- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ice&Lime #30154 üzenetére
Elementary egy friss cucc, nincs utódja még.
Az adott disztró csomagkezelőjében / sw központjában kerestél már rá a laptopod gyártójára? Megeshet, hogy van hozzá valamilyen zárt driver, vagy firmware. Nekem pl. ThinkPadem van, de a hozzá kellő cuccok részei az általam láttot disztróknak.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Ice&Lime #30141 üzenetére
Szerintem a kernel nem támogatja a laposod plusz gombjait, meg a touchpadet. Ennek ellenére a fényerőre tuti van megoldás, ki kell olvastatni a fényerőgomb kódját, és hozzá kell rendelni eseményt, ha más nem, egy scripttel, kivitelezhető, még ha nem is könnyű művelet, a neten vannak rá példák. Linket most nem adok, mert nethiánnyal küzdök, fostos 100 megás mobilnettel vagyok most fent, ezzel nem tudok keresővitézkedni.
A touchpadre viszont ötletem sincs. Mit is írtál, pontosan milyen gép, milyen típus?
-
válasz
[link]
Fenti linkben található hsz- ekben találhatsz pár hasznos választ EarL 007 fórumtársunktól, hasonló kérdéseim voltak nekem is SSD/Linux témában, igaz nekem az SSD volt ismeretlen terep, neked meg a Linux.A MINT 17 jó választás kezdő Linuxosnak! Bizonyos lapgépeken néha nehézségek adódnak Linux alatt, de itt a fórumon mindent megoldanak a ft- ak.
(#30142) CPT.Pirk
Szerintem kezdőknek időnként elég kényesek az általad ajánlottak, de ki tudja. A Manjaro- t is meg kell említeni, mert azt könnyű telepíteni és amúgy is nagyon jó, persze még a DE kérdés fel sem merült! A Chakra- t egyébként mindenképp ki kell próbálni, Manjaro- t is. OpenSuse...Lehet, hogy éppen az jön be?
Ubuntu alapú disztrók között azért driverügyileg a MINT 17 erősen kiemelkedik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
De ez mind ugyanonnan származik (Ubuntu). Az meg Debian testing / unstabil környékéről. Szóval valami egészen mást kellene megnézned, pl. Arch alapú cuccok mint Chakra, vagy rpm-es OpenSuse, stb.
lev258: egy ideje már semmi gondom nincs a zárt AMD driverrel, OpenGL alatt majdnem ugyanazt hozza, mint a Wines driver. Szolgáltatások is mennek vele szerencsére.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ice&Lime #30128 üzenetére
A téma összefoglalót itt a topic tetején fusd át egyszer szerintem. Meg vannak jó Linuxos cikkek, ismertetők a Logouton is, ott is érdemes szerintem körülnézned mielőtt felraksz egy Uborkát.
Továbbá nem kell 32 bites rendszert rakni csak mert éppen 4GB ramod van. Nyugodtan rakjál 64-est, az a jövő.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Ice&Lime #30128 üzenetére
Rendszert akarsz telepíteni. Nem árt ha átnézed a fájlrendszereket, főleg az ext4-et, illetve hogy milyen fájl és könyvtár struktúra jellemzi a linuxot. Ha ezekkel megvagy, akkor nagyjából képben leszel, és fel tudod telepíteni magát a rendszert. Ha már fent van, utána kell finomhangolni az ssd-t.
Ubuntu vonalon a 14.04-től natív támogatás van az ssd-khez, nem kell semmit se csinálnod, max 1 fájlt szövegszerkesztővel szerkeszteni, és 1 szót beleszúrni. De ha ezt sem csinálod meg, akkor sincs tragédia, én egy olyan 16gb-os ssd-ről vagyok most is, ami még 10.04-et is látott, és köszöni jól van. (értsd: nem volt trim)
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Ice&Lime #30113 üzenetére
Azért lehetnél hálásabb is hogy mindenki ugrik neked válaszolni. Bonyolult, mikor egy nyomorult drivert se kell felrakni, out of stock támogatja az ssd-t?? Mit részletezzek? Írjam le, hogy működik a kernel és a modulok betöltése, és hogy működik a linux, vagy mit vársz?
Komolyan nem értem az embereket
-
Vladi
nagyúr
válasz
Jó fejek itt a srácok.
driverrel nem lesz gondod, se a trimmel. 1-2 trükköt alkalmazhatsz még, néhányra szükség lehet.
Itt van Lenry cikke, ez segít.fájrendszernek ext4-et javaslok.
Egyébként személyes tapasztalatom samsung 830-al: win alatt driver feltesz, nem jó, leszed, ezt tedd, de csakezt, jah bioszban kelett volna állítani, rakd újra, mostjó, particionálást xy-ban kezd, nemjó, csináld újra, teszt, tényleg annyival másol -e mostmárjómehetráaw7.
ezalatt linuxon: telepítsd fel... kész. Jó hát fstabba még 1 szó. Namostkész.
Ha cpu támogatja a paet akkor tehetsz 32-est, ha nem, akkor nonpae kerneles disztrót keress. Nem ez volt a gondod valamelyik zorinos cikknél?
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
Csak azért linkeltem így, mert az első két találat elég jó és részletes leírás. Lényegében pár apró beállítás az optimálisabb működéshez, amit lényegében egy szöveges fájlba kell csak beírni.
Én nem tudom, hogy Linux-on van-e többféle ahci vagy univerzális egy bizonyos fokig, de mióta kitalálták a szabványt és megjelent Linux-on a támogatása, szerintem még sosem írtak ebből fakadó hibákról. Én legalábbis nem hallottam róla az évek alatt.
Azt is megkockáztatnám, hogy ezt talán a Windows-ban bonyolították el. -
lev258
veterán
válasz
Ice&Lime #30111 üzenetére
Olvasnivaló
Sata már nem is tudom, mióta van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest