Új hozzászólás Aktív témák
-
D55
senior tag
"Megy a játékos a pályán. meglátja az ellenséget. Na most a továbbiak már a játékos viselkedésén múlik. Mert mondjuk tűzet is nyithat az ellenségre vagy úgy dönt hogy inkább nyúlcípőt köt."
Spekulatív hitreg kell
Amúgy az Ryzenek natív teljesítményével azért tudnék vitatkozni, legalábbis nálam annak idején a szénné hype-olt Zen 2 sok nem jól optimalizált online játékban botrányosan elhasalt (1080p-ben stabil 65-70 fps fölé kb. esélytelen volt), ahol nagyon kiegyensúlyozatlanul egy programszál vitte a legtöbb prociidőt. Aztan a Zen 3 már lehet jobb volt, nem tudom.
-
Pikari
veterán
6 mag fölött masszívan csökkenésnek indul a hatékonyság, nem nagyon van értelme ennek a masszív magszámnak a legtöbb típusú felhasználás esetén.
Van persze értelme egy 256 magos processzornak, pl ha a hálószobádból akarod hostolni az iwiwet, de az igazság az, hogy már szerverfeladatokra is masszívan csökken a hatékonyság 12-16 processz (szál) felett.
Igazából hagyni is kellene ezt a bohóckodást már a rengeteg maggal, és a fogyasztás radikális csökkentésére kellene koncentrálni, de amíg az emberek őrült módjára veszik meg az előző generációnál kb 10%-al gyorsabb processzort, addig a gyártók is ebbe az irányba kénytelenek mozogni, hiszen egy piacgazdaságban élünk.
-
ddekany
veterán
"Persze az látszik, hogy a világ az egyre több mag és szál fele halad. Így lehet 5-10 év múlva egy otthoni gépben is 32-64-128-"
Arra haladt, de nyilván már csökkenő megtérülés van szoftver oldalon is, meg előbb-utóbb megfolytja a memória sávszélesség is. Utóbbi már rég meg is történt már IGP esetén, ahol nem probléma a munka párhuzamosítása. Most meg még az NPU-val is beszálnak fennakadni a memória sávszélességen. Előbb-utóbb forraszthatják GDDR akárhányat a CPU köré, mint GPU-nál. -
KROK640
nagyúr
Ez inkább : 2C4T, 4C4T, 4C8T volt sokáig (1st-8th genig 8 éven át).
Megvolt az előnye, hogy a szoftvereket nem is próbálták 4 magosnál többre optimalizálni, hiszen a CPU-k nagyrésze maximum 4 szállal dolgozott.
Egyébként anno a 4th gen I3-ban az volt a jó hogy 2C4T azért még azok is elindultak vele, amik 4 magot kértek minimum igényként. Az más, hogy aztán hogy futott...
Viszont abban nem vagyok biztos, hogy az AMD egy magos IPCben is jobb lenne az Intelnél. Főleg, hogy nézem, hotgy közepes Ryzenek is az Intel I5-ökhöz képest milyen brutális órajel előnnyel indulnak számosságot illetően, és valahol mégis egy kategóriában mérik őket. -
KROK640
nagyúr
A játékoknak mindig is inkább kevés és erősebb mag kellett (jó a példád amúgy
).
Ezért is van az, hogy a tök olcsó, alacsony órajeles szerver CPU-k 6-8-12 (×2 szál) maggal meg mondjuk 2-2.5GHZ-es teljesítménnyel (pláne ha valami jó régi architechtúra még emellé) nem jó játszani. Az emberek meg pislognak, hogy de hát milyen sok szálas a CPU-m, esetleg mellé tesz 32-64GB ECC RAMot is, és akkor sem történik csoda. Végül a 4th gen I3-at pont emiatt nem X99-es + Xeon alapú gépre cseréltem, pedig csábító gondolat volt 6-8 mag a gamer 4 mag árán, és a RAM is közel fél áron.
Nem csak az órajelet feljebb vinni, hanem az IPC-t is lehet emelni, mostanság az a divat. Ha clock to clock nézzük, érdekes lenne összevetni mondjuk egy 1700MHZ-es Wilamette magos Celeront (direkt azt írtam) egy mai mondjuk I7-el... vajon a Celeronnak hány GHZ-en kellene mennie ugyanazért a teljesítményért, akár csak 1 magon is? -
ddekany
veterán
Ha jól értettem amit mondanak, ezért is hozták a kompromisszumot, hogy HT kuka, de a 6-8 P mag (ami eleve nem kevés) legyen 1 szálon gyorsabb. Az E magok meg viszik a dinamikusan sok darabra vágható feladatokat, ahol sokszor amúgy is a CPU össz fogyasztása a korlát (tehát az önmagában lassabb, de perf/W-ban jobb maggokkal jobban járhatsz). Mint a Cinebench, ami mint tudjuk a legfontosabb mindenkinek.
Hogy játékban mennyi ilyen van, nem tudom, nem azon a területen vagyok. De a tüskék, mikor hirtelen túl sok szereplő van egy helyen, vagy túl sok fizikai interakció, talán ilyenek.
-
KROK640
nagyúr
Mindaz amit leírtál, nem ismeretlen előttem. A HT-t 2003 óta simerem első kézből, de még a jelenlegi CPU-m is HT-s.
Viszont ha a vásárló meglátja, hogy mondjuk 6 mag 6 szál VS 6 mag 12 szál, akkor nyilván az utóbbit fogja választani. Még akkor is az csak HT miatt 12 szál (nem fogja tudni, hogy az jó esetben is csak 1,4 mag). Ugyanúgy, ahogy anno Bulldozer CPU-k is tökéletesek voltak a nép kábítására jó sok szál (akár nyolc is), 4GHZ feletti órajel (mindez 2012-ben), már mindenki esett is hanyatt. Holott ott is technikailag legfelejebb 1,4 mag volt a kettő. -
ddekany
veterán
Nem tudom... Azért cudar világ ha 8 szálba nem férnek bele azok a játékban szűk keresztmetszetet adó feladatok, amik önmagukban nem párhuzamosíthatók. Utóbbi azt jelenti, hogy felbonthatod a feladatot 1, 2, 3, akárhány szálra. Mert az olyan akkor mehet E magra, ahelyett, hogy P-n benyelné a HT. De hát a benchmarkok majd megmondják.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nintendo Switch 2
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Cyberpunk 2077
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Bittorrent topik
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Légies iPhone halvány színei
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- ALIENWARE Area-51 R5
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 9060XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest