- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
Alder lake in cpuz 1.97
[link] -
Petykemano
veterán
Az Intel mobil és asztali peocesszorainál ring buszt használ a magok összekötésére. Annyi L3$ szelet van, amennyi mag.
Az Alder Lake esetén ez annyiból változik, hogy bár továbbra is 10 L3$ szelet van, a 4 kis magot tartalmazó megosztott L2$-t használó clusterek számítanak egy csatlakozási pontnak.
Ennek a ring busznak eléggé korlátja a 10 csatolás, ezt láttuk a 10 magos - 14nm - asztali procik esetén.
A raptor lake esetén növekszik a kismagok száma. Vajon hogy oldja meg az Intel, hogy ne ütközzön limitációba?
- a clusterekben található kismagok számát növeli?
- párosával összevonja közös L2$ mögé a Cove magokat?
- dupla ring buszt.használ? Egyet a nagy magoknak, egyet a kicsi clusternek? Vagy (4+8)+(4+8) felosztásban? -
Petykemano
veterán
Golden Cove fronend:
"6D 8U 512R
It means that:
6 Simple Decoder (not include Complex Decoder)
8 uops/cycle
512 entries ReOrder buffers.
Let we see. I have more information but I can't release it."
Decoders:
M1:
Featuring an 8-wide decode block, Apple’s Firestorm is by far the current widest commercialized design in the industry.
Other contemporary designs such as AMD’s Zen(1 through 3) and Intel’s µarch’s, x86 CPUs today still only feature a 4-wide decoder designs (Intel is 1+3) that is seemingly limited from going wider at this point in time due to the ISA’s inherent variable instruction length nature, making designing decoders that are able to deal with aspect of the architecture more difficult compared to the ARM ISA’s fixed-length instructions. On the ARM side of things, Samsung’s designs had been 6-wide from the M3 onwards, whilst Arm’s own Cortex cores had been steadily going wider with each generation, currently 4-wide in currently available silicon, and expected to see an increase to a 5-wide design in upcoming Cortex-X1 cores.
( [link] )
(Én mondjuk úgy emlékszem, hogy a Sunny Cove 5 decoders)Re-order buffer (ROB)
A +-630 deep ROB is an immensely huge out-of-order window for Apple’s new core, as it vastly outclasses any other design in the industry. Intel’s Sunny Cove and Willow Cove cores are the second-most “deep” OOO designs out there with a 352 ROB structure, while AMD’s newest Zen3 core makes due with 256 entries, and recent Arm designs such as the Cortex-X1 feature a 224 structure.
( [link] ) -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2449 üzenetére
Alder Lake - K jelöléssel még idén!
"Intel is reportedly rushing to launch its Alder Lake products known as the 12th Gen Core S-series between October 25th and November 19th. This is right after Intel’s Innovation event which has already been announced by Intel CEO, Pat Gelsinger."
[link] -
Petykemano
veterán
"Intel Alder Lake to launch on October 27th at ‘fully hybrid’ Innovation event?"
"Intel teases Alder Lake launching on October 27th"
[link]
Kérdőjeles címek.
De valószínű, hogy lesz valami bejelentés, ahol megmutatják, hogy miként verik laposra az 5950X-et minden szempontból. -
Petykemano
veterán
„we are now manufacturing more 10-nanometer wafers than 14-nanometer. As 10-nanometer volumes ramp, economics are improving with 10-nanometer wafer cost 45% lower year-over-year with more to come.“
[link] -
Petykemano
veterán
"Intel is exploring a $30 billion deal to buy chip maker GlobalFoundries, people familiar with the matter said. It would be Intel's largest acquisition." https://t.co/BgG6xQDMHe
-
Petykemano
veterán
Mégsem fukarkodik annyira az Intel a kis magokkal.
4 kis mag beépítése azért magabiztosságra vall azzal kapcsolatban, hogy nem lesz gond az ütemezéssel.
[link] -
Petykemano
veterán
Érdekesség:
- az Intel sokkalta inkább az Apple chipektől van betojva
- az nvidia az intelnél kopogtatott gyártókapacitásért. Ezt az infót Charlie (S|A) is megerősítette -
Petykemano
veterán
[link]
Tiger lake desktop -
Petykemano
veterán
Ennek a fejlesztésnek remek eredményei lehetnek a mobil szegmensben, sőt, idle power tekinetetében is lehet majd villogni, főleg mivel abban az AMD asztali megoldásai kifejezetten gyengék.
De akkor tartanám igazán izgalmasnak, ha a jövőben a kismagok nem az alacsony terheltség melletti alacsony fogyasztásért felelnének, hanem az energiahatékony multithread teljesítményért is - ennek megfelelően nem 8 kis mag lenne, hanem mondjuk 24.
-
Petykemano
veterán
Sapphire rapids
- 56mag
- AMX
- 64GB HBM2, 1TB/s
[link] -
Petykemano
veterán
Hát ez nem lett olyan meggyőző.
Ha a multithread nagyon számít, sokat veszít a kevesebb magszámon.
Nem baj - gondolhatnánk - az AMD 64 magos cuccaira úgyis kicsi a kereslet, a legtöbben kisebb magszámú procikat vesznek, erre utal az is, hogy erre a piaci szegmensre gyúrt az AMD is a Milannal.
Viszont az IPC növekedés egy részét elviszi az alacsonyabb turbó. Ha jól látom, a 28 magos Icelake és cascade lake között nem is volt mérhető különbség? -
Petykemano
veterán
válasz
fatpingvin #2409 üzenetére
Hát nézd, ott van/lesz a navi23, ami 32CU és 128bit. A rajta levő 32MB IC és a 128 bites gddr6.szolgálja ki. Ez olyan 200GB/s lehet.
A DDR5 - ha nem is első körben, de idővel - kétszeres sávszélességet tesz lehetővé. Az mondjuk 100GB/s
A CXL lehetővé fogja tenni a rendszermemória címzését. Lehet, hogy ez már most lehetséges lenne, de persze fontos összetevő a PCIe sávszélessége is. A 16x Pcie5 64GB/s átviteli sebességre ad lehetőséget.
Tehát én lehetségesnek látnék 20-24CU-t 48MB infinity cache-sel.a fedélzeten úgy működni, hogy valójában nincs fedélzeti gddr, hanem minden.sávszélességet a PCIe5 és a DDR5 ad.
Ennek előnye az lenne, hogy a gpu nem igényel gddr6 ramokat és a lapkából is kihagyható a gddr6 vezérlő.
Az, hogy ez életképes elgondolás-e, nem tudom, ezt kérdezem.
-
Petykemano
veterán
Alder lake-S
+20% IPCSokan temetik a rocket lake sorozatot. De szerintem idén az alder lakeből csak a mobil fog megjelenni.
Kétlem, hogy egyelőre lenne az Intelnek kapacitása 10-rel váltani a desktop procikat is. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2388 üzenetére
Meg is jött a bejelentés
-
Petykemano
veterán
$157-262
Ezek nagyker árak - /1000db értendő
$200-250 között a 11500 és 11600 elég versenyképes lehet majd. -
Petykemano
veterán
6 magos Rocket lake - előzetes tesztek
Elég érdekes...
Mármint találgatni, hogy Mit hogy fog megoldani az Intel.
A rocket lake 8 magos változat ~280mm2. Ehhez képest a 10 magos comet lake csak 200mm2.Ha jól tudom, akkor a 6 magos comet lake verziók saját - kisebb - lapkát kaptak, nem a 10 magot tartalmazó 200m2-esből vágták. Tehát egy 6 magos comet lake mondjuk 160mm2-ből is kijöhet kb.
Namost a fullos rocket lake ennek majdnem kétszerese és a hatmagos verzió valószínűleg nem kap saját lapkát.
Hogy fogja ez megérni az intelnek? Vagy inkább úgy teszem fel a kérdést, biztos mindent 11k példány rocket lake lesz? Nem lehet, hogy a 11400 frissített comet lake?
Én értem,.hogy a 14nm sok van és olcsó, de majdnem kétszer akkora lapkát adni a $200-300-os mainstreamben?
-
Petykemano
veterán
Hát ez nem az, amit reméltem.
Szerintem nincs ez még készen.
Az Intel eddig kényelmes biztonságban volt, mert lényegében nem változott az architektúrája, csak adogatta hozzá a magokat.
Ez most egy új architektúra és biztosan kelleni fog hozzá optimalizáció.A cache latency szinte mindenütt magasabb. Nagyobb cache általában ezzel együtt jár. De valahogy olyan, mintha csak reménykedtek volna abban, hogy ez majd mindent megold.
De az még lehetséges, hogy a szoftverek nagyon Intel fordítóval készülnek nagyon skylake magra optimalizálva. Szóval talán még van remény. -
Petykemano
veterán
Videocardz [link]
-
Petykemano
veterán
Hát igen, tudom, hogy annyi lesz, volt már ártáblázat.
De a lepényhal..."DDR5-Pci-E 5.0 és új foglalat ez majd felkavarja az álló vízet."
Nem értem, miért kavarná fel?
A DDR5 bizonyára drága lesz.Tudomásom szerint a nagyobb sávszélesség inkább a több processzormag megfelelő etethetőségét szolgálja majd, egyes magok teljesítményét kevéssé fogja befolyásolni. Legalábbis én nem találkoztam még olyan elemzéssel, ami ezzel a ígérettel kecsegtetett volna.
Tehát a magszámnövekedés benne lehet a pakliban a DDR5-től, de ez leginkább a munkaállomásokat érinti. Vagy gondolod addigra beérik a konzol 8/16 mag és szükség lesz PC-n többre?a PCIe5 is drága lesz. Szerintem az alaplapgyártók vonakodni fognak implementálni, a PCIe4-től is fáztak picit. Abu nemrég írt cikket arról, hogy idén nem is készülnek PCIe5-ös SSD-vel.
a DDR5 esetleg számíthat majd a nagyobb IGP-nél.
És a PCIe5 a DDR5-tel együtt számíthat az esetleg olyan GPU bővítőkártya, amin nincs fedélzeti ram, csak egy nagy, egyébiránt pedig úgy viselkedik, mint egy IGP, csak fizikailag külön kártyán van, de ugyanúgy a DDR5 rendszermemórát használja, amihez a PCIe5 biztosít elegendő sávszélességet. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2333 üzenetére
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2332 üzenetére
19% IPC
https://twitter.com/aschilling/status/1348744241418280967/photo/3Azért az előny az 5900X-hez képest nem túl vastag. De nem ez a lényeg.
Az alapján, amihez hasonlították, valószínű, hogy az 11900K-t az 5900X-hez fogják árazni.
Ha mákunk van, akkor $500
Ha nem, akkor $600 -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2331 üzenetére
🔥 Intel Core i9-11900K
🔥 8 Cores / 16 Threads
🔥 Up to 5.3 / 4.8 GHz (TVB single-core, all-core)
[link]Ez elég jól hangzik. Én nagyobb kiváncsisággal várom most ezt, mint bármilyen AMD holmit
Remélem nem szúrják el böszme árazással. -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Egészen kiegyensúlyozott küzdelem várható.
Az AMD zen3 jelenleg 24%-os IPC előnnyel (cb20-ban mérve) rendelkezik a skylakehez képest.
Ebből idén farag az Intel a rocket lake-kel
És a golden cove 50%-os IPC mövekedése (vs skylake) a zen3-hoz képest már csak 20%-os távolságban van, ami talán nem elérhetetlen a zen4 számára.
Ha a rocket lake idén év elején rajtolt, akkor az alder lake bárhatóan jövő év elején kerülhet bevezetésre.
Zen4 pedig nem lesz idén, hanem egy újabb zen3-as iteráció. Tehát zen4 is legkorábban jövő év közepén várható. Fej-fej mellett.Ugyanígy az ocean cove is 20%-os előrelépest jelent, a zen5-ről meg még semmi infó nincs, de hát remélhetőleg sikerül lépést tartani.
Ez láthatólag attól fog függni, hogy melyik cégnek milyen gyártástechmológiához lesz hozzáférése.Jól látható, hogy igazán különbséget valamiféle exotikum jelenthet. Például hogy ha valamelyik cég el tud lépni AVX512 használatával, vagy IGP-s vagy FPGA-s vagy más fixfunkciós gyorsítással.
Illetve ami még érdekes kérdés... arm szekértolók azt mondogatják, hogy az Apple M1 megjelenésével az x86 az új Nokia.
-
Petykemano
veterán
válasz
SECTORnooB #2314 üzenetére
Nagyon jó teljesítményt fog nyújtani 8 magon, vissza fogja venni az elsőséget sok helyen, ahol nemrég a zen3 megszerezte.
Viszont - a 14nm miatt - ezt továbbra is azon az áron fogja megtenni, hogy amikor full terhelést kap, akkor lényegesen többet fogyaszt.Várhatóan az 5950X-hez fogják majd hasonlítani az 5800X helyett, merthát mégiscsak előbbi az AMD legerősebb cucca, és az fog kijönni, hogy feleáron sokkal jobb teljesítményt nyújt, a fogyasztás, meg a multithread teljesítmény kit érdekel?
-
Petykemano
veterán
Ez elég jól hangzik.
Biztos fog fogyasztani, de az eredménye magáért beszél.Az eredmény önmagában is érdekes (14nm-re backportolt fejlesztés), de annak fényében különösen, hogy a pletykák szerint az AMD jövőre (2021Q3?) még csupán egy még mindig 7nm-en gyártott zen3+-szal (Warhol) fog jelentkezni. (Ennek oka feltehetőleg a szűkös 5nm kapacitás a TSMC-nél) A névből és a nodeból ítélve (7nm zen3+) olyan nagy előrelépést ez nem fog jelenteni.
-
Petykemano
veterán
Nagy durranás nem lesz. De visszaveszi a legjobb gamer cpu címet. Persze nyilván több energiát fog felhasználni és ez továbbra is csak max 8 mag. De reméljük ezek a kis adok-kapok lépések talán mégiscsak konvergálják a fogyasztói árakat az emészthető szintre.
R5 1600-ról 2022-ben váltani bődületes változás lesz szerintem
-
Petykemano
veterán
vajon SMT3, vagy az atom mag is SMT2-t kap?
-
Petykemano
veterán
"Gracemont
IPC: +20-30% (+AVX2)
Enhanced SuperFin: +20% freq (4GHz?) "
[link]
Ezzel az atom beéri a Skylake magokat.
Ez persze majd csak 2021-2022 környékén fog megjelenni az Alder Lake-kel. De ha továbbra is igaz marad az, hogy 1 nagy mag helyére 4 kisméretű és kisfogyasztású magot lehet beépíteni [link] akkor az elég jó MT eredményeket hozhat.(Arra azért kiváncsi lennék, hogy a Gracemont mag tranzisztorszáma is kisebb lesz-e majd valóban, minta skylake-é volt, vagy lényegében sikerült ugyanoda eljutni)
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Én nem hiszem, hogy hibrid lenne.
Mert akkor hová teszik a kis magokat a 6/12 és 8/16 esetében?
Nekem inkább tűnik valamiféle - akár dinamikus - HT korlátozásnak. 4 magra nem megy 2 szál, így azok egyszálas teljesítménye nem csorbul. Ha ez dinamikus, akkor az, hogy ez melyik mag, az akár változhat is hőviszonyok függvényében. Mint a turbó - ez is felfogható egyfajta turbónak, hogy a hardver megtiltja, hogy a fizikai magra egy második logikai szál kerüljön. -
Petykemano
veterán
Tiger lake
4.7ghz
4 mag -
Petykemano
veterán
Rocket lake
Firestrike [link] -
Petykemano
veterán
Tiger Lake U ES
[link]4.4GHz turbó. Így tűnik, azért szép lassan a 10nm-es eljárást eljuttatják a ma már elvárásnak mondható 5GHz felé. Ahogy a cikkben is említik, maga a Tiger Lake U akár 4.7GHz-et is kaphat végleges formájában. (28W) És azt beszélik, az alder lake fog tudni 5GHz-et. (Igaz, az valószínűleg később jön, jövőre, vagy azután, idén még a Rocket Lake esélyes)
A Tiger Lake elvileg willow cove magokkal rendelkezik, ami ~20-22%-os IPC növekedést hoz a skylake magokhoz (nem ice lake) képest. Ez 4.7GHz turbóval valószínűleg ütni fogja a Renoirt.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Elérhetők a tesztek.
-
Petykemano
veterán
válasz
syberia #2254 üzenetére
Nem lett volna ez rossz, ha
- nem most jött volna, hanem pár hónappal korábban. Értem ez alatt azt, hogy talán nem azt látnánk a mindfactory eladásaiban ma, amit látunk. De így is lehet némi eltolódás az Intel felé, én legalábbis biztos elhalasztanám az AMD konfig vásárlásomat most, az AM4 botrány miatt.
(Ez valószínűleg amúgy is bekövetkezik majd, mert küszöbön a 4k Renoir érkezése)
- valamivel jobb áron adják. Középkategóriában azért.így is lehetnek jó ajánlatok.Nagy kérdés, hogy a rocket lake és a zen3 közül melyik érkezik hamarabb.
-
Petykemano
veterán
válasz
tom_tol #2250 üzenetére
"a Zen2 tranzisztorsűrűsége kisebb mint az Intel 14+++"
Ilyet nem állítottam.
Azt viszont igen, hogy nem tudom, hogy a wikichip oldalán talált érték olyan névleges-e, mint a TSMC 7nm-esről a 91Mtr/mm2
Úgy tűnik, hogy igen. Az AT oldalán azt írják, hogy 177mm2 a 9900K és itt pedig kb 3mrd-ra becsülik a tranzisztorszámot. az ~17Mtr/mm2
Ez valóban jelentős mértékben alacsonyabb érték, mint az 54Mtr/mm2 vagy a IO lapkával vett átlag 30Mtr/mm2
A TSMC 7nm-es gyártástechnológiája az AMD-t valóban jelentős tranzisztorsűrűség és közepes frekvencia melletti fogyasztásbeli előnyhöz juttatja.
Ami még ennél is durvább az a Renoir a maga 9.8b tranzisztorával.
-
Petykemano
veterán
válasz
tom_tol #2246 üzenetére
"brutális gyártástechnológiai előny"
Szerintem megint a hangulati jelzők túlzók.Főbb szempontok:
- tranzisztorsűrűség
- fogyasztás
- elérhető frekvenciafentiek nem függetlenek egymástól, a tranzisztorsűrűség és a frekvencia sok esetben fordítottan arányos.
Az utóbbi évtized gyártástechnológiái esetében viszont szerint kijelenthető, hogy a kisebb fogyasztás nem feltétlenül és nem egyértelműen, vagy nem okvetlenül jár magasabb elérhető frekvenciával.Itt azt írják, "14 nm process (2014) had 44.67 MTr/mm², and 14++ nm process had 37.22 MTr/mm². "
Azt nem tudom, hogy ez névleges vagy kalkulált érték-e.
A TSMC 7nm-es gyártástechnológiájának névleges tranzisztorsűrűsége 90Mtr/mm2, de a zen2 chiplet kalkulált tranzisztorsűrűsége ezt nem éri el, csak 48-52Mtr/mm2 [link]Ha az IO lapkát is hozzáveszzük, akkor az átlagos tranzisztorsűrűség ~30Mtr/mm2
Az elérhető frekvencia szerintem elsősorban tervezési kérdés. Tervezési úgy, mint az architektúráé, és tervezési úgy, mint hogy a gyártástechnológiát mire optimalizálják. Látható, hogy az intel 14nm-e és a 14nm++ között is esett a tranzisztorsűrűség a magasabb elérhető frekvencia kedvéért.
Ebből a szempontból szerintem azt kell figyelembe venni, hogy amit mi itt desktopra kapunk az valamilyen más piac asztaláról leeső morzsák. Az AMD a zen-t elsősorban a szerver piacra tervezte, készítette, tehát a tranzisztorsűrűséget és a más gyártástechnológiai finomhangolást valószínűleg inkább egy optimális teljesítmény/fogyasztás elérésére lőtte be, semmint hogy a dekstop vonalon csúcsteljesítményt tudjon elérni a lapka.
Ez nyilván egy döntés volt.
A másik ami meghatározó tud lenni a maximális frekvencia elérésében az egy gyártástechnológia kora. Az intel 14nm-e már elég régóta működik biztosan nagy mértékben finomhangolták. Ahogy korábban is említettem, a 14nm is 4Ghz alatt kezdte és most 5Ghz felett jár. Ehhez persze kellett 5-6 év. De nem hiszem, hogy az intem 10nm-re való váltása ne járna egy visszalépéssel a jelenlegi 5.3Ghz-hez képest.Ahol az AMD-nek valóban kézzelfogható gyártástechnológiai előnye lehet az a fogyasztás. egy optimális frekvencia szinten feleannyit fogyaszt, mint az intel. Ennek köszönhetően tud a 64 magos Rome - elég sok, ha nem is minden szempontból - kétszer akkora teljesítményt nyújtani, mint az inteles 28 magos szerverprocesszorok ugyanakkora fogyasztásból.
Csak hát ugye a desktop vonalon ez kevéssé számít.Azt viszont le kell szögezni, hogy ezek a görbék nem lineárisak. Tehát az, hogy egységnyi, de alacsony fogyasztásból két zen mag is elketyeg 3Ghz-en, míg intel magból csak 1 még nem jelenti azt, hogy 1 zen magnak el kellene tudni érnie magasabb maximális frekvenciát, mint 1 intel mag.
Tehát: az AMD jelenleg gyártástechnológiai előnyben van. Igen.
De "brutális" gyártástechnológiai előnyről szerintem nem beszélhetünk, mert gyártástechnológiai előny csakis a sokszálas működés esetére érvényes. -
Petykemano
veterán
Én értem.
Nem is más szempontok figyelembevételére hívtam fel a figyelmed, hanem arra, hogy kevesebb feszültséget gerjeszt, ha a különbség nagyságrendjének megfelelő jelzőt használsz.Pl:
"A 9900k még mindig fölényesen agyonveri és körbehúgyozza a 3800X-et. Más szempont , ár, fogyaztás, stb pedig nem érdekel" => feszkót gerjeszt"Pár százalékkal még mindig jobb. Más szempont , ár, fogyaztás, stb pedig nem érdekel" => ok
-
Petykemano
veterán
HWinfo upcoming changes [link]
- Added support of Alder Lake PCH
-
Petykemano
veterán
A 14nm sem 5ghz-en kezdte, a Broadwell, ha jól emlékszem, nem érte el a 4ghz-et, aztán röviddel utána a skylake ugrotta meg. Akkoriban az AMD parádézott a már meglehetősen érett 32nm-en elért 5GHz-cel (persze összteljesítmény szempontjából az egy teljesen más tészta volt, mert a magok nem lettek ettől versenyképesek, de most nem ez a lényeg)
A 14 nm nagyon régi. Ebből fakadó hátrány a tranzisztorsűrűség és a fogyasztás/hőtermelés. A korosságból fakadó előny viszont az, hogy nagyon jól ismerik, évről évre finomították (összefinomították az archizektútával), hogy magasabb frekvenciát lehessen elérni.Az a nagy kérdés az, hogy vajon a 10nm fog-e tudni hozni magasabb, de legalább ekvivaléns frekvenciát. Szerintem nem.
(Én arra számítok, hogy az első 10nm-es procik lényegesen nagyobb all core frekvemciával jobb multihtread eredményeket fognak tudni elérni, de a ST eredmény a max turbó miatt nem fog olyan nagy mértékben növekedni. )
-
Petykemano
veterán
Tiger lake:
2020 mid year
50+ design wins
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
GeryFlash #2211 üzenetére
Moore's Law is Dead épp azt hangoztatja, hogy a Comet late az, Amit nem Szabad megvenni, mert nem sokkal később fogja követni a rocket late, ami jobb lesz.
(Gondolom valami olyasmi lehet, hogy a 8 vagy 10 magos terhelés esetén annyira le kell vinni már a frekvenciát, hogy nem sok fogyasztást nyernek. Meg a 5GHz is már túl sokat eszik. Ehhez képest a 4+GHz willow cove magok ugyanezt hozhatják okésabb fogyasztás mellett még mindig 14nm-en)
Szerintem a 14nm még egy pár évig maradni fog: nagy volumenű budget igények kiszolgálására.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
W-3375X: 56C, 5.1Ghz 655W TDP
AMD is DOOOMED!!!! -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Intel Data Streaming Accelerator
Úgy tűnik, tényleg az az irány, hogy egyre több specifikus feladatra alkalmas ASIC vagy FPGA kerül integrálásra általános feldolgozók helyett
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Kevés? Mihez képest kevés?
Az AMD Zen3-a 2020Q3-ban várható és ilyen 3-4%-os frekvenciaemelkedést, és 8-10%-os IPC növekedést hozhat. Most a zen2 egy pár százalékkal a skylake előtt lehet IPC-ben, ami inkább általános alkalmazásokban érezhető, játékokban nem. A Zen3 a unified L3$-sel talán zárja ezt a hiányosságot, de akkor is legfeljebb 15%-kal jelentene magasabb IPC-t a skylake-hez képest.
2020-ban a desktop vonalon az intelnek még csak comet lake-je lesz (2020Q2?), ami még mindig 14nm, de 5+Ghz! Talán azért már az intel is összekapja magát 10nm-es gyártás képes lesz kiszolgálni a mobil vonalat és biztos be fognak mutatni szervertermékeket is, még ha esetleg nem is tudják olyan volumenben gyártani, mint a 14nm-es termékeket.
Eltekintve talán a desktoptól, szerintem a zen3 nem hoz olyan változásokat, amivel az AMD jelentősen ellépne. Egyedül az, hogy záródhat a játékokban az olló.
2021 végére érkezne az AMD-től a Zen4. Erről egyelőre semmit se tudni, de tételezzünk fel itt is egy 15%-os IPC előrelépést, mivel elvileg 5nm-re lemegy a gyártástechnológia és sok tranyót lehet megint felhasználni.
A golden cove ezzel is tökre versenyképesnek tűnikHa ARMos versenytársakra gondoltál, az lehetséges, hogy kevés, és nyilvánvalóan a MS, a Google, az Amazon is szervereknél és az MS, a Google és az Apple is tervezi klienseknél az x86-ot olcsóbb, energiahatékonyabb Arm processzorokra cserélni de egyelőre még nem körvonalazódott olyan termék, ami valóban megszorongatná az intelt ezen a téren.
Kifejted az álláspontod?
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
A vásárló akkor fog/tud AmD procit (terméket) venni, ha megtalálja a polcon.
Itt nem a DIY piacról van szó, ahol tényleg szcenárió, hogy bemész a boltba és kérsz egy AMD procit. A DIY piac szereplőivel valószínűleg lehetetlen lenne kiszorítani az AMD-t a piacról. De a DIY piac lényegesen kisebb, mint az OEM gyártók által lefedett piac.Tehát arról van szó, hogy a 2000-es évek derekán az Intel olyan cégeknek adott rebate-t, mint amilyen Dell, a HP, vagy Lenovo, ad abszurdum valamely kereskedelmi láncnak (Tesco, Lidl, aldi), ha a kínálatában/forgalmában nem, vagy csak kis mértékben jelenik meg konkurens termék eladása.
Egy ilyen esetben a vásárló hiába sétál be a media marktba, ott ha nem talál amds konfigot, akkor nem vesz. És ilyen besétálok és veszek egy gépet típusú vásárlóból sokkal több van, mint aki maga építi össze.
-
Petykemano
veterán
Ez a megfogalmazás - árcsökkentés - szerintem nem pontos.
Ha csupán árcsökkentésről lenne szó, akkor azt mindenki üdvözölné.
Viszont a korábbi tapasztalatok alapján olyan szerződésekről lehet szó, ahol te, mimt fogyasztó nem kapsz árkedvezményt, hanem a nagy mennyiségben rendelő OEM/notebook gyártó a valamilyen mértékű kizárólagosságért (az eladott példányszám, vagy a készleten/polcon tartott termékek valamilyen százaléka) "rebate"-t kap.
Ennek lehet az a következménye, hogy a polcról nem tudod levenni az elvileg jobb terméket, mert nincs ott, mert az OEM jobban jár, ha nem kínál a konkurencia termékéből, vagy csak olyat, ami kellően szar ahhoz, hogy ne rontsa az eladási arányokat. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2146 üzenetére
Az Intel cáfolta
-
Petykemano
veterán
Az intel állítólag lelőtte a 10nm desktop vonalat (Tiger Lake [link] )
Viszlát Legközelebb 2022-ben 7nm-en? -
Petykemano
veterán
Úgy tűnik, nem alaptalan a riadalom - úgyértem, hogy nem véletlenül beszélt Jim Keller arról, hogy a willow cove lényegesen nagyobb lesz.
-
Petykemano
veterán
Jim Keller
[link] -
Petykemano
veterán
Intel desktop stays on 14nm until 2021
12 core 14nm CPU with Cove cores?
(AdoredTV) -
Petykemano
veterán
válasz
sirszevenap #2106 üzenetére
van
-
Petykemano
veterán
A játék fogyasztást azzal az F1-gyel mérték,.amiben amúgy történetesen 50%-kal több fps-t hoz az új ryzen, mint a 9900k. A magasabb fogyasztást valószínűleg nem is a proci adja, hanem abban a játékban az Intel proci a videokártyát nem "hajtsa ki", ezért a gpu úgymond takarékos.
Ez persze fehér holló és a legtöbb játékban még orrhosszal talán az intel vezet. Kérdés, értelmes felbontásokban megér-e 1-2 fps $100-150-t? Ezt mindenki maga dönti el.
Addig is várjuk a 10 magos intelt. -
Petykemano
veterán
Ez egy elég jó összefoglaló az Icelake gpu és cpu kapacitásairól.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Intel sunny cove
+18% IPC -
Petykemano
veterán
pesszimista jövőkép az intelnek
-
Petykemano
veterán
Szerintem a bemutató lényege pont annak demonstrálása volt, hogy annyit javult a fogyasztás. (Ahogy oliverda is mondta: 50-60%) mert ebből még egyáltalán nem lehet tudni, hogy az Fmax hol áll meg. Biztosak lehetünk benne, hogy az AMD által demózott ~65W TDP osztályúbak tűnő mintánál lesz többet fogyasztó, vagyis gyorsabb. De hogy ez Mit fog jelenti pontosan, hány megahertz az kérdés, és az is, hogy ez nem Cinebench környezetben Mit fog eredményezni. Kis szerencsével az Intel megtarthatja a gaming tekintetében az elsőséget.
Az általad említett példával az a baj, hogy a 4GHz-re húzott 2600 lehet, hogy 60W-tal többet fogyaszt, de cinebenchben (amiben a multi fogyasztást mérték) 35%-kal jobb eredményt is ér el.
Másrészről pedig a ryzenek valahol a 3.3/3.5-3.7/3.9 GHz környékén megbicsaklik a hatékony skálázódása. A 4ghz-re húzott 2600 talán már túl van a komfortzónáján.Ez persze lehet, hogy 7nm esetén sem változik.
-
Petykemano
veterán
Én semmi mást nem írtam, mint amit a képernyőkön látni lehetett. Ebben pontosan mi a meredek megfogalmazás?
A javulás úgy 10%, hogy ezt egy kb 65W TDP proci.nyújtotta. A 2700X pedig 105W-os. A hozzátartozó 65W-s 2700-hoz képest ez 500MHz többletet jelent az alapórajelen.
De persze szívesen meghallgatnám az amellett szóló érveket, hogy az amdnek nem lesz 65-os TDP-nél nagyobb fogyasztási osztályba tartozó.terméke, miközben az Intel egyértelműen arra játszik a valós fogyasztási értékek elszabadításával, hogy itt már a kutya se nézi, mennyit fogyaszt valójában.
-
Petykemano
veterán
válasz
Oliverda #2026 üzenetére
Erre vonatkozólag semmilyen bizonyosság nincs, de mondjuk a 48 magos ragasztott cuccről mennyivel a bemutató előtt volt ismert?
Az a ragasztó, ami 56 magot összeragaszt, biztos fogja a 6-8 magos lapkákat is. Azon esetleg lehet elmélázni, hogy mi szükség lenne ragasztóra, amikor az intelnek van 14-16-18 magos lapkája? Erre ugyanaz lehet a válasz, mint az AMD esetén: hibaarány, kihozatal, válogathatóság.Személy szerint az eddigiek alapján a 10 magos változatot tartanám valószínűbbnek. De azóta az intel vezetése lecserélődött... Ez persze semmiképpen nem jelenti azt, hogy ez lesz, csak azt, hogy az intel akár képes lenne egy ilyen megoldással konkurenciát állítani, ha az AMD kijönne 16 magos Ryzennel.
-
Petykemano
veterán
Biztosat senki nem tud.
A zen2-ből eddig annyit láttunk, hogy kb fele fogyasztásból hozta cinebenchben a 9900k-t. Ez ellen idén egyesek szerint hozhat egy 10 magos procit egy még tovább finomított 14nm-en, vagy 2db 6-8 magos lapkából összeragasztott 12-16 magos procit hasonló fogyasztásbeli karakterisztikával, mint ahogy a fenti 56 magos szörnyeteg is a szokásos 200W helyett 400-at kér.Bizonyosan lesz valami új, és az is biztos,.hogy többet dog fogyasztani, mint az amds rivális.
A foveros mobil vonalon biztos jó lesz, aztán majd jön a 10nm. -
Petykemano
veterán
56mag lett, maradhat? - persze, 400W-tal a szomszéd házát is tudom fűteni
Agilex FPGA - 10nm, DDR5
AT összefogoaló - egységben az erő?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest