- Vivo V50 5G - új is, nem is
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung SmartTag2 teszt
- iPhone topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Batman2
őstag
válasz
totya694 #19755 üzenetére
Jó, egy-egy erősítő esetében még belefér 1 db. 800-1000Ft-os csatoló kondi, bár ha ezt sztereóban gondoljuk, akkor már mindjárt a kétszerese, már annyiba kerül mint maga a teljesítmény erősítő IC pl. !
Nekem a drága az már 500Ft fölött van.
Most nézelődtem, a TME-nél be lehet szerezni 30-100V között standard poliészter fólia kondikat, 4,7mikrósban már olyan 200-400Ft körül, 10 mikrósat pedig olyan 300-600Ft körül, ez még belefér, csak ugye 1600 náluk a postaköltség.
A helyi boltokban még nem kérdeztem, ha 500Ft alatt be tudok szerezni egy legalább 4,7mikrósat, akkor lecserélem kiváncsiságból az erősítőmben !
(1 mikrósból van pár darabom, csak az kevés)
A hangátvitelben számít valamit, hogy 400V-os, vagy csak 30V-os kondit használok csatolónak ?
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #19618 üzenetére
Én aÉn nem arról a LEDről, hanem az optocsatoló LEDjéről beszéltem. És a trimmert ugyan látom a fotód, de a kapcsolásban nem tudom felfedezni.
Ha magamnak csinálnám, akkor leszimulálnám, ahogy előbb írtam, ideiglenesen egy külső feszültségen vagy egyszerűen az R104-re rábiggyesztenék párhuzamosan egy 10k-t és megmérném mit változik a kimenet.
Az 5V-osnak ellenben fel kellene fedezni a rajzát valamennyire, ha ugyan nem található meg valahol készen. -
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #19616 üzenetére
Ajánlok egy kísérletet:
Megszakítasz minden kapcsolatot, ami az optocsatoló LED-katódjához tart. A test (GND a táp kimeneténél) és a szabad LED katód közé bekötsz egy 0...5V között változtatható feszültséget, plusszal a katódon. Ezzel kiiktatod a TL431-es párhuzamos stabilizátort, de ugyanakkor szimulálsz valami hasonlót. Gondolom kellene menjen. Ha sikerül, akkor gondolkozhatunk a "hogyan tovább?" forgatókönyvön.
-
Batman2
őstag
válasz
totya694 #19418 üzenetére
Én ugyan 77-es kiadás vagyok, de nekem is előfordult már évekkel ezelőtt is.
Mydeton, vagy egyéb izomlazító, Magnézium (Magne B6, vagy Panangin), fájdalom csillapító gél - tapasz (Lioton, stb.), fájdalom csillapító tabletta (Algopyrin, Cataflam, Algoflex-400, stb.) és lassú nyújtó mozdulatok, amennyire csak bírod az ellenkező irányba !
Mindenképpen próbáld ellazítani magad, mert ha feszülnek az ízmaid, akkor könnyen begörcsöl újból, ismerős a helyzet, nekem is volt már, és hajlamos vagyok rá, nagyon könnyen begorcsöl egy-egy rosszul sikerült mozdulattól.
Reggelente érdemes lassú nyújtó mozdulatokat tenni, kicsit hajlongani előre hátra, oldalra, az segít !Üdv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
totya694 #19379 üzenetére
A kérdező bizottságban igen, csak az illető sokkal többet tud a csövekről mint én, szóval cinkes lenne
Amúgy anno csaknem a fejemhez vágta egyik tanárom szakközépben azt a könyvet, amit beiratkozáskor adott a suli, és csöves erősítők voltak benne, hogy hol élek én, talán az őskorban?
Lompos48: thx!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
totya694 #19181 üzenetére
Akkor a brazos tényleg jó neked. Valamint mert a "GPU"-ja gyak. mindent tud gyorsítani, még a HD tartalmak sem fognak problémát okozni. Brazosnak meg a fogyasztása valami nevetségesen alacsony, gyak. akár egy sima normális bordát használva passzív hűtéssel is elmenne a gép.
szerk: gyanítom, olyan 50-60W körül lehet a teljes C2D-d fogyija.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
totya694 #19179 üzenetére
Pont ez miatt van nagyon régóta AMD konfigom. Amennyibe ezek kerültek, max Celeron alapú vackot kaptam volna Intelnél, az egyszer már volt, köszönöm nem kérek többet.
Hogy egy kis elektronika is legyen a postban, egy ilyen A8 3850 APU eléggé levihetné a fogyasztást. Pl. Phenom2-es rendszer ha csak a procit terheljük, 200W fölé tud menni, és akkor még VGA-t nem is néztem. Ugyanez az A8-al megáll 110W-nál összesen.
A gép meg úgyis megy a nap kb. 2/3-ában, szóval éves viszonylatban szerintem érződne a csökkenés. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
totya694 #19170 üzenetére
11-13k között már válogatni lehet a socket AM3+ lapok között, így ezek szerencsére nem drágák. Igaz APU-k ezekbe még nem olcsóak, de az esetek többségében feleslegessé teszik külön VGA vásárlását, úgy meg már nem is hat drágának egy 30-40k-s APU.
Ezt igazából csak azért említettem meg, mert elég lenyűgöző, hogy az AM3+ foglalat akár 145A-t is bele tud küldeni a processzorba / APU-ba. Brutális érték.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #19068 üzenetére
Sajnos nem. Ha tudtam volna valamit nem maradt volna el a dicsekvés.
Pluszban: felénk nem nagyon tévelyegtek magyar műszerek egy-egy Orion vagy hasonló készülék kivételével. Én meg a sors kegyeltjeként Tektronix-HP-RohdeSchwarz-Philips-Keitley-Marconi-stb "parkban" lubickoltam hosszú időn keresztük. Vicc nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
totya694 #19063 üzenetére
Oké, de nem ezzel van gond. A csupasz bejövő vezetéken érkező jellel nincs gond, ha közvetlen megy a TV-be, akkor elfogadható a kép.
Most nekem itt az elosztás okozza a gondot. Azt találtuk ki, hogy a 3. leágazást felhasználva behúzunk egy külön vezetéket a TV-hez, hogy ne a felvevőn keresztül kapja a jelet, mert mikor az be van kapcsolva, mindig rosszabb a kép.
Am. mi van ezekben a splitterekben? Egyet szétszedtem anno, abban diódák voltak, csak nem tudom, hogy mifélék. Én kondenzátorokra gondoltam volna.
-
PH-User
addikt
-
atesss
addikt
válasz
totya694 #19042 üzenetére
Ha megint akksi téma:
Az enyémet azóta egy kicsit pihentettem, de szerintem még tölteni kellene rajta.
1-1,5 napja nem volt már töltőre dugva, amikor is tegnap este mértem rajta feszültséget: 11,84V
Minden terhelést leszedtem róla (még a multimétert is).
Ma délelőtt, 14 órával később mérve : 11,80VEz milyen szintű önkisülésnek számíthat / mit jelenthet ?
Bár az igaz, hogy nem valami pontos a mérés a műszer pontossága miatt (ha megtalálom, beírhatom a gépkönyvben lévő pontosságot; egy alsó-középkategóriás Maxwell).Mekkora feszültségnek kellene lennie egy ólom-savas autó akksin ha teljesen fel van töltve ?
Pontosabban ólom-kalciumos, 45Ah, Banner Staring Bull.
Úgy tudom az ólom-kalciumosnak kicsivel magasabb a feszültsége. Vagy ez csak a töltési végfeszültségre vonatkozik ?
(Az úgy tudom 14,4 kell legyen; bár azt nem tudom biztosra hogy ez a simánál vagy a kalciumosnál). -
PH-User
addikt
válasz
totya694 #19038 üzenetére
Néztem én is a dokumentációt, 18V-ig írja, ahogy láttam az elkókat, azok 16V-osak a rádióban. Gondozásmentes akksi van a kocsiban azt tudom, majd rámérek.
CPT.Pirk - A forrasztásokon átmentem, az sajnos nem hozott javulást.
Más! - Kaptam egy Revoltec Lightboard XL2-t darabokban.. (tulaja ideges volt és eltörte..). Szeretném a belét felhasználni valami világításra! Csináltam pár képet róla, az érdekelne, hogy hogy tudom életre kelteni a világítós részét?
A billentyűzet fóliájával kellett eredetileg kapcsolni, plusz van egy vezeték ami lóg a levegőbe.. Beszéljenek a képek! -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
totya694 #18969 üzenetére
Húha!
Én olyat láttam, hogy egyik adótorony aljánál álltak, a faszi fogott egy vastagabb növényt, a nedves részét nekiérintette a kerítés fém részének, kicsit szikrázott is és hallatszott közben az adás, lehetett érteni a műsort. Valahol meg is van erről a felvétel, nagyon kemény.
-
atesss
addikt
válasz
totya694 #18934 üzenetére
Na akkor végképp nem reménykedek sok mindenben...
Fél órával ezelőtti értékek: 14,38V - 1600mA
Ez már kezd közelíteni a normálishoz, nem ?
Csak az az érdekes, hogy ha azt írod, hogy nem veszi föl a töltést, akkor hova megy az az 1,6A ?
Sajnos egy olyan sejtésem van, hogy a vízbontásra...De közben az akksi feszültsége is nő azért, ez után a fél órával ezelőtti mérés után "pihentettem" egy fél órát (leszedtem a töltőről); asszem 11,6V-ra állt be fél óra után az akksiban lévő fesz.
Visszarakva a töltőre, szinte pontosan a leszedés előtti értékek (fesz és áram) álltak be újra.ha valami kicsi is marad benne az meg nem tud áramot leadni.
Itt arra gondolsz, hogy ha a felvett áram (töltésmennyiség) egy kis hányada tényleg töltettség-növelésre használódik is fel, attól még max. pl. párA-es terhelhetősége lesz az akksinak ?Ha sikerül a töltés (látszólag), akkor a töltettség mérést milyen terheléses teszttel lenne jó végezni ?
Elsőre biztosan nem akarom rárakni az önindító behúzórelét.
Az 50W-os autóizzó (4,16A) sok lenne már neki ?
Elvileg ha gyári állapotban lenne, akkor ez kb. C/10-es terhelés.
C/20-ra szokták megadni a kapacitás értéket ha jól tudom; de mekkora kisütési feszültségig ?
A C/20 gyárilag 2,25A (27W) lenne; de - ha szerencsém van, és nem igaz teljesen amit írtál - ez az akksi akkor is max. harmadát ha bírhatja, nem ?
A harmada 0,75A (9W) lenne - 20 órán keresztül.Ja és meddig kellene lennie az elektrolitszintnek ?
Ezt olvastam én is, ezért direkt figyeltem, de ilyet nem tapasztaltam.
Amúgy a töltőre rárakva pár másodperc után meg is indul a pezsgés.
Hiába szerintem erős a pezsgés (bár ezt lehet csak én gondolom, nincs referenciám hogy mi a normális), de egyenlőre nincs észrevehető elektrolit szint változás.
Mondjuk ha 1 töltés alatt lenne észrevehető csökkenés, az szerintem nagy gond is lenne...Olyat is olvastam, hogy terhelésre is pezseg a zárlatos cella.
Na de itt kb. milyen nagyságrendű terhelésre kell gondolni ? -
válasz
totya694 #18767 üzenetére
Elolvastam a cikket és szomorúan szembesültem ismét,hogy teszik tönkre a mérnökök/autó gyártók azt amit autóvillamosságnak hívtak régen.
A mágnes kapcsolóba épített elektronika "szerinte" egy selejtes megoldás.
-ha nincs olajozva a sárgarézben csúszó vasmag akkor berágódik és kuka
-ha olajozva van akkor meg mint egy dugattyú préseli hátra az olajat az érintkezők közé.
(egyéb ként is a mágneskapcsolók meghibásodásának 90%-ban ez szokott az oka lenni)
-Az érintkezők nyitásának alkalmával rézdarabok szoktak leválni/fröccsenni(még ha csak kicsi darabkák is de mint vezető szemcsék jelen vannak)
-egy Bosch hagyományos mágneskapcsoló(sok-sok autó típushoz való) 4-5000Ft az új elektronikával is ellátott példány meg szerintem 15.000-nél kezdődik. -
moha21
veterán
válasz
totya694 #18767 üzenetére
Ezek a kapcsolók sorba vannak kapcsolva az indítómotorral nem? Azért gondoltam, hogy leeshet a feszültség rendesen, amíg indít a gép. PC táp védelmeivel egyetértek, szerintem is ez lenne, de persze meg lehet próbálni.
P.S.: Nem nyitja meg, meg szarakodik az internetem :S
-
atesss
addikt
válasz
totya694 #18755 üzenetére
Miért pont a PFC ?
Annak elvileg nem is dolga a lekapcsolással (vagy a védelemmel) foglalkoznia.Ha meg nem PFC-s akkor túl régi ahhoz, hogy a 12V-os ágán 20A-nél többet tudjon.
Passzív PFC-s viszont tudhat annyit (Pl. az FSP PNF sorozat egy elég erős darab volt. Csak sajnos használtan is elég drágán adják - talán pont emiatt.) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
totya694 #18637 üzenetére
Ehhez nem kell csöves erősítő, vagy komoly mérés, minden kondinak más a hangja. Fogj egy erősítőt, egyik csatornáján a csatoló kondikat cseréld ki mondjuk olyan piros Wima kondikra, amiket én használok, észre fogod venni, mennyire más lesz a hangja annak a csatornának.
-
válasz
totya694 #18624 üzenetére
Valaki elmondhatná nekem is,hogy milyen indíttatás vezérelhet egy céget ilyen megoldásra amikor minden vezetékre nyomkodnak kábelvégeket azokat egy teflon(vagy hasonló műanyag sablonba)bedugdossák és a kábelvégek NYÁK-on átérő lábakat beforrasztják.
Nem lesz "gyors" oldhatóságú(max kiszakad mint a fentebbi példában)
Vagy leesett a földre az ellendarabja és derék fájós a "rabszolga" aki rakja össze az erősítőt? -
xKacsax
aktív tag
válasz
totya694 #18624 üzenetére
Hát az a gáz, hogy se ón szippantóm se harisnyám nincs itthon. Mellesleg nagyon rossz páka van csak kézénél aminek kiolvad a hegye. Viszont az ötlet elég jó, ha más eszközzel is kivitelezhető lenne (úgy homemadeben) akkor szívesen fogadnám az ötleteket. Arra gondoltam hogy varrótűket forrasztok a kábelek végeire és azt nyomkodom bele a csatlakozóba. Szerintetek ?
(#18623) Peter789: Sajnos sehol a környéken egy normális műszaki bolt ahol ilyen cuccokat be lehetne szerezni.
-
Latency
senior tag
válasz
totya694 #18600 üzenetére
Egy időben olvasgattam ezekről a Geniusokról. Tipikus hiba a trafóba belebugyolált biztosíték kiolvadása (ha jól emlékszem a primer és a szekunder oldalon is van egy-egy). Előfordul még az IC-k elpukkanása illetve változatos alkatrészek megoldvadása. Végig kell nézni a nyákot, végigmérni és jó eséllyel meg lehet találni a hibát, nem egy űrtechnika.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged