- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- VoLTE/VoWiFi
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ennek az EndeavourOS-nek mi a létjogosultsága, ha eleve ott az Arch? Valaki legyen szíves világosítson fel, mert komolyan érdeklődök az Arch alapú dolgok iránt.
-
válasz
tordaitibi #90172 üzenetére
Micsoda titkokat rejthet az a "kellhet" mappa.
-
Hali,
Nem tudom mennyire kezdő téma.GPU Undervolt. 5700 XT. Linuxban hogyan lehet csinálni?
-
válasz
Boss81 #89824 üzenetére
Mármint melyik asztali környezet? Kiadásból a legújabbat, asztali környezetből pedig a Cinnamont ajánlanám, mert hasonló "start menü"-szerűsége van, mint a Windowsnak, csak ez Cinnamenu.
Abszolút ajánlom, kényelmes vele dolgozni és a rendszer is olyan, hogy nagyon felhasználóbarát. Mindenről értesít, mindenről szól, interaktív.
Szerk.: itt a link, ezt töltsd [link] -
válasz
Petya XT #89809 üzenetére
Legfontosabb, hogy a Debiannak két évente van stabil kiadása, egyéb esetben vagy a testinget, vagy az unstablet tudod használni. A stableben pedig régi, de stabil csomagok vannak, amikhez biztonsági javításokat adnak ki a következő stabil kiadás megjelenéséig. Tehát, ha az a célod, hogy naprakész drivereid legyenek, akkor nem biztos, hogy a Debian lesz a jó választás, ezt mérlegelned kell. Ebből a szempontból a Manjaro jobb, mert tudtommal az rolling kiadásokkal dolgozik.
Debian telepítésnél szerintem a NEM Live verziót érdemes választani (kevesebb bloat) és gyors internetkapcsolat esetén kb. mindegy, hogy netinst vagy DVD verziót telepítesz. Általánosságban a nonfree (firmware) szerintem jobb választás, mert több olyan drivert is tartalmazhat a telepítő, amit nem kell külön telepítened. A lényeg, hogy beállítást követően több dolgot is be kell állítanod manuálisan a rendszereden, hogy hatékonyan működjön és valamivel másabb, mint mondjuk egy Linux Mint, ami kb. a szádba rágja, hogy mit csinálj. Itt magadra vagy utalva, ami valahol szép is. Például kezdésnek a sources.listet érdemes beállítani, hogy milyen szerverekről töltsön le csomagokat a rendszered. Ha ez megvan, akkor lehet frissíteni és telepíteni magadnak a szükséges csomagokat terminálból APT-vel.
Asztali környezet az szerintem egyfelől függ a hardvertől és függ a saját ízlésedtől is, hogy mit választasz. Nekem a Gnome a kedvencem UWHD monitoron, mert egymás mellé ki tudok tenni két ablakot, illetve több asztalt tudok egyszerre használni. Nagyon praktikus és könnyen kezelhető. Kisebb monitorokon és laptopon Mate vagy Xfce asztali környezetet szoktam használni. A KDE tudtommal nem a Debian erőssége.
A telepítőfájlokat pedig rendezettebb formában itt tudod keresni: [link]
De bármi kérdésed van, ajánlom kifejezetten a Debianos topikot. -
Nem tudom, nekem már sokszor volt olyan Windowson, hogy valami apró-cseprő hülyeség miatt nem tudtam egy játékot indítani. DLL hibaüzenetek, rosszul frissült driver, kezelőfelületi bugok, kék halál, stb.
Nálam a Debian eddig a csúcs. Azt csak elindítod oszt' jóvan.
-
válasz
savior #89795 üzenetére
Mármint jobban fut-e? A gépigény ugyanannyi minden oprendszeren, megadja a gyártó, hogy milyen vas kell hozzá.
Az FPS viszont változhat, sok esetben Linuxon jobb az FPS, mint Windows alatt. Meg van amikor fordítva. Vannak ilyen comparison videók YouTube-on, mint ez: [link] De van még ezen kívül egy rakás fent.
Ugyanakkor arra is készülj fel Linuxra váltás előtt, hogy ami játékcímet játszani szeretnél, az menni fog-e Linux alatt? Hajlandó vagy-e egy operációs rendszert újra az alapoktól megtanulni? Meg hasonló további kérdések. Én egy éve vagyok Linuxon és eddig úgy érzem megérte a váltást, bár voltak olyan pillanatok, amikor legszívesebben páros lábbal belerúgtam volna a monitorba. Aztán rájöttem, hogy a Windows is ugyanolyan sz*r ebből a szempontból, hogy annál is tönkremegy valami mindig, meg lehet barkácsolgatni.Diablo 4-nek meg utána kéne járni, hogy Lutrison fut-e?
-
Sziasztok,
Adott két számítógép, az egyiken Debian 11, a másikon OpenSUSE Tumbleweed van. Mindkettő ugyanarra a hálózatra csatlakozik ethernet kábellel.
Hogyan tudnám megoldani, hogy a Susés gépen lássam a Debianos gép fájljait és hozzájuk is tudjak férni?
-
válasz
tordaitibi #89729 üzenetére
Köszi!
Akkor szerintem felejtős lesz.
-
Dillo nevű böngészőről hallottatok-e már? Minimalista, erőforráshatékony böngésző, idősebb rendszerekre.
Mennyire használható manapság? Gondolkozok egy egymagos gépre telepítésén, hátha jó lenne valamire. Korábban w3m-mel is próbálkoztam, magával a sebességével nincs gond, egyszerűen csak... olvashatatlan és kezelhetetlen, legalábbis számomra. -
válasz
tordaitibi #89725 üzenetére
Évi 25 dollárt fizetsz egy kifutott Ubuntu verzió támogatásáért? Hát. Végülis Te dolgod, csak egyszerűen az újabb kiadások biztosan jobbak mindenben is.
-
válasz
KRoli92 #89718 üzenetére
AntiX Linux is jó lehet, de igazából, ha megnyitod az első böngészőt, hiába a gazdaságos RAM használat, egyből elhasal.
Nekem van itthon pár 1 magos gépem még Windows XP időszakból és próbálkoztam rajtuk Linuxokkal. Úgy üresjáratban teljesen jól elvan kb. bármelyik disztróval, 32 bites Debiannal is. Megnyitsz egy Firefoxot, vagy Chromiumot, utána elfüstölnek.
Tehát itt már nem az oprendszer a szűk keresztmetszet, hanem, ahogy Warton írja, a hardveres rész. Kevés a proci. Ha akarsz rá költeni, akkor még azt meg lehet nézni, hogy melyik az a legerősebb CPU, amit még támogat a laptop és egy olyat beszerezni valahonnan a használt piacról. Ramot is lehet cserélni, illetve egy SSD. -
Jó lenne, bizony, de így... van egy Packman nevű külsős csomagtároló, amit egy közösség fejleszt. SUSE-n onnan kell a kodekeket letölteni, mert a main tárolókból a fejlesztők kivették. A Packman meg folyton bezavar disztrófrissítésnél, összekeveri a csomagjaimat. Szóval vagy nem nézek filmet, vagy keresek másik disztrót.. ehh..
-
válasz
#68216320 #89682 üzenetére
Megmondom őszintén azért gondoltam a hardveres megoldásra, mert Linux alatt nem nagyon találkoztam normális GUI felülettel is rendelkező ventilátor profil állító programmal (UEFI-t kivéve). Windowson ezek a dolgok jobban ki vannak forrva és - sajnos - elsődlegesen oda írják meg ezeket a programokat, lásd. FanControl, MSI Afterburner, stb.
Ha Archon van ilyen, akkor okés, Én Archon nem voltam még, csak OpenSUSE és Debian, amiket használok. Ott nehézkes az ilyesmi.
-
A MÁV egyes vonataiban van minden kocsiban LED monitor, ami az útvonalat mutatja. Előttem bootolt be az egyik valamelyik Linuxba, a Grub köszönő üzenetét láttam. Mond valakinek valamit a Vultron?
-
válasz
ubyegon2 #89556 üzenetére
Szerintem még vagy Linux, vagy Winf0s alatt frissítettem a firmwaret a Samsung Magiciannal. Linux alatt is lehet firmwaret frissíteni fwupdmgr-rel.
A Trimről nekem egyedül a hajvágó gépek szakállvágó funkciója jut eszembe, más nem, pedig SSD-kkel kapcsolatban is sokat hallottam már.
Szerintem ha azt kihagyom, nem lesz nagy gond.
-
Oké, nem voltam túl jó matekból, kicsit próbáltam utánaszámolni. Fél év alatt 3,5 tera az durván 1 hónap alatt 0,6 terányi írás. A fél terás Samsung 980-ra a gyártó 300 TBW-ig ad jótállást. 300 tera / 0,6 az kereken 500 hónap. Azt elosztva 12-vel kijön, hogy ~41,5 év alatt érem majd ezt el.
Hát, csak győzzem kivárni. -
Fél év alatt 3,5 tera a rendszer SSD-n. Azért az szerintem nem kevés. Windows sose volt rajta, csak Linuxok.
-
Másik
smartctl 7.3 2022-02-28 r5338 [x86_64-linux-6.2.12-1-default] (SUSE RPM)
Copyright (C) 2002-22, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
=== START OF INFORMATION SECTION ===
Model Number: Samsung SSD 980 1TB
Serial Number:
Firmware Version: 3B4QFXO7
PCI Vendor/Subsystem ID: 0x144d
IEEE OUI Identifier: 0x002538
Total NVM Capacity: 1.000.204.886.016 [1,00 TB]
Unallocated NVM Capacity: 0
Controller ID: 5
NVMe Version: 1.4
Number of Namespaces: 1
Namespace 1 Size/Capacity: 1.000.204.886.016 [1,00 TB]
Namespace 1 Utilization: 528.210.960.384 [528 GB]
Namespace 1 Formatted LBA Size: 512
Namespace 1 IEEE EUI-64: 002538 d221830b68
Local Time is: Sat Apr 29 14:26:05 2023 CEST
Firmware Updates (0x16): 3 Slots, no Reset required
Optional Admin Commands (0x0017): Security Format Frmw_DL Self_Test
Optional NVM Commands (0x0055): Comp DS_Mngmt Sav/Sel_Feat Timestmp
Log Page Attributes (0x0f): S/H_per_NS Cmd_Eff_Lg Ext_Get_Lg Telmtry_Lg
Maximum Data Transfer Size: 512 Pages
Warning Comp. Temp. Threshold: 82 Celsius
Critical Comp. Temp. Threshold: 85 Celsius
Namespace 1 Features (0x10): NP_Fields
Supported Power States
St Op Max Active Idle RL RT WL WT Ent_Lat Ex_Lat
0 + 5.24W - - 0 0 0 0 0 0
1 + 4.49W - - 1 1 1 1 0 0
2 + 2.19W - - 2 2 2 2 0 500
3 - 0.0500W - - 3 3 3 3 210 1200
4 - 0.0050W - - 4 4 4 4 1000 9000
Supported LBA Sizes (NSID 0x1)
Id Fmt Data Metadt Rel_Perf
0 + 512 0 0
=== START OF SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED
SMART/Health Information (NVMe Log 0x02)
Critical Warning: 0x00
Temperature: 38 Celsius
Available Spare: 100%
Available Spare Threshold: 10%
Percentage Used: 0%
Data Units Read: 6.099.416 [3,12 TB]
Data Units Written: 6.895.569 [3,53 TB]
Host Read Commands: 35.762.466
Host Write Commands: 19.967.247
Controller Busy Time: 63
Power Cycles: 521
Power On Hours: 573
Unsafe Shutdowns: 62
Media and Data Integrity Errors: 0
Error Information Log Entries: 0
Warning Comp. Temperature Time: 0
Critical Comp. Temperature Time: 0
Temperature Sensor 1: 38 Celsius
Temperature Sensor 2: 41 Celsius
Error Information (NVMe Log 0x01, 16 of 64 entries)
No Errors Logged
-
válasz
ubyegon2 #89548 üzenetére
sudo smartctl -x /dev/nvme1n1
smartctl 7.3 2022-02-28 r5338 [x86_64-linux-6.2.12-1-default] (SUSE RPM)
Copyright (C) 2002-22, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
=== START OF INFORMATION SECTION ===
Model Number: Samsung SSD 980 500GB
Serial Number:
Firmware Version: 3B4QFXO7
PCI Vendor/Subsystem ID: 0x144d
IEEE OUI Identifier: 0x002538
Total NVM Capacity: 500.107.862.016 [500 GB]
Unallocated NVM Capacity: 0
Controller ID: 5
NVMe Version: 1.4
Number of Namespaces: 1
Namespace 1 Size/Capacity: 500.107.862.016 [500 GB]
Namespace 1 Utilization: 92.089.303.040 [92,0 GB]
Namespace 1 Formatted LBA Size: 512
Namespace 1 IEEE EUI-64: 002538 d321d60121
Local Time is: Sat Apr 29 14:23:17 2023 CEST
Firmware Updates (0x16): 3 Slots, no Reset required
Optional Admin Commands (0x0017): Security Format Frmw_DL Self_Test
Optional NVM Commands (0x0055): Comp DS_Mngmt Sav/Sel_Feat Timestmp
Log Page Attributes (0x0f): S/H_per_NS Cmd_Eff_Lg Ext_Get_Lg Telmtry_Lg
Maximum Data Transfer Size: 512 Pages
Warning Comp. Temp. Threshold: 82 Celsius
Critical Comp. Temp. Threshold: 85 Celsius
Namespace 1 Features (0x10): NP_Fields
Supported Power States
St Op Max Active Idle RL RT WL WT Ent_Lat Ex_Lat
0 + 5.24W - - 0 0 0 0 0 0
1 + 4.49W - - 1 1 1 1 0 0
2 + 2.19W - - 2 2 2 2 0 500
3 - 0.0500W - - 3 3 3 3 210 1200
4 - 0.0050W - - 4 4 4 4 1000 9000
Supported LBA Sizes (NSID 0x1)
Id Fmt Data Metadt Rel_Perf
0 + 512 0 0
=== START OF SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED
SMART/Health Information (NVMe Log 0x02)
Critical Warning: 0x00
Temperature: 37 Celsius
Available Spare: 100%
Available Spare Threshold: 10%
Percentage Used: 0%
Data Units Read: 5.450.812 [2,79 TB]
Data Units Written: 6.656.503 [3,40 TB]
Host Read Commands: 60.127.369
Host Write Commands: 89.006.613
Controller Busy Time: 97
Power Cycles: 529
Power On Hours: 661
Unsafe Shutdowns: 63
Media and Data Integrity Errors: 0
Error Information Log Entries: 0
Warning Comp. Temperature Time: 0
Critical Comp. Temperature Time: 0
Temperature Sensor 1: 37 Celsius
Temperature Sensor 2: 42 Celsius
Error Information (NVMe Log 0x01, 16 of 64 entries)
No Errors Logged
-
válasz
urandom0 #89536 üzenetére
"Néha megnyitod a rendszerfigyelőt, és figyelgeted, hogy épp használja-e a swapot. Ez a "manuális log"
"
Azt csinálom épp.
meg van nyitva 1-2 órája de 0 bájt, pedig játszok/böngészek egy idejűleg, stb.
Egyébként a swappiness-t 10-re raktam, de ha azt mondod 1 is elég, akkor leveszem rá. -
Egyébként nem tudom, hogy ennek van-e valami logja, amiben utána tudnék nézni, de szerintem még sose írhatott a swapba a rendszerem semmit. 32 giga ram, masszív overkill.
-
válasz
tordaitibi #89527 üzenetére
Flash SSD topicban megosztott az egyik tag egy pár év alatt szétírt SSD-t. Állítása szerint "csak böngészett" vele. Érdekes jelenség, ezen ment egy darabig a diskurzus, hogy mit csinálhatott vele, mert torrent, játék, stb. nem volt.
Amúgy az egyik 2x8 giga ramomra a Kazy 100 év garanciát adott...
Úgyhogy azokkal kapcsolatban nem aggódom.
-
SSD-re telepített rendszernél hogyan lehet minél több felesleges írást kikapcsolni? RAM van egyenlőre bőven, 32 giga.
-
válasz
urandom0 #89509 üzenetére
Most egyébként kaptam egy új tippet. Valószínűleg anno úgy telepítettem a Tumbleweedet, hogy ki volt kapcsolva UEFI-ben a Secure Boot. Most, hogy az UEFI frissítés mindent visszatett alaphelyzetbe, így a Secure Bootot is bekapcsolta, aztán ezért nem is volt hajlandó betölteni a SUSE.
Egyik megoldás, hogy újratelepíteném a Tumbleweedet bekapcsolt Secure Boot mellett.
-
válasz
sh4d0w #89506 üzenetére
Hmm, most hogy mondod, tényleg, az UEFI-ben valami Windows OS settings vagy nem is emlékszem pontosan milyen beállításnál volt a Secure Boot.
"ők az egyetlenek (tudtommal) akik certifikálhatják a bootloadereket"
Akkó menjenek a pcsába. Most ez tök jó, hogy egy valaki kitalál valamit, mindenki más meg rá van erőltetve, lásd TPM chip. -
válasz
tordaitibi #89496 üzenetére
De amúgy jövök egy sörrel.
-
válasz
tordaitibi #89496 üzenetére
Ok. Végképp nem értem. Kikapcsoltam az UEFI-ben a Secure Bootot és azonnal betöltött az openSUSE. Most is bent vagyok a rendszerben.
-
válasz
tordaitibi #89491 üzenetére
Tiszta EFI volt, egy AM4-es modern lapom van. A rendszer felépítés is olyan, hogy EFI, / , swap, /home. De úgy olvasgatom, hogy nem egyedi a problémám. [link]
-
Ha jól értem, akkor az UEFI frissítés elcseszte a bootloadert. [link] Az eszem megáll, hogy ilyen hülyeségekkel kell barkácsolgatnom... Most vagy teljesen újrahúzom a Tumbleweedet, vagy elbohóckodok a grub újratelepítésével.
Inkább iszok egy kávét....
-
Nincs ötlet?
-
Sziasztok,
Frissítettem az UEFI-t az alaplapomon. Bejön rendesen, azzal nincs gond, hanem az openSUSE TW nem akar bebootolni. A Grub rescue módban indul és megáll az élet.
Hogyan tudnám ezt javítani? Gondolom a Grub megbolondult a bios frissítéstől.
-
válasz
sztivo #89456 üzenetére
A friss driverek végett vagy valamilyen Arch alapú disztrót, vagy az OpenSUSE Tumbleweedet ajánlanám. Előbbivel kapcsolatban nincs tapasztalatom, a topikgazda az EndeavourOS-t [link] használja, tudtommal nagy megelégedettséggel. Én pár hónapja tértem át az OpenSUSE-ra. [link]
NVidiáról elöljáróban annyit, hogy az open-source driver állítólag nem sok mindenre jó, így mindenképpen a "gyári" verziót kellene feltelepítened. Tudtommal mindkettő általam linkelt disztróra lehetséges a proprietary driver telepítése.
Ja és mindkettőre van KDE asztali környezet. Mókolni ugyanakkor kelleni fog mindkettővel. A Pop!_OS [link] lenne az, amivel szerintem legkevesebbet kellene mókolnod, de az Gnome alapú, úgyhogy az így kilőve.
-
OpenSUSE alatt megint megy normálisan a VLC. Nem tudom, hogy mitől, lehet azért, mert újrahúztam a rendszert nulláról.
-
válasz
R̲e̲m̲ #89391 üzenetére
Akkor amit cigam írt, frissítsd Bookwormre. De egyébként hamarosan ki is fog jönni a Bookworm, mert - bár nem emlékszem rá pontosan - már hard freeze is volt. Szerintem nyáron kijön, ha addig tudsz még várni, ha nem akkor go Bookworm.
A lényeg, hogy semmiképpen se testing-et írj a sourcesba frissítés előtt, hanem bookworm-öt.
-
válasz
R̲e̲m̲ #89388 üzenetére
Letörlöd a jelenlegi csomagot a rendszeredről, majd a frissebbet letöltöd a Debian honlapjáról és telepíted terminálból. Kérdés, hogy vannak-e függőségei a Qbittorrentnek, mert ezt azokkal is meg kellene csinálni.
Normalisabb és ajánlottabb megoldás, ha a Backportsból telepíted fel, HA ott van frissebb verzió.
-
válasz
tordaitibi #89365 üzenetére
Calamares install egyébként nagyon tetszetős. Aki ezek után azt mondja, hogy a Linux telepítése nehéz, az... nem látott még Calamarest.
-
válasz
urandom0 #89278 üzenetére
" a hivatalos doksi is azt írja, hogy tiltsd le distro-upgrade előtt a külső repókat."
Ezt most nem értem. Napi szinten van új verzió TW-hez, minden nap csak simán dupolok úgy, hogy a külső repók is a rendszer részei.
Most ezt minden nap csináljam így, hogy kikapcsolom meg visszakapcsolom? Nincs az az isten...
-
válasz
urandom0 #89276 üzenetére
Igen, ezt csináltam, aztán barkácsolgattam. Eltávolítottam a Packman repót, majd zypper dup és a korábban Packmanhez tartozó csomagok visszakerültek az origi Suse tárolóból származó verziókhoz.
Ez után megnéztem az unneeded és az orphaned csomagokat és legyalultam őket egyesével. Aztán vártam a csodát, hogy majd indul valami film. Baxott... Jó, mondom nekem kell a SUSE, akkor Packman vissza és azt csináltam, amit írtál, mert az a legegyszerűbb. Install opi, majd opi codecs.
Még a Wine saját repóját adtam hozzá így két külsős repó van a rendszeremen ezzel együtt.
-
-
Méévanaz, hogy egyik disztróban van kodek csomag a másikban meg nincs? Nem értem. Most OpenSUSE-hoz adjak hozzá egy külső repót, amiben a kodekek vannak, mert a hivatalosból kivették őket... Agykuki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 5
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Linux kezdőknek
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Gitáros topic
- ASUS routerek
- Milyen légkondit a lakásba?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- Asus Rog Strix G16
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest