- A Pixel 10 minden színben és oldalról
- Milyen okostelefont vegyek?
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- 8000-es akksi került az IQOO Z10 Turbo+-ba
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- iPhone topik
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #14036 üzenetére
Ápdét: a lidli barista etióp\brazil a robottal is jó lett. A tavaly novemberi pörk. Érezhetően nem a legfrissebb, de távolról sem döglött. Valami érdekes-szerű ízt is elő lehetett csalogatni belőle. Annyira amúgy nem olcsó.
-
RetepNyaraB
veterán
CBA Mantaro szemes espresso blend. Tavaly novemberi pörk. Teljesen jól működik a robottal, sőt.
Aldi saját barista gold, őrölt. Kotyesszal kellemes, gyümölcsös-szerű ízvilágra kihozható, semmi kesernye. Nagy meglepetés.
Lidl barista etióp-brazil szemes. Kotyesz, ld. fent.Ezek közül az Aldi a legolcsóbb, a mantaro messze legjobb ár\értékben.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
MC Pite #13996 üzenetére
Kizárt ennyitől a kopás, hacsak nem nyers rizzsel eteted. Az viszont lehet, hogy telement redvával. Óvatosan szét lehet szedni, tengelyt a forgó késsel együtt kihúzva. A kést inkább ne vedd le, de anélkül is ki lehet ecsettel tisztítani mindkét késfelet.
Más ötletem kapásból nincs. Az, hogy finomabbra kell állítani és akár nehezebb is a meló, csak annyit jelent, bejáratódott a kés. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
lallern #13988 üzenetére
Mindkettő belépő őrlő és ott meglepően jók, ilyen még pár éve se volt, nemhogy régebben. Körberöhögik a kis kúpos brand gépeket (graef, sage, iberital és permutációik). Innentől amelyik szimpatikusabb. Nyilván 70 rugóért nem kapsz Lamborghini limited editiont. Cserébe jól működik. Egyébként a df54 halkabb is, jobb megfogni a fém burkolatot. Én mégis a 64-eset venném és akár igény szerint egy modernebb profilú kést bele (lassan lesz már nem csak gyémántrögökért vesztetegett ssp is).
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Handball94 #13984 üzenetére
A db1x lehetőségei bővebbek, ha már érted mit miért csinálsz. De a lux teljesen jó gép, igazából meglepően jó. Ha sok tejes ital készülne, főleg párhuzamosan presszóval, akkor egy dupla bojleres (db1x) azért megkönnyíti az életet jelentősen. Nyilván az ára is más.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Handball94 #13978 üzenetére
Avx em1 lux+cg301. Esetleg mintha láttam volna avx db1X cg301 kombót 200-210 körül, ami a közröhej kategória.
Forrás a fórum és pár év gyakorlat. Nincs más út, mint az elkészített italok mennyisége.
Illetve egy home barista tanfolyam, de ez nem olcsó és a saját kilóméter belerakását nem úszod meg vele, csak rövidítesz valamit rajta. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Ruszki #13712 üzenetére
-A Normcore, mint cég általában oké. Seggetlen kart mondjuk nem vettem tőlük. Csekkold a gyártói oldalon, normális öntvényből van-e. Ha 350-450g körüli tömegű, akkor igen.
-Ha a fülek kinézete és helyzete is passzol, akkor valszeg jó lesz, de nem biztos, amennyiben a konkrét típust nem említik.
-Normcore rugós tamper jó. Mérd le a kosarad belső átmérőjét sublerral (tolómérő), mert sanszos, hogy az 53,5 helyett belemenne nagyobb - amennyiben a normcore csinál nagyobbat (pl. Ø54).
-Gyártanak menő kosarakat is, de amit a karral adnak valszeg nem ez a típus. Sage begyártója az IMS ha jól emlékszem, tehát a gyári kosár teljesen jó, nem az a szűk keresztmetszet.Ilyen szellemben akár expolygon.hu-n is kereshetsz kart, tampert. Hátha.
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
adamssss #13705 üzenetére
Tudod te a választ magadtól is. Az M betűs kiirthatatlan szörnyek vs
csecseDF.
Senki nem tudja, meddig fut a kínai, mielőtt csapágyas lesz.
A Niche már megy 5 éve, pedig azt is temették, mert műanyag.
De 5 év még nem 50. Aztán kell-e 50, mikor mindenki cserélgeti a szajrét pár évente, ha beindul a hangya?
Ami igazán érdekes az a kés, azok pedig nagyjából örök élet, ingyen sör. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
adamssss #13682 üzenetére
Ezt inkább a hardkórban kérdezd, ott vannak a kv boltos arcok.
Egyébként az időre őrlők elég konzisztensek, legalábbis a jobbak. Kávézókban szokták a plusz tizedeket egy kis tálba söpörni és ha kevesebb két tizeddel, onnan kipótolni. Rendes pörgés közben ez irreleváns probléma.
Amúgy Acaia Orbit. -
RetepNyaraB
veterán
Ha nem sorolják fel, nem feltétlenül lesz jó. A gyári dedica kar kalap szar alumínium öntvény (hacsak nem fejleszették), azt úgyis érdemes komplett lecserélni. Egyébként ha a fülek száma és helyzete megegyezik, valszeg passzolni fog.
A friss pörkölést pedig érdemesebb legalább 10 napig (de inkább tovább) pihentetni, a belőle felszabaduló gázok miatt. Spriccelős lesz kv, nehezen lehet bele boldogulni.
-
-
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
woodandstone #13600 üzenetére
Eressz a felhúzott karba párszor vizet, 10 perc bekapcsolás után. Esetleg gőzölésre állítod, ha felfűtött, utána eresztesz visszahűtő csapolást. Ennél többet nem nagyon tudsz tenni fejmelegítésért. Valós kifolyó alatt azt érted, hogy K elem a felsőszűrő lukába dugva?
Krém viszont nem ettől függ, hanem a bab fajtán (és frissességen) kívül leginkább a nyomástól. Nyomást meg ezek a kis gépek tolják, mint süket a csengőt.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
cziczas #13593 üzenetére
Nem lesz lényegi különbség. Ugyanaz az alap kiskúpos. A Graefben rengeteg pangó őrlemény van, kiábrándítóan rossz. Az Avx-et nem ismerem. Egy kézi Kingrinder K6 galaxisokat ver mindkettőre ugyanazért a pénzért. Ha sose tekergettél, nem tudod mit utálsz 🤷
Költeni babra és őrlőre kell, amennyiben célcsoport a koffein tablettánál feljebb van. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #13588 üzenetére
Dufla.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
deathcrow42 #13587 üzenetére
Kosárra gondolsz? Szerintem nem. A Sage sajátja jó minőségű.
Jó babot érdemes venni. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
picur220 #13583 üzenetére
Világos, ezt igazából a cicergős nullpont megállapítására írtam. Azt értelemszerűen frissen berakott\kalibrált kések után nézi meg az ember.
Elfogadható állapotú őrlő esetén összeérő késeknél már nagyobb bab közé se megy (pacamara), nemhogy 5 másodperces lefolyást produkálna. Ha ilyen történik, akkor ott vagy nem a kések érnek össze (hanem a pangó, vagy horribile dictu egy beragadt kövecske), vagy milliméteres ütésről beszélhetünk, ami nem valószínű, hisz általában sík késnél a század mm nagyságrendű eltérés is sok lehet.
L4d1k@ a kiskúpos eg001 full fém, nagyon precíz az állítása és zéró pangós őrlő. Cserébe pici kése van, igen. Én a nagyobb késest teszteltem, amiről aztán hallgatás van azóta is, mikor lesz elérhető.
Az új 64mm-ről egyelőre semmit nem tudunk a marketingen kívül. Meg abból kiindulva mit lehet kapni 70k Ft-ért manapság, óvatos gyanúval élek a felhasznált anyagok terén (a kést is beleértve. Ennyiért kapsz csupán egy - amúgy durván túlárazott 64mm ssp késpárt). Persze ez csak spekuláció. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
skilleeer #13568 üzenetére
Világos pörk általában a filter tételeket jelöli (oldman viszonylagosan sötétebbre húzza, de azért nem Kapucziner stílben).
Ezekkel előfordulhat, hogy egy házi kis presszógép nem tudja tapsosra kihozni a végeredményt, de ez sem feltétlenül igaz.
Ha a gyümölcsösebb ízvilág a cél, azt könnyebben éred el a világosabb verzióval, de dolgozni kell érte, arra számíts. A testesebb presszóélményt a sötétebb oldal jobban adja. Ám mára már minden átjár egymásba, egyre kevesebb a kőbe vésett szabály.Ha nem szeretnék szívni a filter pöri macerás lelkével, adott pörkölőtől akár a presszójából is lehet elég komoly gyümölcsbombát varázsolni. Mondjuk én roboton nyomom, amivel bármit el lehet követni, csak tapasztalat kérdése (nem májerkedem, messze állok a szakmai tökélytől, csak ideák szintjén beszélek). Viszont a filterből sose lesz olasz presszó, bárhogy gyúrod.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
deathcrow42 #13565 üzenetére
Na akkor veszel egy K6 kézit, avx akciós. Amazonon se olcsóbb. Persze, tekerni kell, de ennél kedvezőbb ár\értékben nem létezik. 50 kör 18g, az nagyjából egy perc.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
deathcrow42 #13555 üzenetére
Hát old man nem döglöttet árul, az biztos. Spriccelni tud, ha világosabb pörk. Az őrlőd sajnos egy vacadék, főleg világosabb babokhoz. Én ott keresném a gondot.
Ha átesik a víz ÉS jó a bab (az se jó, ha túl friss, a gázok miatt, bár úgy látom vágod a témát), akkor marad az őrlő, mint szűk keresztmetszet.Szerk.: hacsak nem rontod el alaposan az előkészítést. Megfelelő mennyiségű őrlemény van a kosárban? Nem tudom mi a névleges tölteted, de egy 100Ft teszt sosem árt, ha normális a felsőszűrő (nincs rajta belógó csavar). Fel a százast a tamperelt pogira, felhúzod, leveszed. Ha épp látszik a lenyomata, az kell (nem látszik: kevés. Elsüllyedt: sok).
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
_ATi_1 #13547 üzenetére
Nézd meg szépen, hol kezd összeérni a kés a presszótartományodhoz képest (kézzel forgasd a csavarnál fogva a kést). Aztán akinek Jollyja van hasraütve megmondja ez milyen.
De akár rögvest lekaphatod a tetejét, elő a vastag filctollat és megnézed mennyire üt. Befotózod ide. Aztán hümmögünk.
De ez is hardkór téma. Ott a szakértők tábora is nagyobb (bár sz.zs. nekem elég). -
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #13545 üzenetére
Most láttam fészen, májusban jön új rendelés. Lesz df54 is.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
picur220 #13541 üzenetére
Senki nem vesz ilyen dinoszauruszt újan, nyilván.. Kb tavaly sikerült Mazzernek finomabb menetemelkedésre állnia, hogy ne legyen olyan pocsék az állítása. Csak pár évtizedet késtek végül is
Ez egy tisztességben megőszült ipari őrlő. Sose háztartásokba volt kitalálva, csak mivel nem lehet elpusztítani és egész Európa ezeket használta, még ma is végtelen lenne a használtpiaca, ha a kínai egyadagosak nem tarolják le a piacot. De letarolták.DF magyar beszállítója az AVX. Tőlük veszi mindenki, a viszonteladók is. Elvileg most volt új szállítmány nemrég, vagy most jön.. fene emlékszik pontosan. Viszont előrendelésben el szokott fogyni 80%
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
_ATi_1 #13539 üzenetére
Hú, hát ez kezd hardkórra változni, megszidnak a lakók..
Betöltő (vagy blind shaker) arra jó, hogy ne tudja szétköpni a szajrét. Jázon-féle kit, nem? Az elsőre tűnt elegáns megoldásnak, míg ki nem derült, hogy nem olyan jó, mint kinéz.
A gépet bevizsgálni fragola tudja, ha még elérhető, mert rég nem hallottam felőle. De hosszas és nem olcsó. Otthon lehet hegeszteni filctoll+alufólia alátét segítségével. Ez tákolás és idegölő, ám ha valóban ütne a kés, akkor segíthet. Amennyiben késtől csatornásodik és nem júzer error (előkészítési bakik), akkor annak azért elég szarul kell állnia.Az új DF-ben lesz 63mm kúpos, MP profillal - Béla szerint. Na azt elvinném egy tesztre. Csak ne lenne mind ilyen rusnya
(mármint az én szememben csupán)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
_ATi_1 #13536 üzenetére
Miért szemeteli tele? Ha cukrásztölcséres, az nem nagyon szemetel - betöltő segéd pedig mindenképp ajánlott karbaőrléshez. Vagy egy blind shaker, ami pont a tölcsér alá fér.
Nem mértem meg konkrétan a DF54-et. Szemre jó volt, de ez így érthetően nem sokat jelent. A Major C késsel, ráindítás nélkül garatot és tölcsért seperve is zéró. Legalább is az első pár őrlés után. DF-ből én késkompatibilitás miatt biztos 64-et vennék, abból is a V jelűt, ha már. Különben a munkakedven kívül semmi előrelépés nem lesz a Jollyhoz képest, amit szintén lehet pumpálni és akkor az is zéró nagyjából. -
RetepNyaraB
veterán
Van, amit összeolvasok, nyilván. Jobb napjaimon ezeket nem is próbálom saját tudományként eladni
A hivatkozott posztban pont tudom mit beszéltem, kivéve a Variát. Azt csak olvasásból, mármint a késprofilt. A dolgokat helyén kell kezelni; olyan nincs, hogy neked fizetnek vidd már el a nullkilóméteres Lambót. Az Opus is egy jó kis belépő őrlő, amivel kicsit foglalkozni kell és persze van jobb. De itt most egy Graefet kell megugrani, ami nem túl bonyolult feladat. Továbbra is a DF54-re szavazok, pláne, ha Mignonnal kell versenyeznie.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
picur220 #13529 üzenetére
Ezért nem kell neten tapasztalatlanul olvasgatni.
Opusnak semmi baja, nem is drága. Nem lesz high end, ja. A Varia késprofilja igen jó, azt kell benne megfizetni, nem a hangját.
Df54-nek pedig kb fele annyi hangja van, mint a Graefnek. Őrleményben teljesen más szint. Nem lősz vele mellé.Az ávéikszet pedig annyiban meg szeretném védeni, hogy egyrészt általában átterveztetik a gépeket, tehát csak a burkolat lesz azonos. Eg001-ből pl jön tavaszra talán egy 55mm kúpos verzió, az is nagyon jó presszó őrlő az áráért. Másrészt kapsz rendes magyar garanciát, amit aliról egyáltalán nem. Mármint semmilyet, függetlenül attól, mit mond a kínai gyártó. Hacsaknem ingyen viszi el tőled - ekkor az ár is máshogy szokott kinézni ám.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
picur220 #13527 üzenetére
Timemore kézi nem versenytársa a k6-nak. 100 rugó használt Eureka Mignon (sík), vagy Fellow Opus (kúpos), vagy avx eg001 (kúpos), vagy Mazzer Jolly esetleg, bár inkább felette. DF54, kicsit 100k felett.
150 körül Mazzer Major. Na az hangos lesz, de C151 késsel 2-3mp alatt végez 18g babbal. Láttam Varia V3-mat használtan 125 körül fészen (?). Az jó ár érte. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
headhunter86 #13514 üzenetére
Gyári ajánlása nincs?
Mivel full acél, mehet bele citromsav. Ha aggódsz tőle, végy tejsavas tisztítót. -
RetepNyaraB
veterán
Ávéikszen elég nagy a merítés, de itt van a Hibrew forgalmazó is a fórumon azt hiszem. Majd csak megszólal.
TotO' nálam az 58-as Hófehérke járt; az nagyjából a 3810, mínusz a tökwtlenkedés az alacsony gőzkarral. Az 51-es kisebb kosara nem jelent hátrányt, egyszerűen másik szabvány. Sőt, akár jobb is lehet, de ennek megvitatása messzire vinne ebben a csoportban..
Senki nem fogja megmondani mennyire strapabíróak, de egy belépő géptől hiába várod el valószínűleg azt, hogy 10+ éven át hibátlanul szolgáljon. Ha mégis, nagy az öröm, amúgy meg van szervíz 🤷
Egy régebbi, tuningolt gaggia classic nagyjából örök élet, de drágább is, meg el kell csípni, ha épp van valahol eladó. -
RetepNyaraB
veterán
Így, ahogy írtad. Illetve Dedica nekem kezd egyre kevésbé megérős lenni a jelenlegi kínai alapfelhozatal mellett. Utóbbiak közül gyakorlatilag már mindegyik PID szabályzós és normális öntvény kart kapnak, nem a foshalmot, mint a Dedica. Illetve nem is nyomásfokozós szűrősek. Ha érdekel a tejgőzölés, arra a Slim nagyon kényelmes, mert jól aláfér a bödön. Gőzereje nyilván nem lesz sok, de működik.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #13470 üzenetére
Nem néztem be. Az encsi AM 2022-2023-ban csillagos volt. 🤷
Mint ilyen, az adagokon is felesleges rugózni. Én nem járok ennyire gourmand helyekre, de ha mégis, tudom mire számíthatok elméletben. -
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
adamssss #13413 üzenetére
Nem tudjuk milyen az a 26 eurós bab. Valakinek ízlett, ennyit tudunk róla. Olaszoknál vannak jó árú pörkölők, de ha specialtyból dolgoznak (nem feltétlenül, sőt, sztem egész biztosan nem, az ilyen 30€ alatti blendeknél - annak ott is pont olyan ára lesz, mint máshol Európában. Ehhez képest itthon eléggé olcsóság van, pár kivétellel.
De nem kötözködni akarok ám. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Bela56 #13339 üzenetére
Kapu eleve meglehetősen konvencionàlisan (sötétre) pörköl - így is van babja, amelyik független tesztelésen is nyertesnek bizonyult. AVX-ről én évek óta nem futottam hibàsba - más meg állítólag igen.
Hasra ütve:
Gourmetkava, Pallyotz, Kàvékalmár (frissenporkoltkave.hu), CasinoMocca, Roastopus, One Eleven, Awaken, Umami, Old Man, Impresso - végtelen a sor csak a magyar pörkölőkből. Kofio.co-n hatalmas nemzetközi vàlaszték. Csak a pénztárcád szab határt -
RetepNyaraB
veterán
válasz
attiati #13316 üzenetére
Ne olvass túl sokat. Egy tonna elmélet nem ér fel egy gramm gyakorlattal - hogy Sivánandától idézzek demagóg módon. Vegyél valami olcsó eszközt és vesd bele magad, örülni fogsz. A műanyag bullshitet meg tényleg engedd el, meg lehet bolondulni, ha az ember elkezd felülni a kamuzöld vonatra, miközben végtelenül mocskos városokban él ésatöbbi. Ha tanyán, valahol Aggtelek táján, akkor esetleg.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
attiati #13294 üzenetére
Bocsesz, bevallom nem néztem meg a videót. Mikor egy alapvetően egyszerű eszközt elkezdek hekkelni, az nekem kicsit köldöknézős; akkor inkább bwszerzek jobb eszközt.
Egyébként a fent említett aeropress is egy egészen kiváló és olcsó cucc. Ugyan műanyag, ami tudom, hogy kizáró tényeződe van belőle lényegesen drágább és sérülékenyebb üveg verzió is.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
attiati #13285 üzenetére
Ne keverd a fogalmakat. V60\Switch az filter. Ebbe az irányba sorolhatjuk még az aeropresst, bár igazából kakukktojás. Fenchpress rossznak nem rossz, de talán egyfajta aeropress vonal inkább, annak egy jóval piszkosabb verziója.
Karos gépek meg presszóra valók, nem filterre.
Dedica a karos vonal alja, én előbb vennék pl. avx Hófehérkét. Abban legalább rendes pid van és nem retek, ízfokozós kosarú aluöntvény kar. -
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Mr.Csizmás #13274 üzenetére
Persze. De tb1 nem volt nálam, arról nem nyilatkozom. Hófehérke, slim3xxx, alsó polcról megérik az árukat. Plusz valami lehetőleg jobb őrlő, ezért javasoltam a k6-ot. Avx alap motorosok (cg5 vagy hogy hívják) nem nagy tigrisek. Őrlőre költeni kell, jellemzően többet, mint gépre.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Polarstar #13272 üzenetére
Kávé bár bazár. Minden évben van ilyentájt
Tarsasággal érdemes menni, legyen legalább egyvalaki, aki kapisgálja a dolgot.
Sok menő pörkölő cég, gépek, kóstolás koffeinmérgezésig. Farvizen piák, különleges szörpök, fermentált italok, némi kaja, ilyen-olyan versenyek.
Sok ember, nagy felhajtás.
Amúgy kihagyható, de egyszer mindenképp érdemes elmenni. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
attiati #13226 üzenetére
Kell a hattyúnyakú, igen. Switch mellé nem. Macerás, jah
Közben beugrott a remek filterkészítő gép neve, Melitta Aromaboy. Kicsi, nem tud asszem 3 decinél sokkal többet, de állítólag meglepően jó, meló nélkül. Német amazonon mindig kapni. Nyilván a jó bab kelleni fog ehhez is.Nabaszki Alabastrom is idejött és beelőzött. Napok óta megy a fejemben a Melitta neve, erre lecsapják a kezemről a megoldást
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
attiati #13223 üzenetére
Mit mondjak, mit szeretnél hallani?
Az ízesített Frei kv-k nem ajánlott kategória. Így ihatsz málnaszörpöt is, koffeintablettával. Ettől még ha neked ízlik, én bekaphatom 🤷
Klasszikus filterajánlat valami világosra pörkölt afrikai lesz első körben. Aztán kialakul; ízlés és pénztárca kérdése.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #13221 üzenetére
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
attiati #13216 üzenetére
Én nem vagyok filterguru, de rengeteg féle recept létezik elkészítésre. Mindenesetre a filter a legolcsóbb eszközpark. Van használható gép is (a németek ezt isszák, meg itthon is sokan. A klasszikus háromszög filterpapírba bele a cucc és a gép átcsepegteti rajta a forró vizet), csak most hirtelen nem emlékszem mekyik az, illetve V60-ra kell keresni, ez pár ezer forintos műanyag tölcsér. Plusz a filterpapír hozzá. Ám ez finom akkor lesz, ha gyakorlod és az Omnia nem erre való sajnos. Mármint meg lehet inni, csak nem lesz túl finom. Filterhez igen ajánlott a filterre pörkölt bab, ezt pedig a sarki Sparban nem adnak, hanem kispörkölőnél, jellemzően sokkal drágábban. Ez van. Ja és alapból nem csapvízzel (sem ásványvíz), hanem legalább kancsós szűrttel.
Elkészítésbarátabb a hario switch és hasonló immersion dripper jellegű eszközök, ahol mindegy, hogyan öntöd rá a vizet, csak álljon rajta két percet és aztán egy csappal leereszted a pohárba. Ez sem különösebben drága, cserébe itthon ritkábban kapni asszem. A filterkészítést v|gtelenül lehet ragozni.Ja és hát nem olyan, mint a teakészítés - az a frenchpress inkább.
Szerezz hario switchet, az a legegyszerűbb és finom. Meg jó babot. Vagy persze gyakorolni Omniával is lehet, legalább fel fog tűnni a difi, ha veszel egyszer finomat -
RetepNyaraB
veterán
válasz
attiati #13210 üzenetére
Ez a tézis folyton változik. Mostanság inkább az a konszenzus, hogy a jó minőségű (nem diszkont teveszar) arabica kv annyira kedvező élettani szempontból (5-700 aromakomponens, illóolajok, antioxidànsok tömkelege), hogy nagyjából mindegy, mivel készül. Ezen belül valóban a filter lehet a legjobb, mert nyomás nélkül, áztatással legbarátságosabb a kivonatolás.
De óvatosan megjegyzem nem ettől fogunk 120 évig élni és pl. a pálinka rohadtul nem egészséges, viszont finom.
Ha valakinek orvosi szempontból nem megy a kv ivás, az pech. Amúgy a jó kv ésszel fogyasztva nem fog ártani semminek; se savad, se fekélyed, se szívdobogásod nem lesz tőle. Ha igen, ott gyaníthatóan sok más is közrejátszott.
Szóval én nem mennék be az egészség erdőbe túl mélyen -
RetepNyaraB
veterán
válasz
ServerWorks #13202 üzenetére
Én csak messziről: a malabar tud kifejezetten jó lenni, ha szereted az intenzív, olaszos ízeket, kesernye nélkül és a relatíve sok koffeint arabicához mérten. De Bellarom kiadásban, hát...
A Dallmayrtől ittam már etióp specialtyt valami kvzóban és meglepően jó volt, valamint az aldis porított zarándokszar Gold is kifejezetten iható, ha nincs más kéznél (kotyeszban próbáltam nyáron). Szóval rápróbálnék az utóbbira, de nagy elvárások nélkülUi.: imádom a sok bio béka, meg fairtrade meg egyéb megazöld jelzéseket a Föld egyik legfennrtrathatatlanabb termesztésű növényén, de a származási helyét, vagy legalább a fajta százalékos összetételét azt szemérmesen elhallgatjuk többnyire
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Gergőke88 #13178 üzenetére
Erre temérdek találat van, használd lécci a keresőt. Kösz.Aszittem a hardkórban vagyok, bocs. Eredeti, szelepes zacsi - ha viszonylag hamar (7-10 nap) alatt elfogy. Függőlegesen tárolva, nem borogatva, nem levegőt kinyomva, babot valami kanállal kiszedve (nem öntve). Magyarázat: így nem borítod ki a CO2-t a zacsiból és ez késlelteti az oxidációt.
Ha lassabban fogy el, még mindig a fagyasztót javaslom. Szelepet celluxszal alaposan leragasztva, főleg No-Frost hűtő esetén. Innen adagonként ki lehet venni, zacsi vissza, friss marad akár másfél évig. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
kchris78 #13159 üzenetére
Közepeset ajánlom, azzal kisebb az esetleges szívás. Kalmár szerintem nem pörköl extra világosra, de a filter azért már tud trükkös lenni. Mondjuk ha a kerinciről beszélünk konkrétan, azt világosra kérném, annyira menő maga a cucc. Kár vele kompromisszumot kötni.
Koxx@ CM csak előfizuban éri meg szerintem. Pedig nem is tartoznak a legelvetemültebb árazásba (most épp). Ráadásul ez a 200g zacsi ugyanolyan lehúzás, mint a 4 decis söröskorsó.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Jolida #13138 üzenetére
Kalmár Kerinci fermentje valami istencsászár, de nem a mindennapokra, mert hamar megtelsz az ízével. Feltétlenül ajánlom.
Igazából minden gésa és ferment bír egy határozott ízviággal, ami vagy bejön, vagy nem. De egyik sem mindennapi ital, hanem különleges alkalom. Legalábbis számomra.Az avx kolumbiai licsi gésa ferment még egy elképesztő élmény, de asszem elfogyott és nem is biztos, hogy lesz még valaha..
Egyébként ha az etióp gésa bejött, talán a kenyai, vagy ruandai sem lesz túl durva. Nem triviális jól elkészíteni, de megéri a vacakolást!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
KisApám #13123 üzenetére
Spáros az áráért jó teljesen (vagy az volt, mikor még ittam ilyeneket). Nézd meg a pörkölést. A teszkót, mint céget bottal se piszkálnám, arról nem tudok nyilatkozni.
De összehasonlításom sincs a fenti alapvetés miatt. L'Or mikor elkezdték forgalmazni itthon, meglepően iható volt. De ez is még az Aldi barista edition korszakomból infó. Lavazza Oro nem rossz, többi passz. Ja Dallmayrt ittam már kávézóban etiópot, ami finom volt, de olyat boltban nem látsz, vagy nevetséges áron.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
donat_sz #13114 üzenetére
P&Y Kenya? Az nagyon jól sikerült, van is a fagyóban még belőle valahol
Pedig ott azt tartom, ami annyira szar, hogy a vendégeknek, vagy annyira jó, hogy az idegeim csillapítására kizárólag magamnak, alkalomra, mint egy drága pezsgőt
Ilyen volt még a Kalmár Kerinci fermentje és AVX Béla kolumbiai lychee ferment gésája. Mondjuk annak az ára is (de ajándékba kaptam), ám az élmény az páratlan közeli. Mintha beleharapnál az érett licsibe. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
ANDROID??? #13103 üzenetére
Annyiért sajnos kézit érdemes venni. Vagy Graefet, de azt én már nem ajánlgatom
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
ANDROID??? #13092 üzenetére
Kettő dolog elég valószínű:
1 kitchen aid, tehát túl van árazva
2 ők robotban erősek, nem kv főző gyártó cég. Fenntartásokkal (erős fenntartásokkal) érdemes kezelni.Ettől még lehet jó vétel; rugdosd körbe rendesen. Nézd meg a kést, nem sorjás-e az éle, meg is mérheted mekkora (csak a miheztartás végett),
-
RetepNyaraB
veterán
Sokkal jobb a varia klón. A Graef nem jó filterre, rengeteg port termel (fine). Illetve ott lesz valamikor a közeljövőben az EG001 55mm verziója, az szerintem ilyen csajbaràt szempontból a legjobb. Nagyon kicsi, halk (jó, vonyít kicsit), zérós. Szokott lenni néha használtan fellow opus, belépőre az se rossz, Graefnél jobb. Ezek mind 100 rugó táján vannak, sajnos hozzá kell szokni, hogy ez a váltópénz
-
RetepNyaraB
veterán
Szerintem a darált kv nem képezi minőségről való beszélgetés tárgyát, ebben a topikban sem. A kv élvezeti cikk, a lényege, hogy finom legyen. Bolti daráltat nem lehet különösebben tapsosra kihozni és erről vitázni sem érdemes.
Mielőtt rám ugranak akik szoktak: ezt nem támadásnak, főleg nem egyéni ízlés elleni kirohanásnak szánom, csak alapvető tények leszögezésének, különben nincs miről beszélgetni egy kv kedvelő csoportban.
Szóval bolti őröltet nagyjából mindegy miben készítesz el. A román bialettivel nekem nincs gondom, licenszelt gyártás és az olaszok is dzsunka minőséget tudnak előállítani. Ha ilyet kapsz, lehet cseréltetni. Viszont rémlik, hogy nemrég visszahelyezték a gyártást Olaszországba, de ez nem biztos infó részemről. Moka expressből asszem a 2-3 személyes sikerült jól, szódával a négyes is elmegy. Van belőlük indukciós kivitel.
De ott a Pascucci, vagy Bialetti Venus, ami modern, full acél, vagy Kalmárnál a menő üveg kotyesz, nem túl drágán. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
krono. #13023 üzenetére
Kicsit sok a kérdés egy posztra...
Az avx guatemala (gondolom arról van szó) minimálisan gyümölcsös, inkább kesernye, ha bénázol. Neked sok benne a sav, vagy mit szeretnél elérni? Amit leírtàl készítést, az nagyjából jó kell legyen, klasszik presszót érdemes vele megcélozni (max 1:2 arány, 25-30mp, normál vízhő).
Az olcsó alis mérleg jó lesz, mindenki ezt brandelte egy-két éve. Avx is. Ha jobb kell, akkor bookoo, ami ügyes acaia koppintás. De overkill az is mindennapi presszóhoz.
Avx Béla szerint ha jól emlékszem az Anna kosara nagyobb, mint 57mm (én nem tudom), de mérd le sublerrel (tolómérő) és pár tizeddel kisebb szűrőt végy bele. A vastagsága egyrészt mindegy, másrészt ma már van extra vékony is. Nekem vastag van és működik, csak levesz a pakolható kv mennyiségből 1-1,5grammot. Ami motoroson kár, de a robotban tökmindegy.
Mi volt még kérdés...
Ja a kar. Avx-en szokott lenni pedig sztem 57-es kar. Alin tuti van, talán-talán expolygon is tart, de meg kell nézni.
Tejhabosításba meg kell a kilóméter, mert az elv az két perc. Koxx a helyi specialista :)
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
- A Pixel 10 minden színben és oldalról
- Total Commander
- Battlefield 6
- Milyen routert?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- MW2 - MW3 játékosok baráti köre
- További aktív témák...
- Dell Precision 5540 i7-9850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- Apple iPhone 13 Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Beszámítás! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest