Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• martonx

veterán

válasz _ak_ #5436 üzenetére

Amit te szeretnél az egy single page application, amit Karma jól be is mutatott. Annyit tennék még hozzá, hogy ebben az esetben a helyetekben a drupalt abszolút mellőzhetném, csak rest apu kell alá. De érted, így meg bukod a komplett Cms funkcionalitást. Neked kell dönteni, marad a cms bubusság és szar végeredmény gyorsan összekattogtatva, vagy megírjátok normálisra spa-ként, mondjuk 10-szer akkora idő befektetéssel.

félisten

válasz _ak_ #5436 üzenetére

A kontextus meg a helyzeted pontosabb ismerete nélkül (pl. a kódbázis minősége) nehéz testreszabott választ adni, de amit most leírtál, a mai gyakorlatban elég népszerű Single Page Application (~ webes vastag kliens) stratégia. (Egy kulcsszónak használhatod az SPA-t.)

Ennek van előnye és hátránya egyaránt, hogy néhányat soroljak:
    + Jobb érzékelt sebesség/felhasználói élményt nyújt az első betöltés után.
    + Kényszerűen tisztább az architektúra, jobban újrafelhasználható (pl. natív mobilalkalmazások, új UI...) a monolit projekt kettévágása miatt(*).
    + A részek önálló életciklussal bírnak, tehát több csapat könnyebben dolgozhat a részeken; külön tesztelhető és élesíthető minden elem.
    + A backendhez és a frontendhez is vannak specializált könyvtárak, ahelyett hogy egy eszközzel próbálnád egy n-tier alkalmazás minden aspektusát lefedni. (igen, még mindig nem szeretem a PHP-t)

- JavaScript nélkül (pl. NoScript felhasználók) az egész történet halott, úgyhogy egy igazán univerzális megoldáshoz nem dobhatod ki a Drupal által generált önjáró, "ódivatú" oldalt.
    - A böngészők közötti eltérések sose szűnnek meg. (Safari is the new IE :( )
    - Nagyon könnyű tévútra menni, és ennek következtében (abszolút és UX-es értelemben is) lassú, működésében hibás, neadjisten biztonságilag kockázatos kódot írni!
    - Tanulni kell. Egy tiszta JS alkalmazás ég és föld ahhoz a szinthez képest, amikor egy sablonból generált HTML oldal kis szakaszait jQueryvel ugráltatja az ember. Az azzal kapcsolatos tapasztalatok inkább veszélyesek, mint hasznosak.

(*): Ehhez igazából nem kell SPA, csak egy jó környezet meg önfegyelem. Például a legtöbb értelmes MVC megvalósításban teljesen független az üzleti logika a HTML generálástól (megjelenítéstől).

Személy szerint Drupalt soha nem használtam, a Foundationt is csak kerülgettem (inkább Bootstrapeztem); de az elgondolás nemes, és ha a szerveroldalad képes az adatait strukturált formában kiadni, szerintem mindenképpen megér egy próbát. Sajnos nem tudom, hol lehetne jól elindulni nulláról, bár az Angular 1.4-hez az ng-book elég bíztató. Valaki segítsen ki! :)

Új hozzászólás Aktív témák