- Bekékült a Pixel 10a
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
válasz
boorit
üzenetére
Ja és amit belinkeltél [link] ahhoz volt "szerencsém", egy szemétre való hulladék, esetleg faégetésre jó lehet, normális forrasztásra nem való. Nincs leválasztva a hálózatról, egy sima fázishasítós szabályzó van benne, ami gyakorlatilag nem figyeli a hőmérsékletet. A pákahegy is gagyi.
-
válasz
boorit
üzenetére
Nekem ilyen volt a legelső pákám (szerintem van 15 éve, hogy apám megvette nekem), és a mai napig megvan, működik.
Ami azt illeti ezer sebből vérzik, de alkalmi használatra megfelel.
- a hegye valami iszonyat gyorsan fogyott
- mechanikailag gyenge a fém felől a fekete-piros műanyagok csatlakozása. Erősebb gányoláskor (pl. 3D nyomtató insert) ha nem axiálisan terheled, hamar el fog törni. (Az enyém is eltört, megragasztani nem tudtam, de csináltam neki egy kengyelt/bilincset ami összefogja)Ha megfogadsz egy ajánlást, akkor menj rá a Lidlben a Parkside alap pákájára "PLS 48" . Mechanikailag jobb, árban nincs messzebb, van rá 3 év gari, és a legfontosabb, főleg gányolásnál:
Menetes rögzítésű a pákahegy. Taknyoláshoz bemész egy csavarboltba, és egy pákahegy árán veszel fél marék csavart (még rézcsavarból is jópárat kifut) és azzal szebben tudsz insertelni is.
Szerk.: Amúgy a többieknek igaza van, ha nincs tapasztalatod/érzéked a forrasztáshoz, akkor inkább a szabályozósra menj. Igaz, az már más árkategória. Pl. dolgoztam olyan FH-val amit ekkold linkelt, az is nagyon jó, de azt biztos nem fognám be gányolni. Ebből is van Parkside, számomra jól használható PLSD 48, ezen is menetes a pákahegy. -
ekkold
Topikgazda
válasz
boorit
üzenetére
Mindenképpen olyat keress ami hőfokszabályozós, és ki is írja a hőmérsékletet a kijelzőjére. Amelyik ezt nem tudja, az általában problémás szokott lenni. Ezen túl a pénztárcádon és a beszerzési forráson múlik (hazai / kínai beszerzés).
Ha magyarországi beszerzés akkor szerintem valami ilyesmi a minimum, ami még használható: [link] Ez alá semmiképpen sem adnám. Lehet, hogy máshol olcsóbb, érdemes szétnézni.
Ha a forrasztóállomás az építés is szóba jöhet, akkor csak a pákát kell megvenni. De előtte érdemes szétnézni, hogy mi az, aminek képes vagy az elkészítésére, és ahhoz milyen páka kell.
Nekem JBC pákám van, de a gyári forrasztóállomás ára horror, vagy legalábbis nekem túl sok, így terveztem saját állomást hozzá: [link]
Kínából is rendelhetők elfogadható forrasztóállomások, pl. HAKKO-t érdemes nézni. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
boorit
üzenetére
Állítólag többen elboldogulnak olyannal is, de azt látni kell, hogy az a kategória csak triac teljesítményszabályzót tartalmaz, ami nem figyel hőmérsékletet. Így viszont beállítod valamire, a forrasztandó tárgy hűt rajta, de a páka meg sem próbál ráfűteni, kompenzálni. Vagy eleve magasabb fokra (teljesítményre) állítod, de akkor meg az ónt / pákahegyet túlégetheti.
Tehát nincs hőfokfigyelés, negatív visszacsatolás. Amelyikben van ilyen elektronika, az már nagyobb darab, trafós:
https://elektrotanya.com/fahrenheit_28003_sch.pdf/download.html
Olyan is létezik persze, ami trafó nélkül egyben minden:
https://www.aliexpress.com/item/4000844671465.html
Ez még a hazai szabványnak is megfelelő, földelt páka (a trafóst nem kell földelni, mert a trafó leválaszt).
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bekékült a Pixel 10a
- One mobilszolgáltatások
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- iPhone topik
- Nintendo Switch 2
- PlayStation 5
- Torrent meghívó kunyeráló
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 128GB Alphine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3722
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3376, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

ekkold