- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zozoka73
tag
-
netmesterke
aktív tag
-
válasz
krammerka #3192 üzenetére
Attól, hogy a BIOS nem támogatja, még elindulhat vele, hiszen hasonló architektúrájú procikat tud kezelni, jó feszeket ad neki, az utasításkészletek is megegyeznek nagyjából, csak nem ismeri fel a CPU-t rendesen, nem tudja kiolvasni pl., hogy mi a default CPU-szorzó, stb. Ilyenkor sokszor BIOS-ban fel sem ajánlja a magasabb CPU-szorzókat. Persze az is lehet, hogy csak alapból nem ad neki magasabb szorzót, és kézzel be lehet állítani, de ezt majd megmondja a kolléga, ha megpróbálta.
Köszi, igyekeztem pár évre berendezkedni ezzel a konfiggal, innen már tutira csak Haswell-re, vagy Rockwell-re fogok váltani.
-
Chaosftw001
tag
válasz
krammerka #3085 üzenetére
szia köszi
jelenleg ugyanott vagyok 3.6ghz megvan 12es szorzóval fél óra prime hibátlan
blend fél óra ugyanúgy hibátlan3.75ghzen 12.5szorzoval már kékhalál small fft közben vagy pedig leáll az 1ik mag
próbáltam már kisebb fsb-vel és 13as szorzóval kb 3.7ghzen ugyanez
f6os bios a legújabb f9es
nem tudom mi lehet a gond
-
kriszbon
őstag
válasz
krammerka #3065 üzenetére
Na azért annál egy kicsit jobbak is, és akkor hogy te is olvasd [link] hogy mik futnak el vele. Ja köztük van az is amit ő kérdezett.
Mod. Pedig el is néztem, mert itt csak 950 és 3100-as szerepel nem 4500-as.
Mod2. (#3067) krammerka: Dehogynem, ha nincs zsozsó akkor még egy S3-al is megpróbálja. -
kriszbon
őstag
válasz
krammerka #3061 üzenetére
"Az int vga játékra nem alkalmas egyik lapon sem"
Ezt így ilyen formában nem vagyok hajlandó elfogadni, hacsak ki nem egészíted hogy mikori és milyen játékokra nem alkalmas. Épp nemrég néztem utána, mert az Azonnali Vga kérdések topikban is kérdeztek róla.
Az Asrock résszel viszont egyet értek, mert feszt nem igazán enged adni a procinak. -
netmesterke
aktív tag
válasz
krammerka #3038 üzenetére
Nekem G31-em van, semmi baja nincs a W7-el. Sőt, ahogy néztem, most már kirakták a W7 kompatibilis logót a lap mellé, de eddig nem volt kinn
Viszont a sok "okosat" nem értem, akik 10-12k-ért veszik a vaterán a Pentium D-t... láttam olyat aki E 5xxx procit akart cserélni, úgy hogy rádob az övére még pénzt...megnéztem a PassMark listán, az E5xxx procija 1700 pontot csinált, a Pentium D meg eközben 8-900-at...
No comment... Szerintem csak azért eladható mert relatív magas az órajele...sokan meg nem tudják h az nem számít manapság annyit... -
udosmail
tag
válasz
krammerka #2978 üzenetére
Szintén szép jó reggelt!
Nem volt rossz a pentium D a maga idejében, gondoljunk csak arra, h ez volt az első kétmagos, otthoni proci. Egy időben tudtál csomagolni, letölteni, és filmet nézni lagg nélkül.
Nekem is volt egy 805-ösöm, de ez már 2005-ben volt.
Ami miatt ilyen drágán adhatják az szerintem az akkori ára volt az én 805-ösöm 24990 volt 5 éve és ez volt az alap proci, a 9-es sorozat ennek a többszöröse.Nem hajlandóak szerintem a pentium D eladók elfogadni azt, h a teljesítmény az ami az árat meghatározza, nem a múzeális érték.
Ami miatt mégis ilyen drágán adhatják az pedig a tájékozatlanság a vásárlók részéről, nem is csoda a processzorok kavalkádjában. Az én gyerekkoromban még lehetett követni a dolgokat, hiszen 286 után 386 következett.
Mindent összevetve a tapasztalatom a pentium D-vel: E3xxx sorozattól messze alulmarad,
rengeteget fogyaszt, ehhez rengeteg hőt termel, legfőbb problémám; alig tuningolható high profile gyári hűtővel (kb 10-15% maximum, 15%-nál már instabil)
Míg ugye, és ez a kedvenc tulajdonsága az E3xxx sorozatnak (már az E1xxx sorozatnak is, azt is imádtam) számomra, az a tuningpotenciál, ami ugye 40% is lehet low profile gyári hűvel, rézmag nélkül, harmad akkora magassággal.Szóval Exxx sorozat ennyi pénzért, ebben a teljesítménykategóriában, szerintem amióta nekem '91-óta számítógépem van a legnagyobb vétel.
-
udosmail
tag
válasz
krammerka #2932 üzenetére
ja ezen gondolkoztam én is, h megéri-e vállalni azt, h 3 éves lapot veszek, ahogy írtad a jobb memóriakezelés miatt (ami talán nem is mutat szignifikáns differenciát)
ezek a cuccok beleértve e3400-at is, korlátozott mértékű indikációval bírnak az irodai használaton túlmutatólag, ergo nem fogok észrevenni különbséget, ugye? -
netmesterke
aktív tag
válasz
krammerka #2915 üzenetére
Hát én is úgy gondolom hogy elég, sőt, szerintem egy 350-es is simán kell hogy vigye
Gondoltam már rá hogy vmi ház hűtőt is be lehetne szerezni, de annyi minden mást is... jó dolog a számítástechnika, a világ minden pénzét bele lehet ölni...Viszont kívánok én is Boldog Új Évet mindenkinek!
-
netmesterke
aktív tag
válasz
krammerka #2913 üzenetére
Nekem is vitte a 3,53 GHz-et simán vagy 2 hétig használtam gond nélkül, haver leült a gép elég és 2 perc alatt 2 kékhalált bevágott neki... na mondom zsír...
Viszont most hogy az Ati X1600-os kis karit beletettem, és nem az integrált X3100-al megy a gép, így az eddigi 3,53 helyett 3,71 GHz-en is elindult, bár fél óra után kékhalálos lett, szval valszeg egy feszemelés kellene neki ott már, vagy nem tudom... Gondolom a táp bírná, 450W-os Chieftek van benne, az E3400 és Ati X1600 melett (passzív hűtésű, nem húzott), egy dvd rw-vel és csókolom
Meg ott a 3,71Ghz-es tartományban melegedett is, az Everest stabilitás tesztje 10 perc alatt 65-70 fokra zavarta fel a procit, és ott már kemény 1500-at is prögött a hűtőm -
Zozoka73
tag
válasz
krammerka #2911 üzenetére
Humm, gyanítom, hogy a magától "megjavult" Asus P5K nem lesz tuning bajnok.
270x13 stabil, 277 már nem, fölötte semmi...
Adtam neki bőven: 1.325V. No mindegy is ez a 3.52 atomstabil, megnézem milyen feszt lehet spórolni, oszt jónapot+! Esetleges ötleteket szívesen veszek!9.5K--ért vehetnék egy zsír új G31M-ES2L-t, de ki a fene adna egy oem P5K-ért 8-9 ezret!
-
Zozoka73
tag
-
atesss
addikt
válasz
krammerka #2831 üzenetére
Nekem akkora a 4Ghz 1,28V-al lett meg. A tuning-listádat átnézve is elég jónak tűnik ez.
Csak azt nem értem miért ilyen kevés az eredmény, pedig azért ebben a topicban sokaknak volt korábban E3000-e, akik tuningolták is.
Mert alapvetően ahogy olvastam, nem is top-lista céllal lett létrehozva ez, lehet az emberek mégis így gondolták inkább ?"A VID/alapfesz értéknél,viszont a biosban beállított Vcore értendő,azaz a proci normál fesz értéke."
Hát nekem ez nem így tűnt a listából.
Van jópár ember, akinek Prime alatt is max. pár század V-os közelítéssel megvolt a VID...
Pedig ennyire jó lapjuk biztosan nem volt.
Magyarul egy kicsit kozmetikáztak szerintem...Ja és ahogy láttam a képekből ti a Prime95-nek másik FFT-"módját" használjátok.
Én eddig az "In-place FFTs (maximum heat, power consuption, ...)" -t használtam, melyiket kellene, a Small FFTs-t ?
És az miben különbözik az elérhető eredményben (stabilitásban), melegedésben, stb. ?Amúgy a listára felkerültéshez mi is kell pontosan ?
Mert érdekelne engem is dolog. Bár több tesztet asszem majd csak az ünnepek alatt fogok ráérni csinálni.
Főleg mivel először a hűtőm rögzítését is meg kéne oldanom. Meg ehhez az alaplapot is ki kell szedni.
Mivel ugye hátlapi rögzítő kell a hűtőhöz ha normálisan akarom használni, most egy garnitúra sima Inteles rögzítőre át lett szerelve, de kettő ráadásul el is van törve...
Vagy átrakom erre a gépre a Sythe Ninja-t, csak az sem olyan egyszerű ám a méretéből adódóan.Többi kérdésemre:
Közben megtaláltam itt az egyik topicban hogy az FPQ-t hol is lehet megnézni.
Meg hogy mit is jelent a kód, mi a felépítése.
Csak az zavart meg, hogy (legalábbis a dobozon biztos) Batch#-ként szerepel.Erre mit tudsz mondani:
"A korábbi mérésemnél a PCI-E-t nem fixáltam 100MHz-re, most fixáltam (változást nem vettem észre, úgyis fixálja ilyenkor a Bios ugyanúgy, nem ?)" ?Ja fogyasztást is méregettem, az jött ki, hogy baromi keveset fogyaszt a prociüresjáratban, vagy legalábbis szinte nem is változik a fogyasztás, attól függően, hogy emelem az órajelet, vagy csökkentem a feszt (pl. VID-ről 1,1V-ra - Biosban beállított értékek). Ja és attól sem függ, be van-e kapcsolva a C1E és az EIST, max. 1W eltérés ha van a kettő közt Idle-ben !
Terhelve azért már nagyobbak a különbségek, de ott is főleg akkor, ha a VID-ről emelem fel a feszt.
Ha csökkenteni próbálom, már alig érek el különbséget.
Asszem 68-69W körül volt Idle a VID fesszel, EIST+C1E bekapcsolva.
A videókártyát ilyen 125/400Mhz-re (ez alatt fagy) lehúzva csak 3W-ot tudtam megtakarítani.
Vagyis ez nekem elég soknak tűnik.
Chaser-nek nézegettem korábban eredményeit, ő ilyen 50W körül volt, igaz integrált VGA-val. De a HD4670 elvileg 10W-ot fogyaszt, és ha az integráltat használod, a chipset fogyasztás-növekedése is megvan pár W (még úgy is, hogy a PCI-E x16 rész nem fogyaszt ekkor).
(Ezeket az adatokat az Intel dokumentációból néztem ki.)
Ja és Chaser-nek ugyanilyen tápja volt.
De majd rákérdezek tőle, nézzen be ide a topicba (meg kommentálja a procimat).
Most a fűtés szivattyúját mérem a fogyasztásmérővel (lehet javittani is kell a kazánunkat, ez a teszt-eszköz is most), de ha felszabadul, mérek még egy jó párat, és megírom a pontos eredményeket.
-
atesss
addikt
válasz
krammerka #2812 üzenetére
Igen, úgy néz ki ez bejött.
Azért köszi a tippet, hogy az Aquában vegyem.LLC (vagy ennek megfelelő) asszem az én lapomon is van, bár lehet csak a Premiumban működik, mintha ezt olvastam volna.
Jó esélyed van 1.3V körül a 4GHZ-re.
Ezt az 1,3V-ot hol mért feszültségre érted ?
Mert lehet a:
- Biosban beállított
- Biosban mért
- Windows Idle mért
- Terhelve (Prime 95 - vagy akár más ?) mértÉs korábbi hsz-ekben láttam pl. ilyeneket, hogy "VID-en x MHz-en megy", itt hol mérve / beállítva értitek a VID-et ?
Meg úgy álltalában is, ha mondtok egy feszültséget, hogy x V-on valamennyi MHz-en megy, azt mire szoktátok érteni ?Így hogy írtátok, én is frissítettem a CPU-Z-t.
Kijelzésben semmi változás, mondjuk én egy nem olyan régit, a 2010 March 24-ei 1.54-et cseréltem le a most legújabb (October 26-ai) 1.56-ra.
A CoreTemp-et nem kellett frissítenem, mivel most raktam fel.
A Prime 95-ből pedig továbbra is csak a 2009 júliusi 25.11-es van.Az FPO (vagy FPQ ?)-t hol tudom leolvasni, vagy megnézni ?
A korábbi mérésemnél a PCI-E-t nem fixáltam 100MHz-re, most fixáltam (változást nem vettem észre, úgyis fixálja ilyenkor a Bios ugyanúgy, nem ?)
EIST és C1E továbbra is kikapcsolva az összes tesztemnél.3770 = 290*13 , BiosSet=1,2625V, Bios Mért = 1,216V, Win Mért Idle (CPU-Z) = 1,240V, Prime alatt mért = 1,192-1,184V között :
A 4GHz-hez azért jóval magasabb fesz kellett, az ez alatti következő beállítható feszt beállítva a Biosban kb. 2,5 óra Prime után fagyott.
4004 = 308*13, DDR3-1232, BiosSet = 1,3625V, Bios Mért = 1,312V, Win Mért Idle (CPU-Z) = 1,336V, Prime alatt mért = 1,272-1,288V között is ugrált :
A szorzót állítani egyenlőre nem próbáltam azóta, de ahogy írtam a múltkor, nem nagyon tetszett neki. Mondjuk egy alapból nem stabil MHz-et próbáltam más szorzón, de 13-as szorzóval a Win is simán ment, 11-essel meg a lap már rögtön a bekapcs után, a boot elején elején fagyott.
-
Szakbarbár
aktív tag
válasz
krammerka #2820 üzenetére
Üdv!
Természetesen nem vonok le ebből az eredményből még semmit. Lesz még teszt, csak nem sok időm van rá. Everest beépített benchmark, wav-mp3 konvertálás, mkv-avi konvertálás, 7-zip beépített teszt, cinebench már megvan az X3-on, már csak a celeron hiányzik.
Gucuja, igazad lenne ha nem teszteltem volna az X3-at alapórajelen (2,7 GHz) és tuningolva is (3 Ghz). A Celeron az alapórajelen is (2.5 Ghz) lassabb memória beállításokkal is hamarabb számolta ki a Pi 4M-et mint az X3 3 Ghz-en.
-
Lex Icon
senior tag
válasz
krammerka #2812 üzenetére
Nem is mondtam, hogy baj, csak jeleztem.
@netmesterke:
A kódneve Wolfdale-3M helyesen, függetlenül attól, hogy a cache csökkentett 1M-ra. [link Wiki]@kriszbon:
Régi a CPU-Z-d, azért írja így. Töltsd le az újat, az már tudja, hogy Celeron.
Egyébként se a Core2Duo-ba tartozik, hanem a Dual Core-ba.
Hogy miért arra még nem jöttem rá, mert az Intel nem logika szerint sorolja be a procikat, hanem marketing alapján. -
atesss
addikt
válasz
krammerka #2803 üzenetére
Egyenlőre ezt a stabil beállítást néztem meg:
3770=290*13, Biosban 1,2625V-ot beállítva.
Ezzel Biosban 1,216V-ot mér.Azt próbáltam beállítani, hogy ugyanakkora feszt kapjon a proci felhúzva Bios-ban mérve, mint alapórajelen Biosban mérve (EIST és C1E kikapcsolva minden esetben).
A következő fesz-beállítással már kicsivel fölé ment volna, így egy kicsivel kevesebbet kap most.
Terhelve (Prime) természetesen kevesebbet kap felhúzva, alapon CPU-Z-vel mérve: 1,200-1,208V közt.
Ezen a 3770-en 1,192-1,184V közt.Ugyanezen a feszen +3MHz FSB-vel (3809=293*13) kb. 1 óra Prime után fagyott.
3900=300*13-on pár másodperccel a Prime indítása után lefagy (szintén ez a fesz). -
Lex Icon
senior tag
válasz
krammerka #2809 üzenetére
Ebben én se értek veled egyet. Ha használod (azaz terheled) a géped, akkor menjen ahogy bír. Ez eddig OK. De ha nem megy és az esetek 90 vagy még több %-ában ez a helyzet, akkor minek menjen feltuningolt frekin és fesz-en. És ez nem csak energiatakarékosság, hanem kíméli a processzort is és a hűtésnek sem kell folyamatosan zúgnia.
-
kriszbon
őstag
válasz
krammerka #2807 üzenetére
Ezzel nem biztos hogy teljes mértékig egyet értek, mert ha csak 1 teszt van futtatva hogy mit tud max a proci akkor esetleg beleszólhat a dologba. Nálam sem az 5200-as sem a 3300-as procinál nem számított semmit hogy ki vagy be volt kapcsolva.
Stabil tuning beállításnál meg igazából nem szabad hogy számítson a bekapcsolt állapot, mert akkor az nem nevezhető stabilnak.
Ha alapfesz tuning van csak, akkor azért számít a fogyasztás, mert a feszt is visszaveszi, de ha csak a frekit még az is elég sok. Már lett valamikor méregetve ez a dolog, de elég sok tényezőt figyelembe kell venni, nem csak a proci fogyasztást.
Ha sokat fut idle akkor bizony több 100W összejön még 24ó alatt is, hosszabb időt alatt meg pláne sok.
Mod: Jah, és akkor ugye ki lehet számolgatni hogy a spórolt energiábol+ mennyi időt nyüstölhetjük a gépet ugyan annyi pénzből. -
Gucunja
aktív tag
válasz
krammerka #2789 üzenetére
jaja
még a északi déli hídnak is lehet plusz feszt adni, lehet az fsb-t és a memóriát külön állítani, stb stb, csak én annyira nem szoktam tuningolni mostanába, ezért kihasználatlan ez a lap. E3300 proci is van hozzá 9000ért dobozzal garanciával és egy vadi új nem használt hűtővel. Én egy Glacialtech IGLOO 5700MC-t használtam 3000ért azt is oda adom a procihoz.
De van hozzá 2X1GB GEIL ULTRA ramom is 800-as 1000en mennek. 9.000Ft
Core I3 gépet rakok össze éppen.
-
atesss
addikt
válasz
krammerka #2764 üzenetére
Hát akkor bízom benne, hogy jó darabot fogok ki...
És mondjuk pár ezerrel többért milyen, kicsit jobban felszerelt GB lapot ajánlasz E3000 alá ?
(Nekem megvan az Asus P5KC-m, csak érdeklődés szinten kérdezem).Amit még ki szeretnék próbálni majd késöbb (ha lesz rá jobban pénzem):
A lehető legkisebb fogyasztású konfig összerakása lehúzott E3000 + HD4670 GDDR3-al.
Egy 150-300W-os 80+ Gold táp kellene hozzá (egyenlőre úgy tudom ami ebben a teljesítménykategóriában létezik az beszerezhetetlen külföldön is).
HD4670-et forrasztással akarom fesz.csökkenteni. (Persze be lesz rakva megfelelő ellenállás emelésre is, játék alattra)
És kellene még a legkevesebbet fogyasztó alaplap.
Ehhez először egy Idle-ben(ráadásul azon belül is nagyon alacsony feszen) is jó hatásfokú VRM kellene rá.
Az Intel G-s chipsetjei nem fogyasztanak egy kicsikét többet akkor is, ha le van tiltva az integrált VGA ?
Az ugye alap hogy a proci feszültséget minnél inkább le tudjam vinni, ebben mit tudnak az álltalad ismert GB lapok ?
A másik ami kellene, az a chipset fesz jelentős csökkentése, északi és déli híd is. Ebben sajnos nem nagyon ismerek olyan lapot, ami enged az alapfesz alá sokkal menni. -
jeni
félisten
válasz
krammerka #2761 üzenetére
Néztem a lapokat az akvában
Első látásra a J & W tudja a legtöbb szolgáltatást.
Tunningra nincs rálátásom,hogy melyik deszka a jobb. A Gigabyte és az Asus egy árban van és nagyon hasonló a kinézetük,és a csatlakozásaik.Az Asrock lapnál a 2 év garit keveslem. Ellenben az Asus a Gigabyte és a J @ W mind három 3 év garis. Az MSi lapokkal mi a helyzet?
-
atesss
addikt
válasz
krammerka #2752 üzenetére
Ok, akkor veszem én is ott, a Karinthy pont útban is van nekem hazafele menet.
Mondjuk a Dohány utcai sincs messze.
Amúgy is kell vennem 20m-es UTP-t is, remélem lesz nekik az is, és olcsón
Vagy te melyikben vetted ?netmesterke
Milyen lapod van, hogy nem tudod állítani a szorzót ?
Így akkor sajnos a #2743-ben a végén feltett kérdésemre is válasz ez, ezek szerint nem lehet minden lapban állítani a szorzót.És az EIST tuning miatti "nem-működéséről" mit lehet mondani egy átlagos alaplapban ?
-
netmesterke
aktív tag
válasz
krammerka #2753 üzenetére
Sajna az én lapomban nem lehet szorzót, csak FSB-t állítani, amit viszont nagyban behatárol az alaplapi vga, mivel nekem csak az van, így az E1200-hoz hasonlóan az E3400 esetében is 270-es FSB-nél van a vége kb, itt még atomstabil.
Én meghagytam bekapcsolva az energiagazdálkodást, így 1,6Ghz-re veszi vissza az órajelet, és 1,09v-ot kap a proc, megterhelve 1,26-ot
Viszont a hűtő nem pörög sokat (sima gyári). -
atesss
addikt
válasz
krammerka #2740 üzenetére
Az alapfeszen 3,6 ez: [link] alapján úgy tűnik egész jó (mostanában).
Te hol vetted ?E3500 2-3e-el drágább, és nem hallottam róla, hogy jobban húzható lenne, úgyhogy az kilőve.
E3200 szintén, mert már nem lehet kapni.
Az E3300-nak meg feles szorzója van, azzal nem szeretek számolni.A szorzót ugye biztos hogy lejjebb tudom állítani manuálisan minden alaplapban ?
És ebből lehet valamilyen hátrány (pl. bizonyos alaplapoknál ilyenkor nem működik az EIST, vagy más energiamegtakarító megoldás) ?Erre mit mondasz ? : [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Felújított számítógépek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! LG 24MB35PM 60Hz FHD IPS 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Vivo X200 FE Blue Használt, újszerű állapotban 12 GB RAM / 256 GB tárhely Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest