-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
K0zm0
aktív tag
-
K0zm0
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #90143 üzenetére
No, reggel nekiültem. Ez volna az Xfburn kimenete:
(xfburn:2097): libxfce4ui-CRITICAL **: 08:20:03.412: xfce_titled_dialog_update_icon: assertion 'icon_name != NULL' failed
(xfburn:2097): libxfce4ui-CRITICAL **: 08:20:25.543: xfce_titled_dialog_update_icon: assertion 'icon_name != NULL' failed
** (xfburn:2097): WARNING **: 08:20:43.585: [FATAL] 131357: SCSI error on write(-46,13): [3 0C 00] Medium error. Write error. (0)
** (xfburn:2097): WARNING **: 08:20:43.585: [FATAL] 131357: CDB= WRITE(10) : 2a 00 ff ff ff d2 00 00 0d 00 : dxfer_len= 30576 (0)
** (xfburn:2097): WARNING **: 08:20:43.585: [FATAL] 131339: Burn run failed (0)Ez pedig a Braseroé:
** (brasero:2490): WARNING **: 08:27:49.052: Could not establish a connection to Tracker: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.freedesktop.Tracker3.Miner.Files was not provided by any .service files
(brasero:2490): GLib-GObject-WARNING **: 08:28:11.897: attempting to add an interface (EggTreeMultiDragSource) to class (GtkFileSystemModel) after class_init
(brasero:2490): GLib-CRITICAL **: 08:28:15.312: Source ID 1244 was not found when attempting to remove itHa sudoval indítottam, akkor nem ismerte fel a nyers CD-t és image fájlt akart csinálni a kompozícióból. Valamilyen dependencia gondja lehet? Vagy ennyire sz*rok a Verbatim CD-k?
-
K0zm0
aktív tag
Hali mindenkinek!
Fura problémába ütköztem: audio CD-t (nem röhög!) próbálok kiírni, de valahogy nem akar összejönni.
Mint 21.1, két programmal is próbáltam, név szerint az Xfburn-el (korábbi Mint verzión simán ment flottul), illetve próbáltam a Brasero-val. A gép ugyan az, az optikai meghajtó szintén. Beadom neki az albumot, bent a nyers CD, el is kezdi összeállítani, de csak felpörgeti a cuccot és lefagy. Volt, hogy csak "kill"-el tudtam lelőni a progit.
A Mint-re gyanakszom, de nincs ötletem merre kezdjem el faragni a rendszert! -
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #90034 üzenetére
Kinek a pap, kinek a papné ugyebár!
Egyébként a marslakós kék webáruházból kaptuk a telefonokat. Szó se róla, abban az árszegmensben a Samsungéknál sem volt tól biztatóbb a kínálat. Megnéztem a specifikációkat a választékból, megértem miért Xiamiaút rendeltek mindenkinek. -
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #90027 üzenetére
Vegyél neki iPhone-t.
Már megtörtént!Vegyél már valami normális Xiaomi-t, ne cégest
Há' hallod, ott állok a router alatt és ha a zsebembe teszem a telefont akkor nem talál wi-fi jelet!Asszem Note 10-es a drága! Meg hát ezt vágták mindenki után a cégben, de nem túlzok, ha azt mondom, hogy a kollégák döntő többsége elégedetlen vele.
Magánvélemény következik: (lehet egyet nem érten!) szerintem a MIUI a 12.5-ig volt használható. Ami utána jött arról inkább nem is kezdjünk beszélgetni, Xiamiaúéknál valamit benéztek rendesen a software fejlesztési részlegen! (Mondom úgy, hogy 3 évet telefonokat szervizeltem.) -
K0zm0
aktív tag
How to Stress Test CPU in Linux
Nem próbáltam, de gondoltam bedobobom, hátha valakinek hasznos lehet!
-
K0zm0
aktív tag
válasz
Petya XT #88981 üzenetére
A TOR-ról annyit, hogy nem rég néztem egy hosszabb interjút egy hackerrel (azt hiszem David Bombal-al beszélgetett), hogy ha TOR-t használsz, az olyan mintha egy célkeresztet festenél a hátsó feledre! Az egy dolog, hogy "némileg" anonimitást biztosít, de pont ez miatt az ISP-k azonnal rácuppannak, és ezzekkel együtt már a különböző védelmi szerveknek is gyanús lehetsz.
Szerinte a VPN illetve egy jól bekonfigurált tűzfal kellő védelmet és anonimitást biztosít az átlagfelhasználónak. Ha biztosra mész akkor beállítasz még egy pár bouncing proxy-t.(Egyébként ha jól tudom, de javítsatok ki ha nem, a TOR-t is vissza lehet fejteni.)
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #87704 üzenetére
Szintén zenész!
Én ha látom, hogy kernelfrissítés lesz, akkor minden felhasználói progit kilövök, (Brave, torrent, stb.), csinálok egy Timeshift mentést, ráengedem az új kernelt. Utána reboot, terminálban sudo apt autoclean && autoremove -y és folytatom ahol abbhagytam.
A Timeshift-ben is mindig csak egy mentést, a legutóbbit hagyom. (Az automatikus mentést még az elején kiikattam belőle helyspórolás miatt.) -
K0zm0
aktív tag
válasz
tordaitibi #87491 üzenetére
Hm, érdekes. Ha jól emlékszem nekem szólt, hogy adjak neki jogosultságot. Lehet, hogy rosszul emlékszem...
-
K0zm0
aktív tag
válasz
sh4d0w #87476 üzenetére
Kösz az infót! Eddig se volt egyik sem a szívem csücske.
Ahogy elnézem appimage-ek esetében a fő cél inkább a mozgathatóság lenne. (Olyan mint a másik végen a portable cuccok.) Viszont ahhoz hogy futtathasd kell neki adni egy: sudo chmod +x et. Ezt mondjuk elég lábonlövésnek érzem. -
K0zm0
aktív tag
válasz
sh4d0w #87470 üzenetére
Ezek ugyan úgy igazak a snap-re és az appimage-re is? Mondjuk egyiket sem használom a háromból, pont az ilyen kétes jogosultságkezelés, meg a többi nyavalyájuk miatt.
(Vagyis egyszer appimage-ben használtam egy progit amit nem találtam repoban, flatpaket meg nem akartam a fent említett okokból.) -
K0zm0
aktív tag
@CPT.Pirk
Előre is bocs, de ha szóba hozzátok a Manjarot, mindig ez az oldal jut eszembe: [link]
(Mondjuk most 56 napja nem b***tak el semmit rajta!)
Én még kezdőnek vallom magam, bár már jó néhány distro-t kiprobáltam, de én maradtam a Mint-nél Cinnamon felülettel. Egyszerűen azért mert ez áll kézre. De szerintem azt válaszd, amelyik tetszik és amelyikbe hajlandó vagy időt és energiát fektetni!
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #86771 üzenetére
Az egy angol nyelvű írás volt, arra tutira emlékszem, de ez amit linkeltél nagyon hasonló írás volt ahhoz.
Azért átnyálazom holnap, nem árt ha felfrissítem a tudnivalókat!@tordaitibi:
Pont így vagyok vele én is, van egy 500GB-os külső vinyóm, amire mennek a családi fotók, meg a többi személyes cucc. (Meg zenék, mert van olyan amit már szinte sehol sem tudtam megtalálni.) A filmek, sorozatok archiválását meg már évek óta abbahagytam.
-
K0zm0
aktív tag
Tehát még mindig ott tartunk, hogy tárolásra (hosszú távra) a HDD a nyerő. Régebben Uby tett közzé egy hasznos linket, ahol részletesen le volt írva, hogy hogyan is működnek az ext* fájlrendszerek. (Kérlek Uby ha tudod miről van szó, linkeld még egyszer, vagy küldd el nekem, mert nem találom a bookmarkjaim között!)
exFAT-hoz még nem volt szerencsém, nem volt olyan, hogy indokolt lett volna számomra a használata. (Persze lehet, hogy ami késik nem múlik.)
-
K0zm0
aktív tag
Adattárolásra hosszútávon még mindig érdemesebb HDD-t használni nem? Már ha nem hurcolászod magaddal a cuccot.
@tordaitibi:
Nekem tetszik a módszered, egyetlen kérdésem lenne (nem csak hozzád): nem lenne-e egyszerűbb ext4-re formázni a háttértárat (abban az esetleben ha nem portable-ként használod) és inkább megoldani, hogy a win kezelje az ext4-et? Itt a defragmentációra gondolok, ha nem SSD-t használni backupnak, hanem HDD-t?
Én inkább faragnám hozzá a Linuxhoz, mint a Winhez az fs-t.
-
K0zm0
aktív tag
-
K0zm0
aktív tag
válasz
growler #86596 üzenetére
Fstab-ot már bűvöltem nano-val amikor a másik gépemen megnöveltem a partíció méretét és valamiért nem csatolta fel a swapomat utána. (Valami gondja volt az UUID-vel, de megoldottam.)
sh4d0w:
Jó tudni, igyekszem észben tartani!growler:
Én mikor belecsöppentem, akkor az alap CLI parancsokkal együtt megtanultam kezelni a nano-t, legalább annyira, hogy a config fájlokba szükség esetén bele tudjak nyúlni. -
K0zm0
aktív tag
Miért ne használj Manjaro-t?
Az oldalon van egy counter, röhögtem rajta egy jót: "It has been 3d 22h 48m 30s since Manjaro !$%&?*# up."
(No offense, mindegyik OS-nek megvannak a nyűgjei, ebbe csak véletlenül belebotlottam.)
-
K0zm0
aktív tag
válasz
fatpingvin #86209 üzenetére
Ennyiből már lehet egy kisebb múzeumot indítani!
-
K0zm0
aktív tag
válasz
fatpingvin #86206 üzenetére
Na azok se mai darabok!
-
K0zm0
aktív tag
válasz
mefistofeles #86019 üzenetére
Én a HP nyomtatónkat b*sztam ívesen a kukába, olyan szinten felcseszett! (Bocs a szóhasználatért, de élénkek az emlékek.) Akkori munkahelyemen is a hajamat téptem mert a kolléganők W11 alatt nem tudtak scannelni, mert drágalátos HP és Microfost kollégák képtelenek voltak egy épkézláb drivert összetákolni!
Vettem magunknak egy Canon-t, pedig hosszú-hosszú évekig HP-t használtunk, de nem bántam meg a váltást! -
K0zm0
aktív tag
válasz
fatpingvin #86005 üzenetére
Örülök, hogy segítségedre vált!
-
K0zm0
aktív tag
válasz
fatpingvin #86000 üzenetére
Ahogy a fenti kolléga írta, van GUI hozzá. Csak azért dobtam fel, mert a CPU-Z a vonal túlsó végén elég széles körben használt.
Nem mellesleg meglepődtem, hogy mennyi distro repojában már benne van és eddig észre sem vettem. -
K0zm0
aktív tag
Biztos ismerősen cseng a CPU-Z nevű program sokatoknak. Létezik alternatíva Linuxra is: CPU-X!
Nézzétek meg az OS-etek repojában. (GitHubon pedig megtalálható AppImage-ben.) -
K0zm0
aktív tag
-
K0zm0
aktív tag
válasz
fatpingvin #85477 üzenetére
Azt sajnos már lelőttem előled a #85442 hozzászólásban!
-
K0zm0
aktív tag
válasz
Warton #85450 üzenetére
Ha valami lightweight-re van szükségem mindig a Q4-t használom. Előtte már próbálgattam mindenféle kis erőforrásigényű OS-eket, de valahogy engem is aTDE miatt fogott meg. Egyszerű, de nagyszerű.
meglátjuk mit kezd egy 1GHz-es Celeron procival
Na arra kíváncsi leszek én is!
-
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #85295 üzenetére
Telefonoknál, ha silányabb volt a kijelző ("tod' me' occsó köll") egyszerűen a beragasztásnál, már annyira meghajolt a flexkábel, hogy ilyen szépségeket csinált a kijelző. (Eleve kevés a hely, rossz tervezés, stb.)
Csak ugye mivel írtam az 1000km-t, vagy nem írtam?
A látóasszonyi titulusod után figyelmedbe ajánlanám a távgyógyítói képzést!
-
K0zm0
aktív tag
Mivel gyakran előkerül a suspend probléma, itt egy rövidke cikk, hogyan lehet orvosolni a dolgot: Don’t Suspend Ubuntu When Laptop Lid is Closed
(Szerintem a legegyszerűbb hanyagolni a suspendet, ha lehetséges) -
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #85269 üzenetére
Ilyen jelenséggel elsősorban telefonoknál találkoztam. (Még mikor szervíztechnikus voltam és kijelzőket cseréltem.)
Ahogy a kolléga írja, csekkold le a kábelt. A sok nyitás-csukástól előforulhat kisebb törés, vagy kontakthiba. Egy régebbi eMachines-nél (Acer), találkoztam vele, ott mondjuk kitörött a zsanért tartó műanyag csavarmenet és a nyitás-csukás miatt egy idő után előjött ez a hiba. -
K0zm0
aktív tag
válasz
#68216320 #84898 üzenetére
Nem kell venni, csak itt ahogy nézem annyi előnye van, hogy natívan lehet rákonfigolni a VPS-re az OpenVPN-t. Természetesen, ha van VPS-ed akkor arra is megoldható, csak lehet hogy egy picit melósabb. (Sokakat ez el szokott tántorítani, de ha szeretsz mókolni, akkor hajrá!)
-
K0zm0
aktív tag
válasz
#68216320 #84892 üzenetére
OpenVPS, pl. Nem ez a reklám helye, de épp mostanában keresgéltem VPS-t, hasonló célból. A Linode azt hiszem 2 hónapig ingyenes, aztán 5 euró, de van nekik "store"-uk ahonnan egyből fel lehet pöckölni rá az OpenVPN-t.
Még egy kis útmutató is van hozzá, hogyan tudod beállítani. [link] -
K0zm0
aktív tag
Véletlen vagy sem, nekem is fent akadt a Mint 20.3-as telepítője! Live alól Install Linux Mint, tovább-tovább, és a partícionálásnál nem látja a HDD-t. Tuti, hogy működik, pár napja már volt rá OS telepítve, a BIOS rendben van.
Megpróbálom újra megcsinálni a bootable disk-et aztán meglátjuk. -
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #84712 üzenetére
Kár, mert szórakoztatóbb lett volna nekem legalábbis, ha belevágsz a Gentoo-ba!
Azért írtam, hogy "lehet"! Még semmi nincs kőbe vésve, csak nem tudom mennyire akarom magamat megszivatni!
A dokumentációt olvasgatva egyébként eszembe jutott, amit beszélgettünk, pontosabban írtál nekem, miszerint: örüljek, ha karácsonyra lesz egy működő, belakott Gentoo-m! -
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #84699 üzenetére
Pont itt ülök a felpöckölt Dell-em előtt, bent a PopOS Live USB-ről és... azon gondolkodom, hogy inkább Mint-et fogok erre is tenni!
Szépnek-szép, de valahogy olyan érzésem van, mintha nem én lennék a célközönség. Vagy már megszoktam a terminálozást meg a farigcsálást és ebből mintha "hiányozna" ez az érzés. Még gondolkodtam egy EndeavourOS-en, régebben használtam is, de nem akarok átállni rollingra. (Vagy kap egy dualboot-ot.)Egyébként Uby, a Gentoo-ból lehet, hogy Funtoo lesz!
Még neki sem kezdtem, mert eddig az alkatrészekre vártam.
-
K0zm0
aktív tag
Nem szigorúan Linuxos téma, de azért bedobom ide, később még jól jöhet: Internxt Send
Itt található a hivatalos weboldal: [link]
Még nem próbáltam, de eléggé hasonlít a WeTransferre, azzal a különbséggel, hogy ezzel elvileg 5GB-ig tudsz fájlt küldeni. (Ahogy nézem a GUI majdnem teljesen azonos.)
-
K0zm0
aktív tag
-
K0zm0
aktív tag
Hát nem tudom... A HP saját baromsága, hogy a Smart progihoz regisztrálnod kell, hogy beszkennelhess egy dokumentumot... Mert persze a kolléga nőnél az az átok Win11 nem akarja kezelni az egyenesen PDF-be való szkennelést, de a fórumokon is sokan panaszkodnak a Win11+HP kombóra. (Valami driver gondja lehet, de nekem nem sikerült működőt hegeszteni rá.)
Feldurrantottam neki a NAPS2-t, de azzal meg nem akar dolgozni mert nem ismeri, úgyhogy mindig más szkennel neki.
Itthonra így inkább Canon lett HP helyett. -
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #84423 üzenetére
Melóban nekem is használnom kell... sajnos. Nem mellesleg már a kolléganők is megjegyezték, hogy az elődöm is szidta mindig, mint szódás a lovát.
Mondjuk újabban a HP nyomtatókkal van tele a tököm a melóban. Otthonra asszony Canon-t kapott miután a HP beadta a kulcsot. -
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #84062 üzenetére
Addig tervezgetsz csak, míg a zasszony kiteszi a szűrödet!
Néha megkérdezi, hogy min röhögök fórumozás közben. Néha megpróbálom neki elmagyarázni, de úgy néz rám mintha külföldiül beszélnék hozzá. A másik rutinkérdése általában: "Megint az informatikus pajtásaiddal beszélgetsz?"
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #84058 üzenetére
Gentoo is elég rétegdisztró, mondjuk utóbbiról K0zm0 komám beszámol, röpke félév múlva!
Megtisztelsz!ott lesz még a Slackware utána és ha közben nyugállományba vonulsz, jöhet az LFS
Az LFS-el is szemeztem, de ahogy mondják "a lóf*sznak is van vége"! Hamarabb ülök le NixOS-t hegeszteni. -
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #84013 üzenetére
Na látom én is kapok a szórásból!
Jóvanna...a Cinimini is Gnome fork, de én elvagyok vele. A sima Gnome ami nekem valahogy nem jön be. Volt Ubuntuval/Gnome-al próbálkozásom pár éve, akkor egy napot nem volt fent az akkori gépemen.
Szerintem egy elefánt állna a kezedre, amiért ilyent írtál!
Ah-ha! Akkor miattad b*sztam be ma kétszer is a könyökömet melóban!
Figyelj, ha nem tetszik a Gentoo, vagy megunom, akkor félreteszem és foglalkozom mással. Azon kívül is van még pár distro amit ki szeretnék próbálni, aztán ki tudja...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Formula-1
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Vigneau interaktív lokálblogja
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Bestbuy játékok
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Call of Duty: Black Ops 6
- Open Broadcaster Software OBS
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged