- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- iPhone topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Google Pixel topik
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zka67
őstag
válasz
atesss #40836 üzenetére
Szia, parancsolj
-
atesss
addikt
válasz
atesss #40565 üzenetére
Nos úgy néz ki egyelőre törölve a projekt.
De attól még továbbra is érdekel a kérdés !
Ebben az esetben viszont már Ebay is játszik. Ha pár ezer forintból meg lehet kapni, lehet alapból megvenném csak úgy kisérletezgetni.
Simát lehet kapni kb. 2$ (Free Shipping) alatt is már úgy rémlik. De ez nem lesz elég pontos.Valakinek ötlete rá ?
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #40564 üzenetére
A modulátort kell kivenni, én is csináltam már ilyet, vagyis a kis fémdoboz, amin a koax. csatlakozók vannak.
Meg kell mérni rajta a feszültségeket, van egy készenléti táp és egy üzemi táp, 5-12V általában. Például én egy olyat bontottam, aminél 5 V kellett mindkét lábra.
Van egy A és V bemenet, jó esetben betűkkel is jelölve, oda kell kötni a vonali szintű alapsávi jeleket. Értelemszerűen mono hangbemenet. (Sztereo kóder még a 6 fejes sztereo magnókban sincs, a koaxiális kimeneten azok is csak monóban mennek.)
-
moli.hu
őstag
válasz
atesss #40479 üzenetére
@atesss: igen, de az asszonyt terveztem elkuldeni erte, peldaul a lomex-be vagy mashova. kellene a magyar neve, mert a multkor is lipo 3.7v akku helyett nimh 3.6v-os akkut soztak ra(!) a lomexben, es hiaba vitte el zacskoban az apa csatlakozot, amihez az anya kellett, szart adott a lomex-es, pedig csak bele kellett volna probalnia.. mostmar cikkszammal akarom elkuldeni.
@darvinya: szerelt kabelre gondoltam, nem terveztem szerelni, 15 perce raktam el a forrasztopakat, mar elegem van, hogy minden kabelt nekem kell csinalnom itthon, mert nem kapni (pl dc-dc hosszabito) igaz, ezt nem kell forrasztani, de jobb lenne keszen. ez az IDC jelzes egy meretet takar? ez jo link?
-
moli.hu
őstag
válasz
atesss #40477 üzenetére
koszonom. pont azert erdekelne a magyar neve, hogy ne kelljen az extraprofitot kifizetnem a raspi-viszonteladoknak, hanem valami szakboltbol vehessem meg. a dealextremeen ilyen kabel meretaranyosan atszamitva a rpibolt-osnak a 18%-ba kerul (5.5-os resze) hazhozszallitassal.
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #40388 üzenetére
555 már csak ilyen, GND irányú terhelésnél a B-E átmeneten eső feszültséggel számolni kell, ráadásul itt még két átmenet is van sorba (Q21-Q22):
Adatlapon is leírják, bár nekem úgy tűnik, van benne egy hiba, ahol nyíllal jelöltem:
Bizonyos esetekben az áramkör átvariálható, hogy a relé az IC kimenete és a + táp közé iktatva működjön, ekkor a kollektorkimenet húzza le a relét GND-re, amin kisebb feszültség esne (bár az adatlap szerint ez sem úgy tűnik). De ezt sajnos nem mindig lehet megoldani, hogy a kimenet fordított fázisban dolgozzon, ugyanakkor a kívánt működési célt is elérjük.
Egyébként én nem tudok egyszerűbb megoldást, mint betenni még egy tranzisztort, meg egy ellenállást, védődióda pedig kötelező.
-
atesss
addikt
válasz
atesss #39866 üzenetére
Most csak sokadikra jött elő a jelenség.
De mint kiderült, nem kell a PC-t kikapcsolni, vagy újraindítani hozzá.
Miután egyszer ment a kép jól, kiléptem a VLC-ből, és ujra megnyitottam.
Én ezt még eljátszottam vagy 10x.
Egyszer csak teljesen kék képernyő fogadott.
Majd a következő megnyitásra ez:A hibás terület eddig zöld volt, most meg kék lett.
Következő VLC indításra meg zöld: [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #39731 üzenetére
A sűrűség mondjuk akár odáig is fokozható, hogy inkább szétszedni rendesen és csapágyzsírral, esetleg grafitos zsírral megkenni a tengelyt / perselyt.
Nekem a csapágyzsír tartósabbnak bizonyult, grafitos zsír felemás kérdés, mert inkább alacsony fordulatra való, viszont a grafit miatt "szimpatikusnak" tűnhetne, tulajdonképpen működik is.
Mellékes ilyen szempontból, hogy a szinterezett bronzpersely pórusait gyárilag olajjal telítik (magas nyomáson és hőmérsékleten), így elvileg mondhatnánk, hogy olaj való hozzá. De az utólagos olajozás már úgysem tud behatolni a pórusokba, melyek időközben a kopás során is elzáródhatnak, nem beszélve többi feltételről (nyomás, hőfok). Így az utólagos olajozás könnyen kimehet belőle, míg a zsír általában jobban megmarad.
-
PHM
addikt
-
PHM
addikt
válasz
atesss #39429 üzenetére
A 220 nF-os kondi választja le a reed reléket.
Azaz amikor zárnak a relék, csak egy impulzust adnak az 555-nek.
Már nem emlékszem pontosan, igen rég foglalkoztam vele, de úgy rémlik,
az 555 időzítése csak a 2-es láb magas szintjénél kezdődik.
A soros kondenzátorral gyakorlatilag lefutó éllel triggerelsz.
A párhuzamos 1 Mohm a kondi kisütéséhez kell.
Hosszú vezetéknél a 2-es lábat lehet hidegíteni kb 1-10 nanóval,
illetve lehet még egy ellenállással tápfeszre húzni is.
Az alapkérdés az volt, hogy fix idejű impulzust kapjon a mágneszár.
Ahhoz mindenképp monostabil kell, arra pedig az 555 kiváló.
Ugyanezt persze meg lehet csinálni diszkrét alkatrészekből is,
bár szerintem 555-tel korrektebb és talán egyszerűbb is. -
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #39290 üzenetére
Elhiszem, hogy sürgős, de azért hozzátenném, én nem iktatnék be fesz. stabilizátort, pláne ilyet, amin energia vész el. Inkább csak szimplán egy jó hatásfokú PWM áramgenerátort.
Pl. a BP1360 30 V-ig is használható.
Vagy ami eBayen szokott lenni, itt a panelon egy Graetz-híd is található, de azt ki lehet hagyni, valamint az áramot egy ellenállás cseréjével beállítani.
Linket közben javítottam.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #39290 üzenetére
Léteznek nagyobb fényerejű LEDek is. Más tokba szerelve, de használhatók.
Te döntesz!Üzemben tehát 100mA, 2V = 0,2W...
Fehér LEDeknél ez nem igaz, mindig 3V feletti értékű a VF feszültségük. Erre jó példa a linkelt adatlap is. Vagy a már "elkoptatott" táblázat:
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #39288 üzenetére
Ha a led "absolute maximum ratings"-e nem 35mA, hanem csak 30mA, és én 35mA-en járatom, akkor is elbírja azért egy jó ideig, nem ?
NEM!. Az "absolute maximum ratings" azt jelenti, hogy azt az értéket túllépve semmi se garantálható, a kilátások kimondottan negatívak. Ez a definíció, minden komponens esetében igaz.
Két fázis sorrendjét lehet hogy véletlenül felcseréltem a tesztelések közben.
A fázissorrend villanymotoroknál vagy hálózatok összekötésénél fontos. Itt - egyenirányítás esetén - értelmetlen egyáltalán foglalkozni is vele.
Azaz be lesz rakva egy 6V-os (7806), vagy 8V-os (7808) stabilizátor, és arra megy a led és előtétje.
Ki kell számolni az IC által disszipált maximális teljesítményt. Nem örülnek a hűtés hiányának, ha túl soknak vannak kitéve.
-
Ribi
nagyúr
válasz
atesss #39283 üzenetére
HQ-t nézegettem, ottani ledek is max 30mA-t írtak. Ez elég közel van árban és más értékben is.
180mA peak miatt bírja egy ideig, de nem hosszú távon.
4.1V szerintem a nagy áram miatt mászik fel, amúgy kevesebb lenne az. -
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #39283 üzenetére
A klasszikus 5mm tokozású LEDnek a 4,1V/100mA sokK. Majdnem fél Wattot disszipálni egy akkorka toknak meghaladja a képességeit. Példának egy, ami 30mA-t igényel.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #39223 üzenetére
Valamikor, a múlt ködében a tegnap este említett hallgatókapszula az akkor használatos szénmikrofonnal meg egy sorbakötött (!) másfél voltos elemmel simán biztosította a beszélgetést egy jó tízméteres drótpáron is.
Az általad használt mikrofon milyenségét nem ismerem. Ha elektromágneses, akkor az erősítővel működnie kellene. Ha ez is szénmikrofon, akkor azután hiába kötsz erősítőt, mert hangra csak az ellenállása változik, az erősítő vezérlésére pedig egy feszültségváltozás kell. Ez nagyjából igaz a kondenzátor (elektret) mikrofonokra is. -
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #39215 üzenetére
Gondolom, az is állótekercses rendszerben működik, ahol egy fémlemez a membrán, 150 Ω impedanciájú tekercset ugyanis nehéz lenne lengőcsévés kivitelben elkészíteni. Valamikor volt ilyen elven működő, katonai kivitelű fejhallgatóm is, detektoros rádióval is ment, aminek ugyebár erősítője sincs. De annak ennél is nagyobb impedanciája volt, 200 Ω vagy talán 2 kΩ, nem emlékszem pontosan.
Erősítővel oda is lehet pörkölni neki, úgy messzebbre is hallani, de teljesen igénytelen minőséget kell elképzelni.
Egyébként hiába 150 Ω, fejhallgatóként alkalmazva az nem azt jelenti, hogy például egy 15 Ω-os betéthez képest 10-szeres feszültséget igényelne.
Nagyobb menetszámú tekercs hatékonyabban képes mozgatni a membránt, érzékenyebb. Nem véletlen, hogy a detektoros rádió 8-16 Ω hangszóróval nem szólt, nagyimpedanciás fejhallgatóval viszont működött.
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #39208 üzenetére
Az a Tesla AC szinkronmotor, amit említettem, elég lassú fordulatú, mert sok pólus van a belsejében körben (de attól még szíjáttételt igényel) a forgórésze permanens mágnes, működéshez fázistoló kondenzátort igényel.
De talán jobban járnál egy kazettás magnóból bontott egyszerű DC motorral, mint az olcsó music centerekben is ilyen rendszerű lemezjátszó szokott lenni, szíjáttétellel. Csak kérdés, hogy a tányérra tudsz-e valamilyen szíjhajtást tákolni.
...tölcséres hangadóval (ezt amúgy hogy hívják ?)
Gramofontölcsér, akusztikus tölcsér, membrános, acéltűs hangszedővel.
-
törölt tag
válasz
atesss #39208 üzenetére
Neten is van pár oldal, de sok esetben a fórumokon is előfordul egy-egy darab azonnalra, jutányosabb áron. Főleg, ha direktben kérdezel be a fórumon; bizonyára sok embernek van már ebayes készlet a fiókjában, amiről már rég megbizonyosodott, hogy sosem fogja használni.
Egyébként ha nem baj hogy ronda és csak ideiglenesen kell, akkor akár direktben dörzshajtással is rátolhatsz egy akármilyen játékmotort a tányér széléhez. Nem tudom, a PIKO mint márka létezik-e még
A motor tengelyre teszel/ragasztasz valami gumibütyköt oszt jóvan. (pl zsugorcsövekből annyit teszel a tengelyre, hogy pont a kívánt fordulatot kapd. Legkívülre meg valami gumicső a dörzskontakt miatt. Vagy magnódeckből kibontott gumigörgő talán pont az ideális átmérőkel operál és akkor nem kell "csövezni")VIPowER:
szerintem amit fentebb beszéltek SW/HW az pont ilyen, mert te határozod meg, hogy mi jöjjön ki az infraLED-ből -
törölt tag
válasz
atesss #39192 üzenetére
(vatera), "tesla lemezjátszó" a keresőszó, aztán beállítod, hogy ár szerint növekvő. Most is van fent három, ami két nap múlva járna le. 600HUF-os kezdőárra még licit sem érkezett, ebből kb tudod, hogy mennyit is érhet valójában. Retro értéke nincs, mert egy ronda hulladék egy ronda korból.
Sőt, van egy "TESLA lemezjátszó motor Typ M101 - szerelvényével" nevű produkció is, ha nagyjából szeretnéd tudni, hogy is néz ki, használható-e majd a te környezetedben. Potom 850-ért van fent. Ha nem megy el még ezen az áron sem, akkor ált. meg lehet alkudni az eladóval, hogy tegye fel fix áron, zárt aukcióra.
Nyilván van még pár más márka is, de ez a legáltalánosabb...
-
kisi
aktív tag
válasz
atesss #38999 üzenetére
A dolog programozási része szerintem jó gyakorlás lenne, UNO-val már készítettem különféle kis programokat, kb amit a Tavir- féle tanfolyam, illetve könyv taglal. Nem arduino panelre épülő egyedi áramkört még nem csináltam, de mivel az IC ujraprogramozható, nem nagyon tartok a dologtól. Egy usb-isp programozóm van.
D/A átalakítást talán ennek alapján is meg lehet oldani, a kettes pont szimpatikusnak tűnik, ráadásul optocsatolóval le is választható, így talán az opamp mehetne a TDA 12 voltjáról is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #38966 üzenetére
A csehszlovák páka kimenő fényes oldalsó részén van egy felirat általában, a gyári ajánlás:
L40 mm 1,5mm2 Cu
40 mm az elkészült hegy hossza, villanyszerelési üzletben lehet kapni ilyen vezetéket. Vagy ott is előfordul előre gyártott hegy, csak drágábban, meg elektronikai üzletekben is.
-
sörösló
aktív tag
válasz
atesss #38966 üzenetére
"Van bent egy másik páka, egy ilyen 20+ éves pillanatpáka. A hegye egy drót, ami két darabból van összesodorva.
Ugyan működik, de gondolom ez nem az igazi azért így. Hol kaphatok ehhez vajon hegyet, és mennyibe kerülhet ?"Az oldal tetején ott a keresősáv. Beírod hogy pillanatpáka, és minden kérdésedre kimerítő választ kapsz.
-
atesss
addikt
válasz
atesss #38757 üzenetére
Úgy döntöttem, a motormeghajtóhoz ideiglenesen (tesztüzemnek) a pákatrafómat fogom használni.
100VA, 24V, 2x2A, normál trafó (nem toroid). A két szekunder tekercset majd párhuzamosan kötöm be.
A toroid amúgy miben jobb, miért használnak inkább azt léptetőmotorok tápjának ?Viszont össze kellene raknom egy egyenirányítást-szűrést hozzá, hogy stabil DC tápot kapjak.
Graetzből veszek egy 10A-est, az biztos elég kell legyen (a szinuszhullám kondi töltési periodusában a csúcsáram jóval több lehet, de azt gondolom simán elbírja).
És valami olyat, amire kis hűtőbordát egyszerűen tudok rakni.Pufferből mennyit ajánlotok ?
A konyhaszabály alapján, 1000uF/A-el számolva, a 4700uF elég lenne ?
A LowESR nekem kelleni fog, ugye ?
A bemenet nem nagyfrekis (sima 50Hz), viszont a motormeghajtás frekvenciája nagyon is az.Ezen kívül még egy 100nF (?) hidegítő kerámia kondi is kellene gondolom.
Más kellene még a zavarszűrés érdekében ?
Pl. egy soros induktivitás ?Na meg egy biztosíték a szekunder oldalra.
Illetve jobb lenne kettő sorban, egy 10A-es normál/gyors, és egy 5A-es lomha.Sajnos a trafó hiánya miatt ha épp megy a motor, nem igazán fogunk tudni forrasztani.
Van bent egy másik páka, egy ilyen 20+ éves pillanatpáka. A hegye egy drót, ami két darabból van összesodorva.
Ugyan működik, de gondolom ez nem az igazi azért így. Hol kaphatok ehhez vajon hegyet, és mennyibe kerülhet ? -
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #38757 üzenetére
A végfokban milyen szintű rövid-zár védelem lehet ?
Nincs csak termikus! Az adatlapba írja, figyelembe kell venni a maximális megengedett áramot.
12,5W-ot elpazarolni csak ezen ?!
Mérlegelni kell: fogyasztás vs. védelem. Ugyanakkor említettem a kitöltési tényezőt. Ez a 12.5W csak vezetéskor igaz. Ha 4 tekercsed van, akkor osztódik 4-gyel, de az ellenállás képes kell legyen annak az áramnak az átvitelére.
Mi lenne ha 0,5Ohm-nál kisebbet raknék be ?
Persze, lehet, nyitott kérdés: mit csinálsz az ellenálláson leolvasott feszültséggel. Lehet tekercselni is ellenálláshuzalból, bifilárisan, hogy ne legyen induktív, keresztmetszetet áram függvényében megválasztani.
Egy toroidot túlterhelésnél a melegedés teheti tönkre ? Mert akkor akár 1-2 percre is jócskán a 4A fölé lehetne menni.
A melegedés bármilyen trafót tönkre tud tenni. Nagyobb áram a mag telítettségéhez vezet(het), ugyanakkor csökken a kimeneti feszültsége is a tekercs ellenállásán eső feszültség miatt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #38754 üzenetére
Az a másik IC nagyon megtetszett nekem is, de a kolléga azt mondta nem kell, megoldja ő ezt AVR-ből.
Ha van az AVRnek analóg bemenete (meg ADC-je), akkor nem ártana használni. Nem csak az áram monitorizálásában, hanem a végfok védelmében is van/lehet szerepe az Rsense-ek.
A snubber network tagjai milyen terhelhetőségűek legyenek ?
Ellenállásnál nem lényeges, szerintem a félwattor is elég, kondenzátorban pedig nehezen fogy találi 50V alattit.
És az Rsense mekkora teljesítményű ?
Számolható a maximális áramból, 5A-nél (folytonos) 12.5W jön ki. A kitöltési tényezőt figyelembe véve kevesebb is elég lehet..
Az alacsony fesz. kapcsolásnál a zenerhez rakandó kondira még nem írtál.
Szerintem 10uF elég. Nem ártana tantál. A Zener lehet kicsi.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #38729 üzenetére
Nagyon nehéz beleélni magam abba, amit a fejedbe vettél. A meghajtó IC adatlapját nézegetve pl. nem tudom, hogy "előtte" mi van . Mert a 19. ábrában van egy másik ilyen alkalmazásra kihegyezett IC is. Abban valami komparátorok láthatóak, amik egy osztóval képzett referenciához hasonlítják az Rsense által "olvasott" értéket. Ez a kérdés részben nyitott marad. Lehet jó a 0,5 Ohm, de kérdés, hogy az hová lesz kötve.
...a motor winding-el párhuzamosan kötött R-nek és C-nek mi a szerepe, és mekkora kellene nekem ?
A snubber az induktív terhelés(ek) okozta kellemetlen jelenségek/hatások elnyomására kell.
A kék görbe a snubber nélküli, a sárga a snubberes hullámformát mutatja.A számításod rendben van és a kapacitás számítása a C=Ip/(dV/dt) képlet szerint 25nF-ot ad (200V/µs is generally used az adatlap szerint). Az adatlap értékei szerint (10 Ohm, 22nF) valamennyire finomítja a frontokat, védi a végtranzisztorokat anélkül, hogy kitenné azokat a kapcsolás ideje alatti nagyobb disszipációnak.
Nem hiszem, hogy rossz lenne a gondolatmeneted.
A tápra rakandó két kondi mekkora legyen ? Ebből az egyik elkó ? A másik ugyanaz a 0,1uF, mint az előzőnél ?
Igen. Az elkó nagysága attól függ(het) hogy a tápfeszültséged mennyire "sima". A 100nF-os kerámia az IC mellé kell, gerjedések ellen. Az elkót utána is kikísérletezheted, ha egyáltalán kell.
Illetve tápot is kéne csinálnom hozzá.
A két kivezetéses megoldás lehet nekem valamilyen szempontból hátrány ?Nem tudom mit nevezel két kivezetésesnek. Ha jól látom, az alkalmazás egyetlen 5A-t "tudó" tápról működik. Ilyen alapon az egyetlen 5A-es szekunderrel rendelkező trafó lenne ideális. Két szekundert csak akkor lehet párhuzamosan kötni, ha biztosan egyenlő a menetszámuk. Ha ez nem igaz, a feszültségkülönbség a szekunder ohmikus ellenállásán lesz elfűtve. Sorbakötni szekundereket lehet gond nélkül. Ha nem egyformák, akkor is lehet a vékonyabb drótú tekercs áramával számolni.
A toroidra a szokásos graetz híd, pufferkondi (a motor meghajtás frekvenciája miatt gondolom inkább LowESR) párosításon kívül kellene még valami egyéb zavarszűrés is ?
A LowESR nem kötelező. Kérdés mekkora frekvencián hajtod majd meg az ICket. Zavarszűrés pedig a külvilág felé nyer értelmet. Az elektronikát, motort nem hinném, hogy túlságosan zavarni lehetne. A nagyon ortodoxok tesznek a híd diódáira egy-egy kerámiakondenzátort.
Ha valami kimaradt, szóljál!
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #38734 üzenetére
A klasszikus, elektromechanikus (nem bim-bam) csengőnél működés szempontjából szinte mindegy az AC/DC táp, legfeljebb azt nem tudom, hogy idővel nem mágneseződne-e fel, amitől esetleg betapadhatna.
Ez lényegében annyi, mint amikor bekötök egy relét, aminek a tekercsét a saját bontó érintkezőjével megszakítom, ettől elkezd vadul zakatolni. Nem egy kímélő alkalmazás, mert inkább relégyilkos, de ha valaki zümmer céljára beáldoz egy relét, elmegy éppen.
-
mezis
félisten
válasz
atesss #38734 üzenetére
Én Bim-Bam csengőhöz (régi, elektro mechanikus) csináltam egy tranzisztoros "szaggatót" (sorkapocs + légszerelés). (Kapcsolási rajz egy régi Hobbi Elektronkából.) Ez kb 1 mp-es ütemben szaggat. Bizonyára működik magasabb frekvencián is. Legfeljebb akkor az áramot nem relével kellene kapcsolgatni.
-
darvinya
titán
-
atesss
addikt
válasz
atesss #38289 üzenetére
Konzultáltam közben az (AVR szoftvert is író) kollégával.
Ő most saját célra is épp keres megfelelő léptetőmotor vezérlőt (házi CNC + egy akkumulátoros léptetőmotoros eszköz is), úgyhogy benne volt a témában aktuálisan is.
Ajánlgattam pár IC-t, hogy nézze meg mit mond rá, és hogy elég lesz-e nekünk.
Végül is egy L6203-at találtunk: [link]
Ez itt 2700, de máshol van olcsóbban: TME - [link]
HR-ben átvéve bruttóban ez kb. 1600Ft.
De itt van 1530-ért is: [link] (ismeri valaki a boltot ?).
A kolléga azt mondta, hogy ez amire nekünk kell, biztos hogy megfelelő lesz.
Két darab ilyen, és a vezérlő megoldva.A táp viszont továbbra is kérdéses.
Arra csak azt mondta, hogy a Klavio-s táp biztosan jó lenne, csak hát nem olcsó...
PC tápról (kapcsüzemű) neki nem sikerült eddig megfelelően hajtani léptetőmotort.
Mi lehetne egy olyan megoldás, ami semmiképp nem lenne 10e fölött (dobozolással !) ? -
törölt tag
válasz
atesss #38289 üzenetére
nem akarlak meggyőzni semmiről, de a felállított paraméterlistád alapján a klavios a járható út. Azt szerintem te is érzed, hogy ez nem egy egydélelőttös valami lesz, ha egy zacskóban lévő IC-ből indulsz ki.
BTW tudtommal nincs ilyen IC készen, ami könnyen el is érhető.
Viszont ha már AVR, akkor ebayen van készen AVR-alapú vezérlő, mit emlékeim szerint pont ilyen könnyű meghajtani, mint klaviost, vagy akármelyik hobby-CNC-s vezérlőt: step-dir. (szerintem ezt nagyon kódolni sem kell, van ezernyi fent a neten)
Szal ha rákeresel erre az AVR-es megoldásra (egy ember fejleszti/árulja), akkor az megmondja, hogy mennyire lehet felturbózni, mert szinte biztos, hogy nem 5+A-es. Elméletben jobb, mint a klavios/kínai dolog és a forráskódja is letölthető.PC-tápnál nem találsz olcsóbbat. Néha itt a Ph! aprón árulnak "no-name", új, Delta400-as tápot. De azt tudni kell, hogy a léptetőmocik nem repesnek azért a sok felharmonikusért, ami az ilyen tápok kimenetén megjelenik. Bár tönkre nem teszi...
Ha ki tudsz indulni egy levetett halogénizzó tarfójából, akkor abból, meg a fiókban lévő alkatrészek felhasználásával össze tudsz dobni egy olcsó lineáris tápot. Tán még a 12VDC is meglesz fixen. Ha szerencséd van, az 5A-es LDO sem fog lekorlátozni még 5.5A környékén. (ha igen, akor raksz mellé egy végtranyót)
-
törölt tag
válasz
atesss #38274 üzenetére
Szerintem érdemben nem lesz olcsóbb, mintha ezt is megveszed készen a klaviotól. Arra legalább van garancia, civilizáltan be van dobozolva, és megbízható csatlakozók vannak mind a kimenetre, mind a bemenetre.
Azt nem tudom, hogy a legkisebb és a legnagyobb közt csak a végtranyó/hűtőborda/áramkorlát-e a különbség, dee gyébként minden más ugyanaz? Ezzel esetleg lehet fogni valamennyit, de cserébe elbukod a garit. És sokkal tovább tart a bütykölés
-
Peter789
senior tag
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #37975 üzenetére
Pedig én tudtam rá forrasztani, először csak ónréteget, később vezetéket is, amivel bekötöttem fixre, még a belső végét is, a LED felé esik. Ehhez vékony, sodrott, szigetelt vezetéket használtam, ami még épp elfért a szűk helyen, hosszúságát is optimálisan megválasztva.
A hőfokszabályzást egyébként én pillanatpákával is meg tudom oldani, mert nem nyomom, mint süket a csengőt, hanem csak érzéssel kapcsolgatom ki-be. De ilyen műanyag alkatrésznél az idő is számít, nyilván csak minimális ideig szabad melegíteni.
Ezzel nem azt mondom, hogy az ónréteg jó megoldás lenne, idővel az is hajlamos átmeneti ellenállást képezni. Még a vezeték beépítése után is csak egy ideig volt jó, ekkor már félreraktam, vannak más lámpák is. Az elemek mozgatására is reagált, 3 elem, 6 érintkezési hiba lehetősége, ez már túl sok, nem egy szerencsés konstrukció.
De épp a napokban elővettem, kapcsolóját szétszedtem. Befelé irányban ki lehet nyomni. Egyrészt volt benne egy kerek érintkező, fényes, galvanizált felülettel, az sem vezetett tökéletesen (kicsit políroztam rajta), valamint az általa zárt, ónozott felületű érintkezőkön is volt fekete lerakódás. A tisztítás óta egész jó stabil a lámpa.
-
Peter789
senior tag
válasz
atesss #37966 üzenetére
Azért jó ha valaki sokat adott el az adott termékből, mert akkor irány a negatív értékelések és keress rá hogy nem kapott e miatta sok negatívot - ebből le lehet szűrni hogy magával a típussal általában elégedett e az a sok sok vásárló, vagy gyanúsan sokan minősítik le miatta... De utána vásárolni nem feltétlenül attól vásárolnék aki az adott cuccból sokat eladott már, ha a termék maga valami olyan amit sokan mások is árulnak olcsóbban...
Sajnos az hogy lassan ér ide, az gyakran előfordul. Esetleg még pozitívak a tapasztalataim az Aliexpress-el (ugyanolyan piactér mint az ebay, nem egy konkrét bolt) > 2 csomagot rendeltem nov. végén és mindkét csomag 10-12 napon belül itt volt tracking nr.-el, pedig olcsó pár dolláros cuccok voltak, olcsóbban mint amennyiért bárki árulta ebayen...
Az iránytű / gyorsulásérzékelő / gyro témával még én is csak ismerkedek - nekem elsősorban az ütésérzékelés az érdekes, az iránytű az csak mellékes téma. Olyan 9DOF modult / csippet még nem találtam, amiből minimális konfigolás után készre számolva jönnének ki az adatok. Illetve létező termék, pl hajózásban NMEA0183 (soros) és NMEA2000 (CAN) vannak ilyenek, de természetesen sokszáz / ezer ojrós árcímkével...
RTC: épp csak kipróbáltam egy DS1307-et, de nem tűnt atomóra pontosságúnak. Mondjuk nem egy tiszta kivitelezésű modul volt, hanem egy SOIC példányt odaforrasztottam egy próbanyákra egy alaplapról lementett 32KHz-es kvarc társaságában - asszem úgy napi 1-2 perc között volt a tévedése. De utána picit átformáltam a projektet és most egy PIC24-ben lévő RTC-t használok és ez emulálja le I2C slave eszközként a DS1307-et - ugyanazokat a regisztereket adja azonos címen, így akár az rtc-ds1307 kernel modullal és a hwclock programmal is lehet inicializálni és írni / olvasni mintha valódi DS1307 lenne... Így most asszem napi 10-20mp a pontossága, de a PIC RTC modulját még lehet finomhangolni úgyhogy valószínáleg egészen pontosra is be lehet kalibrálni...
I2C portbővítőket még egyáltalán nem próbáltam - inkább használok több lábú kontrollert - olcsóbb, egyszerűbb nyákterv, kevesebb macera... Persze biztosan akad olyan projekt ahol megvan a létjogosultsága... Illetve hasonlóan vagyok az LCD modul (pl HD44780) vagy 7seg LED kijelző meghajtókkal is, hogy minek lassítsam és bonyolítsam a feldolgozást egy külső modul használatával? Közvetlenül rákötöm a kontrollerre és kész...
Az I2C úgy működik hogy nem a láb húzza fel a saját tápfesze közelébe a buszt hanem egy külső ellenállás (ez a logikai 0), a láb pedig le-lehúzza azt földre (ez pedig a logikai 1 állapot, tehát invertált)
412-dik oldal - 29.4.9 Pin Threshold and Hysteresis
5V tápfesz mellett ~2.1V-ig logikai 0 és ~2.6V-tól logikai 1 a digit láb olvasás eredménye (közte bizonytalan, el kell kerülni ezt a sávot). Tehát ha erre az 5V-os AVR-re kötöd a 3.3-0V között váltakozó I2C buszt, akkor azt biztonságosan kell tudnia olvasni...Az SPI vagy a soros már picit más, mert ott a láb maga húzza fel a buszt ha logikai 1-et akar küldeni - ilyenkor ellenőrizni kell, hogy a másik oldal IO lábának mi a toleranciája. Vannak IC-k amelyek bár 3.3V-osak, de egyes IO lábaikon "5V tolerant", tehát közvetlenül össze lehet őket kötni. Ha ez nincsen, akkor 2 ellenállásból egy feszültségosztót kell építeni közéjük. A visszafelé ághoz pedig meg kell nézni, hogy a kisebb feszültségű oldal adatlapja alapján mi a logikai 1 kimeneti feszültsége, mert nem feltétlenül azonos a tápfesszel! Pl az AR9331 MIPS proci bár 3.3V-os, de a digit lábain már csak ~2.6V-ot lehet mérni ami erősen határeset, de elvileg még működőképes lenne a fenti AVR-el. Esetleg az AVR feszültségét visszavéve 4-4.5V-ra lehet növelni a biztonságot
-
Peter789
senior tag
válasz
atesss #37953 üzenetére
Egyrészt gyakorlati tapasztalat: kínából rendelve ne legyen szempont hogy mit ír szállítási időre, mert az abszolút nem jelent semmit! Totál random, van ami 8-10 nap alatt ideér, van ami meg 5-6 hét alatt ugyanattól az eladótól együtt feladva... De már olyan is volt hogy rég visszakaptam az árát valaminek, erre bő 3 hónap után meghozta a ződ mikulás... Azt nézd hogy min 98, inkább 99% pozitívja legyen lehetőleg több tízezer, százezer eladással - aki ezt a szintet tudja tartani, az valószínűleg korrektül fogja kezelni ha nem érkezik meg a cucc és panaszkodsz. 30-35 nap előtt nem érdemes panaszkodni, úgyis azt fogja mondani hogy várjunk még, úgyhogy célszerő a 45 nap letelte előtt, ~40 napnál menyitni a panasztikitet hogy nem érkezett meg > visszafizetést kérj ne újrakülkdést, mert az újraküldéssel lejár a panaszidő és mehetsz a sóhivatalba. A pénzből viszont újra megrendelheted a terméket és ismét be vagy védve!
Nov 1-25 között összesen 21db csomagot rendeltem kínai eladóktól, és január első napjaiig megjött minden, tehát 100%-os lett az arány és minden éppen 45 napon belüli - azért ez karácsonyi időszakban nem rossz arány...
A link egyébként működnek, de IE-vel nekem nem csak chrome-al, úgy már le tudtam menteni és excelbe megnyitni
Másrészt az I2C cuccokhoz tudok hozzászólni, lévén hogy most aktívan játszok többminden ilyesmivel:
5V Atmellel használnád őket, azért látok I2C jelszint konvertert? Többnyire semmi szükség rá, egyszerűen adj 3.3V tápot az eszköznek és a két felhúzó ellenállást is ide kösd > a mikrokontrollernek elégnek kell lennie ennek is mint magas jelszint...
Compass: a HMC5883L önmagában csak akkor elég ha nem térbeli 3 dimenziósként használod hanem vízszintesen lerakva csak a Z tengelye körül forgatod és az X és Y-ból kalkulálod az irányt. Amint elforgatod a térben, azonnal kevés önmagában, kell a képletbe egy gyorsulásérzékelő is ami megmondja hogy merre van a lefelé. Erre van pl az ADXL345 a 10DOF modulon. Remek cucc, én most a beépített ütésérzékeléssel játszok - baromira érzékeny is tud lenni - hozzáfogattam a fa ágykerethez és egészen kis kocogtatást is remekül tisztán tud érzékelni... Viszont önmagában ez is lehet kevés, mert ha gyorsan forgatod az egész modult akkor pontatlanná válik a gravitáció irányának számítása > ezért van a modulon a L3G4200D gyro is. Ezzel gyakorlati tapasztalatom még nincsen, nem használtam...
Viszont rettenetes számítás és memóriaigényes művelet mire az egészet kikompenzálod! Szögfüggvények, összetett képletek, sok sok számítás és konstans táblákban tárolt értékek! Ugyan még nem használtam, de nagyon szimpatizálok az MPU6050-val ami egy gyro, gyorsulásérzékelő és DMP (~=DSP) egyben. Rá lehet kötni pl egy HMC5883L-t és a DMP modulba firmware-t töltve magával a csippel ki lehet számoltatni a teljes kompenzált értékeket és a mikrokontrollerrel már csak a kész értékeket kell kiolvastatni! Már többféle projektet is találtam hozzá, valószínűleg belevetem magam... Mindezt meg lehet kapni egyben 10DOF modulként is ~10$-tól, szóval ez se drága a tudásához képest.
Ezeken a modulokon van nyomásérzékelő is, amit időjárási infó célokra lehet pl használni, vagy magasságsaccoláshoz... Többnyire a BMP085, amit én is használok. Rettentő erőforrásigényes a nyomás kiszámítása! A Linux kernel-modul C kódjából vettem át és tömörítettem össze:
float bmp085GetPressure()
{
i2cWriteReg( 0xF4, 0x34 + ( oss << 6 ) );
sysDelay_us( pressure_conversiontime[ oss ] );
uint8_t * read = i2cReadRegs( 0xF6, 3 );
int32_t b3 = (((((int32_t)ac1) * 4 + ((((b6 * b6) >> 12) * b2) >> 11) + ((ac2 * b6) >> 11)) << oss) + 2) >> 2;
uint32_t b4 = (ac4 * (uint32_t)(((((ac3 * b6) >> 13) + ((b1 * ((b6 * b6) >> 12)) >> 16) + 2) >> 2) + 32768)) >> 15;
uint32_t b7 = ((uint32_t)((((int32_t)read[0]<<16) | ((int32_t)read[1]<<8) | ((int32_t)read[2])) >>(8-oss)) - b3) * (50000 >> oss);
free(read);
int32_t p = ((b7 < 0x80000000) ? ((b7 << 1) / b4) : ((b7 / b4) * 2));
return (float)(p + (((((p >> 8) * (p >> 8) * 3038) >> 16) + ((-7357 * p) >> 16) + 3791) >> 4));
}Előtte még le kell kérdezni egy tucat kalibrációs integert a csippből, majd kiolvasni a 3 integer eredményt és a fenti "kis képletsorral" lehet visszakapni a mbar értéket... Szóval legyen sok programmemóriája a mikrokontrollernek, és az órajellel se spórolj...
(nem mikrokontrollerrel használom hanem egy openwrt-s mips procis vassal, úgyhogy pontos értékeket nem tudok saccolni, javasolni...)
Ha már időjárás, akkor lehet érdekelhet az AS3935 modul is: ez egy villámdetektor rendszer, ami még az intezitását és távolságát is meg tudja saccolni! Az irányát és pozícióját persze sajnos nem, ahhoz min 3 állomás kellene hogy ki lehessen háromszögelni... Egyelőre elég borsos az ára és kevesen is árulják, de majd idővel talán erre is rákapnak a kínaiak
-
zka67
őstag
válasz
atesss #37953 üzenetére
Tudtok ajánlani valami pár kattintésos, egyszerű, ingyenes webtárhelyet ?
Szia, https://mega.co.nz/, vagy ha használsz dropbox-ot, ott is meg tudsz osztani egy könyvtárat.
-
atesss
addikt
válasz
atesss #37915 üzenetére
No végre összeírtam minden elektronikai cuccot, érdekességet, amin esetleg gondolkozok hogy rendelnék, döntő részt e-bay-ről (kivétel amit ott nem lehet kapni - de azt most biztos nem rendelem).
Iszonyat sok minden lett végül, úgyhogy ezt már csak a pénz miatt bőven le fogom felezni.
Pár dologból viszont több darabot veszek, van amiből ismerősnek is, stb. - ezeket még nem tartalmazza a táblázat.
Sok helyen több eladó is van, ebből van ahol direkt (úgyis kellene több, és kipróbálom melyik eladó ad jobbat + esetleg egyik hamarabb szállítja), de van amit majd törlök (még nem döntöttem az eladók közt).
A megjegyzések részben saját magamnak kellettek, a link beillesztése így csak kedvencekben eltárolt oldalból ment, ezt meg fejben nem tudtam már tartani.
Sok helyen viszont az eszközre, vagy egy - szubjektív=saját vélemény - tulajdonságára utal.
Illetve még ömlesztve van az egész, a kategóriák eléggé összevissza vannak, ezen alakítok mégXLS form.: [link]
ODS form.: [link]
Remélem ha máshogy nem, letöltve működik a link.
Beszúrnám ide is egyben, ha tudnám hogyan lehetne átalakítani (menteni amúgy tudok html-be is).Kiváncsi vagyok a véleményetekre !
Szerintem lesz egy pár cucc, ami másnak is tetszikMOD:
Bocs, nem mennek a linkek, úgy tűnik ezt így még sem lehet.
Tudtok ajánlani valami pár kattintésos, egyszerű, ingyenes webtárhelyet ? -
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #37837 üzenetére
Valószínűleg azért nincs negatív megfelelője ezeknek a step down átalakítóknak (vagy én nem láttam), mert kettős tápigény esetén nem ez a bevett megoldás.
Hanem eleve adott egy impulzustrafós tápegység, amin szükség szerinti szekunderek vannak. Egy jó példa erre a PC-táp, amin adott +/- kimenet (a negatív ágnak épp csak a diódáját kell erősebbre cserélni, mint már volt róla szó a topikban), utána a negatív visszacsatolás szabályzásával szimmetrikusan fog változni a két ág.
Nagy áramigény esetén én inkább egy ócska AT-tápot alakítanék át, hatásfok szempontjából is ez a legjobb.
A szokványos step down panelokat úgy lehetne felhasználni, ha lenne dupla szekunderes trafó, dupla Graetz / puffer, és akkor még nincs megoldva az együttfutás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 15 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest