Hirdetés
- iPhone topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
Új hozzászólás Aktív témák
-
426os
őstag
válasz
Nordik #13957 üzenetére
Ahogy AxBattler is írja, érdemes kiszámolni. Viszont van két tényező, amit nehéz pénzben megfogalmazni (nálam az utóbbi időben erősen felértékelődtek):
- Egy korrekt szerződés bérlőként sok mindentől véd, mégis a lakás kiadók többsége elég rugalmatlan tud lenni. Mivel nagy a kereslet a jó ár/érték arányú lakásokra, mostanában nagyon alárendelt szerepben vannak a bérlők, bármennyire is korrektek. Ezen kívül a bérbeadó bármikor felmondhatja a szerződést (persze a megfelelő kiköltözési idővel), ami okozhat kellemetlen időszakot az életben (gyorsan találj másik lakást - vagy leadod az igényeid, vagy ha nincs éppen szerencséd, erősen zsebbe kell nyúlj, mert csak drágábban találsz hasonlót).
- Nem tudod igazán a saját ízlésedre szabni (ha egy festésen kívül többre vágysz), mert nagy eséllyel komolyabb átalakításokba a tulaj nem fog belemenni, illetve nem finanszírozza meg). Ha saját bútoraid vannak, akkor egy nem tervezett költözés macerás tud lenni, illetve lehet, hogy a következő lakásba nem is illenek majd bele (hely/elrendezés/kinézet stb.)Nekem a bérlés egy részről adja a szabadság érzetét, de a fentiek erősen a vásárlás felé terelnek, még ha kiszámolva az valamivel többe kerül.
Saját részre a mostani alacsony kamattal én valószínűleg vennék, ha meglenne rá a della, befektetési céllal biztosan nem.
1 szobás garzont nem vennék, minimum 1,5 szoba nálam az elvárás (vagy legalább egy elkülönülő hálófülke legyen). Ha néha fogadsz vendéget (barát, szülő pl.), ez szempont lehet. Engem zavar, ha a háló rész nincs valamilyen formában elválasztva.
Egy 1,5 szobás lakás egyedül és párban is élhető, én mindenképpen arra hajtanék, nem garzonra. -
válasz
Nordik #13957 üzenetére
Amiért gondolkodom ezen, hogy talán felesleges tovabb az albérletet fizetni, ha amúgy bele tudnék vágni saját lakásba.
Ha az albérlet díja (mínusz az önerő 1 havi haszonáldozata) magasabb, vagy nagyjából ugyanakkora, mint a havonta fizetett törlesztőrészlet kamattartalma, akkor biztosan megéri belevágnod, most amúgy is jók a lakáshitel kamatok.Viszont nyilván szeretnék gyereket, párt ami miatt ugye előbb vagy utóbb költözni kellene egy ekkora lakásból.
Nem örökre vásárolsz (legény)lakást. Ez alapján már a késő nyugdíjas éveidre is gondolhatnál...Létezik (Erste-nél) a fent említett áthidaló hitel, illetve ha kivárod a minimum futamidőt (ált. 3-4 év), akkor bünti nélkül előtörleszthetsz... ergo a lakás eladásakor nem lesz gond a hitellel, csak egy picivel több papírmunka.
Egyetlen kérdés, hogy a lakásárak hogyan fognak változni, most megtorpanásról beszélnek, azaz a csúcson vennél lakást. Hogy ebből mi igaz...
(#13959) Nordik
35nm körüli konyhás garzonból tudsz csinálni amerikai konyhás, 1.5 szobás kecót. Én most ezt tettem. -
Mercutio_
félisten
válasz
Nordik #13957 üzenetére
Nincs túl nagy difi a garzon és egy 1,5 szobás között, én egyből utóbbit nézegetnék, így amíg nincs gyerek nem kell nagyobba menni.
Létezik áthidaló hitel a régit eladod újat megveszed időszakra, így át tudod vinni a jelzálogot a régi lakásról az újra. (Részleteket értelemszerűen tisztázni kell majd amikor aktuális a dolog)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Z Fold 6 512GB Ezüst Független
- ÚJ Asus TUF Gaming FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 8GB- 2 év garancia
- MSI MAG B650 Tomahawk WIFI Alaplap
- MSI PRO B760-P DDR4 II Alaplap
- ÚJ AKKSI! W11 Dell XPS 15 9560 (I5-7300HQ, GTX 1050 4GB, 16GB RAM, 256GB M.2) - Teszt BESZÁMÍTÁS!!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD ROG RX VEGA 56 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 530W
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G4: i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 150db DELL Universal Dock D6000 dokkoló (452-BCYH) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest