-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
válasz
DrojDtroll #45114 üzenetére
Köszi!
-
Siriusb
veterán
Aki látott már lxde-t, ha a felhasználó eltűntette a tálcát, hogy lehet visszavarázsolni? Telefonon keresztül rá nem fogok jönni...
-
Siriusb
veterán
válasz
tvamos #27903 üzenetére
Ha a kernelbe épített ntfs-t használod, akkor az csak read-only módot nyújt. Telepítve kell lennie az ntfs-3g csomagnak is a r/w lehetőséghez. Régebben az fstab-ba is ntfs-3g - t írtunk típusnak.
Gyökérbe nem hozunk létre csatolási pontot, tessék betenni a /media vagy /mnt könyvtárba. Ha a /mnt-be csatolod, akkor nem fog megjelenni a partíció az Devices vagy Eszközök között, amint gondolom most sem jelenik meg. -
Siriusb
veterán
válasz
teleahocipöm #27876 üzenetére
Értsd már meg, hogy nem csak egybites felhasználó létezik. Pl. ha fejlesztesz valamit, hibát keresel, terminálban megkapsz sok fontos információt a futás alatt, amit kattintgatva nem érsz el. Ha nem töltődik be valamiért a grafikus felület, terminálban meg tudod keresni a hibát és orvosolni a problémát.
Én még Androidon is használom a terminált. Sokkal kényelmesebb bizonyos feladatokra, mint ide-ode tapicskolni.
Teljesen rendben van, hogy van saját véleményed - a saját szemszögedből, de a lyukkártya emlegetésével csak rombolod a saját renomédat. Azt lásd be végre, hogy számtalan felhasználó rengeteg féle-fajta feladatra használja az adott eszközt, nem te vagy az etalon. -
Siriusb
veterán
válasz
teleahocipöm #27858 üzenetére
Szerintem a terminálhasználat ellentétes a számítástechnika fejlődésével, egyszerűen idejét múlt.
Bocs, de ekkora hülyeséget rég hallottam. Maradjunk annyiban, hogy nem minden ember ugyanúgy és ugyanarra használja a számítógépet.Valószínűleg kicsit tágítani kellene a látókörödet, mielőtt ilyen következtetéseket vonsz le. Mondjuk, mint írtad is, ez a te személyes véleményed, amihez jogod van. -
Siriusb
veterán
válasz
Fritz Teufel #27593 üzenetére
Google a barátod, pl. [link]
-
Siriusb
veterán
Jumper azokban az időkben kellett, amikor PATA kábellel volt rákötve az alaplapi vezérlőre a merevlemez. Mivel ugyanazon a kábelen / vezérlőn egyszerre két eszköz is csünghetett, szükséges volt bedzsámperelni, melyik a master, s melyik a slave. Ha jól emlékszem, amennyiben csak egy merevlemez volt rajt', akkor is be kellett állítani azt master-nek. De ez már régen volt, mióta SATA van...
-
Siriusb
veterán
Az első kettő bejegyzés az emelt jogosultsági szint hiánya miatt van. Viszont a syslog-od 111 MB, ami valószínűleg teljesen fölösleges. Nyugodtan adj neki egy pl. 50 MB-os korlátot, illetve csökkentsd a logolás részletességét.
Szerk.:
(#25521) mzx
Az adott disztribúciónak biztos van leírása arról, miként tudod finomhangolni a rendszer logját. -
Siriusb
veterán
Nagy bajt nem csinálsz a log-ok törlésével.
Pl. így listázhatod ki az új és nagy fájlokat:
find /var/log -mmin -60 -size +50M -type f -ls
Tehát az utóbbi 60 percben módosult, a /var/log könyvtárban lévő 50M-nál nagyobb fájlokat írja ki.Szerk.:
S amint azt írtad is, érdemes a log file-ok méretét korlátozni. -
Siriusb
veterán
(#24119) MKLS
Ez disztribúciótól független xfce bug, semmilyen másik DE-n nem tapasztaltam ilyentNem xfce-t használok, mégis előjön a bug, erre reagáltam.
-
Siriusb
veterán
válasz
MasterMark #24114 üzenetére
Bántottalak én téged?!
Maradok az smplayernél.(#24115) CPT.Pirk
Ja, hát csókosoknak könnyű -
Siriusb
veterán
Erre azt mondom, hogy amikor még Ubuntut használtam, sokkal több energiám/időm ment el pl. a félévenkénti verzióváltás miatt, mint amióta áttértem Arch Linuxra. Évek óta valamennyire figyelemmel kísérem az Ubuntut is, volt amikor kíváncsiságból felraktam virtualbox-ban, nos, nem vagyok lenyűgözve. Persze épp ez a szép a linuxban, mindenki azzal szív, amivel akar.
-
Siriusb
veterán
válasz
MasterMark #24072 üzenetére
Esetleg még annyit próbálj meg, hogy a titkosítást kapcsold ki, ha az be van kapcsolva.
-
Siriusb
veterán
válasz
MasterMark #24066 üzenetére
A tracker minden torrentnél ugyanaz? Amennyiben igen, próbálj meg egy nyílt oldalról letölteni valamit, pl. innen. Ha megy a feltöltés is, akkor a másik trackerrel van valami inkompatibilitási probléma.
A tracker státuszt mindenképp ellenőrizd először a torrenteknél! -
Siriusb
veterán
válasz
MasterMark #24062 üzenetére
És a trackernél a státusz micsoda? OK?
Ha jól emlékszem, a qBittorentben is van a Beállításoknál opció a port ellenőrzésére (nyitott-e), azt még nézd meg. Ill. itt is le tudod ellenőrizni: http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ -
Siriusb
veterán
válasz
MasterMark #23876 üzenetére
Válts rtorrent-re. Komolyan.
-
Siriusb
veterán
válasz
INTELligent #23852 üzenetére
Ha nincs benne a lxde beállításai közt, a numlockx csomaggal meg tudod oldani.
-
Siriusb
veterán
Saját tapasztalatom alapján valóban ritkán fordul elő, leggyakoribb a config fájlok frissítése. Viszont ajánlott lehet a hivatalos fórum idevágó részének követése (nálam ez havi 1 alkalom
), a meglepetések elkerülése végett. Mondjuk a ha gebasz van, úgyis ott nézünk szét először.
-
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
válasz
#68216320 #22377 üzenetére
Csak annyi megjegyzés az ablakkezelőhöz és animációkhoz: az ember vindóz után el van ájulva a lehetőségektől, csorog a nyála és mindent ki akar próbálni, de több embertől hallottam és velem is így történt, egy idő után, amennyiben folyamatosan használod - pl. munkára -, nagyon zavaró lesz a sok csili-vili effekt, s inkább valami egyszerűre váltasz. Én is kipróbáltam néhány ablakkezelőt, compizt is használtam jó ideig, de végül a jó öreg gnome jött be leginkább, s annak kimúlásával jött az openbox.
Egyszóval ha csak hobbi gép, akkor nyugodtan kívánhatsz látványosságot, de ha folyamatosan használnád, jobban jársz, ha már most elkezdesz alternatívák után nézelődni, melyek a használhatóságot helyezik előtérbe, hogy könnyebben tudj váltani, ha itt az idő. -
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
válasz
Sub-ZeRo #19850 üzenetére
A grubban véletlenül nem /dev/sda formában vannak megadva az eszközök? Szerintem ha UUID-vel használnád, nem lenne gond. Mivel most már 2 merevlemez is van, a külső valószínűleg /dev/sd[b,c] stb néven van azonosítva, de a grubban sda-ra hivatkozol, mert telepítésnél csak ez az egy HDD volt jelen.
-
-
Siriusb
veterán
válasz
albinolynx #19465 üzenetére
Egy kis olvasnivaló, hátha segít.
Próbáld még ki a manjarot vagy a debiant. -
Siriusb
veterán
válasz
PumpkinSeed #19403 üzenetére
És ki beszélt szuperszámítógépekről? És tényleg egy poénba kell belekötni?
-
Siriusb
veterán
válasz
trisztan94 #19329 üzenetére
Nekem a gnome do-val az volt a bajom, hogy sok függőséget magával rántott volna, szóval inkább alternatívát kerestem.
-
Siriusb
veterán
válasz
trisztan94 #19324 üzenetére
Minek menü? Használd pl. a kupfer-t. Csak elkezded gépelni a nevét annak, amit indítani szeretnél...
-
Siriusb
veterán
Nekem meg pont a rolling release jön be, ez volt az egyik ok, hogy Ubuntut hátrahagytam. 3,5 éve megy az arch linux az asztali gépen, kétszer telepítettem, egyszer először
aztán 32 bitről mentem át 64-re. Persze odafigyelést igényel a frissítés, nem árt elolvasni az üzeneteket, pláne ha manuális beavatkozás szükséges, de arra mindig figyelmeztetnek a weboldalon.
-
Siriusb
veterán
válasz
trisztan94 #19142 üzenetére
Csak először tűnik nehéznek, aztán kis idő elteltével, némi gyakorlat összeszedése után rájössz, hogy sokkal gyorsabb, tisztább és informatívabb a terminált használni.
Ha régebbi verzió van valamiből a hivatalos repóban, általában célszerű megvárni, amíg ott megjelenik az újabb verzió, mert az már le lesz tesztelve. Persze bug még mindig lehet, de kisebb az esély. Van nemhivatalos tároló is, az AUR, de azt nem tudom, Manjaro alatt mennyire célszerű használni. Majd valaki megmondja neked, én Arch-ot használok.
Szerk:
Azért rossz, ha így raksz fel valamit, mert a rendszer nem fog róla tudni, és az többféle problémának lehet okozója. Csak egy hátrányt mondok: neked kell figyelned és manuálisan frissíteni, ha van újabb verzió. -
Siriusb
veterán
válasz
trisztan94 #19138 üzenetére
Leginkább realizálni azt, hogy minden disztibúciónak van egy csomagkezelője, Arch esetében ez a pacman, és a hivatalos tárolókból lehet telepíteni az ilyen alkalmazásokat, mint pl. a Netbeans, s nem kell mókolni. Erősen ellenjavalt a rendszer tudtán kívül telepíteni bármit is!!!!
-
Siriusb
veterán
válasz
Sub-ZeRo #18880 üzenetére
A lényeg, amit magad is említettél, a tanulás. Tanultad a windows-t, tanulni kell a linuxot is. Az egyik út, hogy mindig az aktuális problémának nézel utána. Ha ITT beírnak egy 5 méteres parancsot, nyugodtan használhatod, senki nem fog olyan utasítással félrevezetni, ami törli a root partíciót. Ha ilyen lenne, elég hamar kiderülne, s az illető messzire szaladna.
A man utasítással mindenképpen meg kell ismerkedni, s így utána tudsz nézni, mit is jelent az az 5 méteres parancs. -
Siriusb
veterán
válasz
#59070464 #18858 üzenetére
Érdemes egy-két GIMP tananyagot átnézni, mert néhány dolog megvalósítása kicsit kacifántos, pl. egy négyzet megrajzolása, de ha már ráállt az ember agya...
Képernyő kép lementésére én ezt a két parancsot rendeltem hozzá egy-egy billentyűzet kombóhoz:sh -c "import -window root ~/ScreenShot-`date '+%Y%m%d-%H%M%S'`.png"
ill.
sh -c "import ~/ScreenShot-`date '+%Y%m%d-%H%M%S'`.png"Azaz vagy teljes képernyő, vagy csak az ablak, amire rákattintok kerül elmentésre.
-
Siriusb
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #18703 üzenetére
bármilyen linuxot feltelepítenék a laptopra ami UEFI-s
Én már ezt sem értem. -
Siriusb
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #18701 üzenetére
Nekem úgy rémlik, lehet MBR-t GPT-re konvertálni.
-
Siriusb
veterán
válasz
Jester01 #18682 üzenetére
Olyan helyzetbe még nem kerültem, hogy több alverzió is kelljen a pythonból, nem is hallottam róla, hogy ilyen probléma fent állna.
Támogatom azt, hogy tegyenek valamit új alapokra, ha az tisztább, jobb, előre mutató végeredményt hoz magával, ne ragaszkodjanak a visszafelé kompatibilitáshoz, mert az biztosan csak visszafog minden jobbító célú változást.
A 3-as és a 2-es legutolsó verziója nekem is fent van, természetesen, de csak 1-1. -
Siriusb
veterán
válasz
PumpkinSeed #18491 üzenetére
-
Siriusb
veterán
válasz
sh4d0w #18111 üzenetére
Egynek ez is jó lehet: http://aak-group.uw.hu/linux/linux_alapparancsok.pdf
-
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
válasz
ViZion #17296 üzenetére
Nyugodtan vágj bele az Arch Linuxba. Néha olyan hozzászólásokat olvas az ember a hivatalos fórumban, hogy a füle ketté áll, egyszerűen hihetetlen, miként tudta feltelepíteni a tag, mert lövése sincs semmiről. Mondjuk felfoghatjuk ezt úgy is, hogy ennyire jó az arch wikije
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Viccrovat
- Bestbuy játékok
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- Gaming notebook topik
- Proxmox VE
- Házimozi haladó szinten
- PlayStation 1 / 2
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged