- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #91449 üzenetére
Ja soc, én dedikált videókártyára gondoltam. Én ott hallottam, hogy gond van Intel területen, de azóta már jöhetett ki újabb, jobb driver.
-
Sziasztok,
Telepítve van nálam Debianon a Haruna és a VLC is. Syapticban letöröltem a Harunát, de csak kizárólag a Haruna csomagot törölte le.
Mi van ilyenkor a program többi függőségével? Azok a rendszerben maradnak? Nem nagy tárhelyről van szó, csak ilyenkor felmerül bennem, hogy miért nem kompletten mindent takarít ki a Synaptic?
Teljes eltávolításra jelöltem ki a Harunát. -
Másik offos beszámolóm. Van a cégünknél egy öreg rendszergazda, néha szoktam ugratni. Fél évente megkérdezem, hogy van-e már otthon Linuxa neki? Ilyenkor mindig felkapja a vizet. Egy hete kérdeztem tőle, akkor ez volt a válasza: nincs és soha nem is lesz. A Linux fanatikusoknak és őrülteknek való.
Szerintetek? LOL -
Apró érdekesség... ma tudtam meg, hogy a Pixarnak egy saját animációs szoftvere van, amit kizárólag valamelyik Linux alapú rendszerre írtak meg, tudtommal "titkos" az egész termék és Presto a neve. Tök érdekes.
-
Na ilyenem még nem volt, gondoltam megosztom a tapasztalatomat.
Két SSD van a gépemben, az egyikre Debian van telepítve, a másikra Windows 10. A Grub menüben szoktam kiválasztani, hogy éppen melyikre bootoljak be, attól függően, hogy éppen mit akarok csinálni a gépen.
Újratelepítettem a Debiant, majd eltűnt a Grubból a Win. Ilyen volt már korábban is, nem lepődtem meg, az OS Probert kell kikommentelni a grub fájlból, mondom jólvan. Frissítettem a Grubot, újraindítás, semmi. Grub menüben még mindig nincs Win.
Kb. 1,5 órát kutattam a neten, mire rájöttem, hogy mi lehet... Be kellett lépnem Ventoy-jal egy pendriveról és elindítani egy Win10 parancssort, majd csinálni egy boot fájlt, mert valamiért... eltűnt. Na de hogy tűnik el??? Most már felhozza a Grub a Wint és minden rendben van.
Sose volt még ilyenem azelőtt. -
Volna egy olyan kérdés, amire még nem igazán találtam választ. Hogyan tudok Debianra (vagy bármi másra) több asztali környezetet úgy telepíteni, hogy az egyes asztali környezetek váltogatása között ne lássam a másik asztali környezethez feltelepített csomagokat?
Egyszerűbben: GNOME mellé a Mate-t akarom feltenni. Ha belépek Mate-ba, akkor látom a GNOME csomagokat, ami rém zavaró, mert teljesen kusza lesz az egész. Fordítva is igaz, ha belépek GNOME-ba, akkor meg a Mate cuccait is látom.
Kivitelezhető ez egyáltalán?
-
Ha a bootloader kitörlöm, akkor mi fog történni?
-
válasz
Williamgrant #91017 üzenetére
Ez is valami OS Prober hiba lenne? Számomra is kérdőjel. Nekem a Win tűnt el korábban a GRUB menüből, csak a Debiant hozta fel. Akkor Debianban az OS Probert kellett visszaállítani, mert a GRUB frissítés miatt valami elállítódott benne.
-
Sziasztok,
Debianon hogyan tudnám ellenőrizni a RAM hőfokokat? Van erre valami csomag?
-
válasz
I02S3F #90803 üzenetére
Mire használod a gépet? Ha nem fontosak a legújabb csomagok és a legújabb Kernel, akkor a Debiannál jobbat nem fogsz találni.
Ha fontosak, akkor valami Arch alapú disztró, vagy Opensuse Tumbleweed.
Szerintem a Fedorában benne van a Red Hat szemete, de ez részemről csak spekuláció, ez végett én nem tudom nyugodt szívvel ajánlani senkinek.
-
Elvileg nem is ez volt a probléma, hanem, hogy ez az akármilyen malware csomag valami külső oldalon volt (legalábbis én így tudom)... Na most alap szabály, hogy én akármit is csak az adott disztró belső tárolóiból telepítek. Ha az nem biztonságos, akkor megette a fene az egészet.
-
-
válasz
ubyegon2 #90603 üzenetére
Én muszáj voltam feltenni a Wint, bár nem nagy örömmel... Integrált Intel processzoros ITX lap, Intel iGPU-val. A legalapabb játékok szaggattak rajta, pedig a dxvk-tól kezdve úgy gondolom minden elérhető csomagot felpakoltam rá és akkor már Debian Sid-ről futtattam a rendszert. A 60 FPS-t éppen hozta, míg Winen 75 FPS stabilan ment. Szóval ezen a téren sajnos még van fejlődni való, de... lehet meg kellett volna próbálnom egy másik, "játékos" Linuxot is, valamelyik rolling disztrót.
-
válasz
ubyegon2 #90601 üzenetére
Nem tudom, hogy egyről beszélünk-e? Nekem otthon van egy Mini-ITX gépem, most azt szoktam nyúzni. Egy 1 terás SSD van benne és ketté van osztva, egyik felén Win 10, másik felén Debian 12. A Debian van beállítva az UEFI-ben, mint elsődleges boot. Onnantól feljön a Grub és ott tudom kiválasztani, hogy melyik rendszert hozza fel.
Neked a "tallózás" alatt ez volt, hogy nem mutatta a többi rendszert? Nekem is volt ilyen, amikor a Grubot frissítettem, eltűnt a Win... Grub config fájlba kell beszúrni valahová ezt:GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
Utána update-grub és kész.
-
Sziasztok,
Linux alapú rendszer van egy öregebb gépemen. Olyan gondom van, hogy az utolsó, erre az alaplapra kiírt Bios csak WinXP-ről telepíthető.
Megoldható-e az update úgy, ha FreeDOS-ról liveba bootolnék és úgy indítanám el a telepítőt? Elméletileg olvasnia kéne az exe fájlt.
-
Egyébként a napokban sikerült hozzájutnom egy ősöreg miniPC-hez. Valami Via processzoros U4200-as történet, 2 gb rammal és 32 GB SSD meghajtóval. Legalább passzív hűtéses, a paneltáp cicergésén kívül semmit nem hallok belőle. Eredetileg a tudjukmelyik10 rendszer volt rajta, amit rögtön próbáltam Linuxra cserélni. Érdekes módon 3 népszerű rendszer egyikét sem volt hajlandó megenni, valahol már a bootolásnál hibaüzeneteket adott fel. Se Lubuntu, se Debian, se Linux Mint. Negyedjére gondoltam egyet, aztán az Antix Linux 64 bites verzióját raktam fel. Az felment. Össze is tudtam vele kötni a multifunkciós nyomtatót, megy a szkenner is, elég pacek. 10 wattot fogyaszt önmagában, ha a Firefox megizzasztja akkor 15W.
Persze fénysebességet nem kell várni tőle, ez inkább ilyen nyugdíjas tempójú PC.
-
Kipróbáltam egy 20 éves gépen a Lubuntu Calamares telepítőjét... aki ez után azt mondja, hogy Linuxot nehéz telepíteni... az a múltban él.
-
Kezelhetőség szempontjából nekem az Ubuntu is tetszik, pedig elég rossz a híre itt a fórumon. Én azon kezdtem ezt a Linuxos ismerkedést még tavaly áprilisban. Mit is tehet az ember, ha 1-2 hétre kidől a Covid miatt? Hát felrak a laptopjára egy Linuxot.
Így kezdődött el minden.
Ha meg tudnám oldani, hogy a Gnome úgy nézzen ki Ubuntu alatt, mint ahogy kinéz Debian alatt... akkor lehet mennék is vissza Ubuntura. Báár.. nem biztos. Nekem az Ubuntus Gnome nem tetszik.
-
Ennek az EndeavourOS-nek mi a létjogosultsága, ha eleve ott az Arch? Valaki legyen szíves világosítson fel, mert komolyan érdeklődök az Arch alapú dolgok iránt.
-
válasz
tordaitibi #90172 üzenetére
Micsoda titkokat rejthet az a "kellhet" mappa.
-
Hali,
Nem tudom mennyire kezdő téma.GPU Undervolt. 5700 XT. Linuxban hogyan lehet csinálni?
-
válasz
Boss81 #89824 üzenetére
Mármint melyik asztali környezet? Kiadásból a legújabbat, asztali környezetből pedig a Cinnamont ajánlanám, mert hasonló "start menü"-szerűsége van, mint a Windowsnak, csak ez Cinnamenu.
Abszolút ajánlom, kényelmes vele dolgozni és a rendszer is olyan, hogy nagyon felhasználóbarát. Mindenről értesít, mindenről szól, interaktív.
Szerk.: itt a link, ezt töltsd [link] -
válasz
Petya XT #89809 üzenetére
Legfontosabb, hogy a Debiannak két évente van stabil kiadása, egyéb esetben vagy a testinget, vagy az unstablet tudod használni. A stableben pedig régi, de stabil csomagok vannak, amikhez biztonsági javításokat adnak ki a következő stabil kiadás megjelenéséig. Tehát, ha az a célod, hogy naprakész drivereid legyenek, akkor nem biztos, hogy a Debian lesz a jó választás, ezt mérlegelned kell. Ebből a szempontból a Manjaro jobb, mert tudtommal az rolling kiadásokkal dolgozik.
Debian telepítésnél szerintem a NEM Live verziót érdemes választani (kevesebb bloat) és gyors internetkapcsolat esetén kb. mindegy, hogy netinst vagy DVD verziót telepítesz. Általánosságban a nonfree (firmware) szerintem jobb választás, mert több olyan drivert is tartalmazhat a telepítő, amit nem kell külön telepítened. A lényeg, hogy beállítást követően több dolgot is be kell állítanod manuálisan a rendszereden, hogy hatékonyan működjön és valamivel másabb, mint mondjuk egy Linux Mint, ami kb. a szádba rágja, hogy mit csinálj. Itt magadra vagy utalva, ami valahol szép is. Például kezdésnek a sources.listet érdemes beállítani, hogy milyen szerverekről töltsön le csomagokat a rendszered. Ha ez megvan, akkor lehet frissíteni és telepíteni magadnak a szükséges csomagokat terminálból APT-vel.
Asztali környezet az szerintem egyfelől függ a hardvertől és függ a saját ízlésedtől is, hogy mit választasz. Nekem a Gnome a kedvencem UWHD monitoron, mert egymás mellé ki tudok tenni két ablakot, illetve több asztalt tudok egyszerre használni. Nagyon praktikus és könnyen kezelhető. Kisebb monitorokon és laptopon Mate vagy Xfce asztali környezetet szoktam használni. A KDE tudtommal nem a Debian erőssége.
A telepítőfájlokat pedig rendezettebb formában itt tudod keresni: [link]
De bármi kérdésed van, ajánlom kifejezetten a Debianos topikot. -
Nem tudom, nekem már sokszor volt olyan Windowson, hogy valami apró-cseprő hülyeség miatt nem tudtam egy játékot indítani. DLL hibaüzenetek, rosszul frissült driver, kezelőfelületi bugok, kék halál, stb.
Nálam a Debian eddig a csúcs. Azt csak elindítod oszt' jóvan.
-
válasz
savior #89795 üzenetére
Mármint jobban fut-e? A gépigény ugyanannyi minden oprendszeren, megadja a gyártó, hogy milyen vas kell hozzá.
Az FPS viszont változhat, sok esetben Linuxon jobb az FPS, mint Windows alatt. Meg van amikor fordítva. Vannak ilyen comparison videók YouTube-on, mint ez: [link] De van még ezen kívül egy rakás fent.
Ugyanakkor arra is készülj fel Linuxra váltás előtt, hogy ami játékcímet játszani szeretnél, az menni fog-e Linux alatt? Hajlandó vagy-e egy operációs rendszert újra az alapoktól megtanulni? Meg hasonló további kérdések. Én egy éve vagyok Linuxon és eddig úgy érzem megérte a váltást, bár voltak olyan pillanatok, amikor legszívesebben páros lábbal belerúgtam volna a monitorba. Aztán rájöttem, hogy a Windows is ugyanolyan sz*r ebből a szempontból, hogy annál is tönkremegy valami mindig, meg lehet barkácsolgatni.Diablo 4-nek meg utána kéne járni, hogy Lutrison fut-e?
-
Sziasztok,
Adott két számítógép, az egyiken Debian 11, a másikon OpenSUSE Tumbleweed van. Mindkettő ugyanarra a hálózatra csatlakozik ethernet kábellel.
Hogyan tudnám megoldani, hogy a Susés gépen lássam a Debianos gép fájljait és hozzájuk is tudjak férni?
-
válasz
tordaitibi #89729 üzenetére
Köszi!
Akkor szerintem felejtős lesz.
-
Dillo nevű böngészőről hallottatok-e már? Minimalista, erőforráshatékony böngésző, idősebb rendszerekre.
Mennyire használható manapság? Gondolkozok egy egymagos gépre telepítésén, hátha jó lenne valamire. Korábban w3m-mel is próbálkoztam, magával a sebességével nincs gond, egyszerűen csak... olvashatatlan és kezelhetetlen, legalábbis számomra. -
válasz
tordaitibi #89725 üzenetére
Évi 25 dollárt fizetsz egy kifutott Ubuntu verzió támogatásáért? Hát. Végülis Te dolgod, csak egyszerűen az újabb kiadások biztosan jobbak mindenben is.
-
válasz
KRoli92 #89718 üzenetére
AntiX Linux is jó lehet, de igazából, ha megnyitod az első böngészőt, hiába a gazdaságos RAM használat, egyből elhasal.
Nekem van itthon pár 1 magos gépem még Windows XP időszakból és próbálkoztam rajtuk Linuxokkal. Úgy üresjáratban teljesen jól elvan kb. bármelyik disztróval, 32 bites Debiannal is. Megnyitsz egy Firefoxot, vagy Chromiumot, utána elfüstölnek.
Tehát itt már nem az oprendszer a szűk keresztmetszet, hanem, ahogy Warton írja, a hardveres rész. Kevés a proci. Ha akarsz rá költeni, akkor még azt meg lehet nézni, hogy melyik az a legerősebb CPU, amit még támogat a laptop és egy olyat beszerezni valahonnan a használt piacról. Ramot is lehet cserélni, illetve egy SSD. -
Jó lenne, bizony, de így... van egy Packman nevű külsős csomagtároló, amit egy közösség fejleszt. SUSE-n onnan kell a kodekeket letölteni, mert a main tárolókból a fejlesztők kivették. A Packman meg folyton bezavar disztrófrissítésnél, összekeveri a csomagjaimat. Szóval vagy nem nézek filmet, vagy keresek másik disztrót.. ehh..
-
válasz
#68216320 #89682 üzenetére
Megmondom őszintén azért gondoltam a hardveres megoldásra, mert Linux alatt nem nagyon találkoztam normális GUI felülettel is rendelkező ventilátor profil állító programmal (UEFI-t kivéve). Windowson ezek a dolgok jobban ki vannak forrva és - sajnos - elsődlegesen oda írják meg ezeket a programokat, lásd. FanControl, MSI Afterburner, stb.
Ha Archon van ilyen, akkor okés, Én Archon nem voltam még, csak OpenSUSE és Debian, amiket használok. Ott nehézkes az ilyesmi.
-
A MÁV egyes vonataiban van minden kocsiban LED monitor, ami az útvonalat mutatja. Előttem bootolt be az egyik valamelyik Linuxba, a Grub köszönő üzenetét láttam. Mond valakinek valamit a Vultron?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik
- Fujifilm X
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Cyberpunk 2077
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Anime filmek és sorozatok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Azonnali processzoros kérdések órája
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- PC Game Pass előfizetés
- Samsung Galaxy A55 5G / 8RAM 256 GB /Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3017, 100% Akkumulátor
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 38WN95C - 38" Ívelt NANO IPS - 3840x1600 - 144hz 1ms - Nvidia G-Sync - AMD FreeSync - ThunderBolt
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest