- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Apple Watch
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
RetepNyaraB #6330 üzenetére
Pörgetést próbáld ki és döntsd el jó -e. Ha nincs túl mélyre állítva, így először szépen kever rajta párat (ha kihúzod függőlegesen, látod), aztán visszafelé el is simítja. Nincs ennek kialakult kánonja. Ahogy jobb és kevesebb macera számodra.
Robesz@ végy egy csomag aeropress papírt. Filléres tétel,sok mindent megold. Ha lehet eredetit, ne gagyi utángyártottat. -
-
válasz
eastsider #6324 üzenetére
Próbáld ki nélküle is újra. Sztem nem az eszközzel van baj, az egy jó fajta cucc. Olyan mélyre kell állítani, hogy pont sima felszínt gyártson, inkább kicsit még feljebb is, mint mélyebbre. Az megvan, hogy először jobbra, majd utána balra kell pörgetni párat? Előtte pedig wdt ajánlott. De lehet, hogy a tamper beállítással is "utána kell menni".
-
válasz
Mr.Csizmás #6285 üzenetére
Normál presszó tartomány. Sztem csepegve induló ristrettonak legjobb, de legalábbis semmiképp ne engedd hosszúra és időben se szaladjon el.
-
válasz
tamas.nick #6281 üzenetére
Én mint sz.zs, csak kicsit nagyobb befőttes. A műanyag rondán nyalkasodott, ez nem hajlamos. Persze kimosni néha kell ezt is.
-
az a daráló dióra jó legfeljebb, kávéra nem. Mármint persze leőrli, csak nem lesz két egyforma shotod az életben vele és ami lesz az is legjobb esetben a szódával elmegy kategória. Sajnos őrlőre költeni kell. Szoktak feltűnni használtban Graef cm702 példányok, mint legkisebb közös nevező.
-
Soxor volt téma, de lásd kivel állsz szemben:
Ha van 250g szelepes, visszazárható kv zacsid az a legjobb és be a hűtőbe. Ha nincs, akkor én befőttes üvegben tenném el, amennyi teljesen megtölti, de minél kisebb kiszerelésben. Azért minél kisebb, mert mikor nyitogatod az oxigén hamar kikezdi a babokat. Ha nincs hely a hűtőben akkor sötét, hűvös helyen is jó. A konyhaszekrény általában nem ilyen hely.Szerk.: Esetleg simítózáras zacsi is jó, ha rendesen szigetel lezárt állapotban. Mikor nyitogatod legyen függőleges és ne kotorássz benne vadul. A kv-t kanállal szedd ki, ne öntsd. De lehet, hogy ez már túmáccsinformésön
-
-
-
-
-
válasz
roBEEsz #6243 üzenetére
A bontatlan zacsit nem kell kinyomkodni, csak a CO²-t tolod ki belőle, ami nagy kár. Hűvösben, lehetőleg levegőmozgás mentes helyen simán elvan pár hónapig (mondjuk 2-3).
Ha fagyasztani szeretnéd, azt adagonként érdemes (méhsejt üvegcsékben, a szűrőkosaradnak megfelelő méretben, ezt majd valaki linkeli, akinek fejből megvannak a ml méretek - szerintem olyan 50ml körül). Egészben nem jó berakni, mert kiül rá a pára minden kinyitásnál és oxidálja a cuccot. Sima hűtőben tárolásnál jó leragasztani a zacsin a szelepet, főleg ha légkeveréses hűtőd van, hogy ne szívja ki az aromát.
Egyébként az egyszerű hűtés jó kompromisszum, amennyiben bontás után egy hét alatt megiszod a 250g-t.Fagyasztott bab egyből a darálóba menjen. Semmi olvasztás.
-
-
válasz
fradi81 #6230 üzenetére
főzés után áteresztesz némi vizet és tiszta ronggyal, ja. Illetve mondjuk havonta kicsavarod a csavart, leszeded a szűrőt, elszörnyedsz mi van alatta és azt is kipucolod, jellemzően kávézsír oldóval. Pl. [Tersoclean] , vagy Pullycaff (ezt hirtelen nem találtam).
-
-
válasz
fererencz89 #6224 üzenetére
alin biztos kapsz, de fejből nincs meg a szűrőtartód mérete. Gondolom 51-53cm valahol. Csodák nem lesznek tőle, de onnantól lehet értelmezhető italt főzni vele. Persze ekkor már alapvetés egy használható őrlő, tamper+jó minőségű kispörkölői szemes kv.
-
Egyrészt jobb, ha felmelegítesz fél liter vizet és abban oldod a cuccot, majd lehűlve öntöd vissza és szépen összerázod. Hidegben csomósodhat, esetleg nem oldódik rendesen.
A pufferoldat készítése felesleges plusz procedúra nekem, én beletolom az 5 literbe és kész. De százados mérleggel, kivéve, ha garantáltan pontos a tizedesed. Ha téved pár tizedet, az érezhető lehet a végén.Innentől hardcore, aki nem akarja nem kell olvasni:
Másrészt nekem jelenleg a puffer (szóda) szerepe igen jól érezhető, mert épp kísérletezem vele. Most olyan 0,42g megy az 5 lityibe, 1,2 keserű mellett (ez utóbbit próbálom majd csökkenteni épp). Ettől a TDS 130-150 körül van, kemény arcok arra esküsznek ne legyen 80 felett, de én abból nem tudok ihatót főzni.
Több puffer mérsékli a savanyát, testesebbé teszi az ízeket (ha úgy vesszük, összemossa a határokat). Mivel többnyire világos tételeket iszom és mindig zavart a citromosság, ez nekem fontos. A 0,2-0,3 nagyon kevésnek bizonyult. -
válasz
viktorhu #6193 üzenetére
Semmi baj az olasz kv-val természetesen.
Minden a maga helyén. Ha olasz kv-t akarsz, arra Olaszország bármelyik random betérője 95%-ban sokkal jobb lesz, mint máshol a világon (kivéve esetleg Baszkföld, én ott nem tudtam még mellényúlni; Firenzében és Róma turistaközpontjaiban sajnos már igen).A többiek arról beszélnek talán, hogy a kvzás másból is áll, mint olasz típusú kv fogyasztása. Ott meg az olaszok sehol sincsenek és ez is tény. Más a vonal. Almát a körtével nem érdemes hasonlítani.
Peace. -
Jól van, majd referálsz. Összefoglalásképp:
A víz többé-kevésbé ott fog maradni a kosárban, mert nincs szelep a gépeden, ami leszívná a csapolás végén. A nem nyomásfokozós szűrő ebben azért segíteni fog, HA jól sikerül belőni.
Ehhez pár dolog segítség
-friss és jó minőségű, plusz nem a polcon kibontva tárolt kv, (a Graef presszó tartománya elég szűk, ugye kb. két klikk le-fel; de megoldható.)
-alapos előkészítés: szűrőben az esetleges kis kv rögöcskék kipusztítása, keress rá a WDT tool kifejezésre és csinálj magadnak dugó+minél vékonyabb varrótű kombiból. A családod majd hülyének néz, de ignoráld őket. Egyenletes, nem csámpás és nem húszszor igazgatott tamperelés: ez trükkösebb, mint amilyennek hangzik, de szerencsére nem kvantumfizika.szerk.: Ja, ha a brutál nyomásod szét akarja tolni a pogácsát, egy masszívabb fehér szalvétából vághatsz a szűrő tetejére egy passzoló korongot (igen, minden alkalommal) és úgy rakd fel a kart. Kicsit védi, kicsit segíti a jobb vízterítést. Mondhatnék rendes aeropress papírt, de annak nagyon más a mérete és azt is vagdalni kellene valószínűleg.
-
Mivel aprópénz, így akár. Nagyot nem buksz..
Illúzióid azért ne legyenek; ennyiért a minőség is pont olyan lesz. Vigyázz a karral, mert könnyen törik a gagyi öntvény. Illetve a gépedre kicsit overkill a pucérkodás, de legalább látszani fog a lefolyáson ha nem jó a kv előkészítésTampert mindenképp szerezz be, ha eddig nem volt. Rendeset, ne azt a műanyag fost amit a géphez adnak. Minél vastagabb talppal.
-
-
-
Nem a dizájn érdekes, hanem a bajonett zár pontos méretezése. Ha szerencséd van és a géped egy rebrandelt tömegcikk (saeco, vagy delonghi pl) és meg is találod az eredetit, akkor jó eséllyel lesz rá alis kar. Akár avx is, de ott valóban azt kapod meg, amit sokan vesznek legalább elvben.
-
Hát, amennyiben nem marketing hülyeség a 20 bar pumpa, ott nem nagyon fogsz tudni mit csinálni; lebontja a falat is. Még nyomásfokozóssal karban lehet tartani, mert ugye nem engedi át. De sima szűrőbe lukat üt szerintem. Azért latyakos a pogácsa, mert nincs benne visszaszelep, ami lerántaná a feles vizet a csapolás végén. Plusz a nagy nyomás szétcseszi az egészet. Ebből nagyot varázsolni nem tudom érdemes-e...
Ha nincs rendes tampered, azt vegyél.Konkrétan a szűrőtartó nem tudom én sem milyen fajta, így nehéz rá venni másikat. Itthon meg pláne; alin próbálkoznék.
-
-
-
válasz
Melorin #6120 üzenetére
Mi az, hogy kv gép?
Automata? Karos? Pod? Kapszula? Kotyogó? És akkor most csak az alapoknál vagyunk...
Mennyit szánsz rá?Egyébként meg végy egy delonghi dedicat, plusz egy graef 702-es őrlőt (sajna magasan van az ára), etesd minimálisan normális kv-val (semmi bolti őrölt szutyok) és meg is vagy for the moment.
-
-
Nekem van ilyen, kb 3 éves és most dobom ki végre anyjába. Össze-vissza mászkál a mért tömeg, 0.2g simán benne van, ami egy százados mérlegnél kb. a hasraütés-szerű mérés kategória
Ja, nyilván mindegy milyen márkanév, ugyanazok a szorgos shenzeni kezek hegesztik, Mao nevével hő ajkukon.
-
-
válasz
sherlock82 #6058 üzenetére
Egyébként, hogy elültessem a bogarat a füledben, sokan használják(juk) pl. a DM desztillált vizét, minimálisan visszasózva (ha érdekel, írom a receptet is, feleslegesen nem melózom
). Ez nem bántja a gépek belsejét és nem vacak ízű csapvíz. Szerintem egy kapszulásnak is jó tesz.
-
válasz
sherlock82 #6055 üzenetére
Ásványvíz jó eséllyel kinyírja. Sokkal több oldott rész van a többségükben, mint a csapvízben. Kivéve esetleg Evian, Volvic. Ha kőgazdag vagy. De még azokban sem vagyok biztos mit mutatnának műszer alatt...
-
-
válasz
sherlock82 #6040 üzenetére
Kamarás Iván..?
-
-
válasz
eastsider #5962 üzenetére
Szép ez. Íze a lényeg. Én nem venném gyorsabbra. Még mintája is van a végén :)
Ashyo@ ahogy fentebb írták, vegyél Georgeklúni kompatibilis gépet. De pl a lildli kapszulákat meg nehogy
inf4rno@ én a tizen1-ben ittam tavaly a legkomolyabb hondurasi élményemet. Utána vettem tőle valami brazilt, mert aszonta meglepő és tényleg az volt, megérte az árát.
A hely meg egy egérlyuk, néha jelentős forgalommal és egyedül van a srác. Ez ilyen; szerintem az eredmény kárpótol... -
-
-
válasz
roBEEsz #5938 üzenetére
Ajaj. Te a hardkórban fogod végezni
-A GC melyik széria és van-e benne bármi mod? Ez elég meghatározó alapkérdés.
-Az őrlőd nem nagyon szereti az adagonként darálást ha jól rémlik, ugyanakkor viszont remélem nem a tartályban dögleszted a babot.Mindig aszongyák a menő arcok, hogy a kv legyen jó, az a legfontosabb. A pellini, meg főleg a metro NEM a jó kategória akkor sem, ha gyakorlásról van szó. Legkisebb közös többszörös az alza koffi szok lenni, mint rendes arab, zarándokszartól mentes alapanyag.
A többiről esetleg tudsz tyúb videót megosztani és okosodunk. Gaggián még segít, ha használsz aeropress papírt a szűrőre. Javítja a vízterítését (bár nem ettől fog hirtelen megjavulni a kv, de filléres cucc).
-
válasz
mesehabbal #5928 üzenetére
Nem tudom igazán, mit mondjak.
Épp két napja voltam vendégségben, ahol egy Gaggia Velasca volt üzemben. Kíméletlen szar kv-t adott, hiába tekertem rajta az összes kamu lehetőséget jobbról-balra. 200k+ az ára.
Utoljára 10-12 éve volt egy Saeco xsmall plusom (mielőtt eladták a Philipsnek) ami az árához képest tudott valamit, de már rég nem gyártják asszem.Szóval az automaták azt tudják, hogy bekapcsolod és egy perc múlva megnyomsz egy gombot, aztán jön belőle valami. Ha nagyon drága, akkor még villog is, meg tekergethetsz rajta ezt-azt. De ugyanezt megkapod egy tetszőleges kapszulástól is, csak ne diszkont kapszulával etesd.
Sikerült elvenni a kedved?
Remélem -
válasz
madmike #5913 üzenetére
Teljesen téves ezeknél a "fémből van, az a tuti" megközelítés. Nem kapàlni fogsz vele.
Ha kapcsoló hibás az nemtudom mit jelent; akkor megy, ha nekinyomod a kart, vqgy poharat. Ha nem megy, az sucks.Viszont nem néztem utána a cm90-nek. Ha nagyobb a kése pl. az jó. Csak ha nem indul el, az nem
-
-
-
-
-A Sage persze gyakorlatilag nem lesz érdemileg jobb, csak van fancy kijelzője, meg gombjai, melyeket nyomogathatsz örömmel
-Ha szétszedsz egy őrlőt, melyet nem arra találtak ki, akkor ne a tervezőjét szidd user error esetén. Igen, szopás szétszedni és ráadásul sajnos zéró értelme van, de ezt ebben a topikban is leírtuk már
Végül mindez nem releváns az őrlemény szempontjából. A Graef az áráért rendben lévő cuccot ad, sokkal többet kell fizetned érezhető előrelépésért. Még kéziben is (pl. 1zpresso jx pro), nemhogy gépiben.
-
válasz
vatoloco26 #5875 üzenetére
Nagyon sok a kérdés. Csinálni kell és tapasztalni, mert ezekre a kérdésekre nincs pontos válasz.
Alapvetések vannak, általánosságok.Különféle vastag alátéttel adják a graefet, nem tudjuk tiédben melyik van.
Presszó esetén olyan finomságú legyen az őrleményed, hogy az italod 25-35mp alatt jöjjön le (normális presszó blend, tisztes karos kv főző)
Kotyogóhoz mondjuk dupla szemcseméret, filterhez mondjuk 0,7-1mm közötti rögöcskék.A jelzett hőfok nem sokat mond (milyen eszközről beszélünk egyáltalán?), mert az érzékelőt a a kazánra teszik általában. A főző fején a kilépő víz hőfoka érdekes, amit viszont többnyire csak céleszközzel lehet mérni. Ez presszó blend esetén 86-88, világosabb arabica esetén pedig 90-95 fok. Ha keserű akkor túl magas, ha savanyú akkor kevés a hő és\vagy rossz a kivonatolás.
A megfelelő őrlés megint tág fogalom. Mire megfelelő? A Graef belépő szint és ott jó a minősége. Jobb, mint egy mákdarálóé, vagy többnyire jobb, mint egy automatáé.
Végeredményben kérdezz sokkal pontosabban lécci
-
válasz
madmike #5874 üzenetére
Nem sok minden tud elromlani egy darálón, a graefről két db műanyag pöcök törhet le, melyek nélkül nem is megy, tehát észreveszed. Talán nem baj, ha be tudná lőni az eladó mennyi kv ment át rajta (pl évi 12kg napi 3-5 kv mellett). 100kg tuti oké (300 a vége sztem max, de lehet kapni pótkést).
A bliccvólf mellé mind1 a tamper, csak a mérete passzoljon. A nyomásfokozós karhoz nagyjából lényegtelen.
-
-
válasz
eastsider #5798 üzenetére
Bocs, belevau.
Az őrlemény legyen szép egyenletes, akárhogy is éred el. Tamperelni meg gyakorlattal fog jól menni. Nem alapvetés a rugós cucc, nem szoktam látni profiknál. De igaz az automata váltóra is azt mondtam, hogy hülyeség - aztán ma már nem csinálnám vissza városi közlekedésben semmiképp -
válasz
pecsenye88 #5786 üzenetére
Amelyik olcsóbb. Ez beugró szint, nem attól lesz jobb az őrlemény, hogy fémházba rakják ugyanazt a kis hering darálót.
-
-
válasz
pecsenye88 #5726 üzenetére
#Felejcsedela disztri izét (mondom úgy hogy nekem van egy elég drága tadamm). Drágább a leves, mint a hús. Csinálsz wdt-t dugó+tű és az meglehetősen jól kiváltja, a dedicán mindenképp.
-
-
Innentől fontos az előkészítés. Nem mindegy az őrlés szemcsemérete (próbálgatás indul), jöhet a rögtelenítés és tamperelés művészete (gyakorlás sok) :)
Célunk ugye az első csepptől számított 25-35mp-en belül lefolyt ital (klasszik presszó esetén inkább a rövidebb), 1->2 arányban. Mindez spriccelésmentesen és egyenletesen terülve, hamár pucér kar. ☝️ -
-
-
válasz
inf3rno #5658 üzenetére
Megkönnyíti az életed, főleg, ha karbaőrléssel próbálkozol. 18g kosárba esélytelen tölcsér nélkül 18 grammot belerakni, de legalább is 5 perc szenvedés nélkül. S akkor nem is szóltunk a rögösödés-egyengetés témájáról.
Rugós tamper a gyávák menedéke
Amúgy rendkívül hasznos, nehéz vele elrontani, könnyű reprodukálni. De kv-nként be kell állítani a tömörítési mélységet.Tejhez: rizsből tudtommal nincs barista verzió. Mandulából viszont ha nem pörköltet veszel, nem lesz keserű. A zab a legjobb.
-
-
-
-
válasz
hadam98 #5607 üzenetére
Őrölt kv = instant bukta. Sose lesz belőle "igazi" élményed, csak amilyent 70 éve kotyvasztanak minden házban Békéstől-Mosonig. Őrlőből nem lehet olcsót ajánlani, mert alkalmatlanok. De ha muszáj, akkor mindig jövök a Hario skerton pro-val, mint abszolút vállalhatatlan minimum :)
-
válasz
Viiktor1989 #5579 üzenetére
Szinte biztos tömítés. Vagy a szűrőtartó 473 éves és elkopott, ez kevésbé valószínű. Filléres cucc, expolygon. Majd sz.zs. megmongya a tuti verziót (több is van).
eastsider@ tutifix vevő vagyok egy signature edition csepptálcára, ki ne felejts a biznicből!
-
-
-
-
-
-
-
válasz
inf3rno #5513 üzenetére
Pacificaffe tölt nitrogénnel, nekem nem jön be; hamar pusztul. De lehet, hogy csak pechem van 🤷
Az vacakoljon ilyesmivel, akinek hét anyja van.
250g szelepes zacsi, levegő kinyomva+ egy simítózáras, hűtőbe. Úgyis elfogy hamar. De ezt számtalanszor leírtuk már...@Zaji hogy érted? Árban? Minőségben? Mik az igények és főleg mennyi pénzből?
Hasamra ütve pl egy Sage bes920
-
Kérdés hányszor nyitod, szívod. A vákuum nagyon rosszat tesz a babnak: belsejéből is kiszívja a co2-t és mikor kinyitod a dobozt, mint egy kis szivacs beszoppantja a levegőt, ami instant oxidálja belülről is. Tehát rosszabb a helyzet, mintha csak kívülről érné levegő. Erről több mérés és cikk született, keress rá. De amíg nem nyitod ki, valóban konzerválja.
-
-
válasz
nyikszi #5492 üzenetére
Alapvetően van és nincs.
Ha beleszórod a babot addig jó, míg tuti tele van és nincs levegő felette. Utána már nem szedi ki (nem csinál vákuumot, a nevével ellentétben, de így jobb is más okokból), tehát a maradék levegő szépen oxidálja a babokat. Mondjuk szelepes zacskóban a kv, plusz be a dobozba az elég jó, mert a hűtő szagát kint tartja és jól néz ki. -
válasz
hyperspace #5487 üzenetére
Szót sem ejtettem a szavatosságról, csak a hónapot emlegettem pörkölési referenciának. Az olaszok két évet hazudnak a cuccaikra, tudom. Egészségükre. Az Aldi, meg Lidl emlékeim szerint csak egyet vállal, de emlékezhetek rosszul 🤷 és ez magyarázza a decemberi pörkölést időutazás nélkül :)
-
válasz
sherlock82 #5483 üzenetére
Na ilyet se láttam még. Vagy tavaly decemberi pörk, ami azért überciki
-
válasz
sherlock82 #5472 üzenetére
Nalátod.
Nem mondtam, de majd legközelebb megnézed: a lejárati időnél érdemes sasolni a hónapot, az megmutatja mikor pörkölték. (2022.10.20 lejárat azt jelenti idén okt. 20-án égették) Értelemszerűen legyen minél frissebb. Hatalmas szórásban tudják kirakni a polcra a termékeket. Van, amelyik majd' egy éve ott rohad és lehet olyan, amit két hete pörköltek.[cobra] @ én semmilyen Philips terméket nem vennék manapság. Utolsó hulladék az egész cég; az egykori nevéből él. Ha elégedett vagy a régivel, örülj neki. Vidd el szervízbe karbantartásra, azzal sokat dobsz az életén.
ja és inf3rno@ a dedica túlhevül a gőzöléstől. Ki kell engedni belőle üresen annyi vizet, amíg nem gőz spriccel belőle. Utána menni fog a kv
-
válasz
inf3rno #5478 üzenetére
Ütni-verni kell, földhöz csapkodni rendesen. Akkor kiadja 1-3 tized eltéréssel, amit beleraktál (a kezdeti pangó persze bennemarad, de a legtöbb daráló ilyen). Őrlés előtt vizezni ajánlatos a babokat (ez azt jelenti kb max. 0,3g vizet spriccelsz rájuk és összerázod), ez csökkenti a feltöltődést, vagyis könnyebben kijön amit beleraksz. Ha túlvizezed összetapad a retekbe és a cucc meg berozsdásodik. Ne vizezd túl. Világos kevésbé, sötét jobban igényli.
Alátét a kúpos kés alá kell a tengelyre. Ha nem kell, akkor sehova
A perselyt NE szedd szét, ha jót akarsz magadnak. Kivéve, ha kihívásnak érzed a 10000db-os puzzle-t sötét szobában. Én szóltam. -
válasz
RetepNyaraB #5464 üzenetére
Lidli és aldi sincs? Ott van, saját márkás. A lidlben kicsit puccosabb 400g verzió valami bellarom "specialty", aldiban a fekete zacsis "barista". Netes rendelés meg bárhová kiviszi 
Ld. pl. Kapucziner velencei gondolások, mint ajánlható minimális közös nevező. -
válasz
sherlock82 #5463 üzenetére
Lidli és aldi sincs? Ott van, saját márkás. A lidlben kicsit puccosabb 400g verzió valami bellarom "specialty", aldiban a fekete zacsis "barista".
Netes rendelés meg bárhová kiviszi
-
válasz
sherlock82 #5460 üzenetére
Nem értelek. Bármelyik közértben, vagy a kávézók többségében (pl. Tchibo, fúj, devla, phű), vagy ugye a számtalan kispörkölő egyikében neten.
-
-
válasz
Polarstar #5450 üzenetére
Én eleinte nagyon szerettem, valószínűleg pont az igénytelensége miatt, csak nem fogalmaztam meg; nulla sav, rengeteg krém, #nagyonpresszó fíling, bármilyen géppel elfogadható minőség, plusz üt is rendesen.
De mostanság, hogy 3 dupla az alap naponta és az ízekre megyek, előny a minél kevesebb koffein és a savtalanság sem szempont. -
Mindenképp dícséretes, hogy a sz@rrá aszalt, "prémium krémának" becézett robuszta élelmiszeripari hulladékok mellett próbálják a single origin arabokat népszerűsíteni. Nyilván nem lesz egetverő a cucc, de valahol el kell kezdeni nevelni a népet, hogy a 3in1 instant Jakobszon túl is van élet
Ráadásul a Malabar egy hálás darab; igénytelen az elkészítésre és ha eleget raksz bele, a koffeintől lerepül az álbajszod.
-
válasz
SyMbioTe #5440 üzenetére
Én pl nagyon igyekszem kerülni az információ túladagolást 🤷
Ha kérdeznek arra válaszolok. A hardkór topik nagyon komolyan hardkór túlnyomórészt. Oda sokszor hiába teszel fel egyszerű kérdést, mikor a társalgás éppen az élet, a világmindenség, meg minden témakörben jár... -
-
-
válasz
#72961024 #5400 üzenetére
Mindenesetre 2 év után max annyit tudnak nekem garantálni, hogy bontatlan csomagban nem fog megpenészedni, ha nem úgy tárolod. Ezt hívhatod minőségmegőrzésnek is, ha úgy tetszik. Valójában szobahőmérsékleten, rendes kispörkölőtől, jó alapanyagból, nem feketére égetve, bontatlan csomagban is kb. 2 hónap, amíg nem veszem észre a romlást, de mikor kibontom már sokkal gyorsabban öregszik, mint frissen. Fél év után esetleg valami délolasz robusztás blend szódával elmegy, de bármi, amiben szubtilisabb aromák vannak, tuti felejtős. A gyári exhumált zarándokszarok más tészta, hisz újonnan se nagyon ütnek meg komoly mércét, gyenge kezdés után meg a visszaesés se feltűnő - de azért vakteszten elég biztosra gondolom, hogy a sarki rendőr előtt is demonstrálható az új vs. két éves csomagolás diffije.
Viszont nincs ez tisztességes nemzetközi szabványban rögzítve feltehetőleg, ezért garázdálkodhanak egyes gyártók a két éves szavatossággal. -
A tejes kávé színű pörköléseket én is hagyom a francba, de nekem azért kicsit túltolt a kapucinus, mert nem adja ki teljesen az ízeket, hanem a sötét jelleg dominál. Ettől még ár\értékben nagyon jó , fenntartom. Nincs minőség ingadozás. Automatába sem lesz gond. Sőt, a gyári olajosra égetett fosok rosszabbat tesznek a takaríthatatlan belső őrlőnek!
-
-
válasz
body007 #5356 üzenetére
Részemről továbbra is pallyotzot és a kapuczinert ajánlom; jó árban megbízható minőséget árulnak. Kapucziner hajlamos sötétebbre pörkölni általánosságban, ez ízlés dolga.
Régebben sokat vásároltam avx-ről, őket elengedtem, mert voltak minőségi gondjaim, ill. furcsán egyformára gyártanak mindent. Illetve ők a Magyar Cápa a kispörkölő piacon
Ha nincs viszonylag jó minőségű, hőstabil géped (a kis műanyag nyomásfokozós gépek nem ilyenek), a világos kv-kat nem feltétlenül erőltetném.Ja, általános készítési irányelvek vannak persze.
Sötét pörköt kb 1:2 arányban (15g kv->30g ital, 25-35s lefolyási időt megcélozva.
Világosat finomabbra őrölve, hosszabb lefolyással (akár duplázva), inkább 1:2,5-1:3 arányban. Ha van lehetőség játszani hőfokkal, előáztatással, az már hardkór totyik. -
-
Ha hajlandó lennél legalább a porított zarándoksz@rról lemondani, akkor teljesen élhető alapmasina a lidlis. Ha nem, akkor meg nagyjából mindegy mivel főzöd.
A kávé élvezeti cikk, mint a neve mutatja. Ez feltételezi, hogy igyekszem finomat élvezni. 1200Ft aldis szemes kv 500g, meg 10k Ft egy kézi alapőrlő (a mákdaráló alkalmatlan ilyen célra akkor is, ha sokan használják).Mindezt nem kioktatásnak szánom, csak minimális igényfejlesztésnek.
-
Tetszőleges (dupla) kosár ideális mennyiségű őrleménye általában kipúposodik, mikor beleöntöd. Ez kiskanállal kifejezetten szívás. Aztán el is kell egyengetni benne, különben össze-vissza tömörítesz. Ez is szívás. Tölcsér nagyot egyszerűsít a dolgon, de mindenkinek ahogy tetszik :)
-
-
-
-
-
válasz
inf3rno #5243 üzenetére
Csak fagyottan érdemes darálni. Eszedbe ne jusson olvasztgatni.
Az "ízét" nem tudod csekkolni, csak ha egy kontrollzacsit kint hagysz a konyhaszekrényen. Amennyiben két hét után nem érzel különbséget elkészítésben és ízben a fagyós javára, akkor megúsztál egy fárasztó bohóckodást! -
válasz
inf3rno #5238 üzenetére
Azt őröld le amit rögvest megiszol, egy grammal se többet, különben a lényege vész el az egész rituális b@szódásnak!
A fagyasztás is véleményes kérdés; az biztos, hogy nem jó ki-be rakosgatni. Kicsapódik rajta a pára óhatatlanul, minden egyes alkalommal és ez ugyanúgy oxidálni fogja, mint a levegő. Eredménye elillanó aromák, később pedig megdöglendés. Tehát olyan kupacokban érdemes fagyasztani, amekkorát utána igen hamar el is fogyasztasz, ha már előszedted. Az igen hamar az max. az egy nap, ahogy FPS prófétálja. Másik lehetőség a sima hűtő, ott nincs ilyen párasokk, nem kell porciózni se, ha egy-két héten belül elfogy. De a szelepet mindenképp ragaszd le, illetve az egész csomit tedd simítózárasba. Ha no frost hűtőd van, akkor meg pláne kötelező.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt vízhűtés
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Óra topik
- Xbox Series X|S
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brave
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest