- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- VoLTE/VoWiFi
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15482 üzenetére
Ennyire nem ismerem az ic múltját.
A "kutya..." nem ennek az IC-nek a múltja. Először egy fantasztikus analóg áramkörös szakember, Bob Pease, a National Semiconductors-tól "követte el" a μA741-gyel (!). Az idén halt meg 71 évesen 1969-es Volkswagen Beetle-jében. Mindezt csak az érdekesség kedvéért.
...kicsit színezik a hangképet...[/I
Ilyen nincs a fizikában és az elektronika szépen visszavezethető fizikai folyamatokra. Színezés annyi mint hozzáadni valamit. Mit? A legrosszabb esetben torzítást, zajt. Az meg nem hiányzik senkinek.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15479 üzenetére
Ha arról a kapcsolásról beszélünk, ami 2 tranzisztoros és az adatlapban szerepel, akkor az a híres "farok csóválja a kutyát" kapcsolás, ahol a teljesítményt növelő tranzisztorok a vezérlő jelet egy-egy ellenállásról az IC tápvonalaiból kapják.
Kimondottan teljesítménynövelés a tranzisztorok szerepe. Olyan pedig, hogy miattuk kellemesebb lenne a hangja egyszerűen nincs.
-
válasz
Speeedfire #15479 üzenetére
Még a Cambrig DT2550 5.1 Digitál erősítőbe is azok vannak.és hosszan sorolhatnám még....
-
válasz
Speeedfire #15467 üzenetére
Én meg ilyeneket hajtok egy ilyen végfokkal és alapjáraton pötyög az erősítő.
Szerintem Te sem fogod/tudod mindig nagy hangerőn járatni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15463 üzenetére
A virtuális nem azt jelenti, hogy van/lenne egy olyan pont az IC kapcsolásában, amit ki lehetne vezetni egy plusz lábra. De ha a táplálás tényleg szimmetrikus, akkor az áramkör konstrukciója miatt, minden a "közép" körül mozog. Mint írtam, jel nélkül kimenet és bemenet is a középen áll. Emiatt lehet ilyen táplálásnál a hangszórót kondenzátor nélkül a kimenetre kötni.
Asszimetrikus táplálásnál ez a pont felköltözik a táp felére, ami természetes, és minden az 1/2 táp körül fog történni. Ezért kell a kondenzátor, hogy a hangszóró pl. ne kapja meg ezt a relatíve nagy egyenfeszültséget (21V= miatt egy 4Ω/os hangszóró kénytelen lenne 5.25A egyenáramot elviselni, ugye még nulla bemeneti jel esetén is). Pluszban a kondenzátor impedanciája frekvenciafüggő. Tehát módosít a jelen. És még sorolhatnám. Nem egetverő, tragikus hatások, de léteznek.pont hogy elég a trafó 2*17-18Wattra 8ohmon
Tudod, hogy ennyi hogy tud bömbölni/dübörögni?
-
válasz
Speeedfire #15465 üzenetére
Néha érdekesen tüntetik fel az impedanciáját a hangfalaknak.
-lehet úgy értelmezni,hogy van 4 és 8 ohmos kivitelbe is a hangfal
-lehet úgy is,hogy 4 és 8 ohmos hangszórók vannak benne vegyesen
-lehet úgy is,hogy 4 és 8 ohm közt van a mérhető impedanciája a hangfalnakVagy egyszerűen csak nem tudják és így egyszerűbb odaírni
-
válasz
Speeedfire #15463 üzenetére
Hali
A vizsga drukk
ha minden jó lesz akkor meg jön a sikerélmény
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15461 üzenetére
Mind igaz, amiket írtál. Annyi az egész - de ez nem kell érdekeljen -, hogy bent az IC-ben van egy virtuális föld (kb. a 2 tápvonal közti féltávon), ami körül minden forog/mozog, itt áll a bemenet és kimenet is jel hiányában, ez pedig 0-42V-os táplálásnál fecsúszik 21V-ra (a táp fele). Ez kifelé nem érzékelhető mert be- és kimenet le van kondenzátorral választva. Ha nem szigeteled el az ICket a bordától, az -VEEvel lesz egy potenciálon, azaz így gyakorlatilag 0V-on, aminek szerepe lehet esetleg földhurok kialakulásában, ha valami áram(ocska) csak szivárogna arra. Ezt csak, hogy ijesztgesselek.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15459 üzenetére
OK minden, visszanéztem a rajzodat, valamiért 2x30V~ -re emlékeztem. Igazad van, mert 42<60V.
És akkor az IC-k hátán is csak -21V lesz, ami már nem csíp, de el kell szigetelni.
+VCC és a -VCC helyett +VCC és a -VEE a helyes.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15457 üzenetére
Talán 2 napja került szóba a kacs. rajz kapcsán, CPT.Pirk vagy moha21 írta, miután kijavítottad a jelzéseket (váltó meg egyen), hogy ha a bemenő váltó ~30V, akkor a kimenő egyen az 42V= lesz. Erre te kellett volna felfigyelj, hogy ezt az ICd nem viseli el (adatlap). Tehát a váltófesz. értéke 30/1.41 kell legyen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15452 üzenetére
Ha nem hiszel/hiszünk az utolsó információnak, ki lehet várni, amíg kezedben lesznek az ICk, akkor meg rámérsz ohmmérővel a tok radiátora és V- láb között.
Ha csak -30V volt lenne rajta... 42V lesz ugye,
Azt ne csináld, mert az IC a V+ és V- között max. 60V-ot bír. 30V KELL legyen!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15449 üzenetére
Találtam valamit egy fórumban, ami megerősíti a gyanúmat, hogy a tok hűtője nem szigetelt, hanem a negatív táppal van összekötve, ez pedig magyarázza az előbb említett széljegyzetet is. Tehát a borda (ha nem szigetelve szereled az IC-ket) -30V-on lesz, így a doboz földelése ugyancsak kérdéses, nedves környezetben pedig, ha nem is veszélyes, de "érezhető", ha hozzáérsz.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15449 üzenetére
Igen, a híd az egyenirányítóhídra értendő.
...ha esetleg a doboz fémből lesz akkor ott mit szoktak csinálni?...
Ez nem kellene foglalkoztasson. Majd ha összeáll az egész utána is tudod földelni a dobozt, ha kell. Semmi nem kötelez rá, simán mehet "lebegő" dobozzal is, ha szereléskor vigyázol arra, hogy semmi ne kerüljön kontaktusba a dobozzal.
Ugyanakkor innen következik egy másik probléma. Ha nem csalódom, akkor az erősítő IC tokja pucér fémmel rögzül a bordára (nincsen műanyagba ágyazva, mint több nagyteljesítményű tranzisztor). Sehol nem találok közvetlen utalást arra, hogy annak a fémlapnak milyen kapcsolata van magával az áramkörrel tokon belül. Ezt egy működésben végzett mérés döntené el egyértelműen. Van ellenben az adatlapon egy kisbetűs megjegyzés:Note: When using a single supply, maximum transfer of heat away from the LM1875 can be achieved by mounting the device directly to the heatsink (tab is at ground potential); this avoids the use of a mica or other type insulator...
Ez nekem gyanús! Olyannyira, hogy óvatosságból az IC-ket szigetelővel (csillám, poliamid stb plusz szigetelőgyűrűvel a csavarnál szerelném a bordára ), ha egy bordára kerül mindkettő. Így nem érdekelne az se, hogy hozzáér vagy sem a dobozhoz.
Ha valaki tud valamit a tok szigetelési állapotáról, ossza meg velünk is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15445 üzenetére
Nos, "grundon" Nemecsek Ernőék játszottak.
A "fő ground" a csillagpont, igen, lehetőség szerint oda köss be mindent. Mondjuk egy ilyen kis panelnál nem annyira lényeges, csinálhatod akár így is,
mint a képen van, az eagle "ratsnet" funkciója kitölti a nyákot "gnd fóliával", ha tudod hogyan kell használni. Így kialakul egy nagy földpont, ez is tökéletes megoldás jelen esetben. A pinek beforrasztása jó, csak ha később sokat nyomod nekik a pákát, kijöhetnek a nyákból, szal az a jó, ha kicsit szorulnak is a furatban.
Maga a csillagpontos föld koncepció jól látszik skori weblapján: [link]
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15445 üzenetére
Tüskesor nem elég a nagy(obb)áramú kötéseknél, mint táp meg a kimenetek. Ott inkább forrassz, ha más megoldást nem találsz.
csillagpontos kialakítás
Parasztiasan (ami szemléletesebb) "kacsaláb". Nem kell a közepére tenni. Lehet bárhol, a lényeg az, hogy minden földszál egy pontban gyűljön össze (hurkokat elkerülendő), az pedig a legnagyobb áramot szállító földvezeték (forrasztási pont) legyen.
Az 1A-es biztosítékok valószínű kicsik lesznek. A hidat pedig tervezheted a 2 IC közé, hogy akár egy fémpánttal rögzíthesd a hűtőre. Nem árt neki a kiszámolt 2A+ esetén.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15442 üzenetére
Nincs ilyen szabály, minél közelebb rakod őket, annál rövidebbek lesznek a jelvezetékek, így annál kevésbé működnek antennaként.
Igaz extrém eset és nem is a nyák kialakításához kapcsolódik, de egy TDA2030-as kittel sikerült befognom a Kossuth rádiót, mikor rátettem egy 3m hosszú spirális kialakítású jack hosszabbítót, aminek voltak gondjai az árnyékolással...Majd a földelések kialakításánál figyelj a csillagpontos kialakításra.
Lompos48: úgy, csak nem tettem hozzá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15440 üzenetére
Remek, mert hallani fogod a hatását.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15434 üzenetére
Azokat a Magnatokat mindenképpen szerezd be! Abszolút nem probléma, hogy nagyobb teljesítményt bírnak, sőt, valószínűleg még érzékenyebbek is lesznek a piciknél, vagyis azonos bepumpált teljesítményre nagyobb hangerőt produkálnak.
moha21: egyrészt, valaki úgy is rá fogja tekerni tövig, ha más nem, akkor egy jó barát, másrészt meg nem suttogót készít.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15432 üzenetére
A hangfalnak az erősítő teljesítményének kétszeresét kell tudnia.
Szóval az az erősítő jelenleg túl erős a hangfalnak és a tápnak is. Megfontolnám valami kisebb teljesítményű cucc készítését, csak oda meg a trafó szekundere sok. Nem egyszerű.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15422 üzenetére
Arra utaltam, hogy pl. ha két 20W-s hangfalra rakod rá a 2*20W-s erősítőt, akkor a hangfalak ki fogják köpni a tüdejüket. Bár ezt gondolom tudod, de nem beszéltük még, hogy min fog megszólalni a cucc.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #15424 üzenetére
Ugye az impedancia az az ellenállás, az induktív és kapacitív reaktancia közös elnevezése.
Z= U / I skalár Ohm törvény. Ez csak ugye az impedancia nagyságát adja meg, pedig kellene az I és az U közötti szög is, vagyis a fogyasztó árama és a feszültsége közti szög az impedancia fázisszöge.
komplex Ohm törvény Z=R+jwL+1/jwC az ellenállás ( impedancia) frekvencia függõ.
Nyilván kisebb ellenálláson ugyanakkora feszültség hatására nagyobb áram folyik. Kisebb erősítésnél meg nyilván kevesebb a torzítás is.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #15422 üzenetére
8 ohm-nál jobbak is ennek az erősítőnek a paraméterei valamivel.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15415 üzenetére
Nem áll meg. Soha nem megy állandó csúcson egy erősítő sem. A hébehóba csúcsokat elcipelik a pufferkondik. Határon, de fog az menni. A maximális energiaigénye akkor jönne össze, ha egy állandó amplitúdójú színuszjellel etetnéd a bemenetet. Olyan pedig nincs, csak méréseknél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15415 üzenetére
Őőő, ha a trafó gyengesége miatt feladja 15W-nél a 2 csatorna, az nem kellemes. Értelmes hallgathatósághoz túl kell méretezni a trafót 2x.
Magyarul keress valami csatornánként 10-15W max teljesítményű IC-t, ez a trafó ahhoz való. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15413 üzenetére
Az első mondat igen, a többit nem értem.
szerk: ha arra gondoltál, hogy a trafó 30V 2A, akkor ahhoz kell erősítőt keresni, ez a kapcsolás túl sok neki.
Lompos48: jó volt!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15407 üzenetére
Nem hülyeség egyáltalán.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15404 üzenetére
Csak helyreállt a rend, a fűtés nem a semmiből jön. Szóval megnézed a neked kellő görbét, pl. a 8 homosat, ott a 20W-hez tartozó asszem 30W disszipáció, a kettő együtt 50W, vagyis P=U*I alapján ebből már tudod az áramot, csak meg kell szorozni kettővel.
Lompos48: Jó oké, de akkor is! Ahhoz szoktam, mikor a felső határfreki 100kHz felett van, nem 10 kHz-en
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15404 üzenetére
Einstein, termodinamika, Newton, egyelőre érvényben maradnak.
Minden kimenő energiát meg kell "finanszírozni" a tápból.
@moha21: adatlap csak 0W kimeneti áramnál "specifikálja" a tápáramot (supply current), ami természetes és max 100mA. Az pedig nem nyom sokat a latban, ugyan el van az is fűtve.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #15397 üzenetére
Nem.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #15395 üzenetére
[link] 4. oldalon ott van a power dissipation vs power output karakterisztika.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #15392 üzenetére
Szerintem a szám a hsz szám volt. A diódát / nem egy dióda, hanem ez már egy kész greatz tehát több PN átmenet / is hűteni kell természetesen vagy nem tudom mire gondolsz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15387 üzenetére
Ha az 15338-ban lévőről van szó, ott egy IC 20W-s, az 42V tápnál 0.47A, az sztereóban 0.9A, szóval elégnek kell lennie.
Egyébként az a rajz nem jó, a 30V váltóból 42V egyen fesz lesz. Ha máshogy rossz a rajz, akkor 30V egyen mellett is beleférsz a 2A-be.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15364 üzenetére
Kicsit bonyolut a mérése, ahogy CPT.Pirk is említette előbb. Ki lehet indulni abból, hogy a vasmag mérete mekkora maximális teljesítményt enged meg. Ezt áttanulmányozhatod itt.Annál mindig kisebb lesz a reális érték.
Az ok, hogy mindig kisebb, mint a vasmagból eredő érték, az sokoldalú. Függ a vasmag-ablak teljes/vagy nem kitöltésétől, vasmagformától, mekkora áramsűrűségre választod a drótot, amiből tekered, rövid, hosszú vagy állandó üzemmódra. Végül még attól is, hogy mennyire szigeteltek a vasmag lemezei és mennyire volt lusta az, aki szerelte és betartotta vagy nem a csévébe váltogatva innen-onnan dugdosás (az E elemről lenne szó) szabályát.
Megközelítőleg több méréssel egyre növekedő terheléssel saccolhatod meg. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ugyan volt trafó mérés órám, de ezt nem tanítják rajta. Viszont egy egyszerű, akár 1 multiméterrel is elvégezhető mérés az alábbi:
Ez alapján amerre a hatásfok görbe kezd vízszintes felé menni, arra felé van a trafó névleges teljesítménye.
Valamint még lehet saccolni a huzal átmérő és a vaskeresztmetszet alapján, ahogy nekem is magyarázták lentebb.
-
PH-User
addikt
válasz
Azt hiszem a huzalozás átmérője is számít.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15344 üzenetére
Nézd meg a zöld vonalakat a rajzodon!
Háromféle jelzés a rajzon (GND, GNDA és OV), mind ugyanaz. Az már más, hogy kábelezésnél majd kell figyelned, hogy kötöd őket össze.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15338 üzenetére
Ha provokálsz, akkor piszkálódom. Mi értelme a rajz(ok)ban a GND és GNDA jelzéseknek? Miért kell ugyancsak a test jelet 3 helyre berajzolni, ha már ott van a GND(A)? Vannak bonyolult rajzok, amikben többféle GND van, de annak megvan az oka, itt nem hiszem, hogy kellenének. Egyébként OK.
Mivel az adatlap szerint: Protection for AC and DC short circuits to ground, thermal protection with parole circuit, én nem tennék biztosítékot csak a táp kimenetére.
És mivel High current capability: 4A, a 2 csatornát figyelembe véve tennék neki egy 10A-es gyors kiolvadót. -
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #15338 üzenetére
Más:
Érdemes-e a csatornánkénti biztosíték vagy sem? Illetve mekkora biztosítékkal kell számolni csatornánként vele?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15330 üzenetére
Mint moha21 fennebb.
Ne felejtsd, hogy egy kapcsolási rajz arra jó, hogy ki lehessen "olvasni". Nem ésszerű hanem kötelező.Tehát 30Vac, jobbról pedig a 30V helyett +30V.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15323 üzenetére
Alakul, de még mindig nem jó. Mi az a -30 és +30V? Lehet úgy is, de értelmetlen. Így 2-2 dióda zárja rövidre a -30 és +30V bemenetet. Szerintem oda váltófesz kell, de még akkor is puzzle-zz a diódákkal tovább.
@mezis
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #15321 üzenetére
Lehet csak én nézem el, de szerintem a greatz az nem jó.[link]
értékeket ne nezd, meg csunya is eleg rossz az eger.
-
válasz
Speeedfire #15318 üzenetére
Első körben egy ár.
Google a mi rabszolgánknak segít -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15289 üzenetére
OCL - Output Capacitor-Less: kimenő kondenzátor nélküli sztereó
BTL - Bridge Tied Load: 2 erősítő hídba kötve, természete, hogy mono lesz belőle, de 4x-es a kimeneti teljesítménye.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15269 üzenetére
Csillám: van egy fémes csillogása, de naaaaagyon szigetelő.
de készítenek poliamid szigetelő fóliát is. Rá kell kérdezni egy alkatrészboltban.
-
PH-User
addikt
válasz
Speeedfire - Hátööö... Nem fém, ez csillám.
Igen, a csippp és a hűtőfelület közé kell tenni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
A linkelt oldalon van TDA2030-as kit, az pont 2*14W-t tud, és gyakorlatilag hűtés nélkül zárt helyen sem lehet elpusztítani (próbáltuk
), valamint olcsó. Első erősítőnek teljesen jó.
Pl. ideális megoldás kicsit feldobni egy erősítő nélküli hangfalat, vagy pc speakert.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15265 üzenetére
Elég hozzá egyetlen hűtő is, ha csillámmal rögzíted az IC-kre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15265 üzenetére
Nincs hozzá kapcsolási rajz, de a csatlakozókból ítélve elvileg hídba van kapcsolva a két ic, így két ilyen panellal kell számolnod, az meg 20USD.
Vannak magyar oldalon olcsóbban ilyen cuccok, kapcsolással és leírással, nem tudom mekkora igényeid vannak watt terén. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15263 üzenetére
Igen, az egyenirányítás és a táp is rajta van a nyákon.
-
válasz
Speeedfire #15256 üzenetére
Jó reggelt!
Ha kell van olyan zöld kijelzőm amin már rajta van pár db IC és USB-ről kommunikál a PC-vel csak amik nekem vannak Linux-os gépbe voltak a Windows csak kerek szemekkel néz,hogy mi a túró az.Kísérletezni/tanulmányozni (kezdésnek) jó lehet,utána meg majd jöhet a PIC-KIT (ha kell keress priviben)PH-User: Szó se róla jobban szeretnek elbújni és úgy fotózni a szabálysértőket de Ők is parancsot teljesítenek.Amúgy annó dolgoztam egy autóbontóba és minden hónapba megjelent egy nyomozó srác.Egy Trabant-ot keresett mert bejelentették az ellopását és mondta,hogy tán 1 éven keresztül körbe járja a bontókat mert jelentést kellett neki írni....
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15252 üzenetére
Először elolvasod ezt. Utána döntesz, hogy belevágsz-e. Ha igen, akkor mire befejezed sokkal többet fogsz tudni. Ez egy klassz területe az elektronikának.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #14229 üzenetére
A TPA302 tetszett meg nekem, az már 8 ohmra is jó. [link]
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #14211 üzenetére
A home távirányítók szinte kivétel nélkül 38kHz-esek.
Mondjuk én egy ilyen Tanítható univerzális távirányítót használok, mert tele lett a tököm az ezer különböző távirányítóval, hogy melyiket épp hová tettem le. A madaras tecsóban "csak" 4999.
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #14209 üzenetére
Majd olyat használok, amilyen lesz a helyi elektronika boltban.
Aztán majd csodálkozol, hogy a 36kHz-es vevővel nem működik a 38kHz-es távirányítód
Vagy a 3.3V-os vevő tönkremegy az 5V-os táptól... -
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #14203 üzenetére
TSOP1738-ast használj, vagy hasonló 38kHz-est. Ha jól látom TSOP4838 az utódja.
-
Peter789
senior tag
válasz
Speeedfire #14203 üzenetére
már rég nem kell assembly-vel szívni...
http://www.mikroe.com/
ezzel érdemes elindulni: C, Pascal, Basic IDE a PIC, dsPIC, PIC32, AVR, 8051, ARM procikhoz hatalmas példaanyaggal, függvénykönyvtárakkal, egyéb kiegészítő progikkal. a próba verzió is elég jól használható, csak az összetettebb feladatokra nem elég a demó limit...
természetesen az assembly jóval hatékonyabb mint ezek a magasabb szintű programnyelvek, de a mai procik gyorsak, sok rom, ram, alacsony fogyasztás - van miből pazarolni
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #14197 üzenetére
Ja, PC-hez viszont tök egyszerű. Kell hozzá kb. 500Ft-nyi alkatrész, egy Girder nevű program, és egy Igor Plugin.
A vevő, amit egy soros portra dugsz:
Nekem ráment három hónapom, hogy írjak egy fordítót, debuggert és szimulátort az Atmel chipekhez, amiben persze benne van a letöltő is. Csak nyálcsorgatónak pár kép róla
Szimulátor egy óra programjával:
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #14193 üzenetére
Ez 12V-ról működik, és csak 3 db van sorba kötve
Ezt egy baromi nagy tekercsben árulják, amiből annyit vágnak le neked, amennyit kérsz, a lényeg, hogy hármasával legyenek. Ha jobban megnézed a képet, látod is, hogy minden 3. led után van egy ellenállás is.
Más: Nincs. Csak mikrokontrollerrel tudod megcsinálni. A két legáltalánosabban elterjedt kódolás a Daewoo és az RC5-ös, ezen belül a távirányítók 24 bites kódolást használnak. Ha neked olyan áramkör kellene, ami bármilyen távirányítóhoz jó, csak a Dawoo-hoz 2^24 kimenet kellene... De mi a baj a mikrokontrollerrel? Erre találták ki és nem is drágák? Kicsit olvasgatni kell hozzá, kicsit meg kell tanulni a programozását és egy kicsit foglalkozni kell vele. Ez a szép a szakmában.
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #13945 üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #14105 üzenetére
Nyakamat rá, hogy egyikünk se hallaná ki az eltérést a 2 darab 160VA és az egy 60VA-s trafó között. Nekem nincsenek profi hangfalaim, amin ilyen dolog esetleg hallható lenne, de szerintem neked sem. Nem is beszélve a fülről.
Atos23: az klassz műszer lehetett. Egyszer még csinálok valamit Nixie csövekkel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #14098 üzenetére
Azt túlzásnak tartom már. Ágoston könyv mennyit ír?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #14098 üzenetére
HáááT!? Itt lehet szörnyülködni trafó/szűrés nagyságán.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #14071 üzenetére
Érdemes a bordák kapcsán átnézegetni ezt.
Még excel táblázatokon alapuló számításokhoz is elküld. Lehet ez az, ami kell neked. -
válasz
Ha az erősítő hátfala is alumínium és az is 2-3mm vastag akkor meg kell pasztázni a képen látható bordákat és úgy már jó lehet.Mert átadja a hőt a hátlapnak is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Számold át a kelvint Celsiusba, onnan meg már tudsz böngészni a neten.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #14067 üzenetére
Tranyónként elég lesz szerintem, mert akkor az 4 bordát jelent. A könyv 0.4K/W értékű bordát ír, amit gondolom közös hűtőbordának gondoltak egy panel számára. Az kb. ekkora:
A PC-s bordákat ugyan nem venti nélküli működésre tervezték, ezért jóval több lamellájuk van. Max kicsit kihajtogatod őket, és jók is lesznek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #14065 üzenetére
Szerintem nem fogsz csalódni benne! Hangminőség terén biztosan nem, de teljesítmény terén sem.
Még a kondik beszerzésére figyelj oda, a mély hangok rendes átvitelére az ilyen MKP, MKT féle tömb kondenzátorok (mintha polipropilén lenne a hivatalos nevük) a jók, amiket ír a könyv is. Írnak még más típusokat, de ezeknek a legkönnyebb a beszerzése.
Ha pl. találsz egy kidobott képcsöves TV-t, nyugodtan guberáld ki belőle a panelt, mert jó pár darab megfelelő értékű tömbkondi lesz rajta. (mondjuk a boltban sem kerülnek sokba)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #14049 üzenetére
Nos igen, a visszacsatolásnak konkrét célja van. Egyrészt csökkenthető vele az erősítés, ha túl sok lenne, valamint sávszélességet növel, zajt csökkent, úgy általában. Hogy aztán soros/párhuzamos feszültség/áram visszacsatolást alkalmaznak-e azt megint a kívánt célok határozzák meg.
Az Ágoston könyvet én is kiolvastam már párszor, abban is van jóféle tranyós erősítő. Nem csodálom, hogy fórumokon sem tartják sokra az IC-s dolgokat, van ugyan 1-2 jobb hangú típus, de általában a minőség nem elég jó. Igazából a kommersz cuccokba találták ki őket, olcsó legyen, kevés alkatrésszel, aztán kész.
-
válasz
Speeedfire #14049 üzenetére
Mivel a visszacsatolás akár el is hagyható így a kész erősítőnél el tudod dönteni alkalmazod-e.Meghallgatod visszacsatolással és nélküle.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #14023 üzenetére
Igen, akkor nem kell dupla tápfesz.
Mondjuk a dupla tápfeszt nem nagy műsor előállítani egy sima trafóból, annyi lesz csak az eltérés a két leágazásos trafóhoz képest, hogy a szinusz hullám egyik fele az egyik kondit, másik fele a másikat fogja csak tölteni. Bár ez igazából nem túl érdekes kérdés, max ha határon van a trafó terhelése, esetleg a puffer kondi könnyebben kifogyhat a szusszból.Hidalást ahogy nézem így oldják meg ezzel az IC-vel:
értékek: [link]
Egyébként a cucc a leírtak szerint láb kompatibilis a TDA2030-al.
Egyébként én eldöntöttem, a készülő csöves 5.1 mellé építek egy JLH-t is, van erre egy tökéletes táp trafó, ami pont jó oda nekem. 63VA, választható 12, 24 v. 48V-s leágazásokkal. Igaz nem fogom tudni hova tenni, mert szükség nincs rá, de kell!
-
válasz
Speeedfire #14023 üzenetére
Csak egy tipp.
Ha valahol ráakadsz olcsón kisebb 2db egyforma trafóra az is jó lehet... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #14020 üzenetére
Hidalással kell új táp, mert a dupla IC az dupla áramfelvételt is jelent ugye. Pont hidalás nélkül úsznád meg tápcsere nélkül, arra még elég lenne a tápod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #14016 üzenetére
Ezeket az IC-s dolgokat nem szeretem. Megnézi az ember a datasheetjüket, és vagy 20 tranzisztoron megy keresztül bennük a jel...
Viszont ami neked lényeges, hogy hidalás esetén egy IC-n 20W-s (vagyis csatornánként 40W) terhelés mellett 45W disszipálódik el, ami elég sok. Ez sztereó cuccnál már 4*45W-t jelent, míg ha nem hidalod őket, akkor összesen 2*25W-t kell eldisszipálnia.
A gondot a hidalás, és a vele járó ohm szám feleződés jelenti, ugyanis hidaláskor az erősítő IC-k 4 ohmra dolgoznak, ez meg 4 homos terhelés mellett már 5W teljesítményen is 30W-t fűt el. Összehasonlításképpen, egy 2 magos Athlon2 proci max fűtése 65W.
Datasheetben írnak is sok érdekeset, lényeg h. hidalás esetén batár nagy bordák kellenek. [link]
Lompos48: most ebbe mi nem stimmel? Lehet túlóztam a max elfűtött teljesítménnyel, de attól még ha nincs jól kihasználva a kapcsi táp, az nem tesz jót a hatásfoknak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #14008 üzenetére
PC táp pont az értelmetlen kategória. Legtöbb PC nem fogyaszt 100-150W fölött, de jobb videókártyával sem gyakran lépik túl a 200W-t. Egy márkás 300W-s táp nagyjából a gépek 90%-ához bőven elég lenne.
Plusz ha túlméretezed mondjuk 500W-ra a tápot miközben géped eszik 150W-t, akkor a hatásfok romlik a táp alacsony terhelése miatt, és fog annyit fűteni, mintha teljes terhelésen menne 500W-val.
Egyszerűen mesterségesen aggregálják a táp gyártók az igényeket, mert az emberek többsége nem számol utána, hogy mire kell egy átlagos gépnek 400-600W-s táp. Kell venni egy pár ezer forintos fogyasztásmérőt, és akkor lehet csodálkozni a tényleges fogyasztáson.Erősítőkre visszatérve:
Nem vagy egyszerű eset.
-JLH, vagy más A osztályút (mivel nem csak 10W-s van A osztályban és nem csak a JLH, van nagyobb is persze) tudnál építeni, tök olcsón megúsznád, nem kellene trafóra költened később. Minőségben is az egyik legjobbat kapnád.
Megkockáztathatsz két 20W-s kapcsolást is azzal a trafóddal.
-Vagy csinálsz AB osztályút, jelenleg nem tudod trafóval kiszolgálni, a plussz zenei teljesítményre meg semmi szükséged, ergó felesleges pénzköltés, amiből most úgy sem állsz jól.
Nekem ezek alapján egyértelműnek tűnik a választás, de te tudod.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #14012 üzenetére
jó esetben is csak 15Wattot tudna nyújtani a kis JLH erősínek.
Nem egyértelmű. Nincs állandó maximális amplitúdójú színuszos jeled soha. Én kipróbálnám és ha muszáj idővel tarfót cserélnék.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #14008 üzenetére
Ez így igaz. Amikor teljesítményekről meséltem, az az audióról szólt. Az A osztályú "rezsóknál" (most meg fognak rugdosni
) a fűtés hozzáadódik, végülis mindegyiknél, csak az arányok különböznek.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #14002 üzenetére
Egy 20W-os (vagy akármekkora) erősítő ezt a teljesítményt képes maximálisan leadni színusos üzemmódban (elméletileg frekvenciától függetlenül, ez most nem lényeges). Ahhoz, hogy ne lépjenek fel nagy torzítások, az erősítőt akkora jellel vezéreljük, hogy a színuszgörbe csúcsai ne érjék el a tápfeszek szintjét (most eltekintünk attól a kis tartaléktól, amit még a végtranzisztorok igényelnek). Ebből következik, hogy zene vagy egyéb hanganyag erősítésekor a legnagyobb jelszintre érvényes ez a határ a torzításokat elkerülendő. Namármost, ha a szint úgy van beállítva, hogy a vesekőmozgató basszus legnagyobb szintje ez a maximum, az anyag többi része jóval ez alatt a szint alatt lesz. Az erősítő pillanatnyi fogyasztása csak ezeknél a maximumoknál éri el a csúcsot. Mivel a maximumok aránya az egészhez képest elég kicsi, nem muszáj a táp tervezésénél a maximummal számolni. A kritikus pillanatokban az erősítő a szükséges energiát simán megkapja a szűrőkondenzátorokban tárolt energiából, ami a kisebb jel alatt pótlódik. Hangsúlyosabban érvényes azokban az esetekben, amikor még stabilizálva is vannak a tápfeszültségek. Számításba véve a csúcsérték/effektívérték arányát, a másfélszeres fedezet simán kielégít minden igényt (szerintem).
-
Peter789
senior tag
válasz
Speeedfire #13983 üzenetére
ez hol merre melyik topic? nem sikerült megtalálnom...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #13998 üzenetére
Még mindig nem értem, mire kell neked nagyobb teljesítmény, ha otthoni zenehallgatásra kell erősítő és nem komplett házibulira.
JLH:
-kevés alkatrész kell
-minőség odabasz
-olcsón megvan, nem kell később trafót tekercseltetned7294:
-összerakod azzal a trafóval, akkor amíg nem lesz lóvé, még hallgatni sem nagyon lesz érdemes. Erősebb basszusnál valszeg hallani fogod a táp elfogyását, valamint eléggé fog melegedni a trafó. Már ha egyáltalán rendesen fog működni. 100W-s erősítőt táplálni 30VA-s trafóval elég vad. Oda neked csatornánként 200VA kell, erre készülj fel, mikor új trafóban gondolkodsz.moha21: ami csak akkor igaz, ha túl van méretezve eléggé.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #13995 üzenetére
Nem kell, de ha nagyobb az sose baj. Azért 1,41-szeresre mindenképp érdemes.
(#13996) CPT.Pirk : Toroidnak alapból sokkal kisebb a szórt tere.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #13995 üzenetére
Túlméretezni azért kell, hogy a szórt mágneses tere ne zavarja az alkatrészeket. Pl. a toroid trafókra szokták mondani hogy nincs szórásuk, de az is csak akkor igaz, ha 2,5X vannak túlméretezve, ellenkező esetben még nagyobb szórásuk lesz, mint a sima trafónak.
Szóval 60VA, és sztereó cucc kell, akkor ez nem sok. Ugye csatornánként 30VA, ami azt jelenti, hogy 10-15W-s erősítőkhöz való. Ez még egy pont a JLH 10W-s erősítője mellé, egyszerűen mintha oda tervezték volna a trafód.
A 7294 mindenesetre végleg kiesik a trafó miatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #13993 üzenetére
Trafód hány VA-s? Úgy számold, hogy 2X legyen túlméretezve.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #13990 üzenetére
Nem egy szuper, de annyira nem rossz a 2030-as TDA. Amúgy nem szeretem a TDA-kat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Az a 30V-s trafód tökéletes lenne a JLH meghajtására. Írtad az alkatrész igényt, ott is a JLH a nyerő.
lemezjátszót én sem hallgatok, de van egy asztali CD lejátszóm, ami normális zene, az onnan szól. Gépről meg ha csak beszerezhető, akkor lossles zenét hallgatok.Lompos48: tudsz konkrét kapcsolásokat, amik meg is csinálják? Én még nem találkoztam velük
moha21: valahogy nekem elég sok előítéletem van a D osztállyal szemben. Elhiszem h. sokat fejlődött a pár évvel ezelőtti állapotokhoz képest a D osztály, de idegenkedem tőle ettől független.
Nem tudom a csúcs D osztályú cuccokban mit alkalmaznak, de hogy az erősített négyszög jelet egy kimeneti LC próbálja visszaalakítani szinuszra, az nekem nem tetszik.Suliban mértünk mai LcdTV-ből származó D osztályú erősítőt, a frekimenete iszonyat hullámos volt. Persze az egy kommersz vacak volt, nem profi erősítő.
-
moha21
veterán
válasz
[link]
TDA2030-as erősítőmLátszik nem gyári? De megvan 1000 Ft-ból és a régi széllessávú hangszórókat nagyon tolja
Ötvöződik szovjet, kínai és magyar ipar benne. ( Átalakított PC- táp, MDA a TDA helyett és ugye videoton hangfal ).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #13975 üzenetére
Ez a nyák igen jó lett. Nekem a tinta áttapadásával vannak problémáim. Most utoljára mikor barnára vasaltam a műnyomó papírt, akkor végre szinte minden része áttapadt a rajzolatnak. Igaz jóval vastagabb sávokat használtam mindenhova, mint nálad a rajzolaton a vastagabbak.
Visszatérve:
A osztály előnyök:
-legkisebb alkatrészigénye az A osztálynak van.
-elérhető minőség itt a legmagasabb
-kell rá egy kicsit nagyobb borda, de az AB-re is kell, ahhoz képest nem nagy többlet, főleg árban nem.
-ált. 1 tápfeszes kapcsolások
-lineáris frekvenciamenetHátrányok:
-rossz hatásfok
-alacsonyabb kimenő teljesítményAB osztály előnyök:
-igyekszik egyesíteni a minőséget a teljesítménnyel
-jobb hatásfok (elivleg a maximum 78.5%, szemben az A osztály elméleti 50%-ával)
-elég precíz kialakítás esetén megszűnhet a B osztályú torzításHátrányok:
-több alkatrész kell, esetenként alkatrész temető, mint a népszerű Quad405
-ált. dupla tápfeszes kapcsolások, némileg növelve a tápköri puffer és szűrő elemek számátEzek alapján döntsd el, mi kell neked. Amíg nem tartasz házibulit batár hangfalakkal, addig az A osztályút javasolnám.
-
Peter789
senior tag
válasz
Speeedfire #13975 üzenetére
egész szép lett, bár a TSSOP IC lábai már nagyon közel vannak egymáshoz, nagyon kell figyelni hogy ne legyen ónáthúzás köztük...
én is építettem már 1-2 DA-t vasalásos maratós technikával:
v0.1 pre-alpha verzió még a vasalásos korszakom előtt
kultúráltabb verzió...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #13972 üzenetére
A Quad405-öt persze megcsinálhatod magad is, csak említettem, hogy nem kell nyákkal vesződni, elsőre nem is olyan könnyű nyákot csinálni, én is jó sokat szenvedtem a vasalásos technikával, és még mindig nem tökéletes.
Maga a kapcsolás tényleg alkatrésztemető, ugyanakkor egy sikersztori, sok éve "a nép erősítője" cím egyik tulajdonosa. Nekem gyári Pio erősítőmben két Quad405 panel a végfok, elég jól szól.Megnéztem a HE-s JLH panelt, ott a kolléga nem számolta ki a szükséges bordaméretet, csak rátett két nagy háztájit, ezt írja is. Úgy kb. a fele méret is elég lenne, valamint amit végül rátett, nem optimális bordák, mert a szélére kapcsolódnak a hőtermelő elemek.
Nem tudok neked jó IC-s megoldást mondani, volt jó IC-s gyári erősítőm, de több volt, ami rossz hangú volt.
A 7294-ről írták:
„A TDA 7294 típusú végfok IC nem más, mint egy AB osztályú DMOS FET-es végfok - betokozva. Minősége kitűnő, a teljesítmény 60-70%-áig nincs mérhető torzítás, hangja ijesztően tiszta, hideg. Sok neves gyártó (Philips, Marshall, stb) használja. Az IC gyártója ST cég +/- 10V -tól +/- 40V-ig részletes specifikációt közöl, és azt, hogy Vmax =50V. A 40 V és 50 V közötti tartományról mélyen hallgat. A sok-sok megépített darab tanúsága az, hogy legfeljebb +/- 44 V-ig lehet biztonságosan meghajtani, amiért azonban már brutális teljesítményt kapunk”
Sajnos fiziológiailag a fül számára nem a "hideg" hangzás az, ami tetszik. Ezzel nem tudunk mit csinálni, max nem FET alapú eszközt alkalmazunk. Nálam szólt a 7294, nem szerettem a hangját.
Még mindig bíztatlak a JLH kapcsolás mellett, a kis alkatrészigény miatt simán ki tudnád vitelezni otthon. Plusz még olyan hangzást kapnál, amit a 7294 és társaitól soha.
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #13961 üzenetére
Stab ic: hát te tudod, ha ahhoz van kedved, hogy felgyújtsd a lakást, akkor csak csináld. Vagy tegyél a stab ic-re egy asztal méretű hűtőbordát nitrogénhűtéssel, ha 12V-ról akarod majd járatni. De ezt is említettem asszem, hogy kapcsolóüzemű tápegység...
Teljesen mindegy mekkora feszültségről járatod a ledet, értsd már meg! A led szarik a feszültségre. A led a rajta átfolyó áramtól világít. És tök mindegy, hogy hidegen mekkora áram folyik át rajta korlátozó ellenállás nélkül, előbb-utóbb tönkre fog menni a led (inkább előbb). Ha 30mA-el kezded, akkor perceken belül, 20-nál kb. 5 perc, 10-nél fél órán belül.
Nézd már meg a led adatlapját és ne csak a számokat, hanem a diagramokat is. Ott van rajta világosan, hogy milyen hőmérsékletnél mekkora a max. áram ami átfolyhat rajta.
Ahogy melegszik a led, úgy csökken a nyitófeszültsége és nő a rajta folyó áram. A melegtől pedig egyre kisebb áramot fog elbírni. Magyarul: kinyírod!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #13958 üzenetére
"Nem ismerem a földhurkokat, de biztos ki lehet alakítani úgy hogy ez ne következzen be. Elvégre ha a gyártóknak ez sikert..."
Sajnos nem rajtuk múlik. Ha a jelvezeték mindkét végén be van kötve az árnyékolás, akkor már létre is jött két földhurok. Azt is csinálják pl. gyárilag, hogy nem csak a jelvezeték, hanem a gnd is kondenzátoron keresztül kapcsolódik az áramkörhöz, ez ilyenkor elvágja a földhurok útját.
A koncepció az, hogy a jelforrás - erősítő láncban ne legyen mindkét ponton bekötve a földelés.
Itt egy jó kép egy általános földhurokról:
Itt meg a hurok megszakításának módja:
"Nem tudom mit tudhat egy ilyen földeléskor, de ha egyszer kitben van és meg van adva, hogy mit hova kell forrasztani akkor nekem ez egy forrasztási gyakorlatnak tűnik csak. Mint amikor leírás alapján elkészít valaki valamit a PS-ban. Nem ő találja ki, hanem tutorial alapján másolja."
A kit összerakása persze csak forrasztási gyakorlat. De onnan, hogy bekötöd a tápot, mindkét panelra, meg bekötöd a jel vezetékeket azok gnd-jével, valamint bedobozolod egy fém dobozba, és azt is rákötöd a földre az árnyékolás miatt, onnan pont úgy fog viselkedni, mint akármelyik erősítő. A föld hurkok pont ugyanúgy ki fognak alakulni, ha nem jól csinálod meg.
Ezért mondtam, hogy érdemes kicsiben kezdeni, hogy átlásd a csillagpontos földelés kialakításának módját."Nézegettem már én is hobbielektronikán ezeket a kapcsolásokat, de inkább úgy döntöttem AB osztályút készítek, gazdaságosabb és hangban is jó.
Ekkor néztem a fentebb felsorolt ic-ket. Egy ilyen A-s erősítéshez nagyon nagy hűtés kell, arról nem is beszélve, hogy kb 40%-os a határfoka."AB osztályban javaslom a Quad405 építését, az azért eléggé ott van a szeren, és lehet kapni akár egységcsomagban is.
Az A osztályhoz azért nem kell orbitális hűtőborda, a hatásfok tényleg rossz lesz, de a hangminőség mindenért kárpótol. Ha csak lakásban akarod használni, akkor meg nem is lesz szükség az AB nagyobb teljesítményére."Szóval maradok az ic-s, tranyós AB osztályú dolgoknál inkább. Sőt, szerintem maradok a kiszemelt tda7294 mellett, csak megpróbálom a neten mégjobban feltúrni a rajzok miatt."
Továbbra is óva intelek a 7294-től, nagyon szeret elfüstölni, a hangja meg nem túl jó. Szépek az adatai papíron, de ettől még nem tetszik a hangja. Szerintem neked sem fog.
-
zka67
őstag
válasz
Akkor végképp nem értem, hogy zka67 miért írta azt hogy növekszik folyamatosan a rajta átfolyó áram.
Lomps48 elméletben magyarázta neked. A gyakorlat az teljesen más, mint az elmélet.
A led-eken áram folyik, ez pedig hőt termel. A hőtől csökken a led-ek nyitófeszültsége.
Előtét ellenállás nélkül ez mit jelent? 3.5V-ra beállított stab ic-nél és 3.5V-on 20mA-t zabáló led-eknél 0.1V-os nyitófeszültség csökkenés 2.5-3x-os áramot jelent.Higgyél már nekem, a munkámból kifolyólag rengeteg led-es világítást csináltam már. Azt is leírtam, hogy ne vacakolj stab ic-vel, tök fölösleges, teljesen mindegy, hogy az a 1.5V a tab ic-n melegszik el vagy 1db ellenálláson vagy tízen. Valahol el kell melegednie, hacsak nem akarsz kapcsolóüzemű tápot csinálni. Ahelyett, hogy itt szerencsétlenkednél, elmehettél volna a boltba venni 10db 75 ohmos ellenállást meg 1m zsugorcsövet és megcsinálhattad volna, hogy minden led-del sorbakötsz egyet. De nem ezt teszed, hanem magyarázatot vársz, a magyarázatot pedig nem fogadod el a hülyeségedre.
-
Batman2
őstag
válasz
Speeedfire #13933 üzenetére
De épp emiatt lett készítve a 3.5V-os fesz. stab. Mert akkor 0V*200mA vagy 0V*20mA.
Node gondolkodj egy kicsit, hogy jön létre az a 3,5V ???
Az 5V-ból csináljuk, úgy hogy a szükségtelen energiát ellenálláson keresztül elnyeljük, mivel a fesz. stab. az nem más, mint egy ellenállás, csak szabályozható az értéke, sőt automatikusan tudja szabályozni a feszültségtől függően, hogy a kimenet mindíg ugyanannyi legyen, de ettől még marad egy ellenállás, amin a fölös energia hő formájában adódik le, tehát nem transzformál, nem alakítja át az áramot, mint egy transzformátor, hanem elnyeli és hő formájában kisugározza !
Tehát maga a kapcsolás 5V-ról megy és a max, 3,5V feszültségű LEDeket egy előtét teszi alkamassá az 5V-os üzemre !Vagyis, ha 5V-ból stabilizálsz, mondjuk 3,3V-ot, akkor az azt jelenti, hogy ha 150mA-t esznek meg a LEDek, akkor az IC-n, vagyis ellenálláson is 150mA folyik át !
A LEDeken eső teljesítmény 3,3V x 150mA, vagyis 0,5W, az IC-n eső energia pedig 1,7V (az 5V-ig fennmaradó feszültség külömbség) x 150mA, vagyis 0,26W, ennyit kell elfűtenie az IC-nek, a LEDek a 0,5W nagy részét viszont fény formjában sugározzák ki, és csak kis részét hő formájában (pontos hatásfokot eddig még nem sikerült találnom)
Talán így már érthetőbb lesz számodra, miről is van szó !Üdv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #13930 üzenetére
Csövek: az kapcsolás függő, vehetsz díszdobozos 300B csöveket is arany árban, meg vehetsz PCL/ECL86 csöveket is (TV-k hangerősítésére tervezték őket, így sok van belőlük), amik ára mindössze 100-500Ft vaterán, vásárban darabja. Cső esetében az ár és az elérhető hangminőség nincs nagyon összefüggésben egymással.
"De ha kész kapcsolási rajz után csinálod akkor mi baj lehet?"
A kapcsolási rajz egy dolog. Ha megveszed megépített kitben, akkor is.A problémák akkor jönnek, mikor mindenütt bekötöd a jelföldeket a rajz szerint, aztán kapásból kialakul 3 földhurok, a cucc meg iszonyat gerjed, búg ésatöbbi. Amíg nem épít az ember legalább egy sztereó erősítőt, addig nem nagyon van honnan rájönni ezekre a fortélyokra.
Ugye pl. összekötöd a hifit a számítógéppel, a hifi az egyik fali aljzatból kapja a tápot, a számítógép meg a szemköztiből, ezek meg ha nem azonos fázison vannak (pl. panel lakás), akkor a föld vezetékek körbejárják a lakást, orbitális átmérőjű föld hurkot alkotnak, ami mindent összeszed. Itt jönnek a kérdések, hogy pl. a hifi burkolatát le kell-e földelni (szokott lenni egy csavar rajtuk ezért), valamint a burkolat az érintkezik-e az RCA csatlakozók külső fém részével, ha igen, akkor bontsuk-e meg a jelvezeték valamelyik végén az árnyékolást és hasonló hülye kérdésekre számíthatsz, mikor pl. hallod a hangszóróból, hogy éppen mennyire rángatja a proci a tápfeszt.Ezért mondtam a TDA2030-at, mert 1000-1500Ft körül van egy csak összeforrasztást igénylő KIT komplett leírással, tök jó arra, hogy a földelések és egyebek problémáit megismerd, mielőtt komolyabb cuccot csinálsz.
Viszont amit építenék a helyedben, az ne AB osztályú legyen. Nagy mágus volt John Leansly Hood, ő tervezte az alábbi A osztályú kapcsolást:
Idézek egy hozzászólásból a HE fórumból:
"Nos egy ideje elkezdett foglalkoztatni az A osztályú erősítő.
Eredménye az lett hogy megépítettem az ősrégi JLH erősítőt és szégyenszemre lealázza a legtöbb erősítőmet hangminőségileg és hangzásilag.A tda végfokok elbújhatnak de még az stk-mat is lealázta de rendesen .
Kicsit gazdaságtalan de gyönyörű hangja van a piszoknak.Ha valaki megépítette már és valami tapasztalata van azt várom ide de ha valakinek kérdése van vagy szeretné megépíteni az is jelentkezzen.Higgyétek el az öreg elektromos rájának nagyot néztem utána nem győztem fülelni a hangját ezt mindenkinek hallani kell."
Na itt kezdődik az erősítő. Valamint kapcsolástechnikailag a legegyszerűbb erősítők, minimális alkatrészigénnyel. Az a 10W pedig bőségesen elég lesz a szomszédra ráburítani a falat. (nem vicc)
-
Batman2
őstag
válasz
Ezek a standard LEDek normál üzemi körlmények között nem melegednek annyit, hogy jelentősen megugorjon a fogyasztásuk, így véleményem szerint ez nem probléma.
Az előtét ellenállás is ezt akadályozza meg.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Ha nem hajtod ki a LEDeket maximumra (20mA, vagy még tőbbel) akkor nem okoznak nagy problémát a gyártási külömbségek az egyes LEDek között, max egy-egy kifejezetten gyártási hibás, azt legfeljebb kicseréled, de egyébként elég egyformák ahhoz hogy egy közös előtét ellenállásról tudjanak üzemelni, de csak max 15mA-ig, LEDenként, ekkor még egyiknek sem lesz akkora áramfelvétele, amit ne bírna el, fényerőben pedig gyak nem látsz külömbséget !
Amúgy valóban mindegyik elé külön előtét ellenállás kellene, hogy az egyedi külömbségeket kompenzáljuk, de az előbb említett megoldás egy jó kompromisszum, gyakorlatból mondom !
A kapcsolás így már jó, ahogy linkelted, már csak ki kell számolni nagyjából az értékeket, hogy mekkora fesz osztó kell, ahhoz, hogy a kívánt feszültséget szolgáltassa a fesz satb., majd az egyik ellenállás helyábe javaslok betenni egy potmétert, aminek a tarományába benne van a számított érték (lehetőleg a közepe felé essen) és addig kell tekergetni a potmétert, közben mérve a LEDek fogyasztását egy áramerőmérésre kapcsolt, sorba iktatott multiméterrel a LED sor előtt, amig el nem érd kb a 150 mA-es fogyasztást 10 LED esetén !
Ekkor kiszerelve megméred a potméter ellenállását, de azon lábak között, amelyik kettőt használtad és a lehető leg közelebbi értékű ellenállással helyettesíted azt, he nem kapsz olyan értéket, akkor akár összerakod kettőből sorosan, vagy párhuzamosan kötve !
Jó szerelést !Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #13938 üzenetére
Utolsó nekifutás:
A LED jelleggörbéje nagyjából exponenciális. Cak differenciális ellenállása van a görbe minden pontjában. Ehhez lehet/kell igazítani áramot/feszültséget.
Egy feszültségforrás állandó feszültséget ad le (esetünkben 3.5V az IC kimenetén) és van egy bizonyos áramtartaléka (500 mA esetünkben). A feszültség mindig ott van, áram csak annyi, amennyit a fogyasztó kér addig, amíg a tartalékot el nem éri.
Ha sorba kötsz egy ellenállást a LEDdel akkor a fogyasztó ellenállása ez a soros meg a dióda diff. ellenállásának összege lesz. És ugyanaz az áram folyik rajta.
Az egésznek a lényege csökkenteni a LEDek közti különbség miatt adódó áramkülönbségeket (lásd az exponenciális görbéjét).A rajzod csak annyiban hibázik, hogy te posztulálod, hogy ott biza 500 mA folyik. Pedig nem, hanem te döntöttél a 200 mA mellett. Ezért marad tartaléknak még 300 mA.
És ez mind-mind Ohm törvénye.
...csak éppen annyit amennyi feltétlenül szükséges ahhoz, hogy részben megértsem a logikáját az egésznek.
Ez már kezd jobb lenni.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #13938 üzenetére
Igen és ha ide beraksz egy ellenállást akkor azon is 500 mA fog folyni.
(#13939) Lompos48 : gondoltam valami ilyen probléma van
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Viszont amit írtál, hogy marad 300mA az igaz, erre írtam, hogy akkor azt valóban el kellene "fűteni". Vagy legalább, ahogy fent is írták egy áramosztót oda rakni, ami utána ki is lett számolva, hogy 12Ohm 1watt, kell sorba a ledekkel előtétnek.
Erre durva példával tudok válaszolni: amit otthon nem használnak fel a bekapcsolt fogyasztóid (TV, rádió, hűtő, cirkó, pirító stb) a hálózat kapacitásából, azt el kell fűtened? Nem. A 300mA marad pendrivenak, nyomtatónak meg mittoménmégminek, vagy semminek, ha nem kell.
Egy soros ellenállás soha nem lehet áramosztó csak feszültségosztó! Áramosztás akkor van, ha jön egy drót és egy pontnál elágazik, ez meg párhuzamos.
Az a 12Ohm 1W-os ellenállás pedig így meg fog enni az IC kiszámolt 3,5V kimenetéből 240mV-ot, amit a LEDektől "vesz el" (mert feszültségosztó), ha megmarad a 200mA áram. Tehát lehet, hogy az IC kimenetét 3.5+0.24 értékre kellene beállítani.
De az erősítős rajzban azon kívül, hogy nem lett esztétikus, a visszacsatolás nem lett meg és a hangerő potival gond van, ezen kívül mi a baja?
Esztétikába senki nem kommentált egy szót se. Baj csak annyi, hogy így nem menne. És ez nem rajzban baj, hanem majd a megvalósításban, azt próbáljuk segíteni.
Senki nem tett oda 10-20 könyvet elolvasni/megtanulni (lehet annál többet is lehetne
). Amire felkaptam a fejem (legalábbis én) az volt, hogy kijelentetted: nem akarod megtanulni az elektronikát, csak építeni akarsz.
Nem folytatom. Tégy a legjobb belátásod szerint.
-
moha21
veterán
válasz
0V x 200mA ??? Az 0 W teljesítmény.
-
válasz
Speeedfire #13930 üzenetére
Egy bizonyos szintre igen is meg kell tanulni mert egyéb ként annyi bosszúságot és anyagi kárt fog okozni az elektronika,hogy nem is soká felszámolod az egészet.Fiatal koromba engem is sokszor felmérgelt az ilyen olyan folyó iratokban leközölt kapcsolások amiket megépítettem és 80%-ba nem működtek.Majd felvilágosítottak,hogy azoknak nagy része "hibásan" lett leközölve(volt,hogy direkt)
Minden ott van előtted a neten csak tanulni kell...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó ASUS TUF F15 Gaming laptop i7-11800H RTX 3050 Ti 32GB 1.5TB SSD
- (50db) 250GB SATA Bazár (Samsung, Kingston, Crucial, Sandisk stb.)
- Lenovo LOQ 15APH8 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7840HS RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Okostelefonok és eszközök felújítása, akkucsere, törött kijelző csere, ODA-VISSZA FUTÁRRAL IS!
- ASUS Dual RTX 4060 OC 8GB GDDR6/Garancia 26-07-27/
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged