- Samsung Galaxy S24 FE - később
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No. Most fussatok ennek neki újra, baráti hangnemben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pruzsi #88575 üzenetére
Maga a Linux támogatja 2018 októbere óta (4.19-es kernel-től) a wifi6-ot. Itt más lesz a gond.
A lényeget sajnos nem mondták neked a srácok, hogy másold be nekünk ennek a parancsnak a kimenetét:
inxi -Fxxx
És akkor rá tudunk keresni, hogy a te wifi kártyádnak van-e gond a Linuxos támogatásával. Sajnos előfordul egy-két problémás wifi chip.
Plusz mivel Mint-et használsz, így nézz be a "illesztőprogram kezelő"-be, hogy nem-e kell valamit bekapcsolni ott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Régebben Debianos voltam mert tetszett, de nekem más tapasztalatom lett ezen a "hosszú ideig tesztet" csomagok mondás terén, legalább is KDE-s Debiannal... Aztán meg van egy-két dolog, ami nem is működik esetenként több éves csomag verziókkal. A Debian testing meg hosszabb távon nem életbiztosítás... Szóval én inkább kerestem magamnak másik megoldást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mi most Arch vonalon a héten megkaptuk a 6.2-es kernelt, ráadásul azt hiszem most már a 4. build fut belőle. Én szeretem, ha fénysebességgel mennek a dolgok.
Egyébként attól függ, hogy mik az igényeid. Én gamer vagyok, meg olvasom napi szinten a phoronix híreit, hogy ebben meg abban az új kernel verzióban mik kerültnek be és már várom mikor adják ki őket.
Az Ubi / Mint jellegű disztróknál zavar, hogy sokára csorognak át az új kernelek, meg hogy ha pl. új mesa-t akarok, akkor kapcsoljak be hozzá PPA-t és onnan elérhető, de majd főverzió váltásnál lehet, hogy előbb vissza kell csinálni... Ugyanakkor melós laptopra meg Lubuntut raktam, mert azon úgy sincs értelme játszani és ott a "csak menjen és kész" a lényeg, ott az az igény.tordaitibi: Tervben van, viszont a saját gépeimen a bloatware mentes W10 LTSC van fent, ami egy kicsit jobb ezen a téren, mint a normál Pro kiadás. Szóval azzal összevetni nem feltétlen fair plusz eleve nem egyszerű az idle fogyasztást pontosan mérni. Ha lesz is ilyen mérésem végül, az csak tájékoztató jellegű lesz.
retardalt: Jah. Viszont általában többszálas letöltés mellett is még mindig hosszabb a letöltés, mint a telepítés. - legalább is egy modern gépen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Gyakori, de nem törvényszerű.
Ráadásul Windows alatt egy másik sleep módot használnak a "modern standby" számára, ami lehetőséget ad pl. frissítések letöltésére és telepítésére sleep közben, de ezzel random csutkára le tud merülni a gép minden előjel nélkül. Nem rég foglalkoztak vele az LTT-s srácok: [link] [link]
sh4d0w: hehe, nálunk Arch ágon meg a kis pacman figurák megeszik a többszálú letöltést. Imádom ezt a világot, heti több GB frissítés lesuhan
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #88481 üzenetére
Valójában holnap érkezik egy pont ilyen mérő, mint ami neked is van. Az előző, gagyibb cuccom az beadta a kulcsot.
Viszont nekem csak nagy teljesítményű desktopjaim vannak, finomhangolt 5800X procikkal, ezeken amúgy terveztem egy-két összehasonlító mérést csinálni a lin-win cikkhez.
Még a céges gépem is relatíve erős gép. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #88413 üzenetére
A haladó Linuxos topicba, ott amúgy is hamarabb kapsz választ ilyesmi témákra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #88410 üzenetére
Ezt nem mondanám kezdő témának.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fatpingvin #88400 üzenetére
Rájöttem mi van... Nem voltam hozzáadva a vboxusers csoporthoz... De miért nem dob fel a program egy egyszerű figyelmeztetést? 3 sor programkód kellene csak hozzá.
Most faszán át tudtam adni a cuccost és már megy is a defrag.
#88399: de nem feltétlen desktop fronton. Napi szinten én is csak annyit csinálok benne, hogy futtatom a pacmant.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha már eszköz átadás, USB-n csatolt külső HDD-t át lehet adni komplett eszközként Virtualbox alá? Mappaként megy, de úgy hálózati megosztás lesz belőle Windows alatt, amin nem lehet töredezettségmentesítést futtatni.
Az usb eszközök átadásánál semmi lehetőséget nem ad.
sh4d0w: nálam már volt, hogy megoldott hibát. Persze általában nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #88380 üzenetére
Nekem az a kedvencem, mikor egyik-másik flame topicban előkerül a terminál, mint ultimate érv Linux ellen... Aztán akkor elkezdem sorolni a hétköznapi dolgokat Windows alól mint pl:
sfc /scannow
ipconfig /all
...
és akkor megy a süketelés, hogy ezeket még sosem használták... (nem persze...) A regedit turkálásról már ne is beszéljünk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lubuntu 22.04.1 halálos csapda:
Van egy "Apply full system update" progi a Lubuntuban, ami felrakná a frissítéseket. Neki is állt a frissítésnek, csak hát az Ubuntu vonalon van ez a mizéria néha, hogy az xy csomaggal újabb konfig fájl jött mint ami a rendszerben van, mit tegyünk? A frissítéseket terminálból futtatva legalább le lehet kezelni, de itt nem jött fel a kérdés, így örökké várt...
Általában tanácstalanul állunk és engedjük a felülírást, remélve a legjobbakat mert amúgy sokat nem szokott mondani ez a dolog.Ráadásul root jogokkal futott a háttérben az apt, így mikor bezártam az ablakot, attól még a processz megmaradt és nem tudtam egy normál apt upgrade-et indítani. A processzt kilőni sem lehetett a gui-ról emiatt, de még a terminálban kiadott reboot parancs sem ment, csak sysctl-en keresztül lehetett leállítani a gépet. Annak meg persze kernel panic lett a vége, mert félbeszakadt az egyik legfontosabb komponens frissítése.
Mivel ez egy frissen felrakott virtuális gépen történt, így gyorsan újraraktam... De éles rendszeren elég kellemetlen lehet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zolka95 #88246 üzenetére
Milyen gyakran van ez az újratelepítés? Ez valami céges környezet ahol klienseket állítasz üzembe?
Egyébként Clonezilla. Vagy timeshift bizonyos disztróknál. Kevés az infó.A saját repós kérdést viszont nem értem. Milyen csomagokat tennél oda?
Nem azt szeretnéd, hogy az x az y meg a z program felkerüljön magától? Mert ha igen, akkor az egy 1 soros bash parancs megoldja. Pl apt-os disztrókon:sudo apt install mc vlc cowsay
Sanyi.mTs:
Ezt már nézted? https://wiki.archlinux.org/title/ICC_profiles -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
agentswitch #88243 üzenetére
Ki mondott ilyet?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Itt van fasza videóban Nick-től: https://www.youtube.com/watch?v=onPUaAKoGIM
urandom0: basszus. Na akkor én azt leírom az asztali disztrók közül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hunaqua #88191 üzenetére
Megnéztem a videóját, ez az arc egyszerűen lusta. A notepadban még helyesen van leírva mit kéne csinálnia, ott használ sudo-t, ahol szükség van emelt jogokra. Ez helyett ő belép root-ként és mindent úgy csinál, mert csak.
Aztán root-os sftp elérés helyett az ilyen config fájlok szerkesztésének az lenne a kulturált módja, hogy belép userként ssh-val, és onnan dolgozik.
Technikailag egy belső hálón az is működik amit ő csinál, de attól még az a módszer kerülendő.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
urandom0 #88176 üzenetére
Igen, a free -h által írt számokat néztem.
A Fedora-t megpróbáltam bevenni, de én elakadtam a telepítőben a partíció megadásánál, akármit nyomtam nem tudtam rávenni, hogy töröljön mindent és tegye fel magát. Mondjuk sosem használtam, a Workstation iso-t szedtem le, lehet félrenyúltam.
Ubuntu kissé lecsúszott manapság, de beleférhet. Meg szerintem egy ZorinOS is elfér még.
arcoskönyv: nem tudom, sosem használtam BSD-t, nem ismerem őket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #88170 üzenetére
Igen, ilyet tervezek. Pl. Cyberpunkot már néztem korábban, az hibahatáron belül mozog Linux-Windows között. A Shadow of Tomb raider úgy emlékszem jobban futott Linux alatt, de az ha minden igaz natív port, azt majd letesztelem. Meg még átnézem a kb. 150+ játékos Steam könyvtáram, hogy miben van értelmes benchmark és multiplatform.
Mondjuk a Cyberpunk benchmarkja is picit csalóka, mert sosem pont ugyanaz zajlik le, csak majdnem így kell pár kör, meg átlagolás.
Disztrók között viszont érdemi eltérésre nem számítok, annyira kevés erőforrást használnak önmagukban.
Rowon: ezzel szkeptikus vagyok. Kifejezetten asztali disztrókra gondoltam, a Debian meg azért nem feltétlen az a régi csomagjaival és a driveres problémákkal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
St3ven #88164 üzenetére
Azt én is. A korábbi tapasztalatok alapján ha címlapost írsz logoutra, akkor az elkészülte után csak hetekkel később teszik ki, mert beütemezik őket...
Amúgy még téma ötletek is jöhetnek. Linuxozásom története, gpu driver kérdések, miért hagytam el a Windowst, mit kér egy Linux disztró, eddig ezek kerültek elő, a tőlem megszokott túlzott őszinte és szarkasztikus módon.
Mindenféle egyébről is tervezek írni, mint pl. a gamingről.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van ott is, de alapból nincs jelszava, így be sem tudsz jelentkezni távolról root-ként, ennek biztonsági megfontolásai vannak. Az úgymond helyes megoldás az, hogy csak user-ek jelentkezhetnek be távolról, akiknél szépen meg lehet adni, hogy kinek mihez legyen hozzáférése.
hunaqua: ezt a részét passzolom, se oscam-ot, se WinSCP-t nem használtam eddig még. Az előbbiről még csak nem is hallottam eddig.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hunaqua #88115 üzenetére
Debianból egyféle telepítő van, amivel aztán azt csinálsz, amit akarsz. Lehet gui nélkül, meg gui-val is telepíteni, meg egyebeket is tudsz ki-be kapcsolni a telepítés során.
Viszont olyat ne csinálj Ubuntun, hogy root root... Alapból nincs jelszava a root felhasználónak és ne is állíts be neki [link] . A felhasználód mindent is tud csinálni a sudo használatával.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jól gondolom, hogy Linux alól továbbra sem lehet ntfs partíciót töredezettség mentesíteni?
Van egy 4TB-os külső hdd-m ami ntfs-es kompatibilitási okokból és ma Wines gépre dugva 10% töredezettséget mutatott... Viszont több mint 3TB adat van rajta és már 8 órája megy a töredezettségmentesítés, de még nem látni a végét...
Azt a megoldást ismerem, hogy másoljam le róla a dolgokat, formattáljam le, majd másoljak vissza mindent, csak hát nem kivitelezhető ennyi adatnál. Jobb híján éjszakára hagyom menni a defragot Win alatt.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #88048 üzenetére
Oké megoldották, de érted... Most nálad fagy a KDE miatt a Debian, én meg KDE-s disztrókat használok már évek óta, de még egyik se fagyott.
Na meg a régi mesa volt a böngésző probléma forrása anno... A mesa mindig is régi lesz a Debian alatt, mostani is csaknem 2 éves, a kernel szintén. Oké, lehet ezeket kézzel frissíteni újabb hardver miatt vagy mert pl. szeretnél játszani is a gépen, de akkor meg eleve foghatnánk olyan disztrót, ahol ezzel nincs gond.
Ezért mondom, hogy bármelyik másik népszerű disztró jobb választás otthoni gépre, mint egy Debian. - és otthoni gép alatt nem azt értem, amiről sysadminok lépnek be a szerverereikre dolgozni HO-ban, hanem amivel böngészel, játszol, kikapcsolódsz, stb.
natë: Arch (és bármi) alatt is használhatsz korábbi kernelt, pl. az 5.15 LTS-t.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #88042 üzenetére
Sajnos nem... Egyszerűen a filozófiájuk nem fér össze a gyorsan változó IT világgal, nem tudják / akarják követni a változásokat.
Ott volt pl. az eset 2021-ben mikor már a Debianban akkor bent lévő Firefox ESR verziónak is már lejárt a támogatása, de nem lehetett a következő ESR-re frissíteni, mert ahhoz meg újabb mesa kellett volna... https://www.phoronix.com/news/Web-Browser-Packages-Debian
Sajnos az ilyen dolgok miatt gyakorlatilag minden más népszerű disztró jobb választás otthoni gépre, mint a Debian.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zolka95 #88038 üzenetére
A tovább tesztelik dologban nem vagyok biztos a korábbi tapasztalataim alapján. Ezekben az években nem a Debian-t javasolnám otthonra asztali disztrónak...
#88040: amikor Debian verzió freez van és készülnek a kiadásra, akkor fogják az akkor elérhető stabil program verzióját és utána annál maradnak, hosszú ideig.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha a swapinnes értéke alacsony, akkor azt fogod látni, hogy a swap file / partíció szinte mindig üres, alig lesz benne valami. free -h paranccsal figyeld.
És hát 32GB ram mellett nincs értelme a default, azt hiszem 60% swapinnesnek, mert azért van a ram, hogy használjuk.
Most épp a 16GB ramos 2. gépem megy pár órája, az összes ram fogyasztása 3GB, a swap teljesen üres.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ennek így nem sok jelentősége van. Csak maga a GUI alig csinál valamit, azt is a GPU-n keresztül. Az asztali környezetnek inkább csak a használt ram mennyiségére van kihatása.
Ha ki akarsz próbálni valami light de még kényelmesen használható cuccot, akkor pl. Lubuntu 22.04 LTS-t nézd meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor most éppen suspend a neve. Mindegy.
Átírtad a kernel paramétert a grub-ban, frissítetted a grubot, rebootoltál és utána is fagy alvásból visszatérve?
De egyébként komolyan, friss bios fent van? Céges laptopokkal jártunk úgy, hogy muszáj volt bioszt frissíteni rajtuk, mert egyszer csak fagyott velük a W10,pedig korábban nem, és benne is volt a biosz changelogjában, hogy ezt kijavították...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #87778 üzenetére
Jah, ez így nem jó.
Amúgy jah, de én anno frogattam már mesa-t forrásból régen, nem volt egy gyors dolog. Itt meg folyton újra és újra le kéne fordítani... Egyébként más okom is volt a disztró váltásra és mint utóbb kiderült, ez mellékesen megoldotta a Navi10-es GPU driver összeomlás problémát, amit már hónapok óta nyomoztam.Kovbob: inkább a haladó topicban próbáld meg. Én annyit tudok erről, hogy a 32 bites UEFI az nem barájta a Linuxnak.
tordaitibi: jó kérdés, kicsit keresgélve a témában igazából továbbra sem világos, hogy mi van. Elengedtem...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Teljesen mindegy, mert ha nyitsz egy böngészőt akkor az bezabálja a ramot.
De pont megnéztem ezeket, az év elején ezt mértem:
Win 10 2021 LTSC
44GB telepítve, 3.3GB ram fogyasztás indítás után.Mint Cinnamon 21.1 (ez nem friss telepítés, 20-ként telepítettem de érdemben sosem használtam, csak backup volt szóval kvázi új)
19GB telepítve, 990MB ram használat indítás után.EndeavourOS KDE
8.3GB telepítve, 1.1GB ram használat indítás után.Valamit tudott a Manjaro KDE, mert azzal még alacsonyabb ram használatot láttam indítás után. De mint mondtam, az tartott addig, amíg el nem indult a böngésző.
Viszont ott van a Lubuntu, a 20.04 LTS-es SVN szerver gépem több nap működés után sem használ összesen 500MB ramot...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ég és föld. Gnome-on ha valamit akarsz állítani, akkor gnome-tweak-tools meg hasonlók kellenek... Ha neked pont úgy jó ahogy van, akkor király a Gnome.
KDE-n meg ezernyi lehetőséged van, meg még egy rakás amiről az sem tud, aki évek óta KDE-t használ.
Eddig egyetlen Gnome-os disztróra mondtam, hogy ez még használható is lenne, az a PopOS! volt. De ettől függetlenül számomra az egész Gnome elrendezése és kialakítása természetellenes. Mondjuk ez megszokás kérdése...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kicsit outdated, de igen. Pl. ha SSD-n van a rendszer, akkor a /tmp ramba helyezése nem igazán fog semmit sem gyorsítani.
Inkább ezt nézd meg: https://gitlab.com/cscs/maxperfwiz -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
How Linux User Celebrates New Year - [link]
Tegnap találtam rá, aranyos kis videó.A hó a képernyőre: xsnow
A karácsonyfa a terminálba:git clone https://github.com/sergiolepore/ChristBASHTree
vagy közvetlenül:
curl https://raw.githubusercontent.com/sergiolepore/ChristBASHTree/master/tree-EN.sh | bash
BoB: Jó lesz az jövőre is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, az nVidia nyílt drivere nem sok mindenre jó, ott feltétlen fel kell rakni a gyárit. Az AMD-nél meg annyira jó a nyílt driver, hogy nem igen van okod felrakni a gyárit.
Ez azóta van így, mióta az AMD összeszedte magát és alaposan belerakta a munkát a kernelbe az "amdgpu" driverrel. Régebben fordítva volt, akkor az AMD kártyákkal volt szívás Linuxot használni.
*87424 - a Sapphire Pulse 5600XT fan stop-os. Az idő nagy részében nem is mennek a ventik.
Ugyanakkor játék alatt se nagyon van hangja, ezt a kártyát jól kitalálta a cég. Nem úgy mint a black edition verzióját ami kiszáll a gépből... 1440P-re használom, álltalában elég erős. Cyberpunk alá mondjuk lehetne egy picit erősebb, de így is elégedett vagyok.
Warton: javaslom a xanax rendszeres szedését, illetve vannak szakemberek is akik segítenek feldolgozni az új kernel okozta pánikot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #87414 üzenetére
Nem szólt neked, "új kernel elérhető, kérlek frissíts"? A jobb alsó sarokban szokta írni. Menj be a "kernel" menübe és ott tedd fel a 6.1-et.
Horvi:
Rowon: én azon röhögtem, hogy ugyanaz a cég csinálja a leghalkabb 5600XT-t, a Sapphire a Pulse-t, meg a leghangosabbat, utóbbi a "black edition" mert az úgy logikus... Véletlenül vettem egy olyat is mert összekevertem, másnap már eladtam. Annyira hangos kártyám még nem volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Meg kellene vizsgálni!
Most sikerült megtalálnom a stock értékeket Rowon kártyájához, ott csak a P0 értéke alacsonyabb a kelleténél, neki terhelés alatt nem lesz gondja. Mondjuk így sem jó, ezt most jelzem a freedesktop-on.
Nagyon érdekelne, hogy mi a helyzet a 6xxx-es szérián, kellene egy képernyőkép erről az ablakról windows alól: https://youtu.be/jfjSTROkBKs?t=162
És kellene ennek a parancsnak a kimenete Linux alól:cat /sys/class/drm/card0/device/pp_od_clk_voltage
Miután ezzel a paraméterrel indítottad a kernelt: (grub config fájlba)GRUB_CMDLINE_LINUX="amdgpu.ppfeaturemask=0xfff7ffff"
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az a Ford Fairlane idézet fasza
Még Win alatt használtam az overdrive-ot, de sosem volt összeomlásom vele. Viszont alulfeszelés helyett egy egyszerű megoldás a power limit csúszka visszahúzása. Ezt akár most is meg tudod csinálni a CoreCtrl progival. Ráadásul a következő bootnál csak az után lesz aktív ez a beállítás, ha a beírtad a jelszavadt a felugró ablakba, így még elrontani sem lehet vele semmit.
Ugye a te kártyád a Sapphire RX 5700XT Nitro+ verzió? [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ohh, köszönöm!
Nálam ez (csak a fontos részt kiemelve) alapból ilyen:OD_SCLK:
0: 800Mhz
1: 1780Mhz
OD_MCLK:
1: 875MHz
OD_VDDC_CURVE:
0: 800MHz 708mV
1: 1290MHz 744mV
2: 1780MHz 951mV
Miközben ilyennek kellene lennie, ezt a CoreCtrl-el rakom helyre induláskor:OD_SCLK:
0: 800Mhz
1: 1780Mhz
OD_MCLK:
1: 875MHz
OD_VDDC_CURVE:
0: 800MHz 800mV
1: 1290MHz 800mV
2: 1781MHz 995mV
Ez a pici különbség nálam épp elég ahhoz, hogy instabil legyen a hardver, de ne legyen nyilvánvaló, hogy mi a gond. És ebből voltak olyan hibák, hogy egyszer pár perc után meghalt a vga driver, egyszer meg 3 óra játék is ment neki ugyanazzal... Ezt több mint egy évig nyomoztam, hogy mi a franc van, míg végül a Windowsos driver alatt kiszúrtam, hogy basszus, nem ugyanazokat a feszültségeket kapja a kártya Linux alatt...Próbáltam keresni stock értékeket a te kártyádra, de minden egyes videóban már módosított értékeket látok... Viszont mindegyikben közös, hogy 800MHz-es beállításhoz 750mV tartozik, nem 718... Szóval valószinüleg az sem jó.
Kéne egy Windows, hogy megtudjuk minek kellene lennie és akkor ezt is tudnám csatolni a hibabejelentéshez... Nem tudom neked van-e a gépen, keresek valakit a kapcsolódó topciban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem hajt semmit túl, ez csak engedélyezi a túlhajtást. Mint mikor először mész be az overdrive fülre a Windowsos driverben és meg kell nyomnod az "ok"-ot, de attól még semmi nem változik.
A grub menüben e betüvel tudod a kernel indítási paramétereihez beírni. Amit így beírsz, az csak egy indításig lesz ott. Viszont szerintem egyszerűbb frissíteni a grub config fájlt ennek a mintájára:
cat /etc/default/grub
# GRUB boot loader configuration
GRUB_DEFAULT='0'
GRUB_TIMEOUT='5'
GRUB_DISTRIBUTOR='EndeavourOS'
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT='nowatchdog nvme_load=YES loglevel=3'
GRUB_CMDLINE_LINUX="amdgpu.ppfeaturemask=0xfff7ffff"
és csak nyomni egy grub frissítést. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez jó. Az ott csak kiírási hiba volt...
Uhh viszont, meg tudnál tenni nekem valamit? Le kellene ellenőriznem, hogy a te GPU-d milyen feszültség szinteken működik, hogy azt is érinti-e a kernel általi alulfeszeléses hiba, ami az 5600XT-ket igen és instabilitást okoz.
Ehhez be kellene kapcsolni a GPU túlhajtás lehetőségét egy kernel paraméterrel és utána futtatni egy cat-os kiolvasást. Addig nem lehet kiolvasni, amíg a kernel paraméter nem aktív.Annyit kellene csinálnod, hogy a kernelt ezzel a paraméterrel indítod (beírhatod kézzel bootoláskor, vagy beteheted a grub konfigjába):
amdgpu.ppfeaturemask=0xfff7ffff
Aztán futtatod ezt a parancsot:
cat /sys/class/drm/card0/device/pp_od_clk_voltage
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- HIBÁTLAN iPhone 12 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3028
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac Surface üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gen. gar
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 12GB I 500GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3129
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest