- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Telekom mobilszolgáltatások
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Sony Xperia 1 VI - egyből hat
- Netfone
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
Bocs, már nem tudom szerkeszteni. Markecplészen
ez egy jó ajánlatnak tűnik. Ha mégis a karos, ezzel a Dedica vonalat kimaxoltad. Még a rugót is cserélte benne a fószer, hogy ne 15 Bart nyomjon a pogira. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
TheProb #8733 üzenetére
Disztribútorról mindig terjesztem az igét, hogy fancy pénzkidobás, amellyel a tech freak haverok előtt lehet villogni és ennyi. Ráadásul a rosszul tervezett (értsd olcsó alis) legfeljebb árt, de nem használ. Sokat tudok róla beszélni.
A WDT ellenben esszenciális. Akár otthon a borosdugóba szúrt 5 db rugós nyelű akupunktúrás tű (.30-.35x40-50mm), akár bármelyik hasonló kilógó hosszal rendelkező gyártott/nyomtatott verzió. Varrótű, fogpiszkáló viszont inkább ne, mert az össze vissza mozgatja az őrleményt és többet árthat, mint használ (ld. disztribútor).
Mérlegből bármelyik avx-es, persze időmérős, hamár. Minél drágább, annál gyorsabb és pontosabb lesz nagyjából. Kékfogas verzió sztem. pénzkidobás (ld. villogás a haverok előtt), hacsak nem képes a SEP (simple espresso profiler) appal együttműködni. Az viszont drága lesz.
goom@ egyesületbe karosat? Háát... max ha mindenki geek. Plusz az őrlő, ugye. Bóti darált nagypapa kedvencéhez meg minek a karos? Ez hetvenből manapság még használtan is igen szerencsés együtállás
. Mucika, meg a Béla nem fog vacakolni és szöszmögni, aztán szomorkodik a végeredményen, meg téged ekéz miért nem vettetek egy aldis kapszulásat.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
tuzpenge #8706 üzenetére
Én sem pontosan értem, majd megvilágítja ő. De az egész jóval bonyolultabb kérdés, mint amilyennek látszik. A nagy nyomás sokkal jobban tömöríti a pogácsát, ergo nehezebben megy át rajta a víz, bizonyos keretek között (hiszen pl. a gépnek van egy maximalizált vízhozama).
Másik kérdéskör a kivonatolás (minél finomabb őrlemény, annál nagyobb a felület, annál nagyobb az elérhető kivonatolás); van valami friss és kimerítő mérésprojekt a témában, ami pont ellenkező eredménnyel zárult nagy meglepetésre. De ez itt off. -
RetepNyaraB
veterán
Valami miatt ez a nyomás hülyeség beakadt a gyártóknál, ergo a fogalmatlan fogyasztónál is. Kínai szarokat már 20barral reklámozzák. Illetve a pod kéri a nagyobb nyomást, ha olyanod van, hogy azt használnál. De egy dolog a puNpa képessége, más dolog, hogy normális gyártó ezt limitálja valamennyire (kivéve a pod
)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
DrDobos #8689 üzenetére
A legtöbb kispörkölőnél fintorogva (ezt persze nem mutatják a kedves vásárlónak
) leőrlik neked kívánt finomságúra. A tchibonál is, de ott inkább nem vennék babot, csak ha nagy a baj. A bolti pedig olyan, ahogy icm mondja. Kiöntőnek kezdetben mindegy, de legyen dedikált pitcher, aminek szép csúcsos nyílása van, nem széles szájú kisbéka. Ha egyedül iszod a 350ml elég, ha ketten, akkor 5-600ml. Ez persze a teljes űrtartalom, úgyis a felét használod kb.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
TheProb #8685 üzenetére
A köpködés gáz. Amúgy mindenképp lenne valamennyi víz a kiöntőben, mert a gőz is végső soron víz, ugye.
Nem számít, ha kis kávét felmaszatol a falra. Ha sokat (kifejezett réteg körben), akkor vagy nagyon robis, olajosra pörkölt blendet használsz, vagy tényleg kicsit kicsi a tamper. -
RetepNyaraB
veterán
"Azt is olvastam, hogy talán 19g kávéból kellene majd a kávét készíteni. Ez 1 csészénél és 2 csészénél is ugyanígy működik vagy ez csak a 2 csésze kávéra értendő."
Minden kosárnak van egy ideális névértéke és attól durván eltérni nem jó. Tehát mondjuk egy 18g-os kosárban nem érdemes 10g-ból "szimplát" főzni, mert nem működik rendesen.
Képzés: a szimpla\dupla elnevezés az eredeti olasz típusú kvzásból jön, az új hullám betörésével ez így már nem pontos fogalom. A modern specialty minősítésben (igazán jobb helyeken) csak "duplát" készítenek, az íz miatt. Általánosságban 18-20g töltettel, ebből lesz ugye 36-40g ital. Ettől még vannak persze különféle felépítésű szimpla kosarak, lehet is őket használni - általában kicsit macerásabb velük dolgozni.
Illetve a pl. 19g-ból készített cuccot szétönthetitek kétfelé, miért ne? Az íze ugyanaz marad, csak kevesebb mennyiség.
Mondjuk egy jó flatwhite duplából készül, a cappuccino viszont szimpla. De az első már specialty fogalom, a második meg klasszikus olasz :)flash @ bejáratódnak a kések, finomabbra kell állítani. Mármint ha általánosságban beszélünk róla. Amúgy egy zacskó kv elején és végén is simán lehet más őrlő állás, ahogy icm írta.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
tuzpenge #8649 üzenetére
Próba nélkül, ábszolúte demagóg módon állítom, hogy a grand cru jobb lesz.
Egy kávénál, ahol be se vallják honnan gyün (én nem látom, melót nem rakok bele), csak a kamu megy a "gourmet minőségű kávészemekből alkotott" és barátai bullshiteléssel ("hosszú lejárati idővel rendelkezik... MAF!? Tartósították, vagy mi a frász? Amúgy ugye 2-3 hónap és szevasz) - szóval nincs miről beszélni. Tökbiztos. Ráadásul a kettő majdnem egyforma árban van -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Tomace91 #8634 üzenetére
A fagyasztó más tészta. Én ott se nyomok ki semmit, de a fagyasztásé a főszerep, a többi inkább helytakarékosság. Ellenben fagyasztásnál annál érdekesebb a szelep leragasztása (ha gyári tasakban raknád el), főleg, ha ilyen nofrost és hasonló nevű, légkeringetéses hűtőd van, mert az kiszippantja a gázokat a szelepen át. Meg így nem lesz hűtőszagú a cucc. Vákumbödönről engem senki sem fog meggyőzni, használtam, jó drága marhaságnak tartom. Ha sokat iszol azért, ha keveset azért. Ha keveset, akkor én maradnék az adagonként fagyasztásnál. De annál macerásabb hülyeség meg nincs
-
RetepNyaraB
veterán
Vákumos dobozok fancy pénzkidobás. Haszna nem bizonyítható, ellenben mikor kinyomja a levegőt, a babból is kitolja a co²-t és oda minden nyitásnál nagyobb valószínűséggel áramlik be levegő, oxidálva a szerkezetet. Megoldás: gyári sikítózáras, kanállal szedve (nem kiöntve) és NEM kinyomkodva belőle semmit, hisz a természtes védelem co² ott lapul a zacskóban mindaddig, míg ki nem kergeti belőle az egyszeri vásárló felborogatással (öntögetés), nyomkodással.
Ha meg szét kell porciózni, akkor jöhet sz.zs, vagy koxx módszere. Mindegy, csak tele legyen és ne túl nagy.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Polarstar #8596 üzenetére
Én két hete az amszterdami reptéren tévedtem be hozzájuk, kínomban. Soha, soha többé. Hagyján a szaladgáló emberszabásúak a fél liternyi, kb. 5000 kalóriát tartalmazó színes trutymókkal, melyek nyomokban kávét is tartalmaznak - mindenkinek a saját ízlésficama a mérvadó; de egy egyszerűen ihatatlan duplát kaptam mind íz, mind hőmérséklet tekintetében (kb 95 fok, szénné égettem a nyelvem). Szerintem ez konkrétan büntetendő kategória
-
RetepNyaraB
veterán
Nem kell szétszedni. Többször leírtuk, fragola is, akinél komolyabb szerelő szakember nem kell bizonyításképp. Egyrészt értelmetlen (első három használat után pontosan ugyanúgy, ppnt ugyanoda fog lerakódni, aminek kell és aztán csak a felső pár tized gramm cserélődik) másrészt a szopászenger miatt. No offense, csak tény.
TheProb@ kazános (nem hőpatronos) gépeknél 20 perc a minimum, bármit ír, vagy jelez. Ha úgy sem lesz jó, az kuka. Nem szokott ilyen panasz lenni a dedicára amúgy. Furcsa.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
TheProb #8574 üzenetére
Ha vizes lesz a tejed, valszeg menet közben hűl a cucc és gőz mellett vizet is enged.
-próbáld jobban felmelegíteni a gépet
-a tejet előmelegíteni kicsit, hogy hamarabb menjen a processz.
-elvileg akkor jó (kb. 60 fok), ha a kezed már pont nem bírja el a kancsó hőfokát. Eddigre kell mikrohabbá alakulnia. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
tuzpenge #8557 üzenetére
Valaki linkelt itt single dose graef modot pár napja, tök innovatív meg minden, de én nem vacakolnék. Babtartályból is lehet adagonként, mindenhogyan tele lesz pangóval. Ez egy kipróbált alapgép, csak az ára lesz egyre kellemetlenebb (mint minden másnak is).
+presszóképes, elfogadható minőségű őrlemény, nem (túl) nagy darab, kevés hibalehetőség.
-zajos, lassú, single dose módban ütni kell (ez a legrosszabb), mozog a pulton. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
TheProb #8554 üzenetére
Ahogy sz.zs írta pár napja, a kiskúposak belülről nagyjából ugyanazok. A körítés (pl. állítás) változhat és az nem mindegy. A Graef bevált, ismert, működik. A Tchiboval ami tapasztalat itt megjelent az nem meggyőző (nem igazán presszóképes, a mérlege vicc) az avx meg átmatricázott kínai, ami meg nyilván valaminek a koppintása, ki tudja milyen. Pl megveszed és referálsz 🤷
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
ServerWorks #8549 üzenetére
Lécci ne bosszants fel. Ezek évek óta bevált fogalmak, pontosan azt takarják, amit angolul leírtam. Amit hozzátettem példaként az is teljesen rendben van.
Az én példámhoz képest még egy kicsit filteresebb irányba viszi az ízt. Azért írtam a végén ppm-et, mert a tds mérőm így jelzi ki. Felesleges belekötni.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
ServerWorks #8546 üzenetére
"GH is general hardness, and measures the total amount of calcium and magnesium in the water. KH stands for Karbonathärte, which is the German for Carbonate Hardness. Carbonate hardness is exactly the same as temporary hardness: it means all the hardness that is paired with bicarbonate ions, which can form limescale."
Vizkeverés alapfok. Szódabikarbóna, ez adja a KH értéket és pl keserűsó, ez lesz a GH. Pl 0.3g szóda és 0.7g keserű 5L dedztvízben feloldva ad nagyjából 80-100ppm szárazanyagot, a kh\gh arány fejből nincs meg. Ez egy jó presszóvíz.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
tuzpenge #8502 üzenetére
Ha mélységre is belemegy a gyári karba, akkor igen.
Az Aldi régebben vacak alumínium öntvényből csinálta a karjait; ha ezt a rossz szokásukat megtartották, akkor felkapsz egy fémfűrészt és lenyisszantod az alját; kész a seggetlen kar. Acéllal ezt kellemetlenebb megcsinálni, oda flex célszerűbb. -
-
RetepNyaraB
veterán
Gőzkar az sima ügy amúgy is. Mármint szerintem ott a legkevesebb furcsa változó. Vagy csak nekem áll kézre. De hát jelenleg nincs gőzkar otthon
Na a nanofoamer is elég trükkös, azt sem értem tisztán. Sima aldis zabtejjel (semmi méregdrága barista bohóckodás) remek krémet lehet gyártani, tejjel meg vagy sikerül, vagy nem. Biztos bennem van a hiba. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Polarstar #8429 üzenetére
Viccet félre mondjuk egy aeropress. Gombokért adják, überkirály gyümölcsöset lehet vele húzni. A kotyeszből se lesz presszó sose.
Gépek közül a Sage bambino tök jó kis masina lenne, de hajlamos túlmelegedni az első kv után asszem és fröcsköl. Persze lehet, hogy javították és régebbi verziót ismerek. A GC remekül modolható alapgép, de bűn nem hozzányúlni. Ja és röhejesen drága lett. A Graefet nem ismerem.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
ServerWorks #8370 üzenetére
Ráadásul a "nemspecialty" robi az nagyon durva tud lenni. Rossz is az íze és üt is. A specialty meg rohadt drága ahhoz képest, hogy egy vacak robuszta mindenhogyan.
-
RetepNyaraB
veterán
Egyadagosra átalakított mazzerra
gondoltam, nem az eredeti iparira. A nagy izé a dózer az elején. Persze helyette többnyire van cukrásztölcsér, ugyanakkora. Vagy pici csőr, ami szerintem nem olyan jó. Viszont C késsel 3-4mp alatt kinyír 20g babot, nulla pangóval (plusz 3-5mp ecsettel kisöpörni a garatot, tölcsért. Ez az ÁSZF apróbetűs rész).
De az se programozós. Amelyik igen, az meg nem 150k. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Daneeka #8344 üzenetére
Igen, ez a másik lehetőség. Divat finnyázni, de nem hinném, hogy vakteszten kijönne. WDT gondolom úgyis van, az sokkal fontosabb a disztribútornál és elkeveri szépen a széleket is. Mármint wdt-t én levett magasítónál csinálok. Ha túl sok az őrlemény, előtte még elrázogatom egyenletesre.
-
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
aradebil2 #8307 üzenetére
Abból is leginkább timemore c2, kompromisszumokkal.
Esetleg egy használt graef 702-es, ami hangos, lassú és ütni kell, hogy kiköpje a babot, viszont presszóképes kompromisszum nélkül.Ui. Esetleg kingrinder k2, de nem néztem utána mennyire alkalmas presszóra. A k0 nem jó.
-
RetepNyaraB
veterán
Najó, az igazából feláras
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
ServerWorks #8290 üzenetére
Azok is rémesek. A Goriziana viszont rendes pörkölő cég és friss cuccot árul, nem extrudált teveszart.
-
RetepNyaraB
veterán
@koxx kérlek, kitiltatnád innen a trollt lécci?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
body007 #8210 üzenetére
telefonnal befotózva, majd ph! tömörítve egyrészt nem releváns, másrészt az egyenletes színárnyalat érdekesebb, mint a milyen. Persze a szép, egyenletesen feketére égett se a legjobb
Ez egyenletes (amennyire látszik ugye), nincs feketére égett szél, vagy fekete foltok. Ettől még ha túl lassan jött és még spriccelve is, akkor lehet többféleképpen rossz. Meg az alapanyagot sem ismerjük. -
RetepNyaraB
veterán
Csak a nyél a difi. A Redwood valóban szebb..
Kosárból ha van rá zseton, az ims-t venném. Nem ismerem konkrétan a delonghi lyukminőségét (nem láttam róla mikrokamerás képet), az ims viszont bizonyítottan rendben van. Plusz nagyobb is 2g-mal. Vehetsz bele puckscreent
Viszont felcserélted a kosár linkeket.Daneeka 8207@ a spriccelés nyomát nem feltétlenül látni. Az csak tűhegynyi előkészítés hiba, többnyire valahol szélen mellé tolja a nyomás a vizet. Az ízét persze befolyásolja.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Taltos0711 #8186 üzenetére
Biztosan, de presszóra kérdéses lesz (mint a mini mill is). Most nem emlékszem mire is kellene.
Az olcsó őrlők általában nem bírnak presszó méretűre vagdalni, legalábbis konzisztensen nem.Ennyiért többnyire lehet használt Graefet kapni, ami azért egy bizonyított gép az alapkategóriában.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Taltos0711 #8184 üzenetére
Persze nyilván nem a propelleres mákdaráló
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Taltos0711 #8182 üzenetére
Gyakorlatilag bármi a mini mill felett lesz, ami rendes acélkéses őrlő.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Safi1988 #8173 üzenetére
Brazil, indiai (malabar), jávai, indonéz. Esetleg valami bézik kolumbiai, mondjuk kapuczinertől - ő elég sötétre húzza.
Világos cuccoknál ritkán működik a "sima presszó" beállítás, kivéve ha valami ipari cuccal tolod :) Vagy turbo shot, vagy hosszan áztatott, filter stíl. Meg persze sok szívás, mire ráérzel.
-
RetepNyaraB
veterán
Akkor előáztatástól mérd és úgy jöjjön ki a 25-27mp. Ráadásul a viszonylag sötét brazilt nem nagyon érdemes áztatgatni, nem segít rajta. Nem kikapcsolható?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
bagaba1 #8164 üzenetére
Ha keserű, akkor túloldott, mint írtam korábban. És\vagy rossz az alapanyag. Ha pl. sok benne a robuszta, akkor az keserű lesz mindenképp, mert a robi keserű alapvetően. Ha szerinted ugyanolyan az előkészítés, mégis nagy a szórás akkor vagy mégsem egyforma
vagy valami pocsék darálód van. Mondjuk ilyen gondot nekem utoljára a helikopterkéses mákdaráló okozott.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Digitalpimp #8153 üzenetére
De az nem attól lesz rövid, hogy pár porszemből főzöd, hanem, hogy a normál presszót lekapcsolod ~1:1 aránynál
Ui.: Ez 3rd wave babból nem az igazi általában, főleg sötét pörkölésű, ill. klasszik olasz blendre áll.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Safi1988 #8137 üzenetére
ha Frei illatosított förtelemmel eteted, akkor igen
Illetve persze van az a robuszta mennyiség, amit én se szívesen hagynék rajta sokáig. Ez valójában fogyasztás függő, igazad van. Közepesen világos arabica baboknál lényegtelen, olajtól csöpögő, szénné égetett áruházi termékeknél már kérdésesebb. A kristály se drága, ha megnyugtat - és valami sötét oldalt darálsz rajta folyton - rajta
Digitalpimp@ én tömény citromsav porról beszélek, nem oldatról. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Safi1988 #8134 üzenetére
Semmit se kell vele csinálni (alul le lehet ecsetelni ami rajta van, nyilván). Ami akar lerakódik a kések közé és utána a felszín minden őrlésnél cserélődik. Ha levakarod folyton, csak elölről kezdődik az egész folyamat. Persze ha szeretnéd pár kiló babonként le lehet takarítani, gyakrabban csak időpocsék. Víz ne menjen rá. Létezik egyébként őrlő tisztító kristály, vehető is, de azt is ipariban használják, mert mások az arányok egy pörgő kávézóban.
johnny82@ igazából egy teáskanál citromsav (gyógyszertár, pár száz forint) a víztartályba és amit a gyártó ír. Általában 10mp folyás, 10mp szünet, míg tart a víz. Aztán egy komplett tartály átfolyatása és az első kv kiöntése)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
bagaba1 #8114 üzenetére
Ne finomítsad, most is 31mp alatt jött le 28g! Mondom próbálj rá a 25mp\ 24g max kijövőre. Ha olyan 5-7mp körül indul meg, az jó lehet, de ez nem kőbe vésett. Persze ha most magas hőfokon van, azt is veheted lejjebb, de egyszerre csak egy dolgot tekerj el, különben nem fogod tudni hol a megoldás.
Szerk: ja és vagy atkergetsz egy komplett adagot az őrlőn állítás után, azt kidobod, vagy elfogadod, hogy a második őrlés után áll át a szemcseméret. Addig keveredik.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
bagaba1 #8109 üzenetére
Mi az a kv por a babtartályban?? Vagy csak tükröződik valami?
Ha keserű, akkor túloldott. Persze a víz is lehet meleg, de általában az az utolsó, amit piszkálni érdemes. Brazilt (pláne sötétebb pörit) ne vigyél 1:2 arány fölé és a 25mp-t célozd be!
Tehát a 12g->24g legyen. Harmadekkora pohárbakivéve ha tejes ital. Akkor viszont tökmindegy a krém.
Ui.: Ha feketés a pogi alja helyenként, akkor ott megégett, de az meglepő volna a Dedicától
Ui2.: Felejcsed el az avx kávékat
Brazil Cerrado egy nagyon jó csokis, krémes, klasszik fajta; minden normális pörkölőnél szok lenni szezonban. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Ganz-[HUN] #8103 üzenetére
Nekem van egy ilyen, passzol. Pont Ádám tölcsérei nem igazán praktikusak, mert belső peremes (belóg a kosárba). Nekem csinált egy prototípus kívül felülőset, az már oké, de nagyon sérülékeny a vékony pereme. Inkább vennék ma valami alis mágneses olcsót (dosing funnel a keresőszó).
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Taltos0711 #8085 üzenetére
kapucziner olcsóbb blendjei. Pl a velencei gondolások. De ezekben van robi is, jobban üt.
A kávé is drágul erősen, ez van. Egyébként az olló relatíve zárul; az ihatatlan szutyok ára gyorsabban emelkedik, mint a top specialty. Ez persze nem vigasztaló, mikor 17-20k Ft a menő bab kilója. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
bagaba1 #8011 üzenetére
Szimplára szimpla kosár kell. Illetve a 12\14-es jó lehet, nem ismerem.
A "duplába töltünk keveset" megoldás nem hoz jó eredményt.
Az avx-től meg kv-t végképp nem tudok ajánlani. Évekkel ezelőtt bojkottáltam a minőségi szórás miatt, meg egyszerűen van jobb hasonló árban. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
bagaba1 #8000 üzenetére
Az a kv egy szar. Bocs. 70% robuszta. Egyrészt nem csoda, hogy keserű, másrészt napi háromtól feldobod a pacskert, de előbb refluxod és gyomorfekélyed is lesz esetleg.
Ha többet kávéznál és ízélményekre vágysz, felejtsd el a robusztás blendeket. Kivéve, ha 15%-nál nem több benne a robi. Ekkor még lesz sűrű krémje, meg teste (bármit is értsünk ezalatt), de a kesernye már távolodik és nem cseszi szét a gyomrod.
Két alap kv-t szoktunk javallani: Az Alza cafét és a Goriziana Grand Crut
Ezek ár/értékben rendben vannak, mégsem nem húsz rugó/kiló, 100% arabica, egyszerűbb gép sem fekszik meg az elkészítéstől, klasszik ízvilág. Ráadásul többnyire frisset kapsz. A Gorizianából biztos, Alzánál vannak néha kilengések. Persze ha lehet nem kilós kiszerelésben, csak amennyiben normálisan tudod tárolni, vagy van kedved pepecselni a szétporciózással. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Safi1988 #7998 üzenetére
Rugós tamperrel 99%-ban nem rontod el a tömörítést (ettől még az eloszlatás lehet kuka!). Cserébe persze meg sem tanulod. Szerintem minden használható fajtát lehet valamilyen módon állítani. Ajánlom a normcore-t. Magasítóval pedig nem tömörítünk (kivéve ha tampersegéd\tölcsér, bizonyos egyszemélyes kosarakhoz.). Az csak eloszlatásig van fent, aztán lekapod, jöhet a tamper.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Daneeka #7982 üzenetére
Automata, vagy karos? Mondjuk automata nagyon olcso nem tud lenni, cserebe a draga is vacak - csak a nagyon draga jatszik. Karosbol legjobb ar/ertek egy lidlis vagy aldis akcios. Mindketto nyomifoki alapbol.
Ha ezek epp nem vannak, akkor Saeco Poemia pl.
Igazabol egy hulladek Szarvasin (legolcsobb) is lehet jot fozni, a minosegi alapanyag a lenyeg. Bolti teglanak meg hottmindegy a gep, a masfel millios felprofi karossal is rossz lesz. -
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
bagaba1 #7947 üzenetére
Kosárgeometria függő is (nagyon). Ha most ennyire gyorsan folyik át, én nem aggódnék. De szerintem ha a gyári "dupla" kosárba 10g fér, akkor vagy nagyon durva az őrleményed, vagy valami nagyon robusztás blendet használsz, amiből eleve kevés fér a kosárba.
A műanyag tampert pedig hamar cseréld le, párezer ft egy alap tamper mongyuk avx-en, vagy használtban pláne. Mindig árul valaki itt-ott. -
RetepNyaraB
veterán
Ha elégedett vagy a jelenlegi helyzettel, ne csinálj semmit!!
Ha már beindult a vezérhangya, akkor elvesztél.
A nyomifoki szűrő egyszerűsíti az italkészítést; megbocsátó az őrlésre, előkészítésre és a főzésre is. Használható bolt őrölt i zarándokszarokkal is. Cserébe a kávéban rejlő érdekes aromák nem fognak vele érvényesülni (ha olyan kv-t használsz persze, amiben lenne minek érvényesülnie). A seggetlen kar mindennek az ellenkezője: nem megbocsátó, megbosszulja az ügyetlenkedést spricceléssel és rusnya lefolyással. Cserébe egyrészt látod mit rontottál el, másrészt ha sikerül idővel, akkor jobb ízek jönnek vele. Ugyanez igaz egy jobb szűrőkosárra is, de egyrészt kis alapgépen nem biztos, hogy kiérezni, másrészt egy darabig úgysem tudja az ember mit is kéne kiérezni. Tehát a drágább kosarakat én hanyagolnám először. Egy naked kar a saját dupla kosarával nem durva befektetés és új távlatokat (meg bosszúságot kezdetben) nyithat. Ja, persze duplát érdemes főzni; többnyire finomabb és egyszerűbb nem elrontani. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #7923 üzenetére
A duplát egyszerűbb jól elkészíteni és általában gazdagabb az íze. Ettől még nem kötelező, de újhullám vonalon általános.
Mivel a TB ipari méret, valószínű könnyen kapni hozzá feneketlen kart, bármilyen szűrőt akár és persze bármekkora kosár belefér. Kérdés maga a gép mennyire kezel jól egy nagy kosarat (hőstabilitás). A Dedica a maga pici szerkezetével sztem nem szeretne ilyen 20g pluszos kosarakat, bár seggetlen kar ahhoz is van.
Új hozzászólás Aktív témák
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Diablo IV
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Rövid videón az új Virtua Fighter játék
- Jön az Ashes of the Singularity 2
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Nincs kill switch az NVIDIA chipekben
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3016, 98% Akkumulátor
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Keychrone Q1 V2 billentyűzet / Számla / Garancia /
- MacBook Pro 16 2021 M1 Max 32GB 512GB 1 év garancia
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest