Hirdetés
- Google Pixel topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S25 FE - fenséges, felejthető vagy felesleges?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Az év utolsó napján előbújt pár Galaxy S26 dummy
- OnePlus 15 - van plusz energia
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Telekom mobilszolgáltatások
Aktív témák
-
Den
veterán
nem, nem, nem... McJames ne őrjíts meg, nem a borda a lényeg hanem az örvénykeltés, nem a bordát másolják, hanem az örvényeket. Az egész onnan indult hogy satanklausz példaként hozta hogy hát a szakemberek szerint a dongónak kicsi a szárnya hogy repüljön és mégis repül... erre momndtam hogy rájöttek hogy örvényeket kelt a szárnyával és így marad fönn....
-
McJames
senior tag
Ok. Csak a rovaroknál ez merevítés szerepet játszik, meg súlypont beállítást, mert amúgy a szárny maga hajlékony, és képes igazodni a ''szükségletekhez''. Pont ez az, amit a mai anyagokkal még nem tudnak megcsinálni a merevszárnyú gépekkel. (Ha jól tévedek).
Ja amúgy érdekes linkek:
[L]http://www.fanwing.com/ann_exclusive.htm[/L]
[L]http://www.cafefoundation.org/aprs/localflow1.pdf[/L] -
Den
veterán
Nem ilyen volt, úgy képzeld el mintha a szárny aljára a belépőél mentén rászögelnének egy lécet, már nem vagyok biztos hogy az élet hajtották le ennyire, vagy a szárny a
lsó felületéből nyílt egy lemez, de nem is a konkrét műszaki megvalósítás volt a lényeg, hanem hogy azt az elvet használta mint ezek a kisszárnyú rovarok, azaz nem simán a gyorsabban áramló levegő nyomáscsökkenését, hanem a szárny fölött kialakuló bazinagy örvényt. -
McJames
senior tag
válasz
Maverick14
üzenetére
Mondjuk első lépcső... Ez most egy gyors keresés volt, ha lesz időm és egyáltalán van info, akkor csak meglesz... :) (Ráadásul érdekel is, aminek az alapja - röhej, de - az LHX és Retaliator nevű játékok voltak. Na meg Taszáron voltam katona...)
-
McJames
senior tag
válasz
Maverick14
üzenetére
nézd meg ezt is, hátha
[L]http://www.zenithair.com/stolch701/7updates.html[/L] -
Den
veterán
válasz
Maverick14
üzenetére
tv-ben láttam (spektrum? discovery?), működés közben a szárny belépőéle szinte derékszöget zárt be a szárny felületével, és a szárny fölött egy marha nagy spirális örvény képződőtt, több méter átmérőjű
-
Den
veterán
válasz
Maverick14
üzenetére
Tudom hogy a szárnyívelést rég használják, de amiről én beszélek nem ugyanaz. Itt radikálisabb a dolog, ránézésre úgy tűnik hogy a gép ezzel a szárnnyal az életben föl nem fog szálni, és mégis, sőtt sokkal kisebb sebességnél.
-
Maverick14
tag
Ez a szárnyprofilos dolog kb. 30 éves, és nem az a fajta örvénykeltés a célja mint a dongó esetében. Itt arról van szó hogy a szárny íveltségét változtatják meg ez nagyobb felhajtó erőt eredményez de nagyobb légellenállást is. Azért mozgatható hogy nagy sebességet lehessen elérni.
Örvénykeltésre és a gép instabilabbá tételére a pilótafülkéig elörenyúló fix szárnyelőrészt (LERX a rövidítése ha minden igaz) használnak azt is már vagy 20 éve. :)) -
Zweistein
csendes tag
Üdv Mindenkinek ! :))
Az energiamegmaradásra hivatkozóknak pedig mondanék egy szót : SZIMMETRIA. -
szekreny
tag
válasz
Satan-Claus
üzenetére
hmm...azt kell, hogy mondjam, hogy egyetértek...
-
Satan-Claus
senior tag
Tudom, hogy talán kicsit későn reagálok, de csak most értem haza a hétvégéről.
Nos. Először is nekem elég rosszul eski, ha ilyen direktül lehülyéznek, én már csak ilyen érzékeny vagyok. Pláne rosszul viselem a hülyézést egy olyan embertől, aki még csak azt sem írja le konkrétan, hogy mi volt az ami szerinte nem fedte a valóságot, vagy arcozásnak tűnt...
Külön tetszett az a mondat, hogy: A parajelenségekkel önmagukban nincs gond, ha a megfelelő kétkedéssel kezeljük őket, miért kell rögtön abból kiindulni, hogy a tudósok vaskalapos, szemellenzős társaság, akik szellemi posványa ellen hősies, hollywoodi küzdelmet folytat a ''valódi'' igazság néhány meg nem értett lovagja..? Az a helyzet, hogy ez a védjük meg tudós társainkat a gonosz tudatlanok ostorozásaitól dolog marha jól hangzik pl. a laborban, vagy a kémikus gittegylet heti találkozóján, de itt szó sem volt arról, hogy bárki bántotta volna őket. Csupán azt mertük felvetni, hogy igen is vannak, és voltak olyan zseniális tudosok, akiket koruk ''nagy és vezető elméi'' megvetettek, meghazudtolták, és eredményiket csalásnak, fantazmagóriának minősítették. Ezek az emberek pedig mindig túlságosan kötődtek, és kötődnek koruk tudományos dogmáihoz, és tabuihoz. Hiszen a nagy felfedezések szinte mindig úgy történtek, hogy adott kutató túl mert lépni ezeken a korlátokon.
A másik amit bíráltunk az pedig az, hogy a kutatások nagyon tőkefüggöek, és hiába van kiemelkedő elméd, fantasztikus ötletekkel, ha nincs pénzed a kivitelezésükhöz. Márpedig egy közhellyel szólva: ahol a pénz, ott a hatalom.
A vízhajtású autó, és egyéb eszközök problematikájáról meg annyit, hogy nem mondhatod ki azt, hogy soha nem lesznek ilyenek, csak azt, hogy jelenlegi tudásanyagunk tapasztalataira támaszkodva nem megoldható...
Ha ezt máshogy látod, akkor bizony korlátolt vagy, és szerintem a kutatásról nyergelj át mondjuk a gyógyszerészetre, vagy egy olyan szakmára, ami kevesebb fantáziával is biztonsággal, és eredményesen művelhető... -
Jaa én is most tuningoltam meg az XP-t 1400@1540Mhz-re 147 Mhz Fsb-vel.
Már kezdett hideg lenni. :)
De komolyan amikor tudom hogy a gép egész nap netről fog tölteni vagy szöveget szerkesztek, netezek csak, akkor mindig visszaveszem 100Mhz Fsb-re -0,05V core mert ugyanúgy megy csak jóval kevesebbet fogyaszt 1Ghz-en mint 1.5-ön. -
Chain|Q
tag
Hozzaszolas patch: :D
''...a modern, 1 evnel nem regebbi Ghz kaliberu pc,'' akiknek nincs szuksege ilyen teljesitmenyre ''es az iszonyu kornyezetszennyezessel megtermelt energiaval futi a vilagurt...'' -
Chain|Q
tag
En azon szoktam volt morfondirozni, hogy vajon mennyivel kevesebb energia fogyna, ha mondjuk az energiat nem arra hasznalnank, hogy a tobbGhz-s procik, egy 17''-os monitoron naphosszat Windoz kepernyokimelot nyomjanak... :) Ez azutan vetodott fel bennem, miutan eladtam az 1.1Ghz-s Athlonomat, es a villanyszamlank a felere(!), a szobam atlaghomerseklete pedig ugy 5-6 fokkal csokkent... :D A dolgaimat pedig el tudom intezni az ''elavult'' Amigamrol is, bar nyilvan ez a megszallott 3D jatekosok es egyeb teljesitmenyigenyes cuccok szerelmeseinek igenyeit mar nem elegitene ki.
De mondjuk elgondolkodtato, hogy nekem a komplett gepem kevesebb aramot eszik, mint mondjuk egy atlag pc-ben a processzor... Es ugye azoknak is ott all az asztalan a (ha masnem a munkahelyen, foleg nyugaton) a modern, 1 evnel nem regebbi Ghz kaliberu pc, es az iszonyu kornyezetszennyezessel megtermelt energiaval futi a vilagurt, mikozben megy a Word vagy az Excel, vagy a fent mar emlitett kepernyokimelo... Szerintem ez egyszerre elgondolkodtato, ijeszto es szanalmas. -
Den
veterán
válasz
renegade
üzenetére
Hát még ha hozzáveszed hogy fosszilis energiahordozókcsak néhány évtizedig van, legalábbis olyan mennyiségben hogy mindenkinek elég legyen.... Szép ''kis'' háborúk várhatók...
uránból az 50-60 év úgy jött hogy a teljes energia fogyasztást vették, és belekalkulálták hogy a fogyasztás gyorsuló ütemben növexik.
Egyébként döbbenetesek ezek a számítások, pl. az is kiszámolták hogy a mai fogyasztást, a földön található deutérium, és trícium felhasználásával, fúzióból több 10 ezer évig fedezni tudnánk, viszont ha fogyasztás növekedést a jelenlegi ütemben figyelembe vesszük, már csak 600 évig futná! -
renegade
aktív tag
Én spec. az uránnal kapcsolatban inkább 4-500 évre emlékszem, de mind1. Amiről viszont kevesebb szó esik, az az érdekesség, hogy egyes fémek valóban már csak pár évtizedig állnak rendelkezésre: pl. kadmium, volfrám, meg még egy pár. Igazi társadalmi és technológiai kihívás lesz ennek a problémának az áthidalása.
-
Den
veterán
válasz
renegade
üzenetére
Nyilván nem lehet háztartási hulladékból reaktor fűtőanyagot csinálni, de sok olyan anyag, izotóp, van amit felhasználhatóvá lehet tenni, és mondjuk ezek mennyisége néhány száz évre elég lenne a természetes urán 50-60 évnyi mennyiségével szemben (már ha minden energiát ebből nyernénk)
-
renegade
aktív tag
OK, most lusta vagyok utánanézni, meg nincsenek is itt a magkémia jegyzeteim. Mindenesetre én nagyon úgy emlékszem, hogy szaporítóreaktorba csak eleve instabil izotópokat elegendő mennyiségben tartalmazó anyagot lehet tenni, tehát pl. egy filctollból nem igazán fog plútóniumot készíteni nekünk.
A kiégett fűtőelemeket valóban lehet használni és újradúsítani is - egy darabig, aztán vége mehet az atomtemetőbe. Különben nagyon jó üzlet lenne, nem? Gyakorlatilag egy két üzemből álló (reaktor+szaporító) perpetuum mobile... -
Den
veterán
válasz
renegade
üzenetére
De igaz, sőtt maga a hulladék is tartalmaz felhasaználható anyagot, csak drágább kinyerni, mint az uránium dúsítás, másrészt mivel többnyire plutónium, az atomfegyver gyártás elkerülése véget sem csinálják. ugyanis a hulladékból kvonni a plutóniumot nem egyszerű, viszont a kivont dúsított plútóniumból elég egyszerű atombombát csinálni.
Csernobilt persze nem akartam elbagatelizáni, de ma már szinte minbdent tudunk róla, és tény hogy iszonyatos hatása volt és még sokáig érződni fog a hatása de összességben sokkal nagyobb eséllyel fogsz a szénhidrogén erőművektől meghalni, mint nukleáris balesettől.
Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk Galaxy S24/24+/S24 Ultra/S24 FE
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest