- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Magisk
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Mobil flották
- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
-
Mobilarena
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #5869 üzenetére
Igen, az elméleti kiindulás felteszem az amit írsz, csak egyszerűen annyira más a gyakorlat (alig találni rendes kinézetű elemet ezekből), hogy nem értem miért nem rakják bele valamelyik készülő szabványba ennek a lehetőségét. Nyilván régen amikor a JS még nagyon lassú volt, akkor nem volt reális alternatíva a mostani megoldás, de cirka 5 éve már boldog-boldogtalan használja.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #5866 üzenetére
Jól tudod. Számomra teljesen érthetetlen módon így van, és nem is látok szándékot arra, hogy ezen változtassanak. Ugyanez igaz checkbox / radio buttonokra és a file feltöltő input-ra is.
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
Tény, de 2-3 éve nem írtam szerintem hagyományos formos submitot
Lehet ment volna fejből is, de lehet nem jut eszembe hogy action-nek hívják. Lehet rossz tulajdonság, de amit nem használok, viszont fél másodperc alatt googlizható, az nem szokott megmaradni a fejemben... (annó töri évszámokból is használhatatlan voltam, annak ellenére, hogy az anyag lényegét, meg ki hol mit, miután/mielőtt és miértet gond nélkül tudtam).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
martonx #5135 üzenetére
Ha lehet használni netet, akkor szerintem olyan programozónak is illene ezt megoldani, aki még sose programozott webet
De mondjuk fejből lehet nekem is gondom lenne a html form pontos szintaktikájával. Mondjuk akkor jó eséllyel megoldanám ajax-al...
Zedz:
Én amikor elkezdtem javascriptezni, szörnyű nyelvnek tartottam. De ahogy fejlődik a web, illetve az egész javascript rendszer, úgy szeretem meg egyre jobban. Ha lenne olyan állás, ahol csak js-ben kell programozni, nekem megfelelő városban lenne (ami nem Bp), vagy távmunkában végezhető lenne, akkor nagyon elgondolkoznék a váltáson(ja és ha nem kérnek több éves node.js tapasztalatot, mert mindig rá akarom szánni magam, de pár soros pötyögésen még nem jutottam túl... ahol dolgozok ott teljesen kizárt a node.js alapú fejlesztés, szóval max hobbiból tudok vele foglalkozni)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Speeedfire #5067 üzenetére
localStorage alapból arra lett kitalálva, hogy a szervertől függetlenül lehessen tárolni benne adatokat, akár a szerver session megszűnése és/vagy böngésző bezárása után is.
Ehhez képest te változókhoz hasonlít, illetve azt írod, hogy ajax kérés válaszát tárolod benne... ez alapján eléggé valószínűsíthető, hogy rosszul (rossz célra) használodIgazából leszámítva azt az esetet hogy ha offline is működő webes alkalmazást akar készíteni valaki, nem nagyon látom a létjogosultságát a kliens oldali adatbázisnak.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #5045 üzenetére
Ugye alapvetően minél magasabb szintű a nyelv, annál lassabb lesz. C is lassabb az Assemblynél
És persze a jquery önmagában nem egy külön nyelv, de plusz egy réteg, így mindenképp lassabb lesz. A kérdés csak az, hogy az általa hozott könnyebb fejlesztés / tömörebb, átláthatóbb kód nem hoz-e több hasznot. Nyilván ha az ember 2D-s játékot ír html tagekből építkezve, akkor nagyon nem mindegy pár % eltérés se, de ha egy landing page-en a gomb megnyomása után nem 10, hanem 200 ms után tűnik el a szöveg (200%-os lassulás ugye), az nagyon nem fog meghatni...
Szóval meg van a jquerynek is a maga szerepe, de tény, hogy nem szabad ezt sem ész nélkül alkalmazni. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #4990 üzenetére
Egyszerűen az történt, hogy a Microsoft egy komplexitási szinttel fentebb lépett. Ugye eddig a fő terméke egy operációs rendszer volt. Ami miről szól? Lényegében arról, hogy ők adnak egy "keretet", amire aztán mindenki olyan szoftver ír amit csak akar, ők csak az alap körítést adják. Manapság egyre kevésbé jó buli az operációs rendszer. Egyelőre még monopol helyzetben van, de ahogy az Android, iOS kezd tért nyerni magának, és elkezdenek megváltozni a felhasználói szokások (gép előtt ülés helyett fotelből tablet), úgy lesz egyre csökkenő üzlet. Viszont időközben kialakult egy új részben szoftveres (ez fontos, mert a Microsoft alapvetően továbbra is szoftver cég) komplexitási réteg, mégpedig a cloud. Microsoft rájött, hogy hosszú távon csak úgy marad talpon maradni, ha ennek a fejlesztésére és értékesítésére helyezi a hangsúlyt. Viszont innentől mindegy neki, hogy milyen operációs rendszer, mindegy milyen szoftver, csak az legyen kompatibilis (és optimális!) az ő cloudjával. Lásd az első lépések, hogy a linux kernel fejlesztésébe nem keveset fektettek.
Amúgy a Spartan nem csak felhasználók szempontjából lehet érdekes, az IE-ben lévő fejlesztői eszközök már most hasznosabbak egy-egy részfeladatban, mint a konkurens megoldások, ha továbbfejlesztik ezeket, akkor a fejlesztők számára megfontolandó lesz a Spartanon való fejlesztés (elsődlegesen. Legalábbis tapasztalataim alapján az emberek jó része fejlesztés során egy böngészőt használ elsődlegesen, max közben és/vagy utólag megnézi a többin is hogy rendben van-e minden). Aminek ugye tudjuk mi lesz a következménye
(gyk: több Spartanon optimális kód lesz, mint egyéb böngészőmotorra optimális kód)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #4980 üzenetére
Az általam linkelt grafikon ugye nem tanulási görbe, hanem hogy mennyire tetszik az AngularJS
De amúgy a meredek tanulási görbét ebben az értelemben szokták érteni: [link] De tény, hogy ez köznyelv csak, technikai értelemben neked van igazad -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #4967 üzenetére
Én totál átérzem a képet
Relatív új nekem is, jelenleg a "I can't believe how difficult they make some of this stuff!" és a "Very cool" között vagyok félúton, miután egy adott dologgal szívtam 2 napot, majd az adott részt átírtam angular-os "best practice" szerint (ami első ránézésre nagyon bonyolultnak tűnt), és utána rögtön működött
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
fordfairlane #4917 üzenetére
Az asszociatív tömb (associative array) programozás elméleti fogalom, nem csak PHP-ban létezik: [link]. Az, hogy elég sok népszerű nyelvben nincs asszociatív tömb, már egy külön történet.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
fordfairlane #4915 üzenetére
Persze nem jó dolog, de ha arról beszélünk, hogy egyáltalán a "tömb" (nem mint javascript, hanem mint programozási fogalom) mire jó, akkor szerintem kár ilyen mélységekbe belemenni.
-
-
Cathfaern
nagyúr
Amúgy ha már NodeJS, eddig nem próbáltam még, de tervezek megismerkedni vele. Érdemes rögtön frameworkkel kezdeni, és ha igen milyek ajánlott? (nem a legegyszerűbb megtanulhatóság lenne a lényeg, hanem hogy olyat tanuljak meg kezdésnek, ami később is jó lesz)
-
Cathfaern
nagyúr
De miért akarsz kliens oldalon jelszót tárolni?
Felhasználó bejelentkezik => szerver oldalon (akár db-ben) eltárolod, hogy a X user bejelentkezett 2015.02.12 8:30-kor. Legközelebb ha X user kérést indít hozzád, akkor megnézed, hogy mikor jelentkezett be utoljára. Ha ez régebbi, mint az eltárolt idő + 30 perc, akkor újra kérsz tőle jelszót. Amit írsz az ugye arra jó, hogy ne a user id-ját tárold le, hanem generálj egy egyedi azonosítót, ami minden bejelentkezéskor megváltozik.
Vagy arra hogy már bejelentkezéskor se kelljen jelszót küldeni (sose utazzon csomagban jelszó), nem vagyok benne biztos, hogy melyik verziót írod.martonx:
Igazából nem lepne meg, ha NodeJS-en alapból nem lenne session (fél perc googlizás ebben meg is erősített). Ugye a NodeJS alapból arra lett kitalálva, hogy egyszerűen és könnyen lehessen API-kat gyártani. Ahhoz pedig nem kell session. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
superboyka #4662 üzenetére
Pont azért írtam, hogy ránéztem adatlapodra, mert először én is írni akartam, hogy kicsit nehezen értelmezhető amit írsz, de eszembe jutott, hogy nem biztos hogy magyar környezetben nőttél fel. El tudom képzelni, hogy milyen nehéz lehet úgy megtanulni magyarul, hogy a társadalom nem igazán segíti ezt elő. Szóval max respect, hogy ennek ellenére is próbálkozol vele, és hogy magyar fórumra írsz
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #4550 üzenetére
+ Jim-Y:
Jogos, nálatok a pont
Bár akkor tényleg nem tudom a feladatban hogy működött.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
gergo5991 #4545 üzenetére
a .toggleClass paraméterében azt a class nevet kell megadni, amit ki vagy be akarsz kapcsolni. Értelemszerűen ha be volt kapcsolva, akkor kikapcsolja, ha ki volt kapcsolva, akkor bekapcsolja.
Jim-Y:
jquery-s eseményen belül a this a jquery object lesz. De ez benne van a feladat leírásában is. Mondjuk az tény, hogy biztosabb, ha körérakja az ember a $()-t. -
Cathfaern
nagyúr
Felteszem az az oka, hogy abban teljes css-szerű selectort meg tudsz adni, nem csak classokat. Ezért általános megoldást alkalmaz, míg direkt classra keresés esetén lehet spec optimalizálást használni az implementációban (illetve kezdjük ott, hogy alapból be kell parsolni a selector stringet, ami plusz idő)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Elemlámpa, zseblámpa
- Nintendo Switch 2
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged