Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ekkold

Topikgazda

válasz tordaitibi #93410 üzenetére

Van egy harmadik lehetőség is. Ha A/D átalakítókat használsz. Olyat ami eleve benne van egy MCU-ban, a szorzást pedig szintén el tudja végezni az MCU. Sőt.. valódi effektív értéket és hasonlókat is számolhat ha pl. nem csak sima DC-t akarunk mérni.
    Szerintem kb. hasonló korúak lehetünk, pl. sokáig úgy gondoltam, hogy amit meg tudok oldani pár IC-vel ahhoz minek programozni, de sokat változott a világ, nem csak hogy jobb és egyszerűbb sok feladatot MCU-val megoldani, de olcsóbb is.
    Amúgy egyetértek, nyilván sokkal többet tanulunk, ha használjuk az agyunkat, és nem csak kínai cuccokból legózzuk össze amit szeretnénk. nálam ez úgy nyilvánul meg, hogy egy barátommal összedolgozva feszegetjük a határokat, olyasmit építünk amit nem lehetne olcsó kínai modulokból megcsinálni.
    Pl. D/A konverter kiváltására (labortápba) nemrég terveztem olyan áramkört, ami PWM jelet alakít analóg jellé. Persze erre lehet mondani hogy egy sima szűrő - de... itt jön a határok feszegetése: ugyanis ez kb. 150....200msec alatt beáll a PWM-nek megfelelő feszültség értékre, mindezt úgy, hogy a kimeneti feszültség hullámossága eközben mindössze 0,1µV környékén van (szimuláció szerint, és kb. a gyakorlatban is tudja ezt). A PWM-et egy MCU állítja majd elő 500Hz.....2kHz körüli frekvencián.

• leweegee

aktív tag

válasz tordaitibi #93410 üzenetére

Maximálisan egyetértek tudok érteni, én is atéltem ezeket bár még gyerekként, de sajnos ezek az idők elmúltak, egyszerűen nincs értelme kinlódni velük, mert diszkrét alkatrészekből drágább megcsinálni, a ráfordított időről nem is beszélve. Nekem se tetszik ez, "régen minden jobb volt" elvet vallom de meg van kötve a kezem. Manapság minden egyesekből és nullákból áll... ez van ezt "kell" szeretni. :(

Új hozzászólás Aktív témák