Keresés

Aktív témák

• Balinov

titán

válasz ALMÁS #1194 üzenetére

Magyar winfosba Feladatkezelőnek hívják. jobbklikk a tálcán és voilá...

• Leslie74

csendes tag

válasz ALMÁS #928 üzenetére

Szia.Nem igazán örülnék neki,de azért köszi a választ.

• td

senior tag

válasz ALMÁS #851 üzenetére

Biztos az interlace miatt van, nálam is olyan PVR-ben. Az interlaced képet azért találták ki anno a tévékhez, hogy a mozgások finomabban legyenek, legyen átmenet - én így tudom. Bár ha jóval nagyobb frekvencián működne, valószínűleg a teljes frame-megjelenítés is sima mozgást ''rajzolna'' ki. A monitorod meg hiába megy 75/85/x Hz-en, a bejövő jel akkor is csak 50Hz/interlaced.

• ddt99

tag

válasz ALMÁS #858 üzenetére

Tényleg? Ez engem is érdekelne... Melyik verzióról van szó? Én egy 2004/12/29-i dátumút használok, de abban nem bírtam manuális hangolási lehetőséget találni.

Kösz,
    ddt

Update:
    megnéztem még egyszer, mielőtt ezt elküldöm, és kiderült, hogy én vagyok béna. Mindig a jobbklikk menüben kerestem ezt, miközben alul az Edit gombra kattinva simán be lehet adni a frekvenciát. ZZzzzzzzzzzzzzzzzzzz..... :D

• ddt99

tag

válasz ALMÁS #853 üzenetére

Nagyon szívesen :)

A Dscalerben iszonyatos mennyiségű opció van, napokig lehet szórakozni vele, úgyhogy a barátod talán nem zongorázta végig a lehetőségeket igazán alaposan.

Dolgoztam számítástechnikai területen, de ez már régebben volt, mostanában nem igazán követem a dolgokat. Tv-kártyában és vidékében is inkább azért okosodtam ki most egy kicsit, mert karácsony körül vettem a sajátomat, és rászántam néhány estét, hogy kicsit jobban otthon legyek a témában. Viszont épp mert nem vagyok up-to-date minden területen, inkább nem adnék tanácsokat monitor és DVD-író ügyben, mert nem akarok hülyeségeket mondani. Ráadásul épp ezzel a kettővel nincs is sok dolgom: egyrészt én még mindig CRT monitort használok, egy Iiyama Vision Master 451-et, és soha semmi gondom nem volt vele, másrészt jelenleg mintha fajlagosan olcsóbbak lennének a winchesterek, mint a DVD-lemezek, vagyis mondjuk 30 lemez áráért már bőven kapok egy 120 gigás vinyót, és mivel én nem nagyon szállítgatok semmit (vagy ha igen, akkor rack-kel), nincs is szükségem DVD-re. Elnézést, biztos lesz, aki ezekben jó tanácsokkal tud majd szolgálni.

• ddt99

tag

válasz ALMÁS #851 üzenetére

Szia,

1. Nehezen olvasható szöveg

Ennek több oka is lehet, de szerintem esetedben arról lehet szó, hogy a tv képe ún. interlaced kép, míg a monitor progresszív jelre van kitalálva. Ha beszélsz angolul, erről az egészről egy nagyon kimerítő és jól felépített magyarázatot találhatsz itt: http://100fps.com/ (Ott többek között láthatsz olyan illusztrációt is, amelyik éppen a képernyő alján futó szöveget mutatja be mintaként a jelenségre.) A lényeg az, hogy a tv-kép másodpercenként 25 frame-ből áll, de 1 frame is 2 field-re oszlik, vagyis 2 darab félképre, amelyek fésűszerűen illeszkednek egymásba. Mivel a field-ek sem pontosan ugyanannak az állóképnek a két felét jelentik, mert az egy frame-hez tartozó két field létrehozása alatt is van némi elmozdulás a képben, ezért bizonyos jeleneteknél - főleg dinamikus mozgásnál vagy scrollozó szövegnél - észrevehető egyfajta csíkozódás a képben.

A különböző PVR illetve lejátszóprogramok gyakran ún. filtereket alkalmaznak az interlace-ből adódó képminőség-problémák kiküszöbölésére. Sokféle deinterlace technika létezik: van, amelyik egyszerűen eldobja az egyik field-et, ezáltal megszünteti a zavaró csíkozódást, de ugyanakkor függőlegesen felére rontja a kép minőségét. Van olyan is, amelyik a 2 field információját egyszerűen összemossa (blend), szintén rontva ezzel a képminőséget, és vannak ennél bonyolultabb technikák is. A dscaler nevű program például azért tud létrehozni olyan szép képet ugyanabból a jelből, mert gyakorlatilag az egész program erre készült (a honlapjuk fejlécében is a ''TV&Video deinterlacer'' meghatározás szerepel), és nagyon bonyolult technikákat alkalmaz erre. Ugyanakkor ezek elég erőforrás-igényes megoldások, hiszen realtime-ban kell a tv képét folyamatosan feldolgozni és bonyolult algoritmusok szerint átalakítani, ami eléggé megterheli a processzort, ezért is nem igazán alkalmas a Dscaler jelenleg videórögzítésre - egyszerűen nem elég erősek az átlaggépek ahhoz, hogy eredeti méretben egy időben végezzék ezt a képátalakítást, illetve a rögzítéshez szükséges tömörítést és lemezre írást.

De hogy a kérdésedre lényegére is válaszoljak: a valódi tévén azért jobb minőségű például a scrollozó felirat rész, mert ott a hardver (maga a tv) kifejezetten interlaced jel feldolgozására van kialakítva, míg a monitorod ún. progresszív jellel dolgozik. Arról nem is beszélve, hogy a valódi tévét általában messzebbről nézed, így kevésbé tűnnek fel ezek a hiányosságok. Az interlace-szel kapcsolatos problémák megoldására számítógépen is vannak elég jó módszerek, de ezek általában azt igénylik, hogy vedd fel az anyagot interlaced formátumban, majd utólag alakítsd át erre alkalmas programokban (virtualdub, avisynth) az egész anyagot jó minőségű filterek segítségével.

Ja, és ha mégsem ez lenne a problémád lényege, akkor egyszerűen nyomd feljebb a kontrasztot egy kicsit :D:D:D

2. Teljes képernyős kép

Ennek egyszerű a magyarázata: a tv-kép felbontása 768x576 pixel. A monitorodé viszont (attól függően, milyen felbontást állítottál be rajta), ennél nagyobb, általában legalább 800x600, de manapság inkább 1024x768 vagy még magasabb. Amikor full screenben nézed a tv-kártya által adott képet, akkor a videokártyád az eredeti 768x576-os méretű képet alakítja át erre a nagyobb felbontásra, ha jól gondolom, egyszerű interpolálással, és ettől értelemszerűen gyengül a kép minősége. Hogy egy hasonlatot mondjak, nagyjából ugyanaz a helyzet, mintha egy adott felbontású jpg képbe belezoomolnál egy képnézegetővel. Itt is minél jobban nagyítod, annál gyengébb lesz a minősége. Jobb programok - pl. a Dscaler - ezért tartalmaznak olyan beállítási lehetőséget, hogy ha akarod, teljes képernyőre váltásnál automatikusan átállítja a monitorod felbontását például 800x600-ra, mint a tv felbontáshoz legközelebb eső ''hivatalos'' monitorfelbontásra.

3. Manuális hangolás

Tudtommal a Winfast PVR-ben nincs (sajnos) manuális hangolási lehetőség, és mivel a csatornák beállításait sem egyszerű szövegfájlokban tárolja, ott sem nagyon lehet belenyúlni. Ez van, egyelőre.

• Daywalker

addikt

válasz ALMÁS #716 üzenetére

Fogalmam sincs miért kell neki, de nálam csak így van hangja.
    Gondolom azért volt zúgás, mert nem volt adó beállítva. Vagy nem olyan zúgás volt?

Nem hiszem, hogy másnak nincs ilyen kártyája és ketten szenvelgünk itt vele.

• Daywalker

addikt

válasz ALMÁS #713 üzenetére

Nálam ugyanezt csinálta, csak teszthangkor volt hangja. Csak a bemenet digitalizálása segített. Ha nálad nincs ilyen, akkor ...akkor nem tom mi van. Nincs vmi digitális bemenete a hangkaridnak?!

Mnt pl a Liveon a CD spdif vagy valami. Próbálkozni kell. Egyáltalán milyen hangkari van a gépedben?

• Daywalker

addikt

válasz ALMÁS #692 üzenetére

Nem is kell neki audio capture, mert nincs is olyan benne. Én is szívtam vele, mire lett hang, és nálam csak annyit kellett csinálni, hogy ki kellett pipálni a SoundStorm mixerben, hogy bemenet digitalizálása.Ezután működött.

Ja és mégvalami. Leht, hogy nálad nem lesz ilyen beállítás, szóval próbáld meg máshova dugni.

[Szerkesztve]

• Bear

aktív tag

válasz ALMÁS #680 üzenetére

Az experthez kaptál egy audio összekötő kábelt. Ezzel a kábellel kell a tunert összekötni a hangkártyával. (ez egy belső kábel, olyasmi mint amit a cd meghajtókhoz adnak, csak rövidebb) Amikor elindítod a Winfast PVR programot a beállítások között be kell állítani hogy a hangkártya melyik bemenetére kötötted a tunert. (pl.: aux, line in, stb)

Aktív témák

Hirdetés