- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Macrodroid
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
válasz
ViZion #85907 üzenetére
amit én leírtam az lényegében ez... az üzemjelző LED helyén igazán lehetne egy optocsatoló is, annyival persze hogy érdemes oda bebökni egy kondit ami egy kicsit visszavesz a hálózati vibrálásból.
igazából ez egy olyan kérdés amit kismillióféleképpen meg lehet oldani, ha minimálban szeretnéd az is oké csak elegáns nem lesz -
fatpingvin
addikt
válasz
ViZion #85905 üzenetére
hát, nekem ami elsőnek eszembe jutott, egy pár tíz nanós 400V fóliakondi, egy dióda, egy monduk egy mikrós elektrolit kondi, egy mondjuk 4.7k-s ellenállás és egy 1W-os 3.3V-os Zener dióda. ez összesen bőven egy ezres alatt megáll, ha van a közeledben egy kiszuperált ATX táp abból kb a zenert leszámítva mindent is ki tudsz bontani. Esetleg egy optocsatolót még érdemes lehet hozzátenni a galvanikus leválasztás végett, az is van a tápokban, ezesetben viszont a zenert meg tudod úszni.
szeretném kiemelni felelősséget nem vállalok azért ha ezt valaki szakértelem nélkül megvalósítja, részemről csak egy ötlet.
-
-
válasz
ViZion #84851 üzenetére
Ja, ha komplett tápot veszel...
Én sima LED izzóban cserélgetem."Ledekkel is ez van, vegyed, mert gleccserek meg aszály, de egy évet nem bír ki, mert szarul van legyártva. Sajnos ma ez a trendi, AAAA fogyasztás "
Nem hiszem, hogy a LED-ek esetén a kínai iparra kalibrálták a dolgot (a gond ott van, hogy normális áron csak hulladékot kapsz). A hűtőt nem tudom, de nekem meredek... főleg ennek fényében.
(Illetve bontott cucc is létezhet.)
Mindenesetre igen, a rövid termékciklusok minden téren problémásak. -
-
válasz
ViZion #84771 üzenetére
Én 660Wp, ez is kicsike rendszer lesz, amolyan hobbi féle.
De az ólomakkut rögtön elvetettem, marad a litium alapú.
Agyonverhetetlen, 1C töltés-kisütést lazán elvisel, a ciklusállósága 100-300x jobb.
Sokan érdezik, ugyanmár minek is 1C vagy efeletti töltési képesség.
Vegyük egy 100Ah akkupakkot. Éppen teljesen le van harcolva, 5-10%-on van azaz 12V mellett 1000Wh máris belemehet.
Téli időszak, délelőtt 11-kor kisüt a napocska, és délután 1-kor már el bújik.
Van 2 óra töltésre.
A tetőn fönnt van egy közepes, 1000Wp napelemstring. Ez ugye tud óránként 1000wattot azaz 1kWh-át ha süt a nap.
Az akkuba elkezdi tolni a töltésvezérlő a töltést.Na itt jön képbe a hoppá.
Ha ólomakkud van, az max. 0,2C azaz 20A, (ez se a legjobb, valahol a 0,1C lenne ideális) ez a fennti példába 240 wattórát tol bele az ólomakkuba, többel nem érdemes mert elhalálozik hamar.
Vagyis a 2 óra napsütéstől lett az akkuba 30% töltöttségi fok.
Ugyanez litium, elkezdi tolni 1C körül, a példánál maradva akár 80 amperrel is, és ezzel a 2 óra napsütéssel feltöltött a litium pakk 90-95%-ra. Az ólomakkunak meg kéne 5-6 óra.
Érzékeled a nemmindegy esetét? Nagyon-nagyon nem mindegy. -
törölt tag
válasz
ViZion #84754 üzenetére
Digit multim van pár és van egész komoly is. Feltétlenül analóg multit szeretnék, mert impulzus-szerű feszültségnél képtelenség digitről leolvasni az ugráló számokat.
Szóval olyan analóg multi kellene, aminek beállítható valahogy max. 2VAC méréstartomány, hogy akár 10mVAC értéket is le tudjak olvasni róla.Már kínomban azon gondolkodom, hogy veszek valami analóg multit 10VAC legkisebb tartománnyal és csinálok hozzá egy 1:10 feszültség osztót
(bár gondolom nem ilyen egyszerű a dolog)
-
ekkold
Topikgazda
válasz
ViZion #84723 üzenetére
30...40eFt alatt nem nagyon van használható forrasztóállomás. A Solomon a legolcsóbb 30eFt körül. Esetleg használtban, apróhirdetésben találhatsz olcsóbbat.
Az ennél olcsóbbakkal (pl. Lidl-ös, Aldi-s, vagy hasonló kategóriájú forrasztópákákkal) főleg csak gányolni lehet.
Ami még megoldás lehet:
- használtan kb 15eFt körüli egy "kattogós Weller", ehhez csak egy 24V-os trafó kell, és lehet vele normálisan forrasztani.
- használtban néha még lehet találni jó állapotú csehszlovák pillanatpákát, párezer forintért. Figyelni kell mert a sokféle pillanatpáka közül, csak a csehszlovák páka használható, nagyjából az összes többi hasonló pillanatpáka alkalmatlan rendes forrasztásra. -
törölt tag
válasz
ViZion #81137 üzenetére
Szüleim is tartottak régen, emlékszem milyen pepecs munka volt még egy rántotta is azokból a pici tojásokból. Aztán szereztem inkább egy fürjtojás-ollót.
Attól azért nem kell félni, hogy ez a motor lehámozza a húst az ujjadról, de megéreznéd az tuti. Rakj egy lábkapcsolót akkor ha baj van lelépsz róla azonnal leáll. Az ilyen "veszélyes " gépeknél így szokták, és még a szíjakkal sem kell bajlódnod ha úgy van.
-
törölt tag
válasz
ViZion #81112 üzenetére
Vannak ilyen attétellel ellátott dc motorok, bár jó lenne tudni mekkora fordulatszám kell neked.
-
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
ViZion #42001 üzenetére
Legegyszerűbb talán egy FET-es késleltető: [link]
Csak kicsit átalakítva és kisebb tranzisztorral:
Használhatod hozzá az 5 Vsb feszültséget, ami a To Load kimenetre kötött 5V-os relét működtetné. A szokásos antiparalel védődiódával együtt, ezt már nem rajzoltam be.
Ahol berajzoltam a diódát, annak anódjára lehetne kötni, vezérlőfeszültség gyanánt a PC-táp üzemi 5 vagy 12V-ját. Amikor az megszűnik, a kondenzátor elkezd lassan kisülni, elvileg 3V körül a relét elengedi.
Ebből adódóan nagyobb a késleltetési idő, ha 12 V-ról indul a kisütés, de az is lehet, hogy 5 V-ról is elég, ez függ az RC értékektől is. Bekapcsoláskor nincs késleltetés, azonnal indul.
Nemrég rendeltem egyébként ilyen 5V-os relét, ennél 70 ohm a tekercs ellenállása: [link] A panelon itt van egy kapcsolótranzisztor is (pozitív ágba kötött PNP), akár ezt kihasználva is lehetne kombinálni valamilyen késleltetéses megoldást. De lehet kapni önmagában is ilyen relét.
-
válasz
ViZion #29686 üzenetére
Ha hőtermelést nézzük egy PC esetében manapság is a VGA "lehet" a legforróbb hardvere egy gépnek.Már nem nagyon használ senki Pentium D 8xx,9xx procikat jól meg tunningolva azok tudtak igazán melegedni.A mai VGA-k is már lényegesen kevesebb hőt termelnek mint pl a 8800GT és 9600GT.
Épp inkább az felé haladunk,hogy a mai procikkal elmegy a gép passzívba is...Azt sem igazán értem amikor váltig erőltetik,hogy az Ő gépükhöz kell az 1000W-os PC táp amikor egy max 90W-os és max 200W-os VGA van a gépben.....
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #29683 üzenetére
Dugasztáp, relé, 555-ös időzítő kapcsolás, ezekből meg lehet oldani a dolgot. Bár a szükségét még mindig nem látom ennek... Miért állna le játék közben? Ha le is állna, ott a hővédelem. A pár másodperc zaj se egy nagy vásziszdász, úgy se kell állandóan újraindítani a gépet.
Laptopnál meg a powered USB dolgot a bios kezeli, ha tud ilyet a laptop, ilyen szoftvere megoldások nem tudom mire lehetnek jók.
szerk: hát itt elég régóta...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Garanciális MSI Katana GAMER 15,6"240Hz!i5 12500H(16X4,5Ghz)RTX 3060 6 GB VGA,32-64GB RAM/1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest