tamas #101690 üzenetére
Kezdőknek inkább a Full. Ha annyira képben leszel a rendszer működésével, hogy telepítgetni, eltávolítani, meg úgy általánosságban harmonizálni tudod az egészet, akkor utána lehet egy Minimalt is próbálni.
Vagy éppen nézd meg mindkettőt, hogy melyik tetszik jobban. -
válasz
Albert.Tamas #101688 üzenetére
Manjaroból szerintem a KDE-t érdemes megpróbálni. Nagyon népszerű asztali környezet, nem véletlenül.
Linux Minten pedig a Cinnamont. -
válasz
Albert.Tamas #101686 üzenetére
Igazából elég jó rendszer mindkettő, a Mint és a Manjaro is. Én magam a Linux Mint felé húzok, mert a Debian vonal nekem szimpatikusabb, de a Manjaro is jó rendszer.
Az Ubuntut viszont felejtősnek tartom. -
válasz
Albert.Tamas #101683 üzenetére
Szia,
Kérdés, hogy mire? Linux Mintet vagy Manjarot ajánlanék, de tudni kellene azt is, hogy milyen hardverekből áll a laptop? CPU, GPU (ha van), RAM, tárhely, stb. Mi a laptop végfelhasználása?
-
válasz
Sakab #101656 üzenetére
A Steam Decken gyanítom, hogy GRUB menüben megjelenik a Windows 11 is és azt engedi ott kiválasztani. A GRUB beállításaiban van egy lehetőség, ahol engedélyezni tudod az OS Probert. Az OS Prober lényegében automatikusan felderíti a gépeden a bootolható operációs rendszereket, majd a GRUB menüben listázza őket. A Bazzite Fedora alapú, így feltételezem, hogy ugyanazokkal a lépésekkel érhető ez el, mint Fedorán.
Debian alapú rendszereken ez így működik:
1. Terminált megnyitod.
2. Beírod: sudo nano /etc/default/grub
3. Keresel egy olyan sort, hogy #GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
4. Kitörlöd a # jelet a sor előtt.
5. Nyomsz egy CTRL + O kombinációt, amivel elmented a fájl módosításait. Megkérdezi, hogy mented-e a változásokat, amire talán Y-t vagy I-t kell írni, most éppen nem vagyok Linuxos gép előtt. Ezt követően ENTER.
6. Mentést követően CTRL + X kombinációval kilépsz a fájlból.Itt jön az érdekesség, hogy Fedora alatt hogyan kell a GRUB beállításokat frissíteni, amire nem igazán van ötletem, mert még nem próbáltam élesben (szerk.: legalábbis mostanában). Elméletileg ez működhet:
sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
Ha mindent jól csináltál, akkor a gép újraindítását követően meg kell jelennie a Windows 11-nek is a GRUB menüben. -
válasz
.-..-. #101645 üzenetére
Megjegyzem azt sem értem eleve miért volt engedélyezett.
Androidon a Play Áruház sem életbiztosítás semmire. Vannak olyan szabályok, hogy csak régóta használt, közismert, rendes fejlesztőgárdával rendelkező appokat töltsünk le, ami már jó ideje fent van az áruházban és rendszeresen frissítik.
Másik dolog, hogy videók letöltéséhez az yt-dlp maradéktalanul elég lenne, nincs szükség böngészőbe integrált sz*rokra. A böngésző annál jobb és biztonságosabb, minél kevesebb kiegészítő/kiterjesztés van benne. -
echo $XDG_SESSION_TYPE
-
válasz
tordaitibi #101481 üzenetére
Többen vannak autó, pc, okoseszköz tulajdonosok akiknek nem életcéljuk a hardver állandó piszkálása.
Egyetértek! Szép is lenne, ha visszatérnénk a középkorba, hogy se mosógép, se mosogatógép, se villany, se távfűtés, mert ezek mind-mind az embereket csak elkényelmesítik, a problémamegoldó készségeiket pedig leépítik... persze, csak a család női tagja nem 0-24 órában a háztartást vezeti, hanem a gépeknek köszönhetően van IDEJE a társadalomba integrálódni munka formájában, az meg érdekes módon fejleszti a problémamegoldó készségeit. Akkor most hogy is van ez?
A telefonom egész évben szerintem jó, ha 4-5 alkalommal újra van indítva, ettől függetlenül 0-24-ben működik és nem b*sztat állandóan, hogy ezt meg azt a karbantartást végezzem el rajta. Megcsinálja magának. Nem jobb ez így? De, nekem sokkal jobb ez így.
-
válasz
urandom0 #101471 üzenetére
De állítom neked, egy Fedora telepítést a kezdők 90%-a nem tudna megcsinálni önállóan, mert 10 percig szórakozna vele, utána elmenne a kedve tőle
Főleg a terminálos módszerrel: https://www.youtube.com/watch?v=uqsVb3lvtBg
Az Anaconda tényleg egy borzalom, ahogy felsorolja a már meglévő partíciókat, pláne, ha több lemez is van a számítógépben.
-
Trump bejelentette, hogy négy év alatt 500 milliárd dollárt költhetnek a mesterséges intelligencia fejlesztésére
Hogy ez most miért lett ide linkelve? Azért, mert az Oracle vezigje is jelen volt. Kíváncsi vagyok, hogy ez milyen lehetőségeket tartogat majd a Linux fejlődésének?
-
válasz
Steve_Brown #101370 üzenetére
Mint a viccben, amikor Gandalf sétál a Megyében és látja dolgozni a félszerzeteket, majd odaszól nekik: - Milyen jó nektek hobbitok, hogy a munkátok a hobbitok.
-
válasz
Vasti74 #101336 üzenetére
Elmúltam 50, a barkácsolás már rég nem a hobbim, a számítógépet csak használni akarom
Bár még csak 30 múltam el, de együttérzek veled. Millió disztró, mindegyik a maga hülyeségével, nincs egy olyan, amire tényleg azt mondom, hogy odaadod Random Istvánnak és csak megy nála mindenféle barkácsolás nélkül. Még a Linux Mintre azt mondanám, hogy ilyen, de abban is vannak egészen egyszerű dolgok, amik vagy nem működnek rendesen 2025-ben sem, vagy bújhatod a fórumokat órákig, mire rájössz, hogy mit kell beírni a terminálba.
Support hiány, túl sok a disztró, nem is kapnak elég pénzügyi támogatást, amiből fejlődhetnének, kevesebb hardveren megy, nem oktatják az iskolákban, stb. Van baj bőven. De legalább ingyenes.
-
válasz
cigam #101328 üzenetére
Ennél nagyobb baromságot még nem hallottam, annak ellenére, hogy igaz és a Debian például alapból szállítja az ffmpeg, libavcodec és társai csomagokat. Az miért teheti meg? Debiant nem használnak nagyvállalatok? Az ISS-en is van Debian.
Az ilyen corporate sz*rokkal van a gond csak, Fedora, Red Hat, SUSE, stb.
-
-
-
válasz
Tails111 #101200 üzenetére
Automata frissítés margójára, én azt sem ajánlom, legalábbis az Ubuntu alapú Minten beállítottam apám laptopján. Valamit lefrissített a Frissítéskezelő és olyan jól sikerült neki, hogy a network-manager nem volt hajlandó tovább működni. El kellett távolítani a csomagot a függőségeivel együtt, majd újratelepíteni. Ezt nem mondom, hogy minden rendszernél így van, mert pl. a Debian a stabilitásáról híres és az LMDE 6 azon alapul, de azért LTS rendszereknél, ha valaki heti egyszer lefrissíti a rendszerét manuálisan... azt azért túl lehet élni.
-
válasz
tordaitibi #101181 üzenetére
Na ne haragudj meg, de ennyi butaságot leírni... Ebben a hozzászólásodban nem hogy észszerűség nincs, de még csak nem is arra válaszoltál, amit leírtam.
-
válasz
tordaitibi #101177 üzenetére
atomra védekezheti magát bárki, betegesen mániákusan, nincs 100% biztonság.
Ezt én nagyon nihilista hozzáállásnak gondolom. Az soha nem baj, ha legalább teszel érte valamit, mintha semmit, pláne még, ha tátott szájjal rohansz be abba a bizonyos erdőbe. Mert valaki mindenre rákattingat, meg mindent letöltöget, mindent megnyit... az tényleg szalad is oda.
-
válasz
tordaitibi #101175 üzenetére
Én ezzel nem értek egyet. Még, ha meg is tudják mókolni a 2FA-t, itt van mellettem az eszköz és a jóváhagyásom kell hozzá. Általában az ilyen internetes csalások is nem úgy működnek, hogy az ilyen biztonságosnak tűnő dolgokon keresztül, hanem sokkal egyszerűbben. Elküldenek egy valag hamis számlát, majd aki figyelmetlen, az befizeti. Vagy megadnak neki egy internetes kamubanki felületet, ahová az illető beírja a fiókadatait.
Ezeket szerintem érdemes még elolvasni:
https://kiberpajzs.hu/hasznos-tippeket-olvasnek -
-
válasz
webzyus #101157 üzenetére
Várj, fájlkezelőben nem törlünk le programot! Ezt Windowsban sem így csináljuk, hogy kijelölöm a mappát aztán delete. Nem. Linuxon megvannak a csomagkezelő szoftverek, azzal csinálunk bármit is. Ez disztribúciónként eltér, nálam Linux Minten van terminálból APT, illetve grafikus kezelőfelülettel Szoftverkezelő és Synaptic.
Ha a Thunderbird eltávolítása a cél, akkor én ezt írom be:
sudo apt purge --auto-remove thunderbird
Nálam így nézne ki, megkérdezi, hogy folytatni akarom-e? Természetesen én nem, mivel nekem kell, csak mutatóban írtam le. Másik megoldás és ezzel együtt sokkal problémamentesebb, ha a rendszeredbe beépített Szoftverkezelő alkalmazásban távolítod el. Nálam Linux Mint alatt az ugyanezen a néven futó alkalmazás így néz ki:
Megint másik megoldás, ha Synaptic csomagkezelővel törlöd le, ott a csomag nevét kikeresed a listából, majd ha a sor elején zöld négyzet van, az azt jelenti, hogy ténylegesen telepítve van nálad. Elsőnek kijelölöd a csomag sorát, jobb klikk, majd kijelölés teljes eltávolításra. Ezt követően felül az Alkalmaz fogaskerekes ikonra klikk és egy kérdést követően el is távolítja majd.
-
válasz
webzyus #101151 üzenetére
Attól függ milyen csomagkezelőt használ a rendszered. Nálam APT-n ezt szoktam csinálni:
sudo apt purge --auto-remove *programnév
Ilyenkor nézd át, hogy az auto-remove mit akar eltávolítani, mert előfordulhat, hogy más programokat is leszed függőségként, amivel a rendszered instabillá válik. Nem jellemző, de pár rendszernél vannak ilyen anomáliák.
-
-
válasz
ViZion #101115 üzenetére
probléma az, amit bentről kérésre hívsz be (mondjuk egy crackelt progiból
Szerintem ilyet az utóbbi 10 évben nem csináltam... Erre azt szokták mondani, hogy, aki sokat jár a csalitosban, annak előbb-utóbb megcsípi valami a tökét. Ennyi. Steamen vagy GoG-on kell venni a játékot, még az Epic is jó. Linuxon meg nincs miről beszélni, itt nem tudsz ilyen crackelt sz*rokkal szórakozni. Ingyen hozzádvágnak jópárezer opensource programot, amivel csinálj, amit akarsz. Nyilván a nagy részük nem professzionális szoftver, de a kérdés az, hogy a feladatodat el tudod-e velük látni? Én egyelőre igen.
-
válasz
Petya XT #101103 üzenetére
Tehát akkor inkább az elavultság számít ezeknél a routereknél? Megtévesztő tud lenni akkor.
Őszintén, én sem nagyon vágom, de vannak olyan beállítások, amik alap dolgok, pl. tűzfal, firmware frissítés, erős egyedi jelszó, WPA3 (ha van) titkosítás, DMZ-ben ne legyen semmi, stb. -
válasz
Petya XT #101101 üzenetére
Most volt vita belőle, hogy a TP-Linket bannolni akarja az USA (vagy már meg is tette) és, hogy milyenek ezek a routerek. Igazából még a tűzfal egy dolog, de sok routerben maga a SoC is elavult és a gyártók nem biztosítanak hozzájuk megfelelő időközönként firmware frissítéseket.
-
válasz
tordaitibi #101076 üzenetére
Jelentem megoldódott. Külön-külön telepítettem mindegyik rendszert saját EFI-vel. Külön érdekesség a Debian esetén, hogy valamiért Legacy módban települt elsőnek... Csak csodálkoztam, hogy megint küldözgeti itt a shim_lock üzeneteket a GRUB, aztán kiderült, hogy azért, mert nincsenek is EFI mappái ott, ahol kellene lennie. Új pendriveot készítettem Balena ETCHER-rel, azzal már minden flottul ment. Szabadon tudok navigálni a rendszerek között az UEFI boot választójával. Ennyi.
-
válasz
tordaitibi #101074 üzenetére
Legyen minhárom rendszernek saját betöltője, akár 1 efin is lehetnek és uefi választómenüből idíts ne grubból.
Igen, ez tűnik a legészszerűbb megoldásnak. Nincs mese, újra kell húznom legalább a Debiant meg a Windowst, de most minden lemezt egyenként ki kell szedegessek a gépből, hogy még véletlenül se lássák egymást.
Imádom az ilyet, hogy a 20 kilós full tower házat csak azért húzgáljam, mert... na mindegy.
Szerk.: bocsánat, 1 efire nem fogom őket rakni, mert egy Windows frissítés tönkreszabhatja az egészet, volt már rá példa. Legyen mindegyiknek külön aztán UEFI-ből váltok rendszert inkább. -
Üdv,
Misztikus hibával szívok. Három SSD van a gépemben. Egy Debian, egy Linux Mint és egy Windows 10. A Debian és a Linux Mint önállóan működő, teljes értékű rendszerek, saját EFI-jük van. A Windows 10 rendszerbetöltője a Debian SSD-jén van.
Bekapcsolt Secure Boot mellett, ha a Debiant választom ki az UEFI-ben első boot opcióként, akkor betölt a Debian, viszont a Linux Mint nem és valami ilyesmi üzenetet küld:
error: bad shim signature. error: you need to load the kernel first.
Ha a Linux Mintet állítom a boot első helyére UEFI-ben, akkor az tölt be, viszont akkor meg a Debian írja ki a "bad shim signature" üzenetet...
Kikapcsolt Secure Boot mellett nincs ilyen probléma. -
válasz
#47035369 #101058 üzenetére
Most megy/ment a beszélgetés róla a Windows 11 topikban. [link] Hiába tudod megkerülni a követelményeket, még úgy sem ajánlott, valamint az sem biztos, hogy ez a kiskapu sokáig így fog maradni. Ha más nem, akkor a rendszer lesz egy idő után instabil.
De ezt már inkább ne itt beszéljük ki a Linux topikban. -
válasz
#47035369 #101045 üzenetére
Igazán nincs mit, bár továbbra is tartom a véleményem, hogy a még elérhető rendszerekhez a hivatalos oldalról érdemes letölteni az új telepítő ISO-t, ami valószínűleg az azóta kijött frissítéseket is tartalmazza.
Windows 7 Ultimate SP1 (magyar) és Windows 8.1 (magyar) ISO-k pedig a beszúrt hivatkozásokon érhetőek el. -
válasz
#47035369 #101020 üzenetére
Ezekből a Windows 10 és 11 tiszta sor, fent vannak a Microsoft honlapján. A Linuxok úgyszintén.
A Windows 8.1 tavaly még fent volt, idén már nem elérhető: [link] A Windows 7-et max archive.org-ról lehetne levadászni, ha megbízol a feltöltőben, hogy nem mókolt ISO-t rakott fel. -
válasz
#47035369 #101018 üzenetére
Szerintem ez így elég kontraproduktív, de ez csak az én személyes véleményem. Érdekes lenne tudni ilyenkor, hogy milyen régi rendszerekről van szó? Elérhető-e hozzájuk ISO hivatalos forrásból, vagy, ha olyan régiek, hogy már nincs hozzájuk support, akkor van-e értelme egyáltalán őket pendrájvra tenni?
Minden ISO fent van az adott disztribúció hivatalos oldalán, ahonnan letölthetőek. SHA256 szintén minden normálisabb mellé biztosítva van.
-
válasz
#47035369 #101012 üzenetére
Elnézést, nem jó funkciót mutattam neked.
Szintén Gnome Disksben, ha kijelölöd a meghajtódat, akkor jobb felső sarokban a kikapcsolás gomb mellett van három darab függőleges pont. Arra katt, majd "Lemezkép létrehozása".
Így tudsz ISO lemezt kreálni. Példának kedvéért a Linux Mint telepítő pendrájvomról én is csináltam egyet.
-
válasz
sicc_innen #100989 üzenetére
Erre ismeret hiányában nem tudok válaszolni.
-
válasz
sicc_innen #100984 üzenetére
Tegnap néztem, léteznek weboldalak is, amik felolvasnak. Angol nyelven egy rakás, magyar nyelvű botban kételkedek, de tegnap pl. szlovákot is láttam. Valahogy így keresnék rá a dologra: [link]
-
válasz
Klaus Duran #100974 üzenetére
Próbáld meg ezzel kiírni: [link]
-
válasz
CPT.Pirk #100948 üzenetére
FAT-ot kb. minden felismeri. Még a tévé jutott eszembe, de már ott is sokkal jobb az exFAT, mert a videófájlok is akkora méretűek, hogy kifutnak a FAT korlátaiból. Nálam okostévé nem ismeri fel a Linuxos fájlrendszereket, egyedül a FAT/exFAT, ami bevált mindnél, amelyiknél eddig próbáltam.
-
válasz
Warton #100913 üzenetére
Na, ezért is írtam, hogy érdemes utána nézni, mert sok régebbi játékhoz van Linuxos open-source motor. Én az egyik nagy kedvencemnek néztem hirtelen utána és elég komoly dolgokat találtam: [link] Itt az egyik fejlesztő konkrétan a Morrowind és a Quake 3 motorját boronálta össze.
Nem semmi!
-
válasz
Remus389 #100911 üzenetére
Nem A Linuxnak probléma ez, hanem valamiért a Mint sz*rakodott nálam is vele. Debianon nem volt gondom semmilyen NTFS-re formázott meghajtóval. Próbáld meg ezt:
1. Gnome Disks megnyit, majd rámégy a lemezre, annak az NTFS partícióját kijelölöd, alul a kis fogaskerékre klikk, fájlrendszer ellenőrzése.
2. Majd utána fájlrendszer javítása. -
válasz
Warton #100908 üzenetére
Amit most én csináltam régi játékok esetén. Megvettem a GoG verziót, majd hozzá Linuxra megírt open-source launchert használtam. Több játék működik így és az eredeti játékhoz képest fejlesztve is vannak. Nagyobb felbontás állítható be, új funkciók kerültek be, bugokat javítottak, stb.
Pl. OpenRCT2 -
Petya XT: Debianon csomagforrásokat be kell állítani, hogy a non-free tárolók is hozzá legyenek adva. Leginkább valahogy így:1. Terminál megnyit.
2. sudo apt update && sudo apt upgrade -y
3. sudo apt edit-sources (itt asszem kérdezi, hogy mivel akarod megnyitni, én nanoval szoktam). Sources fájlról tudnivalók: [link]4. Megnyílik a szöveges fájl, minden sort ki lehet törölni CTRL+K-val, majd ez mehet a helyére:
deb https://deb.debian.org/debian bookworm main contrib non-free non-free-firmware deb-src https://deb.debian.org/debian bookworm main contrib non-free non-free-firmwaredeb https://security.debian.org/debian-security bookworm-security main contrib non-free non-free-firmware
deb-src https://security.debian.org/debian-security bookworm-security main contrib non-free non-free-firmwaredeb https://deb.debian.org/debian bookworm-updates main contrib non-free non-free-firmware
deb-src https://deb.debian.org/debian bookworm-updates main contrib non-free non-free-firmware5. CTRL+O-val el lehet menteni a fájlt, majd CTRL+X-szel kilépni.
6. sudo apt update
7. Beírod, hogy nvidia-detect, ha nem találja, akkor valszeg felajánlja telepíteni.
8. Az nvidia-detect felajánlja, hogy milyen csomagot telepíts, ami igen gyakran az nvidia-installer lesz. Utána már szerintem átlátható a dolog. -
Gnomeról jut eszembe, mai meglepetésem Gnome Diskkel kapcsolatban... nem is tudtam, hogy lemezképből telepítőt is tud írni pendrivera... gondolom DD-t használ, de mindegy. Sokoldalú kis program.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Cyberpunk 2077
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Anime filmek és sorozatok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Xbox Series X|S
- Tesla topik
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- PC Game Pass előfizetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! LG 24MB35PM 60Hz FHD IPS 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Dell Latitude 3340 Core i3-4005U CPU hibás laptop
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest