- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Celithrandi #204 üzenetére
Mi értelme lenne amúgy a játékokat winyóról futtatni minden mást meg ssdről?
Én is azt írtam korábbi hozzászólásban, hogy futtatható állományt ne rakjunk HDD-re, de igazából van olyan helyzet, amikor azon is elvan a játék. Pl. GoG-on bevásárolsz retró játékokból és azt a 200 db ősrégi címet nem akarod SSD-re rakni (mert ezeknek úgysem számít a sebesség) akkor azon bőven elvannak.
A HDD ár-érték arányban még mindig jobb tároló. Én mindent aláírok, hogy az SSD gyors és tartósabb (?) is, de azért még sok dologra mindig jó a HDD is.
-
válasz
Lessmessino #191 üzenetére
Nem.
-
-
A józan paraszti észt és az egyéb szubjektív megítéléseket ne keverjük ide, a statisztikai adatok már érdekesebben hangzanak. Van-e erről forrásod, amit át lehetne olvasni?
Én személy szerint ritkán a Backblaze statisztikáira rá szoktam nézni, de ott inkább a különböző merevlemezek tartóssága, ami érdekes lehet. Ezeknek a nagy része Enterprise minőségű merevlemez, elég komoly minőséggel, na meg árral is, ami nem biztos, hogy eljut a hétköznapi userhez. Emlékeim szerint a Toshiba MG szériája elég jó adatokat produkál. Abból most jelenleg a 20 terás lemez kerül 130k forintba, míg a lentebb említett szutyok Samsung QVO 8 TB pedig 200k... de tudom, itt nem is az ár a kérdés, hanem a tartósságról beszélgetünk.
Itt egy kép arról, hogy adott idő alatt mennyi SSD ment tönkre és mennyi HDD. Bennem azért felmerül a kérdés, hogy eltelt-e elég idő ahhoz, hogy biztosan meg tudjuk mondani, hogy mennyit bír ki egy SSD? Nem lehetséges-e, hogy a hosszú futamot a HDD-k nyerik? Azt mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy itt a merevlemezek speciális körülmények között működnek. Szigorúan temperált helyiség, a lemezek fizikai elmozdulásának lehetősége nélkül, mondhatni ilyen ideális körülmények nem lesznek otthon a usernél.
De ha a vezérlőelektronika hal meg, az mindkettőnél úgy néz ki, hogy egyik percben még minden fasza, a SMART értékek rendben vannak, a következő pillanatban meg se kép, se hang.
Ezzel kapcsolatban egy jó minőségű tápegység, megfelelően földelt hálózat, plusz egy szünetmentes biztosan sokat tud tenni mindkét típusnál.
Jelenleg tényleg úgy néz ki, hogy az SSD-knek több az előnyük, de hosszabb távon is így lesz-e? Én csak kíváncsi vagyok a témára. -
válasz
Donki Hóte #161 üzenetére
Neki már egy párszor kiosztották az ujjzárat.
-
A Samsung QVO, a Kingston A400, meg az Intenso SSD-k biztosan nem prémium, pláne nem megbízhatóságra. Nem mondom, hogy egy HDD megbízhatóbb tároló, de az SSD-nél spontán elhalálozás is lehet teljes adatvesztéssel, míg HDD-nél vannak/lehetnek előjelek is, hogy baj van. Valaki írta, hogy jelezte neki a HD Sentinel a HDD várható hibáját.
Mindenki döntse el magának, hogy mire bízza az adatait.
-
-
válasz
Graphics #129 üzenetére
Én értelek, de azért a QLC-s Samsung SSD-ből 200k forint a 8 terás. Míg a merevlemezből a 10-12 terást megkapod mennyiért? 60k forintért? Az azért nem mindegy.
Nekem egyelőre ennél nagyobb sebességre nincs szükségem, így a HDD megteszi. A héliumos ráadásul halk is és nem is melegszik annyira.
-
válasz
morcosharcos #122 üzenetére
A HD Sentinel hasznos kis dolog.
-
válasz
morcosharcos #117 üzenetére
-
Ok, de minek gyártsanak 120 gigás merevlemezt? Kinek kellene?
Az az érdekes, hogy 2 terás merevlemezt megkapsz 20k forintért [link] , míg egy 2 terás SSD-t majdnem 3x annyiért: [link]
Van létjogosultsága a merevlemezeknek. Nekem a 10 terás Ultrastar is igen szép sebességet produkál HDD létére. Aztán a 10 tera az 10 tera. SSD-ből "csak" 8 terás lett volna 200k forintért és egy f*s QLC-s Samsung QVO-t adnak annyiért. Ez meg egy Ultrastar.
-
Nem tudnak 120 gigás HDD-t gyártani? Na ne mondd már. Nekem van egy ~15 éves 160 gigás PATA csatis WD Caviar Bluem. Sőt, még egy 10 gigás Quantum Fireballom is van.
Azért nem gyártanak már "pici" HDD-ket, mert nincs rá igény. 1 tera az már alap kapacitás, az alá nem mennek. Na meg ott azért van egy komoly gyártósor, biztosan gazdaságosabb csak bizonyos kapacitásokat gyártani. Pl. 1, 2, 4, 6, 8, 10, stb.
-
válasz
Geri Bátyó #94 üzenetére
-
Nálam a 120 gigás Kingston SSD emlékszem, hogy kevés volt a Windows-zal együtt. Csak 1-2 játék fért el mellette és azokból is a kedvenceket raktam rá. Érezni lehetett, hogy a HDD-hez képest jóval gyorsabbak a játékok is rajta. Valamikor 2015 körül tudtam venni egy 512 gigás Samsung 850 Pro-t apróról emlékeim szerint 30k forintért. Nagy öröm volt, onnantól már mehettek a játékok SSD-re is.
-
-
válasz
morcosharcos #43 üzenetére
minden nanoszekundum számít-"játékokat kivéve szűk keresztmetszet legyen egy jó HDD
Más játékoknál is szűk keresztmetszet a HDD, pl. az olyanoknál is, ahol nagyobb térképet kell betölteni, pl. MMORPG, vagy Total War típusú játékok. Mikrolagokról nem is beszélve, mert azt is okozhat HDD.
Uraim... miért akartok futtatható állományt HDD-re telepíteni 2024-ben? Nem értem... Nem olyan drága már az SSD... Nekem 2013 óta az oprendszer SSD-n van, akkor az első ilyen cuccom egy Kingston HyperX 3K 120GB SSD volt. Adaton (képek, videók, lemezképek, programtelepítők, stb.) kívül semmit nem tárolok HDD-n, mert nincs értelme.
-
-
Mert amúgy mire kell pl 20TB-os hdd?
Tartalomgyártóknak pl. jól jöhet, vagy akik nagy mennyiségű és nagy felbontású felvételt tárolnak. Na meg vannak a
data hoarderek
(kényszeres [?] adatfelhalmozók), akik éppen azon versenyeznek egy subredditen, hogy kinek nagyobb a szervere otthon. Lehet olvasni elég vad dolgokat: [link] Vagy itt egy 6 évvel ezelőtti bejegyzés, valakinek már akkor legalább 300 terányi tárolt adata volt. [link] Ami legalább 7000 filmet, 600 komplett tévésorozatot és egyéb dolgokat takart. [link] -
-
válasz
LurkerSheik #18 üzenetére
Most is többé-kevésbé annyi az ára, csak a forint kétszer annyira nem ér semmit.
-
Egy tízessel többért és lényegesen jobb felépítéssel:
-
Emlékszem, amikor megjelentek a TLC-s SSD-k, mindenki azt mondta, hogy ne vegyetek olyat. Most már elterjedt a QLC és mindenki azt mondja, hogy TLC-t vegyetek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Crucial T500 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Corsair MP700 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest