- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- iPhone topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
szoke12 #34761 üzenetére
1 A gyorskioldású biztosíték valószínűleg megfelel neki.
Töltés közben a teló 0,6-0,8 A-t vett fel. ez folyamatosan változott.
Ha ez nem egy folyamatos változás, hanem véletlenszerű, azt a telefonban lévő kapcsolóüzemű töltésszabályzó okozhatja, amit a multiméter nem tud rendesen mérni (négyszögjel).
Lithium akkut 4,2 voltig állandó áramon szoktak tölteni, amihez legalább kb. 4,5 V tápfeszültség kell, hogy a szabályzókörnek is maradjon valami. (Ezért is szabványosították végül az USB-töltőket, mert 5 V-ba még kellő tartalékkal belefér).
4,5 V viszont már alig nevezhető tartaléknak, így gondolom, csak azért áll le a töltés, mert egy ponton elfogy még ez is. Ekkor azonban még az akku nincs feltöltve, illetve a tápforrás sincs teljesen kimerítve.
4 cella esetén abból még nagyjából 4x0,9 vagyis 3,6 V-ig lehetne szipkázni az energiát, ami így viszont benne marad, kihasználatlanul.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szoke12 #34755 üzenetére
Én mindenképpen tisztáznám a töltőáramot egy ampermérővel, az is befolyásolhatja a döntést. Egyébként létezik 500 és 630 mA-es is, vagy 1 A stb.
Van gyorskioldású (F-jelű) és lomha (T) is. Itt elvileg jó az F is, mert nem kell különösebb bekapcsolási áramlökéssel számolni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szoke12 #34742 üzenetére
Kapcsolóüzemű átalakító van abban is. Hasonló, mint amit előtte linkeltem.
Betehetsz például egy 1N4001 diódát, ami 1 A-os és 0,8-0,9 V esik rajta. Csak akkor meg az lesz majd a gond, hogy a túl hamar elfogy a feszültség, amiatt fog leállni a töltés. Ezt esetleg úgy lehetne kivédeni, hogy lenne egy kapcsoló, amivel a diódát rövidre zárod. Vagyis a frissen feltöltött akkunál még védene a dióda, de később kiiktatnád, mert akkor már hátránnyal jár.
Így is gyanús nekem, hogy ami neked úgy tűnik, hogy gyors töltés, valójában csak azért áll le, mert leesik a ceruzaakkuk feszültsége:
Szóval a saját haálózati töltőjén az ál,, hogy "Otput: 5,1 V .-.-.- 850mA"
Ezzel olyan 2-3 óra, mire feltölt.
De az akksi, amit csináltam, 5,6V, és 2100 mAh-ás. Ezzel olyan szűk egy óra alatt feltölt.Pontosat akkor lehetne tudni, ha méréseket végeznél (töltőáram, külső telep feszültsége).
Előfordulhat ugyanis olyan helyzet, hogy a telefon a saját töltőjéről 850 mA-rel tölt, míg normál USB-ről 500 mA-rel. Utóbbi vonatkozik a barkácsolt töltőre is.
Topikban volt már szó az érzékelési módokról, vagyis a telefon hogyan különböztetheti meg a saját töltőjét egy standard USB-csatlakozótól.
Kérdésem, hogy mit kell vennem hozzá, hogy teljesen biztonságos legyen?
És még nem beszéltünk a biztonsági áramkorlát kérdéséről. Zárlat esetén füstölhet akármi. Alaplapon az USB-csatlakozókat PTC-vel szokták védeni: PTC Resettable Fuse
Neked legalább egy olvadóbiztosítót be kellene tenni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szoke12 #34740 üzenetére
4 db soros akku frissen töltve lehet 5,6 V, de az elég hamar le is csökken a terhelés és merülés hatására, a névleges 4,8 V-ra.
Ettől függetlenül így már nem igazán vállalható, például az előbb linkelt áramkör, de 2 vagy 3 cellához még elmegy. 4 már határeset, bizonytalan.
Vagy ilyen is van: [link]
A DC/DC konverter előnye, hogy szélesebb feszültségtartományban tudod kihasználni az akkut, mindamellett cellánként 0,9 esetleg 0,8 V alá már nem illik meríteni, nem tesz jót neki.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szoke12 #34735 üzenetére
A blogban 7805 IC-t láttam, ami stabil 5 V-ot ad le, így nem áll össze a kép.
Egyébként mindössze 1$ a korrekt megoldás: [link]
Épp tegnap volt szó róla másik topikban, egy kis elméleti háttér kezdőknek, hogy ne írjam le ismét: [link]
A gyári töltőd lehet esetleg 1800 mA (nem mAh). De az gondolom hálózati, így ez sem érthető.
-
Reggie0
félisten
válasz
szoke12 #34735 üzenetére
Hivatalosan az USB2.0-ig bezarolag az 5V pontosan 4.75V es 5.25V kozott kellett, hogy legyen. Tehat ennel az 5.6V tobb. Szerintem egy soros diodaval elegendo lecsokkentened a feszultseget es mar a megadott tartomanyon belul leszel.
A toltesi sebessegrol szolo reszt nem sikerult ertelmeznem.
(#34733) kjani18: Ez egy zener+sima dioda kombo, ami arra valo, hogy unipolaris legyen(mig a zener egyik polaritas eseten a zener feszultsegnel nyit, masik iranyba a szokasos dioda nyitofesznel). Ezt pusztan sima muszerrel nem nagyon tudod kimerni, mert azok dioda allasban maximum 2V-ig mernek. Viszont kapcsolasban ha egyenfeszultseggel mered, akkor ki tudod merni, hogy mekkora feszultsegnel indul meg rajta az aram. Ekkor elotet ellenallas szukseges.
-
mezis
félisten
válasz
szoke12 #34459 üzenetére
Talán 20 évvel ezelőtt javítottam a mikrohullámúmat. A magnetron fűtésének iker zavarszűrő kondenzátora közül az egyik stabil 100 Ohmos lett. Csere alkatrész híján kihagytam és úgy már működött sok évig. Akkor a nagyfesz kondenzátora lett testzárlatos.
Vigyázz, a magnetron kb 2000 azaz kettőezer Volt feszültséget kap ! (Ha jó az egyenirányító dióda.)
-
Reggie0
félisten
válasz
szoke12 #30209 üzenetére
Hasonlo problemam van nekem is, bar en kulon tap helyett a labortapot dugom ra. Meg 3 Amper is nagyon keves neki indulaskor, vagy nagyobb terheles eseten. Ugyhogy kell egy bika trafot talalnod hozza.
Szerintem sokkal jobban jarsz, ha kibelezed az akku hazat es raksz bele sajat akkut.
-
mezis
félisten
válasz
szoke12 #30209 üzenetére
Én egy "Wagner" márkájú akkumulátoros fúró/csavarozót használtam autó akku töltőről. Csavarbehajtáskor amikor már szinte leállt, 10 A fölé ment az áramfelvétele ! ( 200 W-os PC táp 12 V-járól is használtam, a nagy áramfelvétel miatt folyton lekapcsolt a tápegység védelme. Sajnos nincs több információm erről a tápegységről.)
Eredeti méretű akkukat nincs értelme vásárolni, mert többe kerül egy új fúrónál és lehet, hogy a hosszú tárolás alatt elgyengültek.
Az akkutartóba éppen bele tudtam gyömöszölni 10 db 2 Aó-ás ceruza akkut teleptartókkal együtt (2x4+2). Nincs olyan izmos mint új korában eredeti akkukkal, de így is egészen jól használható.
-
sörösló
aktív tag
válasz
szoke12 #30209 üzenetére
Az ötlet nem rossz, csak van kicsi problem. Az eredeti akkupack sokkal több áramot tudott mint 400 mA. A töltő nem tud annyit, mert az akkuk töltőáramára van méretezve. A sorosan töltött cellák tipikus hibája jelentkezett nálad. Egy cella (vagy több) teljesen elment a társaitól. Gyengébb lett, a soros láncban ez nem tolerálható. Én egyenkét szoktam kisütni majd tölteni ilyenkor. Persze csak a jó minőségű akku és a" márkás "gép éri meg a fáradozást. No name cellák esetén vagy kuka, vagy "így jártam".
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szoke12 #30209 üzenetére
Az 400mA, mAh az aksikon van.
Ha elvégzed a szorzást, 7.2W az elméleti csúcsteljesítménye a trafónak, de egyrészt a feszültsége több a kelleténél, másrészt esni is fog ilyen terhelés hatására, harmadrészt egyszerűn nem elég a leadott 400mA.
Szedd szét az akkut, keresd meg benne a tönkrement cellákat, és vedd ki őket. Ha szerencséd van, csak 1-2 cella ment szét, talán nélkülözhetőek, illetve lehet őket pótolni valahonnan, de legegyszerűbb venni egy új akku pakkot. Ha ehhez a géphez nincs pót, akkor egy másik géphez kaphatóból kiszedni a cellákat.
(esetleg PC táp 12V-s kimenete, vagy inkább aksi töltő mint tápegység lenne a gyors megoldás aksi pakk helyére)
-
PHM
addikt
válasz
szoke12 #30017 üzenetére
Ha netán a dióda újra megadná magát, a következő cserét egy
5-6 A-es, legalább 400 V-os példánnyal ejtsd meg.
Az a gyanúm, hogy kicsit alulméretezték azt a diódát.
Elméletileg tudsz ilyen erősítőt csinálni, de készen is lehet kapni.
Szerencsésebb lenne olyan erősítőt (headamp) keresni, vagy csinálni,
ami lítium akkuról megy. Annak ugyanis elég a kapocsfeszültsége
az erősítőhöz, nem kell külön step-up konverter bele.
Ugyanezt egy ceruza akkunál nem úszod meg.
Igaz, a lítium akkuhoz meg esetleg töltőt kell beszerezni. -
Lompos48
nagyúr
válasz
szoke12 #29993 üzenetére
...nem helyeztem áram alá, méregettem, de a multiméter nem csippant.
Szó volt róla korábban, hogy egyik irányban 6-700 mV-ot másik irányban szakadást kell mutatnia a műszernek, ha a dióda jó. A csippanás zárlatot jelent(ene), ami mindössze néhány mV, jóval kevesebb, mint az említett érték. Jó dióda esetében nem csippan egyik irányban sem. Mérj mégegyszer!
@didyman A műszer dióda állásban szolgáltatja a nyitáshoz szükséges feszültséget.
Pici korrekciót merészelek: A műszer diódaállásban egy nyitáshoz szükséges áramot szolgáltat. Műszertől függően 1 vagy 10mA körüli ennek a szokásos értéke.
-
sörösló
aktív tag
válasz
szoke12 #29963 üzenetére
Ez fura. Azt írtad, mindkét állásban gyorsan megy ezért gondoltam a dióda zárlatára. Ha szakadt, akkor az egyik állásban nem működhet! Mindenképpen cseréld ki. 3A-es, ugyan gyors dióda de szerintem bármilyen tipus jó ami tud 4-500V feszültséget és 3-5A áramot. És igazad van, manapság már egy csíkkal jelölik a katódot.
-
PHM
addikt
válasz
szoke12 #29960 üzenetére
A kapcsoló mellett, az a fekete hengeres test a dióda.
Mérj rá multiméterrel dióda állásban.
Ha a fekete mérőzsinór a csíkos végén van (és jól dugtad be a zsinórokat)
kb 5-600 mV-ot, míg fordítva szakadást kell mérned.
Ha kevesebbet, illetve záróirányban nem szakadást mérsz, cseréld a diódát.
Egyébként mi van ráírva? -
-
Lompos48
nagyúr
válasz
szoke12 #24738 üzenetére
Egy trafó (majdnem mindegyik) vasmagból, azon csévéből és a csévére tekercselt menetekből áll össze. Elképzelhető, hogy egymáshoz képest mozoghatnak, a mágneses tér pedig - bizony - ide-oda cibálja a meneteket.
Kontrukciótól függ. Én lakkot csöpögtetnék belé, ha a formája megengedi. Nem kötelező rám hallgatni!
-
And
veterán
válasz
szoke12 #24687 üzenetére
Akkor keverjük meg egy kicsit: egyáltalán nem biztos, hogy a negatív lábat jelölik. A kérdés általánosságban "kondikra" vonatkozott, viszont tipikus példa a felületszerelt tantál elektrolit-kondenzátorok kategóriája, amelyeknél pont a pozitív lábat szokták a tokon vastagon megjelölni: [link].
-
mezis
félisten
válasz
szoke12 #24480 üzenetére
Üdv.!
Én is szétfeszegettem egy lapos töltőt. ami kb olyan hangot adott ki, minha egy relé kattogna 1-2 másodpercenként egyet. Volt egy stabil vezeték zárlata, ami egy pillanatra sem szűnt meg amikor végig nyomorgattam a vezetékét. A túláram védelem adott ilyen furcsa hangot.
Ha jobban megnézem a vezetéket a csatlakozó dugó környékén, talán gyanús lesz, hogy van ott egy kis csomó.
Nem melegedett, nem füstölt. (Túl gyors a védelem.)
Tipp: forraszd le a kimenő vezeték egyik ágát és akkor hallgatózz.
-
Batman2
őstag
válasz
szoke12 #22476 üzenetére
Vagy kell bele szerkesszél egy alacsony feszültségnél a tápot az eszközről lekapcsoló szerkezet bele,
vagy pedig használj buck-boost konvertert, ami fel-le tud feszültséget konvertálni, és többségük alacsony feszültég lekapcsolással is rendelkezik.De mindenképpen 5 darab cellát javaslok sorab kötni akkuból, hogy ne egyből már 5V alatti feszről induljon.
Üdv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szoke12 #22476 üzenetére
Csak tölteni ne kezdj el vele dolgokat.
A gond az, hogy a ceruza AA akkuk feltöltve 1.2V-t hoznak, ami a merülés közben csökkenni kezd, így előállhatnak furcsa dolgok.
Pl. telefont töltöttem ilyen cuccról mint amit te is csináltál, olyan 5 percig töltött, aztán bár ment a töltés jelző a telefonon, elég gyors ütemben csökkent az aksi szintje, kvázi a töltés elindult kifelé a telefonból az akkuk irányába.
A biztos megoldás több cella használata, vagy 5 darab AA-s cella, vagy több, egy olyan stabilizátorral, mint amit használtál. Idővel egyébként szerezhetsz kapcsoló üzemű stabilizátor IC-t is, azoknak jobb a hatásfoka, mint a sima 7805-nek. Van 90% feletti is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szoke12 #22459 üzenetére
Ezek a stabilizátorok úgy vannak megcsinálva, hogy szemből nézve a bal lábra megy a bement, középső a föld, jobb oldali meg a kimenet. Ezen túl csak 1-2 apró alkatrészt illik még odatenni, ahogy a pdf-ben is látod: [link]
a Figure 10. Fixed Output Regulator képen.A fogyasztás fogja eldönteni, kell-e hűtés. Ha melegszik nagyon, akkor igen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szoke12 #22456 üzenetére
Nem 1A-t ad le, annyit tud maximum leadni. A rákötött terhelés szabja meg, mennyi áramot fog felvenni.
Pendrive 400mA-t nem fog enni, max a billentyűzet. A telefon ezekből az eszközökből nem kaphat 5V-t, mert ha nem telefon lenne, hanem egy átlagos USB port, akkor annak kellene táplálnia az eszközöket.
Ha a telefon 5V-t érzékel az USB porton, akkor elkezd tölteni, az meg hamar le fogja rántani az elemet.Legegyszerűbb ha megszakítod a teló felé menő pozitív ágat az USB kábelben.
szerk: amit találtál, az jó, n+1 cég gyártja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X, dobozában, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- Xbox Series X, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű garanciával., Bp-i üzletből eladó!
- Eladó Gopro Hero 10 Black edition sok tartozékkal!!
- Brutál GAMER (I7-9700K/RX 6800 Aorus/Z370-F CHIP)
- Simrig eladó PS5/PC kompatibilis. (olvass leírást.)
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest