- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
Nem a dizájn érdekes, hanem a bajonett zár pontos méretezése. Ha szerencséd van és a géped egy rebrandelt tömegcikk (saeco, vagy delonghi pl) és meg is találod az eredetit, akkor jó eséllyel lesz rá alis kar. Akár avx is, de ott valóban azt kapod meg, amit sokan vesznek legalább elvben.
-
RetepNyaraB
veterán
Hát, amennyiben nem marketing hülyeség a 20 bar pumpa, ott nem nagyon fogsz tudni mit csinálni; lebontja a falat is. Még nyomásfokozóssal karban lehet tartani, mert ugye nem engedi át. De sima szűrőbe lukat üt szerintem. Azért latyakos a pogácsa, mert nincs benne visszaszelep, ami lerántaná a feles vizet a csapolás végén. Plusz a nagy nyomás szétcseszi az egészet. Ebből nagyot varázsolni nem tudom érdemes-e...
Ha nincs rendes tampered, azt vegyél.Konkrétan a szűrőtartó nem tudom én sem milyen fajta, így nehéz rá venni másikat. Itthon meg pláne; alin próbálkoznék.
-
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Melorin #6120 üzenetére
Mi az, hogy kv gép?
Automata? Karos? Pod? Kapszula? Kotyogó? És akkor most csak az alapoknál vagyunk...
Mennyit szánsz rá?Egyébként meg végy egy delonghi dedicat, plusz egy graef 702-es őrlőt (sajna magasan van az ára), etesd minimálisan normális kv-val (semmi bolti őrölt szutyok) és meg is vagy for the moment.
-
RetepNyaraB
veterán
Nekem van ilyen, kb 3 éves és most dobom ki végre anyjába. Össze-vissza mászkál a mért tömeg, 0.2g simán benne van, ami egy százados mérlegnél kb. a hasraütés-szerű mérés kategória
Ja, nyilván mindegy milyen márkanév, ugyanazok a szorgos shenzeni kezek hegesztik, Mao nevével hő ajkukon.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
sherlock82 #6058 üzenetére
Egyébként, hogy elültessem a bogarat a füledben, sokan használják(juk) pl. a DM desztillált vizét, minimálisan visszasózva (ha érdekel, írom a receptet is, feleslegesen nem melózom
). Ez nem bántja a gépek belsejét és nem vacak ízű csapvíz. Szerintem egy kapszulásnak is jó tesz.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
sherlock82 #6055 üzenetére
Ásványvíz jó eséllyel kinyírja. Sokkal több oldott rész van a többségükben, mint a csapvízben. Kivéve esetleg Evian, Volvic. Ha kőgazdag vagy. De még azokban sem vagyok biztos mit mutatnának műszer alatt...
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
sherlock82 #6040 üzenetére
Kamarás Iván..?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
eastsider #5962 üzenetére
Szép ez. Íze a lényeg. Én nem venném gyorsabbra. Még mintája is van a végén :)
Ashyo@ ahogy fentebb írták, vegyél Georgeklúni kompatibilis gépet. De pl a lildli kapszulákat meg nehogy
inf4rno@ én a tizen1-ben ittam tavaly a legkomolyabb hondurasi élményemet. Utána vettem tőle valami brazilt, mert aszonta meglepő és tényleg az volt, megérte az árát.
A hely meg egy egérlyuk, néha jelentős forgalommal és egyedül van a srác. Ez ilyen; szerintem az eredmény kárpótol... -
RetepNyaraB
veterán
válasz
roBEEsz #5938 üzenetére
Ajaj. Te a hardkórban fogod végezni
-A GC melyik széria és van-e benne bármi mod? Ez elég meghatározó alapkérdés.
-Az őrlőd nem nagyon szereti az adagonként darálást ha jól rémlik, ugyanakkor viszont remélem nem a tartályban dögleszted a babot.Mindig aszongyák a menő arcok, hogy a kv legyen jó, az a legfontosabb. A pellini, meg főleg a metro NEM a jó kategória akkor sem, ha gyakorlásról van szó. Legkisebb közös többszörös az alza koffi szok lenni, mint rendes arab, zarándokszartól mentes alapanyag.
A többiről esetleg tudsz tyúb videót megosztani és okosodunk. Gaggián még segít, ha használsz aeropress papírt a szűrőre. Javítja a vízterítését (bár nem ettől fog hirtelen megjavulni a kv, de filléres cucc).
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
mesehabbal #5928 üzenetére
Nem tudom igazán, mit mondjak.
Épp két napja voltam vendégségben, ahol egy Gaggia Velasca volt üzemben. Kíméletlen szar kv-t adott, hiába tekertem rajta az összes kamu lehetőséget jobbról-balra. 200k+ az ára.
Utoljára 10-12 éve volt egy Saeco xsmall plusom (mielőtt eladták a Philipsnek) ami az árához képest tudott valamit, de már rég nem gyártják asszem.Szóval az automaták azt tudják, hogy bekapcsolod és egy perc múlva megnyomsz egy gombot, aztán jön belőle valami. Ha nagyon drága, akkor még villog is, meg tekergethetsz rajta ezt-azt. De ugyanezt megkapod egy tetszőleges kapszulástól is, csak ne diszkont kapszulával etesd.
Sikerült elvenni a kedved?
Remélem -
RetepNyaraB
veterán
válasz
madmike #5913 üzenetére
Teljesen téves ezeknél a "fémből van, az a tuti" megközelítés. Nem kapàlni fogsz vele.
Ha kapcsoló hibás az nemtudom mit jelent; akkor megy, ha nekinyomod a kart, vqgy poharat. Ha nem megy, az sucks.Viszont nem néztem utána a cm90-nek. Ha nagyobb a kése pl. az jó. Csak ha nem indul el, az nem
-
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
-A Sage persze gyakorlatilag nem lesz érdemileg jobb, csak van fancy kijelzője, meg gombjai, melyeket nyomogathatsz örömmel
-Ha szétszedsz egy őrlőt, melyet nem arra találtak ki, akkor ne a tervezőjét szidd user error esetén. Igen, szopás szétszedni és ráadásul sajnos zéró értelme van, de ezt ebben a topikban is leírtuk már
Végül mindez nem releváns az őrlemény szempontjából. A Graef az áráért rendben lévő cuccot ad, sokkal többet kell fizetned érezhető előrelépésért. Még kéziben is (pl. 1zpresso jx pro), nemhogy gépiben.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
vatoloco26 #5875 üzenetére
Nagyon sok a kérdés. Csinálni kell és tapasztalni, mert ezekre a kérdésekre nincs pontos válasz.
Alapvetések vannak, általánosságok.Különféle vastag alátéttel adják a graefet, nem tudjuk tiédben melyik van.
Presszó esetén olyan finomságú legyen az őrleményed, hogy az italod 25-35mp alatt jöjjön le (normális presszó blend, tisztes karos kv főző)
Kotyogóhoz mondjuk dupla szemcseméret, filterhez mondjuk 0,7-1mm közötti rögöcskék.A jelzett hőfok nem sokat mond (milyen eszközről beszélünk egyáltalán?), mert az érzékelőt a a kazánra teszik általában. A főző fején a kilépő víz hőfoka érdekes, amit viszont többnyire csak céleszközzel lehet mérni. Ez presszó blend esetén 86-88, világosabb arabica esetén pedig 90-95 fok. Ha keserű akkor túl magas, ha savanyú akkor kevés a hő és\vagy rossz a kivonatolás.
A megfelelő őrlés megint tág fogalom. Mire megfelelő? A Graef belépő szint és ott jó a minősége. Jobb, mint egy mákdarálóé, vagy többnyire jobb, mint egy automatáé.
Végeredményben kérdezz sokkal pontosabban lécci
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
madmike #5874 üzenetére
Nem sok minden tud elromlani egy darálón, a graefről két db műanyag pöcök törhet le, melyek nélkül nem is megy, tehát észreveszed. Talán nem baj, ha be tudná lőni az eladó mennyi kv ment át rajta (pl évi 12kg napi 3-5 kv mellett). 100kg tuti oké (300 a vége sztem max, de lehet kapni pótkést).
A bliccvólf mellé mind1 a tamper, csak a mérete passzoljon. A nyomásfokozós karhoz nagyjából lényegtelen.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
eastsider #5798 üzenetére
Bocs, belevau.
Az őrlemény legyen szép egyenletes, akárhogy is éred el. Tamperelni meg gyakorlattal fog jól menni. Nem alapvetés a rugós cucc, nem szoktam látni profiknál. De igaz az automata váltóra is azt mondtam, hogy hülyeség - aztán ma már nem csinálnám vissza városi közlekedésben semmiképp -
RetepNyaraB
veterán
válasz
pecsenye88 #5786 üzenetére
Amelyik olcsóbb. Ez beugró szint, nem attól lesz jobb az őrlemény, hogy fémházba rakják ugyanazt a kis hering darálót.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
pecsenye88 #5726 üzenetére
#Felejcsedela disztri izét (mondom úgy hogy nekem van egy elég drága tadamm). Drágább a leves, mint a hús. Csinálsz wdt-t dugó+tű és az meglehetősen jól kiváltja, a dedicán mindenképp.
-
RetepNyaraB
veterán
Innentől fontos az előkészítés. Nem mindegy az őrlés szemcsemérete (próbálgatás indul), jöhet a rögtelenítés és tamperelés művészete (gyakorlás sok) :)
Célunk ugye az első csepptől számított 25-35mp-en belül lefolyt ital (klasszik presszó esetén inkább a rövidebb), 1->2 arányban. Mindez spriccelésmentesen és egyenletesen terülve, hamár pucér kar. ☝️ -
RetepNyaraB
veterán
válasz
inf3rno #5658 üzenetére
Megkönnyíti az életed, főleg, ha karbaőrléssel próbálkozol. 18g kosárba esélytelen tölcsér nélkül 18 grammot belerakni, de legalább is 5 perc szenvedés nélkül. S akkor nem is szóltunk a rögösödés-egyengetés témájáról.
Rugós tamper a gyávák menedéke
Amúgy rendkívül hasznos, nehéz vele elrontani, könnyű reprodukálni. De kv-nként be kell állítani a tömörítési mélységet.Tejhez: rizsből tudtommal nincs barista verzió. Mandulából viszont ha nem pörköltet veszel, nem lesz keserű. A zab a legjobb.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
hadam98 #5607 üzenetére
Őrölt kv = instant bukta. Sose lesz belőle "igazi" élményed, csak amilyent 70 éve kotyvasztanak minden házban Békéstől-Mosonig. Őrlőből nem lehet olcsót ajánlani, mert alkalmatlanok. De ha muszáj, akkor mindig jövök a Hario skerton pro-val, mint abszolút vállalhatatlan minimum :)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Viiktor1989 #5579 üzenetére
Szinte biztos tömítés. Vagy a szűrőtartó 473 éves és elkopott, ez kevésbé valószínű. Filléres cucc, expolygon. Majd sz.zs. megmongya a tuti verziót (több is van).
eastsider@ tutifix vevő vagyok egy signature edition csepptálcára, ki ne felejts a biznicből!
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
inf3rno #5513 üzenetére
Pacificaffe tölt nitrogénnel, nekem nem jön be; hamar pusztul. De lehet, hogy csak pechem van 🤷
Az vacakoljon ilyesmivel, akinek hét anyja van.
250g szelepes zacsi, levegő kinyomva+ egy simítózáras, hűtőbe. Úgyis elfogy hamar. De ezt számtalanszor leírtuk már...@Zaji hogy érted? Árban? Minőségben? Mik az igények és főleg mennyi pénzből?
Hasamra ütve pl egy Sage bes920
-
RetepNyaraB
veterán
Kérdés hányszor nyitod, szívod. A vákuum nagyon rosszat tesz a babnak: belsejéből is kiszívja a co2-t és mikor kinyitod a dobozt, mint egy kis szivacs beszoppantja a levegőt, ami instant oxidálja belülről is. Tehát rosszabb a helyzet, mintha csak kívülről érné levegő. Erről több mérés és cikk született, keress rá. De amíg nem nyitod ki, valóban konzerválja.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
nyikszi #5492 üzenetére
Alapvetően van és nincs.
Ha beleszórod a babot addig jó, míg tuti tele van és nincs levegő felette. Utána már nem szedi ki (nem csinál vákuumot, a nevével ellentétben, de így jobb is más okokból), tehát a maradék levegő szépen oxidálja a babokat. Mondjuk szelepes zacskóban a kv, plusz be a dobozba az elég jó, mert a hűtő szagát kint tartja és jól néz ki. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
hyperspace #5487 üzenetére
Szót sem ejtettem a szavatosságról, csak a hónapot emlegettem pörkölési referenciának. Az olaszok két évet hazudnak a cuccaikra, tudom. Egészségükre. Az Aldi, meg Lidl emlékeim szerint csak egyet vállal, de emlékezhetek rosszul 🤷 és ez magyarázza a decemberi pörkölést időutazás nélkül :)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
sherlock82 #5483 üzenetére
Na ilyet se láttam még. Vagy tavaly decemberi pörk, ami azért überciki
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
sherlock82 #5472 üzenetére
Nalátod.
Nem mondtam, de majd legközelebb megnézed: a lejárati időnél érdemes sasolni a hónapot, az megmutatja mikor pörkölték. (2022.10.20 lejárat azt jelenti idén okt. 20-án égették) Értelemszerűen legyen minél frissebb. Hatalmas szórásban tudják kirakni a polcra a termékeket. Van, amelyik majd' egy éve ott rohad és lehet olyan, amit két hete pörköltek.[cobra] @ én semmilyen Philips terméket nem vennék manapság. Utolsó hulladék az egész cég; az egykori nevéből él. Ha elégedett vagy a régivel, örülj neki. Vidd el szervízbe karbantartásra, azzal sokat dobsz az életén.
ja és inf3rno@ a dedica túlhevül a gőzöléstől. Ki kell engedni belőle üresen annyi vizet, amíg nem gőz spriccel belőle. Utána menni fog a kv
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
inf3rno #5478 üzenetére
Ütni-verni kell, földhöz csapkodni rendesen. Akkor kiadja 1-3 tized eltéréssel, amit beleraktál (a kezdeti pangó persze bennemarad, de a legtöbb daráló ilyen). Őrlés előtt vizezni ajánlatos a babokat (ez azt jelenti kb max. 0,3g vizet spriccelsz rájuk és összerázod), ez csökkenti a feltöltődést, vagyis könnyebben kijön amit beleraksz. Ha túlvizezed összetapad a retekbe és a cucc meg berozsdásodik. Ne vizezd túl. Világos kevésbé, sötét jobban igényli.
Alátét a kúpos kés alá kell a tengelyre. Ha nem kell, akkor sehova
A perselyt NE szedd szét, ha jót akarsz magadnak. Kivéve, ha kihívásnak érzed a 10000db-os puzzle-t sötét szobában. Én szóltam. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #5464 üzenetére
Lidli és aldi sincs? Ott van, saját márkás. A lidlben kicsit puccosabb 400g verzió valami bellarom "specialty", aldiban a fekete zacsis "barista". Netes rendelés meg bárhová kiviszi 
Ld. pl. Kapucziner velencei gondolások, mint ajánlható minimális közös nevező. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
sherlock82 #5463 üzenetére
Lidli és aldi sincs? Ott van, saját márkás. A lidlben kicsit puccosabb 400g verzió valami bellarom "specialty", aldiban a fekete zacsis "barista".
Netes rendelés meg bárhová kiviszi
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
sherlock82 #5460 üzenetére
Nem értelek. Bármelyik közértben, vagy a kávézók többségében (pl. Tchibo, fúj, devla, phű), vagy ugye a számtalan kispörkölő egyikében neten.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Polarstar #5450 üzenetére
Én eleinte nagyon szerettem, valószínűleg pont az igénytelensége miatt, csak nem fogalmaztam meg; nulla sav, rengeteg krém, #nagyonpresszó fíling, bármilyen géppel elfogadható minőség, plusz üt is rendesen.
De mostanság, hogy 3 dupla az alap naponta és az ízekre megyek, előny a minél kevesebb koffein és a savtalanság sem szempont. -
RetepNyaraB
veterán
Mindenképp dícséretes, hogy a sz@rrá aszalt, "prémium krémának" becézett robuszta élelmiszeripari hulladékok mellett próbálják a single origin arabokat népszerűsíteni. Nyilván nem lesz egetverő a cucc, de valahol el kell kezdeni nevelni a népet, hogy a 3in1 instant Jakobszon túl is van élet
Ráadásul a Malabar egy hálás darab; igénytelen az elkészítésre és ha eleget raksz bele, a koffeintől lerepül az álbajszod.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
SyMbioTe #5440 üzenetére
Én pl nagyon igyekszem kerülni az információ túladagolást 🤷
Ha kérdeznek arra válaszolok. A hardkór topik nagyon komolyan hardkór túlnyomórészt. Oda sokszor hiába teszel fel egyszerű kérdést, mikor a társalgás éppen az élet, a világmindenség, meg minden témakörben jár... -
RetepNyaraB
veterán
válasz
#72961024 #5400 üzenetére
Mindenesetre 2 év után max annyit tudnak nekem garantálni, hogy bontatlan csomagban nem fog megpenészedni, ha nem úgy tárolod. Ezt hívhatod minőségmegőrzésnek is, ha úgy tetszik. Valójában szobahőmérsékleten, rendes kispörkölőtől, jó alapanyagból, nem feketére égetve, bontatlan csomagban is kb. 2 hónap, amíg nem veszem észre a romlást, de mikor kibontom már sokkal gyorsabban öregszik, mint frissen. Fél év után esetleg valami délolasz robusztás blend szódával elmegy, de bármi, amiben szubtilisabb aromák vannak, tuti felejtős. A gyári exhumált zarándokszarok más tészta, hisz újonnan se nagyon ütnek meg komoly mércét, gyenge kezdés után meg a visszaesés se feltűnő - de azért vakteszten elég biztosra gondolom, hogy a sarki rendőr előtt is demonstrálható az új vs. két éves csomagolás diffije.
Viszont nincs ez tisztességes nemzetközi szabványban rögzítve feltehetőleg, ezért garázdálkodhanak egyes gyártók a két éves szavatossággal. -
RetepNyaraB
veterán
A tejes kávé színű pörköléseket én is hagyom a francba, de nekem azért kicsit túltolt a kapucinus, mert nem adja ki teljesen az ízeket, hanem a sötét jelleg dominál. Ettől még ár\értékben nagyon jó , fenntartom. Nincs minőség ingadozás. Automatába sem lesz gond. Sőt, a gyári olajosra égetett fosok rosszabbat tesznek a takaríthatatlan belső őrlőnek!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
body007 #5356 üzenetére
Részemről továbbra is pallyotzot és a kapuczinert ajánlom; jó árban megbízható minőséget árulnak. Kapucziner hajlamos sötétebbre pörkölni általánosságban, ez ízlés dolga.
Régebben sokat vásároltam avx-ről, őket elengedtem, mert voltak minőségi gondjaim, ill. furcsán egyformára gyártanak mindent. Illetve ők a Magyar Cápa a kispörkölő piacon
Ha nincs viszonylag jó minőségű, hőstabil géped (a kis műanyag nyomásfokozós gépek nem ilyenek), a világos kv-kat nem feltétlenül erőltetném.Ja, általános készítési irányelvek vannak persze.
Sötét pörköt kb 1:2 arányban (15g kv->30g ital, 25-35s lefolyási időt megcélozva.
Világosat finomabbra őrölve, hosszabb lefolyással (akár duplázva), inkább 1:2,5-1:3 arányban. Ha van lehetőség játszani hőfokkal, előáztatással, az már hardkór totyik. -
RetepNyaraB
veterán
Ha hajlandó lennél legalább a porított zarándoksz@rról lemondani, akkor teljesen élhető alapmasina a lidlis. Ha nem, akkor meg nagyjából mindegy mivel főzöd.
A kávé élvezeti cikk, mint a neve mutatja. Ez feltételezi, hogy igyekszem finomat élvezni. 1200Ft aldis szemes kv 500g, meg 10k Ft egy kézi alapőrlő (a mákdaráló alkalmatlan ilyen célra akkor is, ha sokan használják).Mindezt nem kioktatásnak szánom, csak minimális igényfejlesztésnek.
-
RetepNyaraB
veterán
Tetszőleges (dupla) kosár ideális mennyiségű őrleménye általában kipúposodik, mikor beleöntöd. Ez kiskanállal kifejezetten szívás. Aztán el is kell egyengetni benne, különben össze-vissza tömörítesz. Ez is szívás. Tölcsér nagyot egyszerűsít a dolgon, de mindenkinek ahogy tetszik :)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
inf3rno #5243 üzenetére
Csak fagyottan érdemes darálni. Eszedbe ne jusson olvasztgatni.
Az "ízét" nem tudod csekkolni, csak ha egy kontrollzacsit kint hagysz a konyhaszekrényen. Amennyiben két hét után nem érzel különbséget elkészítésben és ízben a fagyós javára, akkor megúsztál egy fárasztó bohóckodást! -
RetepNyaraB
veterán
válasz
inf3rno #5238 üzenetére
Azt őröld le amit rögvest megiszol, egy grammal se többet, különben a lényege vész el az egész rituális b@szódásnak!
A fagyasztás is véleményes kérdés; az biztos, hogy nem jó ki-be rakosgatni. Kicsapódik rajta a pára óhatatlanul, minden egyes alkalommal és ez ugyanúgy oxidálni fogja, mint a levegő. Eredménye elillanó aromák, később pedig megdöglendés. Tehát olyan kupacokban érdemes fagyasztani, amekkorát utána igen hamar el is fogyasztasz, ha már előszedted. Az igen hamar az max. az egy nap, ahogy FPS prófétálja. Másik lehetőség a sima hűtő, ott nincs ilyen párasokk, nem kell porciózni se, ha egy-két héten belül elfogy. De a szelepet mindenképp ragaszd le, illetve az egész csomit tedd simítózárasba. Ha no frost hűtőd van, akkor meg pláne kötelező. -
RetepNyaraB
veterán
Szerintem arról lehet szó, mikor hosszabb nyugat európai tartózkodás után hazajössz és elvileg ugyanaz a termék, de sajnos mégse. Ezt sosem bizonyították, csak gyanús tapasztalat (bár hét éve itthon élek és már halvány az emlék. Meg vakteszten is ki tudja hogy szerepelne a tézis). Kisüzemre nem vonatkozik nyilván, az teljesen más tészta.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
sherlock82 #5182 üzenetére
Hát, legalább rakd levegő elől elzárt zacskóba, hűtőbe és idd meg mihamarabb.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Taltos0711 #5180 üzenetére
Pontosan!
De az eleje még lapos, ott könnyen meg lehet állni. -
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Taltos0711 #5152 üzenetére
Ha finom, ízlik, akkor mindegy az egész és hurrá!
Ha nem az igazi, akkor lehet töprengeni. Muszáj lenne venned valami friss (értsd kb 2 hetes pörkölésű) kis adag, kézműves cuccot és kipróbálni. Ha szépül a lefolyás, meg is van a bűnös. Ha továbbra is elégedetlen vagy, lehet gondolkodni, de én egy hario skerton pro-val kezdtem a lejtőn csúszást egy aldis karos\nyomásfokozós társaságában. Simán be lehetett vele fullasztani a gépet. Tehát vagy az őrlőd reménytelen (ha eddig megfelelt, akkor ez nem túl valószínű), vagy rossz a kávéd, esetleg egyszerűen finomabbra kéne őrölni mégis. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Taltos0711 #5108 üzenetére
Dehogy kellett volna. Az még egy mihaszna pénztemető...
Sztem az Alza kv-nak 5k Ft alatt van kilója, majd csak belinkeli valaki, aki szokott onnan rendelni.Dorian@ fajtája is válogatja, a sötét, pláne sok robusztás cucc jobban bírja. De simán megy a levesbe az aroma és egy idő után a lefőzési tuljadonságok is. Én szétraknám olyan egységekre, amit mondjuk egy hét alatt elfogyasztasz és jöhet a simítózáras zacsi, hűtő felső polc (nem a paradicsomos rekesz, de nem is a Kolozsvári szalonnás).
Aztán ahogy gondolod, én csak reszelgetem itt a körmöm és hülyeségeket beszélek :) -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Taltos0711 #5102 üzenetére
Pedig a nyomásfokozóssal is lehet időre menni, kevésbé kényes őrlésre/tömörítésre, mint egy sima kosár.
Kinyitott kv sajna szobában 2 hét alatt kuka, még oxigén elől elzárva is (hiszen bőven cserélődik benne, mikor nyitogatod, plusz ami benne van a zacsiban).
Igazából kérdés mennyire szeretnél elmerülni a témában (veszélyes lejtő :) ).
Ha semennyire, akkor is tartsd a kv-t sima hűtőben, levegő kinyomva, lezárva es lehetőleg egy extra simítózáras zacsiban (pl. Dm, rossmann mélyhűtő zacskó). Ezzel megóvod egy darabig a megdögléstől, mert döglött babot mindegy hova és mivel darálsz, főzöl, nem lesz jó. A 20k Ft/kg árú menő kv se, nemhogy a bolti dallmayr.
De 3 hónapot semmi nem bír ki, legfeljebb adagonként fagyasztva, ami erősen hardkór téma.Ha meg érdekel az egész, az nagyon messzire vezet, de első körben érdemes kipróbálni egy kispörkölő 25 dekás termékét, óva a dögléstől. A gépedbe kár a drága anyag (nem leszólás, hanem tény), de egy tetszőleges kisüzemi klasszik presszó blend is köröket fog verni bármilyen nagyüzemi termékre. Vagy pl. Egy Alza kaffé, itt asszem többen isszák és állítják árában nincs jobb a piacon.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Taltos0711 #5094 üzenetére
Csinálj videót. Mérd a lefolyást. Első csepptől 20s legyen meg (ideális esetben 25-30s) lehetőleg, klasszik presszó blend esetén.
Ugyanaz a kv? Ugyanúgy tárolod mindig?
Milyen kv ha szabad kérdeznem?Krém vékonyság, test fogyás sztem nem főző gond, inkább döglött kv.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
pető bá' #5086 üzenetére
Néha feljebb kell engedni az árhatárt, főleg az "érdekesebb" kv-k feljebb vannak (kivéve akció, de az nem számít). Ráadásul világszerte ronda áremelkedés van kilátásban, hosszabb távra
Pallyotzot ajánlom szívesen; nem elszabadult árakkal dolgozik és tart klasszik ill. SO/specialty vonalat is, pörkölésben nagyon szép és a fajtának megfelelő intenzitás (Kapucziner hajlamos mindent kissé sötétre gyártani).
Pacificaffe általában jó, de érdemes szem előtt tartani, hogy nitrogénnel tárolják a kv-t. Nekem extra gyorsan döglöttek meg, mélyhűtve is. -
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Tothgera30 #4980 üzenetére
Olcsó vackokra kidobott pénz végső soron drága lesz, ez mindig igaz.
Alap egy Graef cm702, akár használtan; ezeken nincs mi tönkremenjen titokban.
A Hariok legjobbja is erősen kompromisszum presszóra (kotyogó oké) és letorik a kezed, elunod az életed tekerés közben. Jó kézi meg sokkal-sokkal drágább. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Libretom #4954 üzenetére
Nem annyi a kilépő, mint amit a pid mutat. 6-8 fok diffi is lehet, gépfüggő.
Az ilyen adatsor pedig nagyvas ipari gépeken, meghatározott kv-val (olasz faszén) igaz, ott is csak azért, mert sztenderdizálni kell valahogy.
Kis, spéci kávézók inkább 10g szimpla 20g dupla vonalon mozognak és minden más fajtafüggő.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Zalaegerszeg és környéke adok-veszek beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Konteó topic
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3045, 96% Akkumulátor
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / RTX 2060 6GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3039, 94% Akkumulátor
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC-Számítógép! I9 11900K / RTX 3090 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest