- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Mobil flották
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Ha mechanikus, akkor egy mikrokapcsoló kapcsol a trafó primerjére 230-at a beállított teljesítmény függvényében vagy folyamatosan (max fokozat) vagy egy perc alatt kb 10 másodpercig (kiolvasztás/min fokozat), tehát nincs teljesítményszabályzás, csak ki be kapcsolás. A magnetron ritkán veri a biztit inkább a zarlatos kondi/dióda.
-
-
törölt tag
Hoppá és tényleg, még írtad is.
Akkor ilyen mono 8ohmos fülesből 2db? Akár párhuzamosan kötésben már mindjárt 4ohm az eredőjük.
Mindegy, nem rendelhető. -
Megígértem, meg ne állj bambán ha az egytápos kondenzátoros kimenet és a hídkapcsolás kerül szóba, bele tudjál folyni a beszélgetésbe
Egytápfesz, +5V, a két végfoktranyó közepe a féltápra, +2,5 voltra van beállítva. Ha idekötjük a hangszórót akkor azon folyamatos +2,5V DC lenne ami nem egészséges, ezért egy nagykapacitású leválasztó kondenzátoron kötjük a hangszórót így a DC megoldva és a kondenzátoron az AC azaz a hangfrekvencia viszont vidáman közlekedik. Azért kell nagy kondi mert pl. egy 100uF/4ohm RC tag 400Hz alatt erősen vág azaz nem lesz mélyhang viszont 2200uF az már 18Hz felett megfelel.
Így minden szép és jó csak sajnos a hangszóróra a féltáp miatt vagy +2,5 vagy - 2,5V jut csak.
Esetedben 0,078W csúcs és 0,055W effektív lesz 32 ohmon.
Ez karcsú.Nézzük a hídkapcsolást.
Az ötlet zseniális, hátránya hogy 2 darab teljesen azonos végfok kell hozzá amiknek a bemeneteit 180 fokkal elfordított jellel vezéreljük.
Mivel a hangszóró mindkét fele azonos potenciálon van, a kondenzátor elhagyható.
Ha a bal oldalát negatív, a jobb oldalát pozitív 180 fokos eltolású jellel vezéreljük,
a bal alsó tranzisztor test, a jobb felső +5volton lesz. Ellenkező előjelú vezérlőjelnél ez megfordul.
Szemfülesek mér gondolom észrevették hogy így a satnya 2,5V helyett a hangszóróra rá tud kerülni a teljes 5V feszültség.
Ez így van, ez teljesítménybe az előbbi 32 ohmmal számolva 0,78W csúcs és 0,54W effektív teljesítmény.
Ez természetesen 10% THD felett, a hallgatható az valahol 0,3-0,4W környékén lesz. -
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Az ellenfázisú kimeneteket nem lehet közösíteni, de nem is kell. Ahogy linkelted a kondenzátoros leválasztást, ott közös GND (negatív) lesz a fülhallgató számára, de csak szimpla kimenetet használsz, ami +/- 2,5 V csúcsokat ad legfeljebb.
Ha négy ponton kötöd be, az eredeti elrendezés szerint, akkor viszont berhelni kell a fülhallgatót 4 vezetékesre. Úgy tudnál +/- 5 V amplitúdót is kihozni.
Egyszerűbb nagyobb tápfeszültséget alkalmazni, másfajta végfokot.
-
Dr. Szilikát
őstag
Amikor egy PAM8403 hídban 5 V táppal 4 Ω terhelésre van tervezve, ahhoz a híd 1-1 oldalának 2 Ω terhelést kell tudni kiszolgálnia.
Tehát annak 16 Ω is semmi, inkább az a gond, hogy 5 V tápból, kondis leválasztós módban +/- 2,5 V amplitúdót tudsz csak generálni, ami nagy impedancián nem sok teljesítményt produkál.
#82247 jolti05
Standard 4,2 V töltéssel megy a Li-ion, csereszabatos.
-
Janos250
őstag
A mikrohullámú sütőkben van egy biztonsági megoldás, hogy ha az időzítő lejártakor nem kapcsolna ki, akkor rövidzár, és kilöki a biztosítékot, nehogy tűz legyen. Ilyen esetben akkor csapja ki, amikor leáll. Ezt csak akkor veszed észre, amikor legközelebb használni akarod, és nem megy. Helyette az ajtó kinyitásával meg lehet állítani, és akkor nem csapja ki.
-
mezis
félisten
Tényleg semmi nyoma. Sokkal hosszabb és vastagabb szokott lenni, gondolom a kúszó áram miatt.
Ha még mérni akarsz, akkor a már linkelt óvszabályok mellett ellenőrizheted a kondenzátorokat, nagyfesz. tekercset és a magnetron fűtését.
Első mikrómnak a magnetron fűtőkörében lévő átvezető (zavarszűrő) kondenzátora lett "levezetős" a testhez kb 100Ω--al. -
mezis
félisten
A 230V-os, Wolfram szálas izzók alaptulajdonsága, hogy a szálszakadás pillanatában plazma állapot jön létre a búrában, ami közel 0 Ω-ot jelent, vagyis akkora áram folyik, amit a 230V-ról össze tud szedni. Akár 30 - 50A is. Régen ilyenkor gyakran fel kellett keresni a villanyórát. Sötétben.
Nem is lesz ott más baj, lehet is próbálni, de csak távolról a 2500V-tól, egy pohár víz mindenképp legyen a mikróban az energiák felvételére.
A 2.5GHz-ből több szökhet ki, ha nincs fent a burkolat. Vagyis ha melegszik a búrád, rántsd ki a konnektorból!
-
mezis
félisten
Üdv.!
[link]
Ritkán előfordul, hogy egy biztosíték csak úgy kiég. Volt csúnyább esetem is: csak "megnyúlt" a biztosíték (rádióban) és kis hangerőnél még látszólag minden rendben volt...A HV biztosíték műanyag védőtokban szokott lenni.
2000V -on elég az a 0,6A. Én eddig 0,8A-esekkel találkoztam.
-
Dr. Szilikát
őstag
Kiégett izzó okozhat ilyet, csillámlemez akkor kerül bajba, amikor a ráégett olaj szenesedni kezd, vezetni és szikrázni, amitől a csillámlemez maga is megég, ekkor már csak cserélni lehet.
Amíg nem szenes, addig tisztítható. De amikor szikrázik, sem feltétlenül nyomja ki a biztosítékot. Sőt, néha megszakad ilyen olvadóbiztosíték, saját anyagfáradás miatt is, amit bekapcsolási áramlökések okoznak.
Nagyfeszültségű biztosíték nem mindegyikben van.
-
-
sisi22
aktív tag
Jajjj, 1980-as evekben volt valamelyik hobby ujsagban, hogy nem kell rengeteg penzt kifizetni elektronikaert, ha valaki a karacsonyfara tett izzok fenyet utemesen akarja latni, elegendo egy fenycsogyujto es egy potmeter, amivel lehet szabalyozni a villogas utemet.
Nem gondoltam, hogy ez meg mindig el.
-
Nem jó. Lineárisan az áramkorlátot fettel meg tudom csinálni vagy akár tranzisztorral is.
De az áramgenerátoron a terhelés függvényében kiszámíthatatlan feszültség esik. Pl. 300mA-nál esik rajta 4V azaz a step-up konvertert beállítom 18 voltra.
De ha feltöltődött az akku akkor is 300mA-t igyekszik tartani az áramgenerátor azaz elmehet 16-17 voltig is az akku feszültsége azaz felfújja.
Ha meg 14 voltra állítom a kimenetet akkor nullát tölt.
Csináltam régebben egy step-up/down konverterre állítható áramlimitet, a ref lábra dolgozott egy LM358 áramfigyelő kapcsolásban.
Nem volt egyszerű ráhegeszteni a panelra.
A lényeg ez, a pirossal keretezett részt meg kellene építeni. Ami nem gond de ha beválik akkor 80-100 darabot kéne csinálnom.
Ezért keresek kész modulokat. -
-
mezis
félisten
A Shottky diódáknak ilyen alacsony a nyitófeszültsége, meg a germánium diódáknak (OA1160). A szilicium diódáké 0,5V körüli.
A Galena kristálynak nem találtam specifikációt, de az egyébként is macerás. -
törölt tag
3db 1n4001
A diodáknak terhelésfüggő a nyitófeszültsége, nem üresen mérted? Terhelés esetén több fog esni. Akassz rá valami műterhelést.
A másik ami eszembe jut, hogy a stab ic föld lábához tedd a diódát, úgy biztos esik rajta 0.6 volt, vagy így emelkedik a feszültség? Bocs ha hülyeség írok, rég csináltam már ilyesmit...mindegy ezzel növeled a kimeneti feszt. -
mezis
félisten
A sellak volt a varázsszó -fél évszázaddal ezelőtt, a detektoros (no jó, elektroncsöves) rádiók korában.
Hegedűre is jó!
"A sellak egy természetes polimer, nagyon hasonlít a mai hőre lágyuló műanyagokra, műgyantákra. Felhasználása is részben ennek megfelelő volt, például hanglemezt, apróbb dísztárgyakat, bizsut készítettek belőle. Elektromos szigetelőképessége, dielektrikus tulajdonságai kiválóak, ezért régebben az elektromos ipar is nagy mennyiségben használta fel. A sellak a pecsétviasz, „spanyolviasz” legfontosabb összetevője. Bóraxos oldatával nemezkalapokat, bőrt kezeltek, tettek vízhatlanná, papírt lakkoztak. A fogtechnikának is fontos segédanyaga.
A sellak ehető, emészthető, az egészségre nem ártalmas (bár arra érzékenyeknél allergiát okozhat), ezért az élelmiszeriparban és gyógyszeriparban is használatos élelmiszerek és gyógyszerek bevonóanyagaként. Ez az E904-es E-számú élelmiszer-adalék." -
törölt tag
Univerzális cső nem játszik?
-
törölt tag
Ez igaz egy led színhőmérséklete soha nem lesz olyan mint a csöveké, de valamit valamiért. Mondjuk egy kis állítgatással sokat lehet javitani a vegeredményen. Láttam már olyan megoldást is, ahol keverve vannak a ledek hideg meleg két sorban egymás mellett, lehet azzal jobb lenne a helyzet. Lehet kapni amúgy csöveket a monitorodhoz, csak arányában.
Örülök, hogy sikerült, nekem megtiszteltetés, hogy segíthettem. -
törölt tag
Ja elég utálatos egy valami, ahol van értelme én mindig cserélem ledcsíkra. Ha rákeresel a "ccfl to led backlight conversion kit"-re láthatod, hogy egy csőszett árából vehetsz egy ilyen ledesítő szettet, és még a fényerő állítás is meg van oldva. Ha már úgy is szét kell szedni az kijelzőt szerintem érdemes inkább ezzel pótolni a csöveket.
-
törölt tag
Pár kondi kell ott legyen a föld felé, ez a timer láb egy pár milliszekundumnyi időzítés, arra az esetre amikor begyújt a cső a nagyobb aramfelvétel miatt ne tiltson az vezérlő. Ha söntölöd akkor soha nem tudnak a kondik feltöltődni, ergo nincs figyelve semmi a csövekkel kapcsolatban.
-
törölt tag
-
törölt tag
-
Ha valamire való elektronika van benne, akkor sem a CC sem a CV szakaszban nem ad ki 4.2-nél többet a párhuzamos cellákra. Azzal meg nem öli meg a már feltöltött cellákat.
Soros cellák balanszer nélküli töltésénél gond inkább (mindig) a különböző kapacitás, párhuzamosnál nem jellemző.
-
Dr. Szilikát
őstag
MOSFET vagy jó, vagy tönkrement, nem szokott ilyet okozni.
Kis kék kondenzátor néha okozhat ilyet, vagy valahol máshol is áthúzhat a feszültség.
Fénycső hibája esetén szoktak próbálkozni driver IC védelmének kiiktatásával. Attól még működhet éppen (már amíg működik), csak a vezérlés, alapbeállítás szerint kevésbé tolerálja az öregedéssel járó változásokat, emiatt letilthat.
-
-
-
törölt tag
Kíváncsi leszek a végeredménye, ha jó a tartalom amit megírtál, jónak kell lennie.
Az OE lábnak szerintem nagyon gyors működés esetén van jelentősége, ahol nanoszekundumok alatt történik minden, itt meg ugye másodpercek teltek el a táp bekapcsolása és a tenyleges írás között, szóval ismételni tudom magam, jóvanazúgy.
-
-
Kedves kolléga sajnos nem, a Wheatstone híd az 1 ohm alatt pontatlan mert a mérővezetéket is beleméri.
Ez bár kicsinek tűnhet de nagyon is sok.
Pl. 1 mm² keresztmetszetű vörösréz vezeték az 0,0175 Ωmm²/m ellenállású vagyis a 2x1 méteres mérőzsinór 0,035ohm. Ha ezt rövidebbre is vesszük, a műszer kapcsain, a belső vezetékelésen és a kapcsolókon akkor is lesz ohmikus ellenállás.
1 ohmnál ha mindenre 0,05 ohmot veszünk akkor az még csak 5% hiba de 0,1 ohm mérésénél már 50%.
A kérdésben szereplő 0,01 ohmnál meg értelmezhetetlen az eredmény..
Kínai típusú, belül hajszálvékony mérővezetéknélezek sokszorosa.
Csak a négyvezetékes módszer eredményes ennyire kicsi ellenállások mérésénél. -
törölt tag
Ez inkább Thomson híd, a Wheatstone híd nem igazán alkalmas ilyen kis ellenállások mérsére, van egy ganz xwh-1 Wheatstone hidas mérőm, 0.1 ohm alatt nem mér. Amúgy én régen a Magyari Béla féle rádió technika zsebkönyvben található táblázatot használtam ha ilyen kis söntöt kellett készíteni, abban volt ehhez megfelelő táblázat. Ma már persze minden (is) van a boltokban.
-
Most lassan kikristályosodik a projekted, hiába na 60 felé lassulok
Itt olyan kicsi a teljesítmény hogy szerintem semmi nem kéne a PV panelek meg az akku közé hanem kéne egy 1-2W tranzisztor, BD1... valami meg egy TL431 vagy 432 és 4,10-4,15 voltra beállított sönt stabot teszel párhuzamosan az akkuval.
Sose fog fél wattot se disszipálni, lehet elég lenne egy 1W zener is csak azt válogatni kéne mert 3,9V a szabvány a sorozatba. Vagy 3,6V+schottky. Vagy magába a TL431, az is tud 100mA-t. És hajszálpontosan beállítható, atomstabil.
És kész is vagy, mindennemű veszteség meg TP modul nélkül.
Az igaz hogy a panelek illesztése távolról se ideális de még mindig jobb hatásfokú lesz mint ha bármilyen elektronikát közbeiktatsz, tekintettel a roppant kis teljesítményre ami rendelkezésre áll. Ezen bármi is csak ronthat. -
Barret001
addikt
Én meg tudom hogy milyen napelemek.Elárultad.Azok jó ha 60 mA-t tudnak zárlati áramban! Az kicsit messze van az 1A-tól
Nyugodtan mérd meg,lófing.És a leggyengébb persze hogy 0V-ra fog térdelni! 160mmx160mm-es összefüggő napelemcella tud durván 6-8A-t! Ebből kiszámolhatod a Te napelemeid teljesítményét. Én is azokkal kezdtem!
-
Dr. Szilikát
őstag
Amikor többet kötsz sorba, nagyobb feszültségről több áramot akarna felvenni, de attól meg letörik (pontosabban itt még fel sem bír állni). Lényegében az MPPT törvényszerűsége miatt magába roskad.
Ha valamilyen DC-konvertert próbálnál, nem feltétlenül CC/CV, ebben az esetben CV is lehet, az áramot legfeljebb nem korlátozod, ha már úgysincs mit (eleve túl kevés).
Kimenetét beállítod 4,2 V-ra, utána terhelsz rá az akkuval. A töltőáramot maga a forrás korlátozza.
A TP4056 nem konverziós, hanem disszipatív áteresztő elven működik, ezért nem teljesen mindegy. A konverziós / transzformációs elv lehetővé teszi a nagyobb feszültség / kisebb áram trükkjét. Nyilván nálad határeset, nem garantált eredmény, csak egy lehetséges irány.
-
Ugyanugy mukodik mint barmi mas soros kapcsolasa, azzal a nem elhanyagolhato elteressel hogy a PV panel aramgeneratornak foghato fel, es iszonyatosan maszkalo munkapontja van.
Semmi gond ha egyiken 0V van, ha csokken a terheles akkor lassan emelkedik a feszultsege.Pont ezek miatt, a mezei megoldasok csekely hatasfoka miatt talaltak fel az MPPT toltesvezerlot.
Maximum Power Point Tracking azaz mindegy hogy a panel epp milyen U-I gorbe melyik pontjan van, a toltesvezerlo a maximalis teljesitmenyt ado munkapontba all be es veszi ki amit lehet. -
Dr. Szilikát
őstag
Mert a TP-modul alapból 1A áramra van konfigurálva, így ha a forrás nem tud ennyit, azt leszipkázza teljesen az akku szintjére, mivel az IC belsejében lévő MOSFET teljes átvezetésre kapcsol, így szinte azonos feszültség áll elő a modul bemenetén és kimenetén.
Ez természetesen csak addig tart, amíg az akku lassan nem húz fel 4,2 V-ra, utána a FET lassan visszaszabályoz, ekkor kúszik feljebb a bemeneti feszültség, az akku marad 4,2 V-on. De akkor meg kárt is okozhat, van egy bemeneti tűréshatára a modulnak.
Ide inkább konverziós átalakító kellene, a napelem terhelését pedig csökkenteni, hogy nagyobb feszültséggel, optimális munkaponton tudjon dolgozni.
Igaz, hogy különböző napelemeknél az MPPT is eltérő szinten alakul, de valami közös nevezőt talán össze lehetne hozni, nem ilyen túlterhelt állapotot, ami a legrosszabb.
-
törölt tag
Érdekes így hirtelen azt mondanám vagy az eredeti diódák tudnak valamit amit a 4148 nem, vagy ez az átalakító 2.5 voltból csinál 1.8-at, tehát max pár tized volt a dropoutja, a 3.3 ból ezért tud csak 2.4-et. Amúgy az íróból miért is jön ki az adatlábakon feszültség? Ha beállítasz egy chip típust ami 2.5 voltos akkor nem annyi jön ki belőle? Vagy ez csak 3.3 voltos chipet ír?
-
törölt tag
Na ez jó kérdés, én se vágom hogy keveredik oda az a 3,3 V...
Terhelhető amúgy? Nem csak valami fantomfeszültség? Köss rá egy ledet, aminek 1,8 volt fölött van a nyitófesz.e. az ic is kb. akkora árammal fogja terhelni. Ha nem világít a led és leesik a fesz. akkor jó a kapcsolás. A zöld ledek 3.1-3.3 volt a sárgák 1.8- 2.2 volt körül nyitnak.
-
törölt tag
Lenovonál nincs id chip, egy egyszerű ellenállás a föld felé mondja meg hány wattos a töltő. Elindul id pin nélkül is a laptop, csak az akkut (ha van) nem tölti, annak ellenére, hogy a töltés lámpa világít olyankor. Ha ránézel az akku tulajdonságokra a winfos alatt, ott írja is, hogy töltő csatlakoztatva, nem töltődik. A hp töltők is így működnek, csak ott a plusz felé kell az ellenállás. A Dell töltők viszont id chipel operálnak, ott nem lehet trükközni.
@CPT.Prik : szép munka!
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest