Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• biker

nagyúr

válasz atesss #6786 üzenetére

akkor pár alapismeret, de messze nem teljes! ha nem szeretsz meghalni, akkor azért óvatosan, leginkább kérj meg valakit!

- éjeli áram ma már nem éjjeli, hanme vezérelt. mikor épp nincsen nagy hálózati terhelés, tipikusan éjjel, vagy bármikor nappal is, akkor kapnak az éjjeli órák egy jelet a fázison, amitől bekapcsolnak, és van áram. ennek betápja ugyanaz, mint a nappali rendszeré, annyi, hogy amit itt fogyasztasz, az olcsóbb, mert ki vagy téve annak, hogy nem mindig áll rendelkezésre.
    csak ennyi a diffi, minden másban ugyanaz

- semmilyen 3 fázis nincs ott neked, hanem egy fázis van, fázis, nulla, védőföld. a nullavezető és a védőföld általában az óránál, vagy az oszlopon közösített, ezért általában azonos feszültség mérhető, kivéve csak földelt rendszernél, ott lehet pár volt, max 10V.
    a különbség, hogy a védőföldelő vagy védőnullázó üzemszerűen áramot NEM vezethet, az üzemi nullavezető vezethet csak áramot.

- legolcsóbb 3A körüli szil. relé kb 1500-2000Ft, de ehhez kell még trafó, tápegység, egyenirányító, miegymás, mivel ezek mind egyenfeszről, tipikusan 1,5 - 24V közti jellel indítható, míg egy 230V AC tekercsű reléhez semmi más sem kell.

bekötés egy 2 váltó érintkezős, 250V 16A AC-t kapcsolni tudó reléhez, tekercs 230V AC

éjjeli óráról jövő fázis és nulla megy a relé tekercseire, illetve a két váltó érintkező NO lábára, vagyis a nyugalmi helyzetben nyitott lábra

nappali óráról jövő fázis és nulla megy a relé NC vagyis nyugalmi helyzetben zárt lábra

Fogyasztóhoz menő fázis és nulla megy a relé C vagyis közös lábára

Átlátszó tokozással könnyebb dolgod van.

Ha mindent jól csináltál, akkor a fogyasztó nappali áramról megy, ahogy van éjjeli áram, behúz a relé, és az éjjeliről megy, ahogy elmegy az éjjeli áram, átkapcsol nappalira.

kérdés, elég gyors lesz-e, mivel az AC relékben a nullátmenetknél való remegés ellen van egy gyűrű (nem magyarázom el jobban, nem értenéd) ami tartja egy kicsit a mechanikát mágnesesen, a bibi az, hogy ezáltal csak a jel megszűnte után kis idővel enged el, pár extra ms jön hozzá. így a kapcsolási sebesség, és mozgási idő mellé becsúszik ez is, de ki kell próbálni.

• biker

nagyúr

válasz atesss #6783 üzenetére

egyszerre mindkettő zárt: "elvileg" nem lehet probléma, de inkább kerülendő

ugyebár otthoni hálózaton ritkán kellemes a kétirányú betáplálás, márpedig ezt érheted el, ha az éjjeli óra előttről betáplálsz a nappali ágról.
    nyilván a fázisa azonos, lévén ugyanazon a dróton jön, de alapvetően adott pillanatban feszültségmentes rész kerülhet feszültség alá

én maradnék a mechanikus relénél.
    NO lábra egyik bemenet, NC lábra másik bemenet, C lábra a fogyasztó, vagyik kimenet.

mi érzékeny rá? próbáld ki, az nem kerül sokba, egy relé ára.

- veszel egy relét.
    - megcsinálod, hogy egy nyomógombbal a 230V-ra kötve behúzzon (ÉLETVÉDELEMRE ÜGYELVE)
    - az NO és NC lábakat összekötöd, és ráadod a fázist, A nullát nem kötöd be a relé lábaira! csak a fogyasztóba. fogyasztó fázisát a relé C lábához kötöd
    - bekötöd a fogyasztót és bekapcsolod, majd ki be kapcsolgatod a relét
    ha nem villog a lámpa, nem kapcsol ki a TV, nem áll le a PC vagy a DVD, akkor jó lesz, és be lehet szerelni az éjjeli órához.

• TBC

tag

válasz atesss #6738 üzenetére

Szia!

Köszi a linkeket, még ma végignézem őket, csak nem otthon vagyok és 1 percre tudtam benézni...

Mezis: Neked is köszönöm, remélem így már megtudom az alkatrész pontos tipusát.

Ezer hála mindenkinek!
    Ha megvan az eredmény, írok!

• mezis

félisten

válasz atesss #6745 üzenetére

"UAA3000-es Ic-vel gondoltam kapcsolgatni.)" Ez alatt mit értesz ?

Az UAA3000-est alkalmas ellenállással 230 V-al lehet táplálni. Időzítő, triac vezérlő IC.
    A Triak a kompakt fénycsöveket hagyományos fojtótekercses kapcsolásban 100 Hz-el villogtatja. Ezt a vibrálást gondoltam kiküszöbölni, hátha a váltóáramú relé lo,hán behúzva marad. A relém lehet, hogy mégsem 230 V-os. kipróbálom 12 V-al.

Kb. milyen árban volt ez, vagy nem emlékszel esetleg hogy hol vetted ?

Régi történat, lehetett az akár 20 évvel ezelőtt is...

• Jester01

veterán

válasz atesss #6747 üzenetére

Az általam ismert boltok árlistájában nem leltem 230V-os típust de az elektrokontha-nál van kisfeszültségű. Mivel úgyis csak pillanatnyi áramfelvétele lesz ezért elképzelhető, hogy egy sima ellenállásos feszültségosztó jó lehet hozzá. Amúgy latching, bistabil, kéttekercses kulcsszavakkal érdemes próbálkozni.

A fő probléma viszont az, hogy ehhez trükközni kell a visszakapcsoláshoz. Mert addig rendben van, hogy átkapcsol éjszakaira, de aztán úgy is marad. Esetleg tud valaki valamilyen tekercses/kondis trükköt amivel az éjszakai áram lekapcsolásakor kapunk egy impulzust ami elég a relé átkapcsolásához. :F

• Jester01

veterán

válasz atesss #6745 üzenetére

Mi lenne, ha reteszelős (latching) relét használnál, ami csak akkor fogyaszt amikor kapcsol.

• Csakénvagyok

őstag

válasz atesss #6740 üzenetére

Heló Atesss

230V-osban én nem találtam (pedig kéne lennie, nem ?)

Szétnéztél a SCHRACK relék között? Olcsók, bárhol hozzáférhetők, s főleg váltovatosak.

• atesss

addikt

válasz atesss #6738 üzenetére

Hát a SINI-nél sincs fent. [link] :F

Ha lenne fent, ez kb. így működne pl. annál a monitornál amit én nemrég javítottam: [link]

Szerintem ez az EURAS rendszert csak az alkatrészek miatt használja, az adatlapok közt attól még fent lehetne, de az meg egyrészt fizetős, de főleg hogy login nélkül még azt se tudod megnézni, hogy van-e egyáltalán. Vagy ha regelsz, akkor az még lehethogy megy ingyenesen csak nézelődni, hogy mi van fent, ezt már nem volt kedvem most kipróbálni.
    [link]

• And

veterán

válasz atesss #6716 üzenetére

Ha nagyobb a tényleges drop, akkor valóban jobban melegszik a stabilizátor (az átfolyó kimeneti áramtól függően), de ha egyszer 4.8V-ot adsz a bemenetére, és 3.3V-ot veszel le róla, akkor állandó 1.5V lesz a feszültségesés az eszközön. Az adatlapon megadott dropout mindig minimális érték, vagyis akkora feszültségkülönbség esetén az LDO még a meghatározott értéken tudja tartani a kimeneti feszültséget. De az adott alkalmazásra ennek csak annyi hatása van, hogy nem tehetsz be olyan LDO-t, melynek a legkisebb drop-ja 1.5V-nál nagyobb. De ha ez a feltétel teljesül, nem fog kevésbé melegedni akkor sem, ha 0.4V-os minimális dropout-értékűt teszel bele..
    Kondenzátor szerintem párszáz µF-os nagyságrendben megfelelő lehet. A tantálkondik szintén elektrolit-kondenzátorok, de a jósági tényezőjük magasabb, így végsősoron az ESR-értékük is alacsonyabb. Manapság legfeljebb 1000µF-os értékűek, és akkora kapacitással már jó drágák (amúgy sem olcsó fajta). Pontosabb az értéktartásuk, stabilabbak, nem hajlamosak a kiszáradásra, hosszabb az élettartamuk, ez az előnyük a hagyományos aluelkókkal szemben.

• And

veterán

válasz atesss #6711 üzenetére

Lomex: pl. LM1086CS-3.3 (TO263 / D2PAK), rend.sz.: 89-07-18.
    "4,8V-os bemenetnél 3,3V-os kimenetnél, mondjuk 500mA-en szerinted mennyire melegedhet egy ilyen SMD ?"
    Ezt viszonylag jól ki lehet számolni. Pd= It*(Ube-Uki)= 0,5A*1,5V= 0,75W. Az LM1086CS adatlapjából kiindulva, 2x2 cm-es nyák-hűtőfelületre forraszta kb. 70 °C/W értékre adódik a teljes hőellenállás, a félvezetőtől a környezetig számítva. Ezzel a környezethez képest kb. 53 fokkal lesz magasabb a félvezető hőmérséklete a chipen belül. Így 25°C-os külső környezetnél 78°C-ra fog belül melegedni a félvezető réteg, a megengedett max. érték pedig 125°C. Természetesen a tényleges hőkülönbség nagyban függ a valós hűtőfelülettől és terhelőáramtól.
    "ilyen hosszabbítókban is használt 0,75 vagy akár 1 mm2 -es) kábel után szerinted nem kéne rakni semmilyen kondit, mielött rámegy a Main Board-ra [..]"
    De, csak ne hatalmas kapacitású, hagyományos alu pufferelkót, mert az nem sokat használ. Kisebb értékű, low ESR-kapacok nyugodtan lehetnek.
    "Ebben az a durva, hogy egy amcsi piacra tervezett multiméter európában rosszul mérne."
    A gagyi multimétereknél szerintem édesmindegy, azok úgysem szűrnek semmit, egy komolyabb példánynál meg simán elképzelhető, hogy menüből be lehet állítani a zavaró hálózati frekvenciát. Paraméterezhető ipari távadók konfigurációjánál már találkoztam ilyennel, és emlékeim szerint a nagyobb felbontású műszerekbe szánt 20-24 bites ADC-k némelyike esetén is beállítható volt ez a paraméter.
    "Eleve minek kell nekik 60Hz-esnek lenniük ?"
    Az semmi, még előnye is van, pl. valamivel kisebb hálózati transzformátorokat lehet használni. De hogy miért 120V, az sokkal érdekesebb ;), bár ahogy olvasom, nagyobb teljesítményű fogyasztókhoz néha 240V-os hálózatot is kiépítenek.

Mod. #6712: Azt, hogy erősen limitált képességekkel rendelkezik, viszont lehet néhány előnye is. Volt már rá példa, hogy jelrögzítés, analizálás vagy valami egyszerűbb mérés céljából használtam a hangkártyát és a Cool Edit programot, de sajnos eléggé körülményes módszer.

• And

veterán

válasz atesss #6706 üzenetére

Ezekből lehet válogatni: [link]. A lista alján vannak a nagyobb áramú típusok, pl. TC1264, TC2117, MCP1826S. A 3/DDPAK tok nem teljesen ugyanaz, mint a TO252 (DPAK), de hasonló, kivezetett középső lábbal. Ezeknél olyan 0,3..0,5V a maximális dropout, és az adatlapon a frekvencia függvényében is fel van tüntetve az RR-érték (csak ott tápfesz-elnyomási tényezőnek, PSRR-nek hívják, ami ugyanaz, ha jól sejtem).
    Komolyan mondom, nem értem, miért lovagolsz ennyit ezen a hullámosság-elnyomáson: az FSP nem egy vacak márka, és eleve egy bonyolult áramköröket tartalmazó PC-t táplálnak vele. Gondolod, hogy arra rá lehet engedni a (mellesleg stabilizált, szűrt) kimenetet, egy vacak LDO-ra meg nem? A 35dB-es elnyomás a gyakorlatban kb. 1/56-od feszültségértékre való csillapítást jelent, az 55dB pedig még ennek is a tizedrészére. Mondjuk 20mVpp hullámosságból (ami 1A terhelőáramra nézve nekem már túlzásnak is tűnik) kapsz 0,35mVpp-t a kimeneten, az nem elég? Ennél talán még az LDO saját zaja is nagyobb ;).
    "Szerinted akkor az FSP táp kimenetén jóval kissebb is lehet az AC komponens, mint a monitor eredeti tápján ?"
    Nézd, egyikbe sem látok bele, és méréseket sem végeztem rajtuk, de nekem ez erősen túlzó aggodalmaskodásnak tűnik, az LDO-t meghajtó táp ismeretében.
    "Csak az is kérdés, akkor meg minek raktak be ilyen "jó" IC-t."
    Fogadást mernék rá kötni, hogy körülbelül a sokadik szempont volt az AC-elnyomás.
    "itt most két külön dologról van szó, az egyik az FSP tápról jövő fesz stabilizálása / nem stabilizálása [..]"
    OK, de ismét: egy pufferkondenzátor, bár csökkenti a hullámosságot, nem stabilizál. A stabilizálást két tényezőre szokás érteni: az első a DC-kimenőfeszültségnek a terhelőáramtól, a második pedig a bemeneti feszültség változásától való függése.
    A digitális kapcsoló csak a drop szempontjából számít, 5V-3,3V-0,2V= 1,5V, még mindig marad ennyi tartalékod, amelyik stab IC-nek ennyi nem elegendő, azt ne is hívjuk LDO-nak. Azt meg én is néztem, hogy némelyik névleg csak 0,8A-t tud, viszont a védelem 1..1,2A-es értéknél szólal meg, ill. a disszipáció amúgy is belsőleg limitált, megsütni (elvileg) lehetetlen azokat. Az sem túl valószínű, hogy az eredeti stabilizátor annyira ki volt hajtva.
    #6709: Sajnos ehhez a témához nem nagyon tudok szólni, különben már megtettem volna. Zajviszonyokról kérdezel, de az előbb még torzításról írtál. Nem tudom, milyen (alap)kapcsolásra és milyen visszacsatolásra gondoltál. A közös emitteres kapcsolás fesz-erősítése nagyban függ az áramerősítési tényezőtől (béta / h21), az pedig nemhogy típustól, de még azonos fajtán belül az egyes példányoknál is erősen változó lehet. Mondjuk a c-jelölés a típusszám után általában a nagyobb B-értékre utal.

• And

veterán

válasz atesss #6700 üzenetére

Én is nézegettem ilyen 3,3V-os stabilizátorokat, találtam hasonló (TO-252 / DPAK) tokozással, de a bekötése más volt. A Microchip hazai forgalmazójánál, a Chipcad Kft-nél látni pl. hasonlókat. Kisebb a max. bemeneti feszültségük és a kimenőáramuk, de neked még megfelelnének. A bekötés viszont problémás.
    A ripple rejection paraméternek viszont véleményem szerint túlságosan nagy jelentőséget tekintesz. Ha eleve egy szűrt 5V-os tápról üzemelteted a 3,3V-os stabilizátort, akkor felesleges ennyit rágódni ezen. Az eredeti táp kimeneti AC-komponensét is illik alacsony értéken tartani (tápguruk biztos tudnak szabványokat mondani erre is ;)). Ha ezt még csillapítod 35..55dB-lel, akkor az már alapos túlbiztosítás. Ráadásul magad is említetted, hogy az adatlap - igazodva az amerikai viszonyokhoz - csak 120Hz-en adja meg az RR-értéket, és annak lehet, hogy nincs sok köze a 25kHz körüli / feletti feltételezhető értékekhez. Stabilizátorok, LDO-k kimenetére meg kifejezetten alacsony kapacitás-értékeket szoktak ajánlani, pl. 1..10µF-ot.

• PHM

addikt

válasz atesss #6703 üzenetére

Jesszus!
    Épp a minap vettem a Conradban 1 Vivanco UR 82-es távirányítót.
    Szintén előprogramozott, 8 készüléket tud kezelni.
    2490-ről volt leértékelve 600 Ft-ra. Merthogy "kontakthibás".
    Lótúrót. Semmi baja. Csak gondolom, nem felelt meg az előző
    vevőnek, és valamire hivatkozni kellett...
    Ja, és elem is volt benne.
    Szerencsés vagyok-e? :)

• And

veterán

válasz atesss #6697 üzenetére

A 'ripple rejection ratio' a hullámosság-elnyomást jelenti, vagyis azt, hogy a bemeneti egyenfeszültségre ülő AC-komponenst mekkora csillapítással kapod meg a stabilizált kimeneten. Ez frekvenciától és terhelőáramtól is függő tényező.
    "Az 5 és 12V-ot az FSP-300PNR tápomról szedném, de mielött rámegy a monitorra, kéne egy lehetőleg minnél nagyobb kondi stabilizáláshoz."
    Nem teljesen világos, hogy miért. A kimeneti kondenzátor nem a szó szoros értelmében vett stabilizáláshoz kell, legfeljebb szűréshez, a hullámosság csökkentéséhez. Mivel az az FSP egy kapcsolóüzemű és stabilizált táp, szerintem tökéletesen felesleges ilyen bazinagy kondenzátort rákötni a kimenetére, mert pont azt érheted el vele, amit tapasztaltál. Nagy pufferelkót hagyományos transzformátoros tápoknál (az egyenirányítás 50 v. 100Hz-es maradékának elnyomásához) szokás használni. Már csak azért is, mert azon az alacsony frekvencián még hatásosak, de a kapcs.üzemű tápokra jellemző sokszor tíz kHz nagyságrendű kapcsolási frekvencián már kevésbé, mert utóbbi tartományban már eléggé veszteségesek. Az ilyen tápok szűrésére kisebb kapacitású és alacsony ESR-értékű kondenzátorok (vagy plusz induktivitással LC-szűrők) ajánlottak, de azokat gyárilag is bele szokták tenni..
    #6698: Hú, de lassú voltam ;).

• mezis

félisten

válasz atesss #6697 üzenetére

Üdv.!
    Nem hiszem, hogy ennyire kellene még tovább szűrögetni az amúgy is szűrt tápokat. Szerintem 1-2 mF-os elkó elég, de fajtáját tekintve mindenképp alacsony ESR értékűt használj, mivel a tápod 60-100 kHz-en mehet, nem 50 Hz-en.

• didyman

őstag

válasz atesss #6244 üzenetére

Hmmm, tulajdonképpen minden lineáris és kapcsolóüzemű, DC be- és kimenettel bíró stabilizátor DC-DC konverter ;)
    LM2576, LM2678, ezeket lesd meg.

• didyman

őstag

válasz atesss #6241 üzenetére

Az építés nem olyan egyszerű, hiszen méretezni kell hozzá tekercset, kondit, de ezek a mai simpleswitcher-ek például elég széleslátókörűek. Létezik 3-lábas megoldás is, ahol minden alkatrész (tekercs, kapacitás) chipszinten integrált. Van itthon pár ilyen IC, sajnos csak 1A-ig hasznavehetőek, de gyakorlatilag monolit IC megbízhatósággal bírnak, bemenet, föld, kimenet és csókolom, szó szerint semmi se kell hozzá tipikus alkalmazásban. Mondjuk nem is ezer Ft az áruk :D .

• shtml

őstag

válasz atesss #6241 üzenetére

Jól sejted. A soros stabilizátor eldisszipálja a fölösleges energiát, a step-down konverter pedig átalakítja. Lényegében egy kapcsolóüzemű tápról van szó, amely egy magasabb egyenfeszültségből azonos polaritású kisebb feszültséget állít elő.

Ha tudsz angolul, akkor javaslom ennek a tanulmányozását, minden szükséges tudnivalót tartalmaz.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés