- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- VoLTE/VoWiFi
- Google Pixel topik
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
-
Mobilarena
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #2282 üzenetére
B U É K 🍾
Kicsit nem lett nagy az a szellőző
Én csak négy csíkot vágtam ki nagyflexel.
A b@zi nagy ekekulcs alatt, van egy rejtett szellőző, belül egy terelőlappal.
Így lett tökéletes a légáromlás, a tartály 110 literes a kémény 90mm. saválló cső.
A kemény becsatlakozás is, sarkalatos pontja a smokernek
Én hasonlóan alakítottam ki, mint
Aaron Franklin master,
Így pöfékelt, a próbaüzem során -
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #2068 üzenetére
Baró a brájzli
Látom normális kéményt tettél, nem pedig azt a virsli csövet amit a feldon kalkulátór javasol.
Én valami széles szellőzőt építenék a végébe, de mivel ivelt a vége így valami lapsvasból egy keretett is kell eszkábálnod. Az aljára is tegyél egy tisztíró nyílást, akár onnan is kaphatja a levegőt. A képen látod hogy is csináltam.
Ha csak oldalra teszel, akkor ügyelj rá, hogy a keresztmetszett akkora legyen mint a kéménycső és a platni alá is belógjon egy kicsit. akkor a levegő szépen körkörösen cirkulál majd a sütődben -
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #2054 üzenetére
Bocsi hogy csak most reagálok, de egy kicsit elvoltam "havazva".
Amúgy pöpec a "brajzli" gratulálok hozzá 👍 Nem kell több bevágás a platnira az bőven elég ami van. Ahogyan néztem annó, olyan 10 - 16 os lyukakat fúrnak és 2mm vágokorongal csinálják a bevágásokat. Szóval jó lesz, csak így tovább. Ami nélkülözhetetlen, az a sörnyitó, ne felejtsd el a végén 😉 -
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #1654 üzenetére
Ne fesd
Csiszold le fémtisztára flexre szerelt drótkoronggal, utána hevítsd jól fel a vasat és dörzsöld be marhafaggyúval.
Így csinálják a profik
Én egy nagy gázperzselővel melegítettem az enyémet még el nem kezdet kékülni az acél és utána étolajjal bedörzsöltem. A fém keretet lábakat stb. kétszer fékolajjal átdörzsöltem és mára már szép patinás lett
Amúgy az az 5 -ös falvastagságú zártszelvény akár a vénusz kénsavas légterében is örökös lenne -
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #1651 üzenetére
Azt a leborult szivarvégét, mi az 60X40 zártszelvény, te aztán nem bíztad a véletlenre
Én az enyémnek 40X20 zártszelvényből csináltam az alsó keretet és a lábakat, így is bitang nehéz azzal a 100 literes tartállyal.
Az ajtó szegélyt (laposvasat) 4 - 5 centinként egy egy centis varrattal csináld, mert ha végig varrod akkor egy nagy S betű lesz az eredményDe csinálhatod rejtet szegővel is, akkor a tartály belsejére kel hegeszteni a laposvasat és szépen rácsukódik az ajtó. Annyi hogy akkor cirka 2 - 4 centivel nagyobb nyílást kell vágni, 1mm -is koronggal hogy minél kisebb legyen a hézag.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #1649 üzenetére
Hogy áll a tartályos grill? Ha nem sürgős akkor egy ilyen no name órából veszel kettőt és az sokáig elég lesz. Vagy veszel egy minőségi Tel-Tru -t, Franklin mester is ilyet használ szóval nem egy gagyi.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #1647 üzenetére
Ekkora tartályhoz kell a minimum 100 -as kémény
Amit a feldoncalculator ír a méretezésről az nagyon karcsú, még a smokernek is, nem hogy egy grillnek. Sokan panaszkodtak az alulméretezés miatt akik pontosan a terv alapján készítették a "sütőket"
Én alulról a tisztítónyílásból és a be nem fejezett oldaláról adom neki a levegőt, annyi hogy a régen kivágott darabot visszaillesztem egy ideiglenes zsanérral. Majd egyszer oda megy a tűztér ha elkészülök vele
De ha te csak grilt akarsz akkor a kéményfelöli oldalra tegyél minimum akkora állítható szellőzőnyílást mint a kémény keresztmetszete és alulra sem árt egy tisztító szabályozható tisztítónyílás.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #1645 üzenetére
Én a kéményt Franklin master leírása alapján készítettem. Nem gondolton hogy beválik, de pontosan úgy üzemel ahogy leírta, a fűst (forró levegő) spirális alakban megy végig. Maga a kémény 110X2 mm -s saválló csőből van, a kéménytartó talpakat 5mm -s kazánlemezből vágtam így jobban tartja a hőt az a összeszűkített fordítórész. Ólőszőr keskenyre vágtam a füstnyílást de utána szélesítettem. A kép nem adja vissza de élőben amikor teszteltem, a fűst szépen spirális alakban húz felfelé, mintha valami ventilátor nyomná ki.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #1643 üzenetére
Szívesen
Amúgy szerintem ez a legegyszerűbb platni gyártás, azért nézz körül a helyi fémhulladék telepen (MÉH) néha szoktak lenni össze vissza vagdosott kazánlemezek, szenes platninak vagy akár még sütőrácsnak is jók lehetnek.
Az ajtó kivágásnál sokan előre felhegesztik a zsanért, úgy könnyebb és nem kell annyit matekozni. Én utólag tettem fel a zsanért, 30 éves volt a tartály, már nem volt benne olyan nagy feszültség. Mágnesekkel állítgattam be az ajtó falcokat.
A kémény helyét és méretét is jól gondold át, ha okosan tervezed akkor smokerként is használhatod a grilled
Dobok linket és képet ha érdekel. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #1639 üzenetére
A negyedes ajtót cirka 4 - 5 centivel csúsztasd lefelé hogy a rácsod pont középre essen így a legnagyobb a sütőfelület és nyitáskor valamivel több hő marad a tartályban. A sütőrácsot mindenféleképpen kihúzhatósra csináld, úgy egyszerűbb a faszén utánpótlás. A felső harmadban meg lehet tenni egy úgynevezett pihentető melegentartó rácsot, ami szélességben sütőrácsnak az egyharmada szokott lenni. A faszén vagy brikett tartó platnit minimum 4 es kazánlemezből csináld ha nincs öntvény rácsod. 8 - 10mm fúróval oldalanként megfúrod és 2mm -is flexkoronggal keresztbe vágod. Így szép egyenletes lesz a huzat, a platnit kicsit megívelik vagy szögben meghajtod, amcsi oldalakon láttam ilyen tűztér kialakításokat és ott istenítették ezt a megoldást a grill mesterek
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #1633 üzenetére
Jó lesz az max 3,5mm -k is
Anno a 80 -as évek végén, otthon okosban foglalkoztam Zsigulik Polskik gázüzemesítésében. Jugoszláv szetteket építettem be, pár tartály megfordult a kezemben de egyik sem volt 3 - 4mm -él vastagabb anyagból
Egy 8mm -is falvastagságú 80 literes tartályt, egyedül fel sem emelsz (az több mint 100 kiló) ha csak nem vagy egy svájcinéger -
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #1631 üzenetére
Ez egyszerű mint a faék, zsanért és vagy kivető pántot is a laposvas szegőhöz kell hegeszteni. Én is úgy csináltam, plusz tettem a zsanérok vonalába egy merevítést az ajtóra, így nem húzza el a hő
Amúgy lehetne szegő nélküli is az ajtót is csinálni belső rejtett szegővel, ahogy Franklin master csinálja az offsetteket. De oda minimum 6 - 8mm kazánlemez kell, hogy ne húzza el a hőAmúgy nekem is az a fajta megoldás tetszik
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #1629 üzenetére
Az a sima klasszikus megoldás amit linkeltél, csak kicsit gagyi változatban
"igazából csak azt akartam elkerülni, hogy az ajtó szegélyét megkelljen vágni"
ezt nem értemAmúgy meg nem kell ezt túlzásba vinni, úgy is lesz vele meló ha igényesen akarod megoldani.
De keresel valami kikukázott tűzhelyet és abból kiszeded a hőálló üveget, azt csak valami üvegessel szépen méretre kell vágni. Viszont az üveg kéretett egy laposvassal meg kell erősíteni mert a hőtágulástól az első sütésnél szétrobban. Én szerintem nem sok értelme van mert tuti nem fogsz látni semmit sem a belső részből, max pár percig az izzó faszenet
Lepárásodik, utána meg szépen ráragad a fűst, a grill ajtót lehet nyitogatni az nem smoker hogy vigyázni keljen a hőfokra.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #1627 üzenetére
Majd rákeresek, de nem olyan bonyolult. 'v' alakban oldalanként két laposvason csuklik az ajtó. Bár szerintem nem egy jó megoldás, mert belül útban lesz a kar és nem is zár tökéletesen, mindenhol füstölni fog. Igaz ez nem egy smoker hogy tökéletesen zárjon, annyira nem vészes csak esztétikailag ronda
Nem tudom milyen a falvastagsága a tartályodnak, de ha 3,5 mm körül van akkor ha csuszkásra akarod csinálni akkor megoldható másképpen is. Oldalanként egy egy laposvasat hegesztenék belülre és abban csúsztatnám az ajtót, annyi hogy a kivágott függőleges oldalakra is hegesztenék egy egy laposvasat hogy tökéletesen zárjon. Ha jól leköszörülöd a varratott akkor meg sem látszódok a toldás, nem hinném hogy a meleg majd meghúzná, szerintem működne a dolog
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #1625 üzenetére
Én anno direkt kívülre terveztem hogy jól látszódjon és így nem akadályoz belül semmit. Akár egy felső pihentető rács is kényelmesen elfér még, az grillezésnél pozitív dolog, mert melegen tartja a húsokat.
Persze lehet belülre is tenni, ha egy letisztult külső felületet akarsz. Én nagyon nem is agyalnák rajta, mert egy sima félköríves zsanér szerintem nem lesz jóÉn valami excenteres kivetőpántban gondolkoznék, akár egy autó bontóban megnéznék egy két autó zsanért. pl. az A6 -s audinak excenteres a zsanérja ha jól emlékszem, ráadásul van rajta egy erős rugó rásegítés is, az a típus van bőven a bontókban.
De van eltolós ajtó is, azt hiszem anno be is linkeltem a fórumba, az is érdekes egy megoldás. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #1623 üzenetére
Grillnek tökéletes donor lesz ez a tartály
Az ajtó kivágásnál figyelj oda hogy vágás elött legyen felheftelve a zsanér, mert úgy megspórolsz sok időt és ideget
Érdemes ¼ -s ajtó nyílást vágni hogy kényelmesen középre essen a sütőrács, amit egy komolyabb acél kihúzhatós fióksínre tennék. A kihúzhatós ráccsal könnyebb boldogulni és egyszerűbb a faszén utánpótlás is. Jöhetnek majd az építésről a kommentek
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- BestBuy topik
- Gitáros topic
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen légkondit a lakásba?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- VR topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 PRO 2TB Digital játékkonzol extrákkal garanciával hibátlan működéssel
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest