- Oroszok csomagolják ki a még be nem mutatott iPad Pro M5-öt
- Íme, a Moto X70 Air, vagyis Motorola Edge 70 minden oldalról
- Akciófigyelő: Komoly kedvezményekkel és ajándékokkal startol a Xiaomi 15T széria
- Bemutatta az Apple a Powerbeats Fit fülhallgatót
- Amikor a fókusz egy stapatelefon óraképernyőjén van
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- A Motorola is Air mobillal készül
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple Watch
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Közelebb van a Galaxy TriFold startja, mint gondoltuk
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
flintnovik
csendes tag
válasz
simonjoe #123151 üzenetére
Milyen szoftverrel nézed a fogyasztását? 100% töltöttség közelében méred a töltőre dugott fogyasztást? Ha pl. 10%-os akkunál nézed töltőn a fogyasztását, nem inkább 20-30W környékére áll be?
Amit kiír a upower vagy Windowson a Vantage, az pillanatnyi Watt fogyasztás - tudtommal ezt az akku közli, neki pedig fogalma sincsen, merre megy az áram, amikor töltőn van a gép.
Windowson talán CoreTemp-pel vagy ThrottleStop-pal tudsz CPU fogyasztást nézni, de az megint nem a teljes kép. A notebookcheck-en a tesztjében pl. ki is emelik az X1C8-nál, hogy a legmasabb fényerőn a billentyű világítás önmagában 2W többletet jelent.
A te géped valószínűleg ígyis-úgyis felvesz 11W-ot (falból vagy akkuból), bedugva még 5W-ot akkutöltésre is felvesz. Szerintem egy fogyasztásmérővel kb 16-18W-ot mérnél a konnektornál. A 11W kicsit sok, átlag netezéssel 4-10W között imgadozik a T480-am és a Dell 7490-em fogyasztása, pedig ez valamivel régebbi CPU.
Szerintem fogyasztást mérni akkor lehet pontosan, amikor nem töltöd az akkut.
Egy bash scripttel lekérheted valahol a /sys alatt milliwattban a pillanatnyi fogyasztást másodpercenként és másodpercenként hozzáadhatod egy változóhoz, mint Watt*sec. Elosztod az idővel, pl. negyed órányi mérés után 900 sec-cel, és megvan az átlag fogyasztásod.
Ha kell, 100-ról 0-ra is csinálhatod, és akkor biztos nem fog "leszakadni az utolsó 40%-ról hirtelen 0-ra". (Ilyen is lehet.)
Én egy hasonló prosztó scripttel próbálom az eredeti T480, és egy újabb Thinkpadekre jellemző, kifejezetten alacsony fogyasztású Innolux panel fogyasztását különböző fényerőkön. Sajnos műszer hiányában nem tudom fényerőre normalizálni az eredményeket, pedig úgy lenne csak igazán értelme.
Nekem a megváltást a T480-nál (ahogy a Dell 7490-nél is) akkuidő, hőmérséklet és ventillátorzaj tekintetében a Turbo Boost kikapcsolása jelentette. Google mapsre vagy Youtubeozásra (még Chromiumban is!!) hektikusan felpörgő ventillátorból átmentem abba, hogy a 15 órás Chromium fordítás (8 szál 100%-ra kihajtva) mellett alszom, mert passzív hűtéssel 50-60 °C környékén végigcsinálja.
A Dellnél ez szépen kikapcsolható a BIOS-ban. ThinkPaden a ThrottleStop-pal kellett gányolni. Nem tudom ez mennyire igaz újabb generációkra.
Az undervoltolás nekem nem tűnt szignifikáns visszaesésnek hőmérsékletben, de azért bent hagytam ha már stabilan megy vele.
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS ROG Strix Gamer Laptop, Ryzen 7 4800H, RTX 3050 Ti, Makulátlan Állapotban
- Lenovo Thinkpad P14s "Kis Tervező Vágó" Notebook -75% Ryzen 7 Pro 4750U 32/512 Radeon 2GB FHD IPS
- Bomba ár! Toshiba Satellite L50 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Újszerű Lenovo Thinkpad T16 gen2 (13.gen Core I7 32Gb DDR5 1 Tb SSD) MAGYAR laptop 1 év garancia!!
- Bomba ár! Asus K73SJ - i7-2670QM I 6GB I 120GB SSD I 17,3" HD+ I Nvidia I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 5 üzleti - Ultra 7 165U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics WIN11
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max Black Titanium Titán stílus, 5 optikai zoom 256 GB- Gari
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3361
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2931, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3238
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest