- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
-
Mobilarena
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bandit21
veterán
Régóta foglalkoztat a kérdés:
A gázos grilleken a kis egok a grillracs alatt vannak.
Ha lecsopog és rá eg a zsír akkor mivel lehet takarítani? A csövek közt mellett alatt fúvóka resekben?
A faszen esetben hamu kidob és helló. Mehet egy kis sika mika. De a gázosnal ez hogy néz ki? -
Bandit21
veterán
válasz
Flashback #2722 üzenetére
Klafa
Látom Te is tálba teszed a sajtot a rácsra.
Talált már valaki olyan sajtot amit a rácsra lehet tenni közvetlenül?
Pár lefoylik.
Talán van 1-2 márka ami bírja.
Aztán van ami úgy néz ki mintha lefolyna. Aztán nem. Aztán odaég.Amúgy az öntött vas rács sokat javít a sajt helyzeten mert ami oda kap is lejon. A krómozott raccsal 1-2 sajt korábban majdnem örök barátságot kötött.
-
Bandit21
veterán
Huhuu ez nagyon jó!
Mármint a bbq ha végre sikerül!Pedig az alap vas rácsos Praktiker/ Landmann cuccal estem neki életem második próbálkozása, de jujj nagyon nagyon finom lett.
2 kg sertés borda (ketté vágtam)
Rá mustár és Lidl be kapható sweet és sós borsos rub keveréke.
A múltkor már említett dió vékony agakkal ment 5 órát. 110 fok körül sikerült tartani.+/10 néha amikor lejjebb ment és újat raktam.
Volt a hús alatt és a tűz fölött is tálca de utóbbi nagyon vissza fogta.
Egy idő után akkor tettem be amikor begyulladt a 2 új ág.
Húst nem nagyon forgattam. 3 óra után becsomagoltam.
Képek a kisebb vékony részről (a nagyobb kapott még egy órát)
-
Bandit21
veterán
Üdv végül magamtól elmentem a helyes irányba (azon túl hogy az elejétől annyiban rossz volt az egész hogy a tepsit víz alatta hidegen indult) és egy idő után eszembe jutott hogy a garázs mellett a 2 évvel ezelőtti diofa metszés óta egy halomban van egy csomó 5-6 cm vastag 30 cm re vágott 2 éve száradó ág
Na onnantól kettőt tettem rá amikor kezdett lanyhulni és tökéletes volt.
Valóban a brikett nem erre való. Legközelebb majd jobban sikerül.A császár végül finom lett képet nem volt idő csinálni róla mert szét kaptuk.
-
Bandit21
veterán
Srácok a grill már nagyjából megy, ma bbq tervem lett volna.
Egy 1 kg császár megy alatta tál vízzel lassan 4 órája bőr lefelé.Az elején mustárral kentem meg egy bbq fűszerrel. Szép rezgős nemsoká becsomagolva is megy 4 órát.
Tudom a cucc nem bbq barát mert vékony a fala és ez grill de mégis egész jól sikerül tartani vele a 100-120 fokot.
De ehhez fel óránként a brikettet csesztetem újat rakok stb.
Értem hogy ez a lényege de valahogy olyan mintha a brikettet a lassú égese miatt a saját hamuja fullasztana be.
Fel óránként kicsit piszkálom őket de nem az igazi.
Legutóbb a grill után épp erre készülve nyitott keménnyel rostéllyokkal órákon át 120 fokos volt.
Most meg ez a benazas megy.
Mi a titok több brikett vagy kevesebb
Most kb a tűz tálca harmadán van 8-12 brikettet meg egy 20*30 tepsi víz mellette. -
Bandit21
veterán
Üdv amit mi vettünk a Praktikerben az ott is az OBI -ban is es csomó helyen van még.
A különbség általában hogy van e Kemény vagy sincs illetve hogy a rács az krómozott vékony vagy rendes öntött vas.
Én pl télen vettem az enyém sima Praktiker név alatt erre amikor kibontottam derült ki hogy landmann.
Gondolom Kínában ugyanott készül mind.
Ami fontos talán a kemény és hogy öntöttvas legyen a grill rács. Fotók alapján be lehet lőni talán. De jobb elmenni megnézni. -
Bandit21
veterán
válasz
balazsbence #2695 üzenetére
Szeged Kiskundorozsma. Igen a Lidlben is van egy jó de itt 2 félét csinálnak és ez a kicsi.
-
Bandit21
veterán
Ja és amiert ide jöttem Zone utazó videó benne Weber gyár látogatás (kb 7:30 től.)
-
Bandit21
veterán
válasz
Flashback #2636 üzenetére
Pont ilyet avattam a múlt héten.
Első alkalom előtt kiegettem amikor már meleg volt egy szalonnával körbe kentem az öntött vas grill lapot is.
Előtte tavaly egy sima gömb volt ott alul felül egy záró van csak. És kevés faszen fért bele. Ha le volt takarva elaludt. Ha nyitva akkor meg hamar elégett. És a magasság sem volt állítható.De ez az új cucc nagyon jó. Én is tervezek vele valami low&slow dolgot ezért grill végén csak lecsukva hagytam hűlni nyitott keménnyel és két oldalt nyitott legzokkel.
Órákon át volt 100-200 közt. Tudom a 200 magas de el lehet zárni.Ez már vége kép a melegen tartót lehet le fogom szedni mert ami kész inkább ne száradjon csak most elsőre kipróbáltam.
Albán pékség lepénybe ment hamuba sült hagyma csevap alulra tejföl paradicsom uborka felül ajvár.Ja és fehér széket venni hülyeség ha az ember legkisebb lánya 2 éves és mindenhova rajzol (csevap szendvics kép alja...
)
-
Bandit21
veterán
válasz
lemmy71 #2621 üzenetére
Az világos hogy mind ott készül és alig van eltérés köztük. Hátha a landmann jelent valamit de sokszor a márkanév se számít.
Más miatt voltam a Praktikerben és láttam egy ilyet.
Gyakorlatilag ugyanaz mint amit vettem design más de az öntöttvas racs pont egyazon méret.Ami viszont feltűnt, hogy dupla falú volt a fedele. Az én landmann cuccom sima szimpla.
Neten vettem és 2 héten belül vagyok, dobozban van még.Az hogy a teteje dupla falú a low& slow kísérletben segítene bármit? Vagy úgyis vékony és mindegy hogy 1 vagy 2 vékony réteg van?
Ennek a mr Garden-nek olyan a teteje hogy kb egy 1 cm réssel van egy belső lemeze is.
Ez segít érdemben vajon a hő tartást? -
Bandit21
veterán
Elhoztam a Praktiker Grillchef kocsit, lehet csak később rakom össze mert így dobozban kisebb helyet foglal.
Próbáltam egy ideje megfejteni mi a különbség ezek közt hát most végre az már világos hogy a grillchef az landmann, mert bár az áruház ezt grillchef nek hívja a dobozon landmann van. Nekem ez nem volt teljesen világos.
-
Bandit21
veterán
válasz
balazsbence #2609 üzenetére
Köszönöm, ez kb a praktikeres megfelelője (ott most grillchef márka néven az 48 ezer ) annyi eltéréssel, hogy a Praktiker féle az kéményes.
A kéményen kívül nem látok eltérést köztük, öntöttvas rácsosak.Van Praktiker saját márkás ugyanilyen de az króm rácsos.
Találtam OBI féle változatot is szintén öntött vas raccsal de Jamestown néven de az 60 (nem akciós épp)
Ezek (landmann Jamestown grillchef merkury féle) annyiban tér el ránézésre hogy van e kémény vagy nincs.
Fene tudja melyik a jobb.
Nekem a Praktiker kézre esik ezért lett az. -
Bandit21
veterán
DIY téma:
Nem vagyok kétbalkezes de sajna az életben nem heggesztettem semmit és szerszám se nagyon van otthon csak pár alap dolog fúró flex fűnyíró stb.A gömb formája tetszik de kifejezetten öntöttvas rácsos megoldást kerestem mert a krómozott cuccokat meguntam. Vagy áztattam citromos vízben a kádban éjjel hogy másnap csak le kelljen simogatni vagy mint a régit dörzsöltem és a vége a rozsda lett.
Most 48 ezer ez a téglalap alakú, itt néztem van pár, jó lesz nekünk!
Tavasszal jövök majd beszámolok.
-
Bandit21
veterán
Ok, de ez a Chuck Norris/ McGyver szint!
Köszönöm, mindenképp próbálom! Régi álmom a bbq de úgy néztem kézügyesség hiányában bőven 100 ahol kezdődik (olajos hordós megoldás) és a költségvetés bizottság elnöke (Asszony) még nem bólintott rá.
Pár mini tojásra már mondta korábban hogy ha jó miért ne de nagy a család ott tudtam nem szabad engedni a kísértésnek mert ami egy 50 cm alattiba befér azt egy perc alatt eszik meg. -
Bandit21
veterán
-
Bandit21
veterán
válasz
lemmy71 #2599 üzenetére
Bocs, nekem 2 találatot adott csak a grilchef szóra, johnny82 volt az egyik, (a másik Fórumtárs nem ilyet vett) johny82-nél szűrtem utána az összes hsz-re, hogy lássam miket írt, láttan a brikettet meg a padlizsán orgiát, de szerettem volna infót arról, alacsonyabb hőfokos smoke-ra jó-e?
-
Bandit21
veterán
válasz
Bandit21 #2588 üzenetére
Üdv,
Legutóbb a válaszolós hsz-ben írtak szerint 54 cm gömbre cseréltem egy régi nyílt terű grillt, amit aztán sógórom kicsit megkezelt és matt lett a szinte vadiúj grillrács.
Mindkettőnek krómozott rácsa volt és abban maradtunk talán, hogy az öntöttvas a jó megoldás.
Ősszel elkezdtem vadászni, de nem találtam ilyet, aztán pedig egy kollegámnál már majdnem télen volt egy grillezés, ahol nagyon megtetszett a kocsi.
Most végre találtam ilyet ráadásul rendelni is lehet és öntöttvas a rácsa.
A gömb vagy vékony volt vagy kicsi, de letakarva ha még ha nyitva is maradtak a rostélyok, elaludt akármekkora "tüzet" raktam bele.
Nyilván béna is vagyok még a zárt teres cuccokhoz, ill. tudom, hogy ez még mindig amatőr cucc a sok épített smoker-hez képest, de már előrelépés, hogy öntöttvas a rácsa.És itt jön a kérdés a bevezető után:
Mire kell figyelni az öntöttvas rácsnál?
Pácolt húst csak úgy nem lehet rá tenni mert rá ég? Első sütés előtt mit csináljak vele?
Grillezés előtt olajozzam?
Ha sikerülne vele valami nagyjából állandó hőfokot eltalálni, akkor próbálok majd vele low&slow kategóriát is (nyilván a vékony fala miatt nem tökéletes rá)
A kollegámnál annyit fogott meg benne, hogy majd 2 órán át állandó magas hőfokot tudott, ebből gondoltam, hogy elzárt szellőzőkkel / kevesebb szénnel menni fog az állandó alacsony is talán.Köszönök minden ötletet tanácsot (akár azt is, hogy ez miért szar, mert jövő hét végére ígérik, h jön, tehát le is tudom mondani akár.) Ha van 50-70 körül "elfogadható" méretű másik javaslat, jöhet nyugodtan.
Na most máshogy keresve látom,
johnny82
Nektek ilyen van, írsz róla?Ezt a Weber brikettet sokan dicsérik, kipróbálom majd én is.
-
Bandit21
veterán
Üdv,
Egy baromi régi grill kocsit váltottam le idén nyárra egy gömbre. 54 cm, tesco gazdaságos volt, de elvoltam vele.
Amit a régiből megtanultam, hogy drót kefe meg súrolószer megöli a krómot rajta, ezért ezt az újat használat után hagytam kihülni, és éjszakára ment mindig a kádba ecettel citromlével reggel meg lesímogattam róla a trutyit.
Ami nem jött így le az kapott a sima konyhaszivacs nem dörzsis felével és szép volt 4-5 használat után is.A sógorom kölcsön kérte egy alkalomra (horgászat ladikról). Most hagyjuk, hogy szerintem egy hajón ez életveszély, de végül elvitte.
A haverja amikor kész voltak úgy gondolta leöblíti a Tiszában. Na ezzel a lendülettel esett ki a középső rács bele a folyóba.
Vett helyette egy újat. Kb 0,5 cm-el nagyobb mint kéne, nem ugrik be a helyére de annyi baj legyen.Viszont most világosba látom, hogy a külső grill rács tiszta matt. Eddig nem volt ilyen.
Létezik, hogy forrón bele tették a vízbe és a króm ahogy volt el is búcsúzott róla?Az egészet onnan kezdtem, hogy a régi már csupa rozsda volt mert évek alatt lesúroltam róla a krómot. Ez most "vadiújonnan" lett ilyen egyik napról a másikra.
-
Bandit21
veterán
válasz
j.bravo #2545 üzenetére
Én fordítva értettem.
Szerintem nincs olyan gomb ahol oldalról tudsz parazsat igazítani.
Ez persze gyakorlattal bíztos súlytalan probléma lesz idővel de míg a régi esetében akár fogtam és legfelső szintre téve nyugodtan tudtam igazítani úgy hogy rajta van minden már sulo cucc a gomb esetében ket megoldás van
Vagy a rács közepét leszeded és akkor lehet körbe igazgatni de felülről amerre épp eget és ha sikerült is a viszonylag alacsonyan lévő kor rácson minden hamus lesz, vagy - le szeded az egész rácsot a belső körrel együtt de azt lerakni nehéz főleg ha már tele.De mondom ez kb azoknak a kezdő balfxszoknak probléma mint én akik a nagy kupac faszenhez szoktak meg a fél M2 grill felülethez - mert valljuk meg az a régi grill ha be van gyujtva akkor leginkabb egy etteremben lenne a helye, mindig sajnáltam eloltani mert látszott hogy kb 20-30 főre 3-4 adagban simán lehet rajta űzni az ipart. Volt hogy a felén ment csak amúgy ott is lehet persze spórolni.
Jó a gomb tehát csak más.
-
Bandit21
veterán
válasz
j.bravo #2540 üzenetére
Nekem egy régi (kb 20 éves) metróban vett "hatalmas " nyílt tűzteres faszenes van/volt.
Annak 2 db 30*100 cm -es rácsa van, összesen 60*100 a grillter én sajna ezt szoktam meg így amiket árulnak XL meg óriás meg stb címszóval 40*50 hát az a negyede az eddiginek.
Megszoktam sajna kenyelmes is volt akkora helyen ráadásul külön külön 4 magasságban állíthatók votlak a rácsok. (Amik 20 év után már rozsdasak bármit csinálok és ezért kellet egy új)És ha már az új egy kis kezdő gömb grill tapasztalat:
Elsőre kevés volt a szén (egy begyujto kemény adag.
Ezért elaludt amikor letakartam (alul felül nyitott rostelyokkal).De raktam rá egy második adagot, végül szépen megsült minden csak lassan.
Második alkalommal már 3 begyujto adag ment rá hagytam izzani az egészet. Most nem takartam le annyit, oda is égett.
Plusz a faszenes racsrol a fele leesik. Ezzel az alsó rostelyt is takarja ami hiába van nyitva.Legközelebb veszek brikettet, az nem esik le, és 2 begyujto megy rá és újra merem majd letakarva sütni néha emelve.
Meg kell ezt is tanulni, ehhez képest a régi gyerekjáték volt, raktam a közepén egy bazi halmot, az amikor fehéren kezdett izzani szét húztam és szépen a megfelelő magasságban ment a grill. Ha hűlt lejebb tettem a rácsot, ahol láttam lyuk van oda tettem máshonnan.
Ebbe a gombbe oldalról nem lehet belepiszkálni, az elején jó kell legyen minden. -
Bandit21
veterán
Helló én épp múlt héten vettem 24 ért egy Tesco 54 cm gömböt majd mentem a metróba és láttam meg ezt a kettőt.
A kisebb pirosat nem venném a nagyobb viszont jó szerintem, sőt talán 29 ért jobb mint a Tesco 24 ezres de már ez van
A 29 ezres metrós amellett hogy nyíló tetős jobb mert van egy felső, a tetővel együtt mozgó kis melegen tartó polca is.
Igaz csak kb 10*30 cm de 4-5 hús elfér rajta amikor már kész.Szerintem jó a 29 ezres metrós.
-
Bandit21
veterán
Köszi!
Mennyi faszén kellett ehhez?
Legyen mondjuk ez (27 cm magas begyujtoba ami fér) egy egység.
Én elsőre ennyit raktam bele de sajna faszenet nem brikettet így szépen le potyogott a fele az alsó racsrol és ki is hűlt. Raktam rá megegyet azzal mar jó lett.Nem teljesen értem, mihez kell az alsó, faszen tartó rács. (Égés szempontból világos hogy jobban, alulról is kap levegőt ill hogy a gomb alak miatt lefelé szűkül a cucc és az a pár cm amivel feljebb van a rács nagyban szélesíti a faszen által sütött területet) De akkor egy sűrűbb rács kéne mert a kapható faszen fele kb kisebb és azonnal le esik alulra)
Mindnekepp ki fogom próbálni köszi.
A begyujtas / faszen - brikett mennyiséget kellene eltalálni előbb grillhez majd bbq hoz is.
Utóbbi félek az elejen ki fog aludniHa grillezek egy ilyen gombbe akkor is le takarnam néha ez hülyeség?
-
Bandit21
veterán
-
Bandit21
veterán
válasz
Bandit21 #2520 üzenetére
Hasonló madaraknak mint én:
A nem öntöttvas, hanem krómozott acél (?) grillrácsot éjszakára ecetes citromlés vízbe áztatva másnap puha ronggyal simogatva olyan lesz mint az új.Éveken át dörzsöltem, kefével mindenfélével le is kopott a króm és rozsdás lett. Ez remélem kitart majd,
Mivel 54 cm ezért a sarokkádba fért el, célszerű a heti kádsúrolást utána időzíteni.
-
Bandit21
veterán
Üdv, pár gyakorlati kérdésem lenne. Eddig egy nagyobb, dupla rácsos, lassan 20 éves kerekes faszenes grillünk volt, de a rácsok szépen berozsdásodtak. A feleségem kő grillt szeretne, én kamado-t addig pedig amíg eldöntjük, vettünk egy tesco akciós 54 cm gömbgrill cuccot 24 ezerért. Mivel a régihez ennél több lett volna új rácsot venni jó lesz erre a nyárra pár alkalomra.
A begyújtásnál meglepett h a leírások szerint az alsó rácsra kell tenni a faszenet. Vagy inkább brikett kellett volna mert a kisebb faszén lepotyog. Keveset is tettem bele elsőre, de végülis ma elkészült egy normális kis ebéd rajta.
Nem hittem, de valóban nem lelocsolni kell hanem letakarni és elzárni a légrostélyt alul felül és levegő híján szépen bealudt.
A kérdésem innen következik.
Egyszerúen ki kell borítani/söpörni belőle a nagyobb darabokat, alul a hamu gyújtőt is üríteni, aztán mondkjuk slag meg valami mosószer és kész?
Ahol szalonna sült sajna nem tettem alá semmit így rá csöpögött az oldalára (nem faszén fölé tettem, de csepegtető tálcát nem tettem alá sajna, mert 2 db szalonna volt ősszvissz)
Plusz grillrács kérdés:
A régire azt mondta egy ismerős, (tök hülye vagyok ehhez amúgy) hogy ezek krómozott acél cuccok, és a sok fém dörzsi amit adnak grill tisztító néven megöli és ezért lett rozsdás a régi is.Olvastam olyat h ami rá van égve, a legjobb az ha újra begyújtom és hagyom leégni.
Ehhez a benne szépen kihúlt faszenet lehet újragyújtani?
V áztatás és szivacs?
bocs a sok hülye kérdésért de gömb grillem sose volt mindig nagy rács fölött dolgoztam (a régi 2 db 30*70 -es rács összesen 60*70 cm volt v több talán dolgozni fura most ez a kis 54 cm)
azt tudom h ebbe se smoke se bbq nem igazán készül sose mert vékony.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 3D nyomtatás
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nyaralás topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- NBA és kosárlabda topic
- Spórolós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Apple iPad 10 10th 2022 12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD - garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest